Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:.

Vrijdag 21 juni is er een bingo bij schuttersgenootschap O.E.V. in Millingen a/d Rijn. De aanvang is om 20.00.u. in het verenigingsgebouw aan de Heerbaan.

Vrijdag 28 juni en zondag 7 juli is er weer een bingo bij SC Millingen. Deze bingo’s vinden plaats in het clubhuis op sportpark de Hove in Millingen a/d Rijn en de aanvang is om 20.00.u.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


t/m 7 juli - Open atelier
Kunstenaar Marc Deeleman uit Berg en Dal opent zijn atelier voor belangstellenden. In de tuin en galerie toont hij zijn meest recente werken van cortenstaal. Binnen zijn ook kleinere beelden en wandplastieken te zien. 15 juni t/m 7 juli op zaterdag en zondag van 11.00u tot 17.00u ,Oude Kleefsebaan 15 in Berg en Dal. Meer informatie: www.marcdeeleman.exto.nl.

t/m 7 augustus – Oud geleerd, Jong gedaan
Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan verzorgt een reeks bijeenkomsten over Nederland in het Gasthuis in Millingen aan de Rijn, toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Deze reeks wordt gegeven door student-docent Madelief en bestaat uit vier op zichzelf staande bijeenkomsten.
Bijeenkomst 1: woensdag 3 juli van 14.30 – 15.30 uur: Het Nederlandse Landschap. Deze bijeenkomst zal een introductie gegeven worden over het onderwerp Nederland en worden ook Nederlandse wateren besproken.
Bijeenkomst 2: woensdag 10 juli van 14.30 – 15.30 uur: Nederlandse Schilderijen. Tijdens deze bijeenkomst zullen verschillende Nederlandse schilderijen worden besproken uit de tijd van de Republiek.
Bijeenkomst 3: woensdag 31 juli van 14.30 – 15.30 uur: De Nederlandse Cultuur. In dit college wordt ingegaan op verschillende tradities van de Nederlandse cultuur, zoals bijvoorbeeld de verjaardag.
Bijeenkomst 4: woensdag 7 augustus van 14.30 – 15.30 uur: Het Koningshuis. Hoe zit Het Koningshuis precies in elkaar?

t/m 27 oktober - Een nieuwe kijk op het paradijs in Orientalis
Al duizenden jaren wordt er door avonturiers en zinzoekers gezocht naar het paradijs. Met de tentoonstelling ‘het ware paradijs’ wordt er een nieuwe kijk op het paradijs van Genesis gepresenteerd. De tentoonstelling is tot 27 oktober te bezichtigen in museumpark Orientalis. Het verhaal bevat zowel elementen uit het Tweestromenland als uit Egypte, gesymboliseerd met achtereenvolgens de uit Ur afkomstige Abraham en de uit Egypte afkomstige Mozes. De Mesopotamiërs en Egyptenaren deden expedities naar het ware paradijs en verwerkten elementen hieruit in hun verhalen. In de tentoonstelling ziet u invloeden uit de gebieden van zowel Abraham en Mozes op het uiteindelijke beeld van het paradijs. De foto’s verwijzen naar wat er op ware grootte te zien is in het museumpark, zoals het bedoeïenkamp en de toren van Babel. Veel van de objecten in deze tentoonstelling waren nooit eerder te zien, een primeur! Daarnaast zijn er exacte replica’s en maquettes zijn uit de inmiddels honderd jaar oude collectie van het museum gepresenteerd. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

t/m 27 oktober – 100 jaar Heilig Landstichting
Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt dit jaar terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam. Orientalis viert zijn eigen eeuwfeest met de expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’. Van 21 april tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.
-Kunstenaar Piet Gerrits, geestelijk en artistiek vader van het park.
–Het museum in de Tweede Wereldoorlog.
-De jaren 50 en 60, de bloeiperiode van het Rijke Roomsche Leven.
-De jaren 70 en 80, de rol van de kerk wordt steeds kleiner.
-De jaren 80 en 90, verbetering kwaliteit van het museumpark.
-De 21e eeuw, een nieuwe naam: Orientalis.
Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

Tot 30 juni – Iconen in Orientalis
Een iconisch beeld, wat is dat? Tot de verbeelding sprekend, is de gangbare uitleg van de term. De prachtige iconen van Piet van der Heide doen dat zeker, en dat kunnen bezoekers zelf beoordelen op de tentoonstelling van zijn iconen, tot 30 juni in het Grieks Huis in Museumpark Orientalis. Volgens de traditie van de Oosterse kerk worden iconen geschilderd op hout. Zij stellen Maria, Jezus of heiligen voor en nodigen de beschouwer uit tot gebed en meditatie. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

t/m 1 september – Expositie in de Theetuin
In de Millinger Theetuin is vanaf zondag 24 maart 'Expositie 2019!' te zien. Elf kunstenaars uit Nijmegen en omgeving stellen een bijzondere verscheidenheid aan beelden ten toon in de mediterrane tuin. De combinatie van de oriëntaalse sfeer en de expressiviteit van de getoonde beelden creëert een indringende en verfrissende ervaring. Er zijn ruim 25 kunstwerken, van hout tot staal, van cement tot brons. De Millinger Theetuin is te vinden aan Klaverland 9 in Millingen aan de Rijn. De expositie duurt tot 1 september en is alle dagen te bezichtigen tussen 10.00 en 18.00 uur. Meer informatie: www.millingertheetuin.nl.

t/m 31 juli – Expositie Anne Frank in Bevrijdingsmuseum
Van 8 april t/m 31 juli zal in het Nationaal Bevrijdingsmuseum de expositie Anne Frank – ‘Laat me mezelf zijn’ te zien zijn. Deze tentoonstelling verbindt het levensverhaal van Anne Frank met de belangrijkste gebeurtenissen uit WO2 en de actualiteit. Jongeren van nu komen aan het woord en vertellen over o.a. hun plaats in de samenleving, discriminatie, idealen en verwachtingen. ‘Laat me mezelf zijn’ is een educatieve productie van de Anne Frank Stichting en is samengesteld uit boeiende displays, audiovisueel materiaal en een aantal kernobjecten. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum vindt u aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek. Meer informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

tot oktober – Start seizoen Zonnetrein
In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie. Op elke zondag tot oktober rijdt de zonnetrein om 12.00 uur vanaf hotel “t Spijker in Beek-Ubbergen. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van hotel ‘t Spijker. Kaartjes kosten € 5,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen (tot 12 jaar). Buiten de dienstregeling rijdt de zonnetrein het gehele jaar ook voor groepen. Voor informatie of boeking kunt u contact opnemen met de coördinatrice (06-55370089) of mail naar info@steenennatuur.nl. Meer informatie: www.steenennatuur.nl

14 juni - Schoolvolleybaltoernooi
De afgelopen maanden hebben alle leerlingen van de Groesbeekse basisscholen volleyballessen gehad. Op 14 juni aanstaande wordt het eerste grasscholenvolleybal toernooi van Groesbeek gehouden. Dan kunnen de kinderen laten zien wie het meest heeft geleerd van deze lessen. In totaal hebben zich ongeveer 100 kinderen aangemeld. Deze gaan tussen 14.30 – 17.15 uur de sportieve strijd met elkaar aan. Ieder team wordt bijgestaan door een eigen coach en de wedstrijden worden geleid door leden van Ikaros. Vind je het leuk om de wedstrijden te bekijken en jouw team aan te moedigen? Kom gerust een kijkje nemen vanaf 14.30 uur op Nieuweweg 34 in Groesbeek. De prijsuitreiking wordt omstreeks 17.15 uur verwacht.

14 juni – Meezingavond in de Mallemolen
Vrijdag 14 juni organiseert cultureel centrum De Mallemolen een meezingavond in het theatercafé. Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen voorbij. Meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van div. koren zijn ook weer aanwezig. Tussendoor worden gratis hapjes geserveerd. Aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis.

14 juni – Tropisch carnaval bij de Treffers
Op vrijdag 14 juni wordt een heuse Crazy Kickoff Party georganiseerd voor de Groesbeekse jeugd van 13 tot en met 17 jaar. Op deze avond staat een groot tropisch carnavalsfeest gepland. In een grote circustent zorgt de bekende DJ IJskouwd voor de muziek. En er zijn live optredens van verschillende carnavalsbands die er samen met de aanwezigen een onvergetelijke tropische feestavond van maken! Maar er is veel meer te doen. Alle bezoekers krijgen gratis een tropische niet-alcoholische cocktail, tropical pictures en het Rad van Muziek wordt gespeeld. Naast de cocktail ontvang je twee consumptiemunten en een broodje knak. En niet te vergeten een lot voor de gratis loterij, waarmee fantastische prijzen te winnen zijn. De Crazy Kickoff party start om 19:30 en tot 20:30 uur kun je naar binnen. Met deze avond, voor zowel leden als niet-leden, start de feestweek in het kader van het 100-jarig jubileum van De Treffers. De avond duurt tot 00:00 uur. Kaarten kosten € 5,- en zijn te reserveren via www.detreffers.nl.

