Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

Alle bingo's zijn afgelast


Afgelastingen

Protestantse Kerk - Alle activiteiten van de Protestantse Kerk Groesbeek --> afgelast.

7 juni – Landschapsparade in Berg & Dal --> verplaatst naar zondag 4 oktober

Seniorenvereniging Sionsheuvel in Groesbeek en Seniorenvereniging Breedeweg gelasten alle activiteiten af.

Seniorenvereniging Groesbeek/de Horst, KBO Ooij en KBO Beek last alle activiteiten af.

Alle Activiteiten van fanfare Ons Genoegen in Millingen zijn afgelast

Alle activiteiten van schutterij OEV in Millingen zijn afgelast.

Zaal UNA in Kekerdom is gesloten. Alle activiteiten zijn hiermee afgelast.

De volgende musea in de regio zijn gesloten:
Vrijheidsmuseum, De Bastei, Afrika Museum, Orientalis, Museum ’t Valkhof, Infocentrum WOII en MuZIEum.

Het SWOM verzorgt geen vervoer voor ouderen in Millingen, Kekerdom en Leuth.

De buurtbussen van Breng rijden niet !

Sportpark de Hove in Millingen is gesloten. Ook de Beweegtuin is buiten gebruik !

De Beweegtuin in Ooij is buiten gebruik.

Alle voorstellingen in de Schouwburg, de Vereeniging, LUX en De Lindenberg in Nijmegen zijn geannuleerd !!

In verband met het Coronavirus is besloten het Marikenhuis te sluiten voor alle activiteiten en bijeenkomsten. Ook individuele gasten kunnen in deze periode niet in het huis terecht. Heeft u toch behoefte aan een gesprek, stuurt u een mail naar info@marikenhuis.nl. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Voor vragen over Kanker en leefstijl belt u naar 06-50590053 (Gina Beijen)

Ook de Polderkamer, de huiskamer in dorpshuis de Sprong in Ooij is morgen gesloten. Er zullen dus geen maaltijden op woensdag en vrijdag meer worden bereid.


Mededelingen

Bibliotheken gaan op maandag 18 mei in aangepaste vorm open
De grotere vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid openen op maandag 18 mei weer hun deuren. Bibliotheekleden kunnen tijdens de normale openingstijden in de bieb terecht voor het inleveren en lenen van boeken en andere materialen. Om alles veilig te laten verlopen voor medewerkers en bezoekers volgt de bibliotheek de richtlijnen van het RIVM. Negen kleinere onbemande vestigingen blijven voorlopig noggesloten. Meer informatie: www.obgz.nl.

27 mei Nijmeegse schrijvers live online
Schrijvers David Steenmeijer en Heidi Koren zijn op woensdag 27 mei te gast bij Nijmeegse Schrijvers Live. Deze online talkshow brengt boeken die tijdens de coronacrisis verschijnen onder de aandacht. De presentatie is in handen van Jelko Arts. Laurens van de Linde verzorgt een muzikaal intermezzo. De live-uitzending vindt plaats van 20.00 tot 21.00 uur en is te bekijken via www.twitch.tv.

28 mei – Ons Dorp bij Omroep Gelderland: Kekerdom in 1950
Kekerdom is in 1950 een dorp dat qua sfeer doet denken aan de Bert Haanstra-film Fanfare. Een idyllisch landschap, huizen aan de dijk, het paard als vervoer naar het werk en de draaiende molen De Duffelt die het plaatje compleet maakt. Honderden mannen uit Kekerdom en omgeving werken bij de steenfabriek en verplaatsen met de tram en het paard de ongebakken stenen die door zon en wind worden gedroogd en met de hand worden omgedraaid. Het paard is vlak na de oorlog nog heel erg belangrijk. Als vervoermiddel naar het werk, als transporthulp en er is dan ook een levendige ruitersportvereniging in het dorp. Veel dieren zijn stamboekpaarden en de meesten zijn van het ras het Gelders paard. De boeren houden er vooral melkvee op na en de kolenboer komt aan huis voor de brandstoffen. Toon de postbode fietst voorbij in een prachtig uniform en bij transportbedrijf Haukes gebruiken ze afgedankte legertrucks die een flinke opknapbeurt kunnen gebruiken. De verenigingen uit het dorp presenteren zich allemaal op een weiland van de familie Sanders. Er wordt gekorfbald (Klimop) en voetbalclub VVLK speelt in een weiland waar het vee is uitgehaald (en de koeienvlaaien zijn verwijderd). Muziek- en Toneelvereniging Uitspanning Na Arbeid, eigenaar van deze film, trekt tot slot al musicerend het dorp rond. Ons Dorp Kekerdom is donderdag 28 mei om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Meer informatie over Ons Dorp is te vinden op onze website. Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

29 mei - LUX Thuis: Online Film & Filosofie college
Als films voor ons spiegels zijn, dan is de ene reflectie een stuk hoopvoller of donkerder dan de andere. In dit online college gaan Volkskrant-filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters in op de utopische en dystopische werelden die film aan ons voorlegt. Benieuwd als we steeds weer zijn naar de verfilming van onze idealen en schrikbeelden, vertellen filmwerelden ons veel meer over onszelf dan we in eerste instantie in de gaten hebben. En ze confronteren ons met allerlei wezenlijke vragen over de mens en zijn werkelijkheid.
Bestaat er zoiets als een ‘utopie’? Wat maakt een utopie zo ongrijpbaar? En wat is nu eigenlijk een ideale filmwereld? Sabine en Kevin pluizen het uit, aan de hand van prikkelende filmfragmenten die ons graag aan het dromen zetten over de mogelijkheid van een andere wereld. Dit programma wordt georganiseerd door LUX in samenwerking met het platform Future Based en Denkkaders en is te zien op vrijdag 29 mei vanaf 20.00.u.
Ga naar www.lux-nijmegen.nl/thuis voor meer informatie en kaarten.
Dit programma is onderdeel van de online reeks ‘LUX bij je thuis’. Je wordt de komende tijd via online kanalen getrakteerd op diverse programma’s, zoals een verdiepend gesprek voor of na een film en een live filmquiz.

vanaf 1 juni: muZIEum weer geopend
De afgelopen weken heeft museum het muZIEum niet stilgezeten en is er hard gewerkt om de belevingen aan te passen naar de huidige anderhalve meter maatschappij. Dat kan toch niet met jullie concept? Was dan ook een veel gestelde vraag. Maar het muZIEum laat zich weer van zijn meest flexibele kant ZIEN en op 1 juni kunnen de eerste bezoekers de beleving ondernemen, met inachtneming van de (verplichte) maatregelen.
De bezoeker kiest uit twee verschillende belevingen: de donkerbeleving of Expeditie ribbelroute. De donkerbeleving is binnen in het muZIEum en de ribbelroute is buiten met virtualrealitybril. Uiteraard begeleid, zoals de missie van het muZIEum al uitdraagt, door de ervaringsdeskundigen zelf. Bezoekers ontdekken aan de hand van opdrachten en voelbare elementen hoe het leven kan zijn als je niet (goed) kan zien.
In lijn met de maatregelen van de Rijksoverheid is het verplicht om online te reserveren, dit is mogelijk via: www.muzieum.nl. De bezoeker krijgt een vaste begin- en eindtijd. Vooraf reserveren had altijd al de voorkeur, omdat de bezoeker dan zeker weet dat er een blinde of slechtziende gids klaarstaat. De beleving staat van begin tot eind in het teken van blind- en slechtziendheid. Als bezoeker mag je de gids alles vragen, ook hoe zij deze maatschappij en de anderhalve meter ervaren. Want hoe werkt dat als je niet kan zien? Hoe houd je dan anderhalve meter afstand? Wat zijn de mogelijkheden voor iemand met een visuele beperking om toch zijn of haar weg te vinden, letterlijk en figuurlijk? Het muZIEum is vanaf 1 juni 2020 weer geopend, uiteraard met een aangepast protocol dat voldoet aan de richtlijnen van het RIVM.

vanaf 1 juni: Afrika Museum weer geopend
De verschillende locaties van het Nationaal Museum van Wereldculturen , waaronder het Afrika Museum in Berg en Dal, zijn per 1 juni weer open voor bezoekers. Directeur Stijn Schoonderwoerd: “De gebouwen van onze musea zijn ruim, hierdoor kunnen veel vaste en tijdelijke exposities gewoon open. Wellicht kunnen bezoekers dit jaar niet ver op vakantie, maar in onze musea kunnen zij toch de wereld bewonderen.” Nieuw vanaf 1 juni in het Afrika museum: Door de lens van - hedendaagse fotografen uit Afrika. Een fototentoonstelling met verschillende werken van zeventien talentvolle fotografen. Deze tentoonstelling zou eerder op 2 april geopend worden, en gaat nu per 1 juni direct open voor publiek. De fotografen brengen het menselijke, maar ook hun persoonlijke verhaal in beeld rondom thema’s als geboorte, gendergelijkheid, oorlog, wederopbouw en verstedelijking. Op de website van het Afrika Museum zijn al verschillende blogs te lezen over fotografen wiens werk ook in de tentoonstelling zit. De nieuwe vaste opstelling Inspirerend Afrika toont hedendaags Afrika met een blik op verleden en toekomst. De expositie toont de diversiteit, dynamiek en de veelzijdige actualiteit van het continent. Van onafhankelijkheidsbewegingen en migratie tot de populaire cultuur, kunst en design. Voor de zomer ontwikkelt het Afrika Museum verschillende gezins-activiteiten. Zo komt er een levensgroot doolhof van hooibalen in het museumpark, waarmee kinderen hun kennis over Afrika kunnen vergoten. In het doolhof ontdekken ze meer over de landen, symbolen en kunst uit Afrika. Ook kunnen bezoekers een picknickmand bestellen die zij met elkaar kunnen nuttigen in het museumpark.

1 juni – Milieustraat Millingen gesloten op dinsdag en donderdag
Vanaf maandag 1 juni is de milieustraat in Millingen aan de Rijn (Rowill) op dinsdag en donderdag gesloten. Dit is nodig om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden. Vanaf maandag 1 juni is de milieustraat Millingen aan de Rijn geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.30 uur. Meer informatie: www.dar.nl/bergendal of 024-376000.

