Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

Vrijdag 17 januari vindt de maandelijkse bingo plaats bij schutterij OEV in Millingen a/d Rijn. De aanvang is om 20.00.u. in het Verenigingsgebouw (de Droge) aan de Heerbaan.

Zondag 19 januari organiseert fanfare Ons Genoegen weer een bingo in het verenigingsgebouw aan het Ons Genoegenpad in Millingen a/d rijn. Ook hier is de aanvang 20.00.u.

IVrijdag 31 januari en zondag 2 januari is er weer bingo bij SC Millingen. De aanvang is om 20.00.u. in het Clubhuis op Sportpark de Hove in Millingen a/d Rijn.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


Activiteiten

Vanaf woensdag 15 januari – Volleybalspeeltuin in Millingen
Sportvereniging Switch ’87 start op woensdag 15 januari - en vervolgens elke woensdag van 14.00 – 15.00 uur - met de Volleybalspeeltuin in de Spiegelzaal van sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn. De Volleybalspeeltuin is erop gericht om kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar kennis te laten maken met het plezier in sport en spel op een non-competitieve wijze. In de volleybalspeeltuin staat plezier in bewegen voorop, maar er wordt ook iets geleerd. Er wordt gewerkt aan bewegingsvaardigheden, balvaardigheden, coördinatie en samenspel. Dit alles wordt verpakt in leuke spelvormen en thema’s met een knipoog naar het jeugdige Cool Moves Volley vanaf zes jaar. Bij alles wat we doen ligt de nadruk op plezier. Lijkt het je leuk? Kom dan een keer kijken of nog leuker, gelijk een keer meedoen! Je kind mag vrijblijvend drie proeftrainingen meedoen. Daarna kun je bij ons een 10-strippenkaart kopen voor 15 euro. Voor vragen kun je een mailtje sturen naar jeugd@switch87.nl..

17 januari t/m 12 april - ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’
t/m 12 april is in het Vrijheidsmuseum de nieuwe expositie ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ te zien. Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen, leidt tot een confronterende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken. Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Bezet, bevrijd & geplunderd toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar vele tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze schaduwkant van de bevrijding eindelijk te belichten. De expositie is gebaseerd op de gelijknamige publicatie die verschijnt op 16 januari aanstaande. Bezet, bevrijd & geplunderd, te bezoeken t/m 12 april in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Meer informatie: www.vrijheidsmuseum.nl.

17 januari – Eric Corton en Het Gelders Orkest
Eric Corton en Het Gelders Orkest slaan de handen ineen en presenteren op 17 januari in De Vereeniging een bijzonder concert rondom het thema 'ouder worden'. Een avond vol prachtige en persoonlijke verhalen van Eric Corton en muziek van Beethoven door de jaren heen. Pianiste Daria van den Bercken neemt de pianopartij van twee bekende pianoconcerten van de grootmeester voor haar rekening. Het orkest speelt onder leiding van de bevlogen dirigent Jonathon Heyward. Het concert begint om 20.15 uur. Het resultaat van de samenwerking is een avond die geen regulier concert brengt, maar zorgt voor een totaalbeleving. Levensfases en persoonlijke verhalen van Corton worden verweven met muziek en levensfases van Beethoven. Corton brengt in zijn verhalen steeds de verbinding met muziek en laat het publiek stilstaan bij eigen gedachten en gevoelens over ouder worden en het leven. Meer informatie en kaartverkoop: www.hetgeldersorkest.nl.

17 januari – Informatieavond over Roofvogels
Vrijdag 17 januari houdt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) weer een informatieavond in Dorpshuis De Slenk, Reestraat 2 in De Horst. Die avond zal Gerard Müskens alles komen vertellen over het onderzoek naar roofvogels in het Rijk van Nijmegen en het aangrenzende Reichswald. Een onderzoek dat Gerard in 1968 startte samen met enkele anderen en dat inmiddels dus al meer dan 50 jaar loopt. Gerard gaat er nog elke zondag op uit met zijn vrienden van de bosclub. Een unieke reeks waar natuurlijk veel over te vertellen valt. Dat zal Gerard dan ook gaan doen op de 17e en hij zal daarbij rijkelijk putten uit zijn uitgebreide fotoarchief. Naast havik, sperwer, wespendief en buizerd zal ook de raaf aan bod komen want deze is de laatste jaren steeds vaker ook in onze omgeving weer te zien en te horen. De avond begint om 19.30 uur en zal tot ongeveer 22.00 uur duren, entree is gratis. Voor meer informatie: Paul Leenders, 024 3972405.

