Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:

Zaterdag 7 december is er weer een bingo in het kulturhus in Beek. De aanvang is 14.00.u. Het eerste kopje koffie of thee is gratis. Uiteraard zijn er nu ook weer leuke prijsjes te winnen.

Zaterdag 7 december wordt er weer bingo gespeeld bij Fanfare Ons Genoegen. U bent welkom vanaf 20.00.u. in het verenigingsgebouw aan het Ons Genoegenpad in Millingen a/d rijn.

Zondag 8 december houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in het clubgebouw op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. De aanvang is om 20.00 uur.

Dinsdag 10 december organiseert KBO Groesbeek weer een bingo, vanaf 14.00.u. in zaal de Comm aan de Pompweg in Groesbeek.

Op zaterdag 14 december organiseert KRV Juliana haar maandelijkse
bingoavond. De kerstman zal hierbij aanwezig zijn met voor iedere deelnemer een kerstpresentje. Deze bingoavond wordt gehouden in het verenigingsgebouw, Heerbaan 93 in Millingen a/d Rijn. De aanvang is om 20.00 uur. Als speciale attractie wordt natuurlijk weer de “extra ronde” gespeeld en ook de zogenaamde “drukronde” is weer van de partij.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. Donderdag 19 december zal deze bingo in het teken staan van kerst met vele extra kerstprijzen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


29 november t/m 8 december – Kerstmarkt in Kleve
De Duitse kerstmarkten zijn vermaard. Wie ooit tegen het einde van het jaar in steden als Düsseldorf en Köln is geweest, weet wat we daarmee bedoelen. Maar wie het dichterbij wil zoeken, kan ook erg goed terecht op de kerstmarkt in Kleve. Die is sfeervol, muzikaal, leuk, gezellig, je kunt er volop eten en drinken en er zijn van allerlei leuke dingetjes te koop.
De Klever Kerstmarkt gaat de Forstgarten verlaten. De 45e Klever Kerstmarkt staat van 29 november t/m 08 december op de Pastor Leining Platz en de Koekkoekplatz in het Centrum.
Door de nieuwe locatie konden we ook meer deelnemers dan in voorgaande jaren aantrekken, zodat er een breder aanbod zal zijn. Maar niet alles gaat veranderen. Het muzikale programma met gevarieerde podium optredens tijdens de Kerstmarkt zal natuurlijk blijven. Ook Nikolaus komt dit jaar weer op de Kerstmarkt langs (vrijdag, 6 december). Nadat zijn boot bij de Königsgarten aanlegt, stapt hij over in zijn koets die hem direct naar de Klever Kerstmarkt brengt. Daar verrast hij de jonge bezoekertjes met Weckmänner.
Opvallend is het grote aantal eet- en drinkkraampjes. Bratwurst, frieten, gebakken champignons, gebakken rundvlees, pannenkoekjes, bier en natuurlijk ook dampende Glühwein. Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 15.00 tot 21.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 tot 21.00 uur
De kerstmarkt is gratis toegankelijk.

vanaf 30 november – Nieuwe vaste opstelling Afrika Museum
Dynamisch en divers, eeuwenoude koninkrijken en gloednieuwe steden. Met maar liefst 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. Afrika is het één na grootste continent ter wereld, vol diversiteit, bloeiende modescenes en dichterbij dan je denkt. Europa en Afrika zijn al eeuwen met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaagse leven. Dit en meer toont het Afrika Museum in de vernieuwde vaste opstelling waar je een hedendaags Afrika ziet met een blik op het verleden en de toekomst. Laat je meenemen langs de diversiteit, dynamiek en complexiteit van dit continent: van onafhankelijkheidsbewegingen, migratie, handelscontacten met Nederland en wereldbeschouwingen tot aan populaire cultuur, kunst en design. In de vernieuwde opstelling worden verschillende thema’s belicht. Zo laat een muurschildering door Brian Elstak de belangrijkste politieke veranderaars en ontwikkelingen uit de jaren vijftig en zestig zien. Laten interactieve elementen in de tentoonstelling je nadenken over wat grenzen zijn. Tonen de foto’s van Malick Sidibé het optimisme van jongeren in Mali na de onafhankelijkheid en wordt er een korte film gedraaid van Bob Njenga met een mix van sciencefiction, fantasie, mysterie en humor. Te zien vanaf 30 november in het Afrika Museum in Berg & Dal.

