Hoorspel

Vroeger, voor het tijdperk van de televisie, zat men aan de radio gekluisterd voor een spannend hoorspel. Beleef de glorieperiode van de radio opnieuw met ons wekelijks hoorspel. Luister naar hoorspelen uit lang vervlogen tijden, opgedoken uit de archieven en met de stemmen van legendarische hoorspelacteurs, of naar recent gemaakte hoorspelen met nieuwe acteurs.


Uitzendingen van 27 jan 2019 t/m 24 februari 2019

Moord in de Ridderzaal

Het verhaal
Tijdens de troonrede valt plotsklaps een kroonluchter naar beneden. Hierbij worden 6 politici en 2 werknemers van de Ridderzaal gedood. Het lijkt een ongeval, maar al snel zijn er aanwijzingen die doen veronderstellen dat er toch opzet in het spel is. Elisabeth Brederode, griffier van de 2e kamer krijgt de opdracht van de voorzitter van de 2e kamer om samen met inspecteur Hendriks een onderzoek te starten naar het voorval in de Ridderzaal. Is er sprake van een persoonlijke wraakactie, een politieke aanslag of toch een ongeval. De doortastende en frisse onderzoeksmethoden van juffrouw Brederode samen met de ervaring van inspecteur Hendriks moeten leidden tot de oplossing van dit mysterie


Rolverdeling:
Ingeborg Elzevier - Elisabeth Brederode
Lo van Hensbergen - Pres. Van Ammelrooy
Hans Veerman - inspecteur Hendriks
Frits Thors - een omroeper
Jan de Visser - een reporter
Brûni Heinke - Ellen Bavink
Joke van den Berg - mevrouw Spits
Frans Somers - Harmen 't Hoen
Rudolf Damsté - Jeroen van Lansschot

Delen:
27 jan. - deel 1: De val van de kroon
3 feb - deel 2: Hotel de Kroon
10 feb - deel 3: Mathilde, Margriet en Martinus
17 feb - deel 4: De Heer weet alles
24 feb - deel 5: De ontknoping

Ingeborg Elzevier en Lo van Hensbergen


Auteur: Theo Joekes
Bewerking: Dick van Putten
Regisseur: Hero Muller
Eerdere uitzending: AVRO 21 sep. 1982


Uitzendingen 3 maart 2019 t/m 10 maart 2019

1984

Een hoorspel naar de gelijknamige roman "1948"van George Orwell. De AVRO zond het hoorspel eerder uit op donderdag 14 december 1967. De regisseur was Dick van Putten

Het verhaal:
In de toekomst. De mensen worden gewekt en iedereen onder de 40 moet meteen beginnen met ochtendgymnastiek. “Grote Broer” houdt in het oog of alles netjes verloopt. Op de radio wordt gemeld dat de tabaksrantsoenen verlaagd worden om de oorlog tegen Eurazië te bekostigen. Maar waren zij niet zopas terug verhoogd, om de overwinning te vieren? Winston Smith begint te twijfelen en start met een onderzoek.

Rolverdeling:
Paul van der Lek - Winston Smith
Fé Sciarone - Julia Brown
Huib Orizand - O’Brien
Willy Ruys - Charrington
Wam Heskes - Goldstein
Jan Borkus - nieuwslezer
Tonny Foletta - Parsons
Wiesje Bouwmeester - Mrs. Parsons
Johan te Slaa - oude man
Harry Bronk - Syme
Paul Deen - Ampleforth
Nel Snel - Gwenda
Joke Hagelen -Jane
Trudy Libosan - Peter
en anderen

George Orwell - 1984
In deze toekomstroman schetst de schrijver een niet zo verre toekomst. Een gruwelijk beeld van ontmenselijking door alle middelen waarover de alleen heersende Partij beschikt. De mens telt niet meer mee. Zijn persoonlijkheid wordt hem ontnomen. Privéleven is een misdaad, zoals alles wat niet rechtstreeks meebouwt aan de macht van de Partij. De televisie die niet uitgezet kan worden, dient de Partij om te kunnen zien wat er in elke huiskamer gebeurt. Het is een misdaad om te denken. Wie denkt kan er zeker van zijn te worden gearresteerd en in de kelders van het Ministerie van Liefde door onmenselijke martelingen te worden omgevormd tot willoos volgeling van de Partij.