Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:.

Op zaterdag 24 augustus houdt vogelvereniging De Gekleurde Zanger weer een bingoavond met paling, vleesschalen, fondueschalen, rollades en tassen boodschappen. Deze bingo wordt gehouden in wijkcentrum Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek. De zaal is open om 19.00 uur en de aanvang is om 20.00 uur.

Vrijdag 30 augustus en zondag 1 september is er een bingo bij SC Millingen, in het clubhuis op sportpark de Hove in Millingen a/d Rijn. De aanvang is on 20.00.u.

Woensdag 4 september organiseert de millingse KBO haar maandelijkse bingo in hotel Millings Centrum. U bent welkom vanaf 20.00.u.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


t/m 1 september - Zomervakantie in het muZIEum
Komende zomer kunnen bezoekers niet alleen ervaren hoe het is om blind of slechtziend op vakantie te gaan, maar is ook weer de bijzondere fototentoonstelling ‘Mijn gezicht’ te bewonderen. Daarnaast geeft het muZIEum tijdens de Vierdaagseweek voorbijgangers een klein voorproefje van het muZIEum. Bezoekers kunnen deze zomer hun donkerbeleving of Expeditie ribbelroute, van 6 juli tot en met 1 september, uitbreiden met een extra activiteit: Op vakantie in eigen land. Hoe beleef je een vakantie als je bijna niets kunt zien? Bezoekers gaan in teams aan de slag met allerlei spelletjes en opdrachten omtrent dit thema. In samenwerking met het Oogfonds maakte fotograaf Murk Schaafsma 20 portretfoto’s van mensen met een visuele beperking, besprak met hen wat zij zien en vertaalde dit tot beeld. Ondersteund met audio vertellen de portretten ieders persoonlijke verhaal en worden de effecten van oogaandoeningen in beeld gebracht. De tentoonstelling is van 1 juli tot en met 30 augustus te bewonderen in het muZIEum. In de Vierdaagseweek, van 14 tot en met 18 juli, kunnen voorbijgangers, voor de ingang van het muZIEum aan tafel met een blinde of slechtziende medewerker. En kunnen zij door middel van een virtualrealitybril ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. Zo krijgen ze een kleine vooruitblik op wat het muZIEum te bieden heeft. Meer informatie: www.muzieum.nl.

t/m 1 september – Expositie in de Theetuin
In de Millinger Theetuin is vanaf zondag 24 maart 'Expositie 2019!' te zien. Elf kunstenaars uit Nijmegen en omgeving stellen een bijzondere verscheidenheid aan beelden ten toon in de mediterrane tuin. De combinatie van de oriëntaalse sfeer en de expressiviteit van de getoonde beelden creëert een indringende en verfrissende ervaring. Er zijn ruim 25 kunstwerken, van hout tot staal, van cement tot brons. De Millinger Theetuin is te vinden aan Klaverland 9 in Millingen aan de Rijn. De expositie duurt tot 1 september en is alle dagen te bezichtigen tussen 10.00 en 18.00 uur. Meer informatie: www.millingertheetuin.nl.

t/m 1 september - Nijmeegsch Rondgezicht in de Bastei
Kees Moerbeek en Billy Gunterman presenteren het oudste stadspanorama van Nederland op verrassend nieuwe wijze. 'Het Nijmeegsch Rondgezicht' van Derk Anthony van de Wart is uitvergroot tot 100 maal de originele maat en biedt de bezoeker een uniek uitzicht op het 19e-eeuwe landschap. 'Het Nijmeegsch Rondgezicht' is het oudste stadspanorama van Nederland. Van de Wart heeft dit panorama vastgelegd in 1806, vanaf de Belvédère. Het toont de benauwde vestingstad Nijmegen te midden van het grootse en weidse rivierlandschap. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Kees Moerbeek de originele etsen uitvergroot en aangevuld met informatie, om zo een helder beeld te geven van het leven in het begin van de 19e eeuw. Beleef dit grootse rondgezicht in de Arkelzaal van De Bastei. De tentoonstelling van Kees Moerbeek en Billy Gunterman rond het panorama ‘Het Nijmeegsch Rondgezicht’ van Derk Anthony van de Wart is te zien in De Bastei van t/m 1 september. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen (4 t/m 15 jaar). Meer informatie: www.debastei.nl.

t/m 1 september – Expositie in de Theetuin
In de Millinger Theetuin is de 'Expositie 2019!' te zien. Elf kunstenaars uit Nijmegen en omgeving stellen een bijzondere verscheidenheid aan beelden ten toon in de mediterrane tuin. De combinatie van de oriëntaalse sfeer en de expressiviteit van de getoonde beelden creëert een indringende en verfrissende ervaring. Er zijn ruim 25 kunstwerken, van hout tot staal, van cement tot brons. De Millinger Theetuin is te vinden aan Klaverland 9 in Millingen aan de Rijn. De expositie duurt tot 1 september en is alle dagen te bezichtigen tussen 10.00 en 18.00 uur. Meer informatie: www.millingertheetuin.nl.

20 t/m 24 augustus - Tarantino tijdens LUX Open Air
LUX sluit dit jaar de zomervakantie af met vijf gratis Open Air vertoningen van films van Quentin Tarantino. De nieuwste film van de Amerikaanse regisseur, Once Upon a Time in Hollywood, komt in augustus uit. Reden voor LUX om vijf van zijn oudere titels terug te halen naar het grote doek. LUX Open Air vindt plaats van dinsdag 20 t/m zaterdag 24 augustus. Tijdens LUX Open Air wordt het terras op het Mariënburgplein omgetoverd tot openluchtfilmtheater. De filmvertoningen beginnen iedere avond om 20.45 uur en zijn gratis toegankelijk. Het terras wordt uitgebreid, en buiten het terras is het mogelijk om met zelf meegebrachte stoeltjes, kussens of dekentjes een plekje te zoeken. Personeel van LUX zal extra snel en stilletjes lopen om filmkijkers de hele avond van drankjes en hapjes te voorzien. Welke vijf films van Tarantino er precies vertoond worden, houdt LUX nog even geheim. De titels worden eind juli bekend gemaakt. Meer informatie: www.lux-nijmegen.nl.

21, 31 augustus & 4,15 september - Snorkelexcursies
In natuurgebied de Groenlanden in de Ooijpolder biedt Staatsbosbeheer deze zomer snorkelexcursies aan. Op 21, 31 augustus en 4, 15 september kan je tussen 13.00 uur en 16.00 uur voor 25 euro deelnemen aan deze speciale excursie. Een unieke kans om het onderwaterleven op deze prachtige plek met eigen ogen te bekijken. Dit is de kans om het onderwaterleven van de Gelderse Poort te bekijken tijdens deze unieke excursie. Samen met de boswachter van Staatsbosbeheer neem je een duik in het kraakheldere water in de Groenlanden. Mogelijk zie je scholen met bittervoorn en baars of scharrelen er Chinese wolhandkrabben en Amerikaanse rivierkreeften over de bodem. Daarnaast kan je genieten van de onderwaterwouden van fonteinkruiden. De snorkelexcursies starten met een korte wandeling door de Groenlanden. Na deze wandeling ga je het water in. De excursie duurt ongeveer drie uur, waarvan je het grootste deel in het water door zal brengen. Deelnemers moeten zelf zorgen dat zij beschikken over snorkelattributen en een wetsuit. Kijk voor meer informatie en om te boeken op: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/gelderse-poort...

21,22 & 24 augustus – Willie Verbeet Cup
Op 21, 22 en 24 augustus zal de zesde aflevering van de Willie Verbeet Cup plaats vinden bij VV Germania op Sportpark Noord in Groesbeek. Het belooft een spannende editie te worden met een sterk deelnemersveld. Een groot gedeelte van de topamateurs uit de regio zijn vertegenwoordigd. Kijk voor het volledige programma op de facebookpagina van Germania.

24 augustus - Inlooptraining Ikaros
Afgelopen schooljaar heeft Volleybalvereniging Ikaros uit Groesbeek afgesloten met een prachtig scholenvolleybaltoernooi. De omstandigheden waren prachtig en de reacties van de kinderen waren zeer positief. Tijdens de afsluiting kregen alle kinderen een uitnodiging om ook na de schoolvakantie nader kennis te maken met volleybal. Kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar zijn van harte welkom om op zaterdag 24 augustus van 10.00 – 11.00 uur lekker mee te komen ballen. Alleen gymspullen en goede zin zijn voldoende! Kun je de 24 e niet?? Geen probleem! De 31 e ben je ook van harte welkom in Sportzaal Biga, Cranenburgsestraat 112B in Groesbeek.

