Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:.

Zondag 14 oktober houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn. Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro aan geldprijzen. De aanvang is om 20.00 uur.

Op zaterdag 20 oktober, vanaf 20.00.u. organiseert vogelvereniging De Gekleurde Zanger uit Groesbeek weer een bingoavond met vleesschalen, barbecue schalen, rollades en tassen boodschappen, waaronder een super vleesschaal. Deze bingo vindt plaats in Op de Heuvel, Ericastraat in Groesbeek.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.

De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek..


Activiteiten in de regio in de maand oktober

13 oktober - Maria van Gelre in museum het Valkhof
13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019
Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw! Ontdek haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. De tentoonstelling neemt je mee op reis door het leven van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten. Vele artistieke topstukken uit internationale collecties zijn nog niet eerder in Nederland tentoongesteld. Het hoogtepunt vormt een selectie van 40 speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit haar omvangrijke gebedenboek, dat grotendeels in de Staatsbibliotheek van Berlijn wordt bewaard. Deze eerste grote tentoonstelling over Maria van Gelre is gebaseerd op nieuw, multidisciplinair onderzoek naar het leven van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin. Te zien van 13 oktober t/m 6 januari in Museum het Valkhof in Nijmegen. Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl

14 oktober – Nationale Archeologiedagen in de Bastei
Dit weekend zijn de Nationale Archeologiedagen. Door het hele land kun je dan kennis maken met het onderzoek naar de oudheid. Ook De Bastei doet mee! Er zijn gratis rondleidingen langs de bijzondere vondsten die er gedaan zijn: muurresten uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Je zult zien dat de Romeinen machtige metselaars waren en dat er eeuw na eeuw verder is gebouwd op deze unieke, strategische plek. Vanmiddag start er een rondleiding om 14.00.u. De rondleiding is gratis, maar je betaalt wel gewoon entree. En zorg dat je op tijd komt, want het aantal plaatsen is beperkt! De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen. Meer informatie: www.debastei.nl.

14 oktober - Fancy Fair
Op 14 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur presenteert zangvereniging Vivace uit Millingen aan de Rijn een grote Fancy Fair in het verenigingsgebouw van het schuttersgenootschap OEV 1 ('de Natte'). Behalve de verkoop van tweedehands spulletjes zijn er huisgemaakte lekkernijen en andere zelfgemaakte artikelen te koop, bijgedragen door meerdere creatieve, knutselende, handwerkende en timmerende leden. Alle koorleden dragen hun steentje bij met het verzorgen van een gezellige middag, waar van alles te beleven valt. Zo is er een Rad van Fortuin met leuke prijzen, er wordt een film gedraaid over oud-Millingen, er is een hapje en een drankje, een demonstratie keramiek maken en er is muziek van de gebroeders Hol, die hun liedjes met gitaar ten gehore brengen. Ook bespeelt Cees Broens zijn accordeon, dit alles ter opluistering van deze spetterende dag. Het evenement wordt georganiseerd ten behoeve van het 50-jarig jubileum, dat Vivace volgend jaar viert met meerdere festiviteiten en optredens gedurende 2019.

14-16 oktober - Cinekid in Lux
In de herfstvakantie barst Cinekid, het leukste filmfestival voor kinderen, weer los in LUX. Tijdens Cinekid kijk je de nieuwste en meest bijzondere kinderfilms en kun je knutselen en spelen in de multimedia-speeltuin: het Kidslab. Om de herfstvakantie extra feestelijk te maken, organiseert LUX twee speciale ‘opblijfavonden’, waarbij kinderen in hun pyjama ’s avonds de film Het Zakmes kunnen kijken. Op zondag- en dinsdagavond mogen kinderen in hun pyjama naar de bioscoop om de prachtige klassieker Het Zakmes te zien. Deze film, gemaakt in 1992, is gerestaureerd en wordt weer op het grote doek vertoond. De opblijfavonden zijn zondag 14 en dinsdag 16 oktober vanaf 19.00.u.

14 oktober - Herfstvakantie in het Afrika Museum
Tijdens de Herfstvakantie staat het programma in het Afrika Museum in het teken van ‘sieraden’. In de tentoonstelling ‘Sieraden - makers & dragers’ zie je sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen. Op zondag 14 oktober is er een extra feestelijk programma met een lezing door sieradenmaakster Chequita Nahar, geeft ontwerper Cat Priem je tips voor het maken van een prachtig sieraad en kun je zelf afvalplastic recyclen tot een sieraad. In de tentoonstelling ‘Sieraden - makers & dragers’ zie je sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen. Te zien tot en met 2 juni 2019. Een tentoonstelling met meer dan 1000 sieraden… hoe weet je nou welke het mooiste, meest bijzondere, duurste of spannendste is? Van welke materialen zijn de sieraden gemaakt en hoe voelen deze materialen aan? Dat en nog veel meer ontdek je tijdens de familierondleiding, iedere dag in de vakantie om 13.00.u., 14.00.u. en 15.00.u. Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken. Laat je inspireren door de voorbeelden van de Zulu’s in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een ‘kralenbriefje’ voor de jongen waar ze verliefd op zijn. Met verschillende kleuren kralen wordt er een boodschap overgebracht.
Kom in actie en doe mee aan de workshop body percussie. Geen trommels of andere instrumenten, maar je eigen lichaam is het instrument tijdens deze workshop! Door te klappen, stampen en slaan, ontstaat er een fantastische beat. Samen met de andere deelnemers werk je naar een energiek percussiemuziekstuk toe.
Bekijk voor een overzicht van alle activiteiten, tijden en prijzen op www.afrikamuseum.nl

14 oktober - Nieuw Nijmeegs Kamerorkest brengt Serenades
Een mooie zomeravond in Italië. Een jonkheer zingt een lied onder het balkon waarbij hij zichzelf op zijn luit begeleidt. En een dame staat met kloppend hart te luisteren bij de openslaande deuren. Vraag iemand wat een Serenade is en hij of zij zal zo’n soort beeld schetsen. In oorsprong is een Serenade een lied begeleid door een enkel instrument, gewijd aan een belangrijk persoon. Een geliefde, maar bijvoorbeeld ook iemand met een bepaalde status. Maar vanaf de klassieke periode werd de Serenade ook de naam voor een uit meerdere delen bestaand muziekstuk, gespeeld door meerdere muzikanten, gelijkend aan een suite of symfonie maar dan lichter en lieflijker. Mozart bijvoorbeeld schreef Serenades voor (kamer)orkest in opdracht voor bruiloften. In 1875 ging het voor de Boheemse Antonín Dvorák voor de wind. Hij was pas getrouwd, zijn eerste zoon werd geboren en ondertussen was hij als componist bekend geworden bij het grote publiek. In deze periode schreef hij zijn Serenade voor Strijkers vol lyrische thema’s en opgewekte Boheemse dansmelodieën. Naar het schijnt scheef hij het hele stuk binnen twee weken. Ook zijn Serenade voor Blazers (uit 1878) bevat folkloristische dansmelodieën, daarnaast gebruikte hij de Serenade voor Blazers van Mozart als zijn grote inspiratiebron. Het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest is opgericht door enthousiaste en getalenteerde amateurmusici die een orkest zochten dat aansloot op hun eigen leeftijd en hoge niveau. Op 14 oktober vanaf 15.00.u. spelen wij onder leiding van Michael Rein de Serenade voor Blazers en de Serenade voor Strijkers van Dvorák in de Grote Bartholomeuskerk in Beek-Ubbergen. Voor kaarten of meer informatie: www.nieuwnijmeegskamerorkest.nl