14 juni - Schoolvolleybaltoernooi Groesbeek
Wordt jouw klas de beste volleybalklas van Groesbeek? Het afgelopen schooljaar hebben alle schoolkinderen uit Groesbeek een aantal volleyballessen op school gehad. Er zijn daar zoveel positieve reacties op gekomen dat Volleybalvereniging Ikaros dit jaar haar eerste gras-volleybaltoernooi gaat organiseren. Dit gratis volleybaltoernooi is voor kinderen van groep 3–8. De spelregels zijn eenvoudig en worden bij aanvang uitgelegd. De spelregels zijn per leeftijd aangepast. In groep 3 en 4 bestaat het spel uit vangen en gooien, opgebouwd naar groep 8 met volledig volleybal. Tijdens het toernooi is er iets lekkers te eten en te drinken en voor de winnaars staan natuurlijk mooie bekers klaar. Alle Groesbeekse basisschoolkinderen hebben de afgelopen week via hun school een aanmeldformulier ontvangen. De kinderen moeten uiterlijk vrijdag 17 mei hun inschrijfformulier bij de school hebben ingeleverd. Iedereen kan zich individueel inschrijven of als groep. Bij elk team hoort een coach dus zijn ook de ouders van harte welkom! De kinderen worden 14 juni om 13.30 uur op Nieuweweg 34 te Groesbeek verwacht.

14 juni – Workshop wilde kruiden
Vrijdag 14 juni, vanaf 10.30.u. vindt er een workshop Wilde kruiden plaats op Landgoed Bergzicht in Heumen. Wilde planten zitten vol met vitamines en mineralen, ze bezitten geneeskracht en levenskracht. Tijdens deze workshop duik je in de wereld van de wilde kruiden. Je ontdekt welke verhalen er zijn, je ruikt, proeft en maakt een aantal kruidenproducten. Info en aanmelding: maartje@stadskruidentuinnijmegen.nl of 0629116123

14 juni – Concert voor Cello en Blazersensemble
Op 14 juni zal de jonge celliste Jobine Siekman het Concert voor cello en blazers van Jacques Ibert uitvoeren in de Kleine Zaal van De Vereeniging, samen met het Nijmeegs Blazersensemble onder leiding van Mark Snitselaar. Jobine Siekman is een veelbelovend talent, die al verschillende prijzen won. Momenteel studeert ze aan The Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps voor haar Masters of Performance. Naast Ibert klinkt een ander Frans stuk, Dixtuor pour Instruments à Vent van Claude Arrieu. Het programma opent met een Notturno van Felix Mendelssohn en sluit af met de Suite in Bes-groot van Richard Strauss. Kaartverkoop en meer informatie: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

15 juni & 22 juni - Zaterdagmiddag in de Stevenskerk
Wie op zaterdagmiddag rond vieren de nijmeegse St.Stevenskerk inloopt, wordt verrast door bijzondere muziek. De ene keer vindt er een Vesper plaats, de andere keer staan een pianiste en violiste op het podium. Zaterdag 15 juni gaat Berry van Berkum 'op safari langs de vier orgels in de Stevenskerk'. Zaterdag 22 juni staat pianist Jeroen Koopman op het programma. De entree is vrij, er is een uitgangscollecte met als suggestie een bijdrage van € 5,00 voor de onkosten.

15 & 16 juni – Nacht van de vluchteling
In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juni lopen we de Nacht van de Vluchteling, om aandacht te vragen voor miljoenen vluchtelingen die wereldwijd van huis en haard verdreven zijn, en om zoveel mogelijk geld op te halen om hen te helpen. Momenteel zijn ruim 68 miljoen mensen in de wereld op de vlucht. Veruit de meeste van hen worden 'in de regio' opgevangen, maar vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Stichting Vluchteling biedt noodhulp om het leven van deze mensen te verbeteren. Inschrijven als loper of vrijwilliger kan via www.nachtvandevluchteling.nl. In Nijmegen begint de Nacht van de Vluchteling in Concertgebouw De Vereeniging en gaat via de Oversteek de Waal over, via Valburg en Elst naar Arnhem-Zuid. Vervolgens lopen de deelnemers via de John Frostbrug de Nederrijn over en finishen in de schitterende Arnhemse Stadsvilla Sonsbeek. Vorig jaar werd met de Nacht van de Vluchteling 1,7 miljoen euro opgehaald door 5.200 deelnemers. De opbrengst besteedt Stichting Vluchteling aan schoon drinkwater, voedsel, medische zorg en eerste levensbehoeften voor 100.000 vluchtelingen in Myanmar, Colombia, Jordanië en Ethiopië.

15 juni - Kaartverkoop KVW Groesbeek
Van donderdag 8 tot en met vrijdag 16 augustus is het alweer tijd voor de 51e editie van Kindervakantiewerk Groesbeek. Het thema van deze editie is ‘Verdwalen in getekende verhalen’. Er hebben zich bijna 200 vrijwilligers aangemeld om ons te helpen bij het organiseren van deze editie. Voor het eerst zal de kaartverkoop van KVW online plaatsvinden. Vanaf zaterdag 15 tot zaterdag 29 juni kunt u via www.kvwgroesbeek.nl kaarten kopen. Een weekkaart kost € 45,- en er zijn maximaal 500 kaarten beschikbaar. Bent u niet in de mogelijkheid om online kaarten te kopen, dan is het mogelijk om op zaterdag 15 juni, tussen 16:00 en 17:30 op de Mansberg 108, uw kaarten te kopen. Hier kunt u met pin betalen.

16 juni – Kringdag Rijk van Nijmegen in Leuth
Vandaag vindt de Kringdag Rijk van Nijmegen en de Betuwe plaats bij Schutterij De Vriendenkring Leuth. Het progamma van de dag ziet er als volgt uit: 09:00 uur Ontvangst van koningsparen en genodigden in Vriendenkring met koffie en krentenbrood. 09:30 uur Officiële opening met toespraken door de voorzitter van de Vriendenkring, de voorzitter Kring Rijk van Nijmegen en de Betuwe, met aansluitend het aanbieden van de erewijn door de burgemeester. 11:00 uur Opening op het VVLK terrein met aansluitend de mars -wedstrijd met onderweg het defilé. De mars zal eindigen bij de Vriendenkring. Direct na terugkomst zullen de overigr wedstrijden starten. Om 15:00 uur begint het feest in de Vriendenkring met muzikale medewerking van DJ Robert Pouwels.

16 juni - Vertelfestival de Duivelsberg
Dit weekend wordt op de Duivelsberg in Berg & Dal alweer voor de zesde keer het Vertelfestival gehouden. Verschillende vertellers vertellen ruim 50 verhalen in één weekend voor jong en oud. Het thema dit jaar is ‘Da’s Sterk’. De verhalen zijn vandaag nog te horenvan 12.00 tot 18.00 uur. Er zijn twee vertellocaties. Eén voor verhalen van alle leeftijden en één voor de verhalen voor 10-plus. In het weiland bij de Duivelsberg zijn tenten neergezet waar de verhalen verteld zullen worden. Voor de gelegenheid is daar een gezellig caféterras bij gemaakt.

16 juni - 4 fotografen, 1 expositie
4 fotografen, Chuck Baker, Annelies Smits, Huub Beckers en Danny Kalkhoven, exposeren hun eigen werk, dit weekend in Het Kerkje van Persingen. U bent vandaag nog welkom van 11.00 – 17.00 uur.

16 juni - Seizoenenconcert
Op 16 juni presenteert hoboïste Lidia van der Vegt voor de 32e keer een seizoenen-concert. Het programma, dat deze keer het thema 'Verlangend, Vol en Vliedend' heeft meegekregen, bestaat uit drie verschillende miniconcerten van een half uur, waarin muziek afgewisseld met poëzie de zomer zal inluiden. Aan de muur zijn schilderijen te bezichtigen van kunstenaar Ron Claassen. In de pauzes kan men genieten van cake met aardbeien en vruchtendrank. (Omdat het ook vaderdag is krijgen vaders hun cake gratis.) Veel bezoekers genoten in de afgelopen seizoenen van alle drie de concertjes, maar ze zijn ook afzonderlijk te beluisteren. Het wordt een bijzondere afwisselende middag door de diverse stijlen muziek; Klassiek, Venetiaans, Zuid-Amerikaans en Portugese Fado. De Musici: 'Trio Surquin' bestaande uit zangeres Maria João Carmo, gitarist Raimond Surquin en fluitist Miquel Padros. De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en John Woudt. Harry Janssen maakt weer prachtige creaties van zomerbloemen uit de vrije natuur. De miniconcerten beginnen 14.15, 15.15 en 16.15 uur. in de Protestantse Kerk in Groesbeek. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst eerste of tweede concert 12,50 euro (voor de rest van de middag), bij binnenkomst laatste concert 7,50 euro. Kinderen: 2,50 euro. Reserveren en meer informatie: www.lidiafrancis.nl.

16 juni – Open tuinen dag Groei & Bloei
Op zondag 16 juni zijn 7 tuinen, verspreid over de hele gemeente Berg en Dal, tussen 11.00 tot 17.00 uur gratis open voor bezoekers. Iedereen die wil genieten, inspiratie zoekt of andermans kunst wil bewonderen is welkom! Ook in andere gemeenten rond Nijmegen kunnen tuinen bezocht worden. In totaal zijn er dit jaar 27 tuinen open, waaronder ook weer nieuwe deelnemers. Bij de deelnemende tuinen kan een folder meegenomen worden waar alle tuinen in vermeld staan. De tuinen variëren in grootte en aanleg, maar de tuiniers zijn allen bevlogen en trots. Dit jaar is het thema “de Levende Tuin”: een tuin waar het voor mensen en dieren goed toeven is. De variatie is groot: cottage tuinen, ecologische moestuinen, schaduwrijke tuinen en kleurrijke paradijzen. Voor meer informatie en een overzicht van alle tuinen: www.nijmegen.groei.nl.