24 augustus – De Slag op de Mookerheide
Een inspirerende en spannende dag voor jong en oud op zaterdag 24 augustus. Deze dag gaat men terug naar 1574, de Slag op de Mookerheide. In de sfeer van toen wordt het verhaal verteld van de Tachtigjarige Oorlog in onze streek. De gasten worden in stijl ontvangen door Teun Tamboer, zo weggelopen uit het huurlingenleger van Lodewijk en Hendrik van Nassau. In een grote ketel boven het vuur gaart een maaltijd naar historisch recept, terwijl soldaten, weggelopen uit de geschiedenisboekjes hun wapentuig demonstreren. Ook de spannende legendes van Kiste Trui, de Dwaallichtjes en het Moocks Raampje ontbreken niet. Tijdens een prachtige wandeling over de bloeiende heide wordt het verhaal verteld van de beroemde Slag die hier op 14 april 1574 werd uitgevochten tussen het huurlingenleger van Lodewijk en Hendrik van Nassau, en het Spaanse leger. Deze dag is bedoeld voor iedereen vanaf 6 jaar en vindt plaats op zaterdag 24 augustus van 10.00 tot 15.00 uur., bij "Die Swaere Noodt" aan de voet van de Mookerheide, Rijksweg 189 te Mook. Aanmelden kan via info@huystemoock.nl met vermelding van naam en aantal volwassenen en kinderen. Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er zijn geen kosten aan verbonden, en een lunch is inbegrepen. Deze dag wordt u aangeboden door de Stichting Huys te Moock met financiële steun van de gemeente Mook en Middelaar, de Rabobank Clubkas Campagne en het Prins Bernard Cultuurfonds.

24 augustus – Prikkelarme speeltuinochtend
De Werkgroep Autisme Millingen (WAM) organiseert een prikkelarme speeltuinochtend op zaterdag 24 augustus van 09.00 tot 12.00 uur in de speeltuin De Steense Gemeente in Millingen aan de Rijn. De toegang is gratis. Alle kinderen, broers en zusjes, ouders en opa's en oma's uit de gemeente Berg en Dal die, wegens omstandigheden, graag prikkelarm willen spelen zoals kinderen met ASS en/of ADHD/ADD zijn welkom. Er wordt in de speeltuin op 24 augustus rekening mee gehouden, zodat de kinderen een ochtend gezamenlijk prikkelarm kunnen spelen. De speeltuin is rolstoel-oegankelijk. Koffie, thee en ranja met cake wordt aangeboden door de werkgroep. Werkgroep Autisme Millingen bestaat uit ouders van kinderen met autisme, ADHD/ADD, en wordt ondersteund door het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen en Forte Welzijn. Wilt u samen met uw kind komen meldt u dan aan via: WAMillingen@outlook.com.

24 augustus – Dorpsquiz Leuth
Op zaterdag 24 augustus wordt een dorpsquiz georganiseerd door de werkgroep Ontmoetingen van de Dorpsagenda Laat Leuth Leven. Teams van maximaal 10 personen beantwoorden allerlei vragen over uiteenlopende onderwerpen en natuurlijk hoort hier ook een geheime, spannende opdracht bij. Van jong tot oud kan meedoen. Ga los in je team met creativiteit, samenwerking en gezelligheid en ga de strijd aan voor een mooie prijs en eeuwige roem! Het programma is als volgt: Welkom in de binnentuin van de nieuwe buurt Kalfsheuvel; hier is de ontvangst met koffie/thee op zaterdag 24 augustus tussen 13.00 en 14.00 uur. Om 14.00 uur worden de quizmappen uitgedeeld en kunnen de teams van start. De vragen kunnen op verschillende locaties beantwoord worden: deels ter plekke, in het dorp, of bij iemand thuis. Stipt om 16.00 uur moeten de antwoorden ingeleverd zijn bij de Kalfsheuvel en gaat de jury aan de slag. Vanaf 16.00 uur is er een feestelijke samenkomst in de binnentuin met muziek, hapjes, drank, en een broodje hamburger. Ook als je niet meedoet met de quiz ben je van harte welkom om verder kennis te maken met je (nieuwe) dorpsgenoten. Voor de kinderen zijn enkele spellen aanwezig. Om 19.00 uur volgt de uitslag en ontvangt het winnende team de hoofdprijs; hierna kunnen de teams nog lekker nagenieten met een borrel. Inschrijving is mogelijk per team van maximaal 10 volwassenen, vóór 15 augustus via dorpsquizleuth@gmail.com. Je ontvangt dan een inschrijfformulier en reglement. De kosten bedragen € 5,- per persoon. Hiervan wordt de quiz samengesteld, worden materialen bekostigd en krijg je een broodje hamburger. Het totaalbedrag per team moet tegelijk met de inschrijving vóór 15 augustus worden overgemaakt. Geen of een te klein team? Meld je gerust aan en wij bemiddelen bij het maken van een team.

24 augustus - Nacht van de vleermuis
In het laatste weekend van augustus is het de Europese Nacht van de Vleermuis. Door heel Nederland worden er activiteiten georganiseerd voor volwassenen en kinderen. Meer informatie vind je op: www.nachtvandevleermuis.nl. IVN Rijk van Nijmegen doet mee aan deze bijzondere activiteit die zal plaatsvinden op zaterdag 24 augustus in Park Brakkenstein. Startlocatie is de Botanische Tuin aan de d'Almarasweg 22d in Nijmegen. De kosten bedragen 2 euro p.p. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee. We beginnen de avond om 20.15 uur met een inleiding door vleermuisspecialist Nanne Nauta in de botanische tuin. Hij zal ons alles vertellen over het leven van de vleermuis zodat iedereen om 21.00 uur goed voorbereid op pad kan. Het einde zal rond 22.30 uur zijn. Het staat eenieder vrij om de inleiding over te slaan en alleen aan de wandeling mee te doen. We zullen deze avond gaan kijken en luisteren welke vleermuizen er in dit stukje Nijmegen rondvliegen, we doen dit o.a. met een vleermuisdetector. Een leuke en spannende activiteit voor jong en oud. Meer informatie: www.ivn.nl of Paul Leenders, 024-3972405.

24 t/m 27 augustus – Kekerdomse kermis
Van zaterdag 24 t/m dinsdag 27 augustus is het weer kermis in Kekerdom. Ook dit jaar staan er weer enkele kermisattracties op het dorpsplein bij de feesttent aan de Weverstraat. Het programma is als volgt:
Zaterdag 24 augustus: 16.30.u. is er een schuttersmis in de kekerdomse kerk, Aansluitend koffie met krentenbrood in de feesttent waarbij de kermis officeel wordt geopend. Vanaf 20.00.u. speelt Summerland in de feesttent.
Zondag 25 augustus: 13.30.u. Appél voor de schutters voor het ophalen van het huidige Koningspaar, die aansluitend begeleid worden naar het schietterrein. Bij terugkomst wordt direct begonnen met het koningsschieten voor senioren en junioren. Op deze middag zullen ook de jubilarissen van EMM worden gehuldigd. Omstreeks 16.30 uur worden de nieuwe koning(in) en jeugdkoning(in) verwacht en geïnstalleerd. Aansluitend aanvang koningsbal m.m.v. dj Mik en een optreden van Otto Lagerfett.
Maandag 26 augustus: 12.15.u. Appél voor de schutters voor de afmars naar het nieuwe koningshuis voor de installatie van de nieuwe koningin of prinsgemaal en de vendelhulde. Aanvang matinee in de feesttent om 14.00 uur. De muziek wordt dan verzorgd door DJ Robert Pouwels, met optredens van Mart Hoogkamer en Marco de Hollander.
Dinsdag 27 augustus: De All-incusive kermisbarbecue begint om 17.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Indien u wenst deel te nemen dan kunt u zich tot uiterlijk 23 augustus opgeven via emailadres: bbqemmkekerdom@gmail.com of bij een van de bestuursleden van EMM.

24, 25, 31 augustus & 1 september – Expositie in Persingen
Dit weekend en komend weekend, 31 augustus en 1 september, exposeert alweer voor de vierde keerde Nijmeegse kunstenaar Frank Tarenskeen in het Kerkje van Persingen. De expositie heeft als titel gekregen ‘Antidepressiva’, de kunstenaar streeft ernaar een tegenwicht te bieden tegen de donkerder kanten van het leven in deze tijd. De schilderijen van Frank Tarenskeen hebben een onmiskenbaar eigen signatuur: de keuze voor expressieve, sterke kleurcontrasten; dynamische en evenwichtige composities; een lichte neiging tot abstractie; aandacht voor de verftoets en de menselijke maat. In het spanningsveld tussen ernst en lichtheid maakt Frank Tarenskeen schilderijen die een beeld proberen te geven van de wereld zoals die zich aan hem voordoet. De expositie bevat voornamelijk recente schilderijen van landschappen, mensen en bloemen. De expositie is geopend van 11u tot 17.30u.24,25,31 augustus & 1 september – Expositie in Persingen Dit weekend en komend weekend, 31 augustus en 1 september, exposeert alweer voor de vierde keerde Nijmeegse kunstenaar Frank Tarenskeen in het Kerkje van Persingen. De expositie heeft als titel gekregen ‘Antidepressiva’, de kunstenaar streeft ernaar een tegenwicht te bieden tegen de donkerder kanten van het leven in deze tijd. De schilderijen van Frank Tarenskeen hebben een onmiskenbaar eigen signatuur: de keuze voor expressieve, sterke kleurcontrasten; dynamische en evenwichtige composities; een lichte neiging tot abstractie; aandacht voor de verftoets en de menselijke maat. In het spanningsveld tussen ernst en lichtheid maakt Frank Tarenskeen schilderijen die een beeld proberen te geven van de wereld zoals die zich aan hem voordoet. De expositie bevat voornamelijk recente schilderijen van landschappen, mensen en bloemen. De expositie is geopend van 11u tot 17.30u.

25 augustus – Opening Speeltuin Kerkstraat Groesbeek
Op zondag 25 augustus wordt de speeltuin aan de Kerkstraat in Groesbeek geopend. U bent welkom van 11.00.u. tot 13.00.u. Voor de kinderen is er een gratis ijsje, er zijn springkussens, schminken en een dj.

