Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:.

Zondag 3 maart wordt er weer een bingo georganiseerd bij SC Millingen. U bent welkom in het clubgebouw op sportpark de Hove in Millingen a/d Rijn. De aanvang is 20.00.u.

Woensdag 6 maart organiseert de millingse KBO haar maandelijkse bingo in Hotel Millings Centrum. De aanvang is om 20.00.u.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u. De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


Iedere dinsdag – Taalcafe Groesbeek
Elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zit de lange tafel in Bibliotheek Groesbeek vol met mensen die Nederlands willen leren. Tijdens dit ‘Taalcafé’ voeren bezoekers samen met taalvrijwilligers gesprekken in de Nederlandse taal. Ook het spelen van taalspelletjes is een groot succes. Het Taalcafé in Groesbeek is in april 2018 van start gegaan. De bezoekers komen oorspronkelijk uit alle hoeken van de wereld, zoals Rusland, Polen, Syrië, Brazilië, Eritrea, Iran, Engeland en Oekraïne. Vrijwilliger Wil vertelt dat de ontmoetingsfunctie een belangrijk aspect is van het Taalcafé. “Sommige mensen zijn in hun eentje naar Nederland gekomen en vinden het fijn om anderen te ontmoeten.” Wil je ook beter Nederlands leren en aansluiten bij het Taalcafé in Bibliotheek Groesbeek? Je bent op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur welkom! Meer informatie: www.obgz.nl/taalvaardig.

Iedere woensdag – ODIO Sportfit
Elke woensdagavond van 19.30-20.30uur sport een groep dames (50+) van ODIO in het clubhuis van Kunstrijwielvereniging Juliana. Tijdens dit uur wordt een sportprogramma aangeboden door een ervaren coach Dit varieert van bewegen op muziek tot bijvoorbeeld badminton en grondoefeningen voor de spieren. Men kan dit op eigen tempo doen en het is daarom geschikt voor iedereen. De kosten zijn € 11,60 per maand, de eerste 4 lessen zijn gratis. Heb je zin om te gaan sporten? Kom gerust eens langs op woensdagavond, op Heerbaan 93 in Millingen aan de Rijn. Meer informatie: Thea de Wijse, 0481-432972 of w.wijse@chello.nl.

t/m 1 maart – Weekendopenstelling Orientalis
De knoop is eindelijk doorgehakt. Wegens het enorme succes van de grootste kerststal van Europa en het recordaantal bezoekers (ruim 32.500) tijdens feest van licht, het jaarlijkse winterevent in museumpark Orientalis, is de kerststal aangekocht door het museum en blijft de kerststal hier voorlopig nog even staan. “Het was elke dag zo druk bij de kerststal en we hebben zoveel positieve reacties gehad van bezoekers, je moet deze kerststal echt gezien hebben”, aldus een vrijwilliger van feest van licht. Voor iedereen die de kerststal nog niet bezocht heeft of deze nog eens op zijn gemak wilt bekijken, blijft het hoofdgebouw waar de kerststal staat opgesteld, extra weekenden open voor bezoekers. In eerste instantie zou het park pas weer in het reguliere seizoen open gaan voor publiek, dat op 1 maart van start gaat. In de weekenden, dus de zaterdagen en zondagen tot 1 maart, is het diorama van 12.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. De rest van het park is wel gesloten. De medewerkers staan voor de gigantische klus om het diorama in te pakken en op te slaan. Na 1 maart moet er in het hoofdgebouw weer ruimte zijn voor andere exposities en tentoonstellingen. De entreeprijs in de weekenden tot 1 maart bedraagt €5 per volwassene en €2,50 per kind. Voor museumjaarkaarthouders is de entree gratis.

t/m 10 maart – Blind bouwen in het muZIEum
Traditiegetrouw organiseert het muZIEum ook deze voorjaarsvakantie een evenement dat geheel in het teken staat van het níet zien. Van 16 februari t/m 10 maart kunnen bezoekers aan de slag met de activiteit genaamd ‘De blinde bouwmeester’. De gidsen, die de bezoekers bij de reguliere belevingen in het donker ook de weg wijzen, zijn de experts en begeleiden de deelnemers hierbij. Ook maakt het muZIEum op 2 en 3 maart een dikke knipoog naar de carnaval. In de voorjaarsvakantie gaan de bezoekers in het pikkedonker aan de slag met grote blokken en bouwen een fort tijdens de activiteit ‘De blinde bouwmeester’. Hoe doe je dit als het voornaamste zintuig wegvalt? De ervaringsdeskundigen, de blinde en slechtziende gidsen, staan de bezoekers met raad en daad bij. Zij ervaren dagelijks hoe het leven is met een visuele beperking, waardoor zij juist de mogelijkheden kunnen benadrukken. Natuurlijk speelt onderlinge communicatie en vertrouwen een grote rol. Bezoekers kunnen ‘De blinde bouwmeester’ reserveren in combinatie met een reguliere beleving. Op de website staat meer informatie hoe het reserveren in zijn werk gaat. Spontaan binnenwandelen kan ook, maar dan bestaat de kans dat de belevingen niet meer beschikbaar zijn. Ook het carnaval gaat niet geruisloos voorbij. Op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart wordt er een carnavalstintje toegevoegd aan de donkerbelevingen. Want hoe ervaar je dit grote feest als je niet kunt zien? Van de outfit tot aan de polonaise, aan alles wordt gedacht. Meer informatie:
www.muzieum.nl.

t/m 10 maart - Voorjaarsvakantie in het Afrika Museum
Deze voorjaarsvakantie staat het Afrika Museum in het teken van sieraden. Loop mee met een rondleiding door de tentoonstelling Sieraden - makers en dragers en ontdek meer over sieraden wereldwijd. Liever zelf aan de slag? Maak je eigen sieraad geïnspireerd op de Tuareg uit Niger of steek je handen uit de mouwen in de sieradenwerkplaats. Sieraden - makers en dragers, een tentoonstelling met bijna 700 sieraden… Hoe weet je welk sieraad het mooist, meest bijzonder, duurst of spannendst is? Van welke materialen zijn de sieraden gemaakt en hoe voelen deze materialen aan? Kom alles te weten in de familie-rondleiding, elke dag om 13, 14 en 15.00.u. In de tentoonstelling is ook een werkplaats ingericht. Daar kan je zelf aan de slag met het bijzondere concept van sieradenmaker Cat Priem en tover je een capsule om tot een uniek sieraad. Bij het vormgeven van je sieraad werk je met een wals, stempel en een ank. Met deze technieken maak je ook kennis in de tentoonstelling. De werkplaats is elke dag geopend, van 12.00 tot 16.00 uur, de kosten bedragen 2 euro per persoon. Kom in actie en doe mee aan de workshop bodypercussie. Geen trommels of andere instrumenten, maar je eigen lichaam is het instrument tijdens deze workshop! Door te klappen, stampen en slaan, ontstaat er een fantastische beat. Samen met de andere deelnemers werk je naar een energiek percussiemuziekstuk toe. Het voorjaarsvakantieprogramma loopt van 16 februari tot en met 10 maart. Meer informatie: www.afrikamuseum.nl