17 & 18 januari – The Kempkes Trophy Darttoernooi
Op vrijdag 17 en zaterdag 18 januari zal er weer volop gedart gaan worden in het clubhuis van SVO-Voetbal in Ooij. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, maar uiteraard bent u van harte welkom om te komen kijken. Zowel bij het enkeltoernooi (vrijdag) als het dubbeltoernooi (zaterdag) is de entree gratis. Op vrijdag zullen maar liefst 64 deelnemers op jacht gaan naar de felbegeerde wisseltrofee van The Kempkes Trophy. De eerste wedstrijden beginnen al om 18.45 uur. Een dag later staat het dubbeltoernooi op het programma en hieraan zullen 40 dubbels deelnemen. Dan starten de wedstrijden om 14.00 uur. De 1e rondes van beide toernooien worden in poulefases afgewerkt. Vanaf de 2e ronde geldt het knock out principe. Beide toernooidagen zijn vrij te bezoeken. Voor meer informatie omtrent ons toernooi, kunt u terecht op onze facebook pagina The Kempkes Trophy.

18 januari - Open rondleiding tentoonstelling “Vrij!”
Zaterdag 18 januari vanaf 14.00.u. geven rondleiders van Museum Kasteel Wijchen een rondleiding door de tentoonstelling Vrij! Wijchen herdenkt ’40-’45. “Vrij!” vertelt het oorlogs- en bevrijdingsverhaal van bewoners van Wijchen en omgeving. Hoe hebben zij het offensief ervaren? Met bijzondere objecten, foto’s, filmbeelden en ooggetuigenverslagen geeft de tentoonstelling een lokale kijk op de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Hoe is het om vlak achter de frontlinie te leven? Wat schrijft de Wijchense Marie van Kessel in haar dagboek? De persoonlijke verhalen van Wijchenaren laten ook zien dat het leven in de jaren na de bevrijding niet altijd gemakkelijk was. Praktische zaken als woningnood en voedselschaarste dienen zich aan en natuurlijk moet men de herinneringen aan de oorlog een plek geven. Onze rondleiders nemen u mee op een ‘special tour’ door de tentoonstelling. Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen, vol is vol. De rondleiding is inbegrepen bij een museumticket. Meer informatie: www.museumwijchen.nl.

18 januari - SchlagerKoorts
Vanaf de Feestdagen beheersen de Groesbeekse Schlagers het ‘muziekbeeld’ in Groesbeek weer meer en meer. Uit deze onuitputtelijke bron mogen CV’s en Schlagergroepjes op zaterdag 18 januari hun favoriete schlager zingen van een ander. Benieuwd in wiens huid ze dit jaar kruipen? Kom dan naar Studio 24 van De Linde. Vind je het zelf leuk om jouw favoriete schlager te komen zingen? Neem dan contact op met Micky Haerkens (06 10955144).

18 januari - Vogelexcursie door de Millingerwaard.
Zaterdag 18 jan organiseert het KNNV een Vogelwandelexcursie in de Millingerwaard .Vertrek is om 9.00.u. vanaf het Kerkje van Kekerdom, Iedereen is welkom. Deelname gratis. Excursieleider: Els Coerwinkel, tel. 024 – 684 3952. De Millingerwaard kenmerkt zich als een struingebied met zicht op vogels, wilde planten en bijzondere waterplanten. Het is een natuurontwikkelingsgebied langs de Waal wat zijn weerga niet kent. In 1992 werd het gebied een voorbeeldgebied voor het Wereld Natuur Fonds. Het is getransformeerd van landbouwgebied naar een veelzijdig natuurgebied. In de Millingerwaard wordt echt duidelijk wat we met natuurontwikkeling bedoelen! Een enorme planten- en dierenrijkdom zullen we hier ontdekken. Grote kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden struinen door het gebied. In de ooibossen en moerassen zwemmen bevers en er huizen tientallen reeën. De open verbinding tussen de plassen in de uiterwaarden en de Waal zorgt dat dit een essentiële kraamkamer is voor vissen.