5 december & 2 januari – Winterwandeling met aandacht
Op donderdagen 5 december en 2 januari zijn er meditatieve winterwandelingen rond Groesbeek. De start is bij de Serre van de Protestantse kerk in Groesbeek. De wandeling begint om 9.45 uur. Er wordt een uur gewandeld in een rustig tempo. De natuur kan zo met aandacht ervaren worden. Het eerste half uur is de wandeling in stilte, het tweede half uur kunnen ervaringen met elkaar gedeeld worden. Rond 11.00 uur wordt de wandeling afgesloten in de kerk met het aansteken van een kaarsje, daarna is er een kopje koffie/thee in de Serre. Iedereen is van harte welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

7 december - Adventsconcert in Wyler
op zaterdag 7 december vindt in de Sankt Johannes Baptistkirche in Wyler het jaarlijkse adventsconcert plaats, de aanvang is om 15.00 uur. Het wordt een adventsconcert met prachtige advents- en kerstliederen, gezongen door het Sankt Cäcilienchor Wyler begeleid door het vaste symfonieorkest. Het programma wordt opdragen aan de zalige Karl Leisner waarvan het 75 jaar geleden is dat hij in het concentratiekamp Dachau tot priester werd gewijd. Natuurlijk zingen we prachtige liederen van Marco Frisina als “Puer natus est nobis” en “Ave Madre di Dio”; topliederen als “Child in a manger” en “You raise me up”, maar ook liederen die gezongen zijn toen Karl Leisner tot priester werd gewijd en later toen hij zijn eerste mis in het concentratiekamp opdroeg. Het absolute hoogtepunt is de compositie van Marco Frisina: “La via dei martiri”, vertaald “De weg van de martelaren”. Tijdens dit lied wordt het indrukwekkende kunstwerk “De wonderlijke visvangst” van de Groesbeekse kunstenaar Pieter van Eck opgebouwd. Pastoor Scholten zal ons door het programma leiden en de liederen inleiden met o.a. citaten uit de dagboeken van Karl Leisner.
Als altijd is de toegang tot dit concert gratis.

7 december - Rondleiding Rivierpark Nijmegen
In de Waal tussen de historische binnenstad en het nieuwe stadsdeel Nijmegen-Noord ligt sinds april 2016 een langgerekt stadseiland Veur Lent. Het eiland vormt samen met de nevengeul Spiegelwaal een uniek rivierpark, bedoeld om Nijmegen te beschermen tegen hoog water. Wil jij meer te weten komen van alle plannen vooraf en de werkzaamheden die erbij hoorden om het eiland te maken? Wij vertellen het je graag!
De rondleidingen zijn van 10.30 tot 12.30 uur op de volgende zaterdagen: 23 november 2019, 7 december 2019, 11 januari 2020 en 25 januari 2020. Het startpunt is het entreegebouw van De Bastei in Nijmegen. Aanmelding vooraf is vereist via: www.debastei.nl/rivierpark. De inschrijving sluit op de vrijdag voorafgaand aan de rondleiding om 12.00 uur. Trek geschikt schoeisel aan, want het is een wandeling.
Deelname kost € 8,- voor volwassenen en € 5,- voor kinderen. Museumkaart en overige kortingen zijn niet van toepassing. Vrienden van De Bastei betalen € 5,-. Op vertoon van je ticket kun je na afloop het museum bezoeken.
De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen.

7 december – Dansavond in de Mallemolen
Zaterdag 7 december is er weer een gezellige dansmiddag in de Mallemolen in Groesbeek. Dansen op muziek van vroeger en nu. De muzikale omlijsting is in handen van seniorenorkest Aldorum. Aanvang 14.00 uur, de toegangsprijs incl hapjes bedraagt € 5,00.

7 december – Open Huis Stichting 2e Handszorghulpmiddelen
Zaterdag 7 december is het weer de 1e zaterdag van de maand, en dus “Open Huis” bij stichting 2ehandszorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek. U kunt van 10.00 tot 14.00 uur komen kijken naar onze rollators, douchekrukjes, rolstoelen, toilet-douchestoelen, tilliften, etc. Voor alle andere keren dat u langs wilt komen kunt u een telefonische afspraak maken op 06 – 4289 8537 Meer informatie: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: “fun” voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).

7 & 8 december – Kerst-kunstmarkt in Persingen
De Stichting Kerkje van Persingen organiseert ook dit jaar weer de kunstzinnige tweedaagse kerstmarkt in het weekend van 7 en 8 december van 11:00 - 17:00 uur. Exposanten presenteren een kunstzinnig aanbod van ambachtelijke werkstukken met onder andere schilderijen, keramiek, weeftechniek, illustratieve kunst, textiele handwerken, sieraden en zilversmeedwerk. Gratis entree. Meer informatie: www.kerkjevanpersