Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:...

Dinsdagmiddag 19 november is er bij seniorenvereniging Sionsheuvel weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur. De zaal is open vanaf 13.00 uur in het Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. Grote kaarten kosten zes en kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op veertig euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Zondag 24 november vanaf 20.00.u. organiseert schutterij OEV in Millingen weer een bingo t.b.v. de jeugd. Deze bingo vindt plaats in het Schuttersgebouw (de Droge) aan de Heerbaan.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


November - Nieuwe struinexcursies in en om de Stadswaard
Niet iedereen weet dat Museum De Bastei het ideale startpunt is voor een natuurwandeling in de Stadswaard. Je kunt er de drukte van de stad achter je laten en struint in één tot twee uur door open en ruig terrein en langs de rivier de Waal. Op 16 oktober, 3 en 11 november en 1 en 11 december biedt Staatsbosbeheer een nieuwe excursie aan om dit gebied samen te leren kennen. Staatsbosbeheer heeft een informatiecentrum gevestigd in De Bastei, het Nijmeegse centrum voor natuur- en cultuurhistorie. Dat is niet voor niets. Je bent op een steenworp afstand van de natuurgebieden die zij ontwikkeld. Staatsbosbeheer organiseert vanaf dit seizoen steeds meer natuur-excursies rechtstreeks vanuit De Bastei. Tijdens de excursies in oktober leggen vrijwilligers van Staatsbosbeheer uit hoe het gebied van de Stadswaard in ontwikkeling is. Vanaf 1990 is er in de Stadswaard veel veranderd. Het gebied heeft een metamorfose ondergaan van landbouwgebied naar ruige natuur. In het gebied grazen het hele jaar grote grazers zoals konikpaarden en Gallowayrunderen en er leven ook weer bevers in het gebied. De excursies zijn geschikt voor mensen vanaf 8 jaar en worden begeleid door vrijwilligers. De inhoud en de te lopen route worden ingevuld aan de hand van de groepssamenstelling, het seizoen en het weer. De excursies vinden plaats op de woensdagen 16 oktober, 13 november, 1 december, 11 december en zondagen 3 november en 1 december, vanaf 13.30.u. Aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/geldersepoort De Bastei vindt u aan de Waalkade 83, Nijmegen

November 2019 – Voorstellingen Den Zuuten Ienval
In november speelt toneelvereniging Den Zuuten Ienval weer haar jaarlijkse voorstellingen. Ook dit jaar speelt de vereniging zeven keer. Met de komische thriller ‘Het is weer knudde’ belooft het weer lachen gieren brullen te worden. De premièrevoorstelling vindt plaats op zondag 3 november (19.00 uur). Verder wordt er gespeeld op vrijdag 8 en zaterdag 9 november (20.00 uur), op zondag 10 november om 14.00 uur (matinee) en om 19.00 uur. De laatste twee voorstellingen vinden plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 november (20.00 uur). De speellokatie is zaal de Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Kaarten kosten € 9,- en kunnen gereserveerd worden via www.denzuutenienval.nl of via de reserveerlijn: 024 – 357 83 90.

t/m 17 november - Expositie in Heumen
t/m 17 november is er in het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen een tentoonstelling met werk van Jac Maris en Gab Smulders. De tentoonstelling maakt deel uit van de grote Market Garden herdenkingen in onze regio. De Tweede Wereldoorlog heeft een enorme impact gehad op het leven van Jac Maris. Hij was actief in het verzet, werd geëerd in kringen van oud-verzetstrijders en kreeg na de oorlog vele opdrachten voor het maken van verzetsmonumenten. Het museum brengt met foto’s, kunstwerken en documenten deze bewogen fase uit zijn leven in beeld. Heel anders is het verhaal van Gab Smulders, die een generatie jonger is. Hij beleefde de oorlog als jongetje van 9 tot 14 jaar, maar heeft de herinnering daaraan altijd meegedragen. In de jaren tachtig is hij de kunstenaar geweest die vorm heeft gegeven aan de diorama’s van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, die het bekende beeldje van de paratrooper maakte en van wie werk is geschonken aan generaal Gavin. Een aantal van zijn ‘oorlogswerken’ worden in het museum getoond. Meer info: www.marishuis.nl. Ateliermuseum Jac Maris bevindt zich aan de Looistraat 57 in Heumen en is geopend op woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

17 november - Formule 1 kijken in De Vriendenkring
Ook zo benieuwd hoe Max Verstappen het deze keer gaat doen? Kom dan op de Formule 1 zondagen de GP’s van het seizoen bekijken in De Vriendenkring in Leuth. De vernieuwde Vriendenkring biedt de bezoekers meer dan alleen beeld en geluid vanaf een groot TV scherm. De bar en keuken zijn altijd open. De deuren openen een half uur voor aanvang Grand Prix, De entree is natuurlijk gratis! Vandaag ben je welkom vanaf 17.30 uur. De volgende en tevens de finale is in Abu Dhabi op 1 December ook dan Formule 1 kijken in de Vriendenkring. De zaal is dan open vanaf 13.30 uur.

16 & 17 november – Carnaval in Ooij
In het weekend van 16 en 17 november zijn er weer volop carnavalsactiviteiten in dorpshuis de Sprong te Ooij. Zo is er op zaterdagavond de pronkzitting met het afscheid van Prins Erwin de Zelfverzekerde en de bekendmaking van de nieuwe carnavalsprins. Op zondagmiddag is de prinsenreceptie van 15.00.u. tot 17.30.u. in de Sprong.

16 & 17 november- Timia Rugenbrink exposeert in Persingen
Timia Rugenbrink exposeert een flink aantal werken binnen het thema 'Schoonheid en Troost ' in het Kerkje van Persingen op 16-17 november van 11.00 - 17.00 uur. In een omgeving zo heel passend bij het thema worden werken getoond die soms overduidelijk het thema raken en soms misschien enkel in detail. Breed binnen het thema passend zijn de werken een beeldende invulling in een oprechte poging het persoonlijke een herkenbaarheid te geven voor een ieder. Het spanningsveld tussen wat privé-emoties zijn en wat wij allen kunnen ervaren is op het scherpst van de snee uitgevoerd. Boven de emotie staat een beeldende kwaliteit wat aan het thema Schoonheid en Troost zeker kracht en intensiteit toevoegt. Een diversiteit aan disciplines en stijlvormen zijn vertegenwoordigd op de tentoonstelling; schilderen, tekenen, textiel, fotografie en boetseerwerk. Allen duidelijk van één hand, het kenmerkend handschrift en de eigen blik op het gewone en bijzondere om ons heen.

17 november - Winterbloei: Een literair programma
Bibliotheek Leuth organiseert op zondagmiddag 17 november in samenwerking met het kulturhus het programma Winterbloei. Tijdens deze middag zullen teksten van Jan Wolkers worden voorgedragen, afgewisseld met muziek van Marieke van Ruitenbeek. Het programma sluit aan bij de bibliotheekcampagne Nederland Leest, die dit jaar in het teken staat van Jan Wolkers en duurzaamheid. Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, is het boek ‘Winterbloei’ de hele maand gratis verkrijgbaar in de bibliotheek. Tijdens het programma Winterbloei in het kulturhus van Leuth wordt een selectie van de teksten van Jan Wolkers voorgelezen. De teksten worden afgewisseld met een muzikaal optreden van Marieke van Ruitenbeek. De deuren gaan op 17 november om 14.00 uur open. Bezoekers worden ontvangen met een kop koffie of thee met taart naar keuze. Om 14.30 uur begint het programma met een interview met de winnaars van de Scholieren-Voorleeswedstrijd 2019. Daarna wordt er in twee fases voorgelezen en elk deel wordt afgesloten met een optreden van Marieke. Na afloop krijgt iedereen een gratis exemplaar van Winterbloei mee naar huis. Het programma duurt tot circa 16.30 uur. De organisatie wil graag weten op hoeveel gasten zij kan rekenen. Daarom graag aanmelden vóór 13 november door een mailtje te sturen naar leuth@obgz.nl. of telefonisch 06 18514735. De entree van € 5,- kan bij binnenkomst worden voldaan. Zonder aanmelding is de entree op de dag zelf € 7,50.

17 november – Bridgen voor UNICEF
Voor de zesde keer organiseert UNICEF door heel Nederland Harten Troef voor kinderen. Op meer dan vijftig plekken, waaronder in de regio Nijmegen zullen bridgespelers meedoen aan het landelijke bridgetoernooi. Dat is elk jaar rondom 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind. In de regio Nijmegen vindt de bridgedrive plaats op zondag 17 november a.s. in Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal, vanaf 9.30 uur tot ongeveer 17.00.uur.
Bridgen voor UNICEF gebeurt op een groeiend aantal plaatsen in Nederland. Iedere bridger die wil kan meedoen. Bridge is een goede hersentraining en de inspanning geeft ontspanning. Mensenkunnen gezellig samenkomen én het is voor een goed doel.
De Nederlandse Bridgebond ondersteunt het evenement. Lokale ondernemers hebben voor het evenement, ook in de regio Nijmegen, al mooie prijzen ter beschikking gesteld.
Het doel van Harten Troef dit jaar is het bijeenbrengen van geld voor innovatief onderwijs voor jongvolwassenen in Jordanië. Dit om de jeugdwerkloosheid in verschillende gebieden tegen te gaan. Voor meer informatie of aanmelden: unicefbridgenijmegen@gmail.com.

17 november – Eetcafe bij de Treffers
Op 17 november vindt bij de Treffers de 3e editie plaats van het Eetcafe. Wil je genieten van een driegangenmenu in Afrikaanse sfeer en tevens een goede bijdrage leveren reserveer dan een plaats via eetcafe@detreffers.nl. Het diner begint om 18.00.u, u bent welkom vanaf 17.00.u. De kosten bedragen 25,- per persoon.

17 november – De Dag van de Inspirerende Film in LUX
De films A Tale of Three Sisters en Take Me Somewhere Nice staan centraal op de 21e editie van de Dag van de Inspirerende Film op zondag 17 november. Dit eendaagse filmfestival is een initiatief van Het Filmgesprek en het Han Fortmann Centrum in samenwerking met filmtheater LUX in Nijmegen. Thema van de filmdag is: Waar ben je thuis? Door migratie, vlucht, oorlog en armoede zijn veel mensen in deze wereld niet meer op ‘hun’ plek. Maar wat gebeurt er als ze weer ‘thuis’ komen? Beide films laten op indringende wijze zien hoe geboortegrond en geboortehuis dan evenzeer aantrekken als vervreemden. Overal nergens thuis. Naar aanleiding van de twee films zal het thema Waar ben je thuis? met het publiek worden uitgediept met behulp van een filmgesprek. Deze zullen worden geleid door respectievelijk Rolf Deen, theoloog en filmkenner, en Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl.

