Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:.

Zondag 28 april organiseert OEV weer een extra Jeugd-Bingo. De aanvang is om 20.00.u. in het verenigingsgebouw in Millingen a/d Rijn.

Iedere eerste woensdag van de maand organiseert de millingse KBO een bingo in Hotel Millings centrum. De eerstvolgende bingo vindt plaats op woensdag 1 mei, vanaf 20.00.u. Iedereen is van harte welkom.

Bij SC Millingen wordt er weer bingo gespeeld op vrijdag 26 april en zondag 5 mei. Beide avonden begint de bingo om 20.00.u. in het clubhuis op sportpark de Hove in Millingen a/d Rijn.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


t/m 5 mei – Expositie zilveren camera
In de Stevenskerk in Nijmegen is deze maand een expositie ingericht van de winnende foto's van de Zilveren Camera, de belangrijkste prijzen voor persfoto's. De expositie Zilveren Camera is te zien tot en met 5 mei. 's Zondags van 12.00 tot 17.00 uur, op de andere dagen van 10.30 tot 17.00 uur.

t/m 5 mei – Meivakantie in MuZIEum
De meivakantie komt er alweer aan en dat betekent voor het muZIEum een nieuwe activiteit waarbij het zien en niet zien centraal staan. Dit jaar organiseert het muZIEum van 20 april t/m 5 mei een activiteit die volledig in het teken staat van de lente. Bezoekers kunnen in het muZIEum het buitenleven ervaren en beleven hoe het is om tijd in de tuin door te brengen zonder te kunnen zien. Natuurlijk onder begeleiding van de gids, de ervaringsdeskundige. Het wordt warmer, er komen weer bladeren aan de bomen, de dagen worden weer langer en we genieten van de eerste warme zonnestralen. In de lente is het tijd om naar buiten te gaan. Dit seizoen is zeker een streling voor het oog, maar door te ruiken, voelen, horen en proeven kun je de lente ook heel goed beleven. Denk maar aan de geuren van bloesems en vers gemaaid gras, de zon op het gezicht voelen, de vogels die fluiten en de eerste ijsjes van het jaar. Bezoekers worden door een blinde of slechtziende gids meegenomen in hun ervaring van het buitenleven. Deze activiteit vindt, zoals men van het muZIEum kunt verwachten, plaats in het pikkedonker en voor of na de donkerbelevingen of Expeditie ribbelroute. Wat doe je allemaal in de tuin tijdens de lente? En hoe pakt iemand met een visuele beperking dat aan? Daar vertellen de gidsen van het muZIEum bezoekers graag meer over. Zij ervaren dit seizoen op een compleet andere manier en weten maar al te goed hoe zij hun andere zintuigen het best kunnen gebruiken. Deze extra activiteit van ongeveer 30 minuten is voor € 4,95 p.p. te reserveren als aanvulling op de beleving. Bekijk de website voor meer informatie en reserveren: www.muzieum.nl/meivakantie

t/m 31 mei – Expositie Martien Nuijen
Van begin april tot en met eind mei zijn bij Kalorama de werken van Martien Nuijen te zien. Martien werd geboren op zondag 13 november 1955 in Berg en Dal. Als kind was hij altijd al creatief bezig met tekenen en knutselen en sinds najaar 2017 heel actief verder gegaan met zijn passie schilderen. Hij is autodidact, zonder enige opleiding of cursus. Men zegt dat Martien een optimistisch mens is en dat hij positief in het leven staat. Waarschijnlijk is dát de reden dat hij van kleur houdt, zijn werken hebben vaak vrolijke onderwerpen in welke vorm dan ook, heel veelzijdig, maar hij kan natuurlijk ook stil staan bij serieuze zaken, zijn schilderijen vertalen zijn gedachten en humeur. Verpleegtehuis Kalorama aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen kent geen openingstijden dus u kunt zo binnenlopen.

t/m 27 oktober - Een nieuwe kijk op het paradijs in Orientalis
Al duizenden jaren wordt er door avonturiers en zinzoekers gezocht naar het paradijs. Met de tentoonstelling ‘het ware paradijs’ wordt er een nieuwe kijk op het paradijs van Genesis gepresenteerd. De tentoonstelling is tot 27 oktober te bezichtigen in museumpark Orientalis. Het verhaal bevat zowel elementen uit het Tweestromenland als uit Egypte, gesymboliseerd met achtereenvolgens de uit Ur afkomstige Abraham en de uit Egypte afkomstige Mozes. De Mesopotamiërs en Egyptenaren deden expedities naar het ware paradijs en verwerkten elementen hieruit in hun verhalen. In de tentoonstelling ziet u invloeden uit de gebieden van zowel Abraham en Mozes op het uiteindelijke beeld van het paradijs. De foto’s verwijzen naar wat er op ware grootte te zien is in het museumpark, zoals het bedoeïenkamp en de toren van Babel. Veel van de objecten in deze tentoonstelling waren nooit eerder te zien, een primeur! Daarnaast zijn er exacte replica’s en maquettes zijn uit de inmiddels honderd jaar oude collectie van het museum gepresenteerd. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

Tot 30 juni – Iconen in Orientalis
Een iconisch beeld, wat is dat? Tot de verbeelding sprekend, is de gangbare uitleg van de term. De prachtige iconen van Piet van der Heide doen dat zeker, en dat kunnen bezoekers zelf beoordelen op de tentoonstelling van zijn iconen, tot 30 juni in het Grieks Huis in Museumpark Orientalis. Volgens de traditie van de Oosterse kerk worden iconen geschilderd op hout. Zij stellen Maria, Jezus of heiligen voor en nodigen de beschouwer uit tot gebed en meditatie. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

t/m 1 september – Expositie in de Theetuin
In de Millinger Theetuin is vanaf zondag 24 maart 'Expositie 2019!' te zien. Elf kunstenaars uit Nijmegen en omgeving stellen een bijzondere verscheidenheid aan beelden ten toon in de mediterrane tuin. De combinatie van de oriëntaalse sfeer en de expressiviteit van de getoonde beelden creëert een indringende en verfrissende ervaring. Er zijn ruim 25 kunstwerken, van hout tot staal, van cement tot brons. De Millinger Theetuin is te vinden aan Klaverland 9 in Millingen aan de Rijn. De expositie duurt tot 1 september en is alle dagen te bezichtigen tussen 10.00 en 18.00 uur. Meer informatie: www.millingertheetuin.nl.

t/m 31 juli – Expositie Anne Frank in Bevrijdingsmuseum
Van 8 april t/m 31 juli zal in het Nationaal Bevrijdingsmuseum de expositie Anne Frank – ‘Laat me mezelf zijn’ te zien zijn. Deze tentoonstelling verbindt het levensverhaal van Anne Frank met de belangrijkste gebeurtenissen uit WO2 en de actualiteit. Jongeren van nu komen aan het woord en vertellen over o.a. hun plaats in de samenleving, discriminatie, idealen en verwachtingen. ‘Laat me mezelf zijn’ is een educatieve productie van de Anne Frank Stichting en is samengesteld uit boeiende displays, audiovisueel materiaal en een aantal kernobjecten. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum vindt u aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek. Meer informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

20 april - Struinen in de Stadswaard
De Bastei biedt onder de naam dWaalZin een uitgebreid aanbod aan bezielende struinactiviteiten. Natuur, bewegen, aandacht en bewustwording vormen daarbij de belangrijkste ingrediënten. Voel je het ook al kriebelen om het avontuur in de riviernatuur aan te gaan, mee te struinen en je hoofd leeg te lopen? De activiteiten vinden plaats onder leiding van ervaren struincoaches. Startplaats is De Bastei aan de Waalkade in Nijmegen. De komende tijd staan de volgende activiteiten gepland: -Op dinsdag 16 april start de vijfweekse cursus Wandel je hoofd leeg. Je kunt kiezen om 's morgens om 9.30 uur te vertrekken of 's avonds om 19.30 uur. Een derde mogelijkheid start op zaterdagmiddag 20 april om 15.00 uur. Op woensdag 17 april start om 15.00 uur een Blotevoetenwandeling voor kinderen. Op zaterdag 20 april is er een Blotevoetenwandeling voor volwassenen om 10.00 uur. Meer informatie vind je op www.debastei.nl/dwaalzin.

19 april – Bomenexcursie KNNV
Vrijdag 19 april van 10.00 - 13.00.u. organiseert het KNNV een Naaldbomen en coniferen excursie in de bossen bij Groesbeek. Deze jaarlijkse bomenexcursie van Lieke Vullings heeft dit jaar als thema: 'Naalden of schubben'. We bekijken diverse bomen, met wat geluk is er bij een enkele soort al een mannelijke of vrouwelijke bloem te zien. De excursieleidster staat borg voor een interessant verhaal met veel informatie. Men verzamelt op de parkeerplaats bij 'De Wolfsberg', Mooksebaan 12 in Groesbeek. Meer informatie: Pieter de Vlieger; 024 6631735.

19 april – Passionskonzert in Wyler
Op Goede Vrijdag 19 april geeft het Sankt Cäcilienchor uit Wyler onder leiding van Theo Giesbers om 20.00 uur een Passionskonzert met als thema “Weil er die Menschen so liebte, ging er diesen Weg”. De titel is ontleend aan een lied van de componist Jerker Lijon. Dit keer heeft het koor gekozen voor een breed repertoire met prachtige werken van Bach, Mendelssohn, Händel en Caldara. Naast deze klassieke werken worden er ook werken uitgevoerd van hedendaagse componisten als Lijon, Tikka, Frisina en bovendien prachtige gearrangeerde liederen als “You raise me up” door Joseph M. Martin en “Jerusalem, behold your King” door David Angerman en Michel Barrett. Het Sankt Cäcilienchor met aan het orgel Gerard Rutjes zingt met medewerking van de solisten Kerstin Jansen-Verhoeven, sopraan en Chris Jansen, bariton. De werken worden ingeleid door pastoor Christoph Scholten en zullen gaan over het lijden en sterven van Jezus, maar ook over troost. De afgelopen jaren is traditioneel tijdens het concert een bloemenhulde gebracht aan het kruis. Ook nu wordt deze al heel oude traditie voortgezet. U wordt ook uitgenodigd tijdens de bloemhulde een bloem neer te leggen bij het kruis. U bent van harte welkom in de Sankt Johannes Baptistkerk in Wyler, de toegang is gratis. Het concert duurt tot 21.15 uur

20 april - Repair- en Internetcafé Millingen
Op zaterdag 20 april is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00.u. in Kulturhus “Den Ienloop”, Heerbaan 115. Kom langs met defecte kleine elektrische apparaten, misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 25 mei.

20 april – Grenswandeling KNNV
Zaterdag 20 april organiseert het KNNV een grenswandeling tussen Groesbeek en Kranenburg. Men verzamelt om 14.00.u. op Dennenkamp 2 in Groesbeek. Een landschapswandeling door de velden, langs de beekjes en wat natuurgebiedjes op de landsgrens met ons buurland. De excursieleider is Fred Steenhoff. Voor meer informatie: fsteenhoff@gmail.com. of tel. 024 6759475

20 april – Vogelexcursie KNNV
Zaterdag 20 april van 09.00 tot 11.00.u. orgnaiseert het KNNV een vogelexcursie rondom de Duivelsberg bij Berg en Dal. Bij deze, inmiddels jaarlijkse, vogelexcursie ligt het accent op vogelgeluiden. Els zal ons opnieuw kennis laten maken met de voorjaarsvogelwereld. Zeer wenselijk is een verrekijker en nuttig is een vogelgids, om mee te nemen. Verzamelen op de parkeerplaats bij pannenkoekenhuis 'de Heksendans', Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal. Excursieleidster: Els Coerwinkel (024 6843952).