15,16 & 23 maart - Biljarttoernooi in de Hubertushal
In maart wordt weer het jaarlijkse Triathlon-team-biljarttoernooi georganiseerd. Er wordt gestreden in teams van drie personen. Er is een teamlid voor libre, één voor de bandstoot en één voor de driebander. Je wordt ingedeeld in poules waardoor je verzekerd bent van meerdere partijen. De voorrondes vinden plaats op vrijdag 15 en/of zaterdag 16 maart. Aanvang 19:45 uur. De finalepoule is op zaterdag 23 maart. De kosten bedragen €6,50 pp. Het belooft weer een ouderwets gezellig toernooi te worden. Voor de beste teams zijn leuke prijzen beschikbaar. De organisatie zorgt voor een borrelhapje. Voor inschrijving bel Marco Jansen (024 684 1234)

t/m 17 maart - Het Waalgeluk in De Bastei
Tot en met 17 maart exposeert kunstenaar Doro Krol in ‘Het Waalgeluk’ haar mooiste schilderijen, tekeningen en drukkunst, geïnspireerd op het landschap en de natuur rondom Nijmegen. Speciaal voor deze gelegenheid tovert ze de Arkelzaal van De Bastei om tot atelier, zodat bezoekers een uniek inkijkje in haar manier van werken krijgen. De werken van Doro Krol zijn rijk aan kleur en herkenbaar aan hun eenvoud en verstilling. Haar aansprekende composities ontroeren en betoveren. Het zijn kleine en grote pareltjes van formaat. Tijdens deze winterexpositie maakt Doro Krol niet alleen nieuw werk op locatie. Ze verzorgt ook een vogel-drukkunstcursus en een schilder- en tekencursus. Daarnaast staat er een winterwandeling door de nieuwe Stadswaard op het programma en is er een speciale Waalfilm te zien. Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl/waalgeluk. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 te Nijmegen, ingang aan Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

t/m 29 maart – Expositie Kalorama
T/m 29 maart exposeren Jan Peelen en Caroline van den Boomen hun werk bij Kalorama. In 2015 leerden Caroline en Jan elkaar kennen tijdens het bridgen. Daar ontdekten ze dat ze nog een andere hobby deelden: tekenen/schilderen. Dit heeft geleid tot gezamenlijke creatieve cursussen en uiteindelijk tot deze eerste gezamenlijke expositie. Caroline houdt ervan om te variëren in materialen, maar ook in onderwerpen en gedetailleerdheid, waardoor zij een diversiteit aan werken maakt. Jan Peelen werd na zijn pensionering geïnspireerd door het enthousiaste tekenen van zijn kleinzoon. Hij startte met teken- en schildercursussen. Hij begon met tekenen - met potlood en houtskool - en maakte daarna de overstap naar acrylverf. Met veel plezier willen ze in Kalorama een aantal van hun tekeningen en schilderijen laten zien. U vindt werken uitgevoerd met acrylverf, maar ook met aquarelverf, houtskool en potlood. Graag nodigen ze u uit een kijkje te komen nemen. Kalorama kent geen openingstijden en is altijd open. Verpleegtehuis Kalorama vindt u aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen.

21 februari – KBO themamiddag Zelfstandig wonen
De KBO-themamiddag op 21 februari in hotel `t Spijker in Beek-Ubbergen gaat over zelfstandig blijven wonen. Aanvang is 14.30 uur. Als eerste gast, bij ons kopje koffie of thee, hebben wij vanmiddag SAAR, de organisatie die u een aangenaam en onbezorgd leven in uw eigen omgeving wilt geven, het is een klantgerichte, particuliere organisatie die passende hulp biedt aan senioren. SAARS zijn goed opgeleid en dragen de zorg een warm hart toe, zij ontlasten familie of vrienden die de mantelzorg op zich hebben genomen. Anita Rossen geeft u deze middag voor de pauze alle uitleg en vragen staat vrij. In de pauze ontvangt u zoals gebruikelijk een consumptie, waarna Mieke Dodemont het stokje overneemt en u alles gaat vertellen over de WMO Adviesgroep Berg en Dal. Een onafhankelijke organisatie die de belangen behartigt van iedereen die een beroep doet op de WMO, met of zonder beperking. Ook in dit gedeelte zijn uw vragen natuurlijk welkom. Ook organiseren zij eenmaal per jaar een openbare bijeenkomst rondom een actueel thema.

21 februari – KBO themamiddag Zelfstandig wonen
De KBO-themamiddag op 21 februari in hotel `t Spijker in Beek-Ubbergen gaat over zelfstandig blijven wonen. Aanvang is 14.30 uur. Als eerste gast, bij ons kopje koffie of thee, hebben wij vanmiddag SAAR, de organisatie die u een aangenaam en onbezorgd leven in uw eigen omgeving wilt geven, het is een klantgerichte, particuliere organisatie die passende hulp biedt aan senioren. SAARS zijn goed opgeleid en dragen de zorg een warm hart toe, zij ontlasten familie of vrienden die de mantelzorg op zich hebben genomen. Anita Rossen geeft u deze middag voor de pauze alle uitleg en vragen staat vrij. In de pauze ontvangt u zoals gebruikelijk een consumptie, waarna Mieke Dodemont het stokje overneemt en u alles gaat vertellen over de WMO Adviesgroep Berg en Dal. Een onafhankelijke organisatie die de belangen behartigt van iedereen die een beroep doet op de WMO, met of zonder beperking. Ook in dit gedeelte zijn uw vragen natuurlijk welkom. Ook organiseren zij eenmaal per jaar een openbare bijeenkomst rondom een actueel thema.

23 februari – Carnavalsmiddag KBO Groesbeek- de Horst
Zaterdag 23 februari vanaf 14.00.u. organiseert KBO Groesbeek - De Horst weer een gezellige carnavalsmiddag, met optredens van diverse schlagergroepjes en buutreedners. Deze middag vindt plaats in de Mallemolen in Groesbeek.

23 februari – Hartkoor speelt de Notenkraker
Voor het jaarlijks optreden van het Hartkoor in café De Waard van Kekerdom, is deze keer gekozen voor de wereldberoemde Notenkraker. Dit klassieke ballet is door het koor bewerkt tot een voorstelling vol zang, muziek en een beetje spel. En dat op een manier zoals de componist Tsajkovski het nooit bedoeld kan hebben. Laat uw fantasie los en hoor ons sprookje aan over eeuwige liefde, verloren dromen en alles wat daar tussen zit. Kortom: speel met ons het Notenkrakerspel. Hartkoor speelt de Notenkraker, zaterdag 23 februari, vanaf 16.00 u in De Waard van Kekerdom.

