Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


Activiteiten

17 januari t/m 12 april - ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’
t/m 12 april is in het Vrijheidsmuseum de nieuwe expositie ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ te zien. Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen, leidt tot een confronterende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken. Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Bezet, bevrijd & geplunderd toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar vele tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze schaduwkant van de bevrijding eindelijk te belichten. De expositie is gebaseerd op de gelijknamige publicatie die verschijnt op 16 januari aanstaande. Bezet, bevrijd & geplunderd, te bezoeken t/m 12 april in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Meer informatie: www.vrijheidsmuseum.nl.

Februari – Gratis Proefles bij Fanfare Ons Genoegen
Ontdekken of slagwerkles / muziekles iets voor jou is? Vraag nu jouw gratis proefles aan bij fanfarekorps Ons Genoegen, geheel vrijblijvend! Heb je twijfels of dat instrument, waar je al maanden aan loopt te denken, echt iets voor je is? Wil je graag leren spelen, maar ben je benieuwd hoe een muziekles nu eigenlijk precies verloopt? Vraag dan een geheel vrijblijvende proefles aan. Een proefles kan je zien als je allereerste muziekles. Naast dat je kennis maakt met je docent leer je dus ook al je instrument bespelen. De proefles wordt afgestemd op jouw niveau, dus als je een beginner bent leer je je instrument goed vasthouden en de eerste noten maken, ben je een gevorderde leerling bekijken we wat je niveau is en wat we voor jou kunnen betekenen. Dus twijfel niet langer, stuur een berichtje naar muziekmaakjezelf@gmail.com en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vanaf 12 februari - Verhalen delen in Gasthuis Millingen
Ken je nog mooie verhalen van vroeger en nu? Deel ze met elkaar in Gasthuis Millingen. De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert hier wekelijks een ‘Vertel eens’-bijeenkomst om elkaar te ontmoeten en mooie verhalen uit te wisselen. Op woensdag 12 februari vindt de aftrap plaats van 14.00 tot 15.30 uur. In Gasthuis Millingen is iedereen vanaf woensdag 12 februari van harte welkom bij de ‘Vertel eens’-bijeenkomsten. Onder het genot van een kopje koffie vertel je elkaar herkenbare, leuke, grappige of ontroerende verhalen. Bijvoorbeeld dierbare herinneringen, verhalen van de buren of anekdotes uit je wijk. Je mag natuurlijk ook alleen lekker luisteren of een verhaal voorlezen uit een boek. Gezelligheid staat voorop. Iedereen uit Millingen, oud of jong, is van harte welkom. De gratis ‘Vertel eens’ bijeenkomsten vinden iedere woensdag van 14.00 tot 15.30 uur plaats in Gasthuis Millingen aan de Sint Willibrordstraat 1 in Millingen aan de Rijn. Kijk voor alle activiteiten van de Bibliotheek Gelderland Zuid op www.obgz.nl/agenda.

15 t/m 29 februari – Tentoonstelling Wim van Woerkom
Het Infocentrum WO2 in Nijmegen zal in de laatste twee weken van februari een kleine tentoonstelling organiseren rondom de werken van de Nijmeegse kunstenaar Wim van Woerkom. Wim van Woerkom werd in 1905 geboren en was als zodanig ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Al vroeg maakte Van Woerkom naam als kunstenaar. In het begin waren het vooral zijn tekeningen en schilderijen die hem roem verschaften, later waren het vooral zijn prachtige glas-in-lood ramen. Een van de thema’s die Van Woerkom in zijn schilderijen liet terugkomen was Nijmegen tijdens de oorlog. Hij zag van dichtbij hoe Nijmegen verwoest werd en legde dit vast in schilderijen en pentekeningen. Meer dan eens was de Sint-Stevenskerk het onderwerp van zijn schilderijen en tekeningen. De 6 pentekeningen en 2 schilderijen van Van Woerkom die in het bezit zijn van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, zijn van 15 februari tot en met 29 februari te bezichtigen in het infocentrum. De mini-expositie is, net als het Infocentrum WO2 zelf, gratis te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden. Het Infocentrum bevindt zich aan de Ridderstraat 27 in Nijmegen. Meer informatie en openingstijden: www.infocentrumwo2.nl

Tot 28 februari – Expo Happy Art in Babylon
De kleurrijke, haast illustratieve schilderijen van Hetty Seesing spreken tot onze fantasie en maken dat we ons in een andere wereld wanen. De boventoon tijdens deze expositie vormt een reeks foto’s: collages geïnspireerd op indrukken opgedaan tijdens reizen die Hetty heeft gemaakt. Of het nu de foto’s of schilderijen betreft: het werk van Hetty nodigt je uit je verbeelding te gebruiken. Expo Happy Art. Tot 28 februari, Babylon, Kwakkenbergweg 150, Berg en Dal. Openingstijden dinsdag t/m zondag 12 – 17.00 uur. Meer informatie: www.hettyseesing.nl.

19 februari - Avond van de Debutanten
Op woensdagavond 19 februari, van 20:00 tot 22:00 uur, zijn bij boekhandel Dekker v.d. Vegt tijdens de 'Avond van de Debutanten' vijf debuterende schrijvers te gast. Marjolein Beumer, Annemarie Haverkamp, Joep Stapel, Judith Maassen en Fen Verstappen dragen voor uit eigen werk en vertellen over hun schrijfervaringen en ambities.

19 februari – Duurzame Dorpen Tour in Ooij
De Duurzame Dorpen Tour komt woensdag 19 februari langs in Dorpshuis de Sprong in Ooij. De deur gaat open om 19.30.u., het programma start om 20.00.u. Iedereen is van harte welkom. Kan Ooij al bijna van het aardgas af? Wat is daar voor nodig en hoe gaan we dit samen met inwoners, woningbouwvereniging en gemeente realiseren? Moniek Daggenvoorde van de gemeente Berg en Dal gaat hierover graag met u in gesprek. Verder krijgt u van Wil Meertens veel praktische tips om 20% op energie te besparen zonder grote investeringen te hoeven doen. Loket duurzaam wonen Plus is er om u te helpen met uw verduurzamingsvragen. En ook horen we inwoners uit Ooij die ons voorgingen in het verduurzamen van hun woning. Meer informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com.

20 februari - Cineac voor kinderen
Het Vrijheidsmuseum vertoont op donderdag 20 februari tussen 14.00-16.00 uur doorlopend in de filmzaal boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's (o.a. verzet, onderduiken, dagboeken etc.), speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar. Tarieven: kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. Begeleidende (groot)ouders € 6,00 pp. De Museumkaart is geldig. Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

21 februari – Seniorencarnaval in Ooij
Op vrijdag 21 februari organiseert de Ooijse Carnavalsvereniging de Deurzakkers, samen met de KBO Ooij een carnavalsmiddag voor senioren in dorpshuis de Sprong in Ooij. Tijd: 14.00 uur tot 18.00 uur. Henk van de Mee verzorgt deze middag de muziek. De entree is vrij.

21 februari – East Side Comedy Night
De East Side Comedy Night is dé verzamelplaats voor comedians van dít moment. De steevast uitverkochte show heeft een verrassende line up die bestaat uit verschillende artiesten, gevestigde namen én aanstormend talent. Natuurlijk hebben we ook een hilarische host en DJ Odin die jullie een onvergetelijke avond bezorgen. Vrijdag 21 februari, vanaf 20.00.u. in de Lindenberg in Nijmegen.

21 februari – Verhaal van mijn droevig leeven in LUX
Actrice en theatermaker Marlies Heuer en componist/cellist Jan Kuijken slaan opnieuw de handen ineen. Eerder maakten zij o.a. de voorstellingen Szymborska en Uit de Tijd vallen. Nu maken zij een duet voor Marlies en Indra Cauwels in woord en beeld. Een duet naar het verhaal van de 18e-eeuwse Maria De Neufville. Een sterke, zelfstandige vrouw die ondanks tegenslag overleeft zonder hulp van buitenaf en altijd op zoek is naar een steeds stillere plek om te aarden. In Verhaal van myn droevig leeven tekende Maria De Neufville in vogelvlucht haar leven op, zonder sentimenteel te worden. Zij overleefde al haar dierbaren en eindigde eenzaam op het landgoed Amstelwind aan de Amstel. Daar schreef ze haar levensverhaal en zij stierf op 80 jarige leeftijd. Haar laatste zin heeft ze niet kunnen afmaken.. De taal van De Neufville is als muziek, zonder interpunctie, zonder literaire aspiraties. Dit vormt de basis voor het samengaan van muziek, woord, beeld en dans tot één poëtisch geheel. Te zien vrijdag 21 februari vanaf 20.30.u. in LUX Nijmegen. Meer informatie en tickets: www.lux-nijmegen.nl

22 februari – Carnaval in de Natte
Ook dit jaar weer als vanouds een gezellige carnavalsmiddag in zaal OEV1, de Natte, in Millingen. Al tijdens, maar zeker na de optocht kun je aan de Heerbaan 117 genieten van een middag onvervalste gezellige carnaval. Met een glas bier in de polonaise door de Natte of even onbezorgd hangen aan een hangtafel. Meedeinen op de bekendste carnaval hits. Een hapje zal zeker niet ontbreken om de middag ongeschonden door te komen. Vanaf 14:30 uur ben je van harte welkom.

22 februari t/m 1 maart 2020 - Voorjaarsvakantie in Museum Kasteel Wijchen
Tijdens de carnavals-/voorjaarsvakantie van 22 februari t/m 1 maart 2020 is er in Museum Kasteel Wijchen op verschillende dagen iets te doen en te beleven. Zo kun je luisteren naar een bevrijdingsverhaal, deelnemen aan een workshop zandlopers maken of de spannende escape route “Het verloren verhaal van Gelderland” spelen. Een museumdocent vertelt de bevrijding van Wijchen gezien door de ogen van een negenjarige jongen. Luister en beleef hoe een jonge jongen 75 jaar geleden de bevrijding heeft ervaren. Het bevrijdings-verhaal wordt verteld op woensdag 26 februari om 14.00 uur en om 15.00 uur. Toegang op vertoon van een museumticket. Hoe werd vroeger de tijd bepaald? Daarvoor werd een zandloper gebruikt. In een workshop kunnen kinderen zelf een zandloper maken en zo tijd bepalen. De workshop wordt gegeven op vrijdag 28 februari 2020 doorlopend (inloop) van 13.00-17.00 uur. Deelname op vertoon van een museumticket. Voor gezinnen en families met kinderen vanaf 8 jaar kun je Museum Kasteel Wijchen de superleuke en spannende escape route “Het verloren verhaal van Gelderland” doen. De escape route is te spelen tijdens de openingstijden. Er dient vooraf gereserveerd te worden via de website van het museum. Wegens carnaval is Museum Kasteel Wijchen zondag 23 februari 2020 gesloten. Meer informatie: www.museumwijchen.nl

22 & 24 februari – Carnaval bij de Dreuge
Op zaterdag 22 februari, om 15.30.u., als de bonte carnavalsstoet de Dreuge tent in Millingen voorbij is, gaan de deuren open. Dit jaar voor het eerst direct open na de optocht met een programma voor jong en oud, met Feest-DJ Danny en Bennie Solo. Op maandag staat traditiegetrouw het Gezinscarnaval op de agenda. De middag waar de kinderen centraal staan, en iedereen welkom is. Van 14.00 tot 17.30 uur zal DJ Henri met zijn razend enthousiasme en perfecte muzikale keuzes er weer een onvergetelijk feest van maken. Met een nieuwe blik op carnaval, en met Prins Han met de gekleurde blik die zeker ook dit feest zal bezoeken, beloofd het één groot feest te worden.

