Groesbeekse Top 100 Allertijden


Groesbeek staat niet alleen bekend om zijn mooie natuur, voetbal en wijnbouw. Maar vooral ook om zijn muzikaliteit. Het dorp kent vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw vele muziekgroepen die overal in het land optraden op feesten en partijen. Wie herinnert zich niet The Sunstreams, The Belcanto’s , Theo en zijn Troubadours, The Moonlights, Blitz, Maple Leaf, Sympathie, Kameleon, Duo Sunday, De Romantica’s en nog vele anderen. Diverse daarvan bestaan nog steeds. Een aantal kregen zelfs landelijke bekendheid en verschenen regelmatig op radio en TV

In 1985 verscheen er een LP met Groesbeekse artiesten en in 1989 verscheen landelijk de CD “Groesbeek Dorp Vol muziek” welke op de Nederlandse radiozenders goed werd ontvangen en vandaag de dag nog steeds aandacht krijgt. Niet voor niets wordt sinds die tijd het muzikale heuveldorp dan ook “Groesbeek dorp vol muziek” genoemd.

Het moest er een keer van komen……
Er verschijnt een uniek eenmalige Groesbeekse Top 100 Allertijden. Het is een initiatief van Omroep Berg en Dal en deze wordt op 30 december 2017 door Omroep berg en Dal op de radio uitgezonden. De lijst wordt zorgvuldig samengesteld door een groot aantal medewerkers van de omroep. Deze unieke top 100 zal de geschiedenis in gaan als een waardevolle muzikale opsomming van de muziek uit Groesbeek. Voor de artiesten en groepen die in de lijst voorkomen bestaat hiervoor dan ook “eeuwige roem”. De lijst bestaat niet alleen uit nostalgische muziek maar ook uit hedendaagse liedjes en instrumentale muziekstukken die op plaat of CD zijn gezet vanaf 1950 tot heden.

Liedjes zoals “Aan de Grens van de Duitse heuvelen”, “Ver in den Vreemde” en “Jou herken ik met gesloten ogen” zullen ongetwijfeld een hoge plaats op de lijst krijgen. Maar ook liedjes in het Groesbeekse dialect en gezongen over Groesbeek zullen ongetwijfeld in de lijst verschijnen. Denk maar eens aan evergreens als bijvoorbeeld “De Koekeleklef” van Hent van Ton, “Mien Gruusbek” van de Dolethe’s, “Jeugdherinnering” van De Vreemdelingen en “Ge kriegt Heimwee” van Willy Claus. Groesbeek kent ook vele carnavalsliedjes. Deze komen echter niet op de lijst voor.

De radio uitzending op 30 december:
Het werd een live marathon van bijna negen uur. Van 10.00 tot 19.00 uur werd deze top 100 gedraaid, afgewisseld met interviews van Groesbeekse artiesten en dat alles vond plaats in het theatercafé van De Mallemolen. Voor de luisteraar thuis zat er in de studio een telefoonpanel klaar. Men kon van 10.00 tot 16.00 uur bellen om een prognose te geven van de eerste 3 plaatsen van de top 100. Hiermee waren prachtige prijzen te winnen. Het werd een gezellige “Groesbeek dorp vol muziek” dag waarbij iedereen van harte welkom was en uiteindelijk het theatercafé vol zat.

Hieronder enkele foto's van de bijna negen uur durende uitzending (foto's: Peter Hendriks).

De officiele lijst van de Top100 in de juiste volgorde vindt u hier!