Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:.

Dinsdag 11 december is er een bingomiddag van KBO Groesbeek-de Horst in zaal Wilhelmina aan de Pompweg in Groesbeek. De aanvang is om 14.00.u., de zaal is open vanaf 13.00.u.

Op zaterdag 15 december 2018 vanaf 20.00.u. organiseert de vogelvereniging De Gekleurde Zanger uit Groesbeek weer een bingoavond met vlees-schalen, barbecueschalen, rollades en tassen boodschappen, waaronder een supervleesschaal. Dit alles in kerstsfeer. Deze bingo is in het voorzieningshart Op de Heuvel, Ericastraat in Groesbeek.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u. De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


December - De Grootste Kerststal van Europa in Orientalis
Komende kerstperiode heeft u voor de allerlaatste keer de kans de Grootste Kerststal van Europa te bezichtigen. In Museumpark Orientalis zullen de bedenkers, bouwers en eigenaren Roel den Dulk en Fred van der Zwet voor de allerlaatste keer het honderd vierkante meter grote diorama opbouwen. Wat ooit begon als een hobby, is nu uitgegroeid tot een groot succes waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen. De omvang is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 1800 mens- en dierfiguren, waaronder 600 mensen, 240 schapen en 40 engelen. Kom samen met uw vrienden en familie de Kerststal bekijken en geniet van de ultieme kerstsfeer in Museumpark Orientalis tijdens het Feest van Licht, van 21 december 2018 t/m 6 januari 2019. Vanaf 8 december is de kerststal te bewonderen voor groepen vanaf 10 personen. Op 8 en 9 december en 15 en 16 december is er daarnaast een speciale weekendopenstelling, waarbij nieuwsgierigen de allereerste blikken al kunnen werpen. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

December – Expositie in Orientalis
In Museumpark Orientalis is in de eerste drie weekenden van december een expositie te bezichtigen van de stichting KUS. De tentoonstelling viert het samenleven in onze multiculturele samenleving op verschillende manieren. Het werk van kunstenaars in woord, beeld en klank verdiept en verlevendigt dit streven. Men kan de kunst bekijken van onder andere Diederik Grootjans, Ria Roerdink, Geert Lemmers, Huub en Adelheid Kortekaas, Jac Splinter, Marie-Lousie Fransen, Riet van Lubbe en vele anderen. Tijdens de expositie is er ook aandacht besteed aan de kinderen met een speurtocht langs zestien poppentafereeltjes en verschillende knutselactiviteiten. Kinderen die een poppetje en een huis meenemen naar Orientalis op 1 en 2 december mogen gratis naar binnen met één ouder / verzorger. Op 1 december is om 11.00 uur de officiële opening met burgemeester Bruls en wethouder Bert Veldhuis in het bijzijn van de Molukse Tafa– en Menarigroep en de Nijmeegse schrijver Qader Shafiq. Op andere dagen treden in het museum op troubadour Mark Schilders, Smartlappenkoor 't Mag geen naam hebben en pianist Gertjan Eldering. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

November, december – Speelgoedactie weggeefwinkel
In oktober blijkt dat steeds meer mensen de weggeefwinkel weten te vinden. De vrijwilligers van de weggeefwinkel willen ook iets kunnen betekenen tijdens de feestdagen voor kinderen. Daarom organiseert de Weggeefwinkel twee inzamelingsdagen voor goed en heel speelgoed. Tijdens de inzamelingsdagen sorteert de weggeefwinkel gelijk wat ingenomen kan worden en wat niet. Wilt u speelgoed afgeven? Zou u dit in handzame dozen of tassen willen doen. De inzamelingsdagen zijn:
Zaterdag 17 november 10.00-14.00
Zaterdag 24 november 10.00-14.00
Let op! De inzameling vindt niet plaats in Op de Heuvel maar in de Korf, Kerkpad 7, Groesbeek Breedeweg. Uitdeeldagen speelgoed: Zaterdag 1 december 10.00-14.00 in de Korf, Kerkpad 7, Breedeweg Woensdag 28 november 10.00-13.00 tijdens reguliere Weggeefwinkel Woensdag 12 december 10.00-13.00 tijdens reguliere weggeefwinkel. De Weggeefwinkel zorgt voor inpakpapier zodat u het speelgoed gelijk kunt inpakken! Tijdens de inzamelingsdagen zal ook een spaarpotje staan zodat de weggeefwinkel ook nog wat kleine cadeautjes kan kopen. Dus wilt u een kleine bijdragen leveren, dan kan dat. De weggeefwinkel is om de week op woensdag geopend, van 10.00 – 13.30.u. in Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek

12 december – Amsterdams Kleinkunst Festival
Woensdag 12 december, vanaf 20.30.u. in de Lindenberg in Nijmegen: Het Amsterdams Kleinkunst Festival - Finalistentour 2018. Neem plaats op het pluche en ontdek als eerste nieuw talent. Het Amsterdams Kleinkunst Festival richt zich op kleinkunst in de breedste zin van het woord. Er is ruimte voor cabaret, muziektheater, poëzie en het Nederlandstalige theaterlied. Onder meer Claudia de Breij, Richard Groenendijk, Maarten van Roozendaal, Van der Laan & Woe, Pieter Derks, Louise Korthals, Eva Crutzen en Yentl en de Boer waren finalist tijdens eerdere edities. De nieuwe cabaret- en kleinkunsttalenten gaan met hun zelfgeschreven programma's op een landelijke try-out tournee. Ze kunnen vlieguren maken, bijschrijven, schrappen, ontwikkelen en zo nu en dan spreekwoordelijk op hun bek gaan. Alles om straks goed voorbereid de halve finales te kunnen spelen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.delindenberg.com.

12 december - Uilenballen pluizen in De Bastei
Kun jij goed muizenmoordzaken oplossen? Kom dan op woensdag 12 december braakballen van uilen uitpluizen in De Bastei! Ontdek van welke muizen de schedels en botjes zijn, en welke soort uil de muizen heeft opgegeten. Deze activiteit wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en De Bastei in het kader van de maandelijkse ontdekkingstochten. Uilenballen of braakballen zijn droge pluizige balletjes, die gelukkig niet zo vies zijn als het klinkt. Uilen eten muizen en kleine vogels met huid en haar op, maar de botjes, schedels en vacht kunnen ze niet verteren. Die braakt de uil samengeperst in een langwerpige prop uit. In braakballen vind je de resten van die muizen en vogeltjes terug. Met een loep en pincet gaan we aan de slag om zo'n braakbal uit te pluizen. Aan de hand van een zoekkaart ontdek je zelf wat de uilen zoal naar binnen hebben gewerkt! De skeletonderdelen die je vindt plak je op een kaart, die je na afloop naar huis mag meenemen. De pluisactiviteit begint om 14.30 uur in De Bastei (Waalkade 83, Nijmegen) en duurt ongeveer twee uur. Schrijf je vooraf in via www.debastei.nl/ontdekkingstocht of bel 024-3297070. Deelname kost € 3,00. Met een stempelkaart betaal je € 2,00. Vrienden van het IVN en De Bastei betalen € 1,50. Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl of www.ivn-nijmegen.nl.