18 januari – Speurtocht Rood Wit
Zaterdag 18 januari (en niet 28 december zoals eerder gemeld), is het weer tijd om ouderwets te speuren vanaf het Kapittelland in Groesbeek. Tussen 18.30 en 20.30 uur kan er vertrokken worden vanuit de Rood Wit kantine. In groepen kan er zoals altijd weer gespeurd en gepuzzeld worden om zo uiteindelijk aan het einde van de avond uitgeroepen te kunnen worden tot speur-kampioenen! De organisatie zal ook dit jaar weer een mooie tocht uitzetten. Onderweg wordt er uiteraard ook voor de inwendige mens gezorgd en na afloop zal het nog lang gezellig blijven in de kantine. Vooraf opgeven is niet nodig: vanaf 18.30 kan iedereen die mee wil doen zich met zijn groepje melden in de kantine van Rood Wit. Inschrijfgeld is zeven euro per persoon (kinderen tot en met 12 jaar vier euro).

18 & 19 januari – Pronkzitting & Prinsenreceptie in Kekerdom
Omdat door droevige omstandigheden de Pronkzitting in november niet door kon gaan openen de kekerdomse Polderschuupers pas op 18 januari hun carnavalsseizoen. We nemen de aftrap om 20.15 uur in zaal U.N.A.. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Men neemt tijdens deze avond afscheid van Prinses Esther, en er zijn diverse optredens. Natuurlijk wordt ook de nieuwe Prins(es) van Sjoenkelgat bekend gemaakt. Verder de bekendmaking van het Lid van Verdienste en de Vrijwilliger van het Jaar. Tenslotte zijn er DJ’s Marc en Tom die de avond zullen vullen met muziek voor iedereen. Op zondag 19 januari is er gelegenheid om de nieuwe Prins(es) te feliciteren op zijn /haar receptie van 15.00 uur tot 17.00 uur in zaal U.N.A.

19 januari - Winterverhalen in Museum Kasteel Wijchen
Op twee zondagen in januari worden in Museum Kasteel Wijchen winterverhalen voorgelezen. Proef de winter en luister onder het genot van chocolademelk en speculaas naar een mooi winterverhaal. De verhalen worden op 12 en 19 januari voorgelezen om 14.00 uur en 15.00 uur. Inbegrepen bij het museumticket. Meer informatie: www.museumwijchen.nl.

19 januari – Bluewire op het Zalmpodium
Op zondag 19 januari vanaf 14.00.u. organiseert Zalmpodium een concert door het Belgische Bluewire in het Kerkje aan de Zalmstraat in Millingen a/d Rijn. Een vocaal en instrumentaal kwintet met als lijfspreuk: “Geen groter speelplezier dan naturel”. We horen voluit akoestische “roots & gardenmusic” uit diverse bronnen: van Stephen Foster tot Willie Dixon, van Rolling Stones tot Los Bobos. En dit allemaal in stevige, straffe arrangementen. Een flink deel draait om de stem van zangeres Katrine Druyts, die met evenveel gemak een Billy Holidays blues croont of een Mexicaans dranklied vertolkt. De entree is zoals gewoonlijk vrij maar uiteraard zal aan het eind van het concert de bekende hoge hoed zijn rondje maken.

19 januari - Seniorenlunch
Zondag 19 januari organiseert men weer een gezellige seniorenlunch in de Mallemolen in Groesbeek. Het betreft een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren met muziek van Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers kunnen zich telefonisch (tussen 09.00 en 12.00 uur) aanmelden tot uiterlijk vrijdag 17 januari. De kosten voor de lunch bedragen € 13,00 incl. één consumptie naar keuze. De sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en iedereen is van harte welkom.

