Hoorspel

Vroeger, voor het tijdperk van de televisie, zat men aan de radio gekluisterd voor een spannend hoorspel. Beleef de glorieperiode van de radio opnieuw met ons wekelijks hoorspel. Luister naar hoorspelen uit lang vervlogen tijden, opgedoken uit de archieven en met de stemmen van legendarische hoorspelacteurs, of naar recent gemaakte hoorspelen met nieuwe acteurs.


Uitzendingen 19 nov 2017 t/m 17 dec 2017, zondagavond, om 23 uur:


Reisdoel menselijk brein

Een science fiction hoorspel in vijf delen door auteur: Isaac Asimov en met de bewerking en regie van Dick van Putten. De muziek is "Trip into the body” van Johan Timman. Het hoorspel werd eerder uitgezonden door de AVRO in 1982.

Rolverdeling:

 • Jan Borkus - kolonel Reid
 • Robert Sobels - generaal Carter
 • Hans Veerman - Charles Grant
 • Lo van Hensbergen - professor Benes
 • Paul van der Lek - Dr. Michaels
 • Huib Orizand - kolonel Gonder
 • Edmond Classen - kapitein Owens
 • Hans Veerman - Charles Grant
 • Hans Karsenbarg - Dr. Duval
 • Els Buitendijk - Cora Peterson
 • Robert Sobels - generaal Carter
 • Kees Broos - een agent
 • Jan Wegter - een MP
 • en vele anderen

Verhaal:
Het hoorspel Reisdoel menselijk brein speelt zich af in 1995. Na een ernstig auto-ongeluk heeft de briljante professor Benes een bloedstolsel in de hersenen. Opereren is niet mogelijk, daarom worden vijf specialisten met een onderzeeër atomisch ingekrompen tot een omvang van een enkele bacterie. Deze wordt door middel van een injectienaald in de bloedbaan van de professor gebracht. Er wacht het team een woest landschap vol onverwachte verschrikkingen: het inwendige van het menselijk lichaam. Ze hebben zestig minuten om het bloedstolsel te verwijderen; wordt deze tijdslimiet overschreden, dan zal alles weer zijn oorspronkelijke afmetingen aannemen en de geleerde sterven. De expeditie wordt bemoeilijkt doordat één van de specialisten een verrader is, met de opdracht de redding van de professor Benes te saboteren.

Verfilming:
Het hoorspel is een bewerking van het boek van Isaac Asimov en is verfilmd in 1966, met de titel: Fantastic Voyage. Kijk hieronder naar de trailer van de film:


Uitzendingen 24 sep 2017 t/m 12 nov 2017, zondagavond, om 23 uur:


Paul Vlaanderen & het Margo mysterie

Paul Vlaanderen en het Margo-mysterie is een hoorspelserie naar Paul Temple and the Margo Mystery van Francis Durbridge. Ze werd vanaf 1 januari 1961 door de BBC uitgezonden. Johan Bennik (Jan van Ees) vertaalde ze en de AVRO zond ze uit vanaf zondag 30 september 1962. De muziek was van Koos van de Griend en de regisseur was Dick van Putten.

Rolverdeling:
Jan van Ees (Paul Vlaanderen)
Eva Janssen (Ina, zijn vrouw)
Louis de Bree (Sir Graham Forbes)
Huib Orizand (inspecteur Rain)
Rob Geraerds (Mike Langdon)
Donald de Marcas (Charlie)
Dick van ’t Sant (Dr. MacCarthy & Ken Sinclair)
Harry Bronk (Tony Wyman)
Dogi Rugani (Linda Kelburn)

Verhaal:
Schrijver en detective Paul Vlaanderen, juist teruggekeerd van een reis naar Amerika, doet op het vliegveld een vreemde ontdekking. Zijn vrouw Ina, die beloofde hem te komen afhalen, is er niet. Wel haar auto, die op enige afstand van het vliegveld onafgesloten staat geparkeerd.
Ina's regenjas ligt op de achterbank. Ze is ontvoerd en wordt 's avonds na de uitwerking van een slaapkuur weer vrijgelaten. Waarom ontvoerden ze Ina, om haar enkele uren later weer vrij te laten? Nog vreemder wordt de zaak als blijkt dat de regenjas die Paul in de auto heeft gevonden, niet van Ina blijkt te zijn. Aanvankelijk zegt de naam Margo, die op de kraag van de mantel staat, niets. Anstiger wordt het als er een meisje uit de Theems wordt opgehaald, gewurgd.
In de kraag van haar mantel staat de naam Margo. Het slachtoffer blijkt Julia Kelburn te zijn. Een naam die Paul Vlaanderen zich herinnert van een gesprek in het vliegtuig. Had de ontvoering van Ina iets met deze zaak te maken?