23 februari - Muziek in Hortus Nijmegen
Zondag 23 februari vanaf 14:00 uur is er weer muziek in de nijmeegse Hortus, aan de d’Almarasweg. Deze middag is trio Melocorde te gast. De basis bestaat uit drie strijkinstrumenten, de Turkse kemence, de Zweedse nyckelharpa en de barokke violone. En ze zingen er ook bij. De muziek neemt je mee op een muzikale reis door Europa, het Midden Oosten en soms nog verder. Het is moeilijk in een hokje te passen, een beetje oude muziek, een beetje volksmuziek en een beetje wereld-muziek. Op de website kun je demo-opnames beluisteren om een indruk te krijgen: www.melocorde.nl/luister/ . Entreeis gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

24 februari - Dweilen met De Derde Helft
Maandag 24 februari, Rosenmontag, gaat Millingen weer Dweilen met De Derde Helft. Voor de 36ste keer gaan we dweilen door ons mooie dorp! Dus rond een uur of 11 gezellig aan de tap. Dweiltour 2020: Café de M’ooije Waard, Café Janssen & Janssen, Café ’t Fuske, Café De Kastanje.

26 februari – Carnaval der Zielen, een Loflied op de Zot
De dag na carnaval, op aswoensdag 26 februari, vindt er in het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen een bijzonder optreden plaats. De Nijmeegse schrijver en voordrachtskunstenaar Frank Antonie van Alphen declameert dan zijn Carnaval der Zielen, een Loflied op de Zot. Een optreden bestemd voor alle feestneuzen, losbollen en schuimmarcheerders. De voordracht begint om 20:00 en de entreeprijs is € 6,00. U kunt zich inschrijven voor de lezing via: peter@gebroedersvanlymborch.nl. Er is weinig plaats en vol is vol. Mis het niet! Hoe is carnaval ontstaan? Die optocht der zotten en lanterfanten die zich verkleed vol laten lopen? Om later naar huis te kunnen kruipen. Kruipen? Bedoel je niet: rondrijden in de Blauwe Schuit, dat schip op wielen?! Vele schilders legden de fuifnummers vast. Dit verhaal sprak Frank Antonie van Alphen wel aan. Hij zal het nodige vertellen over de aanzet voor dat spektakelfeest dat carnaval heet. In zijn voordracht “Carnaval der Zielen”. Gebroeders van Lymborch Huis: Burchtstraat 63, Nijmegen www.gebroedersvanlymborch.nl

26 februari – Spionagetraining voor Kids in het Vrijheidsmuseum
Volg woensdag 26 februari vanaf 14.00.u. een spoedcursus om spion te worden! Kinderprogramma (leeftijd 8-12 jaar) van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog. Ga na afloop met een diploma naar huis! Tarieven: Kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. Begeleidende(groot)ouders € 6,00 pp. De Museumkaart is geldig. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

29 februari - Repair- en Internetcafé in Millingen
Op zaterdag 29 februari is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00uur in Kulturhus “Den Ienloop”. Is er ook bij uw kleding na de carnaval een steekje los? Kom dan langs bij onze vrijwilligers, wellicht kan het hersteld worden. Kom ook naar ons toe met defecte kleine elektrische apparaten. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meerinformatie kunt u contact opnemen met de coördinator, tel.0481-431105 of mail swom@hetnet.nl

29 februari – Kletskoppenfestival
Ontdek spelenderwijs hoe taal werkt bij de nieuwe editie van het Kletskoppen Kindertaalfestival. Taalonderzoekers laten je daar op een verrassende manier kennismaken met de bijzondere wereld van taal en taalonderzoek. Op deze wetenschapsdag voor het hele gezin kunnen kinderen van twee tot twaalf jaar onder andere tweetalig audio-memory spelen, binnenstappen in een gigantisch oor of mond om te ervaren hoe die werken, een eye-tracker uitproberen, al dansend tijdens een berenjacht de betekenis van woorden ontdekken of op taalsafari gaan in Afrika. Naast allerlei interactieve demonstraties voor de kinderen is er ruimte voor ouders om al hun vragen te stellen. Experts op het gebied van taalontwikkeling en meertalig opvoeden zitten voor hen klaar. Voor de allerkleinsten zijn er (meertalige) voorleessessies, een programma met meezingliedjes uit alle windsteken en knutselactiviteiten. Het festival wordt geopend met de kleine sfeervolle muziekvoorstelling Dikkie Dik en de taart, waarbij volop gezongen en geroepen mag worden. Ook zijn er optredens van de Nijmeegse Tineke Honingh, kinderboekenschrijver en illustrator voor onder andere Freek Vonk en de Donald Duck, van Pim Lammers, de jongste winnaar ooit van de Zilveren Griffel met zijn transgender-prentenboek Het lammetje dat een varken is en van Pieter Koolwijk, bekende boeken als Prutje en Bens boot. Kinderen tot en met 12 jaar, (groot)ouders, leerkrachten, docenten en studenten zijn van harte welkom op deze dag, tussen 9.30.u. en 16.00.u. Veel van de activiteiten zijn ook toegankelijk voor anderstaligen en voor doven en slechthorenden. Entree is gratis! Voor meer informatie, zie www.kletskoppenfestival.nl.

