Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

Vrijdag 17 augustus organiseert schutterij OEV (de droge) een bingo in het verenigingsgebouw aan de Heerbaan in Millingen a/d Rijn. De aanvang is om 20.00.u.

Zondag 19 augustus vanaf 20.00.u. wordt er bingo gespeeld bij fanfare Ons Genoegen, in het verenigingsgebouw aan het Ons Genoegenpad in Millingen a/d Rijn.

Vrijdag 31 augustus en zondag 2 september wordt er weer bingo gespeeld bij SC Millingen. De bingo begint om 20.00.u. in het clubhuis op sportpark de Hove in Millingen a/d Rijn.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.

De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek..


Activiteiten in de regio in de maand augustus

Elke maandag - Lunch
Elke maandag van 12.30 tot 14.00.u. kunt u komen lunchen in het Voorzieningenhart ‘Op de Heuvel’. Tot nu toe was er altijd een heerlijke soep met stokbrood en meerdere soorten beleg en een lekker kopje koffie of thee. Astrid de la Croix van Forte Welzijn is kok en maakt de soep samen met leerlingen van basisschool ‘Op de Heuvel’ en vrijwilligers. Vanaf maandag 13 augustus wordt het Buurtsoepie uitgebreid! Naast een kopje vers bereide soep komt er elke week een gerechtje met seizoensgebonden ingrediënten bij. Als het even kan uit eigen moestuin. Komende maandag is de aftrap met een zomerse salade. Gerrit Peters (beter bekend als Kakkie) is ook elke maandag aanwezig en zal regelmatig zijn beroemde “Riefkuukskes” bakken. Eet op uw gemakkie een riefkuukske van Kakkie! Voor de kinderen van de school is het leuk èn leerzaam om verschillende gerechten te leren koken en voor de buurtbewoners en werkers in het gebouw die komen lunchen, is het elke week een verrassing wat voor lekkers Astrid en de kinderen weer hebben gemaakt. Voor het ‘oude’ soepie betaalt u nog steeds € 3,00 en voor de lunch € 3,50. Iedereen is van harte welkom vanaf 10.30 uur; om 12.30 uur gaan we aan tafel. Aanmelden is niet nodig. Mocht u willen komen en heeft u geen vervoer? Bel dan naar Marjon Galdermans 06 21213224

14 augustus - Herdenking Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië
Op 14 augustus, de dag voor de jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, geeft het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek extra aandacht aan het Indonesisch/Nederlands-Indisch erfgoed. Bezoekers krijgen advies van deskundigen over het behoud van het materiaal dat zij in huis hebben. Ze zijn ook in de gelegenheid hun eigen erfgoed over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen etc. Het museum heeft ze graag! Uiteraard is materiaal over de Tweede Wereldoorlog in Nederland ook bijzonder welkom. De gehele dag doorlopend tussen 10.00-17.00 uur in het Nationaal Bevrijdingsmuseum, Wylerbaan 4, Groesbeek.

15 augustus - Schaapsherder
Ben jij tussen de 8 en 12 jaar oud? Dan kun je op woensdagmiddag 15 augustus mee op pad met een echte schaapherder! Deze ontdekkingstocht wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en De Bastei.Een schaapherder wandelt met de schapen van het ene gebied naar het andere. In natuurgebieden worden schapen ingezet om het gebied te begrazen en zo te beheren. Schapen eten gras en ook heel jonge boompjes. Zo zorgen ze ervoor dat heideplanten voldoende licht en plaats hebben om te groeien en niet overwoekerd worden. Op die manier blijft heide behouden en is er voldoende voedsel voor allerlei insecten.Op deze middag vertelt de herder ons over zijn schaapskudde. Hij beantwoordt vragen van de kinderen en geeft een spannende demonstratie met zijn schaapshonden. We starten om 14.30 uur bij de parkeerplaats van hockeyclub HCQZ, Staddijk 33, Nijmegen. Vandaar lopen we naar de kudde in Stadspark Staddijk. De ontdekkingstocht duurt ongeveer twee uur. Het is slim om een lange broek en dichte schoenen aan te doen. Als het geregend heeft zijn laarzen heel prettig. Onderweg is er voor iedereen iets te drinken. Deelname kost € 3,00. Schrijf je vooraf in bij De Bastei: ga naar debastei.nl/ontdekkingstocht of bel 024-3297070. Volg De Bastei op www.debastei.nl.

Elke maandag augustus - Qi Gong
Iedere maandag in augustus is er qi gong van 11-12 uur in park Mariëndaal in Groesbeek. Het verzamelen is bij de grote plataan achter 't Groeske. Ontspannen bewegen met aandacht voor lichaam en geest. Wat heb je ervoor nodig: makkelijk zittende kleding, schoenen met platte zolen, eventueel een flesje water en een zonnehoed/pet. Aanmelden is niet nodig. Deelname kost per keer vijf euro, voorafgaand aan de les te voldoen. Info over qi gong staat op de website van de sportstimulering Berg en Dal onder het kopje qi gong. Er is geen doorgang bij regen en temperaturen boeven de dertig graden. "Voel je welkom om samen in de prachtige natuur te bewegen (ervaring met qi gong is niet nodig!)", aldus qi gongdocent Marianne Lindner-Zaat.

15 augustus - Arnhem Eusebius
In de Eusebius te Arnhem vindt ook dit jaar de jaarlijkse zomerserie orgelconcerten plaats. Op achtereenvolgende woensdagen in juli en augustus zijn verschillende Nederlandse organisten te beluisteren. De concerten zijn vrij toegankelijk, aan bezoekers wordt een vrijwillige gift gevraagd. In de concertprogramma’s die gemaakt zijn is het Strumphlerorgel uit 1795 in alle kleuren te bewonderen. De orgelcommissie van de Eusebius geeft graag jong talent een kans. Zo zijn op 15 augustus de twee winnaars van het concours voor organisten onder de twintig jaar te horen. Martien de Jong en Jos Maters zijn inmiddels net aan hun onservatoriumopleiding begonnen en proberen zich een plaats in het muziekleven te veroveren. Bob van de Linde opent de serie. Van de Linde is dit jaar afgestudeerd als organist, hij is tevens de stadsbeiaardier van Arnhem en is meestal vanaf de toren te horen; woensdag bespeelt hij het orgel. Ook oudgedienden als Jos van der Kooy, voormalig stadsorganist van Haarlem, geeft acte de presence. Eind augustus speelt Vincent de Vries een Jan Zwart herdenking. Zwart was de eerste organist die elke week live op de radio te horen was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het Strumphlerorgel stond toen nog in Amsterdam. Na de oorlog bij de wederopbouw van de kerk is het orgel in Arnhem geplaatst. Tijdens de concerten is er een selectie uit vijf eeuwen orgelmuziek te horen die liefhebbers van allerlei genres en stijlen zal bevallen. Op de site van de Eusebius en in de evenementenagenda is verdere informatie over spelers en concerten te vinden. Alle woensdagen in juli en augustus, vanaf 20.15.u. in de Eusebius in het centrum van Arnhem. Meer informatie: www.eusebius.nl

15 augustus - Mantelzorg lunch
Wij als Mantelzorg Berg en Dal weten als geen ander dat tijdens deze vakantiemaanden alles op een laag pitje staat. Behalve de zorg. Die gaat gewoon door. Om de mantelzorgers in Berg en Dal ook tijdens de vakantieperiode iets aan te kunnen bieden, organiseren we op zaterdag 18 augustus een speciale vakantielunch in Dorpshuis De Sprong in Ooij. Je bent natuurlijk zelf als mantelzorger van harte uitgenodigd om van deze lunch te komen genieten! Maar ook degene die jouw zorg nodig heeft, is van harte welkom. Vorig jaar was de lunch een groot succes. Daarom organiseren we het ook dit jaar weer! Maak je gebruik van dit aanbod, meld je dan eenvoudig aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Reageer wel voor 15 augustus en kom genieten van een smakelijk en mooi moment samen! Aanmelden kan via info@mantelzorgbergendal.nl of bel even naar 085 040 60 66 (op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur). We hopen je te zien op zaterdag 18 augustus. De geheel verzorgde lunch vindt plaats in Dorpshuis De Sprongin Ooij. De deur is open om 11.45 uur. De lunch start om 12.00 uur en we stoppen rond 14.00 uur. Mocht vervoer een probleem zijn, geef dit dan bij ons aan.

9 t/m 17 augustus - Kindervakantiewerk
Van donderdag 9 tot en met vrijdag 17 augustus is het tijd voor de 50e editie van Kindervakantiewerk Groesbeek. U bent van harte welkom om op een aantal momenten te komen kijken! Op donderdag 9 augustus verzamelen we om 19.00 uur bij de Zuidmolen en lopen we vanaf daar in een stoet naar het KVW terrein bij Sportpark Zuid. Die avond openen we de week met een openingsshow. Op zondag 12 augustus hebben we een spellendag op het KVW-terrein. Vanaf 13.00 uur is het terrein geopend voor bezoekers. De entree is die dag € 1,-. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree. Een hapje en drankje is aanwezig. Op vrijdag 17 augustus sluiten we de week af met een jeugdmarkt. Evenals vorig jaar zal de markt op het KVW terrein worden gehouden. De markt is geopend van 10.00 t/m 15.00 uur. De kinderen verkopen allerlei spullen van (Groesbeekse) winkeliers. Om 15.00 uur sluiten we gezamenlijk de week af op het KVW terrein. Ook daar bent u van harte welkom.

18 augustus - Berg en Dal cup
Op 18 augustus aanstaande spelen de Berg en Dalse clubs voor de eerste maal om de Berg en Dal Cup. Het toernooi wordt gespeeld op sportpark Zuid aan het Nijerf. Alle clubs zullen zich door het eerste elftal laten vertegenwoordigen met uitzondering van de clubs die in de 2e en 3e divisie spelen. Dit betekent dat De Treffers met Zaterdag 1 zal deelnemen. Het is nog niet bekend met welk elftal Achilles 29 zal meedoen. Het toernooi vindt vroeg in het seizoen plaats en daarom is er een aangepaste spelopzet. Er zijn twee poules van vijf clubs met wedstrijden van een half uur met 7 tegen 7 spelers. De eerste 4 wedstrijden beginnen om 12.00 uur. De finale wedstrijden worden naar verwachting rondom 16.00 uur gespeeld. Na afloop is er een gezellig samenzijn met muzikale omlijsting. Omdat het toernooi in het laatste weekend van de vakantie plaatsvindt is het voor iedereen ook een mooie vakantie afsluiting. De toegang is gratis. De bedoeling is dat er jaarlijks om de Berg en Dal Cup gespeeld zal gaan worden en dat het toernooi steeds bij een andere vereniging plaatsvindt.Voor meer informatie kan men contact opnemen met Peter de Jong. Hij is bereikbaar via operations@Detreffers.nl