17 november- Jubileum-mis met St.Cecilia & Vivace
Zondag 17 november wordt de Heilige Mis in de millingse kerk muzikaal opgeluisterd door twee jubilerende verenigingen uit Millingen aan de Rijn. Fanfare Sint Cecilia bestaat 100 jaar en Zangvereniging Vivace 50 jaar. Daarom kunt u opnieuw genieten van de Missa Sancta Cecilia, gecomponeerd door Jacob de Haan, uitgevoerd door een ensemble van St. Cecilia samen met het koor. Daarnaast speelt het ensemble van Sint Cecilia, onder leiding van dirigent Dick Bolt, meerdere muziekstukken, waaronder Jupiter Hymn van Gustav Holst. Vivace, onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel, onder andere het Ave Verum van Mozart. Wouter Broens begeleidt het koor op piano en orgel. De mis begint om 11 uur.

17 november - Sinterklaasintocht in Groesbeek.
Ondanks wat perikelen vooraf is de Sinterklaasintocht in Groesbeek nu toch een feit, de Goedheiligman zal op zondag 17 november aankomen bij de Kringloop Sint Michael op de Industrieweg 19 in Groesbeek. Toen het er naar uitzag dat Sinterklaas dit jaar Groesbeek voorbij zou rijden is op initiatief van André Brouwer van de Kringloop en Mike Kuperus van MPK Evenementen gezorgd dat dit voorkomen kon worden. Na een oproep op Sociale Media boden zich spontaan heel veel vrijwilligers zich aan om dit kinderfeest te ondersteunen, zo zullen er die dag een dansschool, muzikaal duo alsmede een dweilorkest acte de présence geven om het feest compleet te maken. Sinterklaas zal rond 14.00 uur welkom worden geheten door Wethouder Irma van de Scheur van de Gemeente Berg en Dal. Het voorprogramma start om 13.00 uur en daarna zal Sinterklaas zijn intrede doen, dan volgt er nog een feestje, op een nu nog geheime locatie, met ter afsluiting een Meet en Greet en fotomomentje met Sint of zijn Pieten.

17 november - Seniorenlunch
Zondag 17 november organiseert men weer een gezellige seniorenlunch in de Mallemolen in Groesbeek. Het betreft een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren met muziek van Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers kunnen zich telefonisch (tussen 09.00 en 12.00 uur) aanmelden tot uiterlijk vrijdag 15 november 12.00 uur. De kosten voor de lunch bedragen € 12,50 incl. één consumptie naar keuze. De lunch begint om 12.00 uur en iedereen is van harte welkom.

17 november – Filmvoorstelling in de Mallemolen
Op zondag 17 november om 11.00 uur wordt in De Mallemolen in Groesbeek de film over Papoea Nieuw Guinea van filmmaker Jan Driessen vertoond. Op het eiland Biak worden bezoekers met dans en muziek ontvangen. Daar is o.a. een grote vismarkt met bijzondere soorten. Met een prauw gaan we naar het eilandje Japen daar worden we door de bewoners onthaald en getrakteerd op een lekkere visbarbecue. Op de terugweg worden we overvallen door slecht weer, maar de schipper Julius, brengt ons zonder kompas veilig terug in Biak. We bezoeken de stad Manokwari en de sloppenwijk in het stadje Sentanie. Daarna vliegen we over de bergtoppen naar de Baliem vallei in Nieuw Guinea, en gaan daar op zoek naar de Dani-stam die diep in het oerwoud leeft.

17 november – Archies’s Grand Adventure op het Zalmpodium
Archie's Grand Adventure speelt vanmiddag vanaf 14.00 uur in het kerkje aan de Zalmstraat 8 in Millingen aan de Rijn. De toegang is zoals altijd gratis. Wel doet na afloop de bekende hoge hoed zijn ronde voor een vrijwillige bijdrage. Archie's Grand Adventure is een vrij jonge Nijmeegs-Utrechtse indie-folkband, bestaande uit: Jan Hendrik Venhuizen(gitaar, zang), Stijn van den Bogaard (bas), Saro Lozano Parra (zang) en Jelle van Aanholt (zang, gitaar, mandoline). Ze schrijven eigenzinnige meerstemmige liedjes, geïnspireerd door artiesten als Crosby, Stills & Nash, Simon & Garfunkel en Elbow. Zij speelden al in de grote Domkerk in Utrecht in het kleine Torpedotheater in Amsterdam en nu dus ook in het Zalmkerkje in Millingen aan de Rijn.

17 november - Sinterklaasintocht Millingen
Vanmiddag rond 14.30.u. zal de stoomboot aanleggen bij de Loswal. Vanaf daar gaan Sint en Pieten de kinderen voor in een optocht naar de Sporthal. Daar aangekomen is er een groot feest met alle kinderen. Voor de kinderen van groep 1 t/m 8 heeft Sinterklaas een lekkere verrassing meegebracht.

17 november – Publieksexcursie Landschapsbeheer Groesbeek
Vanmiddag zal de laatste publieksexcursie van Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) in het jaar 2019 plaatsvinden. We gaan dan wandelen in het Kraaiendal, een prachtig bosgebied in de buurt van het Maldense Zweefvliegveld. De start is om 14.00 uur op het parkeerterrein tussen spoorlijn en boscafé Zweef-Inn, Groesbeekseweg 55a in Malden. Het einde zal even na 16.00 uur zijn. Deelname aan deze wandeling is gratis. Paddenstoelen en herfstkleuren zorgen doorgaans voor een feestelijk bos, ook in de 1e helft van november. Maar of het na zo’n langdurige en warme zomer ook zo zal gaan, dat weet je vooraf niet.

18 november: 75 jaar Vrijheid in LUX
Op maandag 18 november trapt LUX de driedelige serie ‘Het Vrijheids-tribunaal’ af. Met het Vrijheidstribunaal organiseert LUX i.s.m. Gemeente Nijmegen en Nijmeegse middelbare scholen drie theatrale rechtszaken waarin de gemakzuchtige vanzelfsprekendheid van onze vrijheid kritisch wordt bevraagd. In drie edities worden het collectief geheugen, de media ende technologie aangeklaagd. ‘Rechter’ Huub Smit velt aan het eind van de avond een oordeel: schuldig of niet? In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. Acteur Huub Smit dient als rechter en jongeren van Nijmeegse middelbare scholen vormen de jury. Op maandag 18 november zit het collectieve geheugen op het schuldenbankje. Is ons collectieve geheugen schuldig? Het collectieve geheugen dat vergeet, dat selectief herinnert, dat geen excuses aanbiedt? Eren wij alle strijders genoeg? Prijzen we helden uit het verleden onterecht? Dragen we wel genoeg zorg voor veteranen? Belemmert het collectieve geheugen ons om in vrijheid naar onze geschiedenis te kijken en daarvan te leren? De programmareeks Het Vrijheidstribunaal is een samenwerking tussen LUX, Gemeente Nijmegen en middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken.
Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl/debat.

18 november – Thema-avond Vitaal besturen
Op maandag 18 november verzorgt Sportstimulering Berg en Dal in samenwerking met voetbalvereniging De Treffers een thema-avond over Vitaal Besturen. Deze avond is speciaal bestemd voor huidige bestuursleden van sportverenigingen in de gemeente Berg en Dal, voor iedereen die overweegt om een bestuursfunctie te gaan bekleden of diegene die binnen de vereniging wordt gezien als een toekomstig bestuurslid. Tijdens de interactieve thema-avond komt onder andere aan bod: Eén nieuwe en één meer ervaren bestuurder vertellen tijdens de avond over hun bestuurservaringen. Hoe maken zij gebruik van elkaars kunde en kwaliteiten? Hoe kunnen nieuwe en meer ervaren bestuursleden samenwerken zodat ze elkaar versterken? Hierbij leggen verenigingen hun dilemma binnen het thema Vitaal Besturen voor aan de aanwezigen. Vervolgens gaan ze met elkaar in gesprek om concrete suggesties aan te leveren. Na deze avond hebben aanwezigen voldoende inspiratie om het principe van Vitaal Besturen toe te passen op de eigen vereniging. Deze gratis thema-avond vindt plaats op maandag 18 november bij De Treffers, Sportpark Zuid, en start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Aanmelden voor de thema-avond kan via info@sportstimuleringbergendal.nl.

19 november - Epilepsie Café Nijmegen
Op dinsdag 19 november is weer een Epilepsie Café voor de regio Nijmegen. De ontmoetingsplaats om ervaringen uit te wisselen over leven met epilepsie. Voor mensen met epilepsie, hun partners, ouders van kinderen met epilepsie, familie, vrienden en andere belangstellenden. De nieuwe locatie is de Boskapel, Graafseweg 276 te Nijmegen. Inloop is vanaf 19:00 en het begint om 19:30 tot 21:30. Toegang is gratis. Meer informatie: www.epilepsievereniging.nl.

20 november - Bijeenkomst Stichting Monument en Landschap
Op 20 november vanaf 20.00.u. zal de najaars-bijeenkomst van Monument & Landschap plaatsvinden in het Supplement in Beek. De toegang is vrij. De avond zal in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Voor onze regio betekende de bevrijding nog niet direkt een bevrijding, eerder zelfs een nog zwaardere tijd dan de 5 voorgaande jaren. Voor velen is het ook een tijd, die nog steeds bij hen leeft en herinneringen en emoties oproept. Dat is ook zichtbaar bij de verschillende herdenkings-momenten. Op deze avond zal Hans van der Wiel ons iets vertellen over de overstromingen in de polder. Vanuit “Kekerdom in bange dagen” krijgen we informatie over de evacuatie (20 oktober) en terugkomst van de bevolking daar. Daarnaast hebben we enkele mensen benaderd om “vanuit de zaal” iets te vertellen over hun ervaringen in die periode, of over de geschiedenis van de wederopbouw. Dit laatste thema sluit weer aan op de wederopbouwroutes die in het voorjaar gepresenteerd zijn. Wanneer u zelf ervaringen hebt uit die tijd, bent u zeer welkom daarover te vertellen. Dat kan spontaan tijdens de vergadering. U mag u ook tevoren aanmelden via mail: secretaris@monumentenlandschap.nl.