25 augustus - Opening Gebroeders van Lymborch Huis
De grondleggers van de Nederlandse schilderkunst keren terug naar hun familieatelier. Op zondag 25 augustus opent het Gebroeders van Lymborch Huis op Burchtstraat 63 in Nijmegen, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben. Ter gelegenheid van deze opening is er de hele dag een vermakelijk programma in middeleeuwse sferen. In de ochtend zal in de Stevenskerk een speciale middeleeuwse kerkdienst plaatsvinden. De mis begint met een indrukwekkende entrada waarna zich een kerkdienst geïnspireerd door de late middeleeuwen ontvouwt. Hierna is er een uitgebreide middeleeuwse brunch met allerlei bourgondische lekkernijen bij de Waagh. Entreebewijzen voor deze brunch zijn via de website of aan de deur verkrijgbaar. De Gebroeders van Lymborch zullen, vergezeld door diverse ‘levende miniaturen’, zich daarna begeven naar hun huis op Burchtstraat 63. Hier worden ze feestelijk onthaald door burgemeester Bruls en tal van middeleeuwse personages. De burgemeester, Duc de Berry en de gebroeders zullen rond 13:15 het Huis openen en de winnaar van de jaarlijkse schilderwedstrijd bekend maken. Van 12 tot 17.30 uur is er op de Burchtstraat een middeleeuwse ambachtenmarkt en veel middeleeuws vermaak zoals muziek, theater en kinderspelen. Meer informatie: www.gebroedersvanlymborch.nl

25 augustus - Audities jeugdtoneel Den Zuuten Ienval
De jeugdgroep van toneelvereniging Den Zuuten Ienval gaat weer van start voor een volgende voorstelling. Op zondag 25 augustus wordt de jaarlijkse auditiedag gehouden voor de nieuwe productie, die in maart / april 2020 wordt opgevoerd. Dit jaar speelt het stuk zich af in oosterse sferen. Tijdens de auditie kijkt het regieteam wat iedereen in zijn mars heeft. Meisjes en vooral ook jongens tussen de 9 en 18 jaar, die het leuk vinden om een keer op het toneel te staan, zijn van harte welkom op de auditiedag. Geef je voor 1 juli op via jeugdzuutenienval@gmail.com. Voor meer informatie over het jeugdtoneel en de audities kijk je op www.denzuutenienval.nl.

25 augustus – Trodelmarkt in Keeken
Zondag 25 augustus organiseert men in Keeken weer een grote Trodelmarkt, en wel in en rond het Schutzenhaus aldaar. U bent welkom vanaf 10.00.u. en naast de te kopen spullen is er natuurlijk ook de onvermijdelijke Kaffee und Kuchen.

25 augustus – Jazz & Wine Wychen
In zes jaar tijd heeft Jazz & Wine Wijchen zich ontpopt tot een bekend evenement waarin muziek en wijn de rode draad vormen. Dit jaar zijn er veel nieuwe bands gecontracteerd en kun je er proeven van wijn en spijs uit diverse landen. Slenterend langs de winkels, die op deze dag geopend zijn, kun je zomaar een swingende loopband tegen het lijf lopen. Op weg naar een van de vele terrassen die het dorp rijk is, proef je her en der een wijntje, aangeboden door de winkeliers. Bij alle horecagelegenheden is livemuziek te beluisteren en ook op culinair gebied staat er het een en ander op stapel. Zoals vanouds kun je op dezelfde dag de Kunstmarkt achter Kasteel Wijchen bezoeken. Het muzikale aanbod van de zesde editie van Jazz & Wine Wijchen is zeer gevarieerd en toegankelijk, zodat ook de niet doorgewinterde jazzfan aan zijn trekken komt. Bij Impulse Dance Studio kun je op deze dag verschillende workshops volgen. Langs de wijnproefroute en bij de afzonderlijke wijnproeverijen maak je kennis met wijnen uit vele landen. De Wijndivas geven masterclasses 'Wijnreizen' met meeslepende verhalen over de wijnproducenten en de wijn. In de Marktpromenade maak je een culinaire wereldreis met creatieve workshops en proeverijen voor jong en oud. Kortom: veel verschillende muziekstijlen binnen het brede jazzspectrum, maar soms ook helemaal daarbuiten. Omlijst door wijn- en spijsproeverijen. Voor ieder wat wils. Dat is Jazz & Wine Wijchen, zondag 25 augustus van 13.00.u. tot 17.00.u. in het centrum van Wychen.

t/m 25 augustus - Vakantieactiviteiten in De Bastei
Vier jij jouw vakantie ook in De Bastei? Er is van alles te doen deze zomer, van spannende workshops tot magische vertellingen en zomerzotte knutselsessies! Of ben je nieuwsgierig naar het oudste stadspanorama van Nederland? De Bastei is een uniek verdedigingswerk uit de 16 eeuw. In de loop van de tijd is er in Nijmegen heel wat afgevochten. Hoe ging dat eigenlijk in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken? Ontdek het zelf. In de Bastei Academie laten we in de Klimaatshow met drie interactieve workshops zien wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. Hoe kun je een stad als Nijmegen voorbereiden op wateroverlast? Ga zelf aan de slag met bemalen en ontdek wat er allemaal bij komt kijken om onze voeten droog te houden. Ga naar www.debastei.nl/agenda voor alle data en aanvangstijden van bovenstaande activiteiten. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade in Nijmegen.

t/m 25 augustus - Het Romeinse Rijk komt tot leven
In Museumpark Orientalis kun je deze zomer de échte Romeinse sfeer beleven. De Romeinse straat in Orientalis, gebaseerd op een Romeinse stadstraat in Jeruzalem, komt t/m 25 augustus tot leven. Er zijn verschillende optredens, activiteiten voor jong en oud en festivals uit verschillende periodes van het Romeinse Rijk, met acteurs uit heel Europa. De hele Romeinse Zomer kunnen kinderen zich verkleden als Romein en meedoen aan een Romeinse soldatentraining. Een Romeinse legionair gaat testen wie er geschikt zijn als rekruut voor zijn leger. Hij beoordeelt met een leuke test hoe snel, fit en slim de kinderen zijn. Er kan ook een legionairsdiploma worden verdiend. Bij de kassa kan er een Romeinenrugzak worden meegenomen (max. 2 per volwassene), waarmee aan de hand van leuke opdrachten een route door het park kan worden afgelegd. De hele zomer worden de rugzakjes gratis aangeboden. Aan de ouders is ook gedacht, want zij kunnen heerlijk ontspannen bij de Romeinse schoonheidssalon. Hier staat een Romeinse dame voor je klaar en kun je genieten van een gratis massage of je haar laten opsteken in Romeinse stijl. De schoonheidssalon is vanaf 9 juli elke dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Om je bezoek in Romeinse stijl af te sluiten, kun je bij de Romeinse herberg neerstrijken voor een drankje of maaltijd. Vanaf dit weekend is er dus van alles te doen in Orientalis. Het Via Romana festival vindt plaats van 6 t/m 11 augustus en het Romani Festum van 24 t/m 25 augustus. Kijk voor tijden en programmering op museumparkorientalis.nl. Tijdens de Vierdaagseweek van 15 t/m 19 juli is Museumpark Orientalis gesloten.

25 augustus - Van nederlandse bodem…..wijn en muziek
Tegen de Duitse heuvelrug van het Reichswald, ligt de prachtig gelegen Groesbeekse wijngaard ‘De Plack’. Op deze idyllische locatie nemen Jasper Mellema (piano) en Marieke van Ruitenbeek (zang) u mee op een muzikale reis door de Nederlandstalige muziek. Er is ruimschoots aandacht voor zowel muziek van toen als muziek van nu. Nummers als ‘Het dorp’, ‘Laat me’, ‘Papa’ en ‘het regent zonnestralen’ zullen zeker de revue passeren. Neem plaats, laat u verrassen en geniet van de muziek en van de wijnen. Er is ook een hapje verkrijgbaar. Zondag 25 augustus van 14.30.u. tot 17.00.u aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek.

25 augustus – Romani Festum in Orientalis
Het Romani Festum is het tweedaags groot slotfeest van de Romeinse zomer in Orientalis en speelt zich af in de bloeiperiode van het Romeinse Rijk, de tijd dat het Rijk op zijn grootst en sterkst was. Dit weekend, tijdens het Romani Festum zullen een bijzondere gevarieerde groep van Romeinse legionairs, burgers en ambachtslieden het decor vormen in de romeinse stadsstraat in Orientalis. Ze komen uit alle hoeken van het Rijk, zowel de ‘echte Romeinen’ als de inwoners van de veroverde gebieden en buurlanden zullen aanwezig zijn. Romeinse legionairs werden streng gedrild, ze moesten gehoorzamen en een strakke discipline hebben. Zij vertellen je tijdens Romani Festum graag over de uitbreiding van hun rijk van Hispania (Spanje en Portugal) tot Mesopotamië (Irak) en van Brittannia (UK) tot Egypte. Een Romeinse dokter laat zien hoe gewonde mensen geholpen en geopereerd werden in die tijd. Ook is er een Romeinse vroedvrouw te vinden in de straat. In de Romeinse tijd was religie heel belangrijk. De meerderheid geloofde niet alleen in het bekende Romeinse pantheon met Jupiter als oppergod, maar ook in een scala van regionale goden en huisgoden. De huisgoden werden vaak vereerd bij een klein altaar bij de mensen thuis. Andere goden hadden hun eigen priesters en priesteressen die regelmatig een offerceremonie hielden om de goden gunstig te stemmen. Tijdens Romani Festum kunnen bezoekers zelf getuige zijn van een offerceremonie. Het Romani Festum is het laatste weekend dat de romeinenrugzakjes gratis bij de kassa kunnen worden afgehaald, waarmee kinderen aan de hand van diverse opdrachten op pad worden gestuurd door het park.Er zijn de hele dag door diverse demonstraties. Orientalis is geopend van 11.00 – 17.00 uur. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

25 augustus – Koningsschieten Ooij
Vanmiddag vindt het jaarlijks Koningschieten bij schutterij Eendracht in Ooij plaats, op het grasveld achter dorpshuis De Sprong. Dit wordt gezellig ingericht met tenten, zitplaatsen en een prachtige bar. Iedereen, jong en oud kan gratis schieten bij de schutterij, ook niet-leden. Het programma is als volgt:
11.30 uur: Schuttersmis in de open lucht
14.30 uur: muzikale rondgang door het dorp.
15.15 uur: Aanvang van de schietwedstrijden met aansluitend het koningsschot.
Nadat de Koning of Koningin bekend is zal ter plaatse een vendel hulde aan het Koningspaar worden gegeven.