14 oktober - Filmvoorstelling Oman & Dubai
Zondag 14 oktober draait Jan Driessen weer een film in de Mallemolen in Groesbeek, deze keer gaat de reis naar Oman & Dubai. We starten de rondreis in de hoofdstad Muscat. Daar bezoeken we de vismarkt en de Sultan Qabous Grand Moskee. Vervolgens gaan we naar de Souk, een echte Arabische markt. Dan rijden we naar de kust naar het Al-Alam Paleis. Daarna bezoeken we de Wadi Bani Khalid. Daar is een meer omringd met Palmbomen. Vervolgens rijden we door de Wahiba zandwoestijn waar we overnachten. In de stad Ibra wordt door vrouwen markt gehouden, er mogen geen mannen komen. Vervolgens gaan we naar het stadje Nizwa, Daarna gaan we naar Tanuf waar we een dadelpalmplantage bezoeken. Het Al Jabal al Akhdar gebergte is 2500 meter hoog hier bezoeken we de dorpjes Al Hamra en Birkat al Mauz.. De vergezichten over de heuvels en de dalen zijn fascinerend. Het buurland van Oman is de V.A.E. de Verenigde Arabische Emiraten. Eerst gaan we naar het bruisende Dubai, hier staat de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld, hij is 828 meter hoog. Dubai Mall, met de grootste fonteinen en 1200 winkels is de moeite waard om te bekijken. Abu Dhabi is de hoofdstad van de V.A.E. en doet niet onder voor Dubai. Hier staat de Grootste Moskee van Arabië. De voorstelling begint om 11.00 uur, de toegangsprijs is 2,00 incl. een kopje koffie. Meer informatie: www.mallemolengroesbeek.nl

14 oktober - Kinderboekenweek in de Bibliotheek
Van 3 t/m 14 oktober is het weer Kinderboekenweek. Onder het motto Kom erbij! kunnen kinderen allerlei voorstellingen en activiteiten bezoeken in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Bijvoorbeeld de voorstelling ‘Wil jij mijn vriendje zijn?’ op 10 oktober in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Daarnaast valt er deze week ook nog wat te winnen: je favoriete boek of een leuk prijzenpakket. De knallende afsluiter is het Nijmeegs Kinderboekenfeest op 14 oktober in de Lindenberg. Op zondag 14 oktober van 14.00 tot 17.00 uur sluit de Kinderboekenweek in Nijmegen feestelijk af met het Nijmeegs Kinderboekenfeest in de Lindenberg. Paul van Loon & Andere Snuiters spelen een griezelige voorstelling en schrijver Marc ter Horst legt uit hoe het nou zit met klimaatverandering, zoals hij beschrijft in zijn boek Palmen op de Noordpool. Kinderboekenschrijvers Janneke Schotveld & Annet Schaap zijn er ook met mooie verhalen. Het volledige programma is te vinden op www.obgz.nl/kinderboekenweek.

14 oktober - Rommelmarkt Wilhelmina
Na lang zoeken heeft fanfare Wilhelmina een nieuwe mooie locatie gevonden voor de jaarlijkse rommelmarkt. De markt vindt plaats bij Wijngaard De Plack, Ketelstraat 36 in Groesbeek. Onze vrijwilligers ontvangen u graag op zondag 14 oktober van 10.00-15.00 uur. Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Meer informatie: www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl

14,20,21,27,28 oktober – Halloween Pompoendagen
Voor de 5e keer organiseert groentenhof Poelen de Halloween Pompoendagen. Tijdens deze dagen zijn er diverse activiteiten voor jong en oud, zoals Pompoen snijden, pompoen beschilderen, pompoen versieren of raad het gewicht van onze reuzenpompoen. Verder kan men genieten van het mooie uitzicht op het terras, proeven van heerlijke pompoensoep en er is een pompoenen en kalebassenmarkt. U bent welkom, vandaag en de weekenden van 20 en 21 en 27 en 28 oktober van 10.00 tot 17.00.u. Groentenhof Poelen vindt u aan de Derde Baan 12 in Groesbeek. Meer informatie: www.groentenhofpoelen.nl

14 t/m 21 oktober – Herstvakantie in Orientalis
Het is herfstvakantie! En wat een geluk: de zon schijnt volop. Bij Museumpark Orientalis kun je genieten van dit prachtige seizoen. De vele bomen in het park verkleuren, binnen of buiten drink je een lekkere mok chocolademelk met wat lekkers én er zijn natuurlijk leuke activiteiten voor jong en oud. Klim en klauter op de Romeinse speeltoestellen, zoek tamme kastanjes, maak je eigen oogstslinger en bak je eigen brood! Ontdek het Joodse dorp, waar je zelf een kleurrijke bloem kan maken van keramiek voor iemand die jij bijzonder vindt. En speurneuzen opgelet: ga op onderzoek uit in het park en ontdek via de speurtocht hoe mensen vroeger leefden. De speurtocht vind je bij de kassa en is gratis. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl/herfstvakantie.

16,17,18 oktober - Maak je eigen schaduwtheater
Maak je eigen schaduwtheater, een workshop in De Bastei tijdens de herfstvakantie. Kunstenaar Angela Vissers heeft voor onze expositie ‘OMweer’ een schaduwtheater gemaakt. Lijkt het jou ook leuk om met schaduwen een verhaal te vertellen? Kom dan in de herfstvakantie naar De Bastei en doe mee met een leuke workshop. Op dinsdag 16, woensdag 17 en donderdag 18 oktober kun je tussen 14.00 en 16.00 uur gratis deelnemen - de workshop is inbegrepen in de entreeprijs voor De Bastei. Angela toont aan de hand van een eigen schaduwtheater hoe schaduwen ontstaan en hoe de figuren zijn gemaakt. Daarna kun je zelf aan de slag. Je ontwerpt je eigen schaduwfiguur. Misschien kun je ook een paar decorstukken maken. In een kort verhaal komen jouw figuren tot leven in het schaduwtheater. Deze workshop is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar en ouder. Het is wel fijn wanneer kinderen tot 10 jaar hun vader, moeder of verzorger meenemen. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.