20 november – Sinterklaasvoorstelling in Cardo
Op woensdag 20 november is om 15.00 uur de voorstelling Sinterklaas – Cadeau Zonder Naam in het Cardo-theater. Alle stoelen aan de kant... Sinterklaas is in het land! Sinterklaas heeft dit jaar een groot probleem met één pakje. In een afwisselende interactieve sinterklaasshow zal presentator Kevin zowel kinderen als volwassenen meenemen met het oer-Hollandse kinderfeest. Al snel zal Sinterklaas plaatsnemen op een prachtige troon die op het podium staat. Samen met Kevin zal Sinterklaas zelf een spelshow leiden met een hoog feestgehalte en een goed gevulde zak cadeautjes meenemen die de kids kunnen winnen. Aan het einde van de show deelt Sinterklaas natuurlijk cadeautjes uit. Na afloop is er natuurlijk een meet & greet met presentator Kevin Kouwenhoven en de Goedheiligman. Het Cardo-theater vindt u op het Werkenrode-terrein in Groesbeek. Tickets en meer informatie: www.cardotheater.nl.

20 november - Lezing over Mariënboom in ’t Zaaltje
Woensdag 20 november houdt Klaas Bouwer, auteur van verschillende historische boeken over Nijmegen en omgeving, een lezing over de historie van Oud-Mariënboom, het voormalige hotel Mariënboom en het bosgebied Het Mariënbosch. Plaats: Dorpshuis 't Zaaltje, Carmelweg 2, Heilig Landstichting; aanvang 20.00 uur, toegang 4 euro incl. koffie of thee

20 november – Gelders Debat in het Vrijheidsmuseum
Provinciale Statenleden organiseren op woensdag 20 november het Gelders Debat in het vernieuwde Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Zij nodigen inwoners van Gelderland uit om met elkaar in gesprek te gaan. Drie deskundigen, Wim van Meurs, Lennert Savenije en Eveline van Rijswijk, verzorgen een prikkelende inleiding op de thema’s: Vrijheid, Democratie en Herinneringstoerisme in Gelderland. Thema’s die groot(s) maar ook klein en dichtbij zijn. Hoe denkt ú over uw vrijheid en de rol van Europa hierin? Moet onze democratie op de schop? Past onze vorm van democratie nog wel bij de huidige samenleving? Gelderland is het Normandië van Nederland. De jaren 2019 en 2020 staan in het teken van 75 jaar bevrijding van Nederland. In Gelderland krijgt Operation Market Garden en de evacuatie grote internationale belangstelling. Wat is de houdbaarheidsdatum van herinnerings-toerisme: wat laat je zien, wie ga je verleiden om te komen? Hoeveel geld moet de provincie steken in deze vorm van toerisme? Deze 40e editie van het Gelders Debat krijgt een bijzondere muzikale omlijsting. Woensdag 20 november, 18.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 17.00 uur in het Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, Groesbeek. Aanmelden kan tot 17 november via geldersdebat@gelderland.nl.

20 november – De Bastei: Terra Story over rivierklei
Stichting Fabrikaat en De Bastei hebben de handen ineengeslagen voor een bijzonder programma. Deze avond kun je de Nijmeegse rivierklei op een verrassende manier beleven. Maak kennis met het onderzoek van ontwerpersduo Carla Joachim en Jordan Morineau tijdens een vijfgangendiner op een servies van Nijmeegse rivierklei. In Terra Story onderzoekt Fabrikaat de eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van de Nijmeegse rivierklei. De rivier de Waal heeft grote invloed gehad op het landschap en de cultuur van Nijmegen. Deze omgeving kent dan ook een rijk verleden gebaseerd op klei; van de ijzertijd tot en met de baksteenindustrie. Met deze Terra Story stellen we de rivierklei in een nieuw daglicht. Op woensdag 20 november schuift het ontwerpersduo Jordan Morineau en Carla Joachim aan. Zij nemen je mee in hun onderzoek, waarin ze hebben onderzocht wat er mogelijk is met de fijnste kleideeltjes van de lokale rivierklei. Hun onderzoek heeft geresulteerd in een indrukwekkende database; een stalenkaart van eigenschappen en mogelijkheden. Voor hun ontwerp, een waterkan samengesteld uit Nijmeegse rivierklei, hebben ze verschillende toepassingen van rivierklei gebruikt. In de Bastei, Waalkade in Nijmegen van 18.00 - 23.00 uur. De kosten bedragen € 40,00 p.p. (inclusief vijfgangendiner met consumpties). Meer informatie en reserveren: www.debastei.nl/terrastory.

20 november - Weggeefwinkel deelt speelgoed uit
Vorig jaar heeft de weggeefwinkel een grote inzamelingsactie gedaan voor speelgoed voor jong en oud. Nog steeds is er veel speelgoed over en willen we dit uitdelen aan hen die interesse heeft. Of je nu een kleine beurs hebt of aan het milieu denkt, dat maakt de Weggeefwinkel niks uit. We delen uit van 14.00-16.00 in Voorzieningenhart Op de Heuvel op: maandag 11 november; woensdag 13 november; maandag 18 november en woensdag 20 november. Ook kunt u terecht tijdens de reguliere openingstijden van de Weggeefwinkel. De Weggeefwinkel heeft ook inpakpapier waar u een stuk van mee kunt nemen om thuis in te pakken. Voorzieningenhart Op de Heuvel vindt u aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

20 november- Excursie over de Stuwwal
De Vereniging Geopaden.nl heeft een fraaie website waarop het ontstaan van het stuwlandschap in de driehoek Nijmegen, Kleef, Gennep wordt uitgelegd. Dit landschap ontstond zo’n 160.000 jaar geleden. Elementen uit deze ijstijd zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Op de site zijn een aantal wandelingen te vinden waarbij deze landschapselementen beschreven worden. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie georganiseerd. Gratis, een vrijwillige bijdrage mag. De volgende 3-4 uur durende excursie is woensdag 20 november: Geopad Mulderskop - Hooge Hoenderberg. Start: NS-station Mook-Molenhoek, om 10:30 uur. (Lunchpakket meenemen.) Aanmelden hoeft niet. Meer info: www.geopaden.nl.

21 november – Culinaire bijeenkomst Marikenhuis
Samen koken en eten met muziek en drankjes, alles in mediterrane stijl. Dat is het thema van de culinaire bijeenkomst op donderdag 21 november in het Marikenhuis. Deze ontmoeting is een gezamenlijk project van Bindkracht 10 en het Marikenhuis en wil mensen met verschillende achtergronden met elkaar verbinden. Voornaamste doel van deze interculturele uitwisseling is om kanker bespreekbaar te maken binnen diverse gemeenschappen in de regio Nijmegen. De ontvangst is om16.00 uur met een gezond drankje, vervolgens wordt er gekookt, waarna er vanaf 18.00.u. wordt gegeten, terwijl men met elkaar in gesprek gaat. De afsluiting is rond 19.30 uur. Gasten en vrijwilligers van het Marikenhuis, en overige belangstellenden, worden van harte uitgenodigd voor deze culturele en culinaire ontmoeting. Gratis toegang. Het Marikenhuis vindt u aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. Meer info en aanmelding: www.marikenhuis.nl.

21 november - Donateursavond Thornsche Molen
Op 21 november organiseert het bestuur van de Stichting Thornsche Molen de jaarlijkse donateursavond. Naast de donateurs zijn ook andere geïnteresseerden en betrokkenen van harte welkom op deze avond in het restaurant de Thornsche Molen. De start is om 20.00 uur en de bijeenkomst eindigt om 22.15 uur. Belangrijke programmapunten zijn de volgende: Informatie over de situatie van de Stichting; Uitloten van een obligatie; Informatie over de projecten Wandelroute en Kunstproject; “De Thornsche Molen en Market Garden, Lezing door de directeur van het Vrijheidsmuseum Groesbeek: dhr. Wiel Lenders

22 november – Prinsenbal Net Aecht
Op vrijdag 22 november draagt Prinses Marie-José de scepter over aan prins(es) Ummenie d'n 60e van carnavalsvereniging Net Aecht. Een ieder is welkom in De Mallemolen inGroesbeek. De deuren gaan open om 20.11 uur en de toegang is gratis. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Feest-dj Mark, Gewoon Gezellig en diverse schlagergroepen. Tijdens de onthulling neemt Disnix de aanwezigen op beeldende wijze mee op reis naar de nieuwe Prins(es).

22 & 23 november – Nijmeegs Amusement Orkest draait door
Het Nijmeegs Amusements Orkest (NAO) is een 27-koppig orkest met een bigbandbezetting (trompetten, trombones, saxofoons, ritmesectie), aangevuld met klarinetten, dwarsfluiten en vocals. Deze unieke combinatie zorgt voor een unieke sound. Elk jaar brengt het NAO een spetterende show in ’t Mozaïek in Wijchen: een avond vol herkenbare nummers, soms in een nieuw jasje door de verrassende arrangementen van dirigent Louis van de Waarsenburg. Door de veelzijdige bezetting, brengt het programma voor ieder wat wils. Maar hoe zal dat dit jaar verlopen? Want het NAO draait dit jaar helemaal door! Het thema is breed ingestoken. We gaan nummers voor u spelen die een beetje gek zijn; met een vreemd einde, abrupt begin, of een bijzondere klank. Nummers die eindeloos ronddraaien zonder einde, of waarbij de songteksten duidelijk maken op welke manier we volledig zijn doorgedraaid. Laat u verrassen door de combinatie van orkest, zang, licht en beeld-materiaal op deze doorgedraaide avond. NAO draait door, Nijmeegs Amusements Orkest, 22 en 23 november, 20.00u in ’t Mozaïek in Wijchen. Reserveren: www.nijmeegsamusementsorkest.nl of bij VVV Wijchen.

23 november - Sponsorloop voor KIKA op Sportpark Zuid
Op zaterdag 23 november vindt op Sportpark Zuid een sponsorloop plaats voor KiKa. Tijdens deze sponsorloop wordt er zoveel mogelijk geld opgehaald om de verschrikkelijke ziekte kanker de wereld uit helpen, want dat is wat Kika wil bereiken. Het startschot wordt gegeven door Klaas van Kruistum. Ben jij tussen de 5 en 13 jaar oud en wil je graag meedoen? Vul dan het formulier op de website van de Treffers in met zoveel mogelijk sponsoren. Dus, schrijf je in en klop aan bij je buren, bel je oma en opa, vraag je leraar of lerares of zij je willen sponsoren zodat er heel veel geld kan worden opgehaald voor KiKa! Het ingevulde formulier kan je inleveren op school of in de kantine, zoek naar de oranje doos met een Kikasticker. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 november.