Fietsmuseum Velorama per 1 juni weer open.
Medewerkers van fietsmuseum hebben de afgelopen weken besteed aan een aantal verbeteringen. De ingang is vernieuwd, de collectie historische fietsen is uitgebreid, herschikt en logischer opgesteld. De looppaden kennen nu éénrichtingsverkeer met op 1½ meter stopplaatsen. Op de recent bijgevoegde bovenste etage is een fietsenmakerswerkplaats gecreëerd uit de tijd dat onze opa’s en oma’s leerden fietsen. De opening van deze werkplaats was eerder gepland, maar wegens het Coronavirus uitgesteld, de attractie is vanaf 1 juni officieel te bezoeken. Voor bezoekers die de ontwikkeling willen zien vanaf de loopfiets van 1816 tot de heel wat vlottere tweewielers van na 1945: Kaartjes bestellen kan online (www.velorama.nl) of telefonisch (024-3225851).

Museumpark Orientalis weer open vanaf 1 juni
Per1 juni gaat Museumpark Orientalis weer open. Bijzonder aan Orientalis is dat het midden in een bosrijk gebied van 30 hectare ligt. In alle rust en ruimte genieten van de natuur, zonder andere bezoekers tegen het

lijf te lopen, dat is het unieke voordeel van Museumpark Orientalis in de 1,5 meter samenleving. Er is de afgelopen weken druk gewerkt om het museum om te bouwen tot een veilig dagje uit binnen het Rijk van Nijmegen. Dat houdt in dat het museum een beperkt aantal bezoekers kan ontvangen. Bezoekers kunnen op datum tickets bestellen om drukte bij de kassa te voorkomen. Er staan informatieborden om bezoekers te wijzen op de maatregelen en er zijn extra medewerkers om bezoekers hierin te begeleiden. Picknicken in het gras of woestijnzand met zelf meegebrachte etenswaren, of een bezoek brengen aan de horeca, het kan allebei. Ondertussen kun je genieten van al het moois dat het park te bieden heeft, want in deze periode staat de natuur volop in bloei. In de verschillende dorpen en de Oriëntaalse sferen waan je je echt even in het buitenland. In de Romeinse straat vindt je veel sfeer en een originele Romeinse Herberg. Het museum is een goede plek om helemaal tot rust te komen, maar ook kan jong en oud er terecht voor een interactiefprogramma. Sommige activiteiten waarbij fysiek contact nodig is, zoals het schilderen van henna, zullen niet meer mogelijk zijn. Daarom zijn er activiteiten bedacht die bezoekers met behulp van uitleg op afstand zelf kunnen uitvoeren. Ook zijn er diverse tentoonstellingen te bezoeken. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

Corona maatregelen Gelderse zwemlocaties
Vrijdag 1 mei startte het zwemseizoen officieel voor zwemplassen in oppervlaktewateren. Ook dit is door maatregelen dit seizoen allemaal anders. De overheid wil dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven. Willen mensen toch per se het water in? Zwem dan kort. En doe dat dan in één van de 70 officieel aangewezen Gelderse zwemlocaties. Zwemmen en recreëren bij en in natuurwater is niet zonder risico’s. Daarom komt provincie Gelderland bij de start van het zwemseizoen 2020 met de volgende veiligheidsregels, tips en informatie.
1. Houd 1,5 meter afstand, ook in het water.
2. Kom alleen of kom uitsluitend met personen uit uw eigen huishouden.
3. Ga alleen lokaal recreëren, probeer te allen tijde binnen de regio van uw eigen woonomgeving te blijven.
4. Blijf thuis als u één van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging.
5. Blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts heeft en/of benauwdheidsklachten.
6. Vermijd te allen tijde fysiek contact met anderen.
7. Volg altijd de aanwijzingen van de toezichthouders en handhavers op.
8. Ga voorafgaand aan het bezoek thuis naar het toilet (de toiletten op locatie zijn gesloten). 9. Was voorafgaand aan het bezoek je handen met zeep.
10. Betaal zoveel mogelijk met pin of contactloos.
11. Verlaat direct na het recreëren de locatie. Blijf niet onnodig hangen.
Bij het niet opvolgen van de maatregelen kan u de toegang tot de zwemlocatie worden verboden of de gehele locatie wordt gesloten voor publiek.

Cursus Mental Health First Aid, Eerste hulp bieden bij “verwarde” mensen
Wat doe je als een geliefde, vriend, familielid, buurvrouw of leerling een paniekaanval krijgt, het bed niet meer uitkomt of steeds somberder wordt? De cursus Mental Health First Aid (MHFA) vergroot je je kennis over psychische aandoeningen en leert je situaties beter inschatten. Je ontwikkelt vaardigheden om te kunnen handelen, zowel bij mensen met beginnende psychische problemen als bij mensen die in een crisis verkeren.
Je leert eerste o.a. hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen, hoe je in een crisissituatie kunt handelen. En je ontvangt informatie over veelvoorkomende psychische aandoeningen (depressie, angst, middelengebruik, psychose). Dit najaar organiseert Indigo deze cursus gratis in gemeente Berg en Dal, Beuningen, Druten, Nijmegen en Wijchen. De cursus is bedoeld voor inwoners, vrijwilligers en werkenden in de genoemde gemeenten zónder of met weinig kennis van de GGZ (geestelijke gezondheidszorg).
Bij volledige deelname ontvang je een bewijs van deelname. Een certificaat, met een geldigheidsduur van 3 jaar, wordt verstrekt na deelname aan de 4 trainingsbijeenkomsten en het maken van een toets.
• De cursus wordt gegeven door MHFA-gecertificeerde trainers
• Deelnemers per groep: maximaal 15 personen
• Duur: 4 bijeenkomsten van 3 uur, verspreid over 4 à 5 weken
Kijk voor een cursus bij u in de buurt op www.mhfa.nl of informeer bij Indigo tel. 026-3124483 of info@indigogelderland.nl.

Judo als buitensport
Nu de coronamaatregelen door de overheid zijn versoepelt en kinderen weer buiten mogen sporten, heeft Judovereniging Groesbeek deze mogelijkheid met beide handen aangegrepen om weer judotraining te geven. Niet binnen, maar buiten werken aan judotechnieken, kracht- en conditietraining. De 1e training vond onlangs plaats. Hoewel judo als binnensport wordt beschouwd, kunnen judoka’s ook goed buiten uit de voeten. Ook daar kunnen zij werken aan judotechnieken, kracht- en conditietraining. Op dinsdag en vrijdag kunnen de jeugdleden tot en met 12 jaar hun judotrainingen volgen op een afgezet deel van een kunstgrasveld op sportpark Zuid. Natuurlijk worden alle gedragsregels in acht genomen zoals 1,5 meter afstand tussen trainer en judoka’s en gelden er regels voor ouders die hun kinderen komen brengen en halen. Een aanwezige corona-verantwoordelijke vanuit het bestuur ziet erop toe dat alles goed verloopt. Judovereniging Groesbeek biedt binnenkort aan jeugdleden vanaf 13 jaar een aparte buitentraining aan waarbij de 1,5 meter afstand tussen trainer en judoka’s en tussen judoka’s onderling geldt. Mail voor meer informatie naar secretariaat@judogroesbeek.nl of kijk op www.judogroesbeek.nl. Ook niet-leden tot en met 18 jaar die judotrainingen willen volgen, kunnen contact opnemen.

Help het museum in de buurt te heropenen!
Om op 1 juni weer verantwoord en veilig open te kunnen hebben Gelderse musea extra hulp nodig van inwoners. De website www.Erfgoedvrijwilliger.nl doet een beroep op mensen die zich in coronatijd willen inzetten voor een museum of monument in hun dorp of stad.
De heropening van veel Gelderse musea en monumenten is afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers. Een grote groep vrijwilligers is achter de schermen al hard aan het werk om alles voor te bereiden. Tegelijkertijd zijn er vrijwilligers die hun werkzaamheden voorlopig niet kunnen hervatten, vanwege een kwetsbare gezondheid, leeftijd, zorgtaken of andere omstandigheden. Het risico bestaat daardoor dat verschillende musea en monumenten in Gelderland dicht moeten blijven.
Erfgoed Gelderland doet via de website Erfgoedvrijwilliger.nl een beroep op Gelderlanders om de musea en monumenten in hun woonplaats bij te staan. Door (tijdelijk) in te springen als erfgoedvrijwilliger, kan een museum of monument toch open gaan en blijven. Voor een aantal van hen kan dit net het verschil maken.
Geïnteresseerde inwoners kunnen via www.erfgoedvrijwilliger.nl aangeven dat zij zich willen inzetten en in welk gebied. Erfgoed Gelderland brengt de geïnteresseerde vervolgens in contact met een museum of monument in de buurt.

1 - juni - Bibliotheek organiseert online leesclubs voor jong en oud
De Bibliotheek Gelderland Zuid start eind juni met vijf online leesclubs. Niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen en jongeren is er een leesclub. Deelnemers krijgen een exemplaar van het gekozen boek thuisgestuurd en gaan in gesprek met de schrijver, zoals Thomas Olde Heuvelt of Thijs Goverde. Leesliefhebbers kunnen zich tot 1 juni gratis inschrijven. Twee leesclubs zijn gericht op jeugd, met jeugdauteurs Thijs Goverde en Tineke Honingh. De jonge schrijver Rima Orie gaat over haar boek ‘De Zwendelprins’ in gesprek met jongeren. Volwassen lezers kunnen met Hanneke Hendrix in gesprek over haar roman Aswoensdag. Thomas Olde Heuvelt, auteur van de huiveringwekkende thriller Echo, gaat in op de beleving van het boek. Per leesclub kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen. Zij gaan in gesprek met de auteur onder leiding van een gespreksleider. Hiervoor wordt de online omgeving Jitsi gebruikt. Via www.obgz.nl/onlineleesclubs kun je je tot 1 juni inschrijven voor de online leesclub van jouw keuze. Hier vind je ook meer informatie over de auteurs en titels.
Wil je liever met vrienden en kennissen zelf een online leesclub starten? Via de website van de bibliotheek zijn er binnenkort handleidingen beschikbaar met vragen over de vijf geselecteerde boeken. Daarnaast is hier ook een handleiding te vinden voor online platforms waarmee je kunt videobellen. Het online leesclubproject is een samenwerking met Dekker v.d. Vegt boekverkopers, Kinderboekwinkel Nijmegen, Kidsproof en Senia. De Provincie Gelderland maakt dit project door een financiële bijdrage mede mogelijk.