23 februari – Gypsyconcert in de Refter
Op zaterdagavond 23 februari geeft de groep La Manouche een akoestisch concert in de Bibliotheek van de Refter, Rijksstraatweg 37 Ubbergen. Bij de muziek van La Manouche waant de luisteraar zich even aan het kampvuur bij de woonwagen. Dit trio heeft een gevarieerd programma met traditionele liederen en muziek uit de Roma en Sinti cultuur. Moeiteloos worden swing á la Django Reinhardt gecombineerd met muziek uit de Balkan en flamenco klanken uit de Camargue. Met geraffineerd gitaarwerk en melodisch klarinetspel worden de veelal weemoedige liederen ten gehore gebracht. Tijdens het concert krijgt het publiek ook tekst en uitleg over de gezongen stukken en achtergrondinformatie van het reizende volk. La Manouche brengt een boeiende voorstelling op de planken, waarbij de emotie in de muziek voorop staat. In 2012 is de groep door de Amerikaanse muziekjournalist Donald Cohen uitgeroepen tot een van de toonaangevende vocale zigeunergroepen van Europa. De aanvang is 20.30 Reserveren kan via info@manito.biz of 06- 23259107

23 februari – Boerenbruiloft in Ooij
Zaterdag 23 februari zullen voor de tweede keer in het huwelijk treden: Klaas van de Johannahoeve en Miek van de Ponderosa. Het programma voor deze dag: 16.00 uur: verzamelen in Zaal De Vink. 17.00 uur: boerenhuwelijksvoltrekking 18.00 uur: stamppottenmaaltijd 19.00 uur: optreden van “De Kels” en vanaf 20.00 uur: gelegenheid tot feliciteren met aansluitend een feestavond. Vanaf 16.00 uur is iedereen van harte welkom, de entree is gratis de hele middag en avond. Voor deelname aan de stamppottenmaaltijd dient u zich op te geven bij een van de commissieleden, de kosten hiervoor bedragen € 10,- p.p. en voor kinderen € 5,-, Iedereen, ook verenigingen en stratencommissies zijn van harte welkom om het bruidspaar te feliciteren, een ludiek kadootje mag altijd. Met Feest DJ Mike belooft het weer een gezellige feestavond te
worden, iedereen is uitgenodigd.

23 februari - Grote snert-actie Ons
Genoegen In de Albert Heijn in Millingen aan de Rijn is zaterdag 23 februari tussen 10.00 en 16.00 uur een heerlijke zelfgemaakte kop erwtensoep te proeven voor 1,50 euro en deze verse goed gevulde erwtensoep kan men ook kopen à 4,50 per liter (3 liter voor 12,50 euro). Lekker om direct op te eten of handig voor in de vriezer. Men kan nu al ingevroren erwtensoep bestellen in literbakken vanaf 4,50 per liter. Bestellingen kunt u mailen naar onsgenoegensnertactie@gmail.com (naam, adres, bezorgen of afhalen). De soep kan worden opgehaald op donderdag 28 februari tussen 18.30 en 19.30 uur in verenigingsgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen, Ons Genoegenpad 4, Millingen aan de Rijn. Bezorgen is ook een mogelijkheid. Men kan ook een briefje met naam, adres, telefoonnummer en aantal liters erwtensoep in brievenbus deponeren op Werfstraat 1. Men kan kiezen of men het afhaalt of dat het bezorgd wordt. De opbrengst van deze snertactie is voor fanfarekorps Ons Genoegen.

23 februari - Repair- en Internetcafé in Millingen
Op zaterdag 23 februari is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00uur in Kulturhus “Den Ienloop”, Heerbaan 115. Kom even langs met defecte kleine elektrische apparaten. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis.

23 februari – Carnavalsmiddag met Aldorum

Zaterdag 23 februari organiseert Seniorenvereniging Sionsheuvel een carnavalsmiddag. Deze vindt plaats in voorzieningenhart Op de heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek. De muziek wordt verzorgd door seniorenorkest Aldorum, en er zijn optredens van diverse schlagergroepen. U bent welkom van 14.00.u. tot 18.00.u. Leden hebben vrij entree, niet-leden betalen 5,-.

23 & 24 februari - Expositie in Persingen
Ellen en Rudolf Scheffer, zus en broer, exposeren voor het eerst samen. Ellen laat haar nieuwe kleurrijke schilderijen zien in combinatie met ouder werk en Rudolf toont een overzicht van figuratieve tekeningen, collages en lino's. Te zien: zaterdag 23 februari en zondag 24 februari van 11.00.u. tot 17:00.u.

24 februari – Jubileumviering Pater Spann
Op 21 februari 1959 werd pater Willem Spann, Oblaat van Sint Franciscus van Sales, door mgr. Willem Bekkers tot priester gewijd. De kerkgemeenschap van Millingen aan de Rijn wil dit diamanten jubileum op zondag 24 februari op een feestelijke manier herdenken. Dit gebeurt in de eerste plaats door een plechtige heilige Mis in de kerk van de H. Antonius van Padua, die begint om 11.00.u. De viering wordt afgesloten door de presentatie van het boek Ruim een eeuw Antoniuskerk in Millingen, dat verschijnt onder eindredactie van de feesteling. Deze presentatie begint in dezelfde kerk, maar wordt voortgezet in het Gasthuis Sint Jan de Deo. De boeken zijn daarna op beide plaatsen te koop. Eventuele felicitaties kunnen zowel in de kerk als – onder een kopje koffie – in het Gasthuis plaats vinden.

24 februari – Parterre in Groesbeek
Parterre is een vorm van samenkomen rond een aanstekelijk thema aan het eind van de zondagmiddag. In de ruime, sfeervolle omgeving van het oudste gebouw van Groesbeek. We steken wat van elkaar op en brengen ook eigen gedachten en ervaringen in. Heel toepasselijk houden we het thema van vorige bijeenkomst aan. Deze werd uitgesteld wegens de kou. Dus ‘over tijd’ gaan we verder. Tijd … Over de ronde en de eindeloze tijd. Hoe verhoud ik me tot de tijd? Daar gebruiken we veel verschillende woorden voor: Ónze tijd. Mijn tijd zal het wel duren. In het NU leven. Morgen wordt het beter! Vroeger …! Hoe bepalen we de tijd: een zandloper, een zonnewijzer, een ronde wijzerplaat, een digitaal horloge, een recordtijd …? Parterre is eenvoudig van opzet. Na een korte inleiding bij het thema worden verhalen, gedachten en vragen gedeeld. En ter afsluiting is er ontmoeting en nagesprek met een hapje en drankje. Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima. Kortom: 24 februari van 16.00 tot 18.00 uur in de protestantse kerk in Groesbeek. Info: nikoraaphorst@t-mobilethuis.nl.

24 februari - Carnavalsconcert Harmonie K.N.A. Beek.
Op zondag 24 februari aanstaande houdt Harmonie K.N.A. voor de 1e keer een carnavalsconcert in de Brasserie van het Kulturhus in Beek. Aanvang 14.30 uur! De entree is gratis. Kom lekker mee swingen met vrolijke muziek om in de sfeer van carnaval te komen en te genieten van onze orkesten. Voor deze gelegenheid in carnavaleske kleding en natuurlijk met een aangepast programma. Zowel het grote orkest als het jeugdorkest hebben aparte stukken ingestudeerd die een vrolijke sfeer weergeven. Als afsluiter gaat onze dweilkapel KNAGalm aan de slag om de carnavalssfeer nog meer neer te zetten. Tot ziens op zondag 24 februari om 14.30 uur in het Kulturhus in Beek.

24 februari – Flamenco in de Theetuin
Op zondag 24 februari haalt de Millinger Theetuin het warme en temperamentvolle Andalusië in huis. Alabanza ,met Juan Peña (zang), Theo Janssen (gitaar) en Jacky Westerhof (dans) vertolkt de passievolle flamenco op klassieke wijze. Van een ingetogen 'Solea' tot een uitbundige 'Alegria' die menig hart sneller zal doen gaan kloppen. En natuurlijk horen daar tapas bij, de inmiddels wereldberoemde kleine Spaanse hartige lekkernijen. Een verwarmende middag dus, midden in de winter, op een paradijselijke locatie. Met Alabanza die voor een zonnetje zorgt is het alsof je in Andalusië zelf bent. Aanvang om 15.00u. Meer informatie en reserveringen: www.millingertheetuin.nl

24 februari - Rommelmarkt in de Jan Massinkhal
De gezelligste rommelmarkt van Nederland, op zondag 24 februari met meer dan 200 kramen snuffelplezier. Deze rommelmarkt vindt plaats in de Jan Massinkhal, Nieuwe Dukenburgseweg 5 in Nijmegen, van 09.00 tot 16.30 uur. Volwassenen betalen € 4,00 entree, kinderen tot 12 jaar gratis.

24 februari - Seniorenlunch
Zondag 24 februari vanaf 12.00.u. organiseert men weer een gezellige seniorenlunch in de Mallemolen in Groesbeek. Het betreft een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren met muziek van Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers kunnen zich telefonisch (tussen 09.00 en 12.00 uur) aanmelden tot uiterlijk vrijdag 22 februari 12.00 uur. De kosten voor de lunch bedragen € 12,50 incl. één consumptie naar keuze.

26 februari – Water Natuurlijk Watercafe
De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en gebruikt daardoor steeds meer medicijnen. De resten daarvan, momenteel zo’n 140 ton per jaar, komen via het riool en de waterzuivering in onze sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en voor het leven in en rond het water. Ook in het Rijk van Nijmegen speelt dit probleem. Uit metingen van de waterbeheerders blijkt dat voor een aantal medicijnresten hogere concentraties worden aangetroffen dan de concentratiegrens die veilig is voor waterorganismen. Via het oppervlaktewater en het grondwater komen medicijnresten vervolgens in het drinkwater terecht. “Gelukkig is de drinkwaterkwaliteit nu nog niet in het geding, maar deze komt wel steeds meer onder druk te staan”, vandaar dat het hoogste tijd wordt om maatregelen te treffen” aldus Gert Siemons, medeorganisator van het Watercafé op dinsdagavond 26 februari in het Kulturhus in Beek. “We willen die avond dit onderwerp verder uitdiepen en met belanghebbenden discussiëren over mogelijke concrete maatregelen, om dit probleem zo hoger op de politieke agenda te krijgen.” Het watercafe vindt plaats op dinsdag 26 februari vanaf 19.30.u. in het Kulturhus in Beek.

26 februari – Water Natuurlijk Watercafe
De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en gebruikt daardoor steeds meer medicijnen. De resten daarvan, momenteel zo’n 140 ton per jaar, komen via het riool en de waterzuivering in onze sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en voor het leven in en rond het water. Ook in het Rijk van Nijmegen speelt dit probleem. Uit metingen van de waterbeheerders blijkt dat voor een aantal medicijnresten hogere concentraties worden aangetroffen dan de concentratiegrens die veilig is voor waterorganismen. Via het oppervlaktewater en het grondwater komen medicijnresten vervolgens in het drinkwater terecht. “Gelukkig is de drinkwaterkwaliteit nu nog niet in het geding, maar deze komt wel steeds meer onder druk te staan”, vandaar dat het hoogste tijd wordt om maatregelen te treffen” aldus Gert Siemons, medeorganisator van het Watercafé op dinsdagavond 26 februari in het Kulturhus in Beek. “We willen die avond dit onderwerp verder uitdiepen en met belanghebbenden discussiëren over mogelijke concrete maatregelen, om dit probleem zo hoger op de politieke agenda te krijgen.” Het watercafe vindt plaats op dinsdag 26 februari vanaf 19.30.u. in het Kulturhus in Beek.

26 februari – Schrijfavond Amnesty International
Dinsdag 26 februari worden er weer brieven voor Amnesty International geschreven. Vanaf 19.00 uur liggen er voorbeeldbrieven klaar in de bibliotheek van Groesbeek. Iedereen is er welkom. vanaf 26 maart - Cursus Eerste hulp bij verwarde personen. De gemeente Berg en Dal biedt een cursus aan 'Eerste hulp bij verwarde personen'. Weet u wat u moet doen als een geliefde, vriend, familielid, buurvrouw of leerling een paniekaanval krijgt, het bed niet meer uitkomt of steeds somberder wordt ? Bij de cursus Mental Health First Aid (MHFA) wordt geleerd op welke wijze men dit soort situaties moet inschatten. De cursus is bedoeld voor alle inwoners, vrijwilligers en werkenden in Berg en Dal. De cursus wordt gegeven op de dinsdagen 26 maart, 9 april, 23 april en 7 mei van 09.30 tot 12.30.u. in voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De deelnemers krijgen bij volledige deelname een bewijs van deelname. Men krijgt een certificaat na deelname aan de vier trainings-bijeenkomsten en het maken van een toets. Dit certificaat is drie jaar geldig. Voor aanmelden kan men contact opnemen met Indigo Gelderland via 026 3124483 of info@indigogelderland.nl. Meer informatie staat op www.mhfa.nl.

27 februari – Hoogtepunten wederopbouw Nijmegen
Op 22 februari 1944 werd de Nijmeegse binnenstad gebombardeerd; dit jaar is dat 75 jaar geleden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het centrum van Nijmegen weer opgebouwd. De Stevenstoren en het stadhuis werden herbouwd, straten werden verbreed en er kwamen nieuwe, moderne winkelpanden. Maar ook was er ruimte gereserveerd voor woningen, bioscopen en kantoren. De wandeling op zondag 27 februari, onder leiding van Kees Teeken, voert langs de hoogtepunten van de wederopbouwarchitectuur en vertelt het hoe en waarom van de herbouwplannen. Hij vertrekt om 11.00 uur vanaf de Grote Markt, bij het standbeeld van Mariken van Nimwegen. Loop mee en meld je aan via rondleiding@architectuurcentrumnijmegen.nl. Deelname kost €7,-.

27 februari – Anne Frank middag
Woensdag 27 februari organiseert het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een Anne Frank middag voor kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar. Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' vertoond. Daarna bezoeken de kinderen o.l.v. een gids de vaste tentoonstelling met thema's rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen. Reserveren is noodzakelijk: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl Het Nationaal Bevrijdingsmuseum vindt u aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

27 februari - Workshop Veilig bankieren
Heb je moeite met internetbankieren? Of wil je meer weten over de veiligheid van online bankieren? Op woensdagochtend 27 februari van 10 tot 12 uur krijg je in Bibliotheek Groesbeek informatie over online bankieren en andere praktische bankzaken. De workshop wordt verzorgd door de Rabobank.Een medewerker van de bank geeft uitleg op basis van je persoonlijke situatie. Neem je tablet of mobiele telefoon mee als je wilt oefenen met bankieren via de app. Tijdens de workshop kun je concrete vragen stellen over waar je tegenaan loopt. Aanmelden kan tot 22 februari via groesbeek@obgz.nl of meld je aan in Bibliotheek Groesbeek. Iedereen is van harte welkom, de entree is vrij.