23 november – Verruckte Samstagen TV PIT
Binnenkort organiseert de millingse tennisvereniging PIT de verruckte samstagen, een tennistoernooi voor iedereen die van tennis houdt, leden en niet-leden. De wedstrijden worden gespeeld op 23 november, 25 januari en 29 februari tussen 15.00.u.en 18.00.u.
Deelnemers worden zoveel mogelijk op sterkte ingedeeld, de wedstrijden duren 45 minuten, HD, DD of MIX. Vooraf kan men ook inschrijven voor een stampottenbuffet.
Inschrijven kan per zaterdag via: secretariaat@tvpit.nl.

23 november – Koor Ap/Art in de Lindenberg
Koor Ap/Art is al ruim een jaar druk bezig met liedjes oefenen, teksten uit het hoofd leren, choreografie uitproberen en dat allemaal voor het grote concert dat zij binnenkort gaan geven. Het wordt een uniek concert op zaterdag 23 november in de Lindenberg in Nijmegen. Het concert begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Het optreden zal tot ongeveer 23:00 uur duren, maar daarna wordt er doorgefeest tot 01:00 uur. Dit concert haalt het koor uit de comfortzone, heeft verrassende elementen, is anders dan u gewend bent van het koor, met medewerking van Sambaband Animada uit Nijmegen en gaat over in een swingende afterparty voor alle aanwezigen. Kaartjes voor dit concert à euro 12,50 zijn verkrijgbaar bij de Primera in Millingen aan de Rijn.

23 november – MV Bimmen en UNA samen op herhaling
Unieke concerten van 2 verenigingen als 1 orkest: Musikverein Bimmen en UNA uit Kekerdom verzorgen gezamenlijk 2 concerten. Voor deze gelegenheid delen de muzikanten uit beide verenigingen het podium. Zaterdag 26 oktober vond het eerste gezamenlijke concert plaats in het Schutzenhaus in Keeken. Voor een goed gevulde zaal werd een zeer gevarieerd repertoire gespeeld. Klassieke fanfaremuziek, swingende bigbandnummers, popmuziek, afgewisseld met traditionele Deutsche Blasmusik. Mocht u dit gemist hebben of u wilt het concert nogmaals meemaken….dat kan: zaterdag 23 november vanaf 20.00.u. in zaal UNA in Kekerdom. De entree is gratis.

23 november – Strijktrio Pressenda in Kerk van Kekerdom
U bent welkom bij het 2e concert uit de Cacrades Concertreeks in de kekerdomse kerk op zaterdag 23 november. Aanvang: 20.00 uur. Deuren open: 19.30 uur. Weet u klassieke muziek te waarderen maar wilt u er stiekem meer van weten? In een sfeervolle omgeving laten wij u genieten van een toegankelijk klassiek repertoire. De muziekstukken worden geïntroduceerd waarmee u niet alleen geniet van het spel van 3 professionele muzikanten maar ook het werk van bekende componisten gaat herkennen. Strijktrio Pressenda bestaat uit Noemi Bodden op de viool, Maartje van Rheeden op de altviool en Thamar Bodden op de cello. Flaneren met Klassiek uit meer dan 2 eeuwen muziek duidt op het gegeven dat het een programma is dat niet expliciet voor de concertzalen gecomponeerd werd, maar ook voor andere openbare publiekslocaties zoals wandelpromenades, park kiosken en andere ontmoetingsplaatsen... zoals nu in het kerkje van Kekerdom. Daarnaast bevat het programma ook werken met (muzikale) thema's van andere componisten in een nieuw gecomponeerd of gearrangeerd werk. Met de koude feestmaand voor de deur zorgt men voor warme drankjes op het pleintje voor de kerk. Tickets zijn verkrijgbaar voor € 17,50 (+1,- servicekosten) via www.kekerdomsekerk.nl of aan de deur (indien niet uitverkocht).

23 november - Sinterklaasintocht in Ooij
Zaterdag 23 november van 13:00 -15:00 is de intocht van Sinterklaas in Ooij. Hij komt aan bij de Speulplek en van daaruit vertrekt men naar de Sprong met de Sint en zijn pieten.

23 november – Wereldmuziekkoor in Malden
Het Wereldmuziekkoor Nijmegen onder leiding van Anadya Wouters geeft een spetterend najaarsconcert op zaterdagmiddag 23 november in multifunctioneel centrum Maldensteijn in Malden. Tijdens dit concert laat het koor liederen horen uit verschillende werelddelen. Aanvang 15.00 uur; zaal open vanaf 14.30 uur. Entree in de voorverkoop bij de koorleden en via info@mfcmaldensteijn.nl: 10 euro, aan de zaal 12,50 euro.

23 november – Informatie over emigreren naar duitsland
Emigreren naar Duitsland is in de Nederlands-Duitse grensregio soms niet meer dan een verhuizing van enkele kilometers. Toch kunnen de gevolgen van de stap over de grens erg groot zijn. Mensen die naar Duitsland willen emigreren, doen er daarom goed aan om zich tijdig te laten adviseren. Voor diegenen vindt er op zaterdag 23 november van 13.00 uur tot 17.00 uur een informatiedag plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.
Een verhuizing naar Duitsland levert vaak veel onduidelijkheden en vragen op. Hoe zit het met mijn zorgverzekering wanneer ik in Nederland blijf werken? Waar bouw ik pensioen op, en waar betaal ik belastingen? Welke gevolgen heeft mijn emigratie voor mijn erfenis? Hoe vind ik in Duitsland een baan? En krijg ik nog Nederlandse kinderbijslag wanneer mijn kinderen in Nederland naar school gaan? Tijdens de informatiedag geeft het GrensInfoPunt Rijn-Waal antwoord op al deze vragen en geeft het onafhankelijk advies aan grenspendelaars en immigranten die in het buurland (willen gaan) wonen, werken of studeren. Experts geven informatie op het gebied van familie- en erfrecht, belastingen en sociale verzekeringen en er worden tips gegeven over de veranderingen in het dagelijks leven die een verhuizing naar Duitsland met zich meebrengt. Tevens is er ruimte voor vragen en persoonlijk advies.
De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

23 & 24 november – Expositie Natuurkacht
Tijdens de expositie Natuurkracht op zaterdag 23 en zondag 24 november tonen drie kunstenaars uit de Overbetuwe hun verbeelding van de natuur. De getoonde werken van de kunstenaars Ilse Aarsman (schilderijen), Ellen Koelewijn (schilderijen) en Dorien Alink (brons) zijn qua beeld zeer uiteenlopend. Ook hun bevindingen van het onderwerp zijn alle drie heel anders, maar samen laten ze duidelijk hun liefde zien voor de natuur in al haar kracht.
Drie verschillende kunstenaars, met elk een andere blik op één onderwerp; de natuur, laat het publiek na deze expositie de buitenwereld misschien wel weer heel anders ervaren. Zo niet, dan is het gewoon prachtig om naar te kijken, net als de natuur zelf. De muzikale opening is zaterdag 23 november om 12.00 uur in het kerkje van Persingen. Beide dagen bent u welkom van 11.00 – 17.00.u.

24 november – St. Nicolaas Wandeltocht
De Sint Nicolaaswandeltocht op zondag 24 november voert de wandelaars door Heumen, over de dijk langs de Maas, langs de kolken, door de Hatertse Vennen en het Heumens Bos.
De organisatie heeft, na een geslaagde tocht vorig jaar besloten deze opnieuw op de wandelkalender te zetten. De volgende routes worden uitgezet: 5, 10, 15 en 20 kilometer. De organisatie heeft al contact gehad met Sinterklaas en hij heeft toegezegd tussen 10.15.u. en 13.00.u. langs te komen in Heumen. Er kan ’s morgens op het startbureau voor de wandeltocht worden ingeschreven. De starttijden zijn: 5 km, start tussen 8:00 – 14:00; 10 km, start tussen 8:00 – 13:00; 15 km, start tussen 08.00 – 12:00; 20 km, start tussen 08:00 – 12:00 uur. Het startbureau sluit om 16:00 uur. De startlocatie is Café Kanaalzicht, Dorpsstraat 5, Heumen. Er is tijdens deze tocht een rolstoelvriendelijke route uitgezet voor mensen met een beperking. Mensen die hier gebruik van willen maken dienen zich vooraf aan te melden via www.uniek-wandelen.nl. Deze wandelaars starten gezamenlijk om 10:30 uur voor de 10 km en om 11:00 uur voor de 5 km.
Meer informatie: www.maldenwandelt.nl.

24 november - Sinterklaasintocht in Leuth
de Sint en zijn pieten hebben laten weten dat ze weer tijd hebben gevonden om naar Leuth te komen en wel op zondag 24 november. We verzamelen deze zondag om 14.00 uur op het schoolplein. We gaan dan Sint en zijn pieten ophalen en maken een korte tocht door Leuth. Deze tocht eindigt in het Kulturhuis waar we er samen met Sint en zijn pieten een leuke middag van gaan maken. Vind je het leuk om Sint en/of zijn pieten thuis te ontvangen, neem dan contact op met VVLK: sintleuth@gmail.com.

24 november – Recycling Cadeaumarkt
In de tuin van familie Barmentloo, Rijksstraatweg 68 in Beek vindt op zondag 24 november een bijzondere recycling-cadeaumarkt plaats van 10-17 uur. De markt is zowel overdekt als in de tuin met een gezellig vuurtje. Wat bieden we? • Unieke cadeaus, overwegend handgemaakt; Grote diversiteit aan artikelen, voor kerst, tuin en huis Verder is er ook Koffie, thee, gebak en gluhwein De totale opbrengst is ten behoeve van de Jeugdreuma Vereniging.

24 november – Byzantijns koor in concert
Het Nijmeegs Byzantijns Koor onder leiding van Svetlana van Wielink geeft een concert met gezangen uit de Slavisch-Byzantijnse ritus. Het koor wil hiermee aandacht vragen voor deze bijzondere gezangen die verstillend en meditatief zijn. Het concert is zondag 24 november in de Mariendaalkapel in Groesbeek. Aanvang:14:30, kapel open om 14:00 uur. Entree: 7,50 euro (inclusief koffie/thee).