Avond4daagse: Home Edition
Ondanks de benodigde maatregelen tegen het coronavirus, kan hét kinderfeest van het jaar toch doorgaan. Met Avond4daagse – Home Edition bieden Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en eRoutes een half miljoen kinderen de mogelijkheid toch de Avond4daagse te lopen. Met een speciaal voor de Avond4daagse aangepaste app lopen de kinderen hun eigen routes op hun eigen moment. Zo wordt drukte en te grote groepsvorming voorkomen. De kinderen komen zo toch, op een leuke en uitdagende manier, in beweging. En natuurlijk wacht na vier dagen wandelen de enige echte Avond4daagse medaille. Door de apptechnologie van eRoutes te koppelen aan de Avond4daagse, kunnen deelnemers straks vier routes vanaf een eigen gekozen vertrekpunt genereren. De routes die zij lopen beginnen en eindigen op hetzelfde punt. De start is dus ook altijd de finish. Daarbij kunnen ze kiezen uit drie afstanden: 2,5 – 5 – 10 km. Met de app in de hand lopen ze zo hun eigen Avond4daagse.
Avond4daagse – Home Edition vindt plaats tussen 1 juni en 31 augustus. In die periode kiezen deelnemers zelf wanneer ze gaan lopen. Dat kan doordeweeks zijn, maar ook in het weekend, en hoewel de naam anders doet vermoeden, dit jaar mag er ook overdag gelopen worden. Omdat het ook om de prestatie gaat, moeten de vier dagen wandelen wel binnen twee weken volbracht zijn. Meer informatie en inschrijven: www.avond4daagse.nl. Deelname aan Avond4daagse – Home Edition kost €5 per deelnemer. Daarvoor krijgt men toegang tot de app, de mogelijkheid vier routes automatisch te laten aanmaken en de prestatie te laten meten. Ook ontvangen deelnemers de officiële Avond4daagse medaille thuisbezorgd.  

Texelse hotels schenken 1.000 overnachtingen voor zorghelden
Onder het motto: ‘Jullie zorgen voor ons, wij zorgen voor jullie’ stellen Texelse hotels samen 1.001 overnachtingen beschikbaar voor zorghelden. Het begrip ‘zorgheld’ wordt daarbij breed geïnterpreteerd: iedereen die deafgelopen twee maanden een onmisbare maatschappelijke bijdrage heeft geleverd. Van oma’s, opa’s, moeders, meesters, boeren, vakkenvullers tot thuishulp en verpleging. De Texelse Hotel Vereniging heeft in samenwerking met VVV Texel de inschrijving vandaag geopend. De actie is geheel belangeloos opgezet, ondanks dat ook de Texelse hotels het afgelopen maanden zwaar hebben gehad door de enorme terugloop van boekingen. De Texelse hotels willen met deze actie graag mensen extra verwennen en iets terugdoen voor al die mensen die afgelopen maanden, en ook nu nog, ‘de hete kolen uit het vuur halen’. Via de link www.texel.net/zorgheldenoptexel kunnen zorghelden vanaf vandaag worden aangemeld. Aanmelden kan tot en met 24 mei. De 1.000 overnachtingen worden verloot onder 500 zorghelden. De winnaars ontvangen een voucher voor twee overnachtingen met ontbijt voor twee personen in één van de 30 Texelse hotels.
Vanaf 1 juni kunnen de winnaars hun gewonnen prijs met een aankomst tot 26 maart 2021 verzilveren, uiteraard op basis van beschikbaarheid.

Anjeractie ondersteunt culturele verenigingen met mobiele collecte
Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat dit jaar tachtig jaar en komt daarom met een speciale jubileumeditie van de Anjeractie: een mobiele collecte, waarbij er extra geld gaat naar de collecterende culturele verenigingen. Dit jaar mogen de verenigingen namelijk honderd procent van de opbrengst van de collecte zelf besteden. Daarmee vullen ze de clubkas aan voor bijvoorbeeld nieuwe instrumenten, kostuums, verf of een oefenruimte.
De Anjeractie bestaat sinds 1946 en is het oudste fondsenwervende middel van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Normaliter gaan er duizenden collectanten van culturele verenigingen, zoals koren, fanfares, toneelgezelschappen en muziekverenigingen, de straat op om geld op te halen voor hun club. Vanwege de coronacrisis is de fysieke collecte – die dit jaar voor de 75e keer zou worden gehouden - omgezet naar een volledig mobiele actie en halen zo'n 1.600 verenigingen geld op in hun netwerk. Onder het motto Houd cultuur in de buurt levend, worden cultuurliefhebbers in de week van 22 tot en met 30 mei door de verenigingen via een whatsapp bericht opgeroepen om hen te ondersteunen. Ook kan er gedoneerd worden via www.cultuurfonds.nl/collecte.

Etalagekunst in Kranenburg
Veel plaatsen kennen het probleem van leegstand in het ooit zo gezellige winkelcentrum. Ook Kranenburg ontspringt de dans niet. Het grote winkelaanbod aan de rand van het oude grensstadje trekt veel bezoekers weg uit het cenrum, waar de Große Straße inmiddels zo’n acht lege plekken telt. Al jarenlang is deze ontwikkeling een doorn in het oog van Heinz Nielen, initiatiefnemer van de initiatiefgroep ‘door burgers voor burgers’(von Bürgern für Bürger). Deze zet zich met allerlei projecten in voor een verfraaiing van de oude kern van Kranenburg. Het idee om leegstaande winkels met medewerking van kunstenaars op te fleuren borrelde al een tijdje en wordt nu werkelijkheid. Vanaf juni zullen zo’n 15 kunstenaars van beide zijden van de grens een proeve van hun artistieke arbeid in zes etalages aan de Haupstraße tentoonstellen. In deze vorm en omvang een uniek project voor Kranenburg. Bij de etalages zullen ook de contactgegevens van de kunstenaars worden gecommuniceerd. Voor de deelnemers betekent het project gratis publiciteit, voor Kranenburg een welkome verbetering van het stadsaanzicht. Meer informatie bij Heinz Nielen: 0049 2826 1733 of heinz.nielen@online

Dagelijks online mediteren (deelname is gratis)
Speciaal vanwege de coronacrisis biedt het Han Fortmann Centrum iedere avond (behalve op zondag) een gratis online meditatiesessie aan. De live-begeleide meditatieoefeningen bestaan de ene keer uit een korte inleiding, de andere keer uit een geleide meditatie, of een oefening in zen, yoga of mindfulness. De oefeningen worden begeleid door deskundige docenten van het Centrum. De duur is steeds 25 minuten. Nu lijfelijke nabijheid vanwege de coronacrisis ingeperkt is, is het extra fijn om samen met anderen online te mediteren. Het Han Fortmann Centrum biedt daartoe de gelegenheid. Vanwege de grote belangstelling is de aanvankelijke termijn van vier weken uitgebreid tot en met 12 juni. De sessies zijn steeds van 19.30 tot 19.55 uur. In deze tijd van extra onzekerheid, ongerustheid en stress kan meditatie een zinvol hulpmiddel zijn om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. In alle hectiek van de dag is het fijn even te ontspannen, contact te maken met jezelf en meer in het moment te zijn. De meditatiesessies zijn voor iedereen gratis te volgen via een smartphone, tablet of pc. Na aanmelding kan men per dag besluiten om al dan niet mee te doen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op: www.hanfortmanncentrum.nl. Deelnemers ontvangen dagelijks een herinneringsmail met een link naar de sessie van die dag. De sessies vinden plaats via Zoom. Meer informatie: info@hanfortmanncentrum.nl of 06-50 63 32 99.

Geen Avond4daagse Berg en Dal
Vanwege de verlenging van de coronamaatregelen heeft de organisatie besloten dat de Avond4Daagse Berg en Dal dit jaar wordt afgelast. Men hoopt de deelnemers allemaal terug te zien bij de editie van 2021.

Wandelen in Berg en Dal
In deze vreemde tijd ontdekken we met velen onze woonomgeving en met name het buitengebied weer opnieuw. Wandelen is vanaf het begin toegestaan en eenvoudig te combineren met de anderhalve meter samenleving. Gemeente Berg en Dal kent een uitgebreid netwerk van wandelpaden en is dan ook niet voor niets wandelgemeente van het jaar 2020. Voor wie extra inspiratie nodig heeft, kijk dan op de website www.wandeleninbergendal.nl.

Ride4Corona: Virtueel Fietsevenement voor Oeganda
Fiets tijdens het Hemelvaartweekend de Ride4Corona: een virtueel fietsevenement van 40 tot 400 kilometer, waarmee geld wordt ingezameld voor fietsen in Oeganda. Fiets ergens in Nederland 400, 200, 100 of 40 kilometer, en help zo zorgmedewerkers die in Oeganda in de frontlinie strijden tegen de verspreiding van het coronavirus in het zadel. Deelnemers bepalen zelf of deze afstand in 4 dagen worden gefietst, of 3, of 2, of zelfs in 1 dag. Je mag ook zelf kiezen hoe je deze afstand fietst: op een racefiets, mountainbike, electrische fiets, bakfiets, SWAP-fiets, of zelfs op de rollerbank of indoortrainer in huis. Er zijn geen regels, behalve de Nederlandse maatregelen tegen het coronavirus. Vraag vrienden, familie en collega’s om jouw prestatie te belonen met een donatie. Het doel is dat we gezamenlijk 4.444 euro inzamelen. Stichting Wilde Ganzen verdubbelt de opbrengst van Ride4Corona, dus bij het succesvol werven van 4.444 euro hebben we een actieopbrengst van 8.888 euro. Dit is goed voor 70 fietsen voor zorgpersoneel in Oeganda. Schrijf je in op www.coopafrica.org/nl/ride4corona en maak direct je persoonlijke fondsenwervingspagina aan. Deelnemen is gratis, en iedere deelnemer ontvangt na afloop een digitaal certificaat met jouw actieopbrengst.