19 & 20 april – De Gruusbekse Passion
Fanfare Jubilate Deo presenteert: De Gruusbekse passion…… De Passion, bekend van televisie maar dan op z’n Groesbeeks. In de Gruusbêkse Passion vertellen wij het traditionele paasverhaal over de laatste uren van Jezus zijn leven, lijden en opstanding op een moderne, lokale en vooral muzikale wijze. Al enkele jaren hebben we het uitvoeren van de Passion op ons verlanglijstje staan. Het Bijbelse verhaal over de laatste dagen uit het leven van Jezus, de kruisiging en de daaropvolgende wederopstanding spreekt voor velen tot de verbeelding. Om er een duidelijk Groesbeeks tintje aan te geven hebben we samenwerking gezocht met: Popkoor Trente Plus, Music on demand, Bas Wegh, Marcel Wentink, Roland Coenen, Jos van Rooij, Tilly Schiermann, tafeltennisvereniging GTTC, Fanfare Wilhelmina, Schutterij St. Hubertus, Toneelvereniging Den Zuuten Ienval, CV Net Aecht, Rob van Grinsven en Niels Rikken. De entree bedraagt 7,50 incl. 2 consumptiemunten, te besteden tijdens de after-party in de Sleutel. Er is zulke grote belangstelling voor De Passion dat de voorstelling van 19 april binnen enkele uren uitverkocht was. Daarom is er op 20 april om 19.30 uur een extra voorstelling in de kerk van Breedeweg. De kerk is open vanaf 19.00.u. Kaartjes kunnen gereserveerd worden via: passiongroesbeek@gmail.com

19 april – Les Etoiles zingt Stabat Mater
De Italiaanse componist Pergolesi schreef veel kerkmuziek. Het is echter zijn Stabat Mater uit 1736, voor sopraan, alt en orkest, dat de meeste bekendheid geniet. Het Stabat Mater is een cyclus verzen van zevenhonderd jaar oud over Maria, die ‘door smart bevangen’ bij het kruis staat waaraan haar zoon hangt. Dat is ook de reden dat het stuk bij voorkeur op Goede Vrijdag wordt uitgevoerd. Pergolesi bewerkte de verzen tot een compositie van zeven tweestemmige delen en 5 soli. Vrouwenkoor Les Etoiles onder leiding van Anja Kwakkestein voert het uit met begeleiding op orgel door Frank van Merwijk. De solo stukken worden door koorleden gezongen. Dit sfeervolle, indrukwekkende concert kunt u bijwonen op Goede Vrijdag 19 april om 19.30 uur in de kerk in Berg en Dal. Entree is 10 euro. Kinderen tot 16 jaar 5 euro. Kaartjes zijn aan de deur te koop vanaf 19.00 uur.

21 april - Paasvuur Kranenburg
De Kranenburgse CDU organiseert op Paaszondag 21 april weer het traditionele paasvuur op het terrein naast het Schützenhaus in Kranenburg. Om 19.00 uur wordt het paasvuur gezegend waarna er een sfeervol samenzijn is. De Kranenburgse brandweer zorgt voor de veiligheid en lekkere grillworstjes. De schutterij Kranenburg-Scheffentum zorgt voor de consumpties en opent daarvoor haar verenigingsgebouw. Ook is er binnen een mogelijkheid voor het proefschieten met een luchtbuks. De muziekvereniging Kranenburg begeleidt het paasvuur met een klein concert.

20, 21, 22 april – Middeleeuwse Paasmarkt
Van 20 tot en met 22 april is het weer zo ver: Klooster Graefenthal gaat voor een paar dagen terug naar de Middeleeuwen. Het is het jaar 1286. Het Klooster is in handen van een van de machtige Graven van Gelre. De nonnen leven er in luxe, de invloed van het Klooster strekt zich uit over de wijde omgeving en iedere heer van stand moet hier een keer geweest zijn. Duik mee in de unieke bruisende belevenis van een weekend vol middeleeuws vertier. Ridders en krijgsheren uit alle windstreken komen in hun beste wapenuitrusting om hun heldhaftige strijdkunsten aan het volk te tonen, jonkvrouwen en adellijke heren nemen je aan de hand mee in hun middeleeuwse dansen, marktmeesters en kooplui brengen hun exclusieve waren, dranken en spijzen mee, ambachtslieden tonen je hun ware vakmanschap en narren, muzikanten en troubadours doen je de ogen uitkijken op een van de mooiste historische locaties van de Neder-Rijn. Dit jaar staat er iets unieks te gebeuren. Striptekenaar Danker Jan Oreel heeft een stripboek over de spannende geschiedenis van Klooster Graefenthal gemaakt! Op 3 mei wordt het boek officieel overhandigd aan de Commissaris van de Koning in Gelderland. Op de Graefenthaler Paasmarkt kun je alvast een exemplaar bekijken en aanschaffen in de voorverkoop. Voor kinderen is er uiteraard ook een heleboel te doen. Beleef hoe ridders strijd voeren in de slag om het Klooster, lach om de nar met zijn gekke trucjes, oefen met zwaardvechten, boogschieten of ringsteken, bak een lekker stokbroodje op het vuur of knutsel iets moois van vilt. Er is voor ieder wat wils. U bent welkom, zaterdag van 11.00 – 22.00.u., zondag van 11.00 tot 21.00.u. en op maandag van 11.00.u. tot 18.00.u. Kloster Graefenthal vindt u aan de Maasstraße 50 in Goch, Duitsland. Meer informatie: www.kloster-graefenthal.de

21 april - Tribute-night in O.E.V.
Sluit je ogen tijdens een optreden van Be Floyd en je zult dezelfde sensatie ervaren als was je bij een optreden van Pink Floyd. Licht, geluid, zang, instrumentatie alles in perfecte balans in een show waarbij de grootste 'meesterwerken' voorbij zullen komen. Deze Belgische tribute band staat bekend als een van de beste Pink Floyd-tributes en mag zich continue verheugen op uitverkochte zalen. Na dit optreden is het de beurt aan Not The Rolling Stones. Waarvan deze groep een tribute is laat zich natuurlijk zeer eenvoudig raden. Not The Rolling Stones is een Britse band die in eigen land in het kielzog van de echte Stones furore maakt. Vocaal en instrumentaal imiteren ze hun idolen fenomenaal en als je de leadzanger van deze band ziet optreden denk je dat het de tweelingbroer van Mick Jagger is. De Tributenight vindt plaats zondag 21 april (1e Paasdag) in zaal O.E.V., in Millingen aan de Rijn. Kaarten in de voorverkoop bij Primera Millingen en de Spar in Leuth. Meer informatie: www.oev-millingen.nl

21 april – Woezik op stelten
Zondag 21 april (1e Paasdag), is het voor de 15e keer Braderie en Rommelmarkt in Woezik. Ruim honderd kramen verspreid tussen de Holenbergseweg en Woeziksestraat ter hoogte van Zaal Verploegen bieden u van 10:00 tot 16:00 uur diverse artikelen aan, waaronder Kleding, rommelmarkt , curiosa, telefoonaccessoires en food. Ook zijn er enkele attracties voor de kinderen. Meer informatie: www.woezikopstelten.nu

21 & 22 april – Pasen bij Orientalis
Tijdens het paasfeest even lekker erop uit of een wandeling maken in een bosrijke omgeving? Museumpark Orientalis is op beide paasdagen geopend en er zijn tal van activiteiten te doen. Aan jong en oud is gedacht en om in de feestelijke paassferen te komen, zijn alle activiteiten ook nog eens gratis voor bezoekers van het museum. Leer bijvoorbeeld op eerste paasdag vlechten met wilgentenen en maak je eigen vlinder of libelle, die je zelf mee naar huis mag nemen of iemand cadeau kunt doen. Pasen is een goed moment om tijd met je naasten door te brengen. Om iemand te bedanken, te gedenken, als blijk van liefde of om iemand een hart onder de riem te steken zijn er workshops ‘lievelingen maken’. Lievelingen zijn keramische bloemen die je helemaal zelf kunt maken, voor iemand anders. De lievelingen krijgen een speciaal plekje in de lievelingentuin in het museum. Op tweede paasdag kun je tussen 11.00 tot 15.00 uur deelnemen. Ook kun je plaatsnemen bij het kampvuur in de bedoeïenentent in de woestijn. De vertelacademie komt hier langs om verhalen over 1001 nacht te vertellen. Om het Paasfeest helemaal compleet te maken kunnen er natuurlijk op beide paasdagen ook paaseieren worden gezocht en zijn er tijdens Pasen themarondleidingen waar je vrijblijvend bij kunt aansluiten. De rondleidingen starten om 13.00 uur. Neem gelijk een kijkje bij één van de nieuwe exposities, zoals ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van de Heilig Landstichting’, die op eerste paasdag wordt geopend. Kijk voor het volledige programma op www.museumparkorientalis.nl.

t/m 22 april – Paasexpositie Persingen
Dit Paasweekend kunt u tussen 11.00-17.00 uur genieten van een bijzondere paasexpositie: Drie kunstenaars tonen hier drie uiteenlopende en elkaar tegelijkertijd versterkende kunstvormen. Kom langs en maak kennis met het werk en de kunstenaar zelf: Kunstenaar/fotograaf Ingrid Sewpersad, glaskunstenaar Vicky van der Plas en keramist Esther van Keulen ontvangen u graag in het prachtige Kerkje van Persingen. De entree is gratis. Meer informatie op de websites van de kunstenaars: www.atelierevk.nl, www.ingridsewpersad.nl, en www.byvicglaskunst.nl.

22 april – Open dag Betsy’s Kip (Wijngaard de Plack)
Op tweede paasdag (maandag 22 april) stellen diverse pluimveehouders in het land, hun deuren open voor het publiek. In deze regio is dat het bedrijf van de familie Grutters van wijngaard De Plack in Groesbeek. Tijdens deze open dag nodigen zij iedereen uit een kijkje te komen nemen in hun pluimveebedrijf. Zo kan iedereen met eigen ogen zien hoe de kippen gehouden worden, wat ze eten en hoe ze verzorgd worden. De pluimveehouder vertelt er graag alles over. De Nederlandse pluimveehouder staat bekend in binnen- en buitenland vanwege zijn vakkennis en de hoge kwaliteit van zijn producten. Als specialist in zijn vak houdt hij zich dagelijks bezig met belangrijke zaken als kwaliteit, logistiek en veiligheid, zowel voor mens en dier als voor milieu. Het gezond en dierwaardig houden van zijn kippen staat daarbij centraal. Want de professionele pluimveehouder van vandaag weet als geen ander: gezonde dieren zijn de beste garantie voor veilig vlees en een tevreden consument. Het bedrijf van de familie Grutters is gevestigd aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek. De deuren staan open van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.kipkiplekker.nl

22 april – Open Dag de Bovenste Plasmolen
Tijdens de Open dag van de Bovenste Plasmolen, morgen, 2e Paasdag, zal de molen in werking zijn en is een klein aantal werken uit de collectie van Stichting Jacques van Mourik te bezichtigen. Het betreft een combinatie van werken van hedendaagse kunstenaars naast de werken van de ‘vroegere’ kunstenaars. De Bovenste Plasmolen ligt aan de Maartenweg nr. 3 in Plasmolen, en is gratis toegankelijk voor publiek van 11.00 uur tot 16.00 uur.