24 november - Gouden jubileum Gemengd Koor Berg en Dal
In de nieuwe kerk in Berg en Dal, die in 1967 werd geopend, kwam in 1969 een nieuw koor, het huidige “Gemengd Koor”, een combinatie van het toen nieuw opgerichte dameskoor en de restanten van het in dat jaar ”kwijnende” mannenkoor. Op zondag 24 november wordt het 50-jarig bestaan van dit Gemengd koor gevierd tijdens de Eucharistieviering van 10.30 uur, in de Berg en Dalse kerk, Oude Kleefsebaan 123 in Berg en Dal. Tijdens dit jubileum worden er ook 3 leden van het eerste uur geeerd, namelijk Ria Zweers, Ria Jacobs en Wilma Hooghof. Het koor telt op dit moment bijna 25 leden. Alle stemgroepen zijn bezet, maar we kunnen in al die stemgroepen nieuwe leden gebruiken. “Wij zouden het fijn vinden als vele huidige en voormalige Berg en Dallers, en mensen uit andere kerken, onze feestelijk eucharistieviering zouden willen bijwonen. Na de viering nodigen we U van harte uit voor een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje,” aldus de feestcommisie van het koor.

24 november- Sinterklaas in Beek
Het Sinterklaascomité in Beek is weer begonnen met de vooreredingen voor het sinterklaasfeest. Binnenkort zal men met de inmiddels beroemde klomp langs de deuren gaan. Heeft u de klomp gemist, tijdens de intocht zal er in het Kulturhus ook met de klomp rond gelopen worden. Ook zullen er dit jaar weer bij Nico de Witt vrijwilligers met een klomp staan. Het Sint Nicolaas comité is naast enkele lokale sponsoren geheel afhankelijk van de opbrengsten uit deze collecte met de klomp. Het comité kan voor deze collecte nog wel wat hulp gebruiken, vrijwilligers kunnen zich melden via www.sintinbeek.nl. Op deze website zijn foto’s van de intocht van vorig jaar en handige informatie over de intocht te vinden. De intocht gaat dit jaar plaats vinden op zondag 24 november. We halen de Sint en zijn gevolg op ter hoogte van ’t Hofke om 14.00 uur. Daarna gaan we in een lange stoet door het dorp heen en zullen we rond een uur of drie arriveren in het Kulturhus.

24 november – Achtbaan door Muziekland in Cuijck
Zondag 24 november geeft het Gewestelijk Symphonie Orkest Maas en Niers een gratis concert in de Schouwburg van Cuijk. Het concert draagt de titel “Achtbaan door Muziekland, van klassiek tot…….” En wordt gegeven in samenwerking met de vioolschool van onze concertmeester Maurice Keulen. Het orkest staat onder leiding van Rien Snoeren. De aanvang van het concert is om 12.00.u.

24 november - Struinen door het Dekkerswald
Zondag 24 november organiseert IVN Rijk van Nijmegen een herfstwandeling door het Dekkerswald. Dit bos ligt op een bijzondere plek, namelijk op een spoelzandvlakte, ook wel op zijn IJslands sandr genoemd. Met elke groep wandelaars gaat een gids mee die vertelt over de natuur en over de oeroude krachten die deze omgeving hebben gevormd. Kom ook genieten van dit bos en bekijk de sporen die de geschiedenis in het landschap heeft achtergelaten. We starten om 14.00 uur bij de slagboom aan het begin van de Biesseltsebaan (aan de kant van de Sionsweg) in Heilig Landstichting en zijn na ongeveer 2 uur weer terug bij het startpunt. Kosten: € 2,-. per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie op www.ivnnijmegen.nl.

24 november - Struinen door het Dekkerswald
Zondag 24 november organiseert IVN Rijk van Nijmegen een herfstwandeling door het Dekkerswald. Dit bos ligt op een bijzondere plek, namelijk op een spoelzandvlakte, ook wel op zijn IJslands sandr genoemd. Met elke groep wandelaars gaat een gids mee die vertelt over de natuur en over de oeroude krachten die deze omgeving hebben gevormd. Kom ook genieten van dit bos en bekijk de sporen die de geschiedenis in het landschap heeft achtergelaten. We starten om 14.00 uur bij de slagboom aan het begin van de Biesseltsebaan (aan de kant van de Sionsweg) in Heilig Landstichting en zijn na ongeveer 2 uur weer terug bij het startpunt. Kosten: € 2,-. per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie op www.ivnnijmegen.nl.

24 november – Sinterklaasintocht in Berg & Dal
Op zondag 24 november komt Sinterklaas aan in Berg en Dal. Vanaf 10:00 uur verzamelen we op de Waldeck Pyrmontlaan waar Edelweisz ons al warm speelt. Om 10:15 uur vertrekken we lopend met de Sint, Amerigo en zijn pieten via de Prins Alexanderlaan en de Oude Kleefse Baan naar het gemeenschapshuis Kerstendal. In Kerstendal wordt de Sint verwelkomt door de kersverse jeugdburgemeester. Het wordt een groots feest met optredens van kinderen en pieten. Om 12:00u zingen we de Sint het dorp uit en is het feest afgelopen. Kinderen die willen optreden kunnen contact opnemen met Wim van Berg en Dal’s Bloei, 06-57188862.

24 november – Parterre over imperfectie
Parterre is een vorm van samenkomen rond een aanstekelijk thema aan het eind van de zondagmiddag. In de ruime, sfeervolle omgeving van het oudste gebouw van Groesbeek. We steken wat van elkaar op en brengen ook eigen gedachten en ervaringen in.
Deze middag gaat over imperfectie. We leggen de vraag in het midden, hoe we kunnen omgaan met het feit dat we zelf niet volmaakt zijn en ook anderen om ons heen niet. En toch kunnen we het wel goed met elkaar hebben. In de buurt, in de club, op het werk, in de winkel of op straat… Hoe lukt dat te leven met imperfectie, of hoe soms niet?
Parterre is eenvoudig van opzet. Na een korte inleiding bij het thema worden verhalen, gedachten en vragen gedeeld. En ter afsluiting is er ontmoeting en nagesprek met een hapje en drankje. Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima. Kortom: 24 november van 16.00 tot 18.00 uur ben je welkom. In de Protestantse Kerk in Groesbeek.
Meer informatie en aanmelden: nikoraaphorst@t-mobilethuis.nl.

26 november - Optreden Klokkenbergkoor

Dinsdagavond 26 november treedt het Klokkenbergkoor op in het huiskamerrestaurant Babylon aan de Kwakkenbergweg 150 in Berg en Dal. Het concert van een uur start om 20.15 uur en zal bestaan uit liederen van alle tijden van Duitse componisten en uit "rozen"liederen. De entree is gratis. U bent van harte welkom.

26 november – Schrijfavond Amnesty International
Op de vierde dinsdag van elke maand worden in de bibliotheek van Groesbeek brieven geschreven voor de acties van Amnesty. Op dinsdag 26 november liggen vanaf 19.00 uur voorbeeldbrieven klaar en zijn leden van de schrijfgroep aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Iedereen is welkom om mee te doen. Meer informatie: 024-3972786/ 3972362.

27 november – Mookse Culturele Avond
De laatste Mookse Cultureel Café-avond van dit jaar vindt plaats op 27 november.
Babs Ligthart, Karin Videc, Simone Houtman en Betty Duyghuisen kennen elkaar van een harp-ensemble onder begeleiding van Anouk Platenkamp. Zij zullen op hun Keltische harpen Ierse folkmuziek ten gehore brengen. Martien van Dommelen presenteert zijn druppelfotografie. Martien creëert met een druppelapparaat, highspeedcamera en laptop zijn intrigerende druppelfoto's met wonderbaarlijke kleuren. Van het vallen en uiteenspatten van een druppel in een vloeistof maakt hij de meest prachtige composities. Rinske Kegel is schrijfster van gedichten, verhalen, columns, theater en alles wat hier tussen valt. Zij won verschillende literaire prijzen. Rinske zal voorlezen uit haar boekje 'Dierenrijk'. Tevens zal zij gedichten voordragen uit haar bundel. Ieder programma onderdeel duurt twintig minuten afgewisseld door pauzes. Tijdens de pauzes zorgen Rob Bakker, Rob Egging, Henri Giebels en Stan Brinkhoff voor de muzikale omlijsting. Het Cultureel Café vindt plaats op woensdag 27 november in 't Môk's Café, Groesbeekseweg 3 in Mook. Het programma begint om 20.30 uur. Inloop vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis.

27 november – Lezing over nalatenschap
Op woensdagavond 27 november kom je in Bibliotheek Groesbeek van 20.00 tot 21.30 uur meer te weten over het regelen van een nalatenschap. Notaris Teun Timmermans vertelt waar je rekening mee moet houden bij het verdelen van een erfenis. Na iemands overlijden komt er veel op de nabestaanden af. Hoe wordt de nalatenschap geregeld? Welke wettelijke regels gelden er als er (g)een testament is? Hoe zit het met erf- en schenkbelasting? Handig om hier alvast goed over na te denken en het duidelijk vast te leggen. Maar hoe doe je dat? Notaris Teun Timmermans geeft hier tijdens zijn lezing handvatten voor. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Dit hoorcollege is onderdeel van de reeks ‘Universiteit van Berg en Dal’. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,-. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via www.obgz.nl. Hier vind je ook een overzicht van de komende hoor-colleges.

28 november – Sint & Toverpiet in Op De Heuvel
De Kind Activiteit Club van Voorzieningen Hart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek brengt op 28 november een Sinterklaas-show met een Tover Piet.
De show begint om 14.30 uur. Er is weer van alles misgegaan en tot overmaat van ramp heeft Toverpiet Sinterklaas weggetoverd. Als dat maar goed komt! Met behulp van de kinderen en de ouders probeert Toverpiet het Sinterklaasfeest alsnog te redden. Hilariteit en magie zullen de boventoon voren in deze leuke, grappige en gezellige Sinterklaasshow.
De entreekaarten kosten drie euro per kind (kinderen wel onder begeleiding van een volwassen. Volwassen hebben gratis entree). Kaarten voor deze Sinterklaas show zijn te verkrijgen bij Voorzieningen Hart Op De Heuvel op elke woensdag tussen 08.30 en 15.30 uur, dinsdag en donderdag tussen 08.30 en 09.30 en 's middags tussen 14.00 en 15.00 uur.