16 juni - Gregoriaanse concerten Cenakelkerk
Op zondag 16 juni geeft de Nijmeegse schola cantorum Karolus Magnus om 15.00 en om 16.30.u. een tweetal korte concerten in de Cenakelkerk in Heilig Land Stichting. Het programma is samengesteld uit gezangen over de Heilige Drie-eenheid en over Sacramentsdag. De gregoriaanse zangkunst is een kwetsbaar cultuurgoed geworden. De Cenakelkerk en Karolus Magnus delen met elkaar de zorg voor het behoud van erfgoed. Met een tiental andere kerken maakt de Cenakelkerk deel uit van ‘Het Grootste Museum van Nederland’. Dat project is erop gericht het culturele erfgoed van kerken meer onder de aandacht te brengen. Na het concert is er daarom een korte rondleiding door pastor H. Rikhof, waarbij zal worden stilgestaan bij kunstwerken in de Cenakelkerk die door de schola werden bezongen. Karolus Magnus ontfermt zich over het culturele erfgoed van het gregoriaans . Onder leiding van dirigent Stan Hollaardt wordt er naar gestreefd het gregoriaans ten gehore te brengen zoals het de componisten van weleer vermoedelijk voor ogen heeft gestaan. De schola wil op zondag 16 juni bezoekers van de Cenakelkerk de schoonheid en rijkdom van gregoriaanse gezangen laten ervaren. De schola wil zich ook graag verjongen. Het zou prettig zijn als er zich onder de belangstellenden ook mensen bevinden die graag zelf gregoriaans zouden willen zingen. Zij kunnen ter plekke contact opnemen. Concert en rondleiding zijn gratis. Een vrije gift na afloop is mogelijk.

16 juni - Ooievaarsfietstocht
Op zondag 16 juni vanaf 14.00 uur is er een 2,5 uur durende begeleide fietstocht langs de ooievaars in de Duitse grensplaatsen. De fietstocht gaat onder andere langs het ooievaarsdorp Zyfflich waar meer dan zeven ooievaarsnesten zijn met meerdere jongen in de nesten. De start van deze bijzondere fietstocht is om 14.00 uur bij Tourist Info Center Alter Bahnhof, Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. De kosten bedragen 6,00 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis). Aanmelden is noodzakelijk. Hiervoor en voor meer informatie kan men terecht bij de VVV 0049 (0) 28267959 of via de mail touristik@kranenburg.de.

16 juni - MaartensChallenge
De St. Maartenschool in Ubbergen, een school voor speciaal onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en langdurig zieke kinderen, moet het sinds een stevige bezuinigingsronde met minder geld doen. De Stichting Vrienden van de Maartenschool ondersteunt de school onder andere door het organiseren van de MaartensChallenge om extra geld in te zamelen. De St. Maartenschool ligt op het terrein van de Sint Maartenskliniek in een stevig glooiend landschap. Op dit terrein wordt op zondag 16 juni de 2e editie van de MaartensChallenge gehouden. Er is een mooie ronde uitgezet van ongeveer 2 km en met je team (bestaande uit minimaal 2 en maximaal 4 personen) is het de bedoeling de berg in een 2,5-uurs estafette hardloopwedstrijd zo vaak mogelijk te bedwingen. Loop je liever alleen, maar wil je wel een topprestatie leveren. Ren of wandel dan mee met de 7,5 of 15 km lange trail. Loop over prachtige bospaadjes en ga de strijd aan met de vele hoogteverschillen. De kids kunnen meedoen aan een KidsRun over 1 kilometer. Op het terrein van de St. Maartenschool wordt ook een fair gehouden, waarvan de opbrengst bestemd is voor de school . Schrijf je snel in via: www.maartenschallenge.nl.

17 juni – Concert-examen bij fanfare Wilhelmina
Maandag 17 juni vindt er een bijzonder concert plaats bij Fanfare Wilhelmina Groesbeek. Lieke Bouwman legt dan het D-examen af, het hoogste examen voor amateurmusici. Als examen geeft Lieke samen met de fanfare een concert. Dit concert-examen is vrij toegankelijk voor publiek. Lieke Bouwman speelt bugel bij Fanfare Wilhelmina in Groesbeek. Samen met haar muziekdocent Femke Tijenk heeft zij maanden gerepeteerd voor haar openbaar D-examen. Zij zal verschillende stukken met de fanfare spelen. Verder staan er een duet en enkele stukken samen met een kwartet op het programma. De fanfare staat onder leiding van Louis van de Waarsenburg. Iedereen is welkom om dit bijzondere concert bij te wonen bij Fanfare Wilhelmina op maandag 17 juni om 18:45 uur in het repetitielokaal, Kloosterstraat 7 in Groesbeek.

17 juni – Infoavond ROC Nijmegen
ROC Nijmegen opent op alle locaties haar deuren van 18:00 uur tot 20:00 uur tijdens de Infoavond op maandag 17 juni. Tijdens deze avond krijgt men informatie over alle opleidingen, maar ook kan meegekeken worden in de leslokalen om een goed beeld te krijgen van studeren op het mbo. De Infoavond is in het bijzonder bedoeld voor aankomende studenten die nog geen keuze hebben kunnen maken voor een vervolgopleiding en voor de leerlingen in het voortgezet onderwijs die niet zeker weten of ze zullen slagen, maar wel graag een vervolgopleiding willen starten en hierin de mogelijkheden willen onderzoeken. De Infoavond is op alle vijf locaties van ROC Nijmegen. Op de locatie Campusbaan zijn de opleidingen te vinden in de sectoren Economie en Zorg & Welzijn. Technische opleidingen zijn te vinden op de locatie Heyendaalseweg en voor Mobiliteit en Logistiek kunnen bezoekers terecht op de Energieweg. Beveliging en Vavo zijn te vinden op de Marterstraat. Ook de locatie in Boxmeer is te bezoeken tijdens de Infoavond. Tijdens de Infoavond is het mogelijk om in contact te komen met docenten, maar ook met voorlichters die bezoekers op weg kunnen helpen met het maken van een passende studiekeuze.

17 juni - COPD-café
Voor mensen met COPD kunnen gewone zaken in het dagelijkse leven veel energie vragen. Meedoen aan activiteiten, een keer erop uit gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend ensoms zelfs bijna onmogelijk. Hebt u COPD en wilt u er graag een keer uit? Kom ook naar het COPD-café. U bent welkom op maandag 17 juni. Hebt u problemen met vervoer? Bel of mail dan naar Forte Welzijn: (085) 040 60 66 of info@fortewelzijn.nl. Dan wordt u gehaald en weer thuis gebracht. Behalve dat het gezellig is, kan het ook fijn zijn om eens met lotgenoten te praten en te horen hoe zij omgaan met de lastige dingen in het leven, of waar ze plezier aan beleven. Ook willen we antwoord geven op vragen die er zijn. Deze maand zal de ergotherapeut komen vertellen hoe ergotherapie kan helpen bij copd. Dit ook op verzoek van de bezoekers. Het COPD-café is maandelijks op een maandag van 15.00 – 17.00 uur in de Mallemolen in Groesbeek. Deze maand dus op 17 juni. Het café is georganiseerd samen met de ZZG, de fysiotherapeuten en de beweegcoach. Zij zijn indien mogelijk aanwezig en kunnen uw vragen beantwoorden.

18 juni - Extra voorstelling Arjen Lubach in Cuijck
Arjen Lubach geeft dinsdag 18 juni een extra voorstelling in Schouwburg Cuijk. De voorstelling die hij op woensdag 17 april geeft is al geruime tijd uitverkocht. Ruim driehonderd mensen hebben zich op de wachtlijst laten plaatsen. Zij hebben inmiddels persoonlijk bericht gehad over de bijgeboekte voorstelling. Zijn tv-programma Zondag met Lubach bezorgden hem miljoenen kijkers, , een Nipkowschijf en Televizierring. Lubach begon zijn carrière echter in het theater, waar hij meer dan tien jaar optrad in kleine zalen. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, keert hij terug. De comedian is persoonlijker dan ooit en pakt de draad weer op waar hij die heeft achtergelaten. De kaartverkoop is inmiddels gestart via www.schouwburgcuijck.nl

18 t/m 21 juni - Avondvierdaagse Millingen aan de Rijn
Van dinsdag 18 t/m vrijdag 21 juni wordt voor de 7e keer wordt de Avondvierdaagse in Millingen aan de Rijn georganiseerd. Inschrijven kan voor 5 of 10 km. bij de servicebalie van de Albert Heijn, de kosten bedragen 5,-, met medaille betaalt u 6,-. Inschrijven bij de start op 18 juni kan ook, maar dan betaal je 7,-. Ook ouders en begeleiders dienen in het bezit te zijn van een startkaart. Nieuw is dit jaar een Blarenbal, aansluitend aan de intocht op vrijdag 21 juni. Gezellig nog even napraten onder het genot van een drankje en natuurlijk muziek. De start is dinsdag 18 juni om 18.30 uur op sportpark de Hove in Millingen a/d Rijn.