22 april – Dansen in Overasselt
Morgen, 2e paasdag kan er weer gedanst worden in het verenigings-gebouw in Overasselt. U bent welkom van 13.30.u. tot 17.00.u. De entree bedraagt 6 euro, inclusief koffie of thee bij binnenkomst. De muziek wordt verzorgd door seniorenorkest Aldorum uit Groesbeek.

22 april – Easter Jazz in Nijmegen-Oost
2e Paasdag kent in Nijmegen-Oost een mooie traditie; het Easter Jazz Festival. In zeven kroegen treden van 's middags tot bijna middernacht top jazzformaties op. Dit zijn veelal bekende en gerenommeerde acts maar ook voor lokaal talent is plaats op het festival. Jazz is een zeer veelzijdig genre en Easter Jazz biedt de bezoeker de mogelijkheid deze muziek in al haar stijlen en facetten en te beluisteren. De kroegen zijn allemaal op loopafstand van elkaar dus plan je eigen route en laat je verrassen door een bonte mix van be-bop, groove-jazz, bigband, free jazz, boogiewoogie en veel meer. Meer informatie: www.festivalsinoost.nl

22 april – Lente op de Mookerheide
Ontdek samen met de boswachters van OERRR op tweede Paasdag 22 april de lente en ga mee op avontuur. Met Pasen beleven we de lente het beste. De natuur fleurt helemaal op en het wordt steeds groener. Vogels bouwen hun nestje, maar hoe doen ze dat? Welke vogeltjes leven er op het landgoed, kunnen we ze vinden? In de tuinen groeien volop plantjes. Maar hoe gaat dat groeien eigenlijk. Hoe komen we aan al die lekkere tomaatjes en slaplantjes? We gaan het allemaal ontdekken tijdens deze tocht die volop in het teken staat van de lente. We gaan de vogels ook nog verrassen met een mooi huisje zodat je thuis ook nog kunt genieten van de lente. De tocht begint om 14.00 uur op het grasveld buiten bij de Landwinkel, bij het Jachtslot aan de Heumensebaan 2 in Molenhoek en is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Rond 16.00 uur is het afgelopen. Kinderen mogen alleen komen, maar ouders het ook leuk vind mogen die uiteraard ook meekomen. Ze moeten dan ook een kaartje kopen. Je kunt ze natuurlijk ook het op terras neerzetten. De kosten voor leden of kinderen van OERRR zijn 6 euro en niet leden betalen 9 euro per persoon. Honden mogen niet mee. Opgave is verplicht via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. Er kunnen maximaal 15 kinderen meedoen.

22 april - Hanenkraaiwedstrijd
De Groesbeekse kleindierenvereniging Edelras verzorgt op tweede paasdag 22 april, samen met Hendrik Jan Janssen van café Merlijn voor de vijftiende maal de internationale hanenkraaiwedstrijd. Iedereen kan met zijn of haar haan meedoen. De haan moet wel een geschikte naam hebben! Het doel van deze hanenkraai wedstrijd is om te kijken welke haan het beste is getraind en de meeste slagen van zich laat horen. De hanen die deelnemen moeten in goede gezondheid verkeren en worden voor aanvang van de wedstrijd aan een gezondheidskeuring onderworpen. De deelnemende haan en eigenaar moeten een half uur voor de aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn. Het inschrijfgeld bedraagt twee euro per haan. Al het inschrijfgeld is ook het prijzengeld dat er in de wacht te slepen is met het kraaien. Dit jaar wordt er een nieuwe prijsverdeling gehanteerd. Een jeugdprijs, een volwassenenprijs en een aanmoedigingsprijs. Wegens verregaande slijtage van de huidige voorkraaier is het bestuur van Edelras naarstig op zoek naar een nieuwe voorkraaier. Kandidaten kunnen zich een half uur voor aanvang van de wedstrijd melden bij de organisatie. De aanvang is 10.00 uur in en rondom café Merlijn aan de Grafwegenerstrasse in Kranenburg. De titelverdedigers van de afgelopen twee edities zullen er ongetwijfeld op gebrand zijn hun titel te verdedigen. Heeft men geen haan en wil men toch meedoen dan kan men ter plaatse een haan leasen.

22 april – Lenteconcert Zacht en Kracht
Op 22 april verzorgt hoboïste Lidia van der Vegt voor de 31e keer een seizoenen-concert. Zij koppelt poëzie aan klassieke muziekstukken, waardoor beide kunstvormen elkaar aanvullen en zo op hun plaats vallen voor zowel ervaren als onervaren luisteraars van klassieke muziek. Het thema van dit lenteconcert is 'Zacht & Kracht’ en bestaat uit drie verschillende mini-concerten van een half uur, waarin muziek en poëzie vreugdevol de nieuwe lente zullen oproepen. In de pauzes is er paasbrood en passie-drank. De musici zijn Johnny Rahaket, viool en Gerie Daanen, accordeon. Voor dit concert is er weer een nieuw en verrassend programma samengesteld. Samen met Lidia spelen zij duo's en trio's van diverse componisten, zoals Vivaldi, Bach, Brahms, Sjostakovitsj, Schnittke en Piazzolla. Aan de muur zijn er kunstwerken te bezichtigen van Marike Meurs. De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en Henk Barendregt. Harry Janssen maakt weer prachtige creaties van lentebloemen uit de vrije natuur. De miniconcerten beginnen 14.15 uur, 15.15 uur en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst is 12,50, voor kinderen 2,50. Bezoekers voor het laatste concert betalen 7,50. De concerten vinden plaats in de Protestantse kerk in Groesbeek. Reserveren kan via: lidiafrancis@yahoo.com. Meer informatie staat op www.lidiafrancis.nl.

23 april – Schrijfavond Amnesty International
Op dinsdag 23 april worden vanaf 19.00 uur in de bibliotheek van Groesbeek weer brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty International. De brieven worden verstuurd naar de regeringsleiders van landen waar de rechten van gevangenen worden geschonden. Er liggen op die avond voorbeeldbrieven klaar, iedereen is welkom om mee te komen schrijven. Meer informatie: 024-3972786/ 3972362.

23 april - Lezing Monument en Landschap
De rivierverdediging in de Betuwe is dinsdag 23 april vanaf 20.00 uur het onderwerp van een lezing in Beek. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen en John Mulder houden hun voordracht in het Supplement aan de Van Randwijckweg 2. De historische avond is een initiatief van Stichting Monument en Landschap dat tweemaal per jaar een openbare bijeenkomst houdt. Afgelopen najaar stond de expositie ‘Ik, Maria van Gelre’ in Museum Het Valkhof centraal, in april zijn het de verdedigingswerken van prins Maurits. Maurits geldt als beste strateeg van zijn tijd. Hij bouwde tijdens de Tachtigjarige Oorlog een verdedigingslinie vanaf Kleve tot aan Gorinchem, met meer dan veertig wachttorens en een aantal schansen. Fort Knodsenburg in Nijmegen is zo’n overblijfsel uit die tijd, net als de Schencken-schans bij Kleve. De lezing voor donateurs van de stichting is ook gratis toegankelijk voor andere belangstellenden.

24 april – Nederlandse Filmnacht in Lux
Op woensdag 24 april organiseert LUX de Nederlandse Filmnacht, waarbij een exclusieve voorpremière van een gloednieuwe Nederlandse arthouse film wordt gepresenteerd. Dirty God is na Hemel en Zurich de derde speelfilm van Sacha Polak, en haar eerste geheel Engelstalige film. De film wordt ingeleid door de uit Nijmegen afkomstige spoken word artiest Laurens Duyts en achteraf zal regisseur Sacha Polak aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. De avond wordt in café LUX muzikaal afgesloten. Het programma start om 19.45 uur. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl.

24 april – Gospelconcert Molenhoek
Woensdag 24 april om 20.00 uur presenteert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een concert in de kerk van Molenhoek. Als afsluiting van een prachtig seizoen zal het gospelkoor 'Spirit of Love' uit Tegelen deze avond optreden. Het koor bestaat uit 28 enthousiaste leden en zij hebben een repertoire dat bestaat uit Engelstalige gospels en negrospirituals. Sommige nummers zijn swingend en uitbundig, andere nummers worden juist heel ingetogen en subtiel gezongen. Voor het koor als gospelkoor is het van groot belang om een lied in een unieke uitvoering te kunnen brengen. Gebracht worden nummers als koor in zijn geheel, soms meerstemmig en soms ook met eigen inbreng van verschillende solisten. De entree inclusief een kop koffie of thee bedraagt 8,- (leden 4,-).

25 april - Schrijfster Josha Zwaan in Leuth
Elke donderdagmiddag staat in het kulturhus van Leuth ‘Vertel Eens’ op het programma, een activiteit van de bibliotheek OBGZ waarin verhalen worden voorgelezen en besproken met elkaar. Donderdag 25 april komt schrijfster Josha Zwaan op bezoek; zij komt voorlezen uit en praten over haar eigen werk, dat een breed scala aan onderwerpen bestrijkt: romans, maar ook een boek over anorexia en de zeldzame auto-immuunziekte van haar zoon. Verder schrijft zij artikelen en essays over uiteenlopende onderwerpen voor tijdschriften en dagbladen. Met het oog op de aanstaande 4 en 5 mei-herdenkingen komt Josha vooral praten over haar eerste en laatste roman, die beide spelen in oorlogstijd, maar ook het andere werk van haar komt zeker aan bod. De bibliotheek zorgt ervoor dat werk van Josha aanwezig en te leen is; voor de liefhebbers zijn er ook boeken van haar te koop tegen contante betaling. De aanvang is 15.00 uur en het programma duurt tot ongeveer 16.30 uur. Toegang gratis. Voor de organisatie is het prettig als u uw komst wilt melden per mail: leuth@obgz.nl.

26 april – Denker des Vaderlands in Lux
Op vrijdag 26 april vanaf 20.00.u. gaat voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos in de laatste editie van ‘René ten Bos vraagt…’ in LUX het gesprek aan met de nieuwe Denker des Vaderlands, Daan Roovers. Hij vraagt haar het hemd van het lijf over haar thema’s als Denker des Vaderlands. Roovers, als boegbeeld van de publieksfilosofie, wil hardop denken en interactie met het publiek met het oog op gezamenlijkheid. Niet met het individu, maar met ons als mensheid. In de reeks ‘René ten Bos vraagt …’ houdt de hoogleraar filosofie en managementfilosofie een gesprek in LUX met gasten uit de werelden van film, literatuur en wetenschap. Dat maakt elke avond een unieke belevenis, waarbij de voormalige Denker des Vaderlands een onorthodoxe en toegankelijke kijk biedt op thema’s als water, bureaucratie, dieren en de ecologische catastrofe die de mensheid heet. Op vrijdag 26 april vindt de laatste editie plaats. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl/debat

26 april – Statiegeldactie SC Millingen
Binnenkort organiseert de Jeugd Activiteiten Commissie van SC Millingen weer de jaarlijkse statiegeldflessen actie t.b.v. de jeugdactiviteiten. Dit jaar zal deze actie gehouden worden op vrijdag 26 april, vanaf 18.00 uur. Onze jeugdspelers zullen dan langs de huizen in Millingen gaan om lege statiegeldflessen op te halen. Ze zijn herkenbaar aan de button van SC Millingen. De opbrengst van het statiegeld zullen wij weer gebruiken voor de vele jeugdactiviteiten die wij elk seizoen organiseren. Graag willen wij hiervoor uw medewerking vragen door in die week lege statiegeldflessen apart te houden en deze op 26 april aan onze jeugdleden mee te geven. Mocht u op dat moment toch geen statiegeldflessen in huis hebben, is een kleine bijdrage natuurlijk ook van harte welkom. Bent u die avond niet thuis dan kunt u ze ook bij de voordeur neer zetten, zodat wij ze alsnog mee kunnen nemen.