19 januari – Boek & Baksel Kekerdom
Op zondag 19 januari komen zoet en zout samen tijdens een levendige bijeenkomst in Kulturhus Kekerdom, die in het teken staat van hartige en zoete taarten. Smullen van heerlijke baksels, praten met je tafelgenoten en tussendoor luisteren naar mooie of interessante fragmenten uit boeken. "Wij bakken de taarten met veel liefde, en dat proef je. Het enthousiasme van de voorlezers en de gezelligheid van het samenzijn doen de rest. Kortom: een uitgelezen gelegenheid om de koude januarimaand of een saaie zondag met een warme middag te doorbreken”, aldus de organisatie. Wil je 19 januari meedoen van 14.00-17.00? Deelname kost 7,50 euro. Alle drankjes zijn voor eigen rekening. Geef je liefst voor 16 januari op via boekenbuffetkekerdom@gmail.com of 0481 432800. Wil je voorlezen, geef dat dan meteen even door.

19 januari – I Compani en Fellini in LUX
Het Nijmeegs jazz- en filmmuziekensemble I Compani heeft veel te vieren: hun eigen 35- jarig jubileum én de 100e verjaardag van de Italiaanse regisseur Federico Fellini. Zij vieren dit met het levendige theaterconcert I Compani 35 – Fellini 100, op zondag 19 januari twee keer uitgevoerd in LUX om 15:30 en 20:30. De kaartverkoop is gestart! Sinds 1985 presenteert ensemble I Compani onder leiding van Bo van de Graaf bijzondere voorstellingen: hedendaagse jazz, filmmuziek, opera, wereldmuziek en vaudeville worden op wonderlijke wijze gecombineerd met film, poëzie, theater, dans, circus en erotiek. Om hun35-jarige bestaan te vieren, laat I Compani op zondag 19 januari zien en horen wat zoal gebeurt onder hun vlag. Het nieuwe Artis Orkest bijt de spits af met Dieren Composities. Daarna volgt de eerste openbare uitvoering van de suite Maar Nooit Vergeten, die refereert aan de roerige jaren ’70 en ’80 in Nijmegen. In totaal staan 22 musici en artiesten op het podium. Het resultaat: een levendig, vrolijk, emotioneel en indringend theaterconcert. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl.

19 januari – XXL Vlooienmarkt Wijchen
Vandaag vanaf 10.00.u. wordt er in Wijchen een vlooienmarkt gehouden. Vele mensen uit Wijchen en Nijmegen hebben van de mogelijkheid gebruikt gemaakt om het nieuwe jaar goed te starten : Zij hebben thuis een grote opruiming gehouden. Zij zullen op deze vlooienmarkt, hun overtollige huisraad verkopen. Voor de bezoeker van dit evenement is dit de uitgelezen kans , om voor een appel en een ei leuke dingen op de kop te tikken. Deze XXL Vlooienmarkt vindt plaats in het Olympic Evenementen- centrum, Nieuweweg 203 in Wijchen. De markt is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

19 januari – Orgelconcert Eusebius Arnhem
Stadsorganist Johan Luijmes concerteert vanmiddag vanaf 15.30.u. in de Eusebius in het centrum van Arnhem. Op het programma staan werken van Johann Sebastian Bach, Jean Adam Guilain, Jean Langlais en Dietrich Buxtehude. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie: www.eusebius.nl.

19 januari – Revuemiddag Deurzakkers Ooij
Carnavalsvereniging De Deurzakkers uit Ooij presenteert vanmiddag een revuemiddag en senioren-pronkzitting met zang, parodie, buut, dans en muziek. Deze middag wordt gehouden in dorpshuis De Sprong, waar Prinses Rita de Erste ook bij aanwezig is. De middag begint om 13.30 uur.

19 januari – Blind Lemon in de Waard van Kekerdom
Vanmiddag vanaf 16.00.u. in de Waard van Kekerdom: Blind Lemon. Blind Lemon is een 4-koppige formatie die de traditionele grenzen van de bluesmuziek niet zomaar accepteert. Het naadloze repertoire is een blend van veel verschillende genres (blues, soul, gospel, rock, jazz en R&B) en laat zich niet beperken door de geldende regels. De muzikanten zijn stuk voor stuk onderdeel van de nieuwe generatie bluesmuzikanten en altijd op zoek naar nieuwe manieren om de muziek spannend, energiek en innemend te laten zijn. Meer informatie: www.waardvankekerdom.nl.