19 juni – Bespreking Dorpsagenda Leuth
De mensen van de werkgroep Dorpsagenda ‘Laat Leuth Leven’ hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om uitwerking te geven aan de plannen en ideeën die door de bewoners van Leuth vorig jaar september zijn ingediend. Dat wil zeggen dat er door de themagroepen is onderzocht of de meest scorende suggesties zouden kunnen worden gerealiseerd. Daarvoor zijn er veel overleggen geweest, veel plekken in Leuth bezocht en bekeken en zijn er gesprekken gevoerd met medewerkers van de gemeente Berg en Dal en de provincie Gelderland. Dat alles heeft geresulteerd in een concept-dorpsagenda die op woensdag 19 juni wordt gepresenteerd in De Vriendenkring. De verschillende themagroepen verzorgen dan een presentatie van wat er allemaal is uitgezocht en hoe een en ander zou kunnen worden uitgevoerd; daarna krijgen de aanwezigen nog gelegenheid aan thema-tafels de voorstellen te becommentariëren. De bedoeling is dat alle op- en aanmerkingen worden meegenomen en verwerkt, zodat in het najaar de definitieve Dorpsagenda kan worden aangeboden aan het gemeentebestuur. Alle inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven uit Leuth worden van harte uitgenodigd op 19 juni in De Vriendenkring om mee te praten over het concept, aanvang 20.00 uur.

19 juni – Concept Dorpsagenda Leuth
Op woensdag 19 juni wordt het concept van de Dorpsagenda ‘Laat Leuth Leven’ gepresenteerd aan de inwoners van Leuth in de grote zaal van De Vriendenkring. De mensen van de werkgroep Dorpsagenda hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om uitwerking te geven aan de plannen en ideeën die door de bewoners van Leuth vorig jaar september zijn ingediend. Dat wil zeggen dat er door de themagroepen is onderzocht of de meest scorende suggesties zouden kunnen worden gerealiseerd. Daarvoor zijn er veel overleggen geweest, veel plekken in Leuth bezocht en bekeken en zijn er gesprekken gevoerd met medewerkers van de gemeente Berg en Dal en de provincie Gelderland. De verschillende themagroepen verzorgen nu een presentatie van wat er allemaal is uitgezocht en hoe dat in hun ogen zou kunnen worden uitgevoerd. Een van die thema’s waar veel belangstelling voor is betreft de veiligheid op de Steenheuvelsestraat. Er zijn ook medewerkers van de gemeente aanwezig om een en ander toe te lichten en vragen te beantwoorden. Na een pauze krijgen de aanwezigen nog gelegenheid de voorstellen te becommentariëren. Dit gebeurt dan aan thema-tafels waar ieder terecht kan om opmerkingen of suggesties te plaatsen bij de voorstellen. De bedoeling is dat alle op- en aanmerkingen worden meegenomen en verwerkt, immers, het draagvlak voor de plannen moet zo groot mogelijk zijn. In het najaar wordt de definitieve Dorpsagenda aangeboden aan het gemeentebestuur. Alle inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven uit Leuth worden van harte uitgenodigd op 19 juni in De Vriendenkring mee te komen praten over het concept, aanvang 20.00 uur.

20 juni KBO-Themamiddag Beek
De Beekse KBO organiseert op 20 juni vanaf 14.30.u. een Themamiddag in Hotel `t Spijker. De gast van deze middag is Annemiek Lukassen. Zij werkt nu aan een boek over de Rijksstraatweg in Beek, door de jaren heen. Tot voor enkele jaren geleden behoorde Beek nog bij de gemeente Ubbergen, vanmiddag gaat het over de kern Ubbergen, Annemiek vertelt alles maar dan ook alles over de gemeente van vroeger tot de kern van nu. Haar boek over Ubbergen werd bijzonder goed ontvangen bij de presentatie. Wij ontvangen u met een kopje koffie of thee en in de pauze ontvangt u van ons nog een consumptie. Natuurlijk is deze middag voor onze leden van de KBO Beek gratis te bezoeken, niet leden van de KBO Beek betalen € 5. Meer informatie: 024-3226377

20 juni - Receptie 100 jaar De Treffers
De Treffers bestaat 100 jaar. Op 1 augustus 1919 wordt de club opgericht. Op voorstel van Bertus Geurts wordt de club De Treffers genoemd. Vanaf het eerste Treffersveld, dat op de Bisselt lag, zal de club zich na diverse andere locaties uiteindelijk vestigen op sportpark Zuid aan het Nijerf. Een prachtige accommodatie die symbool staat voor deontwikkelingen van de club. De Treffers is uitgegroeid tot een volwassen, gezonde vereniging met1300 leden. De Treffers speelt op het hoogste amateurniveau en kende veel successen zowel met de prestatieve- als breedtesportteams. Om dit alles te vieren nodigt De Treffers u van harte uit voor de jubileumreceptie die gehouden wordt op donderdag 20 juni in de feesttent op sportpark Zuid. Aanvang 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

21 juni – Groesbeeks Gemengd koor met That's the Spirit
Het Groesbeeks Gemengd Koor bezingt dit jaar met veel geestdrift het thema Pinksteren. Het Pinksterfeest heeft diverse componisten uit alle tijden geïnspireerd tot het schrijven van sprankelende muziek. In een jaarlijkse afwisseling tussen lichtere en serieuzere projecten, is dit concert een logisch vervolg op de optredens met Goede Vrijdag en het Lichtweg-project; het belooft een muzikaal hoogtepunt te worden in de rijke geschiedenis van het koor. Onterecht is het Pinksterfeest een ondergeschoven kind, want het viert de geestelijke inspiratie, die onze ziel voedt. Een universeel en altijd actueel thema. Deze inspiratie is terug te horen in de prachtige muziek tijdens dit optreden: van verstilde Gregoriaanse en Russisch-orthodoxe gezangen tot opzwepende gospels. Dirigent Eugène Ceulemans heeft de muziek bij elkaar gezocht en bewerkt voor vier- tot achtstemmige zang. Van Grieks tot Spaans, van Bach tot Schubert, van polyfone koorwerken tot romantische hymnes: zo krijgt het publiek de "spirit" wel te pakken. Het koor wordt begeleid door Mariëlle Polman op dwarsfluit, Wynand Vissers op cello en Vincent Cuppen op toetsen. Het concert vindt plaats op 21 juni vanaf 20.00.u in de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek. Ook zijn er nog concerten op 23 en 28 juni in Haalderen en de Meijhorst. Entreekaarten a € 10,00 zijn te bestellen via www.groesbeeksgemengdkoor.nl.

21 juni – Kunst en muziek in Protestantse kerk
De fraaie kerk aan de Kerkstraat is een parel in het dorp Groesbeek, In de voortuin ontspringt de beek de Groesbeek, de toren stamt uit de veertiende eeuw en de akoestiek wordt alom geprezen. Ook mening beeldend kunstenaar is blij met de sobere ruimte die de kracht van hun werk ondersteunt. Vorig jaar was de ‘Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek’ een succes. Daarom dit jaar weer. De kerk is vanaf 21 juni tot halverwege september iedere vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Doel van de opening is om alle inwoners van Groesbeek en de nabije regio én vakantiegangers gelegenheid te geven kennis te maken met dit fraaie monument en goed onderhouden kerkhof met daarop de unieke gedenkboom. Vrijdag 21 juni exposeert kunstschilder Ron Claassen, Ron Art uit Nijmegen zijn kleurige schilderijen en is er een muzikaal optreden van organist Arie Hogendoorn uit Beuningen. Zangeres Tineke Rietberg uit Mook zingt. Zij verzorgt ook een zangworkshop. Opgeven voor de zangworkshop kan via info.pkn.groesbeek@gmail.com. Iedereen, jong en oud kan zich daarvoor aanmelden. Maar ook mensen die zich niet vooraf aanmelden kunnen meedoen. Meer informatie: www.pkn-groesbeek.nl.

21 juni - Midzomerstiltewandeling
Iedere donderdag organiseert Naar Buiten vanuit het Nederlands wijnbouwcentrum mooie wandelingen. Op 21 juni begint onze zomer. De langste dag met de daarbij de kortste nacht van het jaar. Een prachtige dag voor een ander soort wandeling, een uitnodiging om te genieten in de natuur en deze eens anders te beleven, in stilte. Want in de stilte zie, hoor, ruik en voel je veel meer. Midzomer is van oudsher een moment om dankbaar te zijn en stil te staan bij het licht en het donker. En dit in het schemer van de sprookjesachtige Sint-Jansberg. “De avond begint om 18.00.u. op het terras van het Nederlands wijnbouwcentrum. Waarna we na een korte introductie op weg gaan naar een van de mooiste natuurgebieden in het rijk van Nijmegen, de Sint-Jansberg. Waar vanaf we in stilte verder wandelen met tussendoor ruimte voor pauze en een passende oefening of meditatie. Ruim twee uur later zullen we weer terug zijn en sluiten we de avond af midden in de bloeiende wijngaard met thee en wat lekkers uiterlijk om 21.00.u. sluiten we dan de avond af. Je kunt het Nederlands Wijnbouwcentrum vinden aan de Bredeweg 2 in Groesbeek.” Je kunt kosteloos deelnemen aan deze manier van wandelen en natuur beleven. Ervaring is niet nodig en het wandeltempo is rustig. Zorg wel voor goede wandelschoenen. Het is wel van belang om je even aan te melden via de mail: social@nederlandswijnbouwcentrum.nl, of telefonisch op 06 10180321 (Ron Hoenderboom).

21 t/m 23 juni – MOUT bierfestival
Van 21 t/m 23 juni strijkt het MOUT bierfestival voor de vierde keer neer in het Julianapark in Nijmegen. Een heel weekend lang genieten van: Ruim 20 speciaalbierbrouwerijen, heerlijk eten, live muziek van de beste bands, hopelijk een lekkere lentezon en uiteraard oneindig veel speciaalbier. Meer informatie over programma, openingstijden en prijzen: www.moutbierfestival.nl.

22 juni - Boogie Nights in Berg en Dal
Op zaterdag 22 juni 2019 komt Boogie Nights naar Hotel Val Monte in Berg en Dal. ‘Let’s blame it on the boogie.’ Daarmee is het succes van de Boogie Nights meteen verklaard. Wie loopt er nou niet warm voor discokanjers als ‘Relight my fire’ en ‘That’s the way I like it’. En houd je voeten maar eens stil als ‘Billie Jean’ start. De meest groovie hits uit de 70’s, 80’s en vroege 90’s brengen je precies de ontspanning die je zoekt. Dankzij de originele videoclips herinner je je alle moves uit die tijd. En nog leuker, je kunt ze weer showen op de verlichte discovloer. Meer informatie en kaartverkoop: www.fletcherevents.nl.

21 & 22 juni - Bandbattle en Hollandse avond bij de Treffers
In juni vindt er in Groesbeek een groots muziekspektakel plaats. Op vrijdag 21 juni staan twee bekende bands op het podium die met elkaar een muzikale strijd aangaan. De vijf-mans powerband Wir sind SPITZE! uit Limburg gooit de beste volksmuziek, dance, schlagers en de nieuwste hits samen in een cocktailshaker en je krijgt het unieke Wir sind SPITZE! Geluid. Zij nemen het in de bandbattle op tegen Baby Blue. Deze vijf jongemannen brengen bij elk optreden hun energie en hun enthousiasme over op het publiek. Vanaf de eerste minuut raken ze de toeschouwers met hun aanstekelijke muziek en staat de hele tent op zijn kop. Welke band krijgt het publiek het meest op de hand? Op zaterdag 22 juni staat de Hollandse avond op het programma. De Groesbeekse formatie Regroove speelt muziek van De Dijk. Dit wordt afgewisseld met een optreden van zanger, acteur en musicalster Martijn Fischer die onvervalste Hazes-nummers ten tonele zal brengen. En niet te vergeten komt Jannes langs. Deze sympathieke Drentse koning der piraten is niet meer weg te denken uit het Nederlandstalige muziekcircuit. Tussen de bedrijven door draait Rob Toonen zijn muziek. Deze van oorsprong Groesbeekse DJ is bekend van Slam!FM waar hij met Mental Theo jarenlang programma’s presenteerde. Deze gezellige feestavonden zijn onderdeel van het eeuwfeest van voetbalvereniging De Treffers en toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Toegangskaarten zijn vanaf 6 april te reserveren via www.detreffers.nl. Kaarten kosten € 16,50 per avond en aan de kassa € 20,-. Koop je via de website kaarten voor beide avonden dan betaal je € 27,50.

21 juni – Miniconcert Stichting Muziekopleiding Ooij
Op vrijdag 21 juni zal de Stichting Muziekopleiding Ooij het jaarlijkse miniconcert houden, ter afsluiting van het muzikale schooljaar. Na een muzikale intro van drumfanfare Eendracht en muziekvereniging Ooijse Toekomst zullen de blokfluiters laten horen wat ze het afgelopen schooljaar hebben geleerd van hun lerares Marjan Jacobs. Daarna is de beurt aan de tweedejaars leerlingen die onder leiding van muziekdocent Ed Waskowsky laten horen, welke muziek ze al kunnen maken met hun klarinet of saxofoon. Vervolgens krijgen de blokfluiters hun diploma. Iedereen is welkom, met name de ouders, broers, zussen, grootouders, ooms en tantes van de leerlingen, maar ook iedereen die overweegt muziekles te gaan nemen. Bestuursleden van de stichting Muziek-opleiding Ooij zullen na afloop van het miniconcert graag ieders vragen beantwoorden. Voor iedereen is er koffie, thee en ranja. Het miniconcert wordt gehouden in dorpshuis De Sprong en begint om 19.00 uur.

21 t/m 23 juni - Stüppkesmarkt in Kranenburg
In het weekend van 21 tot 23 juni is weer Stüppkesmarkt in het oude centrum van Kranenburg. Verspreid over de Grosse Strasse, marktplein en diverse zijstraten is er een bruisend aanbod van marktkramen, muziek, entertainment voor jong en oud en natuurlijk eten & drinken. De organisatie verwacht ook dit jaar weer duizenden bezoekers, waaronder ook veel Nederlanders. Ook de singer-songwriter Lukas Kepser uit Nütterden (bekend van o.a. het RTL-programma “Deutschland sucht den Superstar”) zal in Kranenburg optreden. Het complete programma van de Stüppkesmarkt vindt u op www.stueppkesmarkt.de.

22 juni - Prikkelarme speeltuinochtend in Millingen
De Werkgroep Autisme Millingen (WAM) organiseert een prikkelarme speeltuinochtend op zaterdag 22 juni van 09.00 tot 12.00 uur in speeltuin Steense Gemeente in Millingen aan de Rijn. De toegang is gratis. Alle kinderen, broers en zusjes, ouders en opa’s en oma’s uit de gemeente Berg en Dal die, wegens omstandigheden, graag prikkelarm willen spelen zoals kinderen met ASS en/of ADHD/ADD zijn van harte welkom. Er zal deze dag geen harde muziek aanstaan en de speeltuin is rolstoel-toegankelijk, zodat de kinderen een ochtend gezamenlijk prikkelarm kunnen spelen. Koffie, thee en ranja met cake wordt u aangeboden door de Werkgroep Autisme Millingen (WAM). Naast kinderen zullen de ouders van de Werkgroep aanwezig zijn. Zijhebben allen ervaringen op het gebied van ASS-problematieken, en weten ermee om te gaan. WAM bestaat uit ouders van kinderen met autisme, ADHD/ADD, en wordt ondersteund door het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen. Wilt u samen met uw kind komen meld u dan aan via: wammillingen@outlook.com

22 juni – Midzomernachtloop Heumensoord
Beleef dicht bij de stad de rust en ruimte van Heumensoord. Wandel over de statige beukenlanen de nacht in en verwonder je over de geluiden van de nacht. Op 22 juni geeft de Midzomernachtloop je de kans om dit van dichtbij mee te maken. Er zijn verschillende starttijden tussen 20.00 en 23.00 uur. Als het donker wordt zoeken veel dieren een veilige overnachtingsplek om hun ogen te sluiten. Maar wanneer de zon achter de horizon zakt, is dat voor een aantal dieren juist het teken om te ontwaken. Vleermuizen vertrouwen bij hun nachtelijke jacht op insecten op hun sonar, slapen overdag en komen in de schemering tevoorschijn. En uilen en nachtzwaluw beginnen hun dag pas als alle andere vogels zwijgen. Op weg door het donkere bos ontmoet je onze boswachters en kom je van alles te weten over de dieren in het donker, over de Romeinen of over de sterren. Ga mee met deze unieke tocht door bos en over heide en beleef dit prachtige gebied op de stuwwal van het Rijk van Nijmegen. Je kunt in de tocht van bijna 8 km. op je eigen tempo lopen. Het is ook erg leuk voor kinderen. Je kunt op de website zelf aangeven op welke tijd je wilt starten. Je wordt dan welkom geheten bij het beheerkantoor van Natuurmonumenten. Daarna ga je op pad en kom je onderweg verschillende posten tegen met uitleg over het gebied of de dieren. Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl/heumensoord. Deelname kost 10,00 euro per persoon voor leden, niet-leden betalen 14,50 euro. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk! De opbrengst gaat naar de bloemencampagne.

22 juni – Kids ‘n’ Billies Festival
Openluchttheater de Goffert in Nijmegen is zaterdag 22 juni het decor voor het Kids 'n' Billies Festival. Twee podia met rock 'n roll bands van bluegrass tot rockabilly en van rhythm 'n blues tot garagepunk. Al meer dan 15 jaar kenmerkt het muziekfestival zich door de kindvriendelijke opzet. Tal van activiteiten met een link naar rock 'n roll bieden vermaak voor de kinderen. Het festival is van 14.00 tot 00.00 uur. Voor meer informatie over het programma en voorverkoop: www.kidsnbillies.nl.

22 juni - Kinderkleding- en speelgoedbeurs Beek
Zaterdag 22 juni van 10.00.u. tot 13.00.u. is er een kinderkleding- en speelgoedbeurs in de Brasserie van Kulturhus Beek Toegang: €1,-, kinderen t/m 12 jaar gratis. Huur een tafel voor €7,50. Meer informatie: www.ruilhus.nl

23 juni – Bijzondere plantenmarkt
Op zondag 23 juni kunnen liefhebbers van cactussen, vetplanten en andere tropische kamerplanten terecht op de 42e Bijzondere Plantenmarkt in het Kolpinghuis in Nijmegen, georganiseerd door de vereniging Succulenta. De markt biedt een rijk en prikkelend aanbod aan bekende soorten als geneeskrachtige aloe vera, bol- en zuilcactussen, opmerkelijke penisplanten en chaotische medusahoofden, maar ook zeldzame, soorten voor de specialist. Ook dit jaar met een uitgebreide tentoonstelling van bonsai-boompjes. De meeste standhouders zijn doorgewinterde hobbyisten die de planten zelf zaaien, stekken en opkweken. Zij geven graag deskundig advies bij hun planten. De markt vindt plaats van 10.00.u. tot 15.30.u. en de entree bedraagt 1,50.