27 april – Wolfsberg Oranjefeest
De Wolfsberg in Groesbeek heeft VOF De Kunst weten te strikken voor het oranjefeest in de tuin op Koningsdag. En dat is bijzonder, want de Nederlandse band toert dit jaar langs de popzalen. Het is precies 35 jaar geleden dat de wereldhit ‘Suzanne’ uitkwam. Deze debuutsingle van VOF De Kunst kwam op nummer 1 binnen in de nationale hitparade en wereldwijd werden er meer dan 3 miljoen platen van verkocht. En omdat al die Suzannes tot op de dag van vandaag worden toegezongen met dit lied, krijgen ze bij De Wolfsberg gratis entree. Ook als je Susanne, Susan, Suzan of Suus heet ben je van harte welkom. Stuur een berichtje naar evenementen@dewolfsberg.nl en op 27 april mag je gratis naar binnen. Behalve de vermakelijke feel-good nederpop van VOF De Kunst staat Bouke en de 12-mans ElvisMatters band op het programma. Met hits uit de jaren 60 en 70, waaronder klassiekers van Elvis, maar ook het repertoire van onder andere Johnny Cash, Roy Orbison en Tom Jones. Afsluiter van het feest zijn Daredevils, een mashup coverband die al enkele jaren meedraait in het live circuit. In anderhalf uur laten ze zien dat klassiekers perfect samensmelten met de nieuwste hits en wisselen ze creatief Bon Jovi met Katy Perry en gaan ze van Taio Cruz naar Golden Earring. Tickets en meer informatie: www.tributeparty.nl.

27 april & 3 mei – Jazz in LUX
Na een uitverkochte eerste editie van de serie ‘MMore Jazz’ presenteren Music Meeting en LUX twee nieuwe internationale jazz- en improvisatie-concerten. De Braziliaanse zanger/gitarist João Bosco speelt met zijn band op zaterdagavond 27 april in LUX, gevolgd door het Marquis Hill Blacktet op vrijdag 3 mei. Beide avonden beginnen om 20.30.u. Met de concertserie MMore Jazz laten Music Meeting & LUX zien dat er in de hele wereld avontuurlijke en geïmproviseerde muziek gemaakt wordt. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl

27 april – Oranjeconcert Nijmegen
Het gratis toegankelijke Oranjeconcert in de Nijmeegse SintStevenskerk vormt zaterdag 27 april de feestelijke muzikale afsluiting van Koningsdag. Dit jaar krijgt de uitvoering een speciaal tintje. De 170 jaar bestaande Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus uit Druten presenteert met solisten onder leiding van Maarten-Jan Dongelmans een keur aan Mozartmelodieën. Het in en buiten het Land van Maas en Waal bekende koor is al vele jaren de dragende kracht achter het Oranjeconcert Nijmegen Solisten zijn Claudia Wijers, sopraan, Véronique Lamers, mezzosopraan, Jurgen de Jong, tenor, Roel Schutgens, bas, en Roland Aalbers, piano. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Maarten-Jan Dongelmans. Het Oranjeconcert Nijmegen op Koningsdag 27 april wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen en de Oranjestichting Nijmegen. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

27 april – Koningsdag in Groesbeek
De Ondernemers van Groesbeek centrum organiseren een feestelijke Koningsdag in het centrum van Groesbeek met veel gratis activiteiten én een vrijmarkt. De bekende vrijmarkt op het dorpsplein start om 08.30 uur. De overige activiteiten zijn verspreid door het centrum op de groenstrook tegenover de ijssalon, het dorpsplein en BelleVue. Er zijn veel activiteiten en deze zijn allemaal gratis. Wil je rennen en springen? Dan kun je terecht op de skelterbaan, stormbaan, wervelmachine, klimtoren én oud-Hollandse spelen. of wil je liever rustig en creatief aan de slag? Dan ben je welkom in de knutselhoek, bij de schminkster en de ballonnenclown. Ook voor iets lekkers ben je op de goede plek. er is een suikerspin-machine én bij Eigenweijs krijgen alle kinderen een gratis broodje en limonade. Een kids-dj met landelijke bekendheid luistert het op met gezellige muziek. Om 15.00 uur start een wedstrijd stoepkrijten op het dorpsplein.

27 april – Koningsdag Leuth
Zaterdag 27 april viert ook Leuth Koningsdag. Om 10.00.u. start men met de versierde fietsoptocht vanaf het Kerkplein. Aansluitend vinden op het sportpark oranjespelen plaats. Voor de kinderen t/m groep 4 zijn er allerlei leuke dingen te doen zoals schminken, blikgooien, koekhappen, knutselen, paardje rijden, broodjes bakken en lekker springen op het springkussen. Voor de kinderen t/m groep 8 is er een uitdagend programma opgesteld, waarin teams tegen elkaar strijden. Welk team wint de Leuthse Oranjespelen 2019? Ieder team krijgt onder andere een heuse voetbal-clinic en speelt het “ren-je-rotspel” en gaat zo snel mogelijk over de stormbaan. Alle Leuthse kinderen, ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Deelname aan de spelen is gratis en inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar op school of bij de Spar.

27 april - Koningsdag Millingen aan de Rijn
Al ruim dertig jaar organiseren de Deurdouwers in Millingen de Oranjefeesten. Dit jaar krijgt Koningsdag een bijzonder tintje. Immers de kanjers van rijwielvereniging Juliana zullen rond 14.00 uur arriveren op het Oranjeplein. Zij hebben dan zo’n zeshonderdvierendertig kilometer op een wiel gefietst, van Londen naar Millingen. De dag start om 10.30.u. op het Oranjeplein met de optocht naar het Kastanjeplein waar de aubade plaats vindt. Daarna is er de gebruikelijke braderie en vrije markt voor de kinderen en het gebruikelijke feest op het Oranjeplein met onder meer om 12.00 uur het concert van de fanfare Sint Cecilia. Ook dit jaar zal er live muziek aanwezig zijn van duo Decibel. Voor de kinderen zijn er ook dit jaar tal van activiteiten. Voor de volwassenen is er het gebruikelijke drankje en hapje. In 6 kramen worden er op het Oranjeplein tal van kleine lekkernijen aangeboden. De prijs hebben we bewust laag gehouden zodat u van meerdere lekkernijen kunt proeven.

27 april - Koningsspelen Breedeweg
Ook dit jaar wordt er ook in Breedeweg weer een mooie dag georganiseerd op 27 april. We starten traditiegetrouw op het Kerkplein met de versierde fietstocht door Breedeweg om te eindigen bij het veld van de Groesbeekse Boys. Aansluitend is er de prijsuitreiking voor de mooist versierde fiets. Daarna starten zoals elk jaar de spelletjes in verschillende leeftijdscategorieën. We sluiten de dag af met de prijsuitreiking voor de winnaars van de spellen. Daarnaast krijgen alle kinderen ook dit jaar weer een herinnering aan een nieuwe Koningsdag mee naar huis.

27 april – Koningsdag in Beek
Na het succes van vorig jaar staat ook dit jaar Koningsdag in Beek in het teken van De Jacht op de Kroonjuwelen. Organiseer een team van minimaal vier en maximaal 15 jagers en schrijf je in op www.jachtopdekroonjuwelen.nl. Beantwoord vragen, los puzzels op en maak voort met de opdrachten die door heel Beek verspreid zijn. Zorg voor een mix van speelse jongelingen en ervaren ouderen in je team, want je hebt ze beiden nodig! De hoofdprijs is absoluut de moeite waard, namelijk € 1000,-. In hartje Beek, rond Sous les Eglises, is het de hele dag groot feest. Al om 10.00 uur in de morgen verzamelen kinderen met ouders hun versierde fietsen voor een vrolijke Fietstocht, die begeleid wordt door de KNA. Natuurlijk is er de traditionele Vrijmarkt. En de hele dag door is er muziek, Willy's Wonderrad, een luchtkussen en nog veel meer vertier.

27 april - Koningsdag Ooij
Zaterdag 27 april is het, ook in Ooij Koningsdag. Het programma: 12.00 uur: Verzamelen op het Reiner van Ooiplein voor de optocht met versierde fietsen 12.15 uur: Start optocht met versierde fietsen. Aansluitend: Defilé en Vendelhulde door “Schutterij Eendracht” en “Muziekvereniging Ooijse Toekomst”. Aansluitend een leuke spellenmiddag voor alle kinderen met o.a.: ringwerpen, hobbelpaardenrace, zaklopen, blikgooien, doelschieten, korfgooien en 4 op een rij. Verder staan er een klimtoren en een springkussen en kinderen kunnen geschminkt worden. Voor de ouderen, waaronder ouders en opa’s en oma’s, is er een sfeervol terras met gezellige muziek waar iedereen rustig kan genieten van alle activiteiten op het plein. Verzorgd door de KBO zijn er ook Oud Hollandse spellen waar iedereen zich mee kan vermaken.27 april – Koningsdag in Groesbeek De Ondernemers van Groesbeek centrum organiseren een feestelijke Koningsdag in het centrum van Groesbeek met veel gratis activiteiten én een vrijmarkt. De bekende vrijmarkt op het dorpsplein start om 08.30 uur. De overige activiteiten zijn verspreid door het centrum op de groenstrook tegenover de ijssalon, het dorpsplein en BelleVue. Er zijn veel activiteiten en deze zijn allemaal gratis. Wil je rennen en springen? Dan kun je terecht op de skelterbaan, stormbaan, wervelmachine, klimtoren én oud-Hollandse spelen. of wil je liever rustig en creatief aan de slag? Dan ben je welkom in de knutselhoek, bij de schminkster en de ballonnenclown. Ook voor iets lekkers ben je op de goede plek. er is een suikerspin-machine én bij Eigenweijs krijgen alle kinderen een gratis broodje en limonade. Een kids-dj met landelijke bekendheid luistert het op met gezellige muziek. Om 15.00 uur start een wedstrijd stoepkrijten op het dorpsplein.

27 april – Koningsdag Leuth
Zaterdag 27 april viert ook Leuth Koningsdag. Om 10.00.u. start men met de versierde fietsoptocht vanaf het Kerkplein. Aansluitend vinden op het sportpark oranjespelen plaats. Voor de kinderen t/m groep 4 zijn er allerlei leuke dingen te doen zoals schminken, blikgooien, koekhappen, knutselen, paardje rijden, broodjes bakken en lekker springen op het springkussen. Voor de kinderen t/m groep 8 is er een uitdagend programma opgesteld, waarin teams tegen elkaar strijden. Welk team wint de Leuthse Oranjespelen 2019? Ieder team krijgt onder andere een heuse voetbal-clinic en speelt het “ren-je-rotspel” en gaat zo snel mogelijk over de stormbaan. Alle Leuthse kinderen, ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Deelname aan de spelen is gratis en inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar op school of bij de Spar.