13 december – Landgoederen in de Bastei
Gelderland is bezaaid met landgoederen. Typisch Gelders. De oude landgoederen, met een weelde aan erfgoed, zijn prachtig maar ook kostbaar om in stand te houden. Gelukkig zijn er nog particuliere eigenaren die mogelijkheden hebben gevonden om hun bezit in stand te houden. En er worden zelfs nieuwe landgoederen gesticht. Op vrijwel alle landgoederen zijn de terreinen vrij toegankelijk voor het publiek. Een groot goed. Maar is er toekomst voor het landgoed of is het meer iets van het verleden? Op donderdag 13 december wordt in een drietal lezingen antwoord gegeven op die vraag. De sprekers deze avond zijn Paul Thissen, coördinator Erfgoed en Landschap Provincie Gelderland, Jan van Groenendael, beheerder Landgoed de Lage Lier en Kien van Hövell, beheerder Landgoed Grootstal. De presentatie is in handen van Eric Brouwer. De lezing duurt van 20.00 - 22.00 uur. en de kosten bedragen € 5,00. Schrijf je van tevoren in via debastei.nl/basteicafe. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen. Voor meer informatie: www.debastei.nl.

t/m 13 december - Samen koken en eten in Millingen
Ben je op zoek naar een contacten, om gezellig samen te eten, een luisterend oor of ontspanning in een veilige omgeving? Dan ben je van harte welkom op de inloopvoorziening in de kantine van de Duffelt in Millingen aan de Rijn, deze inloop draait tot en met 13 december. Tijdens de inloopuren, zitten er inloopbegeleiders klaar voor een kopje koffie of thee, een spel en om samen te gaan koken en eten. Iedere donderdag van 15:30 uur tot en met 19:00 uur is de inloop geopend. Als je wil mee koken en eten wordt er een bijdrage van 2,50 euro gevraagd. Je kunt vrijblijvend binnenlopen! Ook kun je meer informatie vinden of je aanmelden op www.ixtanoa.nl of Inloopvoorziening.millingen@gmail.com

14 december - Kindercollege in Bibliotheek Groesbeek
Heb je wel eens een fossiel gezien? Dat zijn resten van planten en dieren in steen van heel lang geleden. Op vrijdag 14 december geeft Leo de Bont een gratis kindercollege over fossielen in Bibliotheek Groesbeek. Hij neemt er zelfs een paar mee! Aan de hand van fossielen kunnen onderzoekers zien hoe planten en dieren zich op de aarde hebben ontwikkeld. Wil jij ook weten hoe een fossiel ontstaat? En waar je ze kunt vinden? Deskundige Leo de Bont vertelt je er alles over tijdens het kindercollege op 14 december van 15.30 tot 16.30 uur in Bibliotheek Groesbeek. Hij neemt ook een aantal fossielen mee, zodat je ze zelf kunt zien en voelen. Na afloop van het kindercollege krijg je extra informatie mee om zelf een spreekbeurt over dit onderwerp te houden. Dan kun je de verhalen over fossielen ook aan je klasgenoten vertellen! Dit kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Zet het college in je agenda en meld je vooraf aan via groesbeek@obgz.nl of in de bibliotheek. Het kindercollege is helemaal gratis. Het hele jaar door vinden in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid kindercolleges plaats. De kindercolleges zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/kindercolleges.

14 december – Koor Ap/art en het Luchtmacht Mannenkoor
Vrijdagavond 14 december verzorgt koor Ap/Art een uniek winterconcert in de Millingse kerk met medewerking van speciale gasten. Ap/Art is er namelijk in geslaagd het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) naar het Rijndorp te halen. De zingende militairen nemen het eerste deel van het concert voor hun rekening. Het repertoire van het LMK is zeer veelzijdig, met muziek van oude en moderne componisten, religieus, serieus en lichtvoetig. Het koor staat onder leiding van Rienus Oude Kempers. Het repertoire van koor Ap/Art bestaat zoals u gewend bent uit swingende liedjes, afgewisseld met rustige nummers in de sfeer van de decembermaand. Dit alles begeleid door de eigen band en onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel. Het concert begint om 20:00 uur in de Heilige Antonius van Padua-kerk in Millingen aan de Rijn.

15 december – Kerstconcerten Wyler en de Horst
Op zaterdag 8 december vindt in de Sankt Johannes Baptistkirche in Wyler om 15.00 uur een kerstconcert plaats. Datzelfde concert wordt herhaald op zaterdag 15 december in de witte kerk van De Horst om 16.00 uur. Het worden kerstconcerten met het Sankt Cäcilienchor Wyler bestaande uit 50 koorleden, een symfonieorkest met 20 orkestleden en solisten: de sopraan Kerstin Jansen; de alt: Ilka Kropmann; de tenor: Andreas Verhoeven en de bariton Chris Jansen. Aan het orgel: Gerard Rutjes. Het geheel staat onder leiding van Theo Giesbers. Uitgevoerd worden kerstliederen die allemaal wereldberoemd zijn, van “Carol of the drum” tot “Have yourself a merry little Christmas”, van “Quando nascette ninno” tot “Hark! The Herald angels sing”, van “Stille Nacht” tot “Joy to the world” etc. De arrangementen zijn fantastisch georkestreerd en gearrangeerd door de Italiaanse componist Marco Frisina. Deze doen sterk denken aan het repertoire en het klankidioom van André Rieu. In het “decor” bevinden zich drie kunstwerken van Pieter van Eck. Het lijken gestileerde “kerstbomen”. De toegang tot de concerten is gratis; er wordt alleen een vrijwillige bijdrage in de onkosten gevraagd.