Heilige Mis op YouTube
Sinds afgelopen zondag wordt de Heilige Mis in Groesbeek live uitgezonden via YouTube; Iedere zondag om 9.30.u. kunt u inloggen op Parochie Groesbeek.

Evacuatieverhalen uit Millingen
Op 19 oktober 1944 krijgen de dorpen Millingen, Leuth en Kekerdom het bevel te evacueren. Op 20 oktober moeten de dorpen ontruimd worden. Waar moeten ze naar toe? Naar het zuiden, naar bevrijd gebied kan niet want bij de Thornsche Molen ligt het front. Naar Duitsland kan ook niet want het is verboden de grens over te steken. Dus moet iedereen de Rijn oversteken. Al snel vormt zich een lang lint van wachtende evacués. Vele van hen hebben een wit laken boven hun hoofd als teken dat zij vluchtelingen zijn. Het ontlokt een van de evacués de opmerking: “het ziet hier zwart van de witte lakens”. Met het oversteken van de rivier verlaten deze evacués huis en haard en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Een onzekerheid die uiteindelijk meer dan zes maanden zal duren. Sommige vluchtelingen gaan een dagboek bijhouden. Deze dagboeken geven een heel authentiek beeld van de gebeurtenissen en de emoties van de mensen die huis en haard moesten verlaten. In 1945 gaan na de zomer de kinderen weer naar school. Kinderen wordt gevraagd hun ervaringen met de evacuatie op te schrijven in een schriftje. Wij hebben acht van deze schriftjes teruggevonden. die samen een uniek beeld schetsen hoe kinderen deze tijd beleefd hebben. Al deze evacuatieverhalen uit Millingen zijn opgetekend in het boek 'Het ziet hier zwart van de witte lakens'. Natuurlijk hadden wij dit boek graag vol trots willen presenteren tijdens een drukbezochte bijeenkomst maar helaas is dit door de huidige omstandigheden niet mogelijk. Het boek is vanaf 16 mei voor 10 euro te koop bij Primera en Hebbes in Millingen aan de Rijn.

Uitdaging: ‘In pak aan de bak of zak!’
Maak een speciaal moment van afval buiten zetten We blijven nog steeds veel thuis, maar het afval ophalen gaat door. Net als in Australië, wil de Dar daar hier in de regio Nijmegen ook een speciaal moment van maken. Na het succes van Bin Isolation Outing, maakte zij de Facebookgroep ‘In pak aan de bak of zak’ aan. De groep krijgt steeds meer leden en er zijn al verschillende creatieve foto’s en filmpjes van en door inwoners in deze groep gedeeld. Dar daagt andere inwoners uit de Dar-regio om ook mee te doen. Zo maken we samen een feestje van afval buiten zetten. Inwoners kunnen meedoen door verkleed op een creatieve, leuke, grappige, gekke of mooie manier hun bak of zak buiten te zetten. De foto’s en filmpjes kunnen zij delen in de openbare Facebookgroep: ‘In pak aan de bak of zak!’ Foto’s en filmpjes kunnen inwoners ook mailen naar Dar via info@dar.nl. Meer informatie: www.dar.nl/afvaluitje.

Eeuwenoude recepten uit het Midden-Oosten bij Orientalis
Nu we met zijn allen thuis zitten en we voorlopig nog niet uit eten kunnen in ons favoriete restaurant zijn veel mensen thuis aan het koken. Zeker met een groot gezin kan dat nog wel eens een uitdaging zijn. Misschien weet je zo langzamerhand niet meer wat je vanavond weer moet voorschotelen of ben je op zoek naar nieuwe recepten voor wat afwisseling. Vanuit deze insteek geeft Museumpark Orientalis wekelijks tips voor recepten uit het oude Midden- Oosten, die je gemakkelijk zelf vanuit huis kunt maken. Veel van deze gerechten vinden hun oorsprong in het Romeinse Rijk of in het oude Egypte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Romeinse gevulde dadels, Arabische koekjes of snoepjes uit het oude Egypte. Naast snacks en volwaardige diners, staan er ook meerdere dranken op het menu. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met Arabische koffie of met een Romeinse wijn. Wekelijks plaatst Orientalis minimaal drie recepten op hun Facebookpagina. Sta je niet graag in de keuken, dan kun je ook je handen uit je mouwen steken met één van de Romeinse ‘do it yourself-activiteiten’ voor thuis.
Op de site van Orientalis kunnen cadeautickets worden gekocht. Dit is een toegangsticket voor jezelf of voor een ander dat je nu met korting koopt en dat te gebruiken is zodra het museum weer open kan. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

Nieuwe site Berg en Dals Bloei online
Berg en Dals Bloei heeft een volledig vernieuwde website, namelijk www.bergendalsbloei.nl. Op deze nieuwe site is alle actuele informatie te vinden alsmede doorverwijzingen naar diverse organisaties in Berg en Dal.

Bezet, bevrijd & geplunderd in Berg en Dal
De periodiek De Gids van Berg en Dal wordt drie keer per jaar uitgegeven door de Stichting Heemkunde Berg en Dal. Iedere aflevering beschrijft een cultuurhistorisch onderwerp van Berg en Dal of directe omgeving. Aflevering 86 gaat over de oorlogsperiode van september 1944 tot mei 1945. Op zondag 17 september 1944 landden er bij Groesbeek duizenden Amerikaanse parachutisten. Meteen veroverden ze Berg en Dal op de Duitse troepen. Toen het front verstarde en het gevaarlijk bleef voor de burgers, moesten ze weg. De meesten vertrokken op 9 november. Toen de burgers het dorp verlaten hadden, zijn vrijwel alle gebouwen geplunderd door militairen. Soms uit noodzaak, zoals een tekort aan voedsel of materiaal om het verblijf in ondergrondse bunkers en schuttersputjes draaglijk en comfortabeler te maken, soms uit puur persoonlijk gewin. Op papier was plundering niet toegestaan. Overal waren affiches aangeplakt die waarschuwden dat er op plundering zware straffen stonden. Maar het leger trad in de praktijk niet of nauwelijks op. Overigens overheerste na de oorlog de blijdschap over de bevrijding, maar de plundering gaf een bittere ondertoon. De prijs van de periodiek bedraagt 1 euro (excl. verzendkosten) en is te bestellen bij de Stichting Heemkunde Berg en Dal (G. Fleuren, 024- 6841120 of A. Strijbosch, 024-6842525 of via heemkunde-bergendal@hetnet.nl.

Video-animaties over corona-maatregelen in begrijpelijke taal
Via alle media komt de berichtgeving over het coronavirus voortdurend op iedereen af. Het is de vraag of al die berichtgeving op een begrijpelijk niveau is voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Om die reden maakt Stichting Lezen en Schrijven sinds eind maart video-animaties. De video's 'Corona, wat nu?' en 'Wat is 1,5 meter?' leggen de tips van het RIVM in begrijpelijke taal uit. Getekende animaties versterken de tekst in beeld en geluid. De derde video-animatie gaat over de maatregelen voor kinderen tot en met 12 jaar. Op de website www.lezenenschrijven.nl/corona zijn de drie video-animaties Iedereen mag deze video gebruiken en inzetten. Op de website bundelt Stichting Lezen en Schrijven in begrijpelijke taal informatie over corona en over de te nemen maatregelen.

Loopbaan in Coronatijd
De impact van de maatregelen door het coronavirus is groot en vraagt veel van iedereen. Wij begrijpen de zorgen over gezondheid, naasten, werk, solliciteren, baan en toekomst. Misschien heb je nu geen baan of ben je vanuit huis aan het werk en denk je na over je loopbaan. Wil ik een opleiding of bijscholing volgen? Wil ik een leerwerkbaan? Of wil ik een carrièreswitch maken? Herken je dit en wil je een afspraak met een loopbaanadviseur? Het Leerwerkloket geeft, ook in deze periode, onafhankelijk en kosteloos loopbaan- en scholingsadvies aan alle inwoners van het Rijk van Nijmegen, met of zonder baan, en kan ook jou helpen om loopbaanvragen te beantwoorden. Daarbij beschikken wij over de actuele informatie m.b.t. de kansen op arbeidsmarkt op dit moment. Voor het maken van een telefonische afspraak met een van onze loopbaan-adviseurs ga je naar www.rijkvannijmegen.lerenenwerken.nl.

Kringloop Groesbeek is weer open.

Op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 16 uur. Op de laatste zondag van de maand van 12 tot 16 uur. Vanaf maandag 27 april is ook inname van spullen weer mogelijk, voorlopig alleen op maandag van 10 tot 16 uur . Ook kleding is bij ons van hart welkom. Uiteraard alles volgens de richtlijnen van het RIVM.

Het huis dat verhuisde: Een spel voor jong (vanaf 12 jaar) en oud
Huis Wylerberg ligt aan de rand van een bosrijk heuvellandschap aan de Rijksstraatweg in Beek–Ubbergen. Tot 1945 behoorde het gebied toe aan Duitsland. Als enig gebied in de grensstreek heeft Duitsland het blijvend aan Nederland moeten afstaan. We kijken in het spel terug op W.O.II vanuit zowel het Nederlands als het Duits perspectief. Dit doen we vanuit vijf invalshoeken. Per invalshoek is er een foto en opdracht met een relatie tot Huis Wylerberg. Kijk voor het spel op: www.wylerbergkring.eu.

Gratis online workshops met ‘Leer Lokaal’
De Leefbaarheidsalliantie Gelderland heeft een online platform geopend voor inwoners in Gelderland. Met online workshops en coaching kunnen inwonersinitiatieven of vrijwilligers van bijvoorbeeld dorps- en buurthuizen hun kennis vergroten, advies krijgen over hun project of contact leggen met fondsen.
Gelderlanders kunnen zich inschrijven voor gratis workshops zoals fondsenwerving, flyer maken, social media, vloggen en zakelijk tekenen. Er zijn speeddates met fondsen, en adviseurs staan klaar om advies te geven over het opstarten of continueren van projecten. Voor de coronacrisis bood de Leefbaarheidsalliantie deze diensten ook al aan, maar omdat er nu op afstand gewerkt en geleefd moet worden, is besloten onze diensten meer online aan te bieden. Het hele aanbod en het aanmeldformulier is te vinden via www.leefbaarheidsalliantie.nl.
De Leefbaarheidsalliantie is een organisatie die inwoners van Gelderland helpt bij het verbeteren van de leefbaarheid in hun dorp of buurt.

Digitaal Monument Faces tot Graves
Wij vieren 75 jaar vrijheid en willen daarom eer betonen aan de Canadezen die vielen voor onze vrijheid. De stichting Faces to Graves doet dit voor de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek in een Digitaal Monument waarin deze mannen een ‘gezicht’ krijgen door hun verhaal te vertellen. ‘De afgelopen jaren hebben vrijwilligers van Faces to Graves vele honderden uren besteed aan onderzoek naar de militairen. Hierbij is veel informatie verzameld die is verwerkt in individuele levensverhalen. ‘ Een ontroerende ervaring voor bezoekers van onze website als zij de verschillende verhalen lezen’, zegt Alice van Bekkum, voorzitter van de stichting Faces to Graves.Faces to Graves is een non-profit organisatie met als doel een beeld te schetsen van alle militairen die op de Canadese Oorlogsbegraafplaats begraven liggen door hun levensverhaal samen te stellen, bij voorkeur met een foto en eventueel met herinneringen van zijn familie, een brief of ander aandenken. Deze verhalen worden voor het grote publiek beschikbaar gesteld op de website www.facestograves.nl in een Digitaal Monument. Op deze website is ook meer informatie te vinden over de organisatie, hoe vrijwilliger te worden, hoe (financiële) steun te geven en nieuwe informatie over de desbetreffende soldaten door te geven.

DAR: Bewaar textiel nog even thuis
Kledingkast ook opgeruimd? Dat merkt de Dar goed. Veel textielcontainers zitten vol en verwerkers kunnen de grote bergen textiel helaas niet aan. Door het coronavirus ligt de textielmarkt voor een groot deel stil. Bewaar textiel nog even thuis en voorkom dat het verbrand wordt als restafval. Bewaar textiel in een dichte zak en op een droge plek. Zo kan het later weer gebruikt worden als grondstof voor nieuw textiel. Bedankt voor ieders hulp. Meer informatie: www.dar.nl

Online Rondleiding Gebroeders van Lymborch Huis
Gids Peter van der Heijden neemt je dan mee door het Huis en de 14e-eeuwse kelder. Je hoort dan allerlei spannends over het leven en werk van de drie Nijmeegse gebroeders. Hij zal stil staan bij een paar opvallende kunstwerken en ook zal het gaan over de grote pandemie van hun tijd, de pest, die hun leven en ook dood bepaald heeft. Nu weer zeer actueel allemaal. En het wordt natuurlijk interactief. Mocht je tussendoor een prangende vraag hebben? Stel deze gerust via Facebook en jullie gids zal proberen deze te beantwoorden.
Mocht je het de moeite waard vinden en wil je het Huys steunen in deze lastige tijd? Doe dan een donatie via de Tikkielink op de website. Het normale tarief van een rondleiding is 4 euro. Of kijk eens rond op de webshop en koop wat moois dat herinnert aan de grootste nijmeegse kunstenaars van de Middeleeuwen.
Meer informatie: www.gebroedersvanlymborch.nl

Gebroeders van Lymborch Huis: Miniatuur Tekenwedstrijd voor kinderen
Wist je dat de drie gebroeders Van Lymborch in hun kinderjaren al steengoede schilders werden? Zo goed zelfs, dat ze 600 jaar later nog steeds beroemd zijn over de hele wereld. Ze leerden als kind al zo goed schilderen van hun vader, moeder, opa en ooms in hun familieatelier. Hun tekeningen waren vaak piepklein maar toch heel precies. Maak daarom een minitekening over jouw familie. De allermooiste tekeningen worden tentoongesteld in de etalage van het Gebroeders van Lymborch Huis, zodat iedereen ze kan komen bekijken.
Wat moet je doen?
- Maak een mooie tekening op een memoblaadje (9 x 9 cm) met als thema: je eigen familie
- Schrijf op de achterkant van je tekening met potlood: je voor- en achternaam, je leeftijd, adres en telefoonnummer en/of e-mailadres.
- Doe je tekening in een envelop en stuur deze voor 18 mei op naar: Stichting Gebroeders van Lymborch, Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen.
- Kun je niet naar de brievenbus? Mail dan een duidelijke foto van jouw tekening met een liniaal ernaast (i.v.m. de grootte) naar secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl.
- Op 25 mei maken wij de winnaars bekend op onze website, onze Facebook pagina. Winnaars ontvangen ook een persoonlijk bericht.

Nieuw boek “Nutsbedrijven in Groesbeek” en nieuwe historische website
Op 15 april presenteerde dorpschroniqueur Gerrie Driessen (voorzitter van de Heemkundekring Groesbeek) zijn nieuwste boek “Nutsbedrijven in Groesbeek. Het gaat over de aanleg van de telefoon in 1890, het elektriciteitsnet in 1916, de waterleiding in 1929, de huisvuilophaaldienst in 1951, de riolering in 1953, de propaangasleiding in 1959 en het aardgasnet in 1966/67. De verschillende onderwerpen zijn geïllustreerd met 41 scans van krantenartikelen en ruim tachtig foto’s, waaronder prachtige opnamen van oud-Groesbeek. Het boek, 152 pagina’s, is verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandel. Voor de presentatie waren, wegens de coronamaatregelen, slechts drie personen uitgenodigd, waaronder de fotograaf. De eerste exemplaren werden overhandigd aan Bram den Boer, die al 44 jaar fungeert als secretaris van de Heemkundekring en aan Sjef Schmiermann, al 30 jaar lid van de Heemkundekring, waarvan 21 jaar als bestuurslid. aan het opzetten van de beeldbank, http://erfgoednetbergendal.nl. Sinds 31 maart is de website www.erfgoednetbergendal.nl te bekijken en bevat veel informatie over de historie van onze gemeente.

Verrassingspakket met boeken bij de Afhaalbieb
Leden van de Bibliotheek Gelderland Zuid kunnen nu ook fysieke boeken lenen via de ‘Afhaalbieb’. Via de website www.obgz.nl/afhaalbieb kunnen ze een boekenpakket met vijf boeken aanvragen. Dit ‘verrassingspakket’ kan worden opgehaald bij een van de elf bibliotheken die zijn ingericht als Afhaalbieb.
De Afhaalbieb is bedoeld voor lezers van alle leeftijden die ook graag fysieke biebboeken willen lezen nu de bibliotheken gesloten zijn. Directeur-bestuurder Bert Hogemans legt uit: “We stellen een verrassingspakket samen op basis van leeftijd en voorkeur qua genre. Onze leden mogen meerdere pakketten aanvragen, met een maximum van vijftien boeken tegelijkertijd. We hopen hiermee tegemoet te komen aan de grote vraag naar fysieke boeken.” De boeken worden door een medewerker van de bibliotheek op de bibliotheekpas gezet. Het bibliotheeksysteem zorgt ervoor dat de klant alleen boeken ontvangt die hij of zij niet eerder heeft geleend. Het pakket wordt klaargezet in een Afhaalbieb naar keuze. Daarbij worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen. Mensen die niet naar de Afhaalbieb kunnen komen, krijgen op afspraak de materialen thuisbezorgd.
De Afhaalbieb is beschikbaar in elf vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid, waaronder in onze gemeent Groesbeek en Beek. Leden kunnen op de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid een formulier invullen en kiezen voor een vestiging. Wie dit lastig vindt, kan terecht bij de Klantenservice via telefoonnummer 024 327 49 11. De boeken kunnen weer bij een van de Afhaalbiebs worden ingeleverd, indien mogelijk via de brievenbus. Leden mogen de boeken tot uiterlijk een week na heropening van de bibliotheken thuis houden.
Geen lid, maar toch biebboeken lezen? Ben je nog geen lid maar wil je toch graag een verrassingspakket ontvangen? Kijk op de website voor informatie over lidmaatschap: www.obgz.nl.

Zin- en levensvragen tijdens de Corona-crisis

Het Corona-virus brengt bij veel mensen ook levensvragen en zorgen met zich mee: angst om ziek te worden, eenzaamheid, zorg om een naaste… ZINNET, netwerk voor zin- en levensvragen in Zuid-Gelderland en het Land van Cuijk heeft in verband hiermee een speciaal Corona-telefoonnummer geopend: 024- 361 90 55. Zorgverleners en welzijnswerkers kunnen bij ZINNET terecht voor informatie en doorverwijzing van cliënten. Zij kunnen dit telefoonnummer ook doorgeven aan cliënten, naasten of nabestaanden. De begeleiding vindt plaats via een (beeld)gesprek en is mogelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Verschillende organisaties in deze regio’s, zoals ziekenhuizen en kerken hebben binnen ZINNET de handen in een geslagen. Voor meer informatie en vragen: www.zinnet.nl.

Opnieuw aanpassing dienstregeling bussen
Naar aanleiding van reacties over het ontbreken van reismogelijkheden in de vroege ochtenduren op werkdagen rijden de Breng bussen vanaf 20 april een gewijzigde dienstregeling op maandag t/m vrijdag. Op zaterdag en zondag blijft de zondagdienst van kracht. De Breng bussen rijden vanaf 20 april op maandag t/m vrijdag in principe de dienstregeling zoals die geldt van 5 juli tot en met 22 augustus (zomerdienst). Hierop gelden een aantal uitzonderingen. Advies is om kort voor vertrek de reis te checken in de reisplanner.

Euregio Rijn-Waal biedt website en telefonische adviesgesprekken
De GrensInfoPunten van de Euregio’s in de Nederlands-Duitse grensstreek krijgen veel vragen van grenspendelaars en ondernemers over de gevolgen van de corona-maatregelen. In welk land vraag ik een uitkering aan bij arbeidstijdverkorting of werkloosheid? Blijf ik sociaal verzekerd in het land waar ik werk, maar niet woon? Wat zijn de fiscale gevolgen? Welke regelingen zijn er voor ZZP’ers? En moet ik een verklaring van mijn werkgever hebben om als forens de grens te passeren? En mag ik überhaupt nog de grens over? De GrensInfoPunten hebben de vele vragen en antwoorden geïnventariseerd en op een speciale tweetalige website geplaatst: www.grenzinfo.eu/nl. Ook is het mogelijk telefonisch met een medewerker te spreken nu de spreekuren en adviesgesprekken niet mogelijk zijn.

Speciale corona-website voor gezinnen in de regio Nijmegen
In deze Corona-crisis zit een groot deel van de kinderen thuis en ook de meeste ouders werken nu vanuit huis. Ook in de Regio Nijmegen. Dit kan tot extra spanning of onrust in het gezin leiden of extra vragen oproepen. Om te voorkomen dat gezinnen op allerlei verschillende sites op zoek moeten gaan naar informatie en antwoord op vragen die ze mogelijk hebben, is er op initiatief van Sterker sociaal werk en partners een speciale Corona-website gestart: Gezin en Corona Regio Nijmegen. De website is te vinden via het adres: www.gezinencoronaregionijmegen.nl. Op de website kunnen gezinnen betrouwbare lokale en nationale informatie vinden. Onder meer van het Nederlands Jeugdinstituut, de GGD en RIVM gecombineerd met ervaringen van ouders en opvoeders. Daarnaast is er actuele contactinformatie te vinden over lokale zorg- en welzijnspartijen. Naast deze informatie wordt ook antwoord gegeven op vragen van ouders. Bijvoorbeeld op vragen als “Mag mijn kind buitenspelen? En hoe dan? Hoe zorg ik dat de verveling niet toeslaat? En hoe gaan we om met de spanningen die kunnen ontstaan?”. Projectleider vanuit Sterker, Tanja Banken: “We voorzien met deze website in een vraag die we veel tegenkomen in de praktijk. Waar vind ik betrouwbare lokale Corona-informatie op één plek? We hopen dat veel gezinnen in de regio hier de informatie vinden die ze nodig hebben en dat meer van onze partners de site gaan gebruiken als informatiekanaal.”

Vrijwilligerswerk Berg en Dal in coronatijd
Ook bij het Vrijwilligerssteunpunt is het rustig. Toch is het juist nu een goede tijd om eens rustig rond te kijken op de website. Misschien staat er iets leuks tussen wat je in de toekomst kunt gaan oppakken. Wil je iets kunnen betekenen voor anderen in deze corona crisis tijd, dan zijn er allerlei initiatieven waar je bij kunt aansluiten. Forte Welzijn stelt een speciaal telefoonnummer in waar je terecht kunt als je vragen of zorgen hebt maar ook als je iets wil doen. Bel 024 2049699 op werkdagen tussen 10.00-14.00 uur. Zij wijzen jou de weg. Via de website van het Vrijwilligerssteunpunt kun je ook terecht om je hulp online aan te bieden of om hulp te vragen. Ga daarvoor naar www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Vrijwilligers Vier het Leven houden contact met ouderen
Stichting Vier het leven organiseert uitjes naar theater, filmhuis en museum voor ouderen die veelal thuis zitten en zo gaandeweg het contact met anderen dreigen te verliezen, maar vanwege het corona-virus zijn alle voorstellingen tot 1 juni geannuleerd. Een extra grote teleurstelling nu door de maatregelen van de overheid ouderen nog meer in een sociaal isolement terecht komen. Veel vrijwilligers van Vier het Leven zetten zich daarom in om toch met de ouderen in contact te blijven via de telefoon. Er zijn in heel Gelderland belteams opgericht om een luisterend oor te bieden, even een praatje te maken en vooruit te kijken naar de voorstellingen die gaan komen. Ook wordt via nieuwsbrieven gewezen op het steeds groter wordende aanbod aan culturele uitingen op internet. De deelnemers van Vier het Leven zijn blij met het contact en de informatie. Via info@4hetleven.nl of 035-5245156 kunnen belangstellenden zich opgeven voor de nieuwsbrief van Vier het Leven om zo op de hoogte te blijven van het digitale culturele aanbod.

De Bastei: Wat is jouw Waalverhaal?
De Bastei heeft een bijzondere tentoonstelling gemaakt over de vele verhalen uit het rivierengebied: Verbeelding van de Waal. Helaas kunnen we deze mooie expositie nog niet met het grote publiek delen. Maar niet getreurd! In de tussentijd verzamelt De Bastei nog veel meer geweldige verhalen geïnspireerd door de rivier …en daar hebben we jou bij nodig. De Waal is een schatkist aan verhalen. Er zijn legendes over verdronken ridders en verdwenen kastelen. Er zijn ook waargebeurde verhalen over enorme ijsdammen in de Waal. En zelfs verhalen die gaan over riviergoden en andere figuren. Zo zagen mensen vroeger de rivier als een god en om hem gunstig te stemmen offerden ze waardevolle bezittingen door deze in de rivier te gooien.Deze verhalen kennen we via vertellingen, schilderijen, beelden, foto’s en films. Als je goed kijkt, zoekt en luistert, kun je heel bijzondere verhalen over de rivier vinden. Weet jij andere spannende, mooie en inspirerende verhalen over de rivier? Echt gebeurd of zelf bedacht? Wil jij je verhaal met ons delen? Maak dan je eigen Waalverhaal: schrijf een legende, neem een filmpje op, maak een schilderij of bedenk een andere verbeelding van de rivier. Laat je inspireren door de rivier, lever je creatie in bij De Bastei en maak kans op mooie prijzen zoals een ballonvaart of een klasbezoek aan de Bastei met een vaart op de Pannekoekenboot.
Spelregels:
-Een verhaal mag maximaal 750 woorden bevatten
-Een liedje of film mag maximaal 3 minuten duren
Lever je inzending in voor 26 mei via www.debastei.nl/waalverhaal.

Mededelingen Hengelsportvereniging De Zeelt.
In deze onzekere tijden waarin we ons allen dienen te houden aan de richtlijnen die ons worden opgelegd en waar gezamenlijke activiteiten zijn verboden hebben wij als visvereniging ook moeten besluiten de wedstrijden af te gelasten dan wel te verplaatsen. Het je in de natuur begeven en dus ook het vissen is en blijft met inachtneming van de richtlijnen echter zeker mogelijk. Je even begeven in een andere omgeving, de rust ervaren aan de waterkant, je hoofd leeg maken of alles even laten voor wat het is. Dan is een paar uurtjes vissen wellicht een oplossing. Via de website: www.hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl kun je vinden hoe je lid kunt worden en wat de kosten hiervan zijn. Wil je een dagje vissen en niet gelijk een lidmaatschap aangaan dan kun je via het secretariaat een dagvergunning kopen waarmee je er een dag op uit kunt. Voor de kinderen t/m 13 jaar zijn er gratis jeugdvergunningen beschikbaar voor de Molenkolk voor het vissen met 1 hengel. Daar de visser meestal het eerst ziende oog aan de waterkant is, vragen wij je om als je onrechtmatigheden in welke vorm dan ook aan de waterkant tegenkomt dit te melden. Schroom je dan niet om het bestuur of een van de controleurs van de Zeelt hiervan op de hoogte te stellen. Dit kan via dezeelt@gmail.com of via telefonisch contact met het secretariaat. Wij zullen dan onze uiterste best doen om zo spoedig mogelijk verdere acties te ondernemen.

Een luisterend oor.
Overheid, gemeenten en organisaties hebben ingrijpende maatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden. Voor iedereen in Nederland heeft dit grote gevolgen. De huidige situatie brengt onzekerheden, vragen en soms ook spanningen met zich mee. Wilt u uw verhaal kwijt? Of heeft u vragen? Dan bieden wij een luisterend oor. We geven informatie en advies en als het nodig is ondersteunen we u. Kom met ons in gesprek door te bellen naar: 024-2049699. We zijn elke werkdag bereikbaar van 10.00 uur tot 14.00 uur. Waarover kunt u bijvoorbeeld contact opnemen?
- Balans thuiswerken en kinderen
- U bent zelf ziek of maakt zich zorgen over zieken in de omgeving
- Een grotere druk op u als mantelzorger
- U voelt zich eenzaam
- U zoekt hulp bij rouwverwerking of vragen bij een uitvaart
- U raakt uw baan kwijt of uw eigen bedrijf dreigt failliet te gaan
Wilt u graag uw steentje bijdragen en mensen in uw dorp een helpende hand bieden in deze lastige tijden? Ook daarvoor kunt u contact opnemen met de hulplijn.
De Hulplijn is een initiatief van Sociaal Team Berg & Dal en Forte Welzijn.