18 augustus - Jachtslot de Mookerheide
Jan J. Luden bouwde in 1903 landgoed Jachtslot de Mookerheide. Een 150 hectare groot landgoed met jachtslot, kassen, tuinen en een parkbos. Ga mee op zaterdag 18 augustus en zondag 9 september tijdens een excursie over dit landgoed. Altijd al willen dwalen door een uniek Jachtslot in Jugendstil-stijl? Dat kan nu tijdens de rondleidingen. De restauratie nog moet beginnen, maar we gaan toch al naar binnen. Ga mee en kom alles te weten over landgoed Jachtslot de Mookerheide. Luden wilden in de kassen een tuinderij beginnen. Hij kreeg het alleen niet van de grond. Nu meer dan 100 jaar later staan de kassen en tuinen na restauratie er geweldig bij en worden er volop groenten en fruit geteeld. Natuurmonumenten werkt op het landgoed aan het herstel van het parkbos. Oude historische paden worden weer zichtbaar gemaakt en oude bomen worden vrijgemaakt van omliggende begroeiing.Tijdens deze excursies op zaterdag 18 augustus en zondag 9 september word je om 14.00 uur welkom geheten met een lekker kopje koffie bij Lagom in het Jachtslot, Heumensebaan 2 in Molenhoek. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op pad en vertelt de excursie-boswachter je alles over het landgoed en de plannen van Natuurmonumenten. De excursie duurt tot ongeveer 16.00 uur. In het jachtslot zitten veel trappen en geen lift. Zorg dus dat je goed ter been bent. Er kunnen maximaal 15 mensen mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide Deelname kost zes euro per persoon. Niet-leden betalen negen euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

18 augustus - Bosexcursie
Het is gort en gortdroog in Nederland. Dat is zeker ook goed te merken in de natuur. Ga 18 augustus mee op pad met de excursie-boswachter van Natuurmonumenten en ontdek hoe de natuur zich handhaaft bij deze extreme weersomstandigheden. Kleine eikels en grijze heide. De eikeltjes vallen al van de eikenbomen of zijn kleiner dan normaal. De heide maakt er dit jaar geen paars landschap van, maar ziet er verbrand uit. Maar er gebeurt meer in de natuur. Kleine en grote dieren en planten zetten zich schrap tijdens deze snikhete dagen. De boswachter legt uit wat de natuur er zelf aan doet om te overleven. En welke planten en dieren er juist meer of minder last van hebben. We nemen een kijkje in het bos en op de heide. Verschillende planten en dieren, verschillende overlevingsstrategieën. Hoe staat de natuur er nu voor, wat betekent dat voor de soort vandaag en morgen? Je ziet het allemaal tijdens deze bijzondere droogte-wandeling.Op zaterdag 18 augustus word je om 14.00 uur welkom geheten op de parkeerplaats van Natuurmonumenten van de Mookerheide aan het einde van de Papenbergseweg in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op pad met de excursie-boswachter. De excursie duurt tot ongeveer 16.00 uur. Er kunnen maximaal twintig mensen mee. Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. Deelname kost drie euro per persoon. Niet-leden betalen vijf euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Elke derde zaterdag van de maand - Poëziewandeling
Elke derde zaterdag van de maand wandelt een gids van het Poëziecentrum Nederland door de binnenstad.
Op 18 aug loopt Marijke Hanegraaf vanaf 11.00 uur een mooie route langs poëzie speciaal geschreven voor de betreffende plek of voor de stad. Je komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, andere worden voorgelezen. Alle gedichten zijn samen met de route afgedrukt in een speciaal boekje dat bij de wandeling hoort. Start is om elf uur vanuit het Poëziecentrum Nederland, Marienburg 29 in Nijmegen. De kosten zijn € 10,00, inclusief gids, route en gedichtenbundel. Met de papieren wandelgids à € 7,50 is de poëzieroute ook op eigen gelegenheid de volgen. Je kunt ook een wandeling aanvragen op een ander tijdstip of als groepsactiviteit, in overleg wordt dan een datum vastgesteld. Reserveren via e-mail wordt op prijs gesteld poëziecentrumnederland@gmail.com

19 augustus - Expositie van Curtain&k
De planten in de tuin hebben heel wat moeten doorstaan deze zomer: geen regen, hitte, droge wind, maar wij van tuin De Villa hebben het onder controle. En wat krijg je voor dit extreme weer: heel veel vogels en insecten waaronder prachtige vlinders zoals de Koninginnepage. De tuin ziet er mooi uit. Kom genieten van onze groene oase. Bovendien is er een expositie van Curtain&ko met GordijnKunst. Het zijn genaaide 'schilderijen' van stof als gordijn. Tadjana Kieriënko is zelf aanwezig bij de expositie en zal uitleg geven. De doeken worden als fair trade project genaaid door vrouwen in de Oekraïne. De gordijnen zijn groot, lichtdoorlatend en wapperen u bij binnenkomst tegemoet. In het weekend van 18 en 19 augustus zijn tuin en expositie te bekijken van 11.00-17.00 uur. Je bent van harte welkom en……. misschien kan je de Koninginnepage dan zelf spotten. Tuin ‘de Villa’, Fried en Lily Frederix, Leuthsestraat 6, Persingen Meer informatie: www.tuindevilla.nl en www.gordijnkunst.nl.