29 februari – Strange Go in de Waard van Kekerdom
Zaterdagavond 29 februari herleven in de Waard van Kekerdom oude tijden. Strange Go, de bekende band uit de polder die in 2000 officieel afscheid nam, heeft de instrumenten weer uitgepakt. Zij spelen op verzoek nog enkele keren per jaar en zijn van plan om met de bekende nummers het dak van de Waard te laten schudden. Rond 21.00 uur zetten de blazers in. De entree bedraagt €5,-

t/m maart 2020 - Evacuatieverhalen in Bibliotheek Groesbeek
In Bibliotheek Groesbeek is van 1 oktober t/m eind maart 2020 een tentoonstelling te zien over de evacuatie van Groesbeek in 1944. Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats vonden tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester Jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren. Een massale uittocht volgde. Bibliotheek Groesbeek presenteert in samenwerking met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en de Heemkundekring Groesbeek een tentoonstelling over deze evacuatie. Met talloze foto’s, publicaties en krantenartikelen. Ook is het prototype van het aan de Mooksebaan geplaatste evacuatiemonument te bewonderen. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal zal de tentoonstelling op 1 oktober om 15.00 uur officieel openen. Donderdagavond 3 oktober staat in het teken van evacuatieverhalen. Tussen 19.30 en 21.30 uur vertellen ooggetuigen en nabestaanden over deze roerige periode. Speciale gast is Jan Thissen. Ook bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun verhalen en herinneringen te delen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een film van Jan Driessen. Theo Giesbers is deze avond de gespreksleider. De entree is gratis. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of per mail: groesbeek@obgz.nl.

Tot 1 maart 2020 – Fashion Cities Africa in Afrika Museum
Tot 1 maart 2020 is in het Afrika Museum in Berg en Dal de expositie Fashion Cities Africa te zien. Bekijk de mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts. Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Het Afrika Museum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode. Voor deze expositie delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker. Iedere zondag zijn er gratis inloop rondleidingen te volgen door de tentoonstelling. Meer informatie: www.afrikamuseum.nl.

Maart 2020 – Cursus Digisterker
Heb je moeite met het aanvragen en werken met DigiD? In het voorjaar start er weer een gratis cursus Digisterker die bestaat uit 6 bijeenkomsten en wordt gegeven op woensdagochtend van 10.00u t/m 12.00u in de bibliotheek in Groesbeek. Heb je vragen of wil je deelnemen aan de cursus? Kom dan eens langs in de Bibliotheek, we vertellen je graag meer. Of neem contact met ons op via 024-3274911 of via pdircks@obgz.nl. De cursus is een initiatief van de Bibliotheek in samenwerking met KBO Groesbeek/de Horst.

2 maart - Alzheimercafé
Kan iemand met dementie zelf koken? Of het hondje uitlaten? Wanneer is er hulp nodig? In hoeverre gaan vrijheid en veiligheid hand in hand? Aan de ene kant heeft iemand hulp nodig om de vrijheid te behouden en aan de andere kant willen veel mensen graag zelf even lekker aanrommelen en er zo zelf uitkomen. Wat een dilemma om iemand tegen zichzelf te beschermen en toch zo min mogelijk in zijn of haar vrijheid te beperken. Hierover spreken we in het Alzheimercafé van 2 maart. Een deskundige vertelt en geeft antwoord op uw vragen. Het Alzheimer Café vindt plaats in Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 in Groesbeek. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma 19.30 uur. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor een kop koffie wordt gezorgd.

vanaf 3 maart – Cursus van Lymborch Huis Nijmegen
Vanaf 3 maart wordt gedurende zeven dinsdagavonden in het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen een cursus gegeven over het kunstenaarsgeslacht Maelwael/Van Lymborch, de belangrijkste kunstenaars die Nijmegen ooit heeft voortgebracht. Zeshonderd jaar lang waren zij geheel onbekend in hun geboorteplaats, maar sinds de Stichting Maelwael Van Lymborch hen in 2002 uit de vergetelheid haalde heeft de stad hun kunst omarmd. Met oogstrelende en spraakmakende exposities, publicaties, het jaarlijkse festival en sinds kort een permanente presentatie in Burchtstraat 63 met de 14 e -eeuwse kelders. Het werkgebied is verder uitgebreid naar wetenschappelijk onderzoek met de internationale reeks Maelwael van Lymborch Studies en dat heeft al opmerkelijke resultaten opgeleverd. De cursus o.l.v. Lieke Kamphuis, André Stufkens en Rob Duckers is dan ook gebaseerd op de meest recente inzichten en vindt plaats op zeven dinsdagavonden van 3 maart t/m 14 april 2020, van 19.30 - 21.30 uur. De kosten bedragen 70,- Meer informatie: www.gebroedersvanlymborch.nl.

3 maart – Marikencafé in Berg en Dal
Dinsdag 3 maart, vanaf 19.30 uur is er een Marikencafé in Dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. Het thema is: ‘Bewegen en Voeding bij Kanker’. Deze themabijeenkomst is een samenwerkingsverband van het Nijmeegse Marikenhuis en Forte Welzijn en is bedoeld voor iedereen die is geraakt door kanker, patiënten én hun naasten. Er is veel gelegenheid tot het stellen van vragen. De toegang is gratis. Tijdens of na de behandeling van kanker krijgen veel mensen te maken met klachten als gevolg van de ziekte zelf of de behandeling. Ondanks de klachten, zoals vermoeidheid, energie- en conditieverlies, concentratieproblemen, stijfheid, oedeem en bewegingsbeperkingen is het belangrijk om lichamelijk actief te blijven. Tijdens deze informatiebijeenkomst wordt u door José Hendriksen, fysiotherapeut van Fysiotherapie Groesbeek, geïnformeerd over de meerwaarde en de mogelijkheden van bewegen, zowel tijdens als na de behandeling van de ziekte kanker. Verder zal Mariëlle Claassen, diëtiste BaseLine Voedingsadviesburo, u alles vertellen over voeding bij kanker.