20 januari - Sponsoravond in Alzheimercafé Berg en Dal
Het Alzheimercafé Berg en Dal draait inmiddels al weer een vol jaar. En met succes. Velen vonden de eerste maandag van de maand de weg naar ‘Gasterij ’t Groeske’. Zowel mensen met een lichte vorm van dementie, mantelzorgers en hulpverleners kwamen voor informatie en gezelligheid. En… het Alzheimercafé moet doorgaan de komende jaren. Daar zijn vrijwilligers en geld voor nodig. Vrijwilligers zijn er, geld blijft nodig. De gemeente heeft haar steentje bijgedragen, andere sponsors ook. Om sponsors en vrijwilligers te bedanken is er een gezellige én informatieve avond op maandag 20 januari in het Groeske. Ook nieuwe sponsors zijn van harte uitgenodigd op deze avond. Het programma begint om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur. Er is muziek en er is een quiz. Verder uiteraard een hapje en een drankje. Sponsors en vrijwilligers: welkom op 20 januari, van 19.00 tot 21.00 uur in ‘Gasterij ’t Groeske’, Stationsweg 9t in Groesbeek.

20 januari – Cursussen bij de Lindenberg
Vanaf 20 januari gaat er weer een heel aantal cursussen beeldende kunst voor volwassenen van start bij de Lindenberg. Naast basiscursussen in verschillende beeldende technieken en keramiek zijn er nu ook meerdere eendaagse workshops om aan deel te nemen. Maak kennis met verschillende druktechnieken in de basiscursus Grafiek of leer hoe je het menselijk lijf aan de hand van een levend model kan tekenen in de basiscursus Modeltekenen. Leer werken met klei in de basiscursus Keramiek of ga aan de slag met potlood en penseel in de basiscursus Tekenen en Schilderen. Wie wel iets met beeldende kunst wil gaan doen maar nog niet weet wat, kan meedoen aan de basiscursus Beeldende technieken. De Lindenberg biedt ook een reeks eendaagse workshops aan. Binnen een dag leert de deelnemer een nieuwe beeldende techniek en maakt hij of zij onder begeleiding van een kunstdocent een eigen, uniek kunstwerk. Zo zijn er de workshops Lasersnijden, Papercut en Art Based Learning, de laatste in samenwerking met Museum Het Valkhof. Van 20 tot en met 26 januari zijn geïnteresseerden welkom in de Lindenberg voor de proeflessenweek. Tijdens die week vindt er ook een aantal van de genoemde workshops plaats aan de Ridderstraat 23. Meer informatie: www.delindenberg.com.

21 januari – Ondersteuning Mantelzorgers
Mantelzorg is de zorg en ondersteuning die partners, kinderen, familie, vrienden en andere bekenden aan een naaste verlenen. Dit gebeurt vrijwillig en onbetaald. Mensen willen niet altijd mantelzorger worden genoemd. Zij vinden het gewoon dat zij de zorg en ondersteuning uitvoeren. Ook al zien zij zichzelf niet als mantelzorger, dit betekent niet dat ze geen mantelzorger zijn of geen ondersteuning nodig hebben. Aanvullende professionele ondersteuning kan mantelzorgers helpen om niet overbelast te raken en hen een adempauze geven. Een op de acht mantelzorgers die zorgt voor iemand met dementie voelt zicht namelijk overbelast. Het Gasthuis is gestart met een onderzoek naar de behoefte van ondersteuning voor mantelzorgers van een partner met dementie in Millingen aan de Rijn en omgeving. Hierbij is uw input nodig. Hiervoor zijn twee bijeenkomsten gepland voor mantelzorgers van een partner met dementie. Deze bijeenkomsten vinden plaats op dinsdag 21 januari vanaf 14.30 uur en dinsdag 28 januari vanaf 18.30 uur in het Gasthuis in Millingen a/d rijn. Bij deze bijeenkomsten worden ook enkele zorgprofessionals uitgenodigd die betrokken zijn bij de thuissituatie. Wilt u aanwezig zijn op één van de genoemde data dan kunt u dit doorgeven via de receptie van het Gasthuis, telefoon 0481-431644.