23 juni – Seizoensafsluiting fanfare St. Cecilia
Op zondag 23 juni geeft fanfare St. Cecilia ter afsluiting van het seizoen een concert bij het eigen verenigingsgebouw. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u naar optredens van het A-, B- en C-orkest en onze slagwerkers komen luisteren. Het concert begint om 11:00 uur. U bent van harte welkom!

23 juni - Koor Tot Zangs gaat terug in de tijd
Op zondag 23 juni treedt koor Tot Zangs uit Millingen aan de Rijn op met een speciaal concert. Het is getiteld: A Trip Down Memory Lane Het koor heeft een flink aantal liederen ingestudeerd uit de periode vijftiger tot en met tachtiger jaren van de vorige eeuw. De muziek uit die tijd zal voor velen onder u bekend zijn en hopelijk vooral goede herinneringen naar boven halen! Voor de jongere generatie is het wellicht een eerste en misschien verrassende kennismaking. Koor Tot Zangs staat onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. Hij zal ook de begeleiding op de piano verzorgen. Daarnaast zijn er verschillende andere muzikanten die bij een aantal nummers op gitaar, viool en cajon het koor gaan ondersteunen. Het concert A Trip Down Memory Lane zal plaatsvinden in de H. Laurentiuskerk van Kekerdom op zondag 23 juni vanaf 15.00 uur. De toegang is gratis. Na het concert is er een gezellige afsluiting in het nabij gelegen café de Waard van Kekerdom. U kunt dan samen met alle koorleden nagenieten.

20,22,& 23 juni - Toneel Mooi Uitzicht in Kalorama
Toneel Mooi Uitzicht, onderdeel van Kalorama Centrum voor doofblinden, speelt op 20, 22 en 23 juni de muzikale theatervoorstelling ‘Safaribombarie’. De voorstellingen zijn gratis en worden opgevoerd bij Kalorama, Nieuwe Holleweg 12 in Beek. De voorstelling is een geheel eigen productie. De rollen, scènes en teksten uit de voorstelling ‘Safaribombarie’ zijn compleet zelf bedacht. Toneel Mooi Uitzicht is een onderdeel van Kalorama Centrum voor doofblinden. Alle acteurs hebben moeite met horen en/of zien. Er is een grote groep spelers, begeleiders, een band, een decorgroep, catering, grimeurs én publieksbegeleiders. Deze theatergroep gaat niet uit van beperkingen, maar werkt vanuit talent! Door samen te werken, worden de spannendste verhalen gemaakt en gespeeld. Mis deze unieke voorstelling niet! U betaalt geen entree en u bent van harte welkom op de volgende dagen en tijdstippen: donderdag 20 juni 2019 om 19.00 uur, zaterdag 22 juni 2019 om 19.00 uur en zondag 23 juni 2018 om 14.30 uur. Wij vragen u wel om uw kaartje(s) tijdig te reserveren. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 2 mei bij toneelmooiuitzicht@gmail.com. Geeft u duidelijk het aantal kaartjes en de datum van de voorstelling aan? Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen en consumpties zijn voor eigen rekening.

23 juni – Zang van vroeger tot nu
In de Refter aan de Rijksstraatweg 37 in Ubbergen nemen Cileke Angenent (zang) en Mark van Platen (piano) zondag 23 juni een duik in de geschiedenis van het zingen. Onder het motto 'Zang van vroeger tot nu' staan zeer diverse werken op het programma: van Gregoriaans, Scottish Mouth Music en Renaissance tot Belcanto, Barok opera, Romantiek, Impressionisme, Hedendaags, Jazz en Pop. Het publiek krijgt inzicht in het omgaan en de scholing van de zangstem door de eeuwen heen. Aanvang 15.30 uur, entree 15,00 euro. Reserveren via dinie92@planet.nl. Meer informatie: www.cilekeangenent.nl.

23 juni – Battlefield fietstocht
Op zondag 23 juni verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum opnieuw van 13.00-17.00 uur een battlefield-fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen. Startlocatie is bij het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 8,00 euro, inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

23 juni - Lunch en Matinee bij de Treffers
Als afsluiter van de Feestweek bij de 100jarige Treffers staat er een Lunch en Matinee op het programma. Na twee avonden met bekende bands en artiesten, is het muzikale gedeelte deze dag in handen van onze eigen Theo van Blitz. De dag begint met een uitgebreide lunch,waarvoor men zich dient op te geven, en wordt vanaf 14.00 uur voortgezet met een gezellig Matinee met name voor de wat oudere leden en mensen die De Treffers een warm hart toedragen. Vanaf 14.00 uur is er vrije inloop.

22 t/m 30 juni - Open Zomertoernooi TV De Oorsprong
In de week van 22 juni tot en met 30 juni vindt bij Tennisvereniging De Oorsprong in Beek-Ubbergen het Open zomertoernooi plaats. KNLTB-leden kunnen zich inschrijven in de categorieën 3 t/m 8 in de onderdelen HE, DE, HD, DD en GD. In de categorieën 6 t/m 7 is deelname mogelijk vanaf 17 jaar en ouder. De wedstrijden worden gespeeld in poules, zodat iedereen meer dan een partij kan spelen. De finales worden gespeeld op zaterdag 29 en zondag 30 juni. Dit belooft wederom een hoop sportieve gezelligheid voor zowel de deelnemers, als toeschouwers. Inschrijven kan tot 17 juni aanstaande, via www.toernooi.nl.

23 juni - Keizerschieten voor de Dreuge Tent Zondag 23 juni organiseert Schuttersgenootschap OEV weer het 4 jaarlijks keizerschieten. Al onze oud koningen en koninginnen zullen gaan strijden om de titel Keizer(in) van OEV. De overige leden kunnen meedoen aan het fladderschieten. Alle kinderen vanaf 10 jaar kunnen een schot wagen in de aparte jeugdhoek Alle leden van OEV worden bij deze uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Dit alles vind plaats voor het clubgebouw. Voor de winnaars onder de jeugd hebben we leuke prijzen beschikbaar. Ook als u als ouder zelf niet wilt meedoen aan het prijsschieten zijn uw kinderen, onder uw begeleiding, van harte welkom om mee te doen. We beginnen deze dag om 13.00 u met een kop koffie in ons gebouw waarna we om 13.30 gezamenlijk het regerend Keizerspaar aan huis op gaan halen. Bij terugkomst, zal na de opening, gestart worden met het schieten. Tijdens de schietwedstrijden zullen de majorettes een aantal optredens verzorgen. Na de huldiging feesten we door met muziek en zang van DJ Mike. Ook als u geen lid bent van onze vereniging, maar heeft u zin om deze happening mee te maken, kom gerust want naast het schieten kan men ook genieten van een lekker koel biertje of wat fris en gezellige muziek. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd , de BBQ is aan!

23 juni – Zalmpodium met Boerenmaasjazz
Op zondag 23 juni vanaf 14.00.u. is er weer een Zalmpodium in het kerkje aan de Zalmstraat in Millingen a/d Rijn. Boerenmaasjazz is ongetwijfeld samen met Marieke van Ruitenbeek al een muzikaal begrip in onze omgeving. Het is een nieuw format van muziek maken. Begeleid door een “combo-uit-eenblikje” verkennen Marieke, Thed (trompet) en Gerard (saxofoon) de wereld van de jazz. Overigens heel gevarieerd, want zowel de jazz oude stijl tot aan de jazz die vandaag de dag in de krochten van de internationale jazzclubs wordt gespeeld, komen op deze middag aan bod. Marieke vormt daarbij het middelpunt met nummers als Cry me a River, I don’t know why, Autumn leaves en Summertime… Het is genieten van haar fluwelen stem, messcherp in de hoogte en bijna grommend in de lage regionen. Een veelzijdig zangeres, die in mei van dit jaar haar eerste goed ontvangen album uitbracht. Niet met jazz dit keer, maar met een geheel eigen Nederlands repertoire. Meer dan genoeg redenen om een uurtje te komen genieten van dit heel mooi bij elkaar passend muzikale trio. De toegang is zoals altijd gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

24 juni - Hart & Vaatcafé Radboud UMC
Het Radboud umc en De Harteraad organiseren in samenwerking met het CWZ op 24 juni het Hart & Vaatcafé in Nijmegen. Het thema is: "Het hart in beeld na een hartaanval". Hebt u vragen over de beeldvorming van een hart na een hartaanval? Of wilt u andere patiënten of hun naasten ontmoeten? Dan zijn u en uw partner of mantelzorger van harte welkom in het Hart & Vaatcafé. Dit vindt plaats op maandag 24 juni van 18.30 - 21.30 in de Tuinzaal van het Radboud umc (route 706), in Nijmegen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Aanmelden is verplicht via: www.harteraad.nl/in-jouw-buurt.

24 juni - Social Sofa en mozaïektegels in de kloostertuin
Maandag 24 juni om 15.30.u. zullen in de Kloostertuin in Groesbeek de Social sofa en de mozaïektegels in gebruik worden genomen. Samen met kinderen, bewoners en bezoekers van ’t groene hart en allerlei mensen uit de buurt hebben we kleurrijke mozaïektegels gemaakt. Deze unieke kunstwerkjes liggen inmiddels in het park. De tegels hebben we verkocht en van de opbrengst hebben we een Social Sofa gerealiseerd. Met veel vrijwilligers hebben we aan de bank gewerkt en het resultaat mag er wezen. Wij willen de bank en de tegels heel graag feestelijk openen met jullie samen. Iedereen is van harte welkom.

25 juni – Bijeenkomst startende ondernemers
Op dinsdag 25 juni verzorgt de gemeente Berg en Dal een bijeenkomst voor startende ondernemers uit de gemeente. Tijdens dit Startersevent worden starters op weg geholpen met vier informatieve workshops. Daarnaast lanceert wethouder Irma van de Scheur de wedstrijd 'Bedrijvig Berg en Dal zoekt slimme starters'. Met deze wedstrijd kunnen vijf slimme starters ieder 5.000 euro winnen. Prof. Harry Hummels neemt de deelnemers tijdens het evenement op inspirerende wijze mee naar de wereld van innovaties en startups bij Nederlands Wijnbouwcentrum aan de Bredeweg 2 in Groesbeek, op 25 juni van 15.00 tot 19.00 uur. Ervaren ondernemers zijn ook welkom om hun ervaringen te delen. De 4 workshops sluiten aan bij lokale economische thema's die veel groeipotentie hebben. Deze thema's komen ook terug bij de selectiecriteria van de wedstrijd. Het Startersevenement is onderdeel van Bedrijvig Berg en Dal. Hierbij werkt de gemeente samen met ondernemers en andere partners aan versterking en vernieuwing van de lokale economie. Ondernemers kunnen zich tot en met 18 juni aanmelden voor het evenement door te mailen naar slimmestarters@bergendal.nl. Meer informatie: www.bergendal.nl/slimmestarters.

25 juni – Lezing over Nieuw-Zeeland
Op 25 juni houdt Prof dr. Jan van Groenendael van 20.00-22.00 uur een lezing over Nieuw Zeeland in het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP), winkelcentrum, Molenhoek. Hij gaat in op de processen die het landschap van Nieuw Zeeland hebben bepaald en maken dat het land eruit ziet zoals het nu is. De bijzondere geologie, een unieke evolutionaire geschiedenis, een klimaat dat varieert van subtropisch tot subarctisch, een bijzonder koloniaal verleden, met als resultaat een interessante en bijzondere hedendaagse maatschappij in een even bijzonder als uniek landschap met een verbluffende biodiversiteit. Tijdens hun verblijf en rondreis hebben Jan en zijn vrouw onvergetelijke ervaringen opgedaan die hij graag met anderen wil delen. De entree bedraagt 2 euro.

29 juni – Collin Hoeve & Marieke van Ruitenbeek
Zaterdag 29 juni vanaf 20.00.u. spelen en zingen de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve en de Beekse zangeres en liedjesschrijfster Marieke van Ruitenbeek spel eigen werk in de geweldige akoestiek en sfeervolle entourage van de Grote Bartholomaeuskerk te Beek. Kaartjes zijn voor 3 euro te koop aan de deur. Meer informatie: www.collinhoeve.com en www.mariekevanruitenbeek.nl.

29 juni – (K)oortjeshekkenfestival
Het (K)oortjeshekkenfestival bij huiskamercafé Oortjeshekken in Ooij is ontstaan doordat gasten aan de stamtafel op zondag samen zongen. Voor de huidige eigenaren Hent Scholten en Margreet Hertsenberg wordt het dit jaar de 10de editie. Daarom wordt iedereen die van zingen houdt uitgenodigd op zaterdag 29 juni dit jubileum te komen vieren. Het start om 18.30 uur met een leuke (gratis) workshop 'Bodypercussie, ritme en stem' met zangpedagoog/dirigent Anja Kwakkestein. Hier mag iedereen aan meedoen. Daarna treden van 19.30 uur tot 22.30 uur zes koren op. Dit jaar doen mee; vrouwenkoor Les Etoiles, wereldmuziekkoor El Mundo, vocalgroup ZiZo, amusementkoor Choke, trio Sparkle en Quartoon. Het is mogelijk om 17.00 uur voor de gratis workshop een Dag Hap te eten. Reserveer via www.ikbenaanwezig.nl.

30 juni – Wandeling het Schildbroek
Vanaf een van de twee bankjes in het Schildbroek tuur ik over het landschap. Voor me een nat veld met wilde bloemen zoals Spaanse ruiter, gevlekte orchis, moeraskartelblad en nog vele andere bijzondere planten. Rechts van me op een betonnen paaltje lekker in de zon zit een levendbarende hagedis, het is vermoedelijk een zwanger vrouwtje. Daarachter komen fietsers voorbij, ze fietsen langs de voormalige spoorlijn en steken de landsgrens over. Niet iedereen zal weten dat er 5 meter verderop een natuurpareltje ligt. Dit pareltje bestaat ook pas sinds 2012. Bent u nieuwsgierig geworden? Wandel dan op zondag 30 juni mee met de natuurgidsen van Landschapsbeheer Groesbeek. We vertrekken om 14.00 bij camping Bij Ons, Cranenburgsestraat 178 in Groesbeek. Tegen 16.00 uur zullen we terug zijn en is er nog alle tijd om de gedane indrukken te delen met elkaar onder het genot van een glaasje. Deelname is gratis. Voor meer informatie belt u met Dianne de Bruin, 024 3974257.

29 & 30 juni Kuntgroep Kolonie Plasmolen
Zaterdag 29 en zondag 30 juni organiseert Kunstgroep Kolonie Plasmolen een jubileumexpositie ter ere van haar tienjarig bestaan. Bezoekers kunnen op een unieke locatie genieten van hedendaagse kunst, zoals beeldhouwwerk, schilderijen, sieraden en mixed media. Het hele weekend zijn kunstenaars aanwezig om te vertellen over hun werk en inspiratiebonnen. De meeste kunst zal te koop worden aangeboden, en kopers krijgen tijdens dit weekend 10 procent korting. Dit alles natuurlijk onder het genot van livemuziek, drankjes en kleine hapjes op het terras van de kantine. U bent beide dagen welkom van 11.00-17.00 uur bij Manege VCM, Lierseweg 4 Malden. Toegang is gratis. Meer informatie: www.kunstgroepkp.nl.

29 & 30 juni - Kunstparcours in Malden
Alweer tien jaar zijn de leden van Kunstgroep Kolonie Plasmolen (KKP) actief in onze regio. In de zomer van 2009 werd de groep opgericht met als doel om kunstenaars en kunstminnenden met elkaar in contact te brengen. De afgelopen jaren werd een grote diversiteit aan exposities enevenementen georganiseerd, zoals de Atelierroute. Bezoekers waren welkom in de ateliers, konden een kijkje nemen in de keuken van de kunstenaar en genieten van het werk. Wellicht herinnert u zich ook nog de expositie Secret Blocks in Plasmolen in het voorjaar van 2013 en festival de Kunstkade in Mook. De afgelopen jaren toonde de KKP haar maatschappelijke betrokkenheid ook door educatieprojecten te verzorgen op basisscholen in de omgeving. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een grote gezamenlijke expositie onder de naam ‘KunstParcours’, want het laatste weekend van juni staat het tweede lustrum voor de deur! Kunstparcours vindt plaats in de VCM Rijhal, Lierseweg 4 in Malden op 29 & 30 juni van 11.00.u. tot 17.00.u. De entree is gratis. Meer informatie: www.kunstgroepKP.nl.

30 juni - Streekgala
Zondag 30 juni vindt in de regio Nijmegen het jaarlijkse Streekgala plaats. Het doel van het streekgala is mensen laten kennismaken met het plattelandsleven, de boerenbedrijven en de mensen die er wonen en werken. Dit gebeurt door mensen letterlijk uit te nodigen op de bedrijven. Daarnaast staan vanaf de start in 2003 streekproducten centraal. Burgers kunnen tijdens het streekgala met eigen ogen zien hoe het er eigenlijk aan toe gaat op de boerderij en leren waar de streekproducten eigenlijk vandaan komen. Bovendien kan er onderweg van deelnemer naar deelnemer volop genoten worden van de prachtige omgeving. Aan het Streekgala doen dit jaar 7 verschillende bedrijven mee, waarvan 3 in de gemeente Berg & Dal. Bij Ooijs Moois kunt u zelf op pad door de grote pluktuin, daarnaast heeft men daar nog verschillende andere dingen voor u in petto. Er wordt uitleg gegeven door een imker, Mijsjes is er met verkoop van met name frambozenijs en Visvereniging de Voorn geeft uitleg en 2 x een rondleiding op hun eigen terrein. Ook kunt u deze dag op bezoek bij stalhouderij Kasteelsche Hof en melkveebedrijf & gastouderopvang De Heikamp. Deze dag kan de verbinding tussen de bedrijven in de Ooijpolder gelegd worden met het zonnetreintje van de Stichting Steen en Natuur. Deze rijdt elk uur tussen pluktuin Ooijs Moois en melkveebedrijf de Heikamp. U bent welkom op de bedrijven van 11.00.u. tot 16.00.u. Meer informatie: www.streekgala.nl.