15 oktober - Volleybal in Leuth
Wil jij ook meer gaan bewegen, dan is volleybal misschien iets voor jou. De volleybalrecreanten Switch spelen op woensdagavond in de sportzaal in Leuth van 20.30 tot 22.00 uur en beginnen altijd met wat grond- en baloefeningen en daarna spelen we onderling wat partijtjes volleybal. "Een keer in de maand spelen we tegen de recreanten uit Ooij. Dat is de ene keer in Leuth en de andere maand in de sportzaal in Ooij. Ook spelen we een keer in de maand tegen de recreanten uit Millingen. Ook dit is de ene keer in Leuth en de andere keer in Millingen. Heb je interesse? kom gerust een keertje met ons meedoen op een woensdagavond om te kijken of volleybal iets voor jou is."

15 oktober - Nordic Walking
Nordic Walking Vereniging Groesbeek organiseert bij voldoende belangstelling dit najaar (oktober-november) een introductiecursus van maximaal zes lessen. De lessen worden gegeven op zaterdagen aan het begin van de middag en duren een uur. Je maakt je de techniek stap voor stap eigen in een ontspannen en gezellige sfeer. Bart Putman, ervaren en gecertificeerd wandelinstructeur, geeft de lessen. Je hoeft geen eigen poles (Nordic-stokken) te hebben, daar wordt voor gezorgd. De kosten zijn zestig euro, dat is inclusief een kopje koffie of thee na de les en je ontvangt een certificaat van deelname. De lessen starten vanaf de parkeerplaats aan de Houtlaan in Groesbeek. Exacte data en tijdstip worden nog bepaald. Voor meer info en aanmelden: sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 06 10332892. Als je wilt, kun je na de cursus regelmatig gaan lopen met de vereniging. Na een aantal keer sfeerproeven word je dan lid. Meer over de vereniging staat op www.nwvgroesbeek.nl.

16 oktober - Sportinstuif
Aanstaande dinsdag 16 oktober wordt er van 09.45 tot 12.45 uur een sportinstuif gehouden in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De sportinstuif vindt plaats onder begeleiding van trainers, assistenten en vrijwilligers van onder andere korfbalvereniging De Horst, Hazenamp Gymsports met turnen en freerunnen, judovereniging Groesbeek, tafeltennisvereniging GTTC en handbalvereniging Groesbeeks Glorie. Het belooft een sportieve sport- en spelochtend te worden. De deelnemers worden op leeftijd ingedeeld in groepen. De entree bedraagt vijf euro per deelnemer.

17-21 oktober - Cinekid gaat de natuur in
In samenwerking met natuurmuseum De Bastei organiseert LUX in het kader van Cinekid een struintocht in de natuur na het kijken van de nieuwe natuurfilm WAD. Tijdens Cinekid in LUX kijk je de nieuwste en meest bijzondere kinderfilms en kun je knutselen en spelen in de multimedia-speeltuin: het Kidslab. Het thema is dit jaar ‘mediajungle’, dus veel films staan in het teken van dieren en de natuur. Daarom organiseren LUX en De Bastei een speciale struintocht langs de Waal, om de natuur rondom Nijmegen te leren kennen. De makers van De Nieuwe Wildernis hebben een nieuwe film gemaakt: WAD – Overleven op de grens van water en land. Tijdens Cinekid in LUX is een bezoekje aan deze film te combineren met een struintocht langs de Waal. Kijk eerst naar de nieuwe natuurfilm WAD en leer alles over het Waddengebied. Ga daarna zelf op onderzoek uit in de natuur rondom Nijmegen. Onder leiding van een gids van De Bastei ga je met een kleine groep het natuurgebied De Stadswaard verkennen. Per rondleiding is er plek voor 20 personen. De adviesleeftijd voor deze activiteit is 6+ en film en tocht zullen samen zo’n 4 uur duren. Cinekid vindt plaats, woensdag 17 oktober om 10.30.u. en om 13.00.u., zondag 21 oktober om 13.00.u. Meer informatie en reserveringen: www.lux-nijmegen.nl

17 & 18 oktober – Wijchense Kasteeldagen
Op woensdag 17 en donderdag 18 oktober 2018 organiseren Museum kasteel Wijchen en kasteel Hernen de Wijchense Kastelendagen, waarbij dit jaar de hulp van de kinderen wordt ingeroepen om te spioneren op de kastelen van Hernen en Wijchen. Emilia van Nassau wil vanuit haar kasteel in Wijchen graag weten hoe het kasteel er in Hernen voorstaat, terwijl Reyner van Wijhe zich zorgen maakt of zijn kasteel niet veel minder sterk is dan dat van zijn Wijchense buurvrouw. Tijdens de Wijchense kastelendagen worden er daarom spionnen gezocht om de kasteelbewoners te helpen. Ben jij die goede spion? Je kan het bewijzen tijdens de Wijchense Kastelendagen. Naar keuze kan gestart worden in kasteel Wijchen of kasteel Hernen. Je kan ook de ene dag het ene en de andere dag het andere kasteel bezoeken. Mocht je nu geen tijd hebben om beide kastelen te bezoeken, dan is het bezoek aan één van de kastelen ook de moeite waard. Op beide locaties zijn verschillende opdrachten, dus genoeg te doen en te beleven. Woensdag 17 en donderdag 18 oktober van 13.00-17.00 uur. Prijs voor deelname, inclusief entree Kasteel Hernen en Museum Kasteel Wijchen: Volwassenen € 7,00 p.p. Kinderen € 5,00 Museumkaarthouders gratis. Museum Kasteel Wijchen vind je aan de Kasteellaan 9 in Wijchen, Kasteel Hernen aan de Dorpsstraat 40 in Hernen.

18 oktober - Filmcasting in Lux
In de herfstvakantie barst Cinekid, het leukste filmfestival voor kinderen, weer los in LUX. Tijdens Cinekid in LUX kijk je de nieuwste en meest bijzondere kinderfilms en kun je knutselen en spelen in de multimedia-speeltuin: het Kidslab. Er worden veel speciale activiteiten georganiseerd, zoals een opblijfavond, een struintocht, en een casting-middag voor de nieuwe film Berend Botje. Regisseur Mans van den Berg gaat een film maken over Berend Botje. Er schuilt namelijk een spannend verhaal achter dit bekende Hollandse kinderlied. Daarom is op donderdag 18 oktober het castingbureau NOBS samen met de regisseur aanwezig om een workshop casting te geven. Met Berend Botje als voorbeeld legt de regisseur uit hoe filmmakers op zoek gaan naar jeugdacteurs voor een nieuwe film. Maar dit is niet zomaar een workshop; ze gaan namelijk écht op zoek naar acteurs voor de film. Er wordt specifiek gezocht naar jongens en meisjes van 7 of 8 jaar oud. Oudere kinderen kunnen ook meedoen. Een groot deel van de opnames zullen in Gelderland plaatsvinden. Donderdag 18 oktober, 14.30 uur, € 2,50.