26 januari – Wandeling Jachtslot Mookerheide
Zondag 26 januari organiseert Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een winterse wandeling naar het terrein van Jachtslot Mookerheide. We starten om 14.00 uur bij restaurant Het Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook en tegen 16.00 uur zullen we daar ook weer terug keren. Deelname is gratis. We wandelen deze middag via De Biesseltsebaan naar het terrein van Natuurbegraafplaats Mookerheide achter het gelijknamige Jachtslot. De in oktober geopende begraafplaats heeft voor flink wat veranderingen gezorgd rond dit Jachtslot en we zullen daar met de natuurgidsen van LBG naar gaan kijken. Prachtige boomboeketten zorgen voor een sprookjesachtige sfeer en de glooiingen in het terrein geven het een uniek karakter. Verder zullen natuurlijk typische winterkenmerken aan bod komen en mocht er verse sneeuw zijn gevallen dan kunnen we letten op diersporen. Deze wandeling is niet al te zwaar en dus voor groot en klein, oud en jong toegankelijk.

30 januari – Continenten in LUX
Op donderdag 30 januari is de theatervoorstelling Continenten van theatermaker Mart van Berckel te zien in LUX Nijmegen. Continenten is een schilderachtige, tekstloze voorstelling over de waanzin in het alledaagse. In de voorstelling, gebaseerd op de films van regisseur Michael Haneke, zie je het leven van twee gewone mensen op imploderen staan. Ze proberen zich staande te houden in een dagelijkse routine, maar uit de scheuren in hun perfecte bestaan kruipen duistere en gewelddadige verlangens. Voorafgaand aan de voorstelling vertelt filmjournalist Hugo Emmerzael over Haneke’s cinema, terugkerende thema’s in zijn werk en de uitdagingen van film vertalen naar het toneel. LUX Nijmegen, donderdag 30 januari, inleiding: 19:45, aanvang 20:30. Tickets en meer informatie: www.lux-nijmegen.nl.

31 januari – Nijmeegse Gedichtennacht
Museum Het Valkhof vormt vrijdag 31 januari het decor voor de Nijmeegse Gedichtennacht. Het programma staat in het teken van 'De toekomst is nu'. Op Ruwe Planken, Onbederf'lijk Vers en De Nieuwe Oost/Wintertuin presenteren samen dichters en muzikanten. Er zijn onder meer voordrachten van Charlotte Van den Broeck en Dean Bowen. De Nijmeegse Gedichtennacht is onderdeel van Nijmeegse Poëzieweek 2020. De Gedichtennacht is van 22.00 tot 02.00 uur. Entree 5 euro, kaartverkoop via www.denieuweoost.nl.

t/m 31 januari – Waal Onder in de Bastei
Vanaf zaterdag 14 september is in De Bastei ‘Waal Onder’ te zien, een sfeervolle interactieve familietentoonstelling over het onderwaterleven in de rivier de Waal. De uiterwaarden en zijrivieren van de Rijn en Waal zijn een belangrijk leefgebied voor trekvissen. De aanwezigheid van deze vissen geeft aan dat de rivier gezond is. Met diverse thema's belicht deze tentoonstelling de wonderlijke onderwaterwereld van de Waal. Wat zijn de bedreigingen en kansen voor de vissen? En welke rol hebben organisaties die zich bezighouden met de leefomstandigheden van trekvissen, zoals Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling? Het leven in de Waal is gevarieerder en rijker dan je denkt. 'Waal Onder' brengt het leven van maar liefst 40 soorten inheemse vissen in beeld, waarvan 12 trekvissen. Maar... je kunt deze vissen ook zelf zien! Kom onze levensgrote 3D-print van de steur bekijken, een primeur in Nederland. De Bastei heeft voor deze expositie een unieke Virtual Reality-beleving ontwikkeld: de Waal Experience. Met een 3D-bril kun je een kijkje onder water nemen en zo zelf ervaren hoe het is om als trekvis naar de zee te zwemmen. De expositie Waal Onder is te zien t/m 31 januari 2020. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 te Nijmegen en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.debastei.nl.