Alzheimercafé Berg en Dal
Voorlopig gesloten, maar…. bellen mag altijd! Iedereen is op de een of andere manier getroffen door het corona virus. We moeten in huis blijven, mogen niet bij elkaar op bezoek, laat staan dat we elkaar een knuffel mogen geven. Voor veel mensen met dementie is het vaak niet te bevatten wat er aan de hand is. Dat is lastig. Ook voor de mantelzorger. Wanneer u uw hart eens wilt luchten, bel of mail dan gerust uw telefoonnummer door. Dan bellen wij u op. U kunt uw telefoon-nummer doorgeven via de mail: annemiekpoelen@hotmail.com.
Of via telefoonnummer: 06 50261301

IVN Rijk van Nijmegen
Alle excursies van IVN Rijk van Nijmegen gaan voorlopig niet door De Stichting Speelvoorzieningen Leuth moet helaas het paaseitjes zoeken in de Rollebol dit jaar afgelasten. Of de buitenspeeldag in juni doorgaat, is nog niet bekend. Wel hebben we nog vele zakjes heerlijke paaseitjes klaarstaan. Normaal gesproken venten we die om onze activiteiten te kunnen financieren. Om de kans op besmetting te verkleinen hebben we besloten niet langs de deuren te gaan. De chocolade-eieren kunt u nog wel bij ons bestellen. Dat kan tot en met zondag 5 april. Eén zakje met 10 eitjes kost €1,00. U maakt het bedrag over van het aantal zakjes dat u wilt hebben. Ons rekeningnummer is: NL 06 RBRB 0841313032 t.n.v. Y. Smit. Belangrijk is om bij het overboeken uw adres te vermelden, want in de week van 6 tot 10 april zullen we de paaseitjes bij u thuisbezorgen! De opbrengst gaat naar onze activiteiten voor de kinderen in Leuth, als het niet dit jaar is, dan wel volgend jaar. Meer informatie: StSpeelVLeuth@outlook.com

Buurthulp Leuth
Door het coronavirus leven we in onzekere tijden en niemand weet waar en wanneer dit gaat eindigen. Het beste is het nieuws en de richtlijnen van de overheid te volgen, waarin met name de ouderen en personen in bepaalde risicogroepen worden geadviseerd vooralsnog thuis te blijven en sociale contacten te mijden.
Vanuit de Dorpsagenda Leuth willen wij onze inwoners de steun bieden die zij nu nodig hebben en vragen we ook naar mensen die deze hulp kunnen bieden. Mocht u bijvoorbeeld zelf geen boodschappen kunnen doen of kunt u de hond niet uitlaten, heeft u andere klusjes, vragen of problemen? Laat het ons weten! Wij zoeken dan iemand in uw buurt die dat probleem voor u op gaat lossen. Indien wij u niet kunnen helpen, dan laten wij u dit ook weten. Uiteraard moet iedereen hierbij de voorschriften vanuit het RIVM blijven volgen.
Heeft u geen hulp nodig maar kunt u juist hulp bieden in uw buurt, laat dat dan ook aan ons weten (het liefst per mail met uw mobiele nummer). Wij zullen dan kijken welke klusjes we aan u door kunnen geven. Op deze wijze zorgen wij er samen voor dat iedereen in Leuth waar nodig geholpen wordt. U kunt ons bellen of mailen (bij geen gehoor graag voicemail inspreken met uw naam en telefoonnummer). Ook op onze website staat informatie.
Mail: buurthulpleuth@outlook.com www.laatleuthleven.nl

Coronahulp: vraag en aanbod
Er ontstaan overal ideeën en initiatieven rond het bieden van coronahulp. Die positieve energie willen we bundelen. Door gebruik te maken van wehelpen.nl en Whapp.nl kunnen vraag en aanbod elkaar op een veilige manier vinden. De coöperatie WeHelpen is gespecialiseerd in het bij elkaar brengen van hulp vraag en -aanbod. Ze hebben hier ruime ervaring mee en hebben een team van professionele vrijwilligers die alle aanbod en vraag toetsen. Ook hebben ze adviezen over het veilig gebruiken van hun dienst. Dit maakt de tools van WeHelpen tot de plek om snel en veilig hulp aan te bieden en hulp te vragen! De organisatie WeHelpen biedt 2 tools. Hun website WeHelpen.nl en de app ‘Whapp’. Whapp kun je zien als een matchmaker terwijl WeHelpen.nl te vergelijken is met marktplaats. WeHelpen is er voor iedereen die anderen zonder vergoeding wil helpen. En iedereen die ergens hulp bij nodig heeft. Ook zorgorganisaties kunnen de tools gebruiken om hulpvragen voor hun cliënten te plaatsen.
Aan de slag!

 • www.wehelpen.nl
 • www.whapp.nl
 • Whapp is te downloaden in de App store en Google Play. Zoek op ‘we helpen app’

 • De BiebBoys zetten de bibliotheek op stelten
  Vanwege het coronavirus zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid gesloten. Maar dit weerhoudt de BiebBoys er niet van om de bieb op stelten te zetten! Vanuit een lege bibliotheek verzinnen ze de gekste challenges voor kinderen uit groep 6 tot en met 8. Iedere schooldag komt er een nieuwe aflevering van de BiebBoys online.
  De Bibliotheek Gelderland Zuid wil haar steentje blijven bijdragen aan het bevorderen van leesplezier en taalvaardigheid van kinderen. Ook nu de bibliotheken én scholen zijn gesloten. Daarom zijn er de BiebBoys. Kees en Joran nemen kinderen iedere dag virtueel mee de bieb in en geven hen een speciale opdracht mee. Zoals het bouwen van een leesfort, een eng verhaal afschrijven, of het nabouwen en fotograferen van een scène uit hun lievelingsboek.
  Iedere schooldag om 14.00 uur is er een nieuwe aflevering van de BiebBoys te zien op www.obgz.nl/biebboys. Per aflevering verzinnen de boys een nieuwe uitdaging. De uitdagingen zijn vooral geschikt voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. En interessant voor leerkrachten die op zoek zijn naar inspiratie voor thuisonderwijs.
  Kinderen kunnen een filmpje of foto van hun gemaakte opdracht mailen naar biebboys@obgz.nl. Op vrijdag laten de BiebBoys in de uitzending de leukste inzendingen zien.

  De Bibliotheek Gelderland Zuid probeert thuisblijven iets makkelijker te maken tijdens de coronacrisis. Op de ‘Tips voor Thuis’-pagina deelt de bieb een selectie uit het online aanbod, zoals e-books, luisterboeken, voorleesfilmpjes en taaloefeningen. Kijk op www.obgz.nl/tipsvoorthuis.

  Boek ‘Kekerdom in bange dagen’
  Na een lange tijd van voorbereiding ligt dan eindelijk het boek ‘Kekerdom in bange dagen’ bij de drukker. In 34 familieverhalen vol herinneringen aan de oorlog en wederopbouw wordt een belangrijke episode in de Kekerdomse historie beschreven. Het boek telt 240 pagina’s en is rijk geïllustreerd met honderden foto’s. De proefdruk belooft dat het een indrukwekkend en fraai boek wordt. We stellen u in de gelegenheid om het boek af te komen halen op de geplande 29 maart tussen 14.00 – 17.00 in het Kulturhus in Kekerdom. Wij gaan dat zo regelen dat u één voor één naar binnen kunt. Daarbij willen we vragen om zoveel mogelijk met PIN te betalen. Het boek kost € 22,50 Eventueel kunt u ook van de mogelijkheid gebruik maken om het boek(en) op te laten sturen. Houdt u daarbij rekening met € 6,- verzendkosten per boek. Maak in dat geval het bedrag van €28,50 euro over op rekening nummer NL 78 RBRB 0920 0057 99 t.n.v. stichting Vitaal Kekerdom met vermelding van uw naam en adres. Na ontvangst van de betaling sturen wij u het boek(en) dan zo snel mogelijk toe.
  U heeft nog steeds de mogelijkheid om in te tekenen voor dit boek. Hiermee reserveren wij het gewenste aantal boeken voor u en bent u verzekerd van een exemplaar. In verband met de kosten komt er géén herdruk. Inschrijven kan door een email te sturen naar: kekerdominbangedagen@gmail.com


  Activiteiten (- on-line)

  LUX bij je thuis met 6-delige online serie ‘TussenTijd’
  Arthouse LUX start samen met de Nijmeegse theatergezelschappen Cie. Perelman, de Winter en Greppel de 6-delige online serie ‘TussenTijd’. Nu alle theaters voor langere tijd gesloten zijn en gezelschappen niet kunnen spelen door alle corona-maatregelen, laten zij ‘achter de schermen’ zien hoe zij omgaan met thema’s zoals angst, isolatie en ‘de toekomst’ die de komst van dit virus met zich meebrengt. De eerste aflevering wasreeds te zien op woensdag 29 april, maar is terug te kijken op het Youtube-kanaal van LUX. Aflevering 2 is te zien op woensdag 13 mei om 19.00 uur. Deze online serie is onderdeel van de online programmareeks ‘LUX bij je thuis’. Behalve ‘TussenTijd’ organiseert LUX ook online filminleidingen, live nagesprekken bij films, een online filmquiz en meer.
  Meer informatie: www.lux-nijmegen.nl/thuis

  Museum Kasteel Wijchen online
  Ook Museum Kasteel Wijchen is helaas gesloten. De deuren zullen vooralsnog gesloten blijven. Dit betekent niet dat de collectie niet meer te zien is voor het publiek. Museum Kasteel Wijchen gaat enkele topstukken uit de collectie online aan het publiek tonen en virtuele rondleidingen door het kasteel geven. Vanaf deze week zal wekelijks een topstuk uit de collectie met toelichting door conservator Ben Teubner via de website en social media van het museum online te zien zijn. Het eerste collectiestuk dat getoond wordt is een bijzondere Romeinse munt met de afbeelding van keizer Trajanus. Behalve het online bezoeken van de collectie van het museum kunnen bezoekers ook een virtuele rondleiding doen. Rondleiders van het museum nemen bezoekers mee naar de kelders of de kapel van Kasteel Wijchen. Zeker nu het kasteel tot medio 2021 op slot is voor renovatie-werkzaamheden blijft het mogelijk het kasteel een ‘bezoekje’ te brengen. Het online museum is te zien via www.museumwijchen.nl.