18 oktober - Beweeg- en Vitaliteitsmarkt Ooij
Goed zorgen voor lichaam en geest is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor de doelgroep senioren. Daarom wordt er op donderdag 18 oktober in dorpshuis De Sprong in Ooij voor alle inwoners van de gemeente Berg en Dal een beweeg- en vitaliteitsmarkt georganiseerd. Dat goed voor je lichaam en geest zorgen belangrijk is, weten we allemaal, maar wat is er dan mogelijk en wie kan mij daarbij helpen? Uitgebreide informatie en antwoorden op deze vragen worden gegeven tijdens deze markt, georganiseerd door lokale partijen op het gebied van zorg, welzijn en sport. Gedurende de middag staan diverse workshops en presentaties op het programma, variërend van kookworkshops tot aan gymnastiek en van een demonstratie over valpreventie tot aan activiteiten in de naastgelegen beweegtuin. Deelname is kosteloos, en voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. En bij deelname aan een workshop of presentatie worden lootjes uitgedeeld. Tegen het einde van de middag vindt er een verloting plaats waarmee leuke prijsjes te winnen zijn. De Beweeg- en Vitaliteitsmarkt Ooij wordt georganiseerd door een werkgroep, bestaande uit de volgende partijen: gemeente Berg en Dal, Forte Welzijn, GGD, ZZG Zorggroep, Fysiotherapie Ooij en de Gelderse Sport Federatie. U bent welkom, donderdag 18 oktober, van 14.00 – 17.00 uur in de Sprong in Ooij. Meer informatie: susanne.van.rooijen@geldersesportfederatie.nl

19 t/m 21 oktober - 024geschiedenis 2018
Beleef van 19 t/m 21 oktober de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Dit jaar staat 024geschiedenis, onderdeel van de Maand van de Geschiedenis, in het teken van 'opstand'. Op vrijdagavond 19 oktober zal het weekend van 024geschiedenis geopend worden in de Stevenskerk met een programma, gepresenteerd door de Ridders van Gelre, vol opstandig theater, vurig debat, protestliederen en cabaret. De avond is gratis toegankelijk. Vergaar historische kennis en inspiratie in het culturele hart van de stad. Ontdek op zaterdag 20 oktober opstandige spellen, ga mee met de verzetswandeling of leer spioneren en geheimschrift ontcijferen! Verken het pop-up museum ‘De opstandige Nijmegenaar’ in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Wil je nog verder in het opstandige verleden van Nijmegen duiken? Ga dan naar de historische film in de LUX of krijg nieuwe inzichten bij de lezingen van Radboud in de Stad. Beleef op zondag 21 oktober actief geschiedenis, geschikt voor jong en oud! Je kunt op zondag 21 oktober meedoen met een historische vossenjacht langs de diverse locaties van het Valkhofkwartier. Opstandelingen geven je een opdracht of puzzel om op te lossen. Ontdek diverse themarondleidingen bij de Sint-Nicolaaskapel, Velorama en in De Bastei. Ga mee met de fietstocht '2000 jaar verdediging', een opstandige gildewandeling of een wandeling over de linkse geschiedenis van Nijmegen. Net als op zaterdag kun je bovendien in de theatervoorstelling 'Waterpistolen en Confettikanonnen' het verleden tot leven zien komen. Vanaf 17:00 vindt de Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz weer plaats in LUX! Meer informatie en het volledige programma vindt u op: www.024geschiedenis.nl

19 oktober - Progrock festival
Op vrijdagavond 19 okt organiseert het radioprogramma “Progrock” een rockfestival in het kader van haar 12,5 jaar jubileum bij Omroep Berg en Dal. Liefhebbers van rockmuziek komen deze avond vol aan hun trekken. Er zullen maar liefst 3 live bands optreden: *van Trien (classic rock) *Porcupine Treebute (progressieve rock) *Roxx (melodieuze rock). De avond wordt met een grand final afgesloten , een ode aan de grootste rockband allertijden Pink Floyd. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.delinde.nl/agenda

20 oktober – Prikkelarme speeltuindag
De Werkgroep Autisme Millingen (WAM) organiseert een prikkelarme speeltuinmiddag, alleen bedoeld voor kinderen met ASS en ADHD/ADD. Het vindt plaats op zaterdag 20 oktober van 13.00 tot 17.00 uur in de speeltuin “de Steense Gemeente” in Millingen aan de Rijn. De toegang is gratis. Kinderen met beperkingen op ASS-gebied, ouders, opa’s en oma’s of verzorgenden uit de hele gemeente Berg en Dal zijn dan van harte welkom. Er zijn geen harde geluiden, geen flitslichten, en is rolstoel-toegankelijk. Koffie, thee en ranja met taart worden u hierbij deze keer aangeboden. De aanwezige ouders hebben allen ervaringen op het gebied van ASS-problematieken, en weten ermee om te gaan. Wilt u meedoen? Meldt u zich dan aan op het volgende e-mailadres: rene.verheijen@fortewelzijn.nl. Wilt u dan ook aangeven met hoeveel mensen u komt? Indien het –bij echt slecht weer- afgelast wordt, houden wij u via de e-mail op de hoogte. WAM bestaat uit ouders van kinderen met autisme, ADHD/ADD, en wordt ondersteund door het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen.

20 oktober – Presentatie groesbeekse CD
Op zaterdagavond 20 oktober, tijdens de jaarlijkse Bierfeesten in de feesttent op het Marktplein, vindt de presentatie plaats van de nieuwe Groesbeekse CD. Een prachtig programma waar de deelnemende artiesten hun lied ten gehore zullen brengen. Het geheel wordt gepresenteerd door Twan Vissers en Herman de Bruin. Vanaf 20.00 uur is iedereen van harte welkom. Na de presentatie zullen een groot aantal artiesten optreden om u tot in de late uurtjes de sfeer van de muziek uit Groesbeek te laten proeven. De CD is die avond ook verkrijgbaar voor 10,00 euro en vanaf maandag 22 oktober bij de Bruna. De entree is gratis.

20 oktober - Stadsrondleiding historisch Gennep
Zaterdag 20 oktober organiseert heemkundekring de Duffelt een stadsrondleiding door historisch Gennep. Gennep heeft een rijke historie. De naam is afgeleid van het Keltische 'Ganapja'. Het verwijst naar de locatie van Gennep: een plaats waar twee wateren samenkomen, de Maas en de Niers. Op een doorwaadbare plaats op deze plek kwamen zowel een noord-zuidelijke als een oost-westelijke weg van de Romeinen samen. Onder andere het stadhuis, de Martinustoren, de protestantse kerk en het Petershuis herinneren aan vroegere tijden. Het mooie straatbeeld, de interessante musea, de culturele evenementen, de cafeetjes en het fijne winkelcentrum maken een bezoek aan Gennep meer dan de moeite waard. Deze rondleiding onthult de rijke geschiedenis van het stadje Gennep. De route voert langs de originele middeleeuwse stadsmuur, de historische gebouwen van het sfeervolle centrum en langs kunstwerken. Men verzamelt zaterdag 20 oktober om 13.30 uur in Hotel De Kroon, Markt 11, Gennep. De rondleiding onder leiding van de gids begint om 14.00 uur. Aanmelden kan tot 15 oktober per e-mail via info@duffelt.de. De deelname is beperkt tot maximaal 20 personen. Voor leden is de deelname gratis. Overige deelnemers betalen € 5,- Meer informatie zie: www.duffelt.de

20 oktober - Aardhommels Groesbeek
De Aardhommels is de Groesbeekse natuurclub voor kinderen in de leeftijd van 9 -12 jaar. Iedere twee weken trekt de groep er op zaterdagmorgen op uit, soms lopend maar meestal op de fiets naar een plek in de omgeving zoals het Reichswald, Mookerheide en Groesbeeks bos. Een greep uit de activiteiten: zoeken naar reptielen en sprinkhanen op de Mulderskop, waterleven onderzoeken in de beken, meedoen aan het ringen van roofvogelkuikens, paddenstoelen determineren in het bos. Buiten in de natuur is altijd wel iets te ontdekken en te beleven. Natuureducatie staat voorop. Alleen bij heel slecht weer blijven de Aardhommels binnen in de Tullekesbôm (Nijerf 9, naast De Treffers) om bijvoorbeeld braakballen uit te pluizen of vetbollen voor de vogels te maken. De begeleiding is in handen van Henny Brinkhof en Erik Lamers, met oud-Aardhommel Britt als hulpleiding. Heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan bij Henny (024 3974221, email h.brinkhof@kpnmail.nl). De eerstvolgende keer is op zaterdag 20 oktober, van 9.00 tot 12.00.u.

21 oktober - Wasbérrefest
Naast de wijn- en bierfeesten in Groesbeek krijgt Groesbeek er weer een evenement bij. Het Wasbérrefest wordt gehouden op zondag 21 oktober in café-zaal Oomen aan de Reestraat in Groesbeek De Horst. Het idee van het Wasbérrefest werd aan de tap in café Oomen geboren door Matje Schaap en Tonnie Oomen de kastelein. "Wij maken van het Wasbérrefest een all-in fruhshoppen met live muziek van drie bands, barbecue en drank voor slechts 37,50 euro per persoon.", aldus de organisatie. De muziek tijdens het Wasbérrefest is van 11.00 tot 17.00 uur in handen van The Moonlights, Die Schlager Brüder en Wiesn Hammer. Bij binnenkomst ontvangen de gasten een glaasje Wasberresnaps en een bierpul die liefst zes uur lang gratis gevuld kan worden. Na 17.00 uur moet men voor een glas bier 1,50 euro betalen. Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar in de voorverkoop bij café-zaal Ton Oomen (024 3971637) en bij Matje Schaap (06 50217143). Er zijn maximaal 250 kaarten beschikbaar. De bosbes was jarenlang een export product en hele gezinnen gingen soms wel zes weken achter elkaar het bos in om de bosbessen te gaan plukken, die vervolgens op diverse plaatsen in Groesbeek ingenomen werden tegen geld, waarna de bosbessen via het station in Groesbeek naar Engeland gingen.

21 oktober - Seizoenenconcert
Op 21 oktober presenteert hoboïste Lidia van der Vegt voor de negentwintigste keer een seizoenen-concert. Het programma, dat deze keer het thema 'Verval en Vervoering' heeft meegekregen, bestaat uit drie verschillende miniconcerten van een half uur, waarin muziek afgewisseld met poëzie de herfst zal inluiden. Aan de muur zijn er natuurfoto's van Ronald Peeters te bezichtigen. In de pauzes kan men genieten van kruidkoek en warme chocoladedrank. Veel bezoekers genoten in de afgelopen seizoenen van alle drie de concertjes, maar ze zijn ook afzonderlijk te beluisteren. Deze keer spelen reeds bekende musici bij het publiek weer mee: Anna Wiersum, altviool en Rik Helmes, piano. Er staan twee bijzondere romantische trio's op het programma die al gebaseerd zijn op gedichten. Composities van Charles Loeffler, August Klughardt en Francis Poulenc. De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en Henk Barendregt. Harry Janssen zal deze keer proberen om herfstbloemen uit de vrije natuur in zijn creaties te verwerken, maar hij zal door een te droge zomer wat meer moeite hebben met het vinden die herfstbloemen. De miniconcerten beginnen 14.15 uur, 15.15 uur en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst eerste of tweede concert 12,50 euro (voor de rest van de middag), bij binnenkomst laatste concert 7,50 euro. Kinderen: 2,50 euro. Locatie is Kerkstraat 18 in Groesbeek. Reserveren is aan te raden. Mail daarvoor naar: lidiafrancis@yahoo.com. Meer informatie: www.lidiafrancis.nl.

21 oktober - Themamiddag Lili Marleen
Zondag 21 oktober is er in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een speciale themamiddag over Lili Marleen. Het museum brengt op deze dag een ode aan de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog door middel van een lezing, live muziek en filmbeelden. Over hoe een 'Schlager' geschiedenis maakte! Doorlopend programma van 12.00-17.00 uur. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. De Museumkaart is geldig. Kijk voor meer informatie op de website: www.bevrijdingsmuseum.nl.

21 oktober - NK Cross voor bestuurders
Op 21 oktober vindt de negende editie van het hardloopevenement Molenhoeks Makkie plaats. Speciaal onderdeel dit jaar is het NK Cross voor bestuurders. Wethouders, burgemeesters, bestuurders van Waterschappen en gedeputeerden strijden dan om de Nederlandse titel. Het NK Cross voor bestuurders richt zich op de colleges van B&W van de 390 gemeenten in Nederland; de leden van het dagelijkse bestuur van de verschillende waterschappen, de Commissarissen van de Koning en gedeputeerden; in totaal circa 2.500 bestuurders. Het is de bedoeling dat het evenement een blijvend karakter krijgt, maar wel gaat ‘rondreizen’ door Nederland. Na de primeur vorig jaar in Raalte is het nu de beurt aan Molenhoek. Bestuurders die deel willen nemen aan deze cross lopen hetzelfde heuvelachtige en uitdagende parcours als de reguliere deelnemers aan Molenhoeks Makkie. Ze kunnen kiezen uit de afstanden 5 of 10 km. Deelnemende bestuurders zullen gastvrij ontvangen worden door het college van B&W van de gemeente Mook en Middelaar. Uiteraard staat het evenement voor iedereen weer open, ook voor basisschoolkinderen die de KidsRun kunnen lopen. De middag voor het hardloopevenement vindt voor de derde keer het Wandelmakkie plaats (5 en 10 km), op zaterdag 20 oktober dus. De eerste 400 deelnemers hebben zich inmiddels gemeld. De organisatie hoopt weer rond de 1250 hardlopers en wandelaars te mogen verwelkomen. Op www.molenhoeksmakkie.nl kunnen geïnteresseerden zich inschrijven.