27 april - Koningsdag Millingen aan de Rijn
Al ruim dertig jaar organiseren de Deurdouwers in Millingen de Oranjefeesten. Dit jaar krijgt Koningsdag een bijzonder tintje. Immers de kanjers van rijwielvereniging Juliana zullen rond 14.00 uur arriveren op het Oranjeplein. Zij hebben dan zo’n zeshonderdvierendertig kilometer op een wiel gefietst, van Londen naar Millingen. De dag start om 10.30.u. op het Oranjeplein met de optocht naar het Kastanjeplein waar de aubade plaats vindt. Daarna is er de gebruikelijke braderie en vrije markt voor de kinderen en het gebruikelijke feest op het Oranjeplein met onder meer om 12.00 uur het concert van de fanfare Sint Cecilia. Ook dit jaar zal er live muziek aanwezig zijn van duo Decibel. Voor de kinderen zijn er ook dit jaar tal van activiteiten. Voor de volwassenen is er het gebruikelijke drankje en hapje. In 6 kramen worden er op het Oranjeplein tal van kleine lekkernijen aangeboden. De prijs hebben we bewust laag gehouden zodat u van meerdere lekkernijen kunt proeven.

27 april - Koningsspelen Breedeweg
Ook dit jaar wordt er ook in Breedeweg weer een mooie dag georganiseerd op 27 april. We starten traditiegetrouw op het Kerkplein met de versierde fietstocht door Breedeweg om te eindigen bij het veld van de Groesbeekse Boys. Aansluitend is er de prijsuitreiking voor de mooist versierde fiets. Daarna starten zoals elk jaar de spelletjes in verschillende leeftijdscategorieën. We sluiten de dag af met de prijsuitreiking voor de winnaars van de spellen. Daarnaast krijgen alle kinderen ook dit jaar weer een herinnering aan een nieuwe Koningsdag mee naar huis.

27 april – Koningsdag in Beek
Na het succes van vorig jaar staat ook dit jaar Koningsdag in Beek in het teken van De Jacht op de Kroonjuwelen. Organiseer een team van minimaal vier en maximaal 15 jagers en schrijf je in op www.jachtopdekroonjuwelen.nl. Beantwoord vragen, los puzzels op en maak voort met de opdrachten die door heel Beek verspreid zijn. Zorg voor een mix van speelse jongelingen en ervaren ouderen in je team, want je hebt ze beiden nodig! De hoofdprijs is absoluut de moeite waard, namelijk € 1000,-. In hartje Beek, rond Sous les Eglises, is het de hele dag groot feest. Al om 10.00 uur in de morgen verzamelen kinderen met ouders hun versierde fietsen voor een vrolijke Fietstocht, die begeleid wordt door de KNA. Natuurlijk is er de traditionele Vrijmarkt. En de hele dag door is er muziek, Willy's Wonderrad, een luchtkussen en nog veel meer vertier.

27 april - Koningsdag Ooij
Zaterdag 27 april is het, ook in Ooij Koningsdag. Het programma: 12.00 uur: Verzamelen op het Reiner van Ooiplein voor de optocht met versierde fietsen 12.15 uur: Start optocht met versierde fietsen. Aansluitend: Defilé en Vendelhulde door “Schutterij Eendracht” en “Muziekvereniging Ooijse Toekomst”. Aansluitend een leuke spellenmiddag voor alle kinderen met o.a.: ringwerpen, hobbelpaardenrace, zaklopen, blikgooien, doelschieten, korfgooien en 4 op een rij. Verder staan er een klimtoren en een springkussen en kinderen kunnen geschminkt worden. Voor de ouderen, waaronder ouders en opa’s en oma’s, is er een sfeervol terras met gezellige muziek waar iedereen rustig kan genieten van alle activiteiten op het plein. Verzorgd door de KBO zijn er ook Oud Hollandse spellen waar iedereen zich mee kan vermaken.

28 april - Seniorenlunch
Zondag 28 april organiseert men in de Mallemolen in Groesbeek weer een gezellige seniorenlunch. Het betreft een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren met muziek van Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers kunnen zich telefonisch (tussen 09.00 en 12.00 uur) aanmelden tot uiterlijk vrijdag 26 april 12.00 uur. De kosten voor de lunch bedragen € 12,50 incl. één consumptie (bier/fris/wijn/koffie/thee) naar keuze. De sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en iedereen is van harte welkom.

28 april - ACN verkent: Rijksstraatweg
Voor de komst van de Nieuwe Ubbergseweg was, de Rijksstraatweg, de oude weg van Nijmegen naar Ubbergen en Beek een belangrijke verbindingsroute waarlangs vele heren- en buitenhuizen stonden. De fietstocht op zondag 28 april, onder leiding van architectuurhistoricus Michiel Kruidenier, voert langs enkele oudere en nieuwere huizen, waarbij veel aandacht is voor de bewonersgeschiedenis. Hij vertrekt om 11.00 uur vanaf het Hunnerpark, bij de Kiosk. Fiets mee en meld je aan via rondleiding@architectuurcentrumnijmegen.nl. Deelname kost €7,-.

28 april - Per fiets door het voorjaar
Zondag, 28 april vanaf 14.00 uur, wordt onder deskundige leiding een fietstocht door het voorjaar georganiseerd. De tocht duurt ongeveer 3,5 uur en gaat over afgelegen, landelijke wegen langs in bloei staande heggen aan de rand van het Reichswald. Men verzamelt bij het Tourist Info Center Alter Bahnhof, Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. De kosten bedragen 6,- voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee.Info en aanmelden in het Tourist Info Center Alter Bahnho, 0049-28267959 of touristik@kranenburg.de

28 april – Legends of Rock
Zondagmiddag 28 april in de tuin van De Wolfsberg: Legends of Rock. De rock-editie van Tributeparty brengt wederom drie bands samen die uitblinken in het vertolken van het repertoire van de meest spraak-makende rockbands allertijden. Geniet van live optredens van enthousiaste, gedreven muzikanten die zich met plezier uitsloven om het beste te laten horen van die strakke sound van hun voorbeelden. Dit jaar is het een mooi moment om terug te blikken op de iconische rocksongs van Van Halen, de psychedelische rock van The Doors en de ontembare energie van de Foo Fighters. Meer informatie en tickets: www.tributeparty.nl.

28 april – Excursie IVN Rijk van Nijmegen
Zondag 28 april organiseert IVN Rijk van Nijmegen een bijzondere excursie over ritmes en elektromagnetische velden in de natuur. Zoals in de toenemende puls van op gang komende sapstromen in bomen in het voorjaar, onze eigen hartslag, de ritmische vleugelslagen waar vogels aan te herkennen zijn, oriënteren van diverse diersoorten op elektromagnetische velden bij migratie, voorspellend vermogen van plant en dier op basis ervan. Hoe door de elektrische puls van het hart van elk levend wezen een elektromagnetisch (meetbaar / voelbaar) veld ontstaat dat het leven zowel in het lichaam als in de omgeving beïnvloeden. We gaan met een stethoscoop sapstromen beluisteren en komen er achter wat het is dat natuur zo rust gevend op mensen kan werken. Maak dit mee en ervaar het ritme van de natuur. We verzamelen op de parkeerplaats aan de voet van de Duivelsberg Rijksstraatweg 377, 6573 DG in Beek Kosten: € 2,-. per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie op www.ivnnijmegen.nl.

28 april - Noviomagumtocht
Wandelvereniging Magnus organiseert op zondag 28 april de Noviomagumtocht. Vanuit het dorp Heilig Landstichting krijg je een mooie tocht door het stuwwallenlandschap bij Groesbeek voorgeschoteld. Je wandelt door de bossen tussen Groesbeek, Berg en Dal en Mook. Van verkeer heb je maar weinig last, want alle routes gaan voor het grootste deel over bospaden. Door de heuvels moet je af en toe flink klimmen, maar bovenop word je beloond met mooie uitzichten. De langste route van 40 kilometer is bedoeld voor de wat meer ervaren wandelaar. De Noviomagumtocht is een mooie kans om te trainen voor de Vierdaagse Nijmegen. De routes zijn ook geschikt voor nordic walkers. Honden zijn, mits aangelijnd, op de route toegestaan. Het Startbureau vindt u bij Hotel Restaurant Konbanwa in Heilig Landstichting. U kunt starten op de volgende tijden: 5 – 10 km tussen 8.00 en 14.00 uur, 15 – 20 km tussen 8.00 en 12.00 uur 25 – 30 - 40 km tussen 8.00 en 10.00 uur Meer informatie: www.wvmagnus.nl.

28 april - Filmvoorstelling De Zijden Route
Zondag 28 april wordt er weer een filmvoorstelling georganiseerd in cultureel centrum De Mallemolen. In deze film van Jan Driessen gaan we naar “De Zijden route”, we reizen door Turkmenistan. Usbekistan, Kazachstan en Kirchisië. We starten in Turkmenistan en rijden door de Karakum woestijn naar de stad Boechara, ze was een voorname markplaats aan de zijde route. De zijden route was een netwerk van diverse handelsroutes door centraal Azië. Via Ashabat, de meest witte stad van de wereld, komen we in de stad Samarkant, gesticht in de zevende eeuw voor Christus. Ze is vooral de stad van de krijgsheer Timoer Lenk. We besluiten de reis met een bezoek aan de Barskoon vallei en gaan naar het Djet Oghur Camp in de bergen dat op 2000 hoogte ligt. Hier hoeden herders hun schapen en paarden. De vallei ligt in het Tian-Shan gebergte, “De Hemelse Bergen”. De aanvang is om 11.00 uur, toegangsprijs € 2,00 incl. kopje koffie/thee. Meer informatie: www.mallemolengroesbeek.nl.

30 april – ROC Cursus in Op de Heuvel
Wilt u beter leren computeren, lezen, schrijven en rekenen ? Geef u dan op voor een ROC Cursus Taal. Deze wordt gegeven in Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek, op dinsdagmorgen van 9.00.u. tot 12.00.u. en op woensdagavond van 19.00.u. tot 22.00.u. De kosten bedragen € 45,- per jaar. U leert hier op eigen niveau in eigen tempo te leren. U kunt op ieder moment starten. Wilt u meer weten of wilt u zich direct aanmelden? Bel: 024-8904024 Of kijk op: www.roc-nijmegen.nl/taal

28 april – Rommelmarkt Wilhelmina
Fanfare Wilhelmina organiseert op zondag 28 april de jaarlijkse voorjaarsrommelmarkt. We hebben weer prachtige spullen binnen gekregen die we netjes overzichtelijk hebben uitgestald in een grote loods. Onze vrijwilligers ontvangen u graag op zondag 28 april van 10.00-15.00 uur. Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Bij het entreegeld zit een kortingsbonnetje voor de koffie of een lekkere kop zelfgemaakte soep. De markt vindt plaats bij Wijngaard De Plack, Ketelstraat 36 in Groesbeek. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt aanwezig. Meer informatie: www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl

30 april – Op zoek naar de Kabouterboom
Op zoek naar de kabouterboom. Dat kan met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen, die op dinsdag 30 april kinderen en hun (groot)ouders meenemen naar de Heerlijkheid Beek op de stuwwal van Nijmegen. Deze hoge stuwwal is altijd een belangrijke plaats geweest waar handelsroutes goed in de gaten gehouden konden worden. Daarom hadden de Romeinen hier een van hun noordelijkste vestigingsplaatsen. In de directe omgeving van de Heerlijkheid Beek zijn grafvelden, pottenbakkerijen en steenbakkerijen uit de Romeinse tijd gevonden. Het enige dat nu nog zichtbaar herinnert aan het feit dat de Romeinen er zijn geweest, zijn de tamme kastanjes. Een van deze tamme kastanjes, de zogenaamde kabouterboom, is de dikste boom van Nederland. De boswachters gaan samen met de kinderen op zoek naar deze boom. Ook wordt gezocht naar mooie uitzichtpunten en verrassende doorkijkjes. Omdat het terrein veel hoogteverschil kent, wordt het klimmen en dalen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Start: 14.00 uur bij het beeld van het wasvrouwtje, tegenover het voormalige gemeentehuis, in Beek-Ubbergen. De duur van de tocht is ca. 1,5 uur, de kosten bedragen 5,00 euro p.p., kinderen 6 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten. Informatie: Fieke Vos, tel. 06-42800802 of Bert Vos, tel. 06-19717255.