27 februari – Op de koffie bij de Boswachter
Woon jij vlak bij de Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint-Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van de Bruuk? Woensdagmiddag 27 februari is het weer tijd voor de maandelijkse koffiemiddag en kun je gezellig met de boswachters een gesprek aanknopen. Aanwezig zijn Ellen Luijks, boswachter voor Natuurmonumenten in Heumensoord, Mookerheide en Sint Jansberg; Lydie van Santen, boswachter van Staatsbosbeheer in het Groesbeekse Bos en in de Overasseltse en Hatertse Vennen en Twan Teunissen, boswachter van de Bruuk, De Gelderse Poort en De Duivelsberg. Samen verwelkomen je graag in onze gebieden. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent van harte welkom op woensdag 27 februari tussen 15 en 17 uur in de landwinkel op landgoed De Mookerheide, Heumensebaan 2 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

27 feb t/m 6 maart – Carnaval in Beek
Woensdag 27 februari: Vanaf 19.00.u. Carnavalsfeest met de ouderen in ’t Hofke.
Donderdag 28 februari: vanaf 20.00.u.het Foute Feest in Sous les Eglises met duo Bart & Alex.
Vrijdag 1 maart: Jeugdcarnaval op de basisschool met bekendmaking van de nieuwe jeugdprins.
Zaterdag 2 maart: 12.11.u. Heks hijsen bij de fontein aan de Rijksstraatweg. Om 20:11 uur begint in de feesttent een pronkzitting met veel optredens uit eigen dorp en aansluitend een groot feest.
Zondag 3 maart: Vanaf 14.00.u. Kindercarnaval in de feesttent. Voor de jeugd van 10 tot en met 14 jaar is er van 19:30 tot 22:30 uur een Disco in café Sous les Eglises.
Maandag 4 maart: vanaf 14.00.u. Rozenmaôndagoptocht. Vanaf 16:00.u. draait DJ Leviin de feesttent.
Dinsdag 5 maart: Vanaf 16:00 uur Karaoke in café Sous les Eglises. Om 23:11.u. zal de heks verbrand worden, ter afsluiting van het carnaval.
Woensdag 6 maart: vanaf 17.00.u. Haring happen bij Sous les Eglises

27 feb t/m 6 maart – Carnaval in Kekerdom
Woensdag 27 februari: Vanaf 14.00.u. carnaval met de kekerdomse senioren in het Kulturhus.
Donderdag 28 februari: Vanaf 13.00.u. Schoolcarnaval met bekendmaking van de nieuwe Jeugdprins of –prinses.
Zaterdag 2 maart: Om 13.15.u. start de optocht.
Zondag 3 maart: Carnavalsfeest in zaal UNA met gouwe ouwe carnavalsschlagers.
Maandag 4 maart: Vanaf 20.00.u. Schuupaovond in zaal UNA, de bekende avond met DJ’s Marc & Tom.

28 februari - Trainen voor de Marikenloop
Nijmegen loopt! start op 26 en 28 februari een 12-wekelijkse cursus hardlopen voor beginners (m/v). Er zijn twee trainingen per week, op dinsdag- of donderdagavond vanaf 20.00 uur en op zaterdag- of zondagochtend vanaf 09.30 uur. De startlocatie is Radboud Sportcentrum aan de Heyendaalseweg 141 in Nijmegen. Na het volgen van deze cursus kunnen deelnemers meedoen met de Men's Edition 5 km of Trail Edition 7 km van de Marikenloop op zaterdag 18 mei of met de traditionele Marikenloop 5 km, alleen voor vrouwen, op zondag 19 mei. Ook instromen in bestaande groepen voor deelname aan andere afstanden van de Marikenloop is mogelijk. Vanwege deelnemerslimiet vooraf aanmelden via info@nijmegenloopt.nl.

22 februari – Carnaval bij de Treffers
Op vrijdagavond 22 februari wordt in het clubhuis van De Treffers aan het Nijerf de traditionele carnavalsavond gehouden. Op deze avond zullen er diverse carnavalshoogheden met hun gevolg aanwezig zijn zoals Prins Unmmenie van De Feestneus, Prinses Marie–José van Net Aecht, alsmede Prins Marco de 55ste van De Berggeiten. Tijdens deze bijzondere avond zal ook de bekendmaking plaatsvinden van de Prins van Zuid. DJ Mark zorgt vanaf 20.00 uur voor de muziek. Diverse schlagergroepen hebben al laten weten hun nieuwste schlager live ten gehore te zullen gaan brengen.

Vanaf 1 maart – Nieuw seizoen Orientalis
Vanaf 1 maart is Museumpark Orientalis weer geopend en reis je weer door de kleurrijke wereld van jodendom, christendom en islam. Museumpark Orientalis is een 30 hectare groot rijksmonument, waar religie, cultuur en natuur samen komen. De expositie “Toen God nog schreef”, beschrijft de ontstaan-sgeschiedenis van drie heilige boeken: het Oude Testament, het Nieuwe testament en de Koran, aan de hand van archeologisch materiaal. “Proeven van het Midden-Oosten” laat zien hoe eten en religie nauw verboden zijn en leidt je langs de geschiedenis van de godsdiensten en de tradities rondom samen eten en drinken. “Het ware paradijs”, de tijdelijke tentoonstelling van auteur Tom Buijtendorp gaat over de zoektocht naar het paradijs van de drie abrahamitische religies. Griekse iconen geschilderd door Piet van der Heide wordt tentoongesteld in het Griekse huis. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

1 t/m 6 maart – Carnaval in Groesbeek
Vrijdag 1 maart: Kindercarnavalsmiddag in de kantine van de Treffers. feest vieren in onze kantine op de Carnavalsmiddag. Vanaf 14.30 uur, m.m.v. DJ Mark en diverse schlagergroepjes. Er is een lekker hapje ter afsluiting, de middag eindigt rond 17.00 uur.
Opgeven? doedaggroesbeek@gmail.com
Vanaf 19.30.u zal de sleuteloverdacht plaatsvinden in het gemeentehuis. In de SOK-tent zullen schlagergroepjes oude schlagers ten gehore brengen.
Zaterdag 2 maart: vanaf 14.00.u. kinderoptocht in de Horst.
Zondag 3 maart: Vanaf 13.00.u. de grote optocht in het Keulen van Gelderland, met na afloop groot feest in de SOK-tent en de diverse horeca-gelegenheden in het dorp.
Maandag 4 maart: Kindercarnavalsmiddag in de tent.
Dinsdag 5 maart: Boerenbruiloft in de tent, met aansluitend een slotfeest, en om 00.11.u. het aftreden van de prinsen.

1 t/m 6 maart – Carnaval in Ooij
Vrijdag 1 maart: Om 11.30.u.: Carnavalsoptocht met de kinderen van de school.
Zondag 3 maart: 15.15 uur: Start carnavalsoptocht op het plein. Na de optocht Groot Carnavalsfeest in de Vink .
Maandag 4 maart: Groot Carnavalsfeest in Café De Vink vanaf 15.00 uur, entree vrij.
Dinsdag 5 maart: 15.00 uur: Kindermiddag met aansluitend vanaf 17.00.u. het slotbal, entree vrij.

4 t/m 6 maart – Carnaval in Breedeweg
Maandag 4 maart: Ook dit jaar is er weer een boerenbruiloft in de Bruuk. Deze zal plaatsvinden in de Sleutel. De aanvang van de boerenbruiloft is om 13.00.u. en de huwelijksvoltrekking zal rond 15.00.u. plaatsvinden. Voor de muzikale omlijsting zorgen de Moonlights en DJ Hen. Ook zullen er verschillende schlagergroepen optreden.
Dinsdag 5 maart: Om 13.30.u. start de optocht van Breedeweg, met na afloop feest in de Sleutel met DJ Hen.