15 december - Adventsoptocht
De kerken in Groesbeek organiseren samen met de oudercommissie van de Kabouterhoeve en Toffe BSO op 15 december weer een prachtige adventsoptocht met lampionnen. Er wordt gestart met een kort adventsverhaal in de kerk van Cosmas en Damianus, dat is dan ook de verzamelplek. Daarna lopen we met alle kinderen in een lampionnenoptocht door het dorp naar de Protestantse kerk aan de Kerkstraat, waar we samen een paar liedjes zingen. In de Protestantse kerk staat voor alle kinderen warme chocomel en iets lekkers klaar. Voor de ouders is er glühwein. Het zou leuk zijn als alle kinderen met een lampion met lampje mee lopen in de aventsoptocht. De optocht vindt plaats, zaterdag 15 december vanaf 16.45 uur. Het vertrekpunt is de RK Kerk Cosmas en Damianus, Pannenstraat 1 in Groesbeek.

15 december – Dansen in de Waard van Kekerdom
Kom dansen in de Waard van Kekerdom. Op zaterdagavond 15 december vindt de wintereditie plaats van Arjan Draait Door. Vul het gat tussen sinterklaas en kerst en warm uw wintervoeten op met dansen op bekende en onbekende pareltjes uit de popgeschiedenis van Elvis tot Armin van Buuren en alles wat daartussenin zit. DJ Arjan houdt hierbij ook enigszins rekening met uw verzoekjes. De houtkachel in De Waard zal branden en het bier zal er vloeien. Het feest begint om 21:00 uur en zal doorgaan tot in de late uurtjes. De entree bedraagt 4 euro contant aan de kassa.

15 december - Spaans Kerstconcert in kleine Bartholomeuskerk
Wegens groot succes vorig jaar, is er zaterdag 15 december vanaf 20.30.u. weer een Spaans kerstconcert in de kleine Bartholomeuskerk in Beek-Ubbergen. Uitvoerenden zijn de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado en gipsyflamenco gitarist Manito. Deze avond brengen ze een speciaal programma genaamd concierto navideño. Dit is een verfijnd concertprogramma van mediterrane liederen, waarbij veel nummers de Kerstsfeer benadrukken. De luisteraar kan deze avond proeven van de warme sfeer van de feestdagen in Spanje. Monica krijgt met haar charisma het publiek snel op het puntje van de stoel. Het virtuoze spel van Manito stimuleert haar het uiterste te geven. Meer informatie: www.bartholomeuskerkje.nl Reserveringen: info@manito.biz of telefonisch 06-23259107

15 december – Aan tafel bij de Hertogin
Zaterdag 15 december organiseert Museum het Valkhof een Museumavond: Aan tafel bij de hertogin. Deze avond vol met demonstraties en proeverijen wordt georganiseerd in samenwerking met Eet Verleden. Schuif aan tafel bij de hertogin: Wat staat er op het menu in het hertogdom van Gulik van Gelre? Welke specerijen worden gebruikt in de keuken? En waar zijn deze specerijen nog meer handig voor? Ga aan de slag en ontcijfer de boodschappenlijsten van Maria, leer de conserveertechnieken en de tafeletiquette tijdens de middeleeuwen. Proef kruidenwijn en zelfgemaakte boter. Koks nemen u mee op hun historische zoektocht naar eten en drinken in de 15de eeuw. Deze avond wordt er gedemonstreerd met middeleeuwse gerechten en dranken, er is een presentatie over middeleeuwse kookboeken en zie hoe levensmiddelen werden geconserveerd. Verder vertelt een foodarcheoloog over vondsten van levensmiddelen in de middeleeuwen. Entree voor volwassenen bedraagt € 17,50, voor jeugd € 11,25. Meer info en verkoop tickets: www.museumhetvalkhof.nl

15 december - Kerst-Inn Molenhoek
Op zaterdag 15 december wordt in Molenhoek voor de 7e keer een gezellige kerstmarkt gehouden. Deze kerst-lnn wordt georganiseerd door de stichting Jeugd- en Jongerenwerk in samenwerking met gemeenschapshuis De Wieken aan de Esdoornlaan 5 in Molenhoek. Het evenement begint om 14.00 uur en duurt tot 19.00 uur. De toegang is gratis. Dit jaar wordt de bezoeker meegenomen naar de sfeervolle bergen. Hobbyisten laten hun creaties zien, er zijn mooie kerstcadeautjes te koop, allerlei optredens zijn te bewonderen op het podium en er is sfeervolle muziek te beluisteren. Verschillende sponsoren voorzien de bezoekers van lekkere hapjes. Met de loterij kunnen bezoekers weer mooie prijzen winnen. De kaartjes voor deze loterij worden tijdens de kerstmarkt verkocht en de prijzen worden verloot onder de aanwezigen. Dit jaar is er voor het eerst tegelijkertijd ook een Kerst-Inn Outdoor. Deze wordt samen met winkeliersvereniging Molenhoek georganiseerd. Jong en oud zijn welkom om tijdens deze markt mee af te reizen naar de sfeervolle bergen. Meer informatie: www.kerstinn-molenhoek.nl.

15 & 16 december - Kerstmarkt Groesbeek
Op 15 en 16 dec vanaf 12 uur vindt in het centrum van Groesbeek en binnen en buiten bij Mariëndaal een kerstmarkt plaats. Doordat de BIZ en Evenementen Organisatie Groesbeek de handen in een hebben geslagen is de markt nu uitgebreid. Wij organiseren deze kerstmarkt om een gezellige samenzijn te creëren voor jong en oud. Op Park Marïendaal staan tal van kramen. Beide dagen wordt de muzikale omlijsting door Muziek Express verzorgd en zullen Gino en Lisanne op verschillende locaties een optreden geven. Op zondag zal er ook een gezellige brassband het publiek voorzien van kerstmuziek. Binnen in Mariëndaal staan ook kraampjes en zal er op beide dagen voor de kinderen een schminkster zijn. De kerstman zal ook aanwezig zijn samen met de IJszusjes. Op het marktplein en het dorpsplein staan verschillende kramen waaronder veel foodkraampjes. Ook zal er een curlingbaan liggen waar je je als team van 5 personen voor kunt opgeven. Hier zal in competitieverband gespeelt worden waar je natuurlijk ook nog een leuke prijs mee kunt winnen. Wil je met je bedrijf, voetbalteam, carnavalsclub of gewoon gezellig met vrienden of familie mee doen? Geef je dan op bij info@eogroesbeek.nl.

16 december – Crossduathlon Groesbeek
Zondag 16 december vanaf 11.30 uur staat voor de 14e keer de Cerberus Crossduathlon op het programma. Deze vindt plaats op en rond de Motorcrossbaan aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Een crossduathlon is een wedstrijd waarbij gelopen, gefietst en opnieuw gelopen wordt op onverhard terrein. Een uitdagend evenement dat garant staat voor veel spektakel, zowel bij deelnemers als toeschouwers. Het programma en parcours is als vanouds: een korte (3,5 km lopen -10 km ATB, 3,5 km lopen) en een lange (7-20-3,5) afstand over een pittig, afwisselend parcours. De lange afstand kan ook als duo volbracht worden, waarbij de een loopt en de ander fietst. Het evenement is zowel geschikt voor wedstrijdatleten als voor meer recreatief ingestelde sporters. Meer informatie en inschrijvingen: www.tvcerberus.nl.

16 december – Kerstmarkt Kringloop Groesbeek
Op zondag 16 december is het niets anders dan kerst, dat de klok slaat. In en rondom De Kringloop aan de Industrieweg 19 in Groesbeek is er tijdens de traditionele kerstmarkt ook een kerstmuziekfancyfair. Vanaf 12.00 uur is de kerstmarkt geopend terwijl om 13.00 uur er een start wordt gemaakt met de kerstmuziekfancyfair waar een keur aan plaatselijke en regionale artiesten een optreden zullen verzorgen. De presentatie van deze kerstmuziekfancyfair is in handen van Theo van Blitz en hij krijgt daarbij muzikale ondersteuning van feest-dj Mark. Ook in de verwarmde tent is het goed toeven tijdens de kerstmarkt en fancyfair. Tijdens dit grote kerstgebeuren zal er een grote donatie plaats gaan vinden aan de Voedselbank Berg en Dal en Heumen. In totaal 99 gezinnen zullen ongetwijfeld wat extra's gaan krijgen van De Kringloop in welke vorm dan ook. Overigens wekelijks doneert De Kringloop al verse groente en fruit aan de voedselbank. De kinderen van de voedselbank mogen met Sinterklaas ook de schoen zetten. Momenteel is er in De Kringloop een keur aan kerstartikelen te koop. Gezien het grote succes van De Kringloop Groesbeek zijn ook de openingstijden veranderd. Elk maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de laatste zondag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Inname van spullen is op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

16 december - Receptie Prins Ummenie
Zondag 16 december 2018 organiseert carnavalsvereniging De Feestneus een receptie voor Prins Ummenie d'n 59ste, Lars "Nase" Derks. Iedereen kan van deze gelegenheid gebruik maken om de kersverse Prins te feliciteren. De receptie begint om 13.11 uur en duurt tot 15.31 uur. Aansluitend aan de receptie vindt er een gevarieerde afterparty plaats onder het mom van “Beej Prins Ummenie Thuus”. Er vinden optredens plaats Neppie Kraft, Duo Moes, De Dansgarde van De Dwarsliggers, diverse schlagergroepjes en DJ BOB. De presentatie is in handen van Maarten Rikken. Het belooft een gezellige en bonte middag te worden. Iedereen is van harte uitgenodigd in De Linde aan de Cranenburgsestraat 33 te Groesbeek, de toegang is gratis! Voor meer informatie: www.defeestneus.nl

16 december – Kerst, sfeer en meer in Cosmas Damianus
Vivace en popkoor Trente Plus zijn al weer even bezig om er voor te zorgen dat ook de vierde editie van: kerst, sfeer en meer, een succes zal gaan worden. Op 16 december van 17.00 - 21.00 uur staat er weer een prachtig programma te wachten in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek. Het is weer gelukt om vijf verschillende genre-koren vast te leggen. Dit jaar ook koren van buiten de regio. Zoals andere jaren zal het een gratis in- en uitloopconcert zijn. Met voldoende pauze om gezellig met elkaar wat te kunnen nuttigen op het koek en zopieplein.

16 december – Film in de Mallemolen
Zondag 16 december wordt er weer een filmvoorstelling gehouden in cultureel centrum de Mallemolen. Filmmaker J. Driessen neemt u deze keer mee naar Iran, voorheen Perzië. We starten in de hoofdstad Teheran en gaan naar de paleizen van de voormalige Sjah. Vervolgens naar het Golestan Paleis. Hier staat een kopie van de vermaarde Pauwentroon. Daarna gaan we naar de grote Bazaar Bozorg. We bezoeken ook de immense begraafplaats waar 200. 000 soldaten graven zijn die gesneuveld zijn in de grote oorlog met Irak. De stad Jazd, 5000 jaar oud, is de heetste van het land. Het is er 40 tot 50 graden Celsius. Hier staat de Jam-e-Moskee, een voorbeeld van Perzische architectuur. Ten slotte gaan we naar de stad Isfahan, de culturele hoofdstad van Perzië. De stad heeft een monumentale architectuur. De film besluit met een bezoek aan de mooi verlichte bazaar. Aanvang van de filmvoorstelling is om 11.00 uur, de toegangsprijs bedraagt € 2,00 incl. een kopje koffie/thee. Meer informatie vind je op: www.mallemolengroesbeek.nl

16 december – Kerstschieten Eendracht Ooij
Zondag 16 december organiseert de herenschietgroep van schutterij Eendracht Ooij haar jaarlijkse kerstschietwedstrijd in dorpshuis de Sprong te Ooij. Er wordt geschoten op gelukskaarten zodat een ieder evenveel kans heeft om in de prijzen te vallen. Inschrijven voor deelname (m/v) kan tussen 11.00 en 12.00 uur vanaf 16 jaar. Je hoeft géén lid te zijn van de schutterij om te mogen deelnemen . Kom onder het genot van een hapje en een drankje uw geluk beproeven op 16 december. Het bestuur heet U dan van harte welkom op één van de schietbanen.

16 december - Kerstconcert Ooijse Toekomst en Tot Zangs
Muziekvereniging Ooijse Toekomst en koor Tot Zangs zullen op zondag 16 december samen een kerstconcert geven in de Sint-Hubertuskerk in Ooij. Muziekvereniging Ooijse Toekomst, onder leiding van dirigent Paul Vlieks, speelt kerstliederen en orkestwerken in de kerstsfeer. Koor Tot Zangs uit Millingen aan de Rijn zal een selectie van fraaie en vrolijke kerstliederen ten gehore brengen. Het koor zingt 3- of 4-stemmige nummers, a-capella of met pianobegeleiding. Deze zal verzorgd worden door Frans Coerwinkel die tevens de dirigent is. Verder zullen er kerstliederen door Ooijse toekomst en Tot Zangs samen ten gehore worden gebracht, waarbij het publiek wordt uitgenodigd mee te zingen. Aanvang van het kerstconcert is om 15.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er achter in de kerk nog een gezellig samenzijn van orkest, koor en publiek onder genot van glühwein, warme chocolademelk en kerststol.

