Grootste kerststal van Europa blijft in Orientalis


De grootste kerststal van Europa blijft naar alle waarschijnlijkheid in Museumpark Orientalis. Zij zal onderdeel gaan worden van de semipermanente expositie. De twee eigenaren van de kerststal, Roel den Dulk en Fred van der Zwet, hebben met het museum een principe akkoord kunnen bereiken. De komende week valt het definitieve besluit.

Roel den Dulk en Fred van der Zwet hebben de kerststal in december voor de laatste keer opgebouwd als één van de hoogtepunten van Feest van Licht, het jaarlijkse lichtjesfestijn in Orientalis. De enorme kerststal staat uitgestald op een vloeroppervlakte van 100 vierkante meter en telt meer dan 1800 figuren. Het opbouwen – en later natuurlijk weer inpakken – van de kerststal is een gigantische klus en de twee eigenaren lieten weten dat het voor hen na twintig jaar wel welletjes was. “Wij zijn heel blij als het kerstdiorama in Orientalis kan blijven. Het is een superplek waar het helemaal tot zijn recht komt”, aldus Roel den Dulk.

Om de kerststal aan te kopen en te behouden is Orientalis medio december met een crowdfundingsactie gestart. Ook zijn bedrijven, fondsen en overheden benaderd. De stal past uitstekend bij de visie van het museum.

Feest van Licht, dat op 6 januari wordt afgesloten, was voor Museumpark Orientalis dit jaar een enorm succes. Meer dan 32.500 mensen bezochten het festijn: een record.

Vooruitlopend op de aankoop van de kerststal is de afspraak gemaakt dat de kerststal nog tot 1 maart in de weekeinden te bewonderen zal zijn. Daarna gaat Orientalis bekijken op welke manier de grootste kerststal van Europa in de toekomst het best in het museumpark tot zijn recht komt.”