27 augustus – Drie stijlen op orgel in de Stevenskerk
Dinsdag 27 augustus vanaf 20.30.u. speelt Matthias Havinga op het orgel in de nijmeegse St. Stevenskerk. Matthias Havinga verbindt muziek uit drie stijlperiodes. Hij start met Mendelssohn die geworteld in de barok en met diepe bewondering voor Bach, de eerste echte Romantiek-componist voor orgel was. Diens Sonata IV biedt een aantrekkelijk samenspel tussen barokke polyfonie en romantische atmosfeer. Daarna volgen twee eigentijdse werken, die zeer recent door hemzelf en zijn docent Jacques van Ootmersen zijn gecomponeerd. Aan het slot keert Havinga terug naar de wortels van Mendelssohn en vele andere componisten: Bach.

28 augustus – EHBO-informatie avond
Omdat het steeds belangrijker wordt om elkaar snel en kundig te kunnen helpen bij een ongeval, verwonding of een levensbedreigende situatie en als voorbereiding op de nieuwe basiscursus ehbo, reanimatie/aed en ehak is een ieder welkom op de ehbo-informatie-avond woensdagavond 28 augustus om 19.30 uur in de kantine van het clubhuis van SC Millingen/Odio, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn. Men mag zo binnenlopen en krijgt dan alle uitleg en informatie over de inhoud van de nieuwe basisopleiding ehbo, kosten, demonstraties, de onderwerpen, reanimatie / aed, ehak, de ehbo-vereniging, haar activiteiten en de regelmatige oefenavonden. Verder start op woensdag 4 september een nieuwe basisopleiding ehbo, reanimatie / aed en ehak (eerste hulp aan kinderen). Deze nieuwe cursus duurt twaalf avonden, wekelijks op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. In december is het officiële examen. Meer informatie: www.ehbomillingenkekerdom.nl

28 augustus – Op de koffie bij de boswachter
Woon jij vlak bij de Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van de Bruuk? Vanaf woensdagmiddag 28 augustus starten na de zomerstop weer de maandelijkse koffiemiddagen bij de boswachter en kun je gezellig met de boswachters een gesprek aanknopen. Een woensdagmiddag in de maand zijn boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten en boswachter Lydie van Santen of boswachter Twan Teunissen tussen 15 en 17 uur aanwezig in Landwinkel de Mookerheide op Landgoed Mookerheide. De data zijn: 28 augustus, 25 september 30 oktober en 20 november. Samen verwelkomen je graag in onze gebieden. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent van harte welkom op woensdag 28 augustus tussen 15 en 17 uur in Landwinkel de Mookerheide op Landgoed Mookerheide, Heumensebaan 2 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

30 & 31 augustus - Democratiefestival
Op vrijdag 30 augustus en zaterdag 31 augustus is de eerste editie van het Democratiefestival. Het Democratiefestival is op het eiland Veur Lent in de Waal bij Nijmegen. De toegang is gratis. Inschrijven kan via: www.democratiefestival.nu. Het gratis toegankelijke Democratiefestival is voor iedereen in Nederland, van jong tot oud. De vragen die inwoners zélf belangrijk vinden vormen het uitgangspunt voor de programmering. Onderzoek geeft aan dat dit werk en inkomen, gezondheid, onderwijs en jeugd, duurzaamheid en de manier waarop we met elkaar samenleven zijn. Deze onderwerpen komen op allerlei manieren aan bod. Via debat en dialoog, colleges en workshops, live interviews, speeddates, excursies te voet en per fiets, exposities, sportclinics, muziek- en theater-voorstellingen. Het hoofdpodium is ingeruimd voor speeches, live interviews, lekencolleges en grote muziekacts. Meer informatie: www.democratiefestival.nu.

31 augustus – ABBA en The Mavericks in Donsbrueggen
Zaterdag 31 augustus organiseert de Heimat- und Verkehrsverein Donsbrueggen een jubileumsfeestavond in de feesttent op het plaatselijke dorpsplein. Om 18.00.u. begint de avond met de ABBA Tribute Band, daarna zullen The Mavericks voor u optreden. Kaarten kosten 30,- aan de kassa

31 augustus - Repair- en Internetcafé Millingen a/d Rijn
Op zaterdag 31 augustus is in Kulturhus Den Ienloop Millingen een Repair- en Internetcafé met als extra aandachtspunt de fietsverlichting. Het wordt weer vroeger donker en ook ’s ochtends moet de fietsverlichting weer aan. Wil je deze even na laten kijken, kom dan gerust langs. Ook kun je langskomen met defecte kleine elektrische apparaten. misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met jou weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wil je hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel ? Ook dan zien wij je graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem je eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Je bent welkom van 10.00-12.00uur in Kulturhus “Den Ienloop”, Heerbaan 115, in Millingen a/d Rijn. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, tel.0481-431105 of mail swom@hetnet.nl.

31 augustus - Spaans Zomerconcert in Kranenburg
Op zaterdagavond 31 augustus wordt er een Spaans Zomerconcert gehouden in de tuin van ‘Den Alde Koat, Stüvenest 15 in Kranenburg. Uitvoerenden zijn de uit Barcelona afkomstige zangeres Monica Coronado en gipsyflamenco gitarist Manito. Met hun warmbloedige voorstelling Melodías del Corazón neemt dit tweetal de luisteraar mee naar een Spaanse feria. Monica krijgt met haar temperament het publiek snel op het puntje van de stoel. Manito weet altijd met zijn virtuoze spel haar te stimuleren het onderste uit de kan te halen. Het optreden is helemaal akoestisch. De aanvang is 20.00 uur, Den Alde Koat is open vanaf 19.00 uur.
Meer informatie en reserveringen: www.denaldekoat.de.

31 augustus & 1 september - Expositie Annet Murre
Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september exposeert Annet Murre van 11.00 tot 17.00 uur haar schilderijen in de voormalige stoomzuivelfabriek aan de Steenheuvelsestraat 7 in Leuth. In deze overzichtstentoonstelling 'Weerspiegeling' ziet u een overzicht van haar werk van de afgelopen 10 jaar. Annet werkt voornamelijk met acrylverf op grote doeken. Haar voorstellingen van mensen en landschappen zijn zowel abstract, figuratief als realistisch.

31 augustus- Korfbaltoernooi Klimop
Zaterdag 31 augustus organiseert Korfbalvereniging Klimop in Kekerdom het bekende gemengd korfbaltoernooi. We hebben een jaar overgeslagen, maar we zijn weer terug, en nu op kunstgras! Ben jij klaar voor een dag 4-tegen4 korfbal, een hapje, een drankje, veel sportiviteit en gezelligheid? Schrijf je dan in samen met je team. • Minimaal 6 deelnemers per team, 3 vrouwen en 3 mannen • Minimale leeftijd is 16 jaar • Inschrijfgeld is €25,- per team • Meld je aan voor 8 juli via gemengdtoernooiklimop@outlook.com. • Benoem bij het schrijven: namen, leeftijden, teamnaam en shirtkleur Meedoen maar nog geen 16? Voor jou en jouw team (tussen de 10 en 16 jaar) hebben we een aparte poule! De regels zijn hetzelfde, je betaalt alleen geen inschrijfgeld.

t/m 1 september - Zomervakantie in het muZIEum
Komende zomer kunnen bezoekers niet alleen ervaren hoe het is om blind of slechtziend op vakantie te gaan, maar is ook weer de bijzondere fototentoonstelling ‘Mijn gezicht’ te bewonderen. Daarnaast geeft het muZIEum tijdens de Vierdaagseweek voorbijgangers een klein voorproefje van het muZIEum. Bezoekers kunnen deze zomer hun donkerbeleving of Expeditie ribbelroute, tot en met 1 september, uitbreiden met een extra activiteit: Op vakantie in eigen land. Hoe beleef je een vakantie als je bijna niets kunt zien? Bezoekers gaan in teams aan de slag met allerlei spelletjes en opdrachten omtrent dit thema. In samenwerking met het Oogfonds maakte fotograaf Murk Schaafsma 20 portretfoto’s van mensen met een visuele beperking, besprak met hen wat zij zien en vertaalde dit tot beeld. Ondersteund met audio vertellen de portretten ieders persoonlijke verhaal en worden de effecten van oogaandoeningen in beeld gebracht. De tentoonstelling is van 1 juli tot en met 30 augustus te bewonderen in het muZIEum. Meer informatie: www.muzieum.nl.