5 maart t/m 15 april - WO2-cafés bij jou in de buurt
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. In heel Gelderland wordt dit lustrum gevierd. Zo organiseren Omroep Gelderland, Rijnbrink en Erfgoed Gelderland WO2-cafés in Gelderse bibliotheken: dé plek waar alle Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog kunnen delen. Heb je een mooi oorlogs- of bevrijdingsverhaal dat je wilt delen? Of heb je bijzondere foto’s, documenten of voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog? Kom dan naar het WO2-café in jouw Bibliotheek. Onder het genot van een broodje en koffie of thee kun je jouw verhaal delen met ons en elkaar. Op iedere locatie zijn historici en oorlogskenners aanwezig. Zij beoordelen de verhalen en objecten en geven informatie als je vragen hebt. De mooiste verhalen worden door Omroep Gelderland tijdens de WO2-cafés opgenomen en zijn terug te zien via de verschillende kanalen van Omroep Gelderland. Daarnaast worden de verhalen opgeslagen op het platform Mijn Gelderland van Erfgoed Gelderland. Van 5 maart tot en met 15 april wordt het WO2-café iedere week op een andere locatie in Gelderland georganiseerd. Wil je weten wanneer het café bij de Bibliotheek bij jou in de buurt is? Kijk dan op www.gelderlandherdenkt.nl en kom langs tussen 12.00 en 14.00 uur.

7 maart – Nijmeegs Boekenfeest
Kom op zaterdag 7 maart, vanaf 20.00.u. naar het Nijmeegs Boekenfeest. Met het Boekenweekthema 'rebellen en dwarsdenkers' is dit jaar de uitgelezen gelegenheid om dit literaire vlaggenschip van de Nijmeegse Boekenweek af te stoffen en opnieuw uit te vinden. In plaats van uit te waaieren over de hele Vereeniging is het programma geconcentreerd op een podium in het midden van de Concertzaal. Op het programma: Joris Luyendijk, Abdelkader Benali, Marjolein van Heemstra, Asha Karami, Wout Waanders, Marjolein Visser, Qader Shafiq, Munganyende Hélène Christelle en Pascal Lamberigts. Joost Oomen treedt samen met garagejazzband Kruidkoek op, er is muziek van MINKA, er zijn plaatjes van dj-duo Lenkens VS Schmerig en er is een heus Reve-feest met de vintage dj-installatie van Donkey Tonk. Daarnaast zijn er minicolleges van de Radboud Universiteit en ook Radboud Reflects en Op Ruwe Planken zijn van de partij.

7 maart – Fleetwood Mac Tribute in hotel Erica
Op zaterdag 7 maart komt Fleetwood Mac Tributeband ‘Mirage’ naar Fletcher Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal. Mirage is dè band om de gouden hits van Fleetwood Mac te laten herleven. In de bekende flamboyante kleding nemen de bandleden je mee in de sprookjeswereld van Fleetwood Mac. Meer informatie en kaartverkoop: www.fletcherevents.nl.

7 maart - Pubquiz Leuth
Op zaterdag 7 maart zal de vijfde Leuthse Pubquiz worden gehouden. Een pubquiz is een uit Engeland overgewaaid fenomeen dat allang niet meer allen in pubs gespeeld wordt. Tijdens een pubquiz worden er in teamverband 80 vragen beantwoord en de kennis van 8 verschillende categorieën getoetst. Hilarische, muzikale, rondje Leuth en algemene vragen komen allemaal voorbij, met waarschijnlijk veel “oh jaaaa”- momentjes na afloop... De pubquiz speel je samen met vrienden, kennissen, buurt of sportmaten. Het door jullie samengesteld quizteam moet uit minimaal 5 en maximaal 8 personen bestaan. Stel een quizteam samen dat van alle markten thuis is en ga, tijdens een gezellige avond, de uitdaging aan met andere teams. Lijkt het je leuk om mee te doen met deze pubquiz, geef je dan op per mail: leuthsepubquiz@gmail.com. Entree is gratis! Deelname is €4.- p.p. Let op aanmelden kan nog maar VOL=VOL! De Leuthse Pubquiz begint om 20.30 uur, zaal is open vanaf 19.30 uur.

8 maart - Boek & Buffet in Millingen
Houd je van lezen en lekker eten? Sluit dan op zondag 8 maart vanaf 16.30 uur aan bij ‘Boek & Buffet’ in kulturhus ‘Den Ienloop’ in Millingen aan de Rijn. De middag staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Dit is het Thema van de Boekenweek 2020. Laat je verrassen door een buffet van zoete en hartige hapjes en geniet van de verhalen die door de deelnemers worden voorgedragen uit de Nederlandse literatuur waarbij dwarsdenkers en rebellen op de voorgrond staan. De organisatie van Boek & Buffet is in handen van de Bibliotheek Millingen, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers. Tijdens het buffet wisselen de deelnemers van plek, zodat je met verschillende mensen een praatje kunt maken. De kosten voor Boek & Buffet bedragen 7,50 euro, graag contant betalen op de middag zelf. Aanmelden vóór 1 maart 2020 via boekenbuffetmillingen@gmail.com of bel 0481-712051.

8 maart – Internationale Vrouwendag bij LUX
Op Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, draait het om het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Dit jaar is het thema vrijheid: al jaren strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Maar nog steeds is dit overal niet vanzelfsprekend, terwijl dit wel het geval zou moeten zijn. Met diverse programma’s staat LUX op Internationale Vrouwendag stil bij de kracht van het vrouw-zijn. Met een nieuwe editie van ZenZondag: stoelyoga en de vertoning van de film Woman, over powervrouwen uit alle hoeken van de wereld. En met een Film & Gesprek: de aangrijpende documentaire Quienés somos ahora met nagesprek over de ontwikkeling van internationale vrouwenbewegingen. Start zondag 8 maart met het programma ZenZondag: docenten van yogaschool Bodhi Yogashala nodigen je uit voor stoelyoga, daarna kijk je de inspirerende zen-film Woman. Woman is een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl/vrouw

9 & 12 maart – Spreekuur Online belastingaangifte doen
De aangifte voor de inkomstenbelasting komt er weer aan. Vind je het lastig om je belastingaangifte online te doen? In Bibliotheek Groesbeek vinden op zaterdag 9 maart en dinsdag 12 maart gratis spreekuren plaats over de online belastingaangifte. Tijdens het spreekuur ‘Online belastingaangifte doen – Hoe werkt dat?’ zitten maatschappelijke dienstverleners klaar om je vragen te beantwoorden of om je verder te helpen. Daarna kun je thuis zelf aan de slag. Of gebruik een computer in de bieb om zelf gratis en veilig de aangifte te doen of een toeslag aan te vragen. De spreekuren vinden plaats op zaterdag 9 maart van 12.00 tot 14.00 uur en op dinsdag 12 maart van 15.00 tot 17.00 uur. Graag van tevoren aanmelden in Bibliotheek Groesbeek of door een mailtje te sturen naar groesbeek@obgz.nl.
Digitaal vaardiger worden?
De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert ook de cursussen ‘Klik & Tik’ en ‘Werken met de digitale overheid’ voor mensen die (beter) met de computer willen leren omgaan. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/digitaalvaardig of vraag ernaar in de bieb.