8 februari – Popquiz & Vinyl afterparty
Zaterdag 8 februari organiseert wordt er in Kekerdom een Popquiz georganiseerd……een Pubquiz met vragen over popmuziek. Geef je op voor deze quiz met een team van minimaal 3 en maximaal 6 personen. De kosten bedragen 7,50 per team. Opgeven kan via pubquizuna@hotmail.com. Aansluitend aan de quiz zal de oude vinyl collectie van Tjoeki-Tjoeki weer van zolder worden gehaald, zodat je kunt genieten van heerlijk muziek uit het verleden. Ook je eigen singletjes of lp mag je meebrengen. De vinyl afterparty begint rond 22.00.u. en is voor iedereen gratis toegankelijk.

8 februari - Stephanie Struijk naar Grand Café De M’ooije Waard
Live muziek beleven, op een hoog nationaal en internationaal niveau, in een relaxte en sfeervolle omgeving, dat is één van de doelstellingen die de organisatie van Real Roots Café LIVE, in de regio Berg en Dal, voor ogen staat. Op zaterdagavond 8 februari 2020 presenteren ze Stephanie Struijk in Grand Café De M'ooije Waard aan in Millingen aan de Rijn. Deze met een Essent Award (een prijs voor jonge en veelbelovende artiesten) en Zilveren Harp onderscheiden singer-songwriter stond in 2007 al op PinkPop. In 2016 schreef ze samen met Daniël Lohues haar eerste Nederlandstalige album. De verandering is haar uitstekend bevallen want Stephanie staat aan de vooravond van een uitgebreide Nederlandse theatertour. De entree, voor dit avondvullende programma, bedraagt € 10 p.p. In verband met de verwachte opkomst en beperkt aantal zitplaatsen wordt reserveren sterk aanbevolen. Dit kan via www.realrootscafe.com.

9 februari – Herdenking Operation Veritable
Zondag 9 februari wordt Operation Veritable herdacht. Om 12.00.u. is er een herdenkingsdienst in De Protestantse Kerk in Groesbeek. Vanaf 14.00.u. vindt er een herdenkingsceremonie plaats op de Canadese Begraafplaats.

6 & 9 februari – Film Krieg am Niederrhein
Op donderdag 6 en zondag 9 februari vertoont het Vrijheidsmuseum de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' (zonder Nederlandse ondertiteling). De film gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 en duurt van 14.00-17.00 uur (incl. pauze). Iedere vertoning wordt vooraf gegaan door een korte inleiding, gegeven door een van de medewerkers van het museum. Entree: volwassenen: € 12,50 pp, kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk: 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl. Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

t/m maart 2020 - Evacuatieverhalen in Bibliotheek Groesbeek
In Bibliotheek Groesbeek is van 1 oktober t/m eind maart 2020 een tentoonstelling te zien over de evacuatie van Groesbeek in 1944. Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats vonden tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester Jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren. Een massale uittocht volgde. Bibliotheek Groesbeek presenteert in samenwerking met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en de Heemkundekring Groesbeek een tentoonstelling over deze evacuatie. Met talloze foto’s, publicaties en krantenartikelen. Ook is het prototype van het aan de Mooksebaan geplaatste evacuatiemonument te bewonderen. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal zal de tentoonstelling op 1 oktober om 15.00 uur officieel openen. Donderdagavond 3 oktober staat in het teken van evacuatieverhalen. Tussen 19.30 en 21.30 uur vertellen ooggetuigen en nabestaanden over deze roerige periode. Speciale gast is Jan Thissen. Ook bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun verhalen en herinneringen te delen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een film van Jan Driessen. Theo Giesbers is deze avond de gespreksleider. De entree is gratis. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of per mail: groesbeek@obgz.nl.

Tot 1 maart 2020 – Fashion Cities Africa in Afrika Museum
Tot 1 maart 2020 is in het Afrika Museum in Berg en Dal de expositie Fashion Cities Africa te zien. Bekijk de mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts. Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Het Afrika Museum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode. Voor deze expositie delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker. Iedere zondag zijn er gratis inloop rondleidingen te volgen door de tentoonstelling. Meer informatie: www.afrikamuseum.nl.