14,15 & 16 december – Kerst-Inn
In de Antonius van Paduakerk aan de Groesbeekseweg in Nijmegen wordt ook dit jaar weer een Kerst-inn georganiseerd. Ook dit jaar is er weer een kerstexpositie van allerlei kerststalletjes, met extra aandacht voor de ster. Achter in de kerk zal er ook een kerstfair zijn, met allemaal kerstartikelen die door vrijwilligers gemaakt en verzameld zijn: kerststukjes, secondhand-kerstversieringen, kaarsen, kerstkaarten, kerstboeken en kerstmuziek, fairtrade producten , kerststerren, kerstsieraden en een kerstcafé. Een goede gelegenheid om kerstinkopen te doen en uw familie en vrienden te verrassen met een leuke zelfgemaakte kerstattentie.
De openingstijden zijn als volgt:
Vrijdag 14 december vanaf 16.00.u. ,
zaterdag 15 en zondag 16 december geopend van 11.00.u. tot 17.00.u.
Zondagmiddag wordt de Kerst-inn om 16.00 uur afgesloten met een concert van het Paduakerstkoor dat de traditionele Christmas carolls zal zingen, afgewisseld met samenzang. Meer informatie: www.avpnijmegen.nl

15 & 16 december – Kerstsprookjesfestijn in Wijchen
De dagen worden korter. Tijd voor het Kerst Sprookjesfestijn Wijchen. Tijdens de zesde editie in het weekend van 15 en 16 december worden alle kinderen uitgenodigd hun zelfgemaakte lampion mee te nemen naar de opening, met mooie prijzen in het verschiet. Dit jaar is er wederom een hoofdrol weggelegd voor prinses Wijcheline, de tijdelijke bewoonster van Kasteel Wijchen. Maar ook de rest van het dorp dompelt zich in sprookjessfeer. Het gehele centrum is feestelijk versierd en het wemelt er van de sprookjesfiguren. De winkelstraten hebben elk hun eigen sprookjes-thema en overal worden mooie kerstverhalen en sprookjes verteld. Voor de niet al te jonge bezoeker is het op zaterdagavond griezelen geblazen met spannende verhalen in het kasteel. Wie kan de mooiste lampion maken? Dat is dit jaar de uitdaging voor de kinderen. Lever je zelf geknutselde lampion na de opening in en maak kans op mooie prijzen. De opening vindt plaats op zaterdag 15 december bij het prachtig gedecoreerde Kasteel Wijchen, met muziek van de Stichting Samenwerkende Wijchense Muziekverenigingen. Aansluitend is er een Christmas Carol Sprookjes Concert. Bij de Antonius Abt kerk staat een levende kerststal en in de kerk treden verschillende kerstkoren en muziekgezelschappen op. In de molen kun je proeven van lekkernijen gemaakt van het aldaar gemalen meel. Alle activiteiten worden op zondagmiddag 16 december vervolgd. De winkels zijn op beide dagen geopend en op verschillende plekken zijn workshops te volgen. En vergeet niet een kijkje te nemen bij Wijchen Schaatst: de gezellige ijsbaan midden op de Markt. Kerst Sprookjesfestijn Wijchen, zaterdagavond 15 december van 18.30 tot 22.00 uur, zondag 16 december van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: gratis. Kijk voor meer informatie en het actuele programma op www.kerstsprookjesfestijn.nl

16 december – Kerstmarkt in Malden
Zondag 16 december vanaf 11.00.u. wordt er in het winkelcentrum in Malden een Kerstmarkt georganiseerd. Een leuke kerstmarkt met vooral creatievelingen. Van mozaïek tot bloemstukken, kleding, kersthuisjes en nog veel meer. Overdekt, verwarmd, gratis entree en gratis parkeren.

16 december - Rommelmarkt in de Jan Massinkhal
De gezelligste rommelmarkt van Nederland, zondag 16 december in de Jan Massinkhal in Nijmegen, met meer dan 200 kramen snuffelplezier. De markt is geopend van 09.00 – 16.30 uur, de entree bedraagt 4,-. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee naar binnen.. Meer informatie: www.dewitevenementen.nl.

16 december – Italiaanse Kerstmarkt
Bellissimo Beek: de enige Italiaanse kerstmarkt van de regio. De derde editie vindt ook weer plaats in De Musschenberg, Rijksstraatweg 154 in Beek-Ubbergen. Kom proeven van Italiaanse delicatessen en shop je unieke Italiaanse kado's. Denk aan keramiek, tassen, sieraden, olijfolieproeverij, wijnproeverij, barista, barbier, foodtrucks en live muziek. De toegang is gratis. U bent welkom, zondag 16 december van 12.00.u. tot 18.00.u.

16,17 en 23 december – Concerten Groesbeeks Gemengd Koor
Ook dit jaar geeft het Groesbeeks Gemengd Koor een kerstconcert, waarin dit jaar Finse kerstliederen centraal staan. Finland heeft een rijke muziektraditie; iedereen kent de grote Finse componist Jean Sibelius; twee van onze Finse liederen zijn van zijn hand. Behalve die Finse stukken staat er nog veel meer op het programma: wij zingen dit jaar delen uit een sfeervolle Nederlandstalige Kerstcantate; daarnaast twee stukken uit een schitterende Adventscantate (1719) van Georg Philipp Telemann en nog een aantal fraaie werken. Daarbij worden we begeleid door musici van hoog niveau: onze vaste pianist, Vincent Cuppen, Johnny Rahaket, viool, en Wynand Vissers, cello; behalve onze eigen solisten treden er twee professionele vocalisten op: Emiel Hoefnagel, tenor, en Gerard Polman, bariton. Het Groesbeeks Gemengd Koor treedt met dit programma op:

 • in de Protestantse Kerk in Groesbeek op zondag 16 december 2018 om 16:00 uur.
 • in Groesbeek in de Kapel van de Kloostertuin op maandag 17 december 2018 om 19:30 uur.
 • in de Ontmoetingskerk in de Meijhorst, Nijmegen, op zondag 23 december 2018 om 15:00 uur.
 • De entreeprijs bedraagt € 10,= (inclusief programmaboekje).

  16 december - Seniorenlunch
  Zondag 16 december organiseert men weer een gezellige seniorenlunch in de Mallemolen in Groesbeek. Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers hieraan kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 14 december telefonisch aanmelden op nummer 024 - 3976360. De kosten voor de lunch bedragen € 9,95. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO.

  19 december – Kerst met de Kast
  In de koude decembermaand een avondje heerlijke muziek uitgevoerd door dé band uit het Noorden: De Kast. De groep onder leiding van zanger Syb van der Ploeg komt woensdag 19 december naar Cardo. Kerst met De Kast is een mooi en meeslepend muziekprogramma voor de hele familie, dat warmte brengt in de steeds korter wordende dagen naar de sfeervolle kersttijd toe. Naast de mooiste hits van De Kast óók een selectie van speciaal voor dit programma geselecteerde kerstsongs, gebracht in soms een traditioneel en dan weer in een ‘De Kast-jasje’. Het onvolprezen Hallelujah in een prachtige ingetogen uitvoering, dan Driving Home For Christmas en Imagine. En een speciale gast die dit jaar bij de kerstconcerten zal worden betrokken maakt dit Kerstfeest compleet. Kerst met de Kast, te zien in Cardo op woensdag 19 december vanaf 20.00.u. Cardo vindt u op het terrein van Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. Meer informatie en kaartverkoop: www.cardotheater.nl

  19 december - Workshop Veilig bankieren
  Heb je moeite met internetbankieren? Of wil je meer weten over de veiligheid van online bankieren? Op woensdagochtend 19 december van 10 tot 12 uur krijg je in de Bibliotheek Groesbeek informatie over online bankieren en andere praktische bankzaken. De workshop over veilig bankieren wordt verzorgd door de Rabobank. Een medewerker van de bank geeft advies die is afgestemd op je persoonlijke situatie. Neem je tablet of mobiele telefoon mee als je wilt oefenen met bankieren via je app. Tijdens de workshop kun je concrete vragen stellen over waar je tegenaan loopt. Iedereen is van harte welkom, de entree is vrij. Aanmelden via groesbeek@obgz.nl of meld je aan in de bibliotheek zelf. De Bibliotheek Gelderland Zuid helpt je graag bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Wekelijks vinden er gratis Klik & Tik en Digisterker cursussen plaats in de bibliotheken in Groesbeek, Beek-Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/digitaalvaardig.

  21 december – Midwinter Stiltewandeling
  Midwinter Stiltewandeling, stilstaan bij de natuur in de natuur : Op vrijdag 21 december vanuit het Nederlands Wijnbouwcentrum Groesbeek. De nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar, hierna zullen de dagen langzaam langer en lichter worden .Een mooi moment om te vertragen, stil te zijn, tijd voor jezelf te nemen en je te verbinden met de mensen om je heen en de natuur. Deze ochtend start om 10.00.u. in het Wijnbouwcentrum, waarna we na een korte inleiding, via de wijngaarden de bossen inlopen. Onderweg zal er voor een warme kop thee gezorgd worden en kunnen we met elkaar delen wat we allemaal tegenkomen. Uiterlijk twee uur later zijn we weer terug bij het wijncentrum waar we de ochtend al napratend afsluiten. Deze activiteit is kosteloos en voor iedereen geschikt. Graag aanmelden via Social@nederlandswijnbouwcentrum.nl of 06-10180321 (Ron Hoenderboom). Je vindt het Wijnbouwcentrum aan de Bredeweg 2 in Groesbeek.

  21 december - Dansavond
  Vrijdag 21 december is er weer een gezellige dansavond in de Mallemolen in Groesbeek. Dansen op muziek van vroeger en nu. De muzikale omlijsting is in handen van orkest Aldorum uit Groesbeek. Aanvang 20.00 uur, de toegangsprijs inclusief hapjes bedraagt € 5,00.

  21 december – Luistersessie Marieke van Ruitenbeek
  Marieke van Ruitenbeek, bekend van haar lied over Beek, geeft op 21 december een luistersessie in het Kulturhus in Beek-Ubbergen. De opbrengst is voor de productie van haar eerste album. Iedereen is van harte welkom. De avond begint om 19.30 uur. Entree is €5,-

  21 december – Voorstelling in Cenakelkerk
  Carmina Ludens, een zestienkoppig ensemble uit Nijmegen brengt de voorstelling “Zij hoorden een nieuw lied” op zaterdag 22 december om 19.30 uur in de Cenakelkerk in Heilig Landstichting. Aansluitend aan het concert wordt de gelijknamige kerst-CD feestelijk gepresenteerd. De voorstelling is voor het derde (en laatste) achtereenvolgende jaar te beleven. In dit kerstconcert rekent Carmina Ludens af met het romantische beeld van de herders. In de tijd van Christus' geboorte waren herders geen lieve jongens. Ze werden veracht en buitengesloten, leefden aan de rand van de samenleving, waren verschoppelingen. Maar uitgerekend zij kregen van een engel te horen: "er is een kind geboren dat voor jullie een redder zal zijn." Een zeer afwisselend programma met koorstukken, solo’s en instrumentale intermezzo’s en ook het publiek mag een keer meezingen. Instrumentale begeleiding door een ensemble met viool, fagot en blokfluiten. Om de intentie van de muziek te versterken zet Carmina Ludens zoals altijd theatrale middelen in zoals decor, licht en creatief gebruik van de ruimte. In oktober 2018 is het kerstprogramma 'Zij hoorden een nieuw lied' opgenomen op CD. Deze CD is na afloop van de voorstelling te koop. De voorstelling vindt plaats, zaterdag 22 december vanaf 19.30 uur in de Cenakelkerk in Heilig Landstichting Meer informatie en reserveringen: www.carminaludens.nl.

  22 december - Elvis Christmasshows bij Fletcher Hotels
  Van 21 december tot en met 24 december zal de absolute wereldtop onder de Elvis imitators naar Nederland afreizen om in vier Fletcher Hotels op te treden. Tijdens deze kerstshows zullen drie imitators het podium betreden. Zij komen vanuit Engeland en Ierland naar Nederland om Elvis terug tot leven te laten komen! Zaterdag 22 december komt de Christmasshow naar Hotel Erica in Berg en Dal. Er zijn diverse tickets verkrijgbaar. Kijk op www.FletcherEvents.nl voor de mogelijkheden.