September 2019 – Herdenkingsactiviteiten 75 jaar bevrijding
In de maand september wordt de bevrijding 75 jaar geleden in de provincie Gelderland uitgebreid herdacht. Ook de gemeente Berg en Dal biedt vele activiteiten, van concerten tot Para-droppings. Ook uw lokale omroep biedt diverse interessante programma’s rond dit thema. Voor een overzicht van onze programma’s kunt u terecht op www.omroepbergendal.nl. Een overzicht van alle activiteiten vindt u o.a. op www.bergendal.nl en in de Rozet.

t/m september - Zomeropenstelling Protestantse Kerk
In de maanden juli, augustus en september is de Protestantse Kerk in Groesbeek, naast de zondagse viering, ook geopend op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is dan vrij om binnen te lopen voor een moment van bezinning, meditatie of het aansteken van een kaars. Of om te ontmoeten, zomaar een praatje, of om te kijken naar een expositie van een Groesbeekse kunstenaar. De geschiedenis van de eeuwenoude toren is bijzonder en er is een fantastisch verhaal over een steen van twee bij twee meter welke onder het middenschip van de kerk begraven ligt. Om de opening te realiseren zijn er vrijwilligers nodig. Mensen die de bezoekers willen ontvangen en muzikanten en koren die dan een uurtje muziek willen maken die past in de sfeer van het gebouw. In verband met de organisatie worden die nu al opgeroepen om zich aan te melden via info.pkn.groesbeek@gmail.com. Om de zomeropenstelling breed onder de aandacht te brengen is er een Facebookpagina geopend onder de naam: zomeropenstelling kerk aan de Groesbeek. Liken en delen wordt gewaardeerd. Meer informatie: www.pkn-groesbeek.nl.

1 september – Braderie met rommelmarkt
Zondag 1 september wordt het buitenterrein van fanfarekorps Ons Genoegen Millingen omgetoverd tot een gezellige braderie met rommelmarkt. Iedereen zal dit de afgelopen jaren herinneren als een goed bezocht gebeuren met veel mensen uit de omgeving. De gehele middag zal de muzikale 'noot' natuurlijk niet ontbreken en daardoor de gezelligheid en sfeer alleen maar groter worden. Verder zijn er enkele rondes aan het rad van fortuin, tombola, kinderactiviteiten, koffie met heerlijk zelf gebakken taarten een terras. De opbrengst wordt gebruikt voor de professionele opleiding van onze muzikanten. Het evenement vindt plaats op Ons Genoegenpad 4 in Millingen a/d Rijn. Aanmelden voor de huur van een kraam kan nog steeds. De aanvang is 10.00 uur en het duurt tot 16.00 uur. Aanmelden en verdere info bij de commissie Snuffelmarkt, Cees Broens 06 23856270 of snuffelmarktmillingen@gmail.com.

1 september - Muzieklessen in Ooij
De Stichting Muziekopleiding Ooij start in september weer met de muzieklessen. Voor leerlingen van groep 4 en 5 in het basisonderwijs bestaat de mogelijkheid om een introductiecursus van 2 jaar te volgen, bestaande uit 1½ jaar blokfluit-les, waarin de basis wordt gelegd, gevolgd door ½ jaar introductielessen riet, koper- en slagwerkinstrumenten. De lessen worden gegeven door ervaren enthousiaste muziekdocenten die goed met kinderen van deze leeftijd kunnen omgaan. De lessen worden gegeven op basisschool “Op Weg” in Ooij en zijn ook toegankelijk voor kinderen die niet op basisschool “Op Weg” zitten. Verder is voor iedereen de mogelijkheid om individueel les te krijgen in het spelen op een koper- riet- of slagwerkinstrument. Deze lessen worden op maandagmiddag of maandagavond gegeven, en gaan alleen door bij voldoende deelname. Heeft u of uw kind interesse ? Neem contact met ons op: muziekopleiding.ooij@gmail.com of bel met Kees Rijk, tel 06 13688763 of 024 3224833.

1 september - Muzieklessen in Ooij
De Stichting Muziekopleiding Ooij start in september weer met de muzieklessen. Voor leerlingen van groep 4 en 5 in het basisonderwijs bestaat de mogelijkheid om een introductiecursus van 2 jaar te volgen, bestaande uit 1½ jaar blokfluit-les, waarin de basis wordt gelegd, gevolgd door ½ jaar introductielessen riet, koper- en slagwerkinstrumenten. De lessen worden gegeven door ervaren enthousiaste muziekdocenten die goed met kinderen van deze leeftijd kunnen omgaan. De lessen worden gegeven op basisschool “Op Weg” in Ooij en zijn ook toegankelijk voor kinderen die niet op basisschool “Op Weg” zitten. Verder is voor iedereen de mogelijkheid om individueel les te krijgen in het spelen op een koper- riet- of slagwerkinstrument. Deze lessen worden op maandagmiddag of maandagavond gegeven, en gaan alleen door bij voldoende deelname. Heeft u of uw kind interesse ? Neem contact met ons op: muziekopleiding.ooij@gmail.com of bel met Kees Rijk, tel 06 13688763 of 024 3224833.

1 september- Formule 1 in de Vriendenkring
Ook zo benieuwd hoe Max Verstappen het deze keer gaat doen? Kom dan op de Formule 1 zondagen alle GP van het seizoen bekijken in De Vriendenkring in Leuth. De vernieuwde Vriendenkring biedt de bezoekers meer dan alleen beeld en geluid vanaf een groot TV scherm. De bar en keuken zijn altijd open. De deuren openen een half uur voor aanvang Grand Prix, De entree is natuurlijk gratis! De eerst volgende GP zondag is 1 september, zaal open vanaf 14.30 uur. En de week erna op 8 september alweer Formule 1 kijken, ook dan zaal open vanaf 14.30 uur.

1 september - Oecumenische Openluchtviering
Paus Fransciscus heeft 1 september uitgeroepen tot Wereldgebedsdag voor de Zorg voor de Schepping. Dit jaar vieren we dat in een oecumenische openluchtviering op het Kerkplein van de Sint Antoniuskerk te Breedeweg. Het thema van de viering is: ‘Vier de Schepping’. Met mooie liederen, teksten, gedicht en een omgekeerde collecte danken en vieren we dat wij wel in een heel mooi stukje schepping mogen wonen, waar we volop van de natuur kunnen genieten. Het kerkkoor onder leiding van van Eugène Ceulemans zingt en Fanfare Jubilate Deo speelt. Na de viering drinken we koffie op het Kerkplein, maar mocht het weer slecht zijn, dan gaan we vanzelfsprekend naar binnen, zowel voor de viering als voor de koffie. De voorgangers zijn: Pater Kees Bruin, Pastoraal Werker Anneke van Veelen en Domina Janneke Ruijs. Iedereen is van harte welkom. De viering begint om 10.00 uur.

1 september - Dylan in Dutch in de Verwarring
Het trio ‘Dylan in Dutch’ bestaat uit Karel Bosman ( gitaar & zang) Rifka Scheepens ( zang) en Phil Poffé (gitaar). Karel vertaalde een aantal van de mooiste Bob Dylan songs in het Nederlands, en deed dat op geheel eigen wijze. Ook de zwaarste teksten blijken door zijn luchtige aanpak en makkelijke woordkeus licht verteerbaa.! Neem het nummer ‘Rainy Day Women”, beter bekend als “Everybody must get stoned”, dat heet nu “Helemaal te gek gewoon”. Geheel in de geest van de jaren 70. Dylan in Dutch is een gezellige club die je gezien moet hebben. De Verwarring, Kwakkenbergweg 150 in Berg & Dal, Zondag 1 september vanaf 15.00 uur. Entree 5 euro.

2 september – Cursus Kunstgeschiedenis
KBO Groesbeek/De Horst organiseert vanaf september voor de zesde keer een cursus kunstgeschiedenis. Deze vindt plaats in de benedenzaal van De Mallemolen in Groesbeek op de 1e maandag van de maand van 19.30- 21.15 uur. Er is plaats voor 25-30 personen. De docente is mevr. Marjon Rath uit Nijmegen, docente culturele en kunstzinnige vorming aan het Karel de Grote College in Nijmegen. De kosten voor leden van KBO Groesbeek/De Horst zijn € 70,00 voor 10 bijeenkomsten bedragen. Niet-leden betalen € 82,50. De data zijn (onder voorbehoud): 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december, 6 januari, 3 februari, 2 maart, 6 april, 4 mei en 8 juni. In de cursus zullen we gaan kijken naar de kunst en de tijd van de Gouden eeuw: de positie van de Nederlanden na de Spaanse overheersing en de oorzaak en gevolgen van de groei van Amsterdam en daarmee de bloei van de kunsten op beeldend vlak en architectuur. Beroemde schilders zullen aan bod komen zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Ook gaan we een kijkje nemen bij de buren in die tijd die onder de stijlperiode barok vallen , zoals Velasquez en Rubens. Inschrijving is nu al mogelijk via w.moll@kpnmail.nl of bel (024) 397 43 53.