1 t/m 6 maart – Carnavalsprogramma Millingen a/d Rijn
Vrijdag 1 maart: Carnavalsfeest op de St. Martinusschool Na een geweldig programma in onze aula volgt om 11.45.u. de schooloptocht.
Zaterdag 2 maart: Om 10.41.u. zal Bachus gehezen worden als startsein voor het millingse Carnaval. Vanaf 15.00.u. de grote optocht door Boemelgat. Tijdens en na de optocht zal er nog lang gefeest worden in alle millingse Horeca- gelegenheden. Vanaf 20.00.u. in zaal OEV (de Droge): Feest met Dj Wicked.
Zondag 3 maart: Vanaf 20.00.u. de Exterstocht, een dweiltocht langs de millingse kroegen.
Maandag 4 maart: Rosenmoantag in Millingen, met feest en muziek in de diverse cafe’s, vanaf 11.00.u. start de Dweiltocht met de Derde Helft vanaf cafe de Mooie Waard. Van 14.00.u. tot 17.30.u. het Gezinscarnaval in OEV met DJ Coco en Roosy.
Dinsdag 5 maart: Revuemiddag in Gasthuis St. Jan de Deo met om 16.50 Bachus strijken. Vanaf 20.00.u. de slotavond in Millings Centrum.
Woensdag 6 maart: Vanaf 14.00.u. Haringhappen bij de Taverne.

1 t/m 6 maart – Carnavalsprogramma Leuth
Vrijdag 1 maart: 09.00.u. Schoolcarnaval op ’t Bijenveld en om 13.00.u. Seniorencarnaval in de Vriendenkring.
Zaterdag 2 maart: 20.30 uur Gekostumeerd Bal in de Vriendenkring, m.m.v. “Kiep Movin”.
Zondag 3 maart: 12.45 uur Optocht Leuthergat en vanaf 14.30 uur Muziek in de Vriendenkring met Feest-dj Mike.
Maandag 4 maart: 15.11 uur Kindermiddag in de Vriendenkring
Dinsdag 5 maart: 20.00.u. In de Vriendenkring een laatste gezellig avond met muziek met om 23.11 uur de afsluiting van carnaval 2019.
Woensdag 6 maart: Vanaf 14.00 uur Haring happen in de Vriendenkring.

2 t/m 6 maart – Carnavalsprogramma Berg & Dal
Zaterdag 2 maart: De kindermiddag begint om 15:00.u. en loopt door tot 17:00 uur. Daarna kunnen de kinderen zich in de gymzaal vermaken en kunnen de ouders carnavallen! Verder zijn de Berggeiten te gast bij de optochten in Groesbeek en Beek en bij diverse andere activiteiten in de regio.

2 maart - Phoenix-alive dansavond
Op zaterdag 2 maart ben je weer van harte welkom op het leukste dansfeest in de polder bij “De Waard Van Kekerdom” in Kekerdom. Van 20.00 tot 21.30 uur is er een workshop Qigong gegeven door Bas Hulshof. Qigong is een Chinese bewegingsleer die je helpt in balans te komen en te blijven. Door met geconcentreerde aandacht de langzame bewegingen uit te voeren, wordt je ademhaling dieper en rustiger en vindt je geest rust. Doordat je je steeds beter kunt ontspannen, wordt je lichaam krachtiger en soepeler en je krijgt meer energie en rust in je dagelijks leven. Met als gevolg dat je vanuit de rust het “Nu” kan ervaren en meer en meer in contact komt met jezelf. Vanuit hier gaan we holistische oefeningen in paren doen, om zo ook dit diepere contact met jezelf te kunnen delen met de ander. Qigong als middel om in contact met jezelf en de ander te komen. Een ontspannende workshop om daarna vanuit gevoel en connectie met je zelf en de ander lekker vrij te kunnen dansen. Loszittende kleding is fijn, een extra paar sokken ook, want we oefenen zonder schoenen. Daarna kan je tot 01.00 uur vrij dansen op de muziek van DJ Willy. Buiten is er een kampvuur. Meer informatie: www.phoenix-alive.org

2 maart – Open huis 2e hands zorghulpmiddelen
Op zaterdag 2 maart, de eerste zaterdag van de maand, is er open huis bij de stichting 2e hands zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in De Horst, Groesbeek.
Van 10.00 tot 14.00 uur kan men op die zaterdag terecht op te komen kijken naar de rollators, douche krukjes, rolstoelen, toilet- of douchestoelen, toiletsteunen et cetera. Deze 2e hands zorghulpmiddelen zijn tegen een zeer gereduceerde prijs te koop. De opbrengt komt geheel ten goede aan het bijzondere goede doel te weten 'Fun voor gehandicapte kinderen zoals aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, een speelweek of aangepaste atletiek. Voor andere keren dat men langs wil komen kan men een telefonische afspraak maken via 06 42898537 of een mail sturen naar info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Tijdens het open huis wordt er op die middag ook de kindercarnavalsoptocht door de straten van De Horst gehouden, zodat het open huis vanaf 13.00 uur met de auto moeilijk bereikbaar zal zijn.

3 maart - Wintervogels in de Ooij
Wintervogels in de Ooij, een verkenning op de fiets. Elk jaar weer komen er enorme aantallen vogels van diverse pluimage naar de Ooijpolder om te rusten en te foerageren. Altijd indrukwekkend en steeds weer verrassend. Welke bijzondere exemplaren zullen we ditmaal zien? Op zondag 3 maart om 10.00 uur gaat IVN Rijk van Nijmegen op de fiets de polder in, voorzien van dikke winddichte kleding en verrekijkers. De excursie duurt tot 13.00 uur. Startlocatie: Hollandsch - Duitsch gemaal, Dijkgraaf van Wijckweg 4, Nijmegen. Kosten: twee euro per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie staat op www.ivn.nl.

3 maart – Struintocht in de Millingerwaard
Op zondag 3 maart organiseert De Bastei in samenwerking met de Waard van Kekerdom opnieuw een avontuurlijke struintocht door de Millingerwaard. De route gaat door ruige delen van de Millingerwaard, langs de Waalstranden of over de dijk. In stilte loop je met een groep, zo veel mogelijk in je eigen tempo, maar wel met aandacht voor elkaar. Doordat je stil bent kun je je open stellen voor alle kleuren, geluiden, geuren en sensaties van dat moment. Je zintuigen zijn geweldige hulpmiddelen om meer in het nu te leven. Je ziet en hoort, voelt en ruikt immers allerlei dingen die er nu zijn. Kortom, het belooft een voor Nederlandse begrippen unieke en avontuurlijke ervaring te worden. We verzamelen om 11.00 uur bij de Waard van Kekerdom. De struintocht start uiterlijk om 11.15 uur en eindigt ongeveer om 14.00 uur. Zorg dat je op tijd bent en denk aan kleding en schoeisel die passen bij het karakter van de wandeling en de weersomstandigheden. De kosten voor deelname zijn € 5,00, contant af te rekenen voor aanvang van de tocht. Aanmelden en meer informatie: www.debastei.nl/agenda

7 maart – Boekbuffet Kekerdom
Wil je tijdens een uitgebreide warme maaltijd, met keuze tussen een vegetarisch hoofdmenu of een met vlees, genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het eerstvolgende Kekerdomse boekbuffet op donderdag 7 maart. Tussen de gangen door verrassen voorlezers je met fragmenten of gedichten uit het door hen gekozen boek. "Heb je er zin in en wil je voorkomen dat er geen plek meer is? Meld je dan zo snel mogelijk aan op het volgende nieuwe e-mailadres boekenbuffetkekerdom@gmail.com. Inschrijven kan tot uiterlijk 28 februari. Bellen kan ook: 0481 432800. De maaltijd kost vijf euro en drankjes zijn voor eigen rekening. Vanaf 17.30 uur ben je welkom in het Kulturhus aan de Schoolstraat.