21 oktober - Herfstvakantie bij Cinekid
De herfstvakantie vier je met Cinekid, het leukste filmfestival voor kinderen. Tijdens Cinekid in LUX kijk je de nieuwste en meest bijzondere kinderfilms en kun je knutselen en spelen in de multimedia-speeltuin: het Kidslab. Het thema is dit jaar ‘mediajungle’, dus veel films en activiteiten staan in het teken van dieren, de natuur, het bos of de zee. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals een opblijfavond met kinderklassieker Het Zakmes en een struintocht langs de Waal in samenwerking met De Bastei. Cinekid is het grootste kindermediafestival ter wereld, dat tijdens de herfstvakantie in filmtheaters door heel Nederland georganiseerd wordt. Allerlei elementen die kinderen in de huidige mediawereld tegenkomen, krijgen hier een podium. Naast kwalitatieve films zijn er ook workshops en activiteiten voor kinderen. Met als doel de media-ontwikkeling van kinderen te begeleiden, hen met een kritische blik media te laten ervaren en hun wereldbeeld te verbreden. Van zaterdag 13 t/m zondag 21 oktober staat LUX geheel in het teken van Cinekid. Er draaien tijdens Cinekid negen verschillende kinderfilms. Het thema is dit jaar ‘mediajungle’, dus veel films staan in het teken van dieren, de natuur, het bos of de zee. Maar Cinekid is niet alleen maar films kijken; ook wordt er volop geknutseld en gespeeld in de multimedia-speeltuin: het Kidslab. Daarin kun je bijvoorbeeld met een virtuele auto over een zelfgemaakte racebaan rijden, de hoofdrol spelen in je eigen tekenfilm, of muziek maken met je handen. Houd lux-nijmegen.nl/cinekid in de gaten voor updates. Kaarten zijn te koop via de website en de kassa van LUX.

21 oktober – Herfstconcert in Beek
Op zondag 21 oktober geven harmonie KNA uit Beek en Musikverein Zyfflich een herfstconcert in de grote zaal van het Kulturhus in Beek. Aanvang van het concert is 11.30 uur. De zaal is open vanaf 11.00 uur en de entree is gratis. Beide muziekverenigingen hebben een mooi en afwisselend programma op de lessenaar staan en willen een ieder daarvan laten meegenieten. De jeugdbende van KNA neemt ook deel aan dit concert. Natuurlijk kan men ook weer genieten van zelfgebakken taart. Meer informatie: www.harmonieknabeek.nl.

21 oktober – Buren uit alle culturen
Zondag 21 oktober organiseren vrijwilligers in het Kulturhus in Kekerdom een gezellige middag voor alle bewoners van de gemeente Berg en Dal met als thema: Kennismaken met uw buren uit alle culturen, deel 2. De start is om 13.00 uur met een kopje koffie en uiteraard iets lekkers, om vervolgens een heerlijk stukje te wandelen door Kekerdom. Jawel het Kekerommetje, een beweegroute door het prachtige dorp. Na een pauze in het 't Haonehart gaat men verder met een gezellige quiz met leuke prijsjes en de middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Maak zelf een hapje maakt en neem dat mee. Meer informatie: patty.veldhuis@fortewelzijn.nl of 06-83666438

23 oktober – Nieuwe leesclub in Groesbeek
In Groesbeek start een nieuwe leesclub. In Bibliotheek Gelderland-Zuid, locatie Groesbeek is op dinsdagmiddag 23 oktober een informatie-bijeenkomst voor mensen die het leuk vinden om over literatuur te praten en daardoor in contact willen komen met andere lezers. De informatiebijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia in samenwerking met de bibliotheek. Leidraad voor de groepen is een lijst van moderne literatuur die is opgesteld door deskundigen. Daaruit worden 6 à 7 boeken per jaar gelezen en besproken aan de hand van leeswijzers met vragen die het gesprek structuur geven. Meer informatie over de werkwijze staat op www.senia.nl. Belangstellenden zijn welkom op 23 oktober in Bibliotheek Gelderland-Zuid in Groesbeek, aan de Kloosterstraat 13. Aanvang 14.30 uur. Graag aanmelden bij Senia via e-mail info@senia.nl.

24 oktober – Weggeefwinkel in Op den Heuvel
Buurtbewoonster Wilma Fransen heeft tijdens haar werkende leven als wijkverpleegkundige altijd kleding weggegeven aan hen die het nodig had. Omdat ze nog een hoop goede kleding had kwam ze op het idee om een kleinschalige weggeefwinkel te starten in Groesbeek. Met ondersteuning van de sociale teams in Groesbeek, Forte Welzijn en Voorzieningenhart Op den Heuvel staat Wilma sinds juni elke 2e en 4e woensdag klaar van 10.00-13.30 met kleding in het Voorzieningenhart. Er is door veel inwoners van Groesbeek heel veel kleding ingezameld en die kledingstukken wachten op een nieuwe eigenaar. In oktober vindt de Weggeefwinkel plaats op 10 en 24 oktober in Voorzieningenhart Op den Heuvel. Ook als u Wilma een handje mee wil helpen in de organisatie van de Weggeefwinkel kunt u langskomen op bovengenoemde data.

25 oktober - Informatiemiddag over Horen
Op donderdagmiddag 25 oktober houdt KBO Groesbeek/de Horst een informatiemiddag met als thema horen, verzorgd door Coppes Hoorzorg uit Groesbeek. De middag wordt gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek vanaf 14.00 uur. Bij binnenkomst krijgen de bezoekers een kopje koffie of thee. Als je ouder wordt gaat het gehoor achteruit, daarom heeft het bestuur van de KBO Groesbeek/De Horst gemeend een middag te organiseren waarin het 'horen' centraal staat. Voor de pauze zullen de volgende onderwerpen worden toegelicht: De werking van het oor en waarom we slecht gaan horen wanneer we ouder worden; Slechthorendheid: wanneer merk je dat je slecht gaat horen; Wat is er aan te doen?; Hoortoestellen en aanvullende apparatuur worden besproken; Hoe werkt een ringleiding; Het audiogram en vergoedingen. Met een Power Point presentatie zal alles worden toegelicht. Daarnaast zullen diverse apparaten worden getoond. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen en tevens kan er ook een hoor test worden afgenomen. Uw gehoor is belangrijk, dus kom horen welke mogelijkheden er zijn om iedereen goed te horen. Iedereen is op deze informatiemiddag welkom, de entree is gratis.

26 oktober - Omgaan met Borderline
Indigo verzorgt in Nijmegen de cursus 'Omgaan met borderline'. De cursus start vrijdag 26 oktober en is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een borderlinestoornis woonachtig in de regio Nijmegen. Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, maar centraal staat het omgaan met borderline gedrag. Het contact tussen degene met borderline en zijn of haar familieleden verloopt vaak moeizaam. De onvoorspelbaarheid en de wisselende emotionele reacties van diegene met borderline vraagt veel van familieleden. In de cursus leren familieleden hoe het gedrag van degene met borderline hen beïnvloedt en hoe ze zich anders kunnen gedragen. Dit helpt familieleden om overbelasting te voorkomen, maar helpt ook degene met borderline. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten en wordt aangeboden door Indigo. Aanmelding en informatie: info@indigogelderland.nl of 026-3124483