2 september – COPD-Cafe
Volgens de bezoekers is het gezellig, er wordt een activiteit georganiseerd, er is een thema en er zijn deskundigen om uw vragen te beantwoorden…..Het COPD Cafe, dat iedere maand wordt georganiseerd in de Mallemolen in Groesbeek. U bent na de zomer van harte welkom op maandag 2 september, 14 oktober, 11 november en op 9 december van 15.00-17.00 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Wilt u graag komen en hebt u geen vervoer? Laat het ons weten, dan zorgen we er voor. Telefoon: 085-040 60 66 of info@fortewelzijn.nl.

4 september - Bridgecursus
Woensdag 4 september om 15.30 uur start Theo de Witte (gediplomeerd bridgeleraar) een serie van 3 x 5 lessen van twee en half uur in Hotel-restaurant de Oude Molen. De kosten bedragen € 40,- p.p. voor 5 lessen, inclusief 1 kopje koffie of thee per les. Deze lessen zijn voor beginnende of ongeoefende thuisbridger. De eerste 5 lessen gaan over de basisbeginselen van het bridgespel. De volgende lessen behandelen de eerste aanpak van het bieden en spelen. Iets gevorderde bridgers kunnen de vervolgcursus volgen die op dezelfde dag in de ochtend gegeven zal worden in Groot Berg en Dal. De lessen zijn gebaseerd op Bridgeleerboek voor iedereen, deel 1 door Martin & Henk Slagmolen. Het leerboek is via Theo de Witte te bestellen voor een gereduceerde prijs. Inlichtingen en opgeven bij Theo de Witte; tel: 06 51691226 of email: theodewitte@planet.nl.

5 september – Open repetitie Carmina Ludens
Op donderdag 5 september houdt muziektheater Carmina Ludens een open repetitie. De repetitie is van 20.00-22.30 uur in de Taborkapel van de Cenakelkerk in Heilig Landstichting. Heb je zangervaring en kun je zelfstandig muziek instuderen ? Dan ben je welkom om te komen kijken, luisteren en meedoen. Meld je wel even aan via info@carminaludens.nl. Er is plaats voor 2 tenoren, 1 bas en 1 hoge sopraan. Bij de auditie wordt ook gekeken naar je podium/theatergevoel. Meer informatie staat op www.carminaludens.nl.

6 september – East Side Comedy Night
De East Side Comedy Night is dé verzamelplaats voor comedians van dít moment. De steevast uitverkochte show heeft een verrassende line up die bestaat uit verschillende artiesten, gevestigde namen én aanstormend talent. Natuurlijk hebben we ook een hilarische host en soulvolle DJ Odin die jullie een onvergetelijke avond bezorgen. Een work-out van je lachspieren is gegarandeerd. Te beleven in de Lindenberg in Nijmegen, vrijdag 6 september vanaf 20.00.u.

2 september - Alzheimercafé Berg en Dal
In juli was het in het Alzheimercafé Berg en Dal een vrolijke boel, toen het seizoen werd afgesloten met het thema muziek. Eens te meer werd die avond duidelijk dat muziek een geneesmiddel is voor iedereen en nog wel zonder enige bijwerking. In het café van 2 september is het tijd voor serieuzere zaken en is er aandacht voor karakterveranderingen bij dementie. Het komt voor dat mensen met dementie langzaam maar zeker veranderen. Zo wordt de een sneller boos en de een ander juist opvallend vrolijk. Soms spreken we van ontremd gedrag. Dit is lastig. Voor de persoon zelf, maar vooral ook voor zijn of haar omgeving. Er is onbegrip en radeloosheid, want zo was de ander toch niet? Soms verandert het karakter zelfs radicaal door beschadiging van de hersenen. Daarbij kunnen mensen ook nog eens erg achterdochtig worden. Voor de mantelzorger is het moeilijk met dit alles om te gaan. Op 2 september gaan we met een expert in gesprek over karakter-verandering bij dementie en hoe hiermee om te gaan. Het Alzheimer Café vindt plaats op 2 september in Gasterij ’t Groeske, in Groesbeek. U bent welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma om 19.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

2 september – Cursus Kunstgeschiedenis
KBO Groesbeek/De Horst organiseert vanaf september voor de zesde keer een cursus kunstgeschiedenis. Deze vindt plaats in de benedenzaal van De Mallemolen in Groesbeek op de 1e maandag van de maand van 19.30- 21.15 uur. Er is plaats voor 25-30 personen. De docente is mevr. Marjon Rath uit Nijmegen, docente culturele en kunstzinnige vorming aan het Karel de Grote College in Nijmegen. De kosten voor leden van KBO Groesbeek/De Horst zijn € 70,00 voor 10 bijeenkomsten bedragen. Niet-leden betalen € 82,50. De data zijn (onder voorbehoud): 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december, 6 januari, 3 februari, 2 maart, 6 april, 4 mei en 8 juni. In de cursus zullen we gaan kijken naar de kunst en de tijd van de Gouden eeuw: de positie van de Nederlanden na de Spaanse overheersing en de oorzaak en gevolgen van de groei van Amsterdam en daarmee de bloei van de kunsten op beeldend vlak en architectuur. Beroemde schilders zullen aan bod komen zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Ook gaan we een kijkje nemen bij de buren in die tijd die onder de stijlperiode barok vallen , zoals Velasquez en Rubens. Inschrijving is nu al mogelijk via w.moll@kpnmail.nl of bel (024) 397 43 53.

2 september – Aldorum in Heijen
Maandag 2 september, tijdens de kermis in Heijen, is er een dansmiddag in dorpshuis Den Toomp, m.m.v. Aldorum uit Groesbeek. U bent welkom van 14.00.u tot 17.30.u., de entree bedraagt 5,-

2 september - Peutercafé Leuth
Maandag 2 september is er weer een peutercafé in het Kulturhus in Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen. Deze keer gaat het over Kinderyoga. Yvette Roelofs van Happy Kinderyoga komt informatie geven over kinderyoga en oefeningen doen met de peuters. Meer informatie is te vinden op www.happykinderyoga.nl.Heerlijk aan het einde van de zomer spelen, genieten, ontspannen en stralen. Je bent van harte welkom op de bijeenkomst op 2 september in het Kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4, van 10.00 tot 11.30 uur. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten. Peutercafé Leuth wordt georganiseerd door Forte Welzijn, Kulturhus Leuth, Partou en ouders. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staan voor je klaar.

3 september - Digitaal Café Groesbeek
Wil je iets meer weten over de computer, laptop, tablet of telefoon ? Kom dinsdag 3 september van 10.00 tot 12.00 uur naar het Digitaal Café in de bibliotheek in Groesbeek! Je kunt er met je vragen terecht en zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. Het Digitaal Café Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst. De inloop is vrij, je bent van harte welkom.

4 september - Kermismatinee met Aldorum
Woensdag 4 september vanaf 14.00.u. organiseert men in de Mallemolen in Groesbeek weer een kermismatinee met muziek van Aldorum. Dansen op muziek van vroeger en nu. De toegang is gratis.

6 september – Seniorenkermis Ooij
Vrijdag 6 september houdt KBO Ooij in samenwerking met dorpshuis De Sprong een gezellige kermismiddag voor alle senioren uit Ooij en omgeving. Dans op de muziek van DJ Theo van Blitz de veleta, mazurka, quickstep, samba, tango, twist of misschien een Weense wals! Kom ballen gooien in de ballentent en waag een paar schoten in de schiettent. Zin in wat zoetigheid: in de snoep- en popcorntent is er volop keuze. De kermis begint om 14.00 uur en we eindigen om 18.00 uur. En… de toegang is gratis!

8 september – Swim to fight Cancer
Beleef het vierdaagse-gevoel in het water en schrijf in voor Swim to Fight Cancer Nijmegen op zondag 8 september in de Spiegelwaal in Nijmegen. ''Het wordt een evenement van grote saamhorigheid, met een lach en een traan'', aldus de organisatie. ''Uitdagend en emotioneel voor zwemmers en ook voor de toeschouwers valt er veel te beleven.” De opbrengst komt geheel ten goede aan Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Doe mee met je wandelmaatjes, vrienden, sportclub of bedrijf. Voor organisaties is het een unieke kans voor teambuilding en maatschappelijke betrokkenheid voor het goede doel. Deelnemers zwemmen wederom in de Spiegelwaal in Nijmegen. Deelnemers zwemmen als team of als individu 1.500 meter of als extra uitdaging 3.000 meter. Voor kinderen vanaf 9 jaar, in het bezit van zwemdiploma A en B, is er een speciale Kids Swim van 500 meter. Aanmelden en meer informatie: www.fightcancer.nl/nijmegen.

8 september – Open Podium Groesbeek
Het Nederlands Wijnbouwcentrum organiseert op zondag 8 september een eerste editie van het Oogstfeest. Hierbij staat verbinding leggen centraal. Tussen buurtbewoners, tussen lokale ondernemers, tussen vraag en aanbod. Als onderdeel van het Oogstfeest organiseren vrijwilligers van het Wijnbouwcentrum (Jeroen van de Bult en Eelco van Gelderen) in samenwerking met het Opbouwwerk van Forte Welzijn een open podium: Groesbeek’s Open Podium. Ieder talent is welkom. Of je nu een engelenstem hebt, een acrobatische act hebt, of misschien wel heel goed bent in Hip Hop dansen. Alleen, als duo, of met een groep. Het mag allemaal! Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden via: social@nederlandswijnbouwcentrum.nl. Vermeld hierbij je naam, je act en stuur een promotiefilmpje in. De sluitingsdatum voor aanmelden is 5 augustus. Voor vragen kun je bellen naar het Nederlands Wijnbouwcentrum: 024-7111080.