30 april - Sportinstuif
Dinsdag 30 april van 10.00.u. tot 12.30.u. is er weer een sportinstuif voor alle basisschoolkinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Er is aandacht voor korfbal, voetbal, dans en tennis. De organisatie is in handen van de Hazenkamp, Kion, TV de Oorsprong, SV OOij, BVC’12 en Dansschool D&D. Verzamelen vanaf 9.30.u. bij TV de Oorsprong in Beek, de start is om 10.00 uur. De kosten bedragen €3,- per kind.

2 mei – Lezing De Gekleurde Zanger
Vogelvereniging “De Gekleurde Zanger” uit Groesbeek organiseert een lezing over diverse vogels, verzorgd door Alois van Mingeroet uit België. Hij kan hierover op een boeiende manier vertellen. Hij besteedt aandacht aan voeding, verzorging en huisvesting van parkieten, europese cultuurvogels, tropen en kanaries. Op deze avond is iedereen die geïnteresseerd is in vogels welkom, ook niet-leden. De lezing vindt plaats op 2 mei vanaf 19.30.u. in Ontmoetingscentrum Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek.

4 mei - Dodenherdenking Leuth
Zaterdag 4 mei herdenkt Leuth oorlogsslachtoffers en staan we stil bij vrede en vrijheid. Het dorp Leuth verloor meerdere dorpsgenoten tijdens de oorlog. Gedenkstenen op het plein voor de kerk houden de namen van de burgerslachtoffers en gesneuvelde militairen in herinnering. Deels werden zij in Nederland slachtoffer, maar ook het oorlogsgeweld in Indonesië eiste zijn tol. Om 19.00 uur begint de herdenking met een bijeenkomst in het Kulturhus. Gedichten en gedachten zullen worden afgewisseld met muziek. Omstreeks 19.45 uur vertrekt vanaf het schoolplein vervolgens de stille tocht naar het Kerkplein. Aansluitend vindt om 20.00 uur, na de twee minuten stilte, de kranslegging plaats bij de beide monumenten. Ook dit jaar wordt u weer uitgenodigd om aan de Herdenking deel te nemen. Er wordt gelegenheid geboden om een zelf meegebrachte bloem of bloemen bij de monumenten te leggen.

5 mei – Kindertennisdag bij PIT
Zondag 5 mei wordt er door tennisvereniging PIT een sportieve tennisdag georganiseerd voor de kinderen in Millingen aan de Rijn en omstreken. Samen met andere kinderen maak je op een speelse manier kennis met de tennissport. Het programma ziet er als volgt uit:
14:00 Een tennisclinic, om 15:30 een toernooi en om 17:30 samen friet eten op de club.

7 & 8 mei – Vrijwilligers voor Kindervakantiewerk Groesbeek
Van donderdag 8 augustus tot en met vrijdag 16 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek 2019. Het thema houden wij nog even geheim, maar ook dit jaar zijn wij weer op zoek naar vrijwilligers. Op dinsdag 7 en woensdag 8 mei kun je je via www.kvwgroesbeek.nl aanmelden als hulpleiding of leiding, op de website vindt je hier meer informatie over. De kaartverkoop zal ook dit jaar in juni plaats vinden, meer informatie hierover zal later volgen.

8 mei – Kids en koffie in Beek
Vanaf 8 mei is er elke woensdagochtend van 8.30-10.30 uur 'Kids en Koffie' in de brasserie van Kulturhus Beek. De ochtend is bedoeld voor ouders, grootouders en oppassen met kinderen of kleinkinderen van 0 tot 4 jaar. In de vakanties zijn ook oudere kinderen welkom. Ouders kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen terwijl de kinderen spelen met het speelgoed wat aanwezig is. Gezellige, maar ook leerzame bijeenkomsten en activiteiten voor én door ouders samen met hun kinderen. Ook zal regelmatig een thema besproken worden met een deskundige, waarbij tevens de gelegenheid is om vragen te stellen. Daarnaast worden regelmatig leuke gasten uitgenodigd, zoals de 'Voorleesvisite', 'Muziek op schoot' en 'kinder-ehbo'. De eerste keer starten we met 'muziek op schoot'. Koffie en thee zijn te koop voor één euro.

8 mei – Voorlichtingsavond Reumavereniging Millingen
Woensdag 8 mei zullen prof. Frank van den Hoogen (reumatoloog) en dr. Prashant Komdeur (sportarts) een lezing geven over fibromyalgie (ook wel weke delen reuma genoemd) en over bewegen bij reumatische aandoeningen. Deze avond wordt gehouden in Hotel Millings Centrum, aanvang 19.30. Voor deze avond hoeft u zich niet aan te melden. Iedereen, ook niet leden van de organiserende reumavereniging, zijn van harte welkom. Het wordt een interessante avond en natuurlijk is er gelegenheid om zelf vragen te stellen.

10 mei – Dansen met Aldorum
Vrijdag 10 mei is er weer een gezellige dansavond in de Mallemolen in Groesbeek. Dansen op muziek van vroeger en nu. De muzikale omlijsting is in handen van orkest Aldorum uit Groesbeek. Aanvang 20.00 uur, de toegangsprijs incl. hapjes bedraagt € 5,00.

10 mei - Celebration of Prince komt naar Berg en Dal
Op vrijdag 10 mei komt Celebration of Prince by Beautiful Strangers naar Fletcher Hotel-Restaurant Erica. God hebbe zijn soul, funk en jazz. Maar His Royal Badness uit Minneapolis laat je onverminderd de genoegens van zijn muziek smaken. De coverband heet de Celebration of Prince by Beautiful Strangers die eigenlijk spontaan ontstond uit een herdenkingsoptreden naar aanleiding van zijn plotselinge dood. Een avond die jeugd-herinneringen laat herleven en nieuwe maakt. Meer informatie en kaartverkoop: www.fletcherevents.nl.

11 mei – Iconic Festival
Dit jaar voor het eerst in het Valkhofpark op zaterdag 11 mei: het Iconic Festival. Georganiseerd vanwege een 25-jarig vriendschapsjubileum, een dag vol muziek van jouw muzikale helden van toen en nu, vertolkt door de beste Tribute bands van Europa. Enthousiaste muzikanten die in de huid kruipen van hun iconen om een spectaculaire show weg te geven en het Valkhofpark omtoveren tot een waar muziekfestijn. Dansen, zingen en drinken op muziek van Queen, The Rolling Stones Pearl Jam, The Red Hot Chili Peppers, Muse en meer, gespeeld door de beste Tributebands. Meer informatie en tickets: www.inconicfestival.nl.

11 mei - Workshop mondharmonica
Trekharmonica vereniging Woarum Nie organiseert op zaterdagmiddag 11 mei een stoomcursus mondharmonica spelen. Binnen 15 minuten speelt u uw eerste bluesmelodie ! Noten lezen of muziekervaring is niet nodig. De cursus is onder leiding van Hans de Vries. Zaterdag 11 mei, vanaf 15:30 u tot ongeveer 17:00.u. in ‘t Moks Café, roesbeekseweg 3, Mook De kosten bedragen € 20,- incusief een nieuwe mondharmonica. Aanmelding en informatie via mook@harmonicaworkshops.nl.

11 mei – Grenslandkoningschieten in Leuth
Zaterdag 11 mei wordt in Leuth het 2-jaarlijkse grenslandkoningschieten gehouden. Diverse schutterijen van beide zijden van de grens zullen dan aantreden om te strijden voor de felbegeerde titel Grenslandkoning(in). Dit festijn staat bekend als een gezellig schuttersfeest, waarbij verbroedering even belangrijk is als het behalen van de titel. Het evenement vindt plaats op het terrein naast “de Vriendenkring” De officiële ontvangst van de deelnemende schutterijen is om 12.00 uur. De schietwedstrijden beginnen om 13.30 uur.

12 mei - Decathlon Dikke Banden Race
Op zondag 12 mei komt de Decathlon Dikke Banden Race weer terug naar Nijmegen, tussen 13.30.u. en 16.00.u. Dit jaar is de race in een Spaans thema gegoten. De race is bedoelt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en heeft als doel om hen te laten bewegen en in aanraking te laten komen met wielersport. Tijdens deze race leggen zij op hun eigen fiets een veilig parcours af in park Brakkenstein. Hierbij ontvangen alle deelnemers een fietshelm, t- shirt, stuurbordje met eigen naam en een goodiebag. Naast de wedstrijden worden er ook leuke activiteiten en verrassingen georganiseerd. Zo is er een rodeostier aanwezig én een Spaanse-disco als warming-up. Deelname is gratis.

12 mei – Goffert Lenteconcert
Het Nijmeegs Mannenkoor concerteert samen met Rob Hazenberg en Popkoor Switch tijdens het Goffert Lenteconcert op zondag 12 mei vanaf 14.30.u. in het Openluchttheater. Popkoor Switch iseen wervelend pop- en showkoor uit Nijmegen met 50 enthousiaste leden, Rob Hazenberg uit Malden is bekend geworden door zijn deelname aan Una Voce Particolare. Hij geeft solorecitals en gastoptredens. De Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor staat sinds 2006 onder leiding van Dion Ritten. Samen met Roland Aalbers pianist staan nieuwe liederen op het programma. Kaarten a 10,- zijn te bestellen via pmvvliet@gmail.com.

12 mei – Dag van het levenslied
Op zondag 12 mei (Moederdag) vindt de 37e editie van De Dag van het Levenslied plaats: hét smartlappenfestival met een knipoog. Toegang is gratis. Tussen 14:00 uur en 24:00 uur treden maar liefst 22 acts op in het Valkhofpark, waaronder Jacques Herb en De Sjonnies. Daarnaast zorgen vanaf 14:00 vele andere smartlappenacts voor een lach en een traan, zoals Mari en de Maries, De Triesto's, Antje Apfelkorn, De Jantina's, Ronnie & Razende Ronda's, Patatje Metal en Nicky & Simone. Bovendien zijn uit de voorronde van De Dag van het Levenslied in De Lindenberg vier gloednieuwe acts geselecteerd: Duo T&T, De Brokstukken, De Bluumkes en Duo Nootmuskaat. Om 23.30 uur staat de 'Ultrageheime slotact' op het programma, maar die blijft traditioneel geheim. Wie het is, ontdek je op het festival zelf. Als je er toch bent, wil je deze act niet missen! In samenwerking met De Lindenberg is er een kidspodium in de ruïne in het Valkhofpark. 's Middags is er onder andere een circus, een ballonvouwer en je kunt je eigen schilderij fietsen. Ook maakt Troef Theater muzikale voorstellingen voor en met de kinderen. Meer informatie: www.dedagvanhetlevenslied.nl.