30 juni – Rommelmarkt Rood-Wit
Voetbalvereniging Rood-Wit houdt in het laatste weekend van juni haar jaarlijkse rommelmarkt. Zondag 30 juni van 10 tot 14 uur kunt U op Kapittelland komen kijken of er weer wat spullen zijn die voor U geschikt zijn. Op zondag gaat de poort om 10.00 uur open. Het kijkgeld is € 2,00 p.p. Kinderen onder 12 jaar mogen gratis mee naar binnen. Op zaterdag 29 juni worden de spullen opgehaald in de wijken die een briefje in de bus krijgen. Dat is de hele Breedeweg en ook de Generaal Gavinstraat, Mansberg, Tuier en de wijk Lage Horst. Ook een aantal wegen in het buitengebied worden aangedaan. Daar waar niet opgehaald wordt kunnen mensen contact opnemen met onze secretaris Ton Gerrits (06-15301977) of de kantine 3971130, om te kijken of de spullen opgehaald kunnen worden. Ook zelf brengen op zaterdag 29-6 kan tussen 10 en 16 uur. Alle goede spullen zijn welkom. Ook kleren zijn van harte welkom. Computers nemen we niet mee.

5 juli – Beekse zomerspelen
Op vrijdag 5 juli om 18.00 uur is het weer zover. Een van de leukste evenementen die de Beekse feestkalender rijk is, vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. De zeskamp die onderdeel uitmaakt van de kermis en Schuttersfeesten van B.U.B. vindt zoals ieder jaar weer plaats op de Rijksstraatweg vanaf Sous les Eglises tot aan het voormalige Rabobankgebouw. Ook dit keer worden de teams getest op sportiviteit, snelheid, inzicht, souplesse, brains, gezelligheid en kracht bij de 6 fantastische spellen. Er kunnen maximaal 24 teams van minimaal 6 personen meedoen. De minimumleeftijd is 18 jaar. Elk team moet een teamcaptain en een vrijwilliger hebben, deze laatste doet niet mee aan de spellen. Je kan je team inschrijven via http://www.sousleseglises.nl. Hier vind je ook meer informatie. Inschrijven kan alleen op deze manier en de volgorde van aanmelding bepaalt of je net nog wel of net niet meer mee kan doen, want vol=vol. Reageer dus snel. Wil je dit spektakel meemaken, maar liever niet als deelnemer? Dan kunnen wij jou goed gebruiken als spelleider of in een andere rol. Je kan dit laten weten via info@sousleseglises.nl. Houd ook onze facebookpagina ‘Beekse Zomerfeesten’ in de gaten.

11 & 13 juli - Zomertrip met de draisine
Op donderdag 11 en zaterdag 13 juli kun je sportief meetrappen op de fietstrein (draisine) tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleef. Wat is er leuker om samen met anderen al fietsend over het spoor gezellig te keuvelen en te genieten van het mooie landschap in de grensregio. Op donderdag 11 juli is de route Groesbeek-Kranenburg-Groesbeek (€ 5,50 p.p., normaal € 11,-; vertrek Groesbeek 11.00 uur, pauze in Kranenburg, terug naar Groesbeek). Op zaterdag 13 juli volgen we het spoor van Kleef naar Kranenburg en terug (€ 14,- p.p.; vertrek Kleef 11.00 uur, pauze Kranenburg, terug naar Kleef). In beide gevallen is er gelegenheid om de pauze aangenaam door te brengen (shoppen, terrasje, lunch….). Tijdens de rit wisselen deelnemers elkaar af zodat iedereen aan zijn of haar trappen komt. Beide trips worden georganiseerd door Heinz Maahs. Hij zorgt voor documentatie en een speelse quiz met vragen over de Nederlands-Duitse grensstreek (met kleine prijzen). Vanwege de grote belangstelling graag vóór 8 juni reageren. Zodra zich voldoende personen hebben aangemeld ontvang je een bevestiging en kun je het bedrag overmaken. Informatie en aanmelding: Heinz Maahs, 06- 14505539, h.maahs@telfort.nl.

21 juli - Bedevaart naar Banneux
Zondag 21 juli as wil men vanuit Groesbeek een Bedevaart organiseren naar Banneux. We gaan met de bus o.l.v. kapelaan R Francken. De kosten van de bedevaart bedragen 45,- incl. koffie en diner. Aanmelden kan telefonisch bij Andre: 06-11199935. Of via een briefje bij de kapel.

25 augustus - Audities jeugdtoneel Den Zuuten Ienval
De jeugdgroep van toneelvereniging Den Zuuten Ienval gaat weer van start voor een volgende voorstelling. Op zondag 25 augustus wordt de jaarlijkse auditiedag gehouden voor de nieuwe productie, die in maart / april 2020 wordt opgevoerd. Dit jaar speelt het stuk zich af in oosterse sferen. Tijdens de auditie kijkt het regieteam wat iedereen in zijn mars heeft. Meisjes en vooral ook jongens tussen de 9 en 18 jaar, die het leuk vinden om een keer op het toneel te staan, zijn van harte welkom op de auditiedag. Geef je voor 1 juli op via jeugdzuutenienval@gmail.com. Voor meer informatie over het jeugdtoneel en de audities kijk je op www.denzuutenienval.nl.

31 augustus- Korfbaltoernooi Klimop
Zaterdag 31 augustus organiseert Korfbalvereniging Klimop in Kekerdom het bekende gemengd korfbaltoernooi. We hebben een jaar overgeslagen, maar we zijn weer terug, en nu op kunstgras! Ben jij klaar voor een dag 4-tegen4 korfbal, een hapje, een drankje, veel sportiviteit en gezelligheid? Schrijf je dan in samen met je team. • Minimaal 6 deelnemers per team, 3 vrouwen en 3 mannen • Minimale leeftijd is 16 jaar • Inschrijfgeld is €25,- per team • Meld je aan voor 8 juli via gemengdtoernooiklimop@outlook.com. • Benoem bij het schrijven: namen, leeftijden, teamnaam en shirtkleur Meedoen maar nog geen 16? Voor jou en jouw team (tussen de 10 en 16 jaar) hebben we een aparte poule! De regels zijn hetzelfde, je betaalt alleen geen inschrijfgeld.

2 september – Cursus Kunstgeschiedenis
KBO Groesbeek/De Horst organiseert vanaf september voor de zesde keer een cursus kunstgeschiedenis. Deze vindt plaats in de benedenzaal van De Mallemolen in Groesbeek op de 1e maandag van de maand van 19.30- 21.15 uur. Er is plaats voor 25-30 personen. De docente is mevr. Marjon Rath uit Nijmegen, docente culturele en kunstzinnige vorming aan het Karel de Grote College in Nijmegen. De kosten voor leden van KBO Groesbeek/De Horst zijn € 70,00 voor 10 bijeenkomsten bedragen. Niet-leden betalen € 82,50. De data zijn (onder voorbehoud): 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december, 6 januari, 3 februari, 2 maart, 6 april, 4 mei en 8 juni. In de cursus zullen we gaan kijken naar de kunst en de tijd van de Gouden eeuw: de positie van de Nederlanden na de Spaanse overheersing en de oorzaak en gevolgen van de groei van Amsterdam en daarmee de bloei van de kunsten op beeldend vlak en architectuur. Beroemde schilders zullen aan bod komen zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Ook gaan we een kijkje nemen bij de buren in die tijd die onder de stijlperiode barok vallen , zoals Velasquez en Rubens. Inschrijving is nu al mogelijk via w.moll@kpnmail.nl of bel (024) 397 43 53.

t/m september - Zomeropenstelling Protestantse Kerk
In de maanden juli, augustus en september is de Protestantse Kerk in Groesbeek, naast de zondagse viering, ook geopend op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is dan vrij om binnen te lopen voor een moment van bezinning, meditatie of het aansteken van een kaars. Of om te ontmoeten, zomaar een praatje, of om te kijken naar een expositie van een Groesbeekse kunstenaar. De geschiedenis van de eeuwenoude toren is bijzonder en er is een fantastisch verhaal over een steen van twee bij twee meter welke onder het middenschip van de kerk begraven ligt. Om de opening te realiseren zijn er vrijwilligers nodig. Mensen die de bezoekers willen ontvangen en muzikanten en koren die dan een uurtje muziek willen maken die past in de sfeer van het gebouw. In verband met de organisatie worden die nu al opgeroepen om zich aan te melden via info.pkn.groesbeek@gmail.com. Om de zomeropenstelling breed onder de aandacht te brengen is er een Facebookpagina geopend onder de naam: zomeropenstelling kerk aan de Groesbeek. Liken en delen wordt gewaardeerd. Meer informatie: www.pkn-groesbeek.nl.

18 september - Cursus ‘Omgaan met Psychose’
In Nijmegen start op woensdag 18 september de cursus Omgaan met psychose voor partners, ouders, familieleden en direct betrokkenen van mensen met een psychose. Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleiders. Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de ziekte, behandeling en medicatie. Een belangrijk onderdeel is ook het leren van vaardigheden om beter met uw naaste om te gaan en om goed voor uzelf te zorgen. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Zij geven aan dat de ervaren belasting als gevolg van de psychotische ziekte is verminderd. Het contact tussen ‘cliënt’ en familieleden loopt vaak moeilijk. Er is teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de gevolgen van de ziekte vraagt teveel van ze. Deze onzekerheid en onmacht bij familieleden is begrijpelijk, als je ziet hoe ingrijpend een psychose is voor degene die het heeft en voor de omgeving. Wat u vertelt, blijft uiteraard vertrouwelijk. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten, er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 15 voor het cursusmateriaal. De cursus wordt gegeven door Indigo in samenwerking met Pro Persona, Nijmeegsebaan in Nijmegen. Aanmelding en informatie: info@indigogelderland.nl of T 026-3124483