8 september – Orgelconcert Kerk in Kekerdom
Op zondag 8 september 2019 om 19.30 uur vindt het eerstvolgende concert van “Musica Sacra” in de Duffelt plaats. De bekende organist Joost Langeveld zal dan het in 1864/1865 gebouwde Smits-orgel in het kerkje van Kekerdom bespelen. Het programma omvat een veelvoud aan muziek: grensoverschrijdend, net als “Musica Sacra”: muziek van Duitsers die in Nederland geleefd en gewerkt hebben (Fischer en Ruppe), een Nederlander die werkte in Duitsland (De Lange). Langeveld zal muziek uit vijf eeuwen ten gehore brengen en zeer uiteenlopende genres, zoals achtergrondmuziek, dansmuziek, huismuziek, liturgische muziek en improvisaties. Hij maakt daarbij gebruik van zijn ervaring om muziek vaak met andere takken van kunst te combineren. Zo heeft hij samengewerkt met verschillende dichters en verhalenvertellers. De entree tot dit bijzondere concert is gratis. Wel staat bij de uitgang de collectebus klaar.

8 september -Marieke en Boerenmaasjazz & Friends
Boerenmaasjazz en zangeres Marieke van Ruitenbeek verzorgen op zondag 8 september een ontmoeting met een aantal muzikale vrienden in het Kulturhus in Beek. Blazers, zangeressen en zangers, een violiste en pianisten zullen er samen met Boerenmaasjazz en Marieke muziek maken. Boerenmaasjazz is een nieuw format van muziek maken. Begeleid door een combo-uit-een-blikje verkennen Marieke van Ruitenbeek (zang), Thed Maas (trompet) en Gerard de Boer (saxofoon) de wereld van de jazz. Van jazz oude stijl tot aan jazz zoals die vandaag de dag in de krochten van de internationale jazzclubs gespeeld wordt. Maas en De Boer waren daar: geven de traditie door aan u. Van Ruitenbeek is een veelzijdige artieste. Ze zingt jazz met de mannen van Boerenmaasjaaz, maar bracht net zo gemakkelijk onlangs haar goed ontvangen eerste album uit met zelfgeschreven Nederlandstalige nummers. Beek, 8 september, Brasserie in het Kulturhus, 15.00 uur. Boerenmaasjazz en Marieke & Friends.

8 september – Open Podium Groesbeek
Het Nederlands Wijnbouwcentrum organiseert op zondag 8 september een eerste editie van het Oogstfeest. Hierbij staat verbinding leggen centraal. Tussen buurtbewoners, tussen lokale ondernemers, tussen vraag en aanbod. Als onderdeel van het Oogstfeest organiseren vrijwilligers van het Wijnbouwcentrum (Jeroen van de Bult en Eelco van Gelderen) in samenwerking met het Opbouwwerk van Forte Welzijn een open podium: Groesbeek’s Open Podium. Ieder talent is welkom. Of je nu een engelenstem hebt, een acrobatische act hebt, of misschien wel heel goed bent in Hip Hop dansen. Alleen, als duo, of met een groep. Het mag allemaal! Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden via: social@nederlandswijnbouwcentrum.nl. Vermeld hierbij je naam, je act en stuur een promotiefilmpje in. De sluitingsdatum voor aanmelden is 5 augustus. Voor vragen kun je bellen naar het Nederlands Wijnbouwcentrum: 024-7111080.

14 september – Flamenco in de Kekerdomse kerk
Op 14 september in Kekerdom: El Periquin, één van de grootste flamencogitaristen. Na jarenlang verblijf in Spanje opent deze virtuoze gitarist de nieuwe concertreeks, de Cacrades Concerten in het Kerkje. El Periquin is een virtuoze en veelzijdige gitarist die een zeer vrije interpretatie speelt van flamenco waarbij hij gebruik maakt van invloeden uit de jazz, klassiek en pop. Hij is één van Nederlands grootste flamencogitaristen. Hij speelt met zijn eigen internationale groep in nagenoeg elke grote zaal in Nederland en gerenommeerde theaters in verschillende landen. Hij werkte o.a. met grote namen als , het Rosenberg Trio, Laura Figi en Cor Bakker. Dit jaar start Stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom met een nieuw initiatief, de Cacrades Concerten. De naam ‘Cacrades’ komt van de eerste schriftelijke vermelding van Kekerdom aan het begin van de negende eeuw. "Met de aftrap van deze unieke concertreeks laten we u kennismaken met en genieten van de unieke ligging van het kerkje. We willen op deze manier nog meer vrienden werven en de prachtige kerk beter en vaker benutten. De deur is open vanaf 19.30, het concert begint om 20.00 uur. Tickets en meer informatie: www.kekerdomsekerk.nl.

15 september -Filmvoorstelling Groesbeek van voor de oorlog
Zondag 15 september organiseert De Mallemolen weer een filmvoorstelling. Op 17 september 1944 werd Groesbeek bevrijd door Amerikaanse Parachutisten. Om de bevrijding te herdenken worden er vier films gedraaid over Groesbeek. We beginnen met een wandeling door “het Groesbeek” van voor de oorlog. Er waren toen nog veel hotels en pensions in Groesbeek en er stonden nog veel bomen in het dorp, het was er nog groen. In de tweede film zien we hoe de bevolking van Groesbeek hun huizen en het dorp aantroffen na de evacuatie van september 1944 tot het voorjaar van 1945. Groesbeek was grotendeels verwoest en moest weer worden opgebouwd. De derde film laat allerlei zaken zien die ons nog doen herinneren aan de oorlog. Bijvoorbeeld oorlogsgraven o.a. van Groesbeekse militairen die in mei 1940 op de Grebbenberg zijn gesneuveld toen het Duitse leger Nederland binnen viel. Verder opnames van allerlei voorwerpen uit de oorlog zoals bonkaarten, persoonsbewijzen, zweefvliegtuigen, jeeps, kanonnen, munitie en gevaarlijke landmijnen. In de vierde film worden veteranen in de Goffert te Nijmegen ontvangen door de Heer van Groningen. Een groep komt naar Groesbeek en wordt op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Prick. Op Klein Amerika wordt een show met vliegtuigen en legervoertuigen gehouden. Parachutisten landen net zoals in September 1944. Tenslotte wordt er een bevrijdingsoptocht gehouden. De films zijn te zien in het cultureel centrum de Mallemolen in Groesbeek, zondag 15 september van 11.00 tot 13.00 uur. De zaal is open om 10.30. De toegangsprijs is € 2,00 incl. een kopje koffie. Meer informatie vindt je op www.mallemolengroesbeek.nl.

17 september – Impuls op de dinsdagmiddag
Heb je tijd om op de dinsdagmiddag iets leuks te doen? En/of heb je misschien een zetje nodig om er op uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten? Dat komt goed uit. Men wil 1x in de maand op de dinsdagmiddag ‘iets leuks’ gaan doen. Daarom bedacht men dit initiatief onder de titel ‘Impuls op de dinsdagmiddag’. Er zijn al wat leuke ideeën, maar die heb jij misschien zelf ook ? Deel ze en kom kijken en luisteren op dinsdag 17 september in het Kulturhus in Beek, bij een middag met muziek en gezelligheid. Bij binnenkomst is er koffie/thee met iets lekkers. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. De volgende Impuls-middagen zijn op dinsdag 22 oktober, 19 november en 17 december. Wanneer er kosten zijn voor materialen vragen we een kleine bijdrage. Je bent welkom op dinsdag 17 september vanaf 14 tot 17 uur. Het is speciaal bedoeld voor iedereen die een positieve bijdrage wil leveren aan een gezellige dinsdagmiddag (dus jong, oud, dames, heren)
Meer informatie: Petra Kregting, petra.kregting@fortewelzijn.nl, 06-53764809 Paulien Willems, P.Willems@kalorama.nl, 06-30741626.

17 september - Expositie Thornsche Molen
Op 17 september wordt in het kader van ‘75 jaar vrijheid’ de operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook voor de Thornsche Molen is dit een bijzondere herdenking. Op 23 september 1944 werden de molen en het bijbehorende buurtschap verwoest. In het informatiecentrum van de molen, gevestigd in het restaurant, is daarom een kleine expositie ingericht, die te bezoeken is vanaf 17 september aanstaande tot en met mei 2020.