14 maart – Bridgedrive Lions Club Nijmegen
Op zaterdag 14 maart organiseert de Lions Club Nijmegen haar zilveren jubileum bridgedrive 2020 voor alle bridgeliefhebbers van Nijmegen en omgeving. De opbrengst van deze dag wordt gebruikt voor de 45e editie van het jaarlijkse Lions Concert voor ruim 1000 ouderen en minder- validen in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. We vragen U als bridgeliefhebber ons te helpen door in te schrijven op www.waalstadbridge.nl. Deze 25e editie zijn we te gast bij diverse horecagelegenheden rondom de Lindenberg en het Kelfkensbos. Als Lions Club Nijmegen zijn we blij met de inzet van de horeca aan de Waalstadbridge. Met hun steun en vele vrijwilligers wordt de organisatie van zowel dit evenement als de concertmiddag mogelijk. Een bijzondere bridge drive dus, op bijzondere locaties. Voor een bedrag van € 55,- per paar speelt u een hele dag bridge, onder het genot van koffie met gebak en een heerlijke lunch.

14 maart - Amuse Me: Diner roulez voor vrouwen
Op zaterdag 14 maart, in het kader van internationale vrouwendag op 8 maart, vindt in Millingen een ‘diner roulez’, exclusief voor vrouwen plaats. Door het hele dorp heen zetten enthousiaste hobbykoks de deur van hun huis wagenwijd open om voor vrouwen van Amuse Me een heerlijk driegangen-diner te bereiden. Tussen de gangen door wordt er steeds van locatie gewisseld. Het kan dus zo zijn dat u begint met een heerlijke Iranese soep om vervolgens een hete bliksem voorgeschoteld te krijgen en aansluitend af te ronden met verrukkelijke Marokkaanse dadeltaart. Niet alleen het menu blijft tot op het laatst geheim, ook het tafelgezelschap en de wandelroute worden pas op de avond zelf bekend gemaakt. Watwel vaststaat zijn de groepsgrootte: 6 vrouwen per gezelschap, de aanvangstijd op 14 maart 18:00 uur en de prijs €20,- per couvert. Wil je dit unieke evenement bijwonen, dan kun je vanaf woensdag 12 februari kaartjes kopen bij: Atelier Mimi, Heerbaan 174 A Millingen a/d Rijn. Kaartjes zijn alleen tegen contante betaling verkrijgbaar. ‘Amuse me’ is een particulier initiatief zonder winstoogmerk.

15 t/m 22 maart - Open Dubbeltoernooi TV de Oorsprong Beek
Tennisvereniging De Oorsprong Beek organiseert van 15 t/m 22 maart haar Open Dubbeltoernooi. Competitiespelers benutten dit toernooi vaak als dè ideale voorbereiding op de komende voorjaarscompetities. Echter, niet alleen prestatie maar ook gezelligheid vormen de uitgangspunten bij dit toernooi. Voor, tijdens en zeker ook na de wedstrijden is het goed toeven in de kantine voor zowel spelers, publiek als meegebrachte supporters. Net zoals voorgaande edities van het Oorsprong Open Dubbeltoernooi kun je inschrijven in de categorieën 3 t/m 9 in de onderdelen HD, DD en GD (17+). Om ervoor te zorgen dat iedereen meerdere partijen kan spelen worden de wedstrijden in poules gespeeld. Inschrijven is mogelijk t/m 10 maart via www.toernooi.nl onder de naam Oorsprong OpenDubbeltoernooi of via www.tvdeoorsprong.nl.

t/m 18 maart - Buttons sparen bij de bieb
Tijdens de Nationale Voorleesdagen start de Bibliotheek Gelderland Zuid met een nieuwe buttonactie. Kinderen kunnen t/m 18 maart sparen voor acht verschillende buttons met emoticons. Onder het motto ‘Volg je gevoel, vind je boek’ wil de bibliotheek kinderen helpen bij het vinden van een leuk boek. Ook geven kinderen boekentips aan elkaar. De collectie van de bibliotheek bevat honderden boeken voor kinderen. Maar welk boek kies je? Met deze actie wil de bibliotheek kinderen tussen de vier en twaalf jaar helpen bij het vinden van een leuk boek. Door hun emoties te volgen, komen ze uit bij boeken die bij hen passen. De bijbehorende emoticons zijn ook te vinden op kleurige buttons die de kinderen kunnen sparen. Gedurende acht actieweken kunnen kinderen gratis spaarkaarten ophalen in de bemande vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Op de spaarkaart kunnen ze drie stickers plakken, die ze verdienen door een activiteit in de bibliotheek te bezoeken, een boek te lenen, gratis lid te worden van de bibliotheek óf een boekentip te geven. Met een volle spaarkaart met drie stickers mogen kinderen een button uitzoeken in de bieb. Stickers zijn verkrijgbaar bij de balie van de bibliotheek. Meer informatie: www.obgz.nl/buttons.

