Hoorspel

Vroeger, voor het tijdperk van de televisie, zat men aan de radio gekluisterd voor een spannend hoorspel. Beleef de glorieperiode van de radio opnieuw met ons wekelijks hoorspel. Luister naar hoorspelen uit lang vervlogen tijden, opgedoken uit de archieven en met de stemmen van legendarische hoorspelacteurs, of naar recent gemaakte hoorspelen met nieuwe acteurs.

Uitzendingen 28 mei 2017 t/m 17 sep 2017, zondagavond, om 23 uur:


Sprong in het heelal, eerste serie, Operatie Luna
Sprong in het heelal is de Nederlandse Sciencefiction hoorspeluitvoering van de BBC radiohoorspelserie Journey into Space van Charles Chilton. In Nederland werd de eerste serie, "Operatie Luna", geproduceerd en uitgezonden door de KRO vanaf 1 oktober 1955,.

De regie van de eerste drie Nederlandse series had Léon Povel. De vertaling van de serie was in handen van Mr. Eddy Franquinet, die dat deed onder het pseudoniem P.R.O. Peller, dit op uitdrukkelijk verzoek van de minister van justitie, om enige afstand te bewaren tussen zijn werk als rechter in Roermond en zijn vele schrijverij.

Het verhaal
We schrijven het jaar 1965. De hoofdrolspelers, met name gezagvoerder Jeff Morgan, technicus Stephen Mitchell, dokter Matthews en marconist Jimmy Barnet, reizen met de Luna naar de maan om daar twee weken te verblijven. Op het moment dat ze willen vertrekken voor de terugreis, bij het invallen van de maannacht, valt de volledige technische installatie uit, zodat ze op de maan moeten blijven. Pas na twee weken komt er weer leven in de raket. Na vertrek zien ze de ruimteschepen van een buitenaardse beschaving. Ze verdwalen in de ruimte en landen uiteindelijk op een planeet die de aarde blijkt te zijn, maar 40 000 jaar in het verleden. Ze ontmoeten de buitenaardse wezens, die moeite doen om hen weer terug te krijgen in de 20e eeuw. Daarbij wordt hun geheugen gewist, alleen door het dagboek van dokter Matthews weten ze wat er gebeurd is.

Rolverdeling:
Jeff Morgan - John de Freese
Dokter "Doc" Matthews - Louis de Bree
Stephen "Mitch" Mitchell - Jan van Ees
Jimmy Barnet - Jan Borkus
Sir William Morgan - Nico de Jong
Luidspreker, omroeper - Harry Bronk
Flemming - Peter Aryans
De stem - Wam Heskes

Verder werkten mee: Johan Wolder, Willem de Vries, Han Konig, Maarten Kapteyn, Rien van Noppen, Eva Janssen, Paul van der Lek, Daan van Ollefen, Piet Ekel en Frans Somers

Muziek
Voor de hoorspelserie Sprong in het heelal gebruikten de makers als omlijstende muziek fragmenten uit de balletsuite Medea van Samuel Barber in de uitvoering door het New Symphony Orchestra of London, gedirigeerd door Samuel Barber zelf. Er werd hoorbaar gebruik gemaakt van bekraste grammofoonplaten.

Reconstructie eerste delen
De eerste originele afleveringen zijn helaas verdwenen in de omroeparchieven, waarschijnlijk gewist. Maar de scripts zijn wel bewaard gebleven en in het jaar 2008 zijn de ontbrekende afleveringen, aan de hand van het originele script, voorgelezen door Arend Jan Heerma deVoss. De aan- en afkondigingen zijn opnieuw ingesproken door de regisseur, de toenmalige 96-jarige Léon Povel.

De hoofdrolspelers
Hieronder de foto's van de hoofdrolspelers. Van links naar rechts:
John de Freese: Jeff Morgan, gezagvoerder.
Jan van Ees: Steve Mitchell, ingenieur.
Jan Borkus: Jimmy Barnet, elektronicus.
Louis de Bree: dokter Matthews (serie 1 en 3).
Adolf Bouwmeester: dokter Matthews (serie 2).

Hoofdrolspelers Sprong in het Heelal

Foto hieronder: de controlekamer tijdens de opnames van Sprong in het heelal. De technicus zit achter een niervormige tafel, waar hij alle instrumenten onder zijn onmiddellijk bereik heeft. Naast hem, achter de commandomicrofoon regisseur Léon Povel.

KRO studio voor Sprong in het heelal

Uitzendingen 24 sep 2017 t/m 12 nov 2017, zondagavond, om 23 uur:


Paul Vlaanderen & het Margo mysterie

Paul Vlaanderen en het Margo-mysterie is een hoorspelserie naar Paul Temple and the Margo Mystery van Francis Durbridge. Ze werd vanaf 1 januari 1961 door de BBC uitgezonden. Johan Bennik (Jan van Ees) vertaalde ze en de AVRO zond ze uit vanaf zondag 30 september 1962. De muziek was van Koos van de Griend en de regisseur was Dick van Putten.

Rolverdeling:
Jan van Ees (Paul Vlaanderen)
Eva Janssen (Ina, zijn vrouw)
Louis de Bree (Sir Graham Forbes)
Huib Orizand (inspecteur Rain)
Rob Geraerds (Mike Langdon)
Donald de Marcas (Charlie)
Dick van ’t Sant (Dr. MacCarthy & Ken Sinclair)
Harry Bronk (Tony Wyman)
Dogi Rugani (Linda Kelburn)

Verhaal:
Schrijver en detective Paul Vlaanderen, juist teruggekeerd van een reis naar Amerika, doet op het vliegveld een vreemde ontdekking. Zijn vrouw Ina, die beloofde hem te komen afhalen, is er niet. Wel haar auto, die op enige afstand van het vliegveld onafgesloten staat geparkeerd.
Ina's regenjas ligt op de achterbank. Ze is ontvoerd en wordt 's avonds na de uitwerking van een slaapkuur weer vrijgelaten. Waarom ontvoerden ze Ina, om haar enkele uren later weer vrij te laten? Nog vreemder wordt de zaak als blijkt dat de regenjas die Paul in de auto heeft gevonden, niet van Ina blijkt te zijn. Aanvankelijk zegt de naam Margo, die op de kraag van de mantel staat, niets. Anstiger wordt het als er een meisje uit de Theems wordt opgehaald, gewurgd.
In de kraag van haar mantel staat de naam Margo. Het slachtoffer blijkt Julia Kelburn te zijn. Een naam die Paul Vlaanderen zich herinnert van een gesprek in het vliegtuig. Had de ontvoering van Ina iets met deze zaak te maken?