  23 december – Inspired by Bach
  Bach. Zo heet de componist die met zijn geweldige muziek alle harten steelt, maar ook voor latere componisten een bron van inspiratie werd. Kamerkoor Audite Nova zingt op zondag 23 december vanaf 15.00.u. in de Protsestantse Kerk in Groesbeek. Het koor zingt van Bach zelf een mooi kerstkoraal en gaat dan naar zijn navolgers. Dat zijn in ons geval de romantici Mendelssohn, Rheinberger en Reger, en modernere componisten: Villa Lobos, Sandström en Ødegaard. Van de jonge componist Elbers zingen we een opdrachtstuk. Meer informatie en kaartverkoop: www.auditenova.nl

  23 december – Kerstconcert Nijmeegs Mannenkoor
  De Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor concerteert zondag 23 december vanaf 20.00 uur in de Stevenskerk in Nijmegen. Solisten zijn Carla Maffioletti, sopraan en Enzo Kok, een 16 jarige violist. Sfeervolle internationale kerstliederen brengen u zo kort voor kerstmis in de juiste stemming. Koor en solisten worden begeleid door Roland Aalbers op piano. De algehele leiding is in handen van dirigent Dion Ritten. Meer informatie en kaartverkoop: www.nijmeegsmannenkoor.nl.

  23 december – Kerstconcert KNA
  Op zondag 23 december geeft harmonie KNA uit Beek weer haar jaarlijkse Kerstconcert in het Kulturhus in Beek. De aanvang is 11.30 uur en de entree is vrij.

  24 december - Lichtjesavond Groesbeek
  De jaarlijkse herdenking van de Stichting Lichtjesavond Groesbeek op 24 december a.s. zal net als vorig jaar om 16.00 uur beginnen. Na een welkomstwoord van de voorzitter en de (loco)burgemeester gaan de bezoekers onder begeleiding van de vrijwilligers 2619 kaarsen plaatsen bij de graven op de Canadese Militaire Ere Begraafplaats. Voor de bezoekers die met de auto komen is er langs de Zevenheuvelenweg ruim voldoende parkeergelegenheid. De verkeers- begeleiders wijzen u de plek waarna u lopend de begraafplaats kunt bereiken. Bezoekers die moeilijk ter been zijn kunnen zich via lichtjesavondgroesbeek@gmail.com aanmelden voor een pasje, waarmee u dichterbij kunt parkeren. Rond 16.45 uur zal Marjolein Pieks, bekend van haar vertolking van Mariken van Nieumeghen en Kiste Trui, haar slotlied zingen. De bezoekers kunnen onder het genot van een kop warme chocolade-melk genieten van het warme kaarslicht dat over de begraafplaats schijnt.Wilt u kaarsen doneren dan kunt u uw bijdrage overmaken naar: Stichting Lichtjesavond Groesbeek, NL69 RABO 0330 5231 12 Wilt u liever een contante donatie geven dan kunt u terecht bij Brouwerij ‘Den Drul’, Dorpsstraat 7 Groesbeek. Meer informatie: www.lichtjesavondgroesbeek.nl

  26 december – Top 2000 bij OEV
  Op Tweede Kerstdag is het “Top 2000 – café” bij O.E.V. in Millingen aan de Rijn weer geopend. De Top 2000 radio-uitzending start op 25 december en eindigt op Oudejaarsdag vlak voor 0:00 uur: 2000 populaire songs in maar liefst 144 uur. Heb jij ook zo’n zin in veel van die bekende wereldhits op een rij? Kom dan op Tweede Kerstdag alvast in de stemming met óók jouw favoriete Top 2000-liedjes. Daarnaast gaan we een heuse “Millingse en omstreken” Top 30 ten gehore brengen. Meer info hierover volgt later. Dus noteer alvast in uw agenda: Tweede Kerstdag vanaf 20.00 uur: Top 2000 in het O.E.V.- café. De entree is deze avond gratis.

  26 december - Winterconcerten in Historische kerk
  'Verbazen & Verblijden' op Tweede Kerstdag. Drie kleine Winterconcerten met Gedichten in de Historische Kerk Groesbeek. Klassieke muziek & gedichten, dans, kunst aan de muur, bloem-creaties, kerstbrood en warme wijn. Op 26 december organiseert hoboïste Lidia van der Vegt het 30e seizoenen-concert. Het zal een extra feestelijke gebeurtenis worden, want naast muziek, poëzie, bloemen, beeldende kunst, wordt er ook gedanst in barokke stijl door de Historische dansgroep ‘Triomphe et Enchantement' uit Nijmegen. Voor de seizoen-concerten stelt Lidia elke keer met bevriende musici een nieuw en verrassend programma samen. De musici zijn: Anastasia Anufrieva op luit, Lidia van der Vegt en Mechiel van den Brink op hobo, Tara Kumar op cello en Pauline Schenck op klavecimbel en orgel. Er worden werken gespeeld van o.a. Bach, Händel, Vivaldi, Mozart, Grieg en Franck. Er hangen schilderijen van Peter Rohs. Irma Bogers en Henk Barendreg doen de voordracht en de winterbloem-creaties zijn van Harry Janssen. De miniconcerten beginnen 14.15 uur, 15.15 uur en 16.15 uur.

  26 december - Kerstconcert Symfonieorkest Nijmegen
  Een fijne kerstsfeer is verzekerd tijdens het traditionele kerstconcert van het Symfonieorkest Nijmegen. De Stevenskerk zal op tweede kerstdag gevuld worden met verwarmende klassieke muziek, uitgevoerd door het orkest en Projectkoor Gelderland en het Zuid Nederlands Concertkoor met als soliste de Nijmeegse sopraan Francine van der Heijden. Het concert begint met het Magnificat van Rutter, en wordt afgesloten met de Carol Symphony van componist Victor Hely-Hutchinson. De Carol Symphony is gebaseerd op vier kerstliederen. Het orkest staat onder leiding van dirigent Frans-Aert Burghgraef. Na afloop van het concert, dat ongeveer een uur zal duren, drinken wij graag een glaasje glühwein met u. Meer informatie en voorverkoop: www.symfonieorkestnijmegen.nl

  29 december – Oliebollentoernooi Switch
  Op zaterdag 29 december vindt het traditionele Olieballentoernooi van sportvereniging Switch ’87 plaats met volop volleybal in het volgende programma: Van 09.30 – 12.00 een vrije inlooptraining voor alle jeugd van 6 - 12 jaar uit Millingen en omgeving. Om 12.00 uur begint het inmiddels traditionele Olieballentoernooi voor mix-teams (minimaal twee dames/team) in de leeftijd van 12 - 85 jaar. Ook individuele spelers kunnen zich aanmelden. De toernooiorganisatie stelt op basis van de aanmeldingen mix-teams samen. Na deze sportieve activiteiten wordt om 18.30 uur een Winterbuffet geserveerd. Om 20.00 begint de feest- en vrijwilligersavond met huldiging van de jubilarissen. Daarna is het feesten op muziek van DJ Bob. Iedereen bakt weer: Geen inschrijfgeld maar vanwege het grote succes van vorig jaar worden de deelnemende teams wederom gevraagd een bakproduct voor acht personen in te leveren bij de teamaanmelding op zaterdagmorgen, deze keer met als thema: Misbaksel. Het beste Misbaksel wordt bekroond. Aanmelden voor het Olieballentoernooi en winterbuffet kan tot en met 20 december via www.switch87.nl, www.stamvolleybal.nl of stuur een mail naar olieballentoernooi@outlook.com.