28 november – Bachkoor Nijmegen met Het Gelders Orkest
Bachkoor Nijmegen brengt maandag 28 november in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen het oratorium Die Jahreszeiten van Haydn ten gehore. Met medewerking van Het Gelders Orkest en solisten Johannette Zomer (sopraan), Marcel Beekman (tenor) en Hugo Oliveira (bas). Aanvang 20.15 uur. Meer informatie en kaartverkoop: www.bachkoor-nijmegen.nl.

29 november – Q Music the party in OEV 1
Q Music the Party komt naar Millingen en wel op vrijdag 29 november in zaal OEV1 “De Natte”. Een complete show met indrukwekkend video-decor, inclusief het “Foute Uur Live”.
Het feest start om 21.30 uur en eindigt om 1.30 uur. De zaal is open vanaf 20.30 uur. Wil je zeker zijn dat je erbij bent dan is het verstandig vooraf een kaartje te kopen. Want VOL = VOL. Je kunt ze online bestellen via www.oev1.nl. De kaartjes kosten dan €10 per stuk. Op de avond zelf betaal je €12,50.

29 november – Van Altena & Smulders in de Mallemolen
Vrijdag 29 november staan Dick van Altena en Marcel Smulders op het podium in de theaterzaal van de Mallemolen in Groesbeek. Kaarten zijn te reserveren in de voorverkoop á € 10,00 - aan de kassa € 11,00. Aanvang 20.30 uur. Meer informatie: www.mallemolengroesbeek.nl.

30 november – De Restantjes Tribute
Op 1 februari staat voor de 33e keer het Groesbeekse Carnavalsschlagerfestival op het programma. Slechts één schlagergroep heeft alle voorgaande edities deelgenomen; De Restantjes. Ook in februari zullen zij in sporthal Heuvelland weer op het podium staan. Zij hebben echter aangegeven dit de laatste keer zal zijn. Na 33 schlagers is het perfecte moment aangebroken om te stoppen, vinden zij zelf. Daarom is het de hoogste tijd voor een Restantjes Tribute. Op zaterdag 30 november gaat deze in de Tuinzaal van De Linde in Groesbeek plaatsvinden. Alle 33 carnavalsschlagers van De Restantjes zullen deze avond, in chronologische volgorde, live ten gehore worden gebracht door 33 verschillende schlagergroepen. De Restantjes zelf sluiten af met hun nieuwste en ook laatste lied, dat tijdens deze Tribute voor het eerst te horen zal zijn. Het zal een memorabele avond worden voor de liefhebbers van Groesbeekse carnavalsschlagers, maar zeker ook voor De Restantjes zelf, die vanuit een ere-loge van alle optredens mogen genieten. Niet alleen nog actieve schlagergroepen treden op, maar de helft van de deelnemers bestaat uit reeds gestopte groepen, die nog graag één keer het podium beklimmen om hun collega’s van weleer te eren. De zaal is om 20.00 uur open en het eerste optreden is, vanwege het uitgebreide programma, om 21.00 uur precies. De entree is gratis.

30 november – Presentatie Millings Jaarboek
Dit jaar staat het extra dikke Millings Jaarboek 2019 weer bomvol met boeiende verhalen. In één van de verhalen schrijft Bas v.d. Hoeven over de TBC uitbraak in Millingen, dit jaar precies 60 jaar geleden. Hans van der Wiel schrijft over ‘Operation Veritable’ waarbij op 8 februari 1945 verschillende regimenten van de derde Canadese Infanterie Divisie vanaf de lijn Erlecom-Wyler richting het oosten trokken. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele boeiende verhalen in de 2019 editie. Op zaterdag 30 november zal het boek om 15.00 uur worden gepresenteerd in koffie- en eethuis De Gelderse Poort. Direct na de presentatie is het Millings Jaarboek daar te koop voor 17,50 euro. Daarna is het boek - zolang de voorraad strekt - voor dezelfde prijs verkrijgbaar bij Primera, Multimate en Hebbes in Millingen aan de Rijn.

30 november- Wintertuinfestival: De grote beloftes
Op zaterdagavond 30 november vanaf 20.30.u. vindt tijdens het Wintertuinfestival in Nijmegen ‘De grote beloftes: chapbookpresentatie’ plaats. In unieke performances presenteren aanstormende schrijvers Max Hermens en Merel van Slobbe hun chapbooks in poppodium Doornroosje. Een chapbook is een professioneel visitekaartje waarin het kunnen van de schrijver wordt getoond. De chapbookpresentatie is onderdeel van het Wintertuinfestival, dat van 27 t/m 30 november plaatsvindt, met als thema ‘Gastvrijheid’. Onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Clarice Gargard, Thomas Verbogt en Alma Mathijsen zijn te gast. Meer info en kaartverkoop: www.wintertuinfestival.nl.

30 november – Ode aan de betekenis
Om het werk van dichter H.H. ter Balkt te eren en in leven te houden start De Nieuwe Oost/Wintertuin een reeks programma’s getiteld Ode aan de betekenis. Zowel op het podium als op schrift zullen jonge makers een jaar lang nieuw werk maken, geïnspireerd op deze ongewone stem in de Nederlandse poëzie. Vertrekkend vanuit vier belangrijke gedichten van Ter Balkt maken schrijvers Nikki Dekker en Pelumi Adejumo, muzikant Jan Klug en beeldend kunstenaar Caz Elegie onder regie van Merit Vessies een voorstelling. Deze gezamenlijke performance belooft een spectaculaire ode te worden, die in première gaat op het Wintertuinfestival. De podiumproductie gaat op 30 november in première tijdens het Wintertuinfestival in Nijmegen. Meer info & tickets: www.wintertuinfestival.nl.

30 november - Repair- en Internetcafé in Millingen
Op zaterdag 30 november is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00uur in Kulturhus “Den Ienloop”, Heerbaan 115.
Kom langs met defecte kleine elektrische apparaten, misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes.
Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, tel.0481-431105 of swom@hetnet.nl.

vanaf 30 november – Nieuwe vaste opstelling Afrika Museum
Dynamisch en divers, eeuwenoude koninkrijken en gloednieuwe steden. Met maar liefst 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. Afrika is het één na grootste continent ter wereld, vol diversiteit, bloeiende modescenes en dichterbij dan je denkt. Europa en Afrika zijn al eeuwen met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaagse leven. Dit en meer toont het Afrika Museum in de vernieuwde vaste opstelling waar je een hedendaags Afrika ziet met een blik op het verleden en de toekomst. Laat je meenemen langs de diversiteit, dynamiek en complexiteit van dit continent: van onafhankelijkheidsbewegingen, migratie, handelscontacten met Nederland en wereldbeschouwingen tot aan populaire cultuur, kunst en design. In de vernieuwde opstelling worden verschillende thema’s belicht. Zo laat een muurschildering door Brian Elstak de belangrijkste politieke veranderaars en ontwikkelingen uit de jaren vijftig en zestig zien. Laten interactieve elementen in de tentoonstelling je nadenken over wat grenzen zijn. Tonen de foto’s van Malick Sidibé het optimisme van jongeren in Mali na de onafhankelijkheid en wordt er een korte film gedraaid van Bob Njenga met een mix van sciencefiction, fantasie, mysterie en humor.
Te zien vanaf 30 november in het Afrika Museum in Berg & Dal.

1 december - Sint en Pieten in Kekerdom
Ook dit jaar komt Sint Nicolaas met zijn Pieten naar Kekerdom, en wel op zondag 1 december. De Sint komt om 13.30 uur aan in de Schouwenburgse straat. Daarom verzamelen de kinderen en de muziek zich om 13.15 uur bij de school. Als Sint en zijn Pieten daar aan zijn gekomen gaan we in optocht door het dorp naar zaal UNA waar om 14.00 uur het programma zal beginnen. Hoe Sint en Pieten dat gaan invullen blijft nog een verrassing. Alle ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellende zijn van harte welkom. Om ongeveer 15.45 uur zal het programma afgelopen zijn en krijgen alle kinderen van de basis school of jonger uit Kekerdom een zak vol met lekkers mee naar huis. Kinderen uit Kekerdom die elders op de basisschool zitten kunnen natuurlijk ook een zak bij Sint komen halen. Om dit alles te kunnen doen slagen komen personen van het Sint Nicolaascomité met de collecte langs van 21 oktober t/m 26 oktober.

3 december - Demonstratie Virtual Reality voor 50-plussers
Op reis in je eigen bieb? Kom dan op dinsdag 3 december naar de gratis DigiDemo 50+ in Bibliotheek Beek-Ubbergen en zet een Virtual Reality- bril op. Je waant je ineens in een heel andere wereld. Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je heel ergens anders bent. Met een VR-bril kun je bijvoorbeeld rondkijken in een rustgevend koraalrif, lopen door het drukke centrum van wereldstad Dubai of een spectaculair ritje maken in een achtbaan. Het is nét echt. Tijdens de demonstratie ga je ook met elkaar in gesprek over de toekomst van Virtual Reality. Deze techniek wordt o.a. al toegepast in het leger, het onderwijs, de media en de gezondheidszorg. Wil je hier meer over weten?
Bezoek dan op dinsdag 3 december van 14.00 tot 15.00 uur de DigiDemo 50+ over Virtual Reality in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Meld je van tevoren wel even aan in de bibliotheek. Deelname is gratis. Ontdek nog meer digitale technieken DigiDemo 50+ is een nieuwe activiteit van de Bibliotheek Gelderland Zuid om 50- plussers kennis te laten maken met digitale technieken. De gratis demonstraties vinden plaats in verschillende vestigingen. Ontdek ook eens de mogelijkheden van een robot, greenscreen of 3D-printer. Op www.obgz.nl/digidemo vind je een overzicht van alle bijeenkomsten.