7 maart - Pubquiz Leuth
Op zaterdag 7 maart zal de vijfde Leuthse Pubquiz worden gehouden. Een pubquiz is een uit Engeland overgewaaid fenomeen dat allang niet meer allen in pubs gespeeld wordt. Tijdens een pubquiz worden er in teamverband 80 vragen beantwoord en de kennis van 8 verschillende categorieën getoetst. Hilarische, muzikale, rondje Leuth en algemene vragen komen allemaal voorbij, met waarschijnlijk veel “oh jaaaa”- momentjes na afloop... De pubquiz speel je samen met vrienden, kennissen, buurt of sportmaten. Het door jullie samengesteld quizteam moet uit minimaal 5 en maximaal 8 personen bestaan. Stel een quizteam samen dat van alle markten thuis is en ga, tijdens een gezellige avond, de uitdaging aan met andere teams. Lijkt het je leuk om mee te doen met deze pubquiz, geef je dan op per mail: leuthsepubquiz@gmail.com. Entree is gratis! Deelname is €4.- p.p. Let op aanmelden kan nog maar VOL=VOL! De Leuthse Pubquiz begint om 20.30 uur, zaal is open vanaf 19.30 uur.

t/m 10 mei 2020 – Middeleeuws vernuft in Museum het Valkhof
Middeleeuws vernuft, een interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en smerige steden kom je tegen in films en series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons? In de tentoonstelling Middeleeuws vernuft ontdek je dat wij de ontwikkelingen uit de middeleeuwen vandaag de dag nog steeds gebruiken. Ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Leer hoe je een stad verdedigt. Bouw grote kastelen zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Smeed een zwaard, schiet met buskruit, dans de blaren op je voeten en kleed je volgens middeleeuwse mode. Middeleeuws vernuft – een interactieve familietentoonstelling, is te zien vanaf vrijdag 11 oktober t/m zondag 10 mei 2020 in Museum Het Valkhof Nijmegen. Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl.

6 & 7 juni - Deelnemers gezocht: Kunst & Kitschroute Groesbeek
In het weekend van 6 en 7 juni wordt de 4e kunst & kitsch route georganiseerd. Dit is een laagdrempelige expositie van amateur- en professionele kunstenaars die hun werk tentoonstellen in hun eigen omgeving. Op deze manier hopen zij de kunst in de brede zin onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Iedereen die schildert, tekent, fotografeert, iets creëert met glas, hout, steen, papier, keramiek, stof of anderszins creatief bezig is en dit graag eens aan anderen wil laten zien kan zich aanmelden om mee te doen. Voorwaarde is dat de expositie binnen Groesbeek is om de route niet al te groot te maken. Woon je niet in Groesbeek dan kun je toch meedoen, wij zoeken dan een ruimte voor je. Het uitgangspunt is om in een laagdrempelige sfeer kunstenaar en bezoekers bij elkaar te brengen. Heb je zin om mee te doen of heb je een leuke locatie die je ter beschikking zou willen stellen ( denk aan een mooie schuur, overkapping, tuinhuis of tuin) meld je dan aan! Als je niet veel werk hebt kun je denken aan een duo presentatie. Aanmelden voor 28 februari via het formulier op www.kunstenkitschroute.com.

20 juni – Nacht van de Vluchteling
In 2020 organiseert Stichting Vluchteling voor het vijfde opeenvolgende jaar de Nacht van de Vluchteling in Gelderland. Nieuw dit lustrumjaar zijn de afstanden van 10 en 20 km die worden georganiseerd naast de bestaande 40 km route. Lopers die meedoen zamelen geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld. Stichting Vluchteling organiseert de sponsorloop in het weekend van zaterdag 20 op zondag 21 juni. De lopers van de 40 kilometer beginnen om stipt middernacht in het centrum van Nijmegen en de finish is in Arnhem. De meeste deelnemers lopen er gemiddeld acht tot negen uur over. Voor wie geen 40 km wil of kan lopen, zijn er die zaterdag voor het eerst ook kortere afstanden. Die nieuwe afstanden van 10 en 20 kilometer vinden plaats in de vooravond van zaterdag 20 juni en starten om 19.00 uur in Nijmegen. De inschrijving voor alle routes en afstanden is geopend via www.nachtvandevluchteling.nl.