18 september - Cursus ‘Omgaan met Psychose’
In Nijmegen start op woensdag 18 september de cursus Omgaan met psychose voor partners, ouders, familieleden en direct betrokkenen van mensen met een psychose. Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleiders. Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de ziekte, behandeling en medicatie. Een belangrijk onderdeel is ook het leren van vaardigheden om beter met uw naaste om te gaan en om goed voor uzelf te zorgen. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Zij geven aan dat de ervaren belasting als gevolg van de psychotische ziekte is verminderd. Het contact tussen ‘cliënt’ en familieleden loopt vaak moeilijk. Er is teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de gevolgen van de ziekte vraagt teveel van ze. Deze onzekerheid en onmacht bij familieleden is begrijpelijk, als je ziet hoe ingrijpend een psychose is voor degene die het heeft en voor de omgeving. Wat u vertelt, blijft uiteraard vertrouwelijk. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten, er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 15 voor het cursusmateriaal. De cursus wordt gegeven door Indigo in samenwerking met Pro Persona, Nijmeegsebaan in Nijmegen. Aanmelding en informatie: info@indigogelderland.nl of T 026-3124483

18 september – Duurzame Dorpen Tour in Groesbeek
De Duurzame Dorpen Tour komt woensdag 18 september om 20.00.u. langs in Groesbeek in het Montessori College aan de Spoorlaan 16. Het duurzaamheidscafe is bedoeld voor alle inwoners, verenigingen en bedrijven uit onze gemeente en geeft inspirerende verhalen en praktische informatie over hoe je in het dagelijks leven in en rond het huis beter met energie kunt omgaan, gezond en bewuster kan eten, verantwoord kan consumeren en afval kan scheiden. Kortom: hoe zorg ik dat mijn voetafdruk op deze aarde zo klein mogelijk wordt. Noteer deze avond in je agenda en ook 13 november, dan komen we in Millingen a.d. Rijn. Meer informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com

28 september – Kinderkledingbeurs Millingen
Zaterdag 28 september organiseert Stichting Beurs voor een Kind opnieuw een najaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur bent u van harte welkom in Sporthal De Duffelt in Millingen a/d rijn. Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, najaars- en winter-kleding, sportkleding en babyspulletjes. Met meer dan 12.000 aantrekkelijk geprijsde artikelen, is er voor ieder wat wils. Het entreegeld bedraagt €0,50. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. U krijgt een tas bij de entree. Wilt u artikelen verkopen? Vanaf 26 augustus kunt u een persoonlijk nummer aanvragen. Hiervoor kunt u een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden. Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75% van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen. De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl.

6 oktober – Jubileumconcert Vivace Millingen met Flos Campi
Zangvereniging Vivace in Millingen aan de Rijn viert haar 50jarig bestaan op grootse wijze met een fantastisch jubileumconcert. Het koor, onder leiding van Frans Coerwinkel, is na de vakantie al weer druk aan het repeteren voor een heel bijzonder optreden. Bijzonder vanwege het indrukwekkende en interessante repertoire, maar zeker ook door het optreden van - en samen met - Symfonieorkest Flos Campi uit Nijmegen, onder leiding van Dick Bolt. Noteert u het vast in uw agenda: Jubileumconcert Vivace, zondag 6 oktober , 15.30 uur in de Parochiekerk In Millingen aan de Rijn.

t/m 27 oktober - Een nieuwe kijk op het paradijs in Orientalis
Al duizenden jaren wordt er door avonturiers en zinzoekers gezocht naar het paradijs. Met de tentoonstelling ‘het ware paradijs’ wordt er een nieuwe kijk op het paradijs van Genesis gepresenteerd. De tentoonstelling is tot 27 oktober te bezichtigen in museumpark Orientalis. Het verhaal bevat zowel elementen uit het Tweestromenland als uit Egypte, gesymboliseerd met achtereenvolgens de uit Ur afkomstige Abraham en de uit Egypte afkomstige Mozes. De Mesopotamiërs en Egyptenaren deden expedities naar het ware paradijs en verwerkten elementen hieruit in hun verhalen. In de tentoonstelling ziet u invloeden uit de gebieden van zowel Abraham en Mozes op het uiteindelijke beeld van het paradijs. De foto’s verwijzen naar wat er op ware grootte te zien is in het museumpark, zoals het bedoeïenkamp en de toren van Babel. Veel van de objecten in deze tentoonstelling waren nooit eerder te zien, een primeur! Daarnaast zijn er exacte replica’s en maquettes zijn uit de inmiddels honderd jaar oude collectie van het museum gepresenteerd. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

Tot oktober – Start seizoen Zonnetrein
In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie. Op elke zondag tot oktober rijdt de zonnetrein om 12.00 uur vanaf hotel “t Spijker in Beek-Ubbergen. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van hotel ‘t Spijker. Kaartjes kosten € 5,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen (tot 12 jaar). Buiten de dienstregeling rijdt de zonnetrein het gehele jaar ook voor groepen. Voor informatie of boeking kunt u contact opnemen met de coördinatrice (06-55370089) of mail naar info@steenennatuur.nl. Meer informatie: www.steenennatuur.nl.

t/m 27 oktober – 100 jaar Heilig Landstichting
Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt dit jaar terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam. Orientalis viert zijn eigen eeuwfeest met de expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’. Van 21 april tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.
-Kunstenaar Piet Gerrits, geestelijk en artistiek vader van het park.
–Het museum in de Tweede Wereldoorlog.
-De jaren 50 en 60, de bloeiperiode van het Rijke Roomsche Leven.
-De jaren 70 en 80, de rol van de kerk wordt steeds kleiner.
-De jaren 80 en 90, verbetering kwaliteit van het museumpark.
-De 21e eeuw, een nieuwe naam: Orientalis.
Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

t/m oktober – Expositie Een Romeinse Bruiloft
Dit weekend gaat de reizende pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’ van start bij Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld in Arnhem. Bezoekers kunnen dit jaar op acht verschillende locaties in Gelderland deze tentoonstelling en ware huwelijksceremonie meemaken waarin symbolen en rituelen én de rol van vrouwen en mannen binnen het huwelijk aan bod komen. En tot de ontdekking komen: we trouwen nog steeds op z’n Romeins. Bezoekers van de reizende pop-up expositie zullen verrast worden met interessante weetjes over onze westerse huwelijksrituelen en hoe deze hun grondslag vonden in de Romeinse tijd. Zo wisselen we nog steeds ringen uit, dragen vrouwen vaak een sluier en worden over de drempel van hun huis gedragen. Ook verankerden Romeinen het huwelijk net als wij in de wet en kon de vrouw, die meer rechten had dan bij veel andere oude volkeren, van haar man scheiden als hij het te bont maakte. En zelfs haar eigen bezittingen beheren. Verder bepaalde de wet dat de man maar met één vrouw getrouwd kon zijn. De expositie laat niet alleen de gelijkenissen met onze huidige tradities zien, maar gaat ook dieper in op de rol van vrouwen en mannen binnen de huwelijksceremonie en het huwelijkse leven. ‘Een Romeinse bruiloft’ vertelt veel over de positie die beiden innamen in de maatschappij, maar ook hoe vooruitstrevend de Romeinen waren in het doorbreken van tradities of vooroordelen. Zo veranderde er in de loop der jaren veel betreft sociale status, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. En juist die veranderingen zijn vandaag de dag heel herkenbaar als het gaat over thema’s als ‘vrouwelijkheid’, ‘mannelijkheid’ en ‘genderrollen’. ‘Een Romeinse bruiloft’ is een initiatief van Romeinennetwerk Gelderland en ontwikkeld door RomeinenNU in samenwerking met Maartse Hazen. De expositie zal deze zomer maar liefst acht locaties in Gelderland aandoen. De exacte data, tijden van de huwelijksceremonies en locaties staan op de website: www.romeineningelderland.nl.

t/m 27 oktober - Een nieuwe kijk op het paradijs in Orientalis
Al duizenden jaren wordt er door avonturiers en zinzoekers gezocht naar het paradijs. Met de tentoonstelling ‘het ware paradijs’ wordt er een nieuwe kijk op het paradijs van Genesis gepresenteerd. De tentoonstelling is tot 27 oktober te bezichtigen in museumpark Orientalis. Het verhaal bevat zowel elementen uit het Tweestromenland als uit Egypte, gesymboliseerd met achtereenvolgens de uit Ur afkomstige Abraham en de uit Egypte afkomstige Mozes. De Mesopotamiërs en Egyptenaren deden expedities naar het ware paradijs en verwerkten elementen hieruit in hun verhalen. In de tentoonstelling ziet u invloeden uit de gebieden van zowel Abraham en Mozes op het uiteindelijke beeld van het paradijs. De foto’s verwijzen naar wat er op ware grootte te zien is in het museumpark, zoals het bedoeïenkamp en de toren van Babel. Veel van de objecten in deze tentoonstelling waren nooit eerder te zien, een primeur! Daarnaast zijn er exacte replica’s en maquettes zijn uit de inmiddels honderd jaar oude collectie van het museum gepresenteerd. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

t/m 27 oktober – 100 jaar Heilig Landstichting
Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt dit jaar terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam. Orientalis viert zijn eigen eeuwfeest met de expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’. Van 21 april tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.
-Kunstenaar Piet Gerrits, geestelijk en artistiek vader van het park.
–Het museum in de Tweede Wereldoorlog.
-De jaren 50 en 60, de bloeiperiode van het Rijke Roomsche Leven.
-De jaren 70 en 80, de rol van de kerk wordt steeds kleiner.
-De jaren 80 en 90, verbetering kwaliteit van het museumpark.
-De 21e eeuw, een nieuwe naam: Orientalis.
Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

tot oktober – Start seizoen Zonnetrein
In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie. Op elke zondag tot oktober rijdt de zonnetrein om 12.00 uur vanaf hotel “t Spijker in Beek-Ubbergen. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van hotel ‘t Spijker. Kaartjes kosten € 5,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen (tot 12 jaar). Buiten de dienstregeling rijdt de zonnetrein het gehele jaar ook voor groepen. Voor informatie of boeking kunt u contact opnemen met de coördinatrice (06-55370089) of mail naar info@steenennatuur.nl. Meer informatie: www.steenennatuur.nl