19 augustus - Jacques Brel
Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Jacques Brel overleden is. Zijn muziek leeft nog altijd, door de schoonheid ervan en de herkenbare thema’s die van alle tijden zijn. Prille verliefdheid, jeugdige overmoed, mateloze drankzucht, de verbittering van verlaten zijn, het onverbiddelijke verval, de onontkoombare dood en krachtige beaming van het leven: het komt allemaal voorbij in ‘Brel leeft!’, een muzikaal-theatraal programma vol poëzie van zanger Victor van den Berg en pianist/arrangeur Dominique van Hoof. Vol overtuiging wordt in passievolle vertolkingen het tijdloze repertoire van Jacques Brel tot leven gebracht. Te zien zondag 19 augustus bij ‘Nieuw Begin’, Zum Querdamm 67a in Zyfflich, vanaf 15.00.u. Meer informatie en reserveringen: www.nieuwbegin.de

19 augustus - Museumpark Orientalis
Ontdek het echte Romeinse leven in Museumpark Orientalis tijdens het Via Romana Festival op 18 en 19 augustus! Elk jaar trekt dit unieke festival duizenden bezoekers.Ook dit jaar beloofd het spectaculair te worden: ruim 75 acteurs uit Spanje, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland laten de nadagen van het Romeinse Rijk zien. Orientalis verandert in een heus Romeins dorp, waar je echt ervaart hoe het vroeger was. Je kunt zien hoe er gevochten werd, de soldaten marcheren door de straten maar laten naast het soldaat zijn ook hun eigen beroepen zien. Op beide dagen vindt om 15:00 een spectaculaire interactieve demonstratie plaats. Er zijn roofvogels te zien, van dwerguiltjes tot de Siberische oehoe. Voorin het museum laten ambachtslieden hun vakmanschap zien zoals worsten roken volgens een eeuwenoud recept van kruiden en specerijen, het vlechten van manden en het slaan van touwen en nog veel meer. Voor de kinderen komt Bomba de Romein langs: doe mee met marcheren, luister naar zijn spannende verhalen en knutsel zelf een echte Romeinse uitvinding. Meer informatie en openingstijden: www.museumparkorientalis.nl

19 augustus - PAP-dag
Sluit gezellig de vakantie met uw kinderen af op de Zeelandsche Hof tijdens de 15e PAP-dag! Zondag 19 augustus van 14.00 tot 18.00 uur Wij verwelkomen u weer graag bij de Pony, Akker en Paarddag op de Zeelandsche Hof, de traditionele PAP-dag! Geniet nog van de laatste vakantiedag samen met uw kinderen! De 17e PAP-dag wordt wederom een actieve en gezellige middag voor u en uw kinderen; uw kinderen kunnen lekker buiten spelen en aan diverse activiteiten deelnemen terwijl u geniet van een drankje op ons zonnige terras! De toegang is gratis. De prijs van de hoefijzerkaart is € 5,00. Hiermee kunnen kinderen deelnemen aan alle activiteiten: Ringsteken; Ponyritjes door de Veldruiters verzorgd; schminken; trampolinespringen; de jaarlijks terugkerende maïsbak voor de kleinsten; diverse andere spellen. De hoefijzerkaart is inclusief limonade, snoep, ijs en een leuke herinnering voor de prestaties van de verschillende spellen! Voor meer informatie kunt u bellen met de Zeelandsche Hof, telefoonnummer 0481-433742. of kijk op: www.zeelandschehof.nl De ”Zeelandsche Hof” vindt u aan de Molenstraat 4 in Millingen aan de Rijn.

19 augustus - Wandeling Reichswald
Met IVN Rijk van Nijmegen naar een bosgebied met een boeiende historie. Het Reichswald is een gevarieerd bos, gelegen in Duitsland tegen de grens met Nederland. Het is een van de grootste bossen van Noordrijn-Westfalen waarvan we wandelen in het westelijk gedeelte. Wild zit hier volop en we speuren naar diersporen en kijken naar de planten. Onderweg stoten we nog op littekens in het landschap van de eerste en tweede wereldoorlog en nemen een kijkje in het aangrenzende en toekomstige natuurgebied “het Koningsven” in Limburg. Onze natuurgidsen vertellen er graag meer over, dus ga mee en ontdek dit verrassende bosgebied bij onze oosterburen. De hoogteverschillen in dit bos zijn soms flink, zodat we op deze wandeling klimmen en dalen. Goed schoeisel is dan ook aan te raden. Op zondag 19 augustus vertrekken we om 14.00 uur vanaf Boscafé Merlijn, Grafwegenerstrasse 32 Kranenburg.( even over de grens bij Grafwegen/ Breedeweg) Kosten: € 2,-. per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer info: www.ivnnijmegen.nl

tot 19 augustus - Beweegtuin in Millingen
Van 7 juli tot 19 augustus, de vakantieperiode, zijn er op woensdag-middag en donderdagochtend geen begeleide activiteiten voor senioren in de Beweegtuin in Millingen a/d Rijn. We starten weer op woensdag 22 augustus om 14.30 uur en donderdag 23 augustus om 10.00 uur. Dan staan de enthousiaste coaches weer klaar om samen fijn te bewegen in de buitenlucht.

19 augustus - Euregio Toernooi
Op zondag 19 augustus wordt in Beek-Ubbergen weer het jaarlijkse Euregio Toernooi gespeeld. Ongeveer 24 equipes uit de grensregio komen dan naar het bouleterrein aan de Alde Weteringweg. Elk equipe bestaat uit 3 spelers. De spelers komen uit Kleve, Goch, Geldern, Leuth, Ooij, Nijmegen, Montferland, Emmerich en Beek. Vanaf 11:00 uur beginnen de drie voorronden, waarna de beste equipes naar de finales gaan. Vooral bij deze spannende finales (rond 16 uur) zijn toeschouwers van harte welkom. Petanque is niet alleen een gezellig spel, maar deze dag vooral een uiterst serieuze sport. Het Euregio Petanque Toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Euregio Rijn-Waal.

20 augustus - Volleybal inlooptraining
Ook dit jaar organiseert organiseert volleybalvereniging Switch weer een inlooptraining en wel op maandag 20 augustus, voor alle kinderen van Millingen, Kekerdom en Leuth. Als je eens wilt uitproberen of volleybal iets voor jou is, maar ook als je al lid bent van Switch, ben je welkom in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn. Groep 2, 3 & 4 van 15.30-16.30 uur; groep 5 & 6 van 16.30-17.30 uur; groep 7 & 8 van 17.30-18.30 uur. Professionele trainer Niek Latuhihin zal samen met een aantal assistent-trainers een leuke inlooptraining verzorgen. Dit zal een open, speelse training zijn om het seizoen te openen en op een gezellige, sportieve manier kennis te maken met volleybal. Deelname is gratis en verplicht tot niets. Vooraf even aanmelden is wel even handig. Dan weet men hoeveel kinderen er ongeveer komen. Voor aanmelding en/of vragen, stuur een mailtje naar corelsboer@xs4all.nl of bel 0481 354984.

24 augustus - Sint Bartholomaeus
Op vrijdag 24 augustus wordt de naamdag gevierd van Sint Bartholomaeus, patroonheilige van de Beekse kerk. ‘Stichting Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk’ heeft vanaf 2015 het initiatief genomen om op die dag de naamgever van onze kerk te eren met een feestelijke mis. Dit jaar krijgt de viering een bijzondere uitstraling door de aanwezigheid van Mgr. Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch. Samen met pastoor Janssen zal hij voorgaan in een plechtige eucharistieviering, die omlijst wordt met feestelijke muziek door Mannenkoor St. Caecilia, het Gemengd Koor Bartholomeus en dirigent/organist Cor van Wageningen. De viering begint om 19:00 uur. Na afloop nodigt het bestuur van de stichting iedereen uit om bisschop de Korte in een informele setting te ontmoeten in restaurant ’t Spijker.

21 - 25 augustus - Film op het terras
Om het einde van de zomer te vieren, vertoont LUX tussen dinsdag 21 en zaterdag 25 augustus iedere avond films op het terras. Het thema van dit jaar is Liquid Summer; in alle films staat een drankje centraal. Dit drankje is uiteraard ook op het terras te bestellen, zodat de film in stijl bekeken kan worden. De toegang voor deze films is geheel gratis. Respectievelijk komen; The Angel’s Share, Cocktail, Retour en Bourgogne, Absolutely Fabulous: The Movie en The Great Gatsby aan bod. Meer informatie: www.lux-nijmegen.nl

26 augustus - Seniorenlunch
Zondag 26 augustus wordt er weer een gezellige seniorenlunch georganiseerd in de Mallemolen in Groesbeek. Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten en dessert. Deelnemers hieraan kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 24 augustus 14.00.u. uitsluitend telefonisch opgeven via telefoonnummer 024-3976360. De kosten voor de lunch bedragen € 9,95. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO Groesbeek – De Horst. Iedereen is van harte welkom!

26 augustus - Gebroeders van Limburg Festival
Op 25 en 26 augustus 2018 vindt weer het Gebroeders van Limburg Festival plaats in de historische binnenstad van Nijmegen. Het atelier Meijer van Doornewaard heeft speciaal voor het festival een schitterende replica gemaakt van een van de reliekhouders die afgebeeld worden op de Gregoriusprocessie. Deze beroemde afbeelding komt uit het getijdenboek ‘Les Très Riches Heures du Duc de Berry’ gemaakt door de Gebroeders van Limburg. De priester in de zwarte koorkap draagt op de afbeelding, geschilderd over twee pagina's, een reliekschrijn waardoor Charles en Willem van het atelier zich hebben laten inspireren. De reliekhouder is gemaakt in de stijl van de laatgotiek. Een verfijnde vergulde constructie met sierstenen en filigraan rondom een zilveren reliekvaatje. Vier handgesneden heiligen sieren de hoeken. De reliekhouder is in zijn geheel van restmaterialen gemaakt. Vele uren werk hebben geresulteerd in een fantastisch object dat past in de Nijmeegse traditie van de edele ambachten, zeker in de tijd dat de Gebroeders van Limburg nog aan de Burchtstraat in Nijmegen woonden. De replica is samen met andere kunstschatten te bewonderen in de Stevenskerk tijdens het Gebroeders van Limburg Festival. De Gregoriusprocessie zal ook in levende lijve te zien zijn tijdens de speciale Middeleeuwse Kerkdienst in de Stevenskerk op zondagochtend 26 augustus. Op zondagmiddag gaat de processie vervolgens ook mee met de Blijde Incomste (historische optocht) door Nijmegen. Kijk voor meer informatie over het Gebroeders van Limburg Festival op www.gebroedersvanlimburg.nl

26 augustus - Nijmeegse Fiets4daagse
Eind augustus is het weer zover: de Nijmeegse Fiets4daagse. In de periode van donderdag 23 tot en met zondag 26 augustus kunnen fietsliefhebbers 1, 2, 3, of 4 dagen op de fiets genieten van al het moois wat de regio Nijmegen te bieden heeft. Deelnemers konden al kiezen voor 1, 2, 3 of 4 dagen fietsplezier en daarbij dagelijks wisselen van afstand. Dit jaar is daar een derde afstand, de 'familyfun'-route van ongeveer 25 kilometer bijgekomen. De langste afstand is iets ingekort tot ongeveer 65 kilometer, waardoor meer e-bikers ook de langste route vaker durven kiezen. Als grootouders met hun kleinkinderen meedoen mogen die kleinkinderen gratis mee. Nijmegen is dit jaar European Green Capital, de groene hoofdstad van Europa. Tijdens de Fiets4daagse kunnen de deelnemers zelf zien en beleven waarom dat zo is. Tal van duurzame projecten worden onderweg aangedaan. Niet alleen in de stad, maar ook daarbuiten. Voor nog meer gemak onderweg is er dit jaar een speciale app in de maak, waarmee deelnemers de route onderweg nog makkelijker weten te vinden. Ook de zogeheten superstops (leuke pauzeplekken) staan er op aangegeven, de oplaadplekken voor e-bikes en andere interessante wetenswaardigheden onderweg. "Op deze manier wordt de deelnemers nóg meer beleving en gemak geboden tijdens de fietstocht." Meer informatie: www.nijmeegsefiets4daagse.nl

26 augustus - Zomervakantie in De Bastei
Ben jij 4 tot 12 jaar oud? Kom dan deze zomervakantie eens een keertje kijken in De Bastei samen met je vader, moeder, oma, opa of andere begeleider. Speciaal voor jullie is er van alles te beleven en te doen! De activiteit zelf is gratis; je betaalt de normale entreeprijs voor De Bastei: 8 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen 15 jaar. De zomer-activiteiten lopen nog tot en met zondag 26 augustus. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Zoek je weg door dit bijzondere museum over allerlei sluippaadjes. Nog leuker kan het worden als je het speurblad 'Ontdekkingstocht door de Bastei' daarbij gebruikt. Deze is verkrijgbaar bij de balie in het entreegebouw. Onderweg zie je oude muurtjes van Romeinen, sta je midden in een middeleeuws stadskasteel op een 700 jaar oude keldervloer, sluip je door een kanonsgang van een 16e-eeuwse verdedigingstoren, sta je zomaar voor een mammoetschedel en zijn er heel veel opgezette dieren en planten te bewonderen. In het atelier kun je speciaal deze zomervakantie de expositie ‘Nederland Zoemt’ bekijken. Je ziet er van alles over bijen, hommels en wespen. Deze zomer staat ook in het knutselatelier de bij onder de loep! Van 7 juli t/m 12 augustus kun je zelf aan de slag gaan. De materialen liggen al voor je klaar! Zet een bij op je hand of knutsel een wiebelbij. Lekker kleuren kan natuurlijk ook. In de week van 13 t/m 19 augustus pakken we extra uit in het knutselatelier. Je kunt dan elke middag van 13.00 tot 16.30 uur met al je creativiteit en allerlei materialen je eigen bloemen en bijen op een prikker komen knutselen. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen Meer informatie: www.debastei.nl.

tot en met 26 augustus - Afrikamuseum
Deze zomervakantie (t/m 26 aug) hoef je je niet te vervelen, want in het Afrika Museum is er zoveel te doen dat je aan één dag niet genoeg hebt. In het speciale ZOMERPROGRAMMA kun je van woensdag tot en met zondag aan de slag met leem. Bouw mee aan de meterslange muur van leem en versier deze met Afrikaanse patronen, maak je eigen kleimasker of neem een duik in het leembad. Heb je het niet zo op modder? Verf dan textiel in mooie natuurlijke kleuren tijdens de tie & dye-workshop. Liever geen vieze handen? Doe mee aan de bijzondere muziekworkshops! Het ZOMERPROGRAMMA is voor iedereen vanaf 4 jaar. Op maandag en dinsdag is er geen programma. Bekijk voor een overzicht van alle activiteiten, tijden en prijzen op www.afrikamuseum.nl

26 augustus - Snuffelroute in Millingen
Zondag 9 September vindt er een nieuw evenement plaats in Millingen aan de Rijn. Een gezellige snuffelroute door het gehele dorp, met particuliere Pop-Up stores. Vanaf je eigen voortuin/oprit/ garage verkoop je je zolderspullen met een sociale inslag en een gezellige ondergrond. Iedereen heeft wel spullen in en om het huis waar je vanaf wil , er zijn legio mogelijkheden hiervoor, maar hoe gezellig is om dit te kunnen doen vanuit je eigen voortuin. Het enige wat je hiervoor moet doen is je voortuin beschikbaar te stellen en je zolder op te ruimen. Op deze manier ontstaat er een op kaart aangegeven route van deelnemers door ons mooie dorp. Het evenement zal plaatsvinden tussen 12.00 uur en 17.00 uur. De inschrijving kan plaatsvinden tot en met 26 augustus. Aanmelden of meer informatie via snuffelroute@gmail.com. Het inschrijfgeld bedraagt €10,-, Je ontvangt dan een inschrijfformulier, huisreglement en een gezellig herkenbaarheids-pakket voor de promotie en zichtbaarheid op de dag zelf.

26 augustus - Jubileum-weekend van TV De Oorsprong
Het 50 jarig jubileum-weekend van TV De Oorsprong in Beek-Ubbergen vieren we met 50 uur non-stop tennis en activiteiten voor leden en niet-leden, voor jong en oud. De start is op vrijdagmiddag 24 augustus om 14.50.u. en we eindigen op zondagmiddag 26 augustus tijdens de officiële receptie om 16.50.u. Aansluitend volgt de Jubileum loterij waar zelfs een 3-daags verblijf in Zwitserland is mee te verdienen! Gedurende het Jubileum weekend zijn er veel activiteiten, zoals het nachtelijke pyjama toernooi met tentenkamp voor de jeugd, racket- en kaartavond, het BLOEMIG-toernooi i.s.m alle tennisverenigingen in de regio, een BBQ, de pub quiz, livemuziek, een SuperMix toernooi (senior-jeugd), een high-tea, een casino-nacht, receptie en nog veel meer. Alle activiteiten zijn gratis en er zijn mooie prijzen te winnen! Het complete programma treft u aan op www.tvdeoorsprong.nl.

24 augustus - Kekerdomse Kermis
Eind augustus is het weer tijd voor de kekerdomse kermis, en het programma van schutterij EMM ziet er als volgt uit:
Vrijdag 24 augustus: Vanaf 19.00.u. een muzikale rondwandeling dor het dorp waarbij vrijkaartjes zullen worden uitgedeeld voor de draaimolen. Bent u niet thuis en wilt u wel vrijkaartjes, ga dan even langs bij een van onze bestuursleden.
Zaterdag 25 augustus: Om 16.00 uur vertrekt men naar de kerk voor de schuttersmis. De schuttersmis begint om 16.30 uur. Na afloop is er koffie en krentenbrood in de feesttent en de opening van de kermis. Aanvang dans/feestavond is om 20.00 uur m.m.v. Anderkovver
Zondag 26 augustus: Appél voor alle kaderleden en schutters om 13.30 uur voor het ophalen van het huidige Koningspaar, die aansluitend begeleid worden naar het schietterrein. Bij terugkomst wordt direct begonnen met het koningsschieten voor senioren en junioren. Op deze middag zullen ook de jubilarissen van EMM worden gehuldigd. Omstreeks 16.30 uur worden de nieuwe koning(in) en jeugdkoning(in) verwacht en zullen zij worden geïnstalleerd. Aansluitend aanvang koningsbal m.m.v. Sowieso en een optreden van “Poar Neem’n”.
Maandag 27 augustus: Om 12.00 uur afmars naar het nieuwe koningshuis voor de installatie van de nieuwe koningin of prinsgemaal en de vendelhulde. Aanvang matinee om 14.00 uur, m.m.v. Sowieso, Dj Robert Pouwels en de Alpenzusjes.
Dinsdag 28 augustus: De ALL INCLUSIVE kermisbarbecue begint om 17.00 uur en eindigt om 22:00 uur. Indien u wenst deel te nemen dan kunt u zich tot uiterlijk 24 augustus opgeven via emailadres: bbqemmkekerdom@gmail.com of bij een van onze bestuursleden.
Prijs all-in p.p. voor leden € 15,- niet leden € 20,- en kinderen t/m 10 jaar € 5,-
Leden van EMM Kekerdom hebben de gehele kermis gratis entree !!!!!!

Elke zondag tot oktober - Zonnetrein
In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie. Vanaf vandaag wordt de dienstregeling van de zonnetrein van de stichting Van Steen en Natuur hervat. Op elke zondag tot oktober rijdt de zonnetrein om 12.00 uur vanaf hotel “t Spijker te Beek-Ubbergen. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van hotel ‘t Spijker. Kaartjes kosten € 5,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen (tot 12 jaar). Buiten de dienstregeling rijdt de zonnetrein het gehele jaar ook voor groepen. Voor informatie of boeking kunt u contact opnemen met de coördinatrice (06-55370089) of mail naar info@steenennatuur.nl. Voor nadere informatie over de stichting Van Steen en Natuur kunt u terecht op www.steenennatuur.nl

tot en met 2 september - Zomervakantie in het muZIEum
T/m 2 september is het weer zomervakantie in het muZIEum. Zoals de bezoekers gewend zijn, ervaart men zélf hoe het is om niets te kunnen zien. Naast een donkerbeleving of Expeditie ribbelroute, staan de bezoekers in de zomervakantie voor een zomerse uitdaging: blind op vakantie, maar waar gaat de reis heen? Op vakantie met het muZIEum, maar waar naar toe? Dat is een verrassing! Zoals de gids zal vertellen, is er op vakantie niet alleen van alles te zien, maar vooral ook heel veel te voelen, ruiken, proeven en horen. Op welke manier wordt een vakantie beleefd als alleen deze zintuigen tot beschikking zijn? Het geruis van de zee op de achtergrond en de warmte van de zon, veel meer is er niet nodig om in de vakantiestemming te raken. Waar de reis naar toe gaat, ontdekken de bezoekers door middel van verschillende opdrachten. Hoe is het om geblinddoekt in het pikkedonker een koffer in te pakken en bij welk land hoort de inhoud van deze koffer? Raad de bezoeker de bestemming binnen de tijd? Dan maakt men ook nog kans op een klein prijsje! Ook praktische zaken komen aan bod. Welke uitdagingen komen kijken bij het opzetten van een tentje of oppompen van een luchtbed in absolute duisternis? Op deze vragen krijgt de bezoeker antwoord tijdens deze zomerse activiteit waarbij zintuigen op scherp staan. Deze activiteit is t/m 2 september te boeken in combinatie met een donkerbeleving of Expeditie ribbelroute. Meer informatie: www.muzieum.nl