8 maart - Dansavond
Vrijdag 8 maart is er weer een gezellige dansavond in de Mallemolen. Dansen op muziek van vroeger en nu. De muzikale omlijsting is in handen van orkest Aldorum. Aanvang 20.00 uur, de toegangsprijs incl. hapjes bedraagt € 5,00.

8 maart – Instant love in LUX
Op vrijdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Op deze avond is de theatervoorstelling Instant Love van Via Berlin & Cello Octet Amsterdam te zien in LUX. Geïnspireerd door de verhalen uit het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen toont de voorstelling op pijnlijke wijze hoe kwetsbaar mensen zijn als ze de autonomie van hun leven kwijtraken. Instant Love vertelt het verhaal van Grace, die door de charmante pooier en meedogenloze bedrieger King een gouden toekomst wordt beloofd en zo de wereld van de prostitutie in wordt gelokt. Zonder paspoort of papieren is ze rechteloos en onbeschermd. Zo verandert wat het mooiste tussen twee mensen zou moeten zijn, in het meest afschuwelijke. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl

9 & 10 maart - Expositie Ine de Cock in Persingen
Ine de Cock exposeert voor de tiende keer beelden en schilderijen in Persingen: ‘Onderweg‘. De nadruk ligt bij nieuw werk, met name bij mensfiguren en landschappen. Menselijke en dierlijke bewegingen zijn vaak het uitganspunt van de beelden. Tijdens een proces van reductie en stilering streeft Ine er naar dat het uitganspunt herkenbaar blijft. Zij creëert structuur en beweging in haar schilderijen door op een vrije en speelse manier druk-, collage- en schildertechnieken te combineren. Op beide dagen is het kerkje geopend van 11.00 tot 1700.u. De toegang is gratis. Meer informatie: www.artine.nl.

10 maart - Engelse passiemuziek in de Refter
Op zondagmiddag 10 maart, vanaf 15.30.u. zingt kamerkoor Doulce Memoire uit Haarlem een kort concert in de Refter in Ubbergen. Onder leiding van dirigent Felix van den Hombergh zingen zij een gevarieerd programma met passiemuziek uit Engeland: van Stabat Mater van Browne uit de 15e eeuw tot hedendaagse koormuziek van James MacMillan. Kortom, zeer geschikte muziek voor in deze lijdenstijd. Toegang vrij, collecte bij de uitgang.

10 maart- Mmore Jazz
Sopraansaxofoniste en fluitiste Jane Bunnett houdt zich al decennialang vol toewijding bezig met Cubaanse muziek. Samen met Maqueque – een opwindend Cubaans sextet – trapt zij de nieuwe serie 'MMore Jazz' in LUX af. Op haar met prijzen overladen albums vormt de vermenging van haar jazzroots met de traditionele én moderne Cubaanse muziek de rode draad. Nu vangt er met Maqueque een volgend hoofdstuk aan in haar indrukwekkende carrière. Maqueque is een opwindend Cubaans sextet, vol energie en bestaande uit uitsluitend vrouwen. Alles wat Jane Bunnett in het verleden heeft gedaan heeft geleid naar deze groep, in Jane's eigen woorden "het perfecte vehikel om mijn muziek te vertolken". Dit concert is de aftrap van de nieuwe serie met top jazzconcerten onder de noemer 'MMore Jazz', die Music Meeting & LUX samen starten. In deze serie laten optredens van gevestigde iconen, pioniers en talenten zien dat er in de hele wereld avontuurlijke en geïmproviseerde muziek gemaakt wordt. Te zien en te horen, zondag 10 maart vanaf 10.00.u. in LUX Nijmegen. Meer informatie: www.lux-nijmegen.nl

11 maart – Peutercafe Leuth
Op maandag 11 maart is er weer een peuter café in het kulturhus van Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen. Waar gaat het deze keer over? Communiceren is leuk! Gezellig samen een boekje lezen, spelen of kletsen over dagelijkse bezigheden. De kinderen krijgen contact met de mensen uit hun omgeving en met leeftijdsgenootjes. Op 11 maart vertelt Judie Koenders, logopediste van Logopediepraktijk Klaretaal, sinds januari 2019 gevestigd in het kulturhus in Leuth, over de spraak/taalontwikkeling van je peuter en over hoe je als ouder de ontwikkeling kunt stimuleren. Daarnaast wordt verteld wanneer en op welke manier de logopedie een bijdrage zou kunnen leveren. Je bent van harte welkom op de bijeenkomst: “van Brabbelen tot Babbelen” op 11 maart in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4, van 10.00 tot 11.30 uur. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten. Voor dit peuter café hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!

12 maart – Open Dubbeltoernooi
Van 16 tot en met 24 maart organiseert Tennisvereniging De Oorsprong in Beek haar vijfde Open dubbeltoernooi. Iedereen die ouder is dan 17 jaar en lid is van een KNLTB-vereniging mag meedoen. De inmiddels vijfde editie, van het drukbezochte voorjaars-dubbeltoernooi in Beek, gaat binnenkort weer van start. Voor, tijdens en zeker ook na de wedstrijden is het erg gezellig in de kantine voor zowel de spelers, publiek als meegebrachte supporters. Net zoals voorgaande edities van het Oorsprong Open Dubbeltoernooi kun je inschrijven in de categorieën 3 t/m 9 in de onderdelen HD, DD en GD. Om ervoor te zorgen dat iedereen meerdere partijen kan spelen, worden de wedstrijden in poules gespeeld. Een ideale voorbereiding op de mvoorjaarscompetitie! Inschrijven is mogelijk tot 12 maart via www.toernooi.nl onder de naam 'Oorsprong Open Dubbeltoernooi'. Meer informatie: www.tvdeoorsprong.nl

13 maart - Interactieve lezing: ‘Van burn-out naar leef nu’
Heb jij het ook drukker dan ooit met je gezin, je werk, je hobby’s? Op woensdagavond 13 maart vertelt life-coach Evert van de Ven je in Bibliotheek Beek-Ubbergen hoe je bewuster kunt leven. Kijk eens in de spiegel van je leven met deze inspirerende en interactieve lezing. Of het nu gaat om school, werk, familie of relaties: het is soms lastig om te voelen wat de volgende stap moet zijn. Life coach Evert van de Ven kan je hier een handje bij helpen. Met zijn praktische en humoristische aanpak krijg je weer zicht op je leven en plezier in de dingen die je doet. De lezing ‘Van burn-out naar leef nu’ vindt plaats van 20.00 tot 21.30 uur en is onderdeel van de collegereeks ‘Universiteit van Beek’. Deze colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de buurt te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,- . Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-beek. Het college vindt plaats, woensdag 13 maart vanaf 20.00.u. in de Bibliotheek van Beek-Ubbergen.