7 december - Adventsconcert in Wyler
op zaterdag 7 december vindt in de Sankt Johannes Baptistkirche in Wyler het jaarlijkse adventsconcert plaats, de aanvang is om 15.00 uur. Het wordt een adventsconcert met prachtige advents- en kerstliederen, gezongen door het Sankt Cäcilienchor Wyler begeleid door het vaste symfonieorkest. Het programma wordt opdragen aan de zalige Karl Leisner waarvan het 75 jaar geleden is dat hij in het concentratiekamp Dachau tot priester werd gewijd. Natuurlijk zingen we prachtige liederen van Marco Frisina als “Puer natus est nobis” en “Ave Madre di Dio”; topliederen als “Child in a manger” en “You raise me up”, maar ook liederen die gezongen zijn toen Karl Leisner tot priester werd gewijd en later toen hij zijn eerste mis in het concentratiekamp opdroeg. Het absolute hoogtepunt is de compositie van Marco Frisina: “La via dei martiri”, vertaald “De weg van de martelaren”. Tijdens dit lied wordt het indrukwekkende kunstwerk “De wonderlijke visvangst” van de Groesbeekse kunstenaar Pieter van Eck opgebouwd. Pastoor Scholten zal ons door het programma leiden en de liederen inleiden met o.a. citaten uit de dagboeken van Karl Leisner.
Als altijd is de toegang tot dit concert gratis.

8 december – Eftelingconcert fanfare St.Cecilia
Op zondag 8 december geeft fanfare Sint-Cecilia in sporthal De Duffelt in Millingen a/d Rijn een speciaal familieconcert. Dit ter gelegenheid van de afsluiting van het 100-jarig jubileumjaar. Deze middag wil de fanfare verrassen met klanken en beelden uit de wondere wereld van De Efteling. "Wij nemen je mee in sprookjesachtige sferen en je kunt luisteren naar muziek uit onder andere Droomvlucht, Fata Morgana, Carnaval Festival, Raveleijn, het Spookslot en nog veel meer..." Het concert begint om 14.30 uur en wil je zeker zijn van een plaats, dan is vooraf een kaartje kopen wel zo slim. Binnenkort zal de voorverkoop starten bij de Primera in Millingen en op www.fanfare-stcecilia. Een kaartje voor een volwassene bedraagt 7,50 en kinderen tot en met 12 jaar betalen 5,00 euro per persoon.

8 december – Koor Surplus in de Groenestraatkerk Nijmegen
Koor Surplus, hét koor voor de ambitieuze 50-plusser, voert op zondag 8 december om 15.00 uur in de Groenestraatkerk in Nijmegen een kerstconcert uit. Het programma omvat twee eeuwen muziek-geschiedenis, van Barok tot vroege Romantiek. Het programma bevat werken van Buxtehude, Purcell, Bach, Vivaldi, Mozart en Mendelssohn, begeleid door Harry van Wijk (orgel) en strijkers en blazers van Holland Orkest Combinatie Rotterdam. Solisten zijn: Claudia Wijers (sopraan), Agnes Pouw (alt), Emiel Hoefnagel (tenor) en David Visser (bariton). De algehele leiding berust bij José Doodkorte. Meer informatie en kaartverkoop: www.koorsurplus.nl.

13,14,15 december – Spirit of winter Groesbeek
Tijdens de wintermarkt 'Spirit of Winter Groesbeek' kun je elke dag inspirerende workshops volgen, heerlijk shoppen bij de kerstmarkt kramen, de lekkerste wafels met warme kersen eten, genieten van kinderkoor Mikado en swingen bij het optreden van Dancecenter E-line Pro en de Blaas Band Cuijk. 13 december van 18.00-21.00. Ontsteken van de lichtjesboom, kerstverhaal, optreden van Mikado en smullen van warme chocolademelk en marshmallows. 14 december van 12.00-18.00. Kramen, Fotobooth, optreden van dance-center E-line Pro, lekker eten en een lampionoptocht in samenwerking met de protestantse gemeente. 15 december van 12.00-17.00. Kramen, Fotobooth, optreden van blaasband Cuijk, lekker eten, drinken en genieten! De markt vindt plaats aan de Kerkstraat in Groesbeek.

14 december - Vriendenkring Darttoernooi
Schrijf je in voor het koppel darttoernooi op zaterdag 14 december in de Vriendenkring te Leuth. Het speltype dat gespeeld wordt is 501 in koppelvorm. Inschrijfgeld bedraagt €5,00 per persoon. Het toernooi begint om 14.00 uur. Schrijf je in via: darttoernooi.vriendenkring@gmail.com.
Vermeldt het volgende bij de inschrijving: teamnaam, eigennaam + naam mede-speler en telefoonnummers. Maak kan op een leuk prijzenpakket!

15 december - Kerstfair in het Gasthuis Millingen
Op zondag 15 december van 10.30 tot 16.00 uur vindt de jaarlijkse Kerstfair plaats in het Millingse Gasthuis. Behalve de gezelligheid, het bekende Rad van Avontuur (met vele, door de Millingse Ondernemers Vereniging beschikbaar gestelde prijzen) en allerlei kraampjes met kaarten, handwerkspullen, hobbyartikelen en andere kerst-gerelateerde kadootjes kunt u op het gezellige terras genieten van een kop koffie of thee, warme oliebollen en appelflappen met vrolijke kerstklanken op de achtergrond. Samen met onze bewoners, die genieten van uw aanwezigheid! Wilt u ook een kraampje huren voor de verkoop van uw (kerstgerelateerde) producten? Dan kunt u contact opnemen met d.blom@gasthuismillingen.nl of via 0481-431644. Wees er wel snel bij want er zijn nog maar enkele kraampjes beschikbaar. De opbrengsten van deze middag zijn bestemd voor activiteiten van de bewoners.

15 december – Kerst, Sfeer en Meer
15 december van 17.00.u. tot 21.00.u. staat er voor het 5e jaar ‘Kerst, Sfeer en Meer’ op het programma in de Cosmas en Damianus kerk te Groesbeek. Dit jubileum jaar wordt heel bijzonder aldus de organiserende koren Vivace en Trente Plus. Buiten de beide koren zullen het opleidingsorkest van fanfare Wilhelmina, The ipaddies en koor Canto di Donne voor een sfeervol programma zorgen. Zoals andere jaren is het een vrij toegankelijk in- en uitloopconcert met voldoende pauze om gezellig met elkaar wat te kunnen nuttigen op het koek en zopie plein.

16 december - Zuid-Afrikaans koor in Cosmas en Damianuskerk
Maandag 16 december vanaf 20.00u. geeft het Potchefstroomse Universiteitskoor uit Potchefstroom (Zuid-Afrika), een groot concert in de kerk van Cosmas en Damianus aan de Pannenstraat in Groesbeek. Het koor staat onder leiding van zijn dirigent Kobus Venter. Degenen die ook in voorgaande jaren bij het indrukwekkende optreden van dit koor zijn geweest, zullen nu zeker wéér van de partij willen zijn! Het koor reist 3 weken lang door Europa, en eindigt deze keer in Bemmel en Groesbeek, alvorens weer terug te vliegen naar Johannesburg. In Nederland verblijft het koor een aantal dagen in Bemmel en Groesbeek en zal overnachten bij gastgezinnen. De entree is gratis. Door de hoge kosten, die het koor maakt, zal er na het concert een collecte worden gehouden. Ook zullen CD’s van het koor worden verkocht voor €10,- per stuk.

20 december - Christmas in de Stevenskerk
Vrijdag 20 december van 20:00.u. tot 22:00.u. geeft The Choir of Clare College Cambridge een kerstconcert in de St. Stevenskerk in Nijmegen. Het koor brengt ook dit jaar weer een prachtig programma onder de titel "A Clare Christmas". Clare College Cambridge, is een gemengd koor met als hoofdfunctie het leiden van diensten in de kapel van Clare College. Sinds de oprichting van het koor in 1971 heeft het koor een internationale reputatie opgebouwd als een van de leidende universitaire koorgroepen ter wereld.

20 december t/m 5 januari - Kerst in Karton
In Orientalis zijn tijdens het Feest van het Licht de mooiste, de oudste, de vernuftigste, de meest bijzondere en de meest eigenaardige kerststallen van karton te zien. Dit is vanwege de expositie Kerst in Karton die loopt van 20 december tot en met 5 januari. De eerste kartonnen stallen zijn begin negentiende eeuw in Duitsland ontstaan. In die tijd werden thuis geen kerstgroepen neergezet. Deze stonden in kerken; voor particulieren was de aanschaf van een kerstgroep veel te kostbaar. Omstreeks 1825 kwam een Duitse uitgever echter op het idee om een van een oud schilderij nageëtste afbeelding van de Heilige Familie op stevig papier te drukken om als kerstgroep op de markt te brengen. Er bestaan zelfs bouwplaten van twintig grote vellen karton waaruit wel tweehonderd of meer figuren uitgeknipt kunnen worden. Het gebruik van kerststallen van karton is inmiddels grotendeels verdwenen, maar in Tsjechië worden nog steeds jaarlijks nieuwe ontwerpen uitgegeven. Veel steden laten plaatselijke kunstenaars bouwplaten van kerstgroepen ontwerpen, met daarin belangrijke gebouwen en soms ook (politieke) figuren uit de plaats. En ook bedrijven geven reclame-bouwplaten van kerstgroepen uit. In de expositie zijn ook verschillende van deze Tsjechische bouwplaten van kerstgroepen te zien. Daarnaast zijn de kartonnen kerststallen en -groepen afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, de Verenigde Staten, Engeland, België, Italië en Nederland. Praktische informatie: www.museumparkorientalis.nl.

22 december – Wandelen op de Kortste dag
Zondag 22 december gaan we de kortste dag van 2019 beleven, de dag ook dat we de winter ingaan. IVN Rijk van Nijmegen zal deze dag gaan wandelen op een bijzondere plek: De Biesselt. We starten om 14.00 uur bij herberg Het Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook. Tegen 16.00 uur zullen we daar weer terug zijn om nog even na te genieten van de opgedane natuurbelevenissen. Deelname kost twee euro. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee. De Biesselt is een buurtschap in Mook dat zich kenmerkt door kleinschaligheid. Veel stukken bos, afgewisseld door kleine landbouwpercelen. De reden hiervan zal deze middag duidelijk worden. Laat je meevoeren door de geschiedenis van dit bijzondere buurtschap en geniet van de bosrijke omgeving. We lopen over bospaden die niet overal even goed begaanbaar zijn, dus goed schoeisel is aanbevolen. Meer informatie: www.ivn.nl of Paul Leenders, 024 3972405.