tot en met 2 september - AFROTOPIA
Onlangs opende in het Afrika Museum, de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA. Voor het eerst in de geschiedenis is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst. AFROTOPIA is te zien t/m 2 september 2018. Kijk voor meer informatie op www.afrikamuseum.nl

Vanaf 3 september - Kookcursus
Vanaf 3 september 2018 wordt in het kulturhus Leuth een derde beginners-kookcursus voor mannen van ‘rondom 60 jaar’ uit de polder georganiseerd. Hiervoor zijn nog 2 plaatsen vrij.Onder leiding van een goede kok wordt er in een kleine groep gezamenlijk gekookt, waarbij rekening wordt gehouden met de al dan niet aanwezige kook-ervaring van deze nieuwe groep mannen. Menu’s samenstellen, de inkoop, het koken zelf, en dat allemaal gezellig onder het genot van een kop koffie. Deze cursus beslaat 2 x 5 bijeenkomsten, en vindt in overleg 2-wekelijks plaats op de maandag in het kulturhus Leuth van 17.00 uur tot 19.45 uur. De eerste les is op 3 september 2018. Het project “Gezond in Berg en Dal” verstrekt subsidie hiervoor, deelnemers betalen in 2018 slechts de kosten van de etensboodschappen. Betrokken groeperingen zijn: het Kookhus Leuth en het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen. Heeft u interesse? Meld u aan! Kook-ervaring is zeker niet noodzakelijk. Opgeven voor deze kookcursus kan vóór 27 augustus bij rene.verheijen@fortewelzijn.nl. Wilt u meer informatie, dan kunt u bellen met Rene Verheijen: 06-49881095, of mailen naar genoemd emailadres.

Elke zondag tot oktober - Zonnetrein
In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie. Vanaf vandaag wordt de dienstregeling van de zonnetrein van de stichting Van Steen en Natuur hervat. Op elke zondag tot oktober rijdt de zonnetrein om 12.00 uur vanaf hotel “t Spijker te Beek-Ubbergen. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van hotel ‘t Spijker. Kaartjes kosten € 5,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen (tot 12 jaar). Buiten de dienstregeling rijdt de zonnetrein het gehele jaar ook voor groepen. Voor informatie of boeking kunt u contact opnemen met de coördinatrice (06-55370089) of mail naar info@steenennatuur.nl. Voor nadere informatie over de stichting Van Steen en Natuur kunt u terecht op www.steenennatuur.nl

Alle maanden - Fietsroute
Sinds kort kan een bijzondere fietsroute worden gereden die een relatief onbekend deel van onze bezettingshistorie tot leven brengt. De Duitse bezetters zetten eind 1944 het ‘water als wapen’ in als verdediging tegen de oprukkende geallieerde legers: ze lieten een deel van het Nederlands-Duitse grensgebied onder water lopen. De nieuwe fietsroute verbindt de plekken die door die onderwaterzetting van toen getroffen werden. Op twee plekken aan de route staat een luisterkei, waar je met de smartphone kunt beluisteren welke dramatische gevolgen dat had. De tweetalige routefolder is gratis verkrijgbaar bij VVV en toeristisch bedrijfsleven in de regio. In 1944 bliezen de Duitse bezetters bij Elden de Rijndijk op waarmee ze een groot gebied tussen Rijn en Waal, de Betuwe, onder water zetten. Datzelfde gebeurde begin 1945 met de lage gebieden tussen Kleve en de Rijn en de Ooijpolder. Dit leidde tot een grote overstroming met grote gevolgen voor de nog aanwezige bewoners. Zo zetten de Duitse bezetters het ´water als wapen´ in waarmee zij de geallieerde opmars wilden stuiten. Uiteindelijk lukte dit niet; de gevolgen voor de bewoners van de regio waren echter verschrikkelijk. Diepe wonden die ook nu nog zichtbaar en tastbaar zijn. Bij zowel het dijkmagazijn aan de Rijndijk in Elden (bij de spoorbrug Arnhem) als bij de Wasserburg Rindern bij Kleve is een zwerfkei met een informatiepaneel geplaatst. Wie de QR-code op dit paneel met zijn smartphone scant kan er, in drie talen, een verhaal beluisteren dat het verhaal over de onderwaterzetting van die plek vertelt. Naast de luisterkei staat een extra informatiepaneel dat met pakkende foto’s en indringende teksten de historie tot leven brengt. De nieuwe fietsroute verbindt zowel de twee luisterlocaties, maar voert ook langs andere belangrijke locaties die een rol speelden in de tijd van de onderwaterzetting. De routefolder bevat een overzichtelijke kaart en de omschrijving van belangrijke historische punten onderweg. De route maakt gebruik van de bekende fietsknooppunten. De folder is gratis verkrijgbaar bij VVV en toeristisch bedrijfsleven in de regio.