19 maart – Cursus omgaan met Borderline
Op donderdag 19 maart van 18.30-20.30 uur start de cursus “Omgaan met Borderline”. Deze is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een borderline-stoornis woonachtig in de regio Nijmegen. Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, maar centraal staat het omgaan met borderline gedrag. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting als gevolg van het omgaan met borderline gedrag is afgenomen. Het contact tussen degene met borderline en familieleden verloopt vaak moeizaam. Er is veel teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de wisselende (soms heftige) emotionele reacties van diegene met borderline vraagt veel van familieleden. In de cursus leren familieleden, hoe het gedrag van degene met borderline hen beïnvloedt en hoe ze zich anders kunnen gedragen. Dit helpt familieleden om overbelasting te voorkomen, maar helpt ook degene met borderline. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten en wordt u aangeboden door Indigo. Informatie en aanmelding: info@indigogelderland.nl of 026-3124483

22 maart – Muziekmarkt de Slenk
Dorpshuis De Slenk in Groesbeek de Horst houdt op zondag 22 maart van 10.00 tot 16.00 een gezellige muziekmarkt waar iedereen zijn overtollige muziekspullen kan verkopen of ruilen. Dus alle soorten muziekinstrumenten, accessoires, versterking, bladmuziek, cd's, elpees, oftewel alles met muziek te maken heeft, is welkom. Een plekje op deze muziekmarkt is gratis zodat er geen drempel is om de muziekspullen die je niet meer gebruikt te koop aan te bieden. Er is een aparte ruimte waar muziekinstrumenten uitgeprobeerd kunnen worden. Ook zal er in oefenruimte Red House (die achter De Slenk zit ) live muziek te horen zijn. Meer informatie of aanmelden kan nu al via muziekmarktslenk@gmail.com of telefonisch op 06-28779192.

4 april - It’s Showtime bij fanfare Wilhelmina!
Er staat weer een groots themaconcert op het programma van Fanfare Wilhelmina. Dat deze concerten een traditie zijn geworden, mag inmiddels wel gezegd worden. De shows zijn altijd drukbezocht, verrassend en vernieuwend! Bij fanfareconcerten wordt vaak gedacht aan marsmuziek en puur instrumentale stukken, wat overigens ook erg mooi is, maar tijdens de themaconcerten is er juist een groot showelement, iets dat veel mensen niet verwachten bij een fanfareorkest. Er zijn vocalisten, er zijn wisselende samenwerkingsverbanden met koren, dansers of muzikanten, er is een prachtige lichtshow en er zijn verrassende acts! Dit geheel staat onder leiding van dirigent Louis van de Waarsenburg. Om de shows van eerdere jaren te evenaren, zal de fanfare samen met haar vocalisten en slagwerkgroep ook dit jaar groots uitpakken, het wordt echt SHOWTIME! Er is veel glitter en glamour en u waant zich in de straten van jazzy New York. Dit jaar zullen Wido Fleuren, Giel Eikhout, Susan Remers en Suzanne Coppens de zang verzorgen en is de presentatie in handen van Robert Claus. De slagwerkgroep zal voor het eerst onder leiding staan van Dena Bisschop. De shows vinden plaats op zaterdag 4 april om 20.30u en zondag 5 april om 14.00u in de Mallemolen. Kaarten zijn te koop (10 euro per stuk) bij de Mallemolen te Groesbeek of kijk op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl

27 april – Koningsfeest de Wolfsberg
Op 27 april wordt in de tuin van hotel-restaurant De Wolfsberg in Groesbeek traditiegetrouw de verjaardag van onze koning op muzikale wijze gevierd. Tijdens de 13e editie van dit Koningsfeest van de regio wacht je een middag en avond Hollandse gezelligheid met een programma vol livemuziek gespeeld door de allerbeste coverbands. De hoofdact is de Edwin Evers band. Na hun uitverkochte landelijke clubtour gaat de 13-koppige formatie door naar Groesbeek met hun show vol verrassende covers. Van rustige ballads tot swingende hits, met hun creatieve uitvoering van muziek uit de jaren ’80 tot nu maken ze van ieder optreden een feest voor jong en oud. Powerteam Daredevils staat voor het tweede jaar op rij geprogrammeerd bij De Wolfsberg Koningsfeest. Voor een nostalgisch tintje dragen The Bentleys hun steentje bij. Strak in het pak spelen de vijf podiumbeesten met authentieke instrumenten de sound van de jaren ‘50 en ‘60. Om het programma aan elkaar te draaien is DJ Rob Toonen ook dit jaar weer van de partij. Kaartverkoop en meer informatie: www.tributeparty.nl.

t/m 10 mei 2020 – Middeleeuws vernuft in Museum het Valkhof
Middeleeuws vernuft, een interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en smerige steden kom je tegen in films en series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons? In de tentoonstelling Middeleeuws vernuft ontdek je dat wij de ontwikkelingen uit de middeleeuwen vandaag de dag nog steeds gebruiken. Ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Leer hoe je een stad verdedigt. Bouw grote kastelen zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Smeed een zwaard, schiet met buskruit, dans de blaren op je voeten en kleed je volgens middeleeuwse mode. Middeleeuws vernuft – een interactieve familietentoonstelling, is te zien vanaf vrijdag 11 oktober t/m zondag 10 mei 2020 in Museum Het Valkhof Nijmegen. Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl.

6 & 7 juni - Deelnemers gezocht: Kunst & Kitschroute Groesbeek
In het weekend van 6 en 7 juni wordt de 4e kunst & kitsch route georganiseerd. Dit is een laagdrempelige expositie van amateur- en professionele kunstenaars die hun werk tentoonstellen in hun eigen omgeving. Op deze manier hopen zij de kunst in de brede zin onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Iedereen die schildert, tekent, fotografeert, iets creëert met glas, hout, steen, papier, keramiek, stof of anderszins creatief bezig is en dit graag eens aan anderen wil laten zien kan zich aanmelden om mee te doen. Voorwaarde is dat de expositie binnen Groesbeek is om de route niet al te groot te maken. Woon je niet in Groesbeek dan kun je toch meedoen, wij zoeken dan een ruimte voor je. Het uitgangspunt is om in een laagdrempelige sfeer kunstenaar en bezoekers bij elkaar te brengen. Heb je zin om mee te doen of heb je een leuke locatie die je ter beschikking zou willen stellen ( denk aan een mooie schuur, overkapping, tuinhuis of tuin) meld je dan aan! Als je niet veel werk hebt kun je denken aan een duo presentatie. Aanmelden voor 28 februari via het formulier op www.kunstenkitschroute.com.