27 oktober - Kèlsdag
Zaterdag 27 oktober is het weer zover. Dan is er weer de jaarlijkse Kèlsdag met een uitgebreid programma en vele nieuwe liedjes van toen. Een avond om niet te missen. Afgelopen jaren was de belangstelling steeds heel erg groot. Zelfs zo groot dat er fans moesten worden teleurgesteld, omdat de kaartjes waren uitverkocht. Enthousiaste en trouwe fans verdienen het om naar de jaarlijkse Kèlsdag te kunnen komen en daarom is er gezocht naar een oplossing. Er zullen twee uitvoeringen komen, verdeeld over twee locaties in de gemeente Berg en Dal. De eerste maal op zaterdag 27 oktober in Groesbeek en de tweede maal op zondag 13 januari 2019 in de Ooij. Het idee achter de verschillende locaties is, dat de fans uit (de oude gemeente) Groesbeek en uit (de oude gemeente Ubbergen) en ook uit (de oude gemeente) Millingen a/d Rijn wat dichter bij huis van het optreden kunnen genieten. Dat geldt ook voor de fans uit de daaraan grenzende gemeenten. Voorts is er zorgvuldig nagedacht om de plaatsing goed te laten verlopen. Er is keuze uit òf een staanplaats òf een zitplaats. Voor beide plaatsen geldt hetzelfde tarief en op het kaartje staat duidelijk of het een zit- dan wel staanplaats betreft. Dat is bovendien ook aan de kleur van het kaartje te zien. Iedereen met een kaartje heeft dus gegarandeerd een plaats. Er kunnen echter geen plaatsen worden gereserveerd. De kaartjes (staan en zitten) kosten € 7,50 per stuk. De entreebewijzen voor de Kèlsdag op 27-10-2018 zijn vanaf maandag 17 september te koop. Let wel: uitsluitend bij het Cultureel Centrum De Mallemolen te Groesbeek. Over de kaartjes voor het optreden in januari 2019 zal in december nader bericht verschijnen. Het optreden op 27-10-2018 begint om 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:00 uur.

7 oktober - Nacht van de Nacht
Beleef de Nacht van de Nacht met IVN Rijk van Nijmegen in de bossen rond Berg en Dal. Op zaterdagavond 27 oktober gaat IVN bij Berg en Dal het bos in om het nachtleven in de natuur te ontdekken. Het vertrek is om 19.00 uur vanaf het tennispark aan de Molenbosweg 10 voor een wandeling van twee uur. Het wordt een afwisselende beleeftocht met veel ongekende geluiden en geuren. Welke nachtvogel horen we daar en was dat geluid van een opgeschrikt dier? Voor de kinderen is er een heel eigen programma. Het wordt een bijzondere belevenis voor jong en oud met aandacht voor het belang van de duisternis voor mens en dier. Stevige schoenen worden aanbevolen, en neem een zaklamp mee (deze wordt alleen bij noodgevallen gebruikt). Kosten: 2 euro. Voor kinderen onder de 16, leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei is het gratis. Meer informatie staat op www.ivn-nijmegen.nl.

27 oktober – Qmusic Foute Party
De Foute Party van Qmusic, zaterdag 27 oktober vanaf 21.00.u. in Maldesteijn in Malden. De Foute Party van Q Music kenmerkt zich door de meest indrukwekkende show met 18 schermen voor video en visuals, een opvallende decor, de beste muziek inclusief het alleen maar populairder wordende 'Foute Uur' en natuurlijk 2 enthousiaste en zeer ervaren DJ's. Kaartverkoop: www.ticketkantoor.nl

27 oktober – Jubileumconcert de Fraps
Blaaskapel de Fraps bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom organiseert men op zaterdag 27 oktober vanaf 18.00.u. een jubileumconcert in de Sprong in Ooij. Voorafgaand aan het concert vindt vanaf 16.00.u. een receptie plaats, muzikaal omlijst door de Berger Muzikanten uit het limburgse Bergen.

27 oktober – 40UP dansfeest
40UP: Hét dansfeest voor veertigplussers komt weer naar Berg en Dal. Na het grote succes van afgelopen edities is het tijd voor een derde editie 40UP. Op zaterdag 27 oktober komt dit dansfeest naar Hotel Erica in Berg en Dal. 40Up is hét dansfeest waar je als veertigplusser zorgeloos uit je dak kunt gaan. Een groot feest der herkenning waar je met leeftijdsgenoten lekker los kunt gaan op de grootste hits van toen en nu. Mis dit fantastische evenement niet en bestel nu je kaarten op www.fletcherevents.nl.

27 oktober – Repaircafe Millingen a/d Rijn
Op zaterdag 27 oktober is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00uur in Kulturhus “Den Ienloop”, Heerbaan 115. Kom even langs met defecte kleine elektrische apparaten. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis.

28 oktober – Concert Kamerkoor Kallíope
Op zondagmiddag 28 oktober kunt u luisteren naar koorstukken van Pärt, Górecki en Rachmaninoff, door Kamerkoor Kallíope gebundeld in de naam Noorderlicht. U bent van harte welkom in de prachtige Titus Brandsma Gedachteniskerk in Nijmegen, we beginnen om 15.00 uur. Deze kerk vormt een mooi passend decor voor orthodox christelijke koormuziek, maar ook de romantische Baltische ziel klinkt er in door. Het karakter is hoe dan ook spiritueel. Noord-Europese klanken dus, dat geldt ook voor de muziek van Kallíope’s speciale gast: harpiste Manja Smits kiest voor componisten uit de voormalige Sovjet-Unie. Koormuziek uit de orthodox christelijke liturgische tradities van Estland, Polen en Rusland, met heftige dynamische contrasten, met wanhoop en hoop, met vragen en melancholische vergezichten. Lijden en verlichting, heftig en harmonieus: een muzikaal complete middag door Manja Smits en Kamerkoor Kallíope. U bent welkom, 28 oktober vanaf 15.00 uur, Titus Brandsma Gedachteniskerk, Keizer Karelplein in Nijmegen. Voorverkoop en meer informatie: www.koorkalliope.nl.

28 oktober - Concert Surplus in Berg en Dal
Zondag 28 oktober verzorgt koor Surplus een najaarsconcert onder de titel Circle of Life, in de kerk in Berg en Dal. Generaties komen en gaan. We maken deel uit van de kringloop van het leven en van het ritme van de tijd, de cycli van dag en nacht en van lente, zomer, herfst en winter. Daarnaast vormen de elementen aarde, water, lucht en vuur wezenlijke factoren in ons leven. Op het programma staan werken van onder anderen Schubert, Brahms, Sibelius, Mendelssohn-Bartholdy, Grieg, Schumann en Elgar. Algehele leiding: José Doodkorte. Pianobegeleiding: Chris Kok. Zie voor het volledige programma en tickets: www.koorsurplus.nl U bent welkom vanaf 15.00.u.