  December – Klik & Tikcursus Bibliotheek Gelderland Zuid
  De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert in verschillende vestigingen in de gemeente Berg en Dal gratis ‘Klik & Tik’ cursussen. Tijdens deze cursus leer je de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Alle deelnemers zijn het erover eens: de cursus is leerzaam, de begeleiding is geduldig en de bijeenkomsten gezellig. Volgens vrijwillig begeleider Jo Coerwinkel heeft de bibliotheek een belangrijke functie als het gaat om de brede educatie van mensen. “Niet alleen met digitale trainingen, maar ook met een aanbod voor bijvoorbeeld laaggeletterden. Zodat mensen beter mee kunnen doen in de maatschappij. De bibliotheek is en blijft een ideale ontmoetingsplek waar mensen ongedwongen kunnen binnenlopen om informatie te halen, een praatje te maken of gewoon om een tijdschrift of krant te lezen.” Wil je ook graag met de computer leren werken? De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert wekelijks gratis Klik & Tik cursussen in de bibliotheken in Beek-Ubbergen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn. De cursus duurt tien weken. In januari beginnen er weer nieuwe cursussen. Kijk voor meer informatie www.obgz.nl/digitaalvaardig.

  t/m 6 januari - Beweegtuin Millingen gesloten
  De beweegtuin in Millingen op sportpark “de Hove” is gesloten in de periode van 21 december t/m 6 januari. Onze coaches zijn vanaf 9 januari 2019 weer elke woensdag van 14.30-15.30uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig. Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie op thee te drinken.

  11 januari – Schlagerfestival Millingen
  Op vrijdag 11 januari vanaf 19.30.u. houdt carnavalsvereniging de Deurdouwers voor de 29e maal het regionale schlagerfestival in Hotel Millings Centrum. Dit jaar mogen wij elf deelnemende liedjes begroeten waaronder drie nieuwe groepen en een groep die in het verleden drie maal achter elkaar met de eer ging strijken. Om het een en ander zo sportief en deskundig mogelijk te laten verlopen, zijn de Prinsen uit het hoog en laag, alsmede de koningen van beide millingse schutterijen uitgenodigd om in de jury plaats te nemen. De muzikale leiding is ook dit jaar weer in handen van Tom Meeuwese. De entree is gratis.

  t/m 15 januari - Kersttentoonstelling de kleine Heilige Geest
  Ook dit jaar kan men naast de vaste collectie in het museum genieten van de kersttaferelen zoals de 60 kerststallen uit vele werelddelen, waarvan een grote van 100 jaar oud die de hele serre in beslag neemt. Het afgelopen jaar is het museum uitgebreid met een prachtige collectie. Het betreft uitbeeldingen van de vlucht naar Egypte. In de bijbel staat dat Maria, Jozef en Jezus na zijn geboorte moesten vluchten naar Egypte omdat de toenmalige koning Herodes, Jezus om het leven wilde laten brengen. Dit thema is op vele manieren verbeeld o.a. door middel van beeldjes, kaarten, prentjes en schilderijen. Bij deze verbeeldingen hoort ook de rust tijdens de vlucht naar Egypte. Daarnaast zijn ook vele beelden van engelen te bewonderen, zoals een prachtig engelen-orkest en engelen in kerstsfeer . Ook zijn er mooie geschilderde eieren met religieuze voorstellingen, afkomstig uit Rusland. De openingstijden zijn wo-26, do-27 en zon 30 december van 11.00 u tot 16.00 u Buiten de vaste tijden ook na een telefonisch afspraak te bezichtigen. De kersttentoonstelling is van 16 december tot 16 januari www.dekleineheiligegeest.nl tel. 024-6636755. Het museum vindt u aan de van Ruysdaelweg 37 6562 XD Groesbeek.

  16 januari - Cursus Vrijwilligers & Dementie
  Graag attenderen wij u wederom op de cursus ‘Vrijwilligers & Dementie’, die twee keer per jaar gegeven wordt door Indigo afdeling Preventie in regio Nijmegen. De cursus is bedoeld voor alle vrijwilligers, die in hun werkzaamheden te maken krijgen met dementerende mensen en bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt informatie gegeven over de ziekte en achtergronden van dementie; het omgaan met dementie en het werken als vrijwilliger met mensen met dementie. In de cursus is er naast deze praktische informatie ook de gelegenheid voor de cursisten om ervaringen in het werken met dementerenden uit te wisselen. De eerste cursus van dit jaar zal gegeven worden op: woensdag 16 en 30 januari en 13 februari 2019, van 10.00-12.30 uur.
  Locatie: Pro Persona, Nijmeegsebaan 61 in Nijmegen Kosten: € 15,- per deelnemer ( inclusief cursusmap en koffie/thee) Voor aanmelding en/of meer informatie kunt u contact opnemen via telefoonnummer 026-3124483 of mailen naar info@indigogelderland.nl.

  24 januari – Cardo Piratenfestijn
  Donderdag 24 januari het Cardo Piratenfestijn, met o.a. Jannes, Sieneke en Helemaal Hollands. Dit belooft een weergaloze avond te worden waarop het Nederlandse levenslied centraal staat en meezingen verplicht is. In navolging van het populaire Mega Piraten Festijn organiseert Cardo Theater dit seizoen haar eígen feestje waarop een keur aan bekende en minder bekende Nederlandse piratenartiesten zal optreden. Zo zullen Lesley Williams, Helemaal Hollands, Stef Ekkel en René Karst, Belinda Kinnaer en de mannen van Ancora de revue passeren. Maar ook Sieneke en niemand minder dan Jannes komen gezellig langs om het publiek te verblijden met hun vocale kunsten. De presentatie zal deze avond in handen zijn van Willie Oosterhuis: een begrip in de wereld van het Hollandse lied. Cardo Piratenfestijn, 24 januari vanaf 20.30.u. in Cardo. Cardo vindt u op het terrein van Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. Meer informatie en kaartverkoop: www.cardotheater.nl