22 december – Natuurwandeling op de Biesselt
Zondag 22 december gaan we de kortste dag van 2019 beleven, de dag ook dat we de winter ingaan. IVN Rijk van Nijmegen zal deze dag gaan wandelen op een bijzondere plek: De Biesselt. We starten om 14.00 uur bij herberg Het Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook. Tegen 16.00 uur zullen we daar weer terug zijn om nog even na te genieten van de opgedane natuurbelevenissen. Deelname kost twee euro. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee. Laat je meevoeren door de geschiedenis van dit bijzondere buurtschap en geniet van de bosrijke omgeving. We lopen over bospaden die niet overal even goed begaanbaar zijn, dus goed schoeisel is aanbevolen. Meer informatie: www.ivn.nl of Paul Leenders, 024 3972405.

24 december – Kerstspel in Millingse Kerk
Hou je van toneelspelen en of zingen? Kom dan vooral eens kijken en meedoen met het Kerstspel in de millingse Kerk. Alle kinderen uit Millingen, Kekerdom, Leuth en Ooij zijn hiervoor uitgenodigd. Tijdens de herdertjesmis wordt het Kerstverhaal verteld en uitgebeeld door kinderen middels een toneelstuk. Samen met het Familiekoor zingen we leuke liederen tijdens dit kerstspel. Alle kinderen die dat willen krijgen een rol toebedeeld, hetzij Jozef, Maria, of engel. Als je dat wilt, kun je mooi verkleed en geschminkt de herdertjesmis nog specialer maken. We oefenen op Maandagmiddag van 16.00-17.00 uur in de ontmoetings-ruimte ven de kerk in Millingen aan de Rijn (ingang aan de zijde van de Willibrordstaat). We gaan aan de slag met het kerstverhaal, oefenen de liedjes en hebben het samen heel gezellig. We zijn al gestart op maandag 28 oktober maar ook daarna kun je gewoon binnen lopen en nog meedoen. Heb je nog vragen? Bel dan met 06- 52695990.

25 & 26 december – Kerstdiner voor eenzame ouderen
De kerstdagen kunnen voor veel mensen heel eenzaam zijn. Bent u alleen, 65 jaar of ouder, komt u uit Millingen aan de Rijn of directe omgeving en wilt u toch in ons sfeervolle restaurant, de Gasterij, aanschuiven voor het kerstdiner op 1e en/of 2e kerstdag? Dat kan in het Gasthuis! Op beide kerstdagen openen wij de deuren van de Gasterij voor senioren vanaf 65 jaar die alleen zijn en toch graag de gezelligheid van samen kerstmis vieren zoeken. Vanaf 11.45 uur wordt u ontvangen, door onze geweldige groep vrijwilligers en de keukenbrigade, met een drankje en stemmige kerstmuziek op de achtergrond. Vervolgens neemt u plaats voor het driegangen-diner en kunt u genieten van een feestelijke maaltijd, samen met een aantal van onze bewoners en de overige deelnemers aan dit diner.
De kosten voor deze maaltijd bedragen 12,50 euro en u kunt zich tot uiterlijk 9 december a.s. opgeven via 0481-431644. Hierbij kunt u ook eventuele dieetwensen doorgeven. Mocht u problemen hebben om zelf naar het Gasthuis te komen dan kan op 2e kerstdag vervoer voor u worden geregeld, op 1e kerstdag is dat helaas niet mogelijk. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar aan de kersttafel dus vol = vol. Meldt u zich tijdig aan zodat u verzekerd bent van een plaats aan onze kerstdis! U bent van harte welkom!

t/m 5 januari – Kerstdiaroma in Orientalis
Hij staat, het kerstdiorama met haar 1.800 figuren is dit jaar toch weer opgebouwd. Het podium voor de figuurtjes beslaat ruim 100 vierkante meter en is hiermee de grootste van Europa. Vorig jaar leek het er nog even op dat het diorama zou verdwijnen nadat de toenmalige eigenaren, Roel den Dulk en Fred van der Zwet, hadden aangegeven de stekker eruit te trekken. Na jaren van verzamelen en opbouwen zou 2018 het laatste jaar zijn waarin zij het diorama zouden opbouwen, en Museumpark Orientalis diende als decor.
Dit bleek een groot succes en Orientalis besloot dat zij het diorama wilden overnemen. Met behulp van een crowdfunding heeft het museum het kerstdiorama aan het begin van dit jaar kunnen aankopen. René Wolf en Thieu van Ingen zijn de kartrekkers van een enthousiaste groep vrijwilligers en hebben de klus om het diorama op te bouwen op zich genomen. De werkgroep heeft de beeldjes inmiddels gerestaureerd en opgebouwd en er zijn zelfs wat nieuwe elementen aan toegevoegd. Orientalis is klaar voor het ontvangen van de eerste groepen.
-Van 15 november t/m 19 december is het kerstdiorama voor groepen op reservering te bezoeken.
-Tijdens Feest van Licht van 20 december t/m 5 januari dagelijks te bezoeken.
Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

6 januari – Nieuw Regiokoor Tamtam
In januari 2020 wordt door de bekende dirigent Eugène Ceulemans een nieuw koor opgericht. Dit koor zal een regionale functie hebben en plaatsen als Nijmegen, Beek, Ubbergen, Berg en Dal, Groesbeek, Mook en Molenhoek omvatten. De naam van dit koor zal zijn: Regiokoor Tamtam. De repetities zullen plaatsvinden op de maandagavond van 20.00u.-22.00u. De eerste bijeenkomst zal zijn op maandagavond 6 januari. De repetities zullen worden gehouden in de kapel van Verzorginghuis De Kloostertuin Groesbeek.
Iedereen met een brede muzikale smaak, die met een lach op zijn gezicht wil zingen is welkom. Het aantal koorleden zal niet groter worden dan 45 en er is geen leeftijdsbeperking.
Het koor zal mooie en goede muziek zingen, die afkomstig kan zijn uit elke periode van de muziekgeschiedenis tot nu toe. Is dit nieuwe koor iets voor jou, stuur dan een e-mail naar Eugène Ceulemans: eugeneceulemans@xs4all.nl.

t/m 31 januari – Waal Onder in de Bastei
Vanaf zaterdag 14 september is in De Bastei ‘Waal Onder’ te zien, een sfeervolle interactieve familietentoonstelling over het onderwaterleven in de rivier de Waal. De uiterwaarden en zijrivieren van de Rijn en Waal zijn een belangrijk leefgebied voor trekvissen. De aanwezigheid van deze vissen geeft aan dat de rivier gezond is. Met diverse thema's belicht deze tentoonstelling de wonderlijke onderwaterwereld van de Waal. Wat zijn de bedreigingen en kansen voor de vissen? En welke rol hebben organisaties die zich bezighouden met de leefomstandigheden van trekvissen, zoals Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling? Het leven in de Waal is gevarieerder en rijker dan je denkt. 'Waal Onder' brengt het leven van maar liefst 40 soorten inheemse vissen in beeld, waarvan 12 trekvissen. Maar... je kunt deze vissen ook zelf zien! Kom onze levensgrote 3D-print van de steur bekijken, een primeur in Nederland. De Bastei heeft voor deze expositie een unieke Virtual Reality-beleving ontwikkeld: de Waal Experience. Met een 3D-bril kun je een kijkje onder water nemen en zo zelf ervaren hoe het is om als trekvis naar de zee te zwemmen. De expositie Waal Onder is te zien t/m 31 januari 2020. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 te Nijmegen en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.debastei.nl.

t/m maart 2020 - Evacuatieverhalen in Bibliotheek Groesbeek
In Bibliotheek Groesbeek is van 1 oktober t/m eind maart 2020 een tentoonstelling te zien over de evacuatie van Groesbeek in 1944. Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats vonden tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester Jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren. Een massale uittocht volgde. Bibliotheek Groesbeek presenteert in samenwerking met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en de Heemkundekring Groesbeek een tentoonstelling over deze evacuatie. Met talloze foto’s, publicaties en krantenartikelen. Ook is het prototype van het aan de Mooksebaan geplaatste evacuatiemonument te bewonderen. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal zal de tentoonstelling op 1 oktober om 15.00 uur officieel openen. Donderdagavond 3 oktober staat in het teken van evacuatieverhalen. Tussen 19.30 en 21.30 uur vertellen ooggetuigen en nabestaanden over deze roerige periode. Speciale gast is Jan Thissen. Ook bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun verhalen en herinneringen te delen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een film van Jan Driessen. Theo Giesbers is deze avond de gespreksleider. De entree is gratis. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of per mail: groesbeek@obgz.nl.

Tot 1 maart 2020 – Fashion Cities Africa in Afrika Museum
Tot 1 maart 2020 is in het Afrika Museum in Berg en Dal de expositie Fashion Cities Africa te zien. Bekijk de mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts. Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Het Afrika Museum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode. Voor deze expositie delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker. Iedere zondag zijn er gratis inloop rondleidingen te volgen door de tentoonstelling. Meer informatie: www.afrikamuseum.nl.

t/m 10 mei 2020 – Middeleeuws vernuft in Museum het Valkhof
Middeleeuws vernuft, een interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en smerige steden kom je tegen in films en series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons? In de tentoonstelling Middeleeuws vernuft ontdek je dat wij de ontwikkelingen uit de middeleeuwen vandaag de dag nog steeds gebruiken. Ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Leer hoe je een stad verdedigt. Bouw grote kastelen zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Smeed een zwaard, schiet met buskruit, dans de blaren op je voeten en kleed je volgens middeleeuwse mode. Middeleeuws vernuft – een interactieve familietentoonstelling, is te zien vanaf vrijdag 11 oktober t/m zondag 10 mei 2020 in Museum Het Valkhof Nijmegen. Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl.

20 juni – Nacht van de Vluchteling
In 2020 organiseert Stichting Vluchteling voor het vijfde opeenvolgende jaar de Nacht van de Vluchteling in Gelderland. Nieuw dit lustrumjaar zijn de afstanden van 10 en 20 km die worden georganiseerd naast de bestaande 40 km route. Lopers die meedoen zamelen geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld. Stichting Vluchteling organiseert de sponsorloop in het weekend van zaterdag 20 op zondag 21 juni. De lopers van de 40 kilometer beginnen om stipt middernacht in het centrum van Nijmegen en de finish is in Arnhem. De meeste deelnemers lopen er gemiddeld acht tot negen uur over. Voor wie geen 40 km wil of kan lopen, zijn er die zaterdag voor het eerst ook kortere afstanden. Die nieuwe afstanden van 10 en 20 kilometer vinden plaats in de vooravond van zaterdag 20 juni en starten om 19.00 uur in Nijmegen. De inschrijving voor alle routes en afstanden is geopend via www.nachtvandevluchteling.nl.