7 juni – Landschapsparade in Berg & Dal
De landschapsparade strijkt dit jaar op zondag 7 juni neer in het dorp Berg en Dal. Het thema is ‘wandelen in Berg en Dal’. Met het buitenfestival vieren we het mooie en gevarieerde landschap van de gemeente Berg en Dal. Door het prachtige bos en polderlandschap heeft Berg en Dal een grote aantrekkingskracht op wandelaars, natuur-liefhebbers, actieve buitenmensen en rustzoekers. Op zondag 7 juni is iedereen welkom vanaf 11.00 tot 17.00 uur, op de Landschapsparade. Het festival vindt dit jaar plaats op het buitenterrein van landgoed Holthurnsche Hof. De toegang is gratis. De gemeente Berg en Dal is genomineerd voor ‘wandelgemeente van het jaar’. Met de landschapsparade willen we laten zien dat ons landschap de nominatie waard is. Ieder die zich in wil zetten om deze dag tot een succes te maken kan zich aansluiten. Het wordt een feestelijke dag waarop veel te beleven is. Zo is er een podiumprogramma in voorbereiding en een buitenterras. Er zijn begeleide wandelingen, kinderactiviteiten, cultuurhistorische verhalen en andere uitdagingen op locatie. Alle boeiende facetten van natuur en landschap komen aan bod; het ontstaan, de cultuurhistorie, de natuur, de verhalen van de streek, de loopgraven uit de tweede wereldoorlog, de Romeinse veldovens, de vele wandelroutes en natuurlijk de N-70 route. Het gouden jubileum van de iconische N-70 wandelroute geeft het festival een extra feestelijk tintje. De route is in 1970 aangelegd door de boswachters van Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap, als activiteit in het Europese Natuurbeschermingsjaar. De wandelroute voert over acht 'bergen' met tot de verbeelding sprekende namen als Duivelsberg en Ravenberg. Jaarlijks genieten duizenden wandelaars van de rijke natuur, prachtig gevormde bomen, groene weilanden tussen de heuvels en vergezichten over de Ooijpolder. Locatie: Zevenheuvelenweg 48A in Berg en Dal, het buitenterrein van Landgoed De Holthurnsche Hof. Zondag 7 juni van 11.00 tot 17.00 uur Meer informatie: www.landschapsparade.nl.

7 juni - Beleef BuitenGewoon en Natuurfotowedstrijd
Na een succesvolle, inspirerende en vooral leuke eerste editie van het natuurevenement Beleef BuitenGewoon, doen we het in 2020 nog eens dunnetjes over. Op een prachtige locatie middenin het bos van de Veluwezoom beleef je op zondag 7 juni het beste uit de natuur. Een gratis dagje uit voor jong en oud! BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland dat al ruim 20 jaar in geuren en kleuren vertelt over de prachtige natuur die onze provincie herbergt. Maar naast deze verhalen is er nog zoveel meer te ontdekken. Ga op excursie, volg diverse workshops en sluit aan bij interessante colleges. En dat allemaal midden in de natuur op het terrein van Buitenplaats Beekhuizen in Velp. Tijdens het natuurevenement kunnen bezoekers zich onderdompelen in verschillende workshops. Zo is er een excursie wildplukken te volgen, leert de compostdokter hoe je zelf compost kunt maken en organiseert The Green Circle een demonstratie vers hout bewerken. Ook presentator Harm Edens is aanwezig voor een speciale tv-uitzending van BuitenGewoon. Houd de website van BuitenGewoon goed in de gaten voor het meest actuele overzicht van alle workshops. Beleef BuitenGewoon, zondag 7 juni van 10.00 – 16.00 uur, Buitenplaats Beekhuizen, Bovenallee 1 in Velp. De entree is gratis.
1 februari is de zoektocht naar de mooiste Gelderse natuurfoto weer van start gegaan. Ga jij ieder weekend gewapend met je camera de natuur in? Of heb je tijdens een wandeling bij toeval een ‘lucky shot’ gemaakt? Doe dan mee met de natuurfotowedstrijd van BuitenGewoon. Deelnemen kan via het online aanmeldformulier.
Het natuurplatform BuitenGewoon is opgericht als initiatief van Omroep Gelderland en is te volgen via www.buitengewoon.nl waar een diversiteit aan natuurnieuws, indrukwekkende natuurfoto’s en wandelroutes is te vinden.

20 juni – Nacht van de Vluchteling
In 2020 organiseert Stichting Vluchteling voor het vijfde opeenvolgende jaar de Nacht van de Vluchteling in Gelderland. Nieuw dit lustrumjaar zijn de afstanden van 10 en 20 km die worden georganiseerd naast de bestaande 40 km route. Lopers die meedoen zamelen geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld. Stichting Vluchteling organiseert de sponsorloop in het weekend van zaterdag 20 op zondag 21 juni. De lopers van de 40 kilometer beginnen om stipt middernacht in het centrum van Nijmegen en de finish is in Arnhem. De meeste deelnemers lopen er gemiddeld acht tot negen uur over. Voor wie geen 40 km wil of kan lopen, zijn er die zaterdag voor het eerst ook kortere afstanden. Die nieuwe afstanden van 10 en 20 kilometer vinden plaats in de vooravond van zaterdag 20 juni en starten om 19.00 uur in Nijmegen. De inschrijving voor alle routes en afstanden is geopend via www.nachtvandevluchteling.nl.