28 oktober - Real Roots Cafe live
Na een aantal zeer geslaagde voorstellingen in Koffie & Eethuis De Gelderse Poort in Millingen aan de Rijn, keert Real Roots Cafe LIVE terug met een, voor deze regio, unieke muzieksessie. Op zondagmiddag 28 oktober, om 15:00 uur, presenteert Real Roots Cafe LIVE een dubbelconcert van twee bijzondere singer-songwriters. Medezeggenschap van trouwe bezoekers brengen de uit Blairstown, New Jersey en de uit Nijmegen afkomstige singer-songwriters Anthony D'Amato en Lea Kliphuis samen. Dat is precies waar het bij de Real Roots Cafe LIVE sessies om draait. Publiek en muzikanten samen laten komen op unieke locaties. Een reservering, voor dit middag vullende programma, bedraagt maar € 10 p.p. Entree op de dag zelf bedraagt € 12,50. In verband met de verwachte opkomst en beperkt aantal zitplaatsen wordt reserveren aanbevolen. Dit kan via het contactformulier op de Real Roots Cafe website of via e-mail realrootscafe@gmail.com

28 oktober - Extra herfstactiviteiten in het Muzieum
Tijdens de herfstvakantie, van 13 t/m 28 oktober, staat het muzieum volledig in het teken van de herfst, met deze keer een extra bijzondere activiteit: de pepernotenproeverij. Kom voelen, ruiken en proeven en ervaar dit mooie seizoen door de ogen van iemand met een visuele beperking. Herfst, de kleurrijkste tijd van het jaar. Blaadjes die veranderen in groen, rood of geel en naar beneden dwarrelen. Wind in het gezicht en het geluid van spelende kinderen in de regen. Hoe ervaar je deze periode met een visuele beperking? Is het gemakkelijk om de ribbellijnen in de stad te vinden als de grond bezaaid ligt met herfstbladeren? De Expeditie ribbelroute en de donkerbeleving ‘Een dag uit het leven van…’ worden in de herfstvakantie volledig omgetoverd tot herfstbelevingen.  Gedurende de herfstvakantie kunnen bezoekers ook ervaren welke rol hun zintuigen spelen tijdens het eten. Zes dagen per week biedt het muzieum  ter voorbereiding op Sinterklaas een bijzondere pepernotenproeverij aan. Wie proeft, voelt of ruikt als eerste de juiste smaak? En heeft het donker ook invloed op deze zintuigen?  De proeverij wordt begeleid door een blinde of slechtziende gids. Meer informatie en tarieven: www.muzieum.nl/herfstvakantie

28 oktober - Kaaisjouwers Run Nijmegen
Rennen met een zware jute zak op je schouders. Dat kan zondag 28 oktober tijdens de Kaaisjouwer Run. "Een nieuwe uitdaging voor echte 'Nijmeegse' bikkels", aldus de organisatie. Tot begin jaren zestig werden de schepen aan de Nijmeegse kade en in de haven met de hand gelost. De kaaisjouwers tilden vracht tot tachtig kilogram zwaar uit de scheepsruimen en brachten deze naar de Grote Markt. Zondag 28 oktober treden sportmannen en -vrouwen in hun voetsporen. Honderden Kaaisjouwers trotseren dan de hoogteverschillen in de Nijmeegse binnenstad terwijl ze een zware jute zak meetorsen. De deelnemers leggen een parcours af vanaf de Waalkade naar de Grote Markt en weer terug. Dat parcours heeft een lengte van 2,5 kilometer en moet meerdere keren worden afgelegd met een jute zak van 5, 10 of 15 kilo. Onderdeel van het parcours zijn onder meer de Voerweg, de Lieve Vrouwentrappen en de Veerpoorttrappen. Bij de inschrijving wordt onderscheid gemaakt tussen professionele en recreatieve Kaaisjouwers. Het gewicht van de zak kan bij de inschrijving worden aangegeven. Recreanten mogen het parcours afleggen met een minder zware last. Degene met de meeste ronden binnen de gestelde tijd wint de titel 'Kaaisjouwer 2018'. Er is maar een beperkt aantal startnummers beschikbaar en vol=vol. Kaarten kosten 24,50 euro (inclusief startnummer en het officieel Kaaisjouwer Run t-shirt). De opbrengst van deze run gaat naar de totstandkoming van het beeld 'De Kaaisjouwer'. Meer informatie en inschrijving: www.dekaaisjouwerrun.nl

29 oktober - Herfstvakantie in het Afrika Museum
Tijdens de Herfstvakantie staat het programma in het Afrika Museum in het teken van ‘sieraden’.
In de tentoonstelling ‘Sieraden - makers & dragers’ zie je sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.
Op zondag 14 oktober is er een extra feestelijk programma met een lezing door sieradenmaakster Chequita Nahar, geeft ontwerper Cat Priem je tips voor het maken van een prachtig sieraad en kun je zelf afvalplastic recyclen tot een sieraad. In de tentoonstelling ‘Sieraden - makers & dragers’ zie je sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen. Te zien tot en met 2 juni 2019. Een tentoonstelling met meer dan 1000 sieraden… hoe weet je nou welke het mooiste, meest bijzondere, duurste of spannendste is? Van welke materialen zijn de sieraden gemaakt en hoe voelen deze materialen aan? Dat en nog veel meer ontdek je tijdens de familierondleiding, iedere dag in de vakantie om 13.00.u., 14.00.u. en 15.00.u.
Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken. Laat je inspireren door de voorbeelden van de Zulu’s in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een ‘kralenbriefje’ voor de jongen waar ze verliefd op zijn. Met verschillende kleuren kralen wordt er een boodschap overgebracht.
Kom in actie en doe mee aan de workshop body percussie. Geen trommels of andere instrumenten, maar je eigen lichaam is het instrument tijdens deze workshop! Door te klappen, stampen en slaan, ontstaat er een fantastische beat. Samen met de andere deelnemers werk je naar een energiek percussiemuziekstuk toe.
Bekijk voor een overzicht van alle activiteiten, tijden en prijzen op www.afrikamuseum.nl

28 oktober - Extra herfstactiviteiten in het Muzieum
Tijdens de herfstvakantie, van 13 t/m 28 oktober, staat het Muzieum volledig in het teken van de herfst, met deze keer een extra bijzondere activiteit: de pepernotenproeverij. Kom voelen, ruiken en proeven en ervaar dit mooie seizoen door de ogen van iemand met een visuele beperking. Herfst, de kleurrijkste tijd van het jaar. Blaadjes die veranderen in groen, rood of geel en naar beneden dwarrelen. Wind in het gezicht en het geluid van spelende kinderen in de regen. Hoe ervaar je deze periode met een visuele beperking? Is het gemakkelijk om de ribbellijnen in de stad te vinden als de grond bezaaid ligt met herfstbladeren? De Expeditie ribbelroute en de donkerbeleving ‘Een dag uit het leven van…’ worden in de herfstvakantie volledig omgetoverd tot herfstbelevingen.? Gedurende de herfstvakantie kunnen bezoekers ook ervaren welke rol hun zintuigen spelen tijdens het eten. Zes dagen per week biedt het?muzieum? ter voorbereiding op Sinterklaas een bijzondere pepernotenproeverij aan. Wie proeft, voelt of ruikt als eerste de juiste smaak? En heeft het donker ook invloed op deze zintuigen?? De proeverij wordt begeleid door een blinde of slechtziende gids. Meer informatie en tarieven: www.muzieum.nl/herfstvakantie