16 maart - Vriendenkring Darttoernooi.
Doe op zaterdag 16 maart mee met het darttoernooi in De Vriendenkring in Leuth en maak kans op een leuk prijzenpakket. Meer informatie op de facebook pagina van Voor L-Kaar. Het inschrijfbedrag bedraagt €5,- p. p. Inschrijven kan via: darttoernooi.vriendenkring@gmail.com

16 maart – Amuse me
Op zaterdag 16 maart, in het kader van internationale vrouwendag, vindt in Millingen een ‘diner roulez’ exclusief voor vrouwen plaats. Door het hele dorp heen zetten enthousiaste (hobby)koks de deur van hun huis wagenwijd open om voor vrouwen van ‘Amuse me’ een heerlijk driegangen-diner te bereiden. Tussen de gangen door wordt er steeds van locatie gewisseld. Het kan dus zo zijn dat u begint met een heerlijke Iranese soep, om vervolgens een hete bliksem voorgeschoteld te krijgen en aansluitend af te ronden met verrukkelijke Marokkaanse dadeltaart. Niet alleen het menu blijft tot op het laatst geheim, ook het tafelgezelschap en de wandelroute worden pas op de avond zelf bekend gemaakt. Wat wel vaststaat zijn de groepsgrootte (6 vrouwen per gezelschap), de aanvangstijd (18:00 uur) en de prijs (€ 20 per couvert). Wil je dit unieke evenement bijwonen koop dan vanaf 1 maart kaartjes bij atelier Mimi, Heerbaan 174A. Wees er snel bij want op = op. ‘Amuse me’ is een particulier initiatief zonder winstoogmerk.

22 maart - The Beatles Revival Band
Op vrijdag 22 maart komt The Beatles Revival naar Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal. Zelfs de assistent-manager van de echte Beatles dacht dat hij John, Paul, George & Ringo hoorde toen hij The Beatles Revival band aan het werk zag. Onwaarschijnlijk hoe deze jongens uit Tsjechië ‘the real thing’ benaderen. Dat ligt aan de kapsels, de kostuums en originele instrumentmerken. Maar de grootste gelijkenis zit ‘m in de muziek. Elk nummer wordt griezelig precies gebracht. Meer informatie,telefonisch bij Hotel Erica: 024 - 684 35 14 of via www.fletcherevents.nl.

23 maart – Kinderkledingbeurs in Millingen
Zaterdag 23 maart houdt stichting Beurs voor een Kind weer een voorjaarsbeurs van 10.00 en 12.00 uur in Sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 in Millingen a/d Rijn. Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, voorjaars- en zomerkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding en babyspulletjes. Met meer dan 12.000 aantrekkelijk geprijsde artikelen, is er voor ieder wat wils. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding mogen gratis mee naar binnen. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. Men krijgt een tas bij de entree. "Wilt u artikelen verkopen? Vanaf 25 februari kunt u een persoonlijk nummer aanvragen. Hiervoor kunt u een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden. Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75 procent van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen. De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl.

24 maart – Saxofoonkwartet in Mook
Het Spoken Saxophone Quartet bestaat uit Stephanie Francke (alt / sopraan), Wietse Voermans (alt), Matthias van den Brande (tenor) en Ruben Verbruggen (bariton). Saxofoonkwartet Spoken speelt op zondag 24 maart vanaf 20.00.u. in de Kerk in Mook. Het kwartet brengt een fris en modern repertoire waarbij het geluid en de verschillende mogelijkheden van de saxofoon mooi tot zijn recht komen. De vier saxofonisten schrijven en arrangeren zelf hun muziek, met respect voor de rijke jazzgeschiedenis, maar evengoed beïnvloed door klassieke en hedendaagse muziek. De muziek van deze band is niet binnen één stijl of genre te vatten, Spoken schept zijn eigen klank: avontuurlijk, filmisch en spokig, maar toegankelijk voor vele oren en speciaal voor het concert in de Kerk van Mook zal Spoken een aantal arrangementen schrijven van klassieke componisten! Het programma wordt nog nader ingevuld, maar is begin maart bekend en wordt dan vermeld op www.kamermuziekmookenmiddelaar.nl. Op dezelfde website kun je ook terecht voor kaartverkoop en meer informatie.

19 & 20 april – De Gruusbekse Passion
Fanfare Jubilate Deo presenteert: De Gruusbekse passion…… De Passion, bekend van televisie maar dan op z’n Groesbeeks. In de Gruusbêkse Passion vertellen wij het traditionele paasverhaal over de laatste uren van Jezus zijn leven, lijden en opstanding op een moderne, lokale en vooral muzikale wijze. Al enkele jaren hebben we het uitvoeren van de Passion op ons verlanglijstje staan. Het Bijbelse verhaal over de laatste dagen uit het leven van Jezus, de kruisiging en de daaropvolgende wederopstanding spreekt voor velen tot de verbeelding. Om er een duidelijk Groesbeeks tintje aan te geven hebben we samenwerking gezocht met: Popkoor Trente Plus, Music on demand, Bas Wegh, Marcel Wentink, Roland Coenen, Jos van Rooij, Tilly Schiermann, tafeltennisvereniging GTTC, Fanfare Wilhelmina, Schutterij St. Hubertus, Toneelvereniging Den Zuuten Ienval, CV Net Aecht, Rob van Grinsven en Niels Rikken. De entree bedraagt 7,50 incl. 2 consumptiemunten, te besteden tijdens de after-party in de Sleutel. Er is zulke grote belangstelling voor De Passion dat de voorstelling van 19 April binnen enkele uren uitverkocht was. Daarom is er op 20 april om 19.30 uur een extra voorstelling in de kerk van Breedeweg. De kerk is open vanaf 19.00.u. Kaartjes kunnen gereserveerd worden via: passiongroesbeek@gmail.com

29 mei – Millingse Quiz
Bij dorpen in de grote regio is het al jaren een succes: een dorpsquiz. Verschillende teams strijden om de eer. Een team bestaat uit een groep dorpsgenoten, meestal uit een vereniging, een familie of een vrienden-groep. Zij moeten allerlei vragen beantwoorden. Deze gaan niet alleen over het dorp, maar kunnen ook gaan over internationale actualiteiten, moderne of klassieke geschiedenis, biologie, death metal of middeleeuwse literatuur. Naast de vragen uit het vragenboek moeten de deelnemers op pad om antwoorden op te speuren of om bijzondere opdrachten te vervullen. Jong, oud, dorpsgek of nieuwe inwoner, iedereen is nodig om de quiz te winnen. Natuurlijk speelt de tijd ook een rol. Voor het beantwoorden van de vragen heeft ieder team slechts drieënhalf uur de tijd. Op de woensdag, voorafgaand aan Hemelvaart ,29 mei, wordt het vragenboek tussen 19:45 en 20.00 uur bij Café Janssen & Janssen vrijgegeven. Exact om 23.30 uur dienen de vragen met de antwoorden terug te zijn. Binnen drieënhalf uur moeten de teams de vragen beantwoorden. Alle hulpmiddelen zijn toegestaan. Antwoorden vinden zij op internet, dankzij hulp van de buurman of door ter plaatse te gaan kijken. De tikkende klok voert de druk op. Lukt het om alle vragen op tijd te beantwoorden? Een dag later, donderdag 30 mei, is het Hemelvaart. De jury gaat in beraad, wikt en weegt de antwoorden en telt de punten. ’s Avonds om 20:30 uur vindt de spannende prijsuitreiking plaats. Om 21.15 uur weten we welk team zich de winnaar van de eerste Millingse quiz mag noemen. Vanaf 21.30 uur barst het feest los. De locatie maken we binnenkort bekend. Een team bestaat uit minimaal één persoon, maar meer mag. Minimaal één teamlid woont in Millingen of heeft een nauwe band met Millingen. Er is geen maximum aan het aantal teamleden. Meedoen kost € 20 per team. Meld je team aan via het aanmeldformulier op www.millingsequiz.nl.