12 mei – Moederdagontbijtjes Vivace
Het is alweer ’n aantal jaren geleden dat Vivace vele moeders in Groesbeek verraste met een ontbijtje op de tweede zondag van mei. Dit jaar gaan we deze actie herhalen. De leden van het koor Vivace bezorgen op zondag 12 mei heerlijke ontbijtjes bij moeders en andere moederlijke types (zoals oma’s, tantes en oppassen, en vooruit, ook vaders) in Groesbeek en directe omgeving. Het standaardontbijt kost €16,- en bevat diverse broodjes, boter, verschillende soorten hartig en zoet beleg, ’n hardgekookt eitje, thee of koffie, verse jus d’orange en een roos. Wil je je moeder nóg meer verwennen, dan kun je het luxe ontbijt bestellen dat ook nog champagne, bonbons en fruit bevat. De kosten hiervan bedragen €23,50. De ontbijtjes worden geleverd in een mooie verpakking. Voor €1,- extra bezorgen we ook ontbijtjes in Mook, Molenhoek, Milsbeek en Kranenburg. Belangstellenden die niet in deze dorpen wonen kunnen de bestelde ontbijtjes zelf afhalen op zondagochtend 12 mei bij Dorpshuis De Slenk, Reestraat 2 op de Horst in Groesbeek. Wil jij ook zo’n ontbijtje laten bezorgen, kijk dan op www.vivacegroesbeek.nl. Bellen kan ook: Esther, tel. 06 11431357 of Monique, tel. 06 53141307. Je kunt je bestelling doorgeven tot uiterlijk woensdag 8 mei.

12 mei – High Tea in ‘t Gasthuis
Op moederdag, zondag 12 mei, wordt in de Gasterij van Gasthuis St. Jan de Deo in Millingen a/d Rijn een high-tea georganiseerd. Een High Tea is samen met familie, vrienden of collega's genieten van verschillende zoete en hartige hapjes, waarbij volop thee en soms ook koffie gedronken wordt. Deze high-tea start om 14.30 uur en zal muzikaal begeleid worden door Tom Meuwese. Het belooft een gezellige middag te worden waar u niet alleen van elkaars gezelschap kunt genieten maar ook van een tafel vol met heerlijkheden. U kunt zich tot uiterlijk 3 mei a.s. op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur aanmelden via 0481 – 431644 maar haast u: vol = vol.

17 mei - A tribute to James Bond
In 2019 komt de 25e James Bond film uit. Aanleiding genoeg om deze legendarische filmspion met een spetterend concert te eren. Het Tenerife International Film Music Festival organiseert onder leiding van festivaldirecteur Diego Navarro, voor de dertiende keer het Muziekfestival met een eerbetoon aan James Bond. De filmmuziek van deze spion wordt dan ook in Nederland gespeeld in samenwerking met Het Gelders Orkest, en wel op vrijdag 17 mei vanaf 20.15.u. in de Vereeniging in Nijmegen. Van From Russia with Love tot Skyfall; alle mooie, spannende, meeslepende en ontroerende momenten van geheim agent 007 beleef je opnieuw. Nu met symfonische allure. Natuurlijk ontbreken een aantal befaamde titelsongs, zoals Goldfinger en Casino Royale niet. Dirigent Diego Navarro leidt niet alleen het orkest, maar tekent ook voor alle arrangementen. Voor het bestellen van kaarten, meer informatie en uitgebreide biografieën kijk je op www.hetgeldersorkest.nl.

18 mei – Busexcursie Natuurmonumenten
Op zaterdag 18 mei organiseert Natuurmonumenten een afwisselende busexcursie langs vier bijzondere plekken in Noord-Limburg: De Diepen, Sint-Jansberg, Mookerheide en jachtslot Mookerheide. Via drie korte wandelingen krijgt u een inkijkje in de natuur, de cultuurhistorie en de activiteiten van Natuurmonumenten in dit mooie gebied. De dag start bij Eetcafé De Diepen in Milsbeek. Hier wordt een nieuw natuurgebied ingericht naar voorbeeld van de situatie van zo’n 100 jaar geleden. Na de ontvangst met koffie, thee en vlaai stapt u in de bus voor drie korte wandelingen op drie verschillende plaatsen. Vervoer tussen de locaties gaat eveneens per bus. De wandelingen zijn vlak en in principe voor alle leeftijden eenvoudig te lopen. Voor rolstoelen zijn de routes niet geschikt. De dag begint om 9.30 uur en rond 16.30 uur bent u weer bij het beginpunt. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze dag inclusief drank, gebak en lunch slechts € 50,-, niet leden betalen € 60,- per persoon. Honden mogen niet mee. Opgave is verplicht, via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide.

18 & 19 mei – Kalorama wandeltocht
Op zaterdag 18 en zondag 19 mei vindt voor de 81e keer de Kalorama Wandeltocht plaats. De start is bij het Kulturhus van Beek vanaf 07.00 uur, finish om uiterlijk 17.00 uur. Meer info: www.kaloramawandeltocht.nl.

24 mei – Johan Willem Friso Kapel in Millingen
In verband met het 100-jarig bestaan van fanfare Sint-Cecilia is het gelukt om de Johan Willem Friso Kapel naar Millingen te krijgen op vrijdag 24 mei in sporthal De Duffelt vanaf 20.00 uur. Dit orkest is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij hun concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel. De kapel is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en bestaat uit 53 muzikanten en is de oudste kapel van Nederland. Ze speelt zoveel mogelijk origineel repertoire maar ook eigen versies van klassieke en filmmuziek. Ook begeleiden de musici artiesten. Tijdens concerten wisselen diverse stijlen elkaar af, van modern tot klassiek. Ook laat de Johan Willem Friso kapel nieuwe muziek componeren. Zo kan de kapel ook in de toekomst origineel repertoire blijven spelen. De voorverkoop vindt plaats bij de Primera in Millingen aan de Rijn en via www.fanfare-stcecilia.nl. Kaarten voor dit bijzondere en unieke concert kosten 5,00, inclusief een consumptie in de pauze.

24 t/m 26 mei – Switch Volleybaltoernooi
In het weekend van 24 tot en met 26 mei is het weer zover. Stichting Toernooiactiviteiten Millingen (STAM) organiseert dan samen met Sportvereniging Switch ’87 De Millingse Volleybalfeesten. Al 44 jaar een recept dat nog steeds goed smaakt: overdag lekker sporten en ’s avonds feesten: Vrijdagavond met DJ James, Zaterdagavond komt Anderkovver. Overdag worden “de spelen” opgeluisterd met op zaterdag DJ Jens en zondag door Feest DJ Mike. Informatie en inschrijven: www.stamvolleybal.com. Op zondag organiseren wij weer samen met de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) een officieel jeugdbeachtoernooi in het kader van het Junior Beach Circuit: In het Junior Beachcircuit (JBC) kan jeugd in de leeftijd van 12 tot 19 jaar beachvolleyballen op zijn of haar eigen niveau. Door het hele land worden toernooien georganiseerd door verenigingen en ander beachvolleybalaanbieders.

25 mei – Pubquiz Kekerdom
Op zaterdag 25 mei wordt er een Pubquiz georganiseerd in zaal UNA in Kekerdom. De aanvang is om 20.00.u. Deelname is gratis en opgeven kan in teams van 3 tot 5 personen via www.pubquizuna@hotmail.com.

25 & 26 mei – Kunstroute Heumen
Tijdens het weekend van 25 en 26 mei vindt de Kunstroute Heumen plaats, verspreid over 16 verschillende locaties. De route staat op: www.cpaevent.nl. Op de eerste lokatie, de Tuin de Verbeelding in Malden is een overzicht van alle medewerkende ateliers. Alleen daar al staan 40 verschillende kunstenaars en vinden er leuke activiteiten plaats. Op de route is o.a werk te zien van lokale kunstenaars zoals Ine de Cocq, ToPe, Wilfrie Linssen, beelden van gelerie Stonedreams en design voorwerpen van House of Thol. Beleef de dag vol verrassingen. Ook zijn er op diverse plaatsen activiteiten voor kinderen.

25 mei – Bedevaart Wittem
Op zaterdag 25 mei gaan we vanuit de regio Nijmegen voor de 79e keer op bedevaart naar het heiligdom van St. Gerardus in Wittem. Het thema voor de komende bedevaart is: Jouw stap naar de ander. Een dag van gebed en ontmoeting en de mogelijkheid om onze intenties, ook schriftelijk, aan de Heilige Gerardus kenbaar te maken. Al velen vonden kracht en steun op voorspraak van deze heilige kloosterling, die ruim 250 jaar geleden in Mater Domini in Italië is overleden. Eenieder die graag deze pelgrimstocht mee wil maken kan zich aanmelden tot 26 april bij: *Kringloop Groesbeek *Leny Albers, Fretstraat 5 Groesbeek de Horst *Wilma van Schaik, Bruuk 28 Groesbeek Breedeweg. Een buskaartje kost, evenals vorige jaren € 19,50; jongeren t/m 15 jaar € 10,=.

26 mei – Zeven voor leven
Kom op een zonnige zaterdag in het voorjaar in het centrum van Beek en je ziet ze één voor één de Nieuwe en Oude Holleweg op fietsen. Toerfietsers, handbikers, fanatieke wielrenners, mountainbikers uit heel het land met ieder zijn of haar eigen motivatie zich in het zweet te werken. Tijdens Zeven voor Leven op 26 mei zullen zo’n 1000 fietsers proberen één tot maximaal zeven rondjes van 20 kilometer met maximaal meer dan 2000 hoogtemeters tussen Beek, Berg en Dal en Groesbeek te rijden en daarmee geld op te halen voor stichting Kanker Zien. Deze stichting heeft als doel onderzoek te steunen om kanker eerder te zien en gerichter te behandelen. Hierdoor wordt de kans op genezing en kwaliteit van leven na genezing aanzienlijk verhoogd.. Bij Zeven voor Leven mag je zelf bepalen hoeveel rondjes je fietst en op welke fiets. Belangrijkste is zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel en samen een mooie dag beleven. Inschrijven voor deze fietsuitdaging, één van de deelnemers sponsoren of vrijwilliger worden kan via www.zevenvoorleven.nl. Op de dag zelf (26 mei) de deelnemers supporteren wordt ook zéér gewaardeerd; in elk van de dorpskernen worden activiteiten georganiseerd, waarbij u hopelijk voor een 4daagse sfeer gaat zorgen.

29 mei – Millingse Quiz
Bij dorpen in de grote regio is het al jaren een succes: een dorpsquiz. Verschillende teams strijden om de eer. Een team bestaat uit een groep dorpsgenoten, meestal uit een vereniging, een familie of een vrienden-groep. Zij moeten allerlei vragen beantwoorden. Deze gaan niet alleen over het dorp, maar kunnen ook gaan over internationale actualiteiten, moderne of klassieke geschiedenis, biologie, death metal of middeleeuwse literatuur. Naast de vragen uit het vragenboek moeten de deelnemers op pad om antwoorden op te speuren of om bijzondere opdrachten te vervullen. Jong, oud, dorpsgek of nieuwe inwoner, iedereen is nodig om de quiz te winnen. Natuurlijk speelt de tijd ook een rol. Voor het beantwoorden van de vragen heeft ieder team slechts drieënhalf uur de tijd. Op de woensdag, voorafgaand aan Hemelvaart ,29 mei, wordt het vragenboek tussen 19:45 en 20.00 uur bij Café Janssen & Janssen vrijgegeven. Exact om 23.30 uur dienen de vragen met de antwoorden terug te zijn. Binnen drieënhalf uur moeten de teams de vragen beantwoorden. Alle hulpmiddelen zijn toegestaan. Antwoorden vinden zij op internet, dankzij hulp van de buurman of door ter plaatse te gaan kijken. De tikkende klok voert de druk op. Lukt het om alle vragen op tijd te beantwoorden? Een dag later, donderdag 30 mei, is het Hemelvaart. De jury gaat in beraad, wikt en weegt de antwoorden en telt de punten. ’s Avonds om 20:30 uur vindt de spannende prijsuitreiking plaats. Om 21.15 uur weten we welk team zich de winnaar van de eerste Millingse quiz mag noemen. Vanaf 21.30 uur barst het feest los. De locatie maken we binnenkort bekend. Een team bestaat uit minimaal één persoon, maar meer mag. Minimaal één teamlid woont in Millingen of heeft een nauwe band met Millingen. Er is geen maximum aan het aantal teamleden. Meedoen kost € 20 per team. Meld je team aan via het aanmeldformulier op www.millingsequiz.nl.

30 mei t/m 1 juni – Zeil-3-daagse
Ook dit jaar zal de Zeil-3-daagse weer plaatsvinden van 30 mei tot en met 1 juni op de Mookse plassen. De Zeil-3-daagse is voor jongens en meiden tussen de tien en de veertien jaar uit de regio die op een leuke en gezellige manier kennis willen maken met de watersport. In deze drie dagen worden de kinderen de kunst van het zeilen bijgebracht door enthousiaste instructeurs. Zeilervaring is niet nodig. Het programma bestaat uit zwemmen, zeilen, roeien, spellen en de deelnemers blijven zelfs een nacht slapen. De kosten voor de Zeil-3-daagse zijn 65 euro per persoon. Hiervoor krijg je buiten drie te gekke dagen op en rond het water ook een instructieboekje met touwtjes om knopen te oefenen, een programmaboekje, avondeten op de tweede dag en ontbijt en lunch op de derde dag. Voor meer informatie en inschrijven kun je een kijkje nemen op de www.zeil3daagse.nl of mailen naar: zeil3daagse@zvcanisius.nl.

31 mei – Rush-hour fietsspektakel in Nijmegen
In de binnenstad van Nijmegen vindt vrijdagavond 31 mei de afvalkoers Rush-Hour plaats. Rush-Hour is een spectaculaire afvalkoers voor profrenners waarbij elke ronde de laatste renner uit koers wordt gehaald. De wielrenner die na 1 uur koersen als eerste over de meet komt, wint de vlammentrui. Dit jaar verwacht de organisatie wederom veel renners van wereldklasse aan de start. Het parcours gaat dwars door de binnenstad van Nijmegen. Ten opzichte van de vorige Rush-Hour Nijmegen editie, is het parcours 500 meter ingekort doordat de lus naar het Faberplein eruit is gehaald. Verder gaan de renners niet over de Waalkade in verband met renovatiewerkzaamheden. De start en finish van de wedstrijd is op Grote Markt en het spectaculaire rondje wordt afgesloten met de technisch zware klim op de Stikke Hezelstraat. De verwachting is dat er zo’n 8000 wielerliefhebbers langs het parcours staan. In het voorprogramma mag de jeugd zich ook even prof wanen tijdens de kidsrace en er is ook plek voor equipe Mont Ventoux en de para-cyclisten van TeamNL.

1 juni - Queen Forever in Millingen.
Op 1 juni speelt Queen Forever in Hotel Millings Centrum. Queen Forever doet iedereen versteld staan met hun fantastische interpretatie van de legendarische Britse rockformatie Queen. De band speelt 100% live al uw favoriete Queen nummers tijdens een twee uur durende show. Niet alleen doet de band haar uiterste best het geluid van Queen zo exact mogelijk te benaderen, ze kleden zich ook als de leden van Queen, wat zorgt voor de volledig audiovisuele ervaring en het nostalgische gevoel. Meer informatie en voorverkoop: www.millingscentrum.nl

18 juni - Extra voorstelling Arjen Lubach in Cuijck
Arjen Lubach geeft dinsdag 18 juni een extra voorstelling in Schouwburg Cuijk. De voorstelling die hij op woensdag 17 april geeft is al geruime tijd uitverkocht. Ruim driehonderd mensen hebben zich op de wachtlijst laten plaatsen. Zij hebben inmiddels persoonlijk bericht gehad over de bijgeboekte voorstelling. Zijn tv-programma Zondag met Lubach bezorgden hem miljoenen kijkers, , een Nipkowschijf en Televizierring. Lubach begon zijn carrière echter in het theater, waar hij meer dan tien jaar optrad in kleine zalen. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, keert hij terug. De comedian is persoonlijker dan ooit en pakt de draad weer op waar hij die heeft achtergelaten. De kaartverkoop is inmiddels gestart via www.schouwburgcuijck.nl

22 juni - Boogie Nights in Berg en Dal
Op zaterdag 22 juni 2019 komt Boogie Nights naar Hotel Val Monte in Berg en Dal. ‘Let’s blame it on the boogie.’ Daarmee is het succes van de Boogie Nights meteen verklaard. Wie loopt er nou niet warm voor discokanjers als ‘Relight my fire’ en ‘That’s the way I like it’. En houd je voeten maar eens stil als ‘Billie Jean’ start. De meest groovie hits uit de 70’s, 80’s en vroege 90’s brengen je precies de ontspanning die je zoekt. Dankzij de originele videoclips herinner je je alle moves uit die tijd. En nog leuker, je kunt ze weer showen op de verlichte discovloer. Meer informatie en kaartverkoop: www.fletcherevents.nl.

21 & 22 juni - Bandbattle en Hollandse avond bij de Treffers
In juni vindt er in Groesbeek een groots muziekspektakel plaats. Op vrijdag 21 juni staan twee bekende bands op het podium die met elkaar een muzikale strijd aangaan. De vijf-mans powerband Wir sind SPITZE! uit Limburg gooit de beste volksmuziek, dance, schlagers en de nieuwste hits samen in een cocktailshaker en je krijgt het unieke Wir sind SPITZE! Geluid. Zij nemen het in de bandbattle op tegen Baby Blue. Deze vijf jongemannen brengen bij elk optreden hun energie en hun enthousiasme over op het publiek. Vanaf de eerste minuut raken ze de toeschouwers met hun aanstekelijke muziek en staat de hele tent op zijn kop. Welke band krijgt het publiek het meest op de hand? Op zaterdag 22 juni staat de Hollandse avond op het programma. De Groesbeekse formatie Regroove speelt muziek van De Dijk. Dit wordt afgewisseld met een optreden van zanger, acteur en musicalster Martijn Fischer die onvervalste Hazes-nummers ten tonele zal brengen. En niet te vergeten komt Jannes langs. Deze sympathieke Drentse koning der piraten is niet meer weg te denken uit het Nederlandstalige muziekcircuit. Tussen de bedrijven door draait Rob Toonen zijn muziek. Deze van oorsprong Groesbeekse DJ is bekend van Slam!FM waar hij met Mental Theo jarenlang programma’s presenteerde. Deze gezellige feestavonden zijn onderdeel van het eeuwfeest van voetbalvereniging De Treffers en toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Toegangskaarten zijn vanaf 6 april te reserveren via www.detreffers.nl. Kaarten kosten € 16,50 per avond en aan de kassa € 20,-. Koop je via de website kaarten voor beide avonden dan betaal je € 27,50.

20,22,& 23 juni - Toneel Mooi Uitzicht in Kalorama
Toneel Mooi Uitzicht, onderdeel van Kalorama Centrum voor doofblinden, speelt op 20, 22 en 23 juni de muzikale theatervoorstelling ‘Safaribombarie’. De voorstellingen zijn gratis en worden opgevoerd bij Kalorama, Nieuwe Holleweg 12 in Beek. De voorstelling is een geheel eigen productie. De rollen, scènes en teksten uit de voorstelling ‘Safaribombarie’ zijn compleet zelf bedacht. Toneel Mooi Uitzicht is een onderdeel van Kalorama Centrum voor doofblinden. Alle acteurs hebben moeite met horen en/of zien. Er is een grote groep spelers, begeleiders, een band, een decorgroep, catering, grimeurs én publieksbegeleiders. Deze theatergroep gaat niet uit van beperkingen, maar werkt vanuit talent! Door samen te werken, worden de spannendste verhalen gemaakt en gespeeld. Mis deze unieke voorstelling niet! U betaalt geen entree en u bent van harte welkom op de volgende dagen en tijdstippen: donderdag 20 juni 2019 om 19.00 uur, zaterdag 22 juni 2019 om 19.00 uur en zondag 23 juni 2018 om 14.30 uur. Wij vragen u wel om uw kaartje(s) tijdig te reserveren. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 2 mei bij toneelmooiuitzicht@gmail.com. Geeft u duidelijk het aantal kaartjes en de datum van de voorstelling aan? Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen en consumpties zijn voor eigen rekening.

t/m september - Zomeropenstelling Protestantse Kerk
In de maanden juli, augustus en september is de Protestantse Kerk in Groesbeek, naast de zondagse viering, ook geopend op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is dan vrij om binnen te lopen voor een moment van bezinning, meditatie of het aansteken van een kaars. Of om te ontmoeten, zomaar een praatje, of om te kijken naar een expositie van een Groesbeekse kunstenaar. De geschiedenis van de eeuwenoude toren is bijzonder en er is een fantastisch verhaal over een steen van twee bij twee meter welke onder het middenschip van de kerk begraven ligt. Om de opening te realiseren zijn er vrijwilligers nodig. Mensen die de bezoekers willen ontvangen en muzikanten en koren die dan een uurtje muziek willen maken die past in de sfeer van het gebouw. In verband met de organisatie worden die nu al opgeroepen om zich aan te melden via info.pkn.groesbeek@gmail.com. Om de zomeropenstelling breed onder de aandacht te brengen is er een Facebookpagina geopend onder de naam: zomeropenstelling kerk aan de Groesbeek. Liken en delen wordt gewaardeerd. Meer informatie: www.pkn-groesbeek.nl.

18 september - Cursus ‘Omgaan met Psychose’
In Nijmegen start op woensdag 18 september de cursus Omgaan met psychose voor partners, ouders, familieleden en direct betrokkenen van mensen met een psychose. Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleiders. Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de ziekte, behandeling en medicatie. Een belangrijk onderdeel is ook het leren van vaardigheden om beter met uw naaste om te gaan en om goed voor uzelf te zorgen. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Zij geven aan dat de ervaren belasting als gevolg van de psychotische ziekte is verminderd. Het contact tussen ‘cliënt’ en familieleden loopt vaak moeilijk. Er is teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de gevolgen van de ziekte vraagt teveel van ze. Deze onzekerheid en onmacht bij familieleden is begrijpelijk, als je ziet hoe ingrijpend een psychose is voor degene die het heeft en voor de omgeving. Wat u vertelt, blijft uiteraard vertrouwelijk. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten, er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 15 voor het cursusmateriaal. De cursus wordt gegeven door Indigo in samenwerking met Pro Persona, Nijmeegsebaan in Nijmegen. Aanmelding en informatie: info@indigogelderland.nl of T 026-3124483