  De Nieuwe Oost / Wintertuin biedt online literair vermaak
  Schrijvers die zijn aangesloten bij De Nieuwe Oost/Wintertuin bieden de komende weken online vermaak en verdieping: van schrijfworkshops tot lunchspreekbeurten, en van een kijkje achter de schermen tot verslaglegging van gecancelde evenementen. Corona gooit helaas ook roet in het eten voor de literaire programmering van De NieuweOost/Wintertuin. Zo kunnen onder meer de literaire talkshows Wintertuinsessies en Nieuwe Types, het jaarlijkse festival voor nieuwe literatuur in Arnhem, dit voorjaar niet plaatsvinden.
  Daarom focust De Nieuwe Oost I Wintertuin zich momenteel op een online aanbod. Om de komende tijd het schrijven thuis te stimuleren, geven verschillende schrijvers een online workshop. In de eerste ikschrijfthuis-workshop helpt Corinne Heyrman je bij het opschrijven van jouw literaire dagboekfragmenten en spoort zij je aan een brief te schrijven aan je toekomstige zelf. De workshop is te bekijken via Facebook, Instagram en YouTube.
  Eens per maand zorgen schrijvers met een ouderwetse spreekbeurt voor een breuk in je quarantainedag. Verder nemen schrijvers het Instagramaccount van De Nieuwe Oost/Wintertuin over voor een kijkje achter de schermen, en kun je op het digitale literaire tijdschrift Notulen van het Onzichtbare terecht voor proza, poëzie, essays en lees- en kijktips. Kijk op facebook, instagram en youtube bij denieuweoostwintertuin en op www.notulenvanhetonzichtbare.nl.

  Online cursussen en Escape-game bij Veilig Verkeer Nederland

  Veilig Verkeer Nederland speelt pro-actief in op de crisis door verkeerseducatie online aan te bieden. Sinds we vanaf 18 maart verkeerslessen voor groep 4 t/m 8 online presenteren op www.vvn.nl/verkeersles-thuis, zijn dit de meest bezochte pagina's op onze website. De online Opfriscursus bestemd voor de meer ervaren verkeersdeelnemers en de pagina 'Test je kennis' staan in de top 10 van best bezochte pagina's. Veilig Verkeer Nederland lanceert verder VirtualCar, een escape-game voor thuis met het thema snelheid in de hoofdrol. Nu we met z’n allen thuis moeten blijven vormt de VirtualCar escape-game voor thuis een uitgelezen mogelijkheid om met jouw gezinsleden al puzzelend te leren over verkeersveiligheid in je eigen straat. Door de koppeling met het thema ‘snelheid’, het thema dat debet is aan de meeste verkeersslachtoffers, vormt deze game een uitermate leerzame tijdsbesteding in deze crisistijd. Je leert veel over waarom het zo belangrijk is om je aan de snelheid te houden. Meer informatie: www.vvn.nl.

  Online cursussen bij Veilig Verkeer Nederland
  Veilig Verkeer Nederland speelt pro-actief in op de crisis door verkeerseducatie online aan te bieden. Sinds we vanaf 18 maart verkeerslessen voor groep 4 t/m 8 online presenteren op www.vvn.nl/verkeersles-thuis, zijn dit de meest bezochte pagina's op deze website. De online Opfriscursus bestemd voor de meer ervaren verkeersdeelnemers en de pagina 'Test je kennis' staan in de top 10 van best bezochte pagina's. Nadat de overheid haar maatregelen heeft gecommuniceerd zal Veilig Verkeer Nederland in de week van 20 april met name richting basisscholen en organisatoren nadere informatie geven ten aanzien van de voortgang van verkeerseducatie, ouderparticipatie en de voorbereidingen rondom het VVN-Verkeersexamen. Wij zetten momenteel alles op alles om de verkeerswerkboeken versneld om te zetten naar digitaal om dit vervolgens te kunnen aanbieden aan de basisscholen die in het bezit van een licentie voor de VVN Verkeersmethode en die behoefte hebben aan digitale materialen. Wij hechten er waarde aan dat verkeerseducatie zoveel als mogelijk is kan worden gecontinueerd. Meer informatie: www.vvn.nl.

  SoloRide: fiets voor een vaccin tegen corona
  Vele fietsevenementen zijn of worden afgelast, maar individueel fietsen mag binnen de gestelde maatregelen van het RIVM nog wel. Tijdens de SoloRide fiets je alleen, maar wel samen met andere deelnemers de race tegen de klok om het coronavirus te stoppen! Als SoloRider fiets je binnen of buiten en zamel je geld in om het onderzoek van het Erasmus MC naar een vaccin tegen het coronavirus te steunen. Iedereen, jong en oud, die kan fietsen mag meedoen, want samen overwinnen we het coronavirus. Onderzoekers in het Erasmus MC, het epicentrum van de gezondheidszorg in Nederland, werken op dit moment keihard om een vaccin te vinden voor het dodelijke coronavirus. Dat moet snel, want de tijd dringt en elke dag telt. Alleen daar is geld voor nodig. Daarnaast moeten mensen hun weerstand op peil houden om minder vatbaar te zijn voor het coronavirus, want zonder vaccin bestaat de kans dat je ziek wordt. Dus laten we de handen in één slaan en samen de strijd met elkaar aangaan. Het is heel simpel. Je fietst zo vaak en ver als je zelf wilt. De route, die bepaal je helemaal zelf. Deelnemers melden zich aan via www.soloride.nl. Er zijn geen inschrijfkosten, maar we vragen een donatie. Na iedere fietstocht kun je jouw rit delen, als SoloRider, op Strava en/of social media.Dit om anderen te inspireren en motiveren om ook mee te fietsen of te doneren. Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht op www.soloride.nl.

  Keukenhof komt naar je toe
  Keukenhof is deze lente virtueel open. Als gevolg van het coronavirus kunnen bezoekers niet zelf naar Keukenhof komen. Het park staat prachtig in bloei en dat zorgt voor de typisch Hollandse bloemenbeelden. Al het moois in het park toont Keukenhof via de video’s die drie keer per week op de online media worden geplaatst. Deze video’s zijn succesvol: ze bereiken miljoenen mensen en het aantal volgers op de socialmedia-kanalen van Keukenhof steeg met 25%. Keukenhof 2020 is ook te volgen via speciale televisieproducties. Nederlandse en buitenlandse televisieploegen maken opnames in het park. Aanstaande zaterdag 11 april zendt omroep Max een speciale Keukenhof documentaire uit en op 9 april doet de NPO dat in Binnenste Buiten. Zo krijgt iedereen een unieke mogelijkheid om actuele Keukenhofbeelden te zien. Keukenhof is nog tot en met 10 mei virtueel geopend. Er komt binnenkort ook een virtuele 360 graden tour door het park beschikbaar, zodat je als bezoeker zelf toch een virtuele wandeling door Keukenhof kunt maken. Kijk op www.keukenhof.nl.

  Bibliotheek biedt hulplijn voor digitale vragen
  Wil je graag met je (klein)kinderen of collega’s videobellen, maar weet je niet hoe? Zou je graag e-books willen lezen, maar heb je geen idee hoe je deze moet downloaden? De Bibliotheek Gelderland Zuid biedt een telefonische hulplijn voor alle vragen over de computer, telefoon of tablet. De hulplijn is iedere werkdag bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 024-327 49 99. Vanwege de coronacrisis zijn alle bibliotheken gesloten. Dit betekent dat er ook geen Klik & Tik-cursussen of Digitale cafés meer plaats vinden waar mensen met digitale vragen terecht kunnen. Toch zijn juist nu veel mensen aangewezen op digitale communicatie, zoals de laptop, telefoon en tablet. Vaak is dit de enige manier om nog contact met dierbaren te onderhouden. Maar wat als je niet goed met deze middelen overweg kunt? Speciaal voor deze mensen heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid in samenwerking met SeniorWeb een hulplijn voor digitale vragen opgezet. Iedereen met vragen over werken met de computer, smartphone, tablet, e-books, de online bibliotheek of andere digitale zaken, kan bij de hulplijn terecht. Schroom niet om te bellen, deskundigen beantwoorden alle vragen graag. De hulplijn is iedere werkdag bereikbaar van 10.00 tot 16.00 uur via 024-327 49 99.

  Snapput: gratis online thuisonderwijs ondersteuning
  Door het gedwongen thuisonderwijs veroorzaakt door het coronavirus biedt Snapput samen met MeesterBaan per direct ondersteuning. Snapput is sinds deze week vrij toegankelijk voor alle scholen en leerlingen in het voortgezet onderwijs. Via het Snapput platform krijg je een maand lang gratis toegang tot alle video’s en oefenvragen en kun je deze onbeperkt raadplegen, waar en wanneer je maar wilt. Met Snapput krijgen leerlingen online ondersteuning in het maken van hun huiswerk en kunnen ze online toetsen maken. De video’s zijn ontwikkeld door ervaren docenten en sluiten naadloos aan op de gebruikte lesmethode. Bij Snapput kunnen leerlingen, ouders en docenten terecht voor uitlegvideo’s en oefenvragen die direct aansluiten op de gebruikte lesmethode. Met meer dan 1 miljoen bezoekers, ruim 1.000 uitlegvideo’s inclusief oefenvragen biedt Snapput leerlingen ondersteuning bij het maken van hun huiswerk. Op www.snapput.nl kun je meer informatie vinden en je aanmelden.

  Stadsschouwburg
  Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging presenteren Theater voor Thuis De theaters en concertzalen zijn dicht, de samenleving komt stapje voor stapje steeds meer tot stilstand. Maar wat voedt je lijf, hoofd en hart meer dan een mooie voorstelling, een aangrijpend verhaal of een ontroerend concert? Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging zorgen ervoor dat je geen Cultuurvitaminen tekort komt! Theater voor thuis Op de website van de Stadsschouwburg en De Vereeniging vind je theater om thuis te beleven. Geniet van Theaterregistraties, jeugdvoorstellingen, cabaret, klassieke muziek. Er is van alles te vinden om te lachen, je te verwonderen, of leuke afleiding voor de kinderen. En elke avond om 20.00 uur zetten wij iets nieuws voor je klaar, zoals wij dat normaliter elke avond doen. Want wij missen ons publiek. En onze artiesten. En zo ‘zien’ we elkaar toch nog een beetje. De lichten in onze zalen van de Schouwburg en De Vereeniging zijn nu uit, maar we komen terug! We kunnen niet wachten om je weer, gezond, bij onze podia te verwelkomen. Niks missen? Houd www.sedv.nl in de gaten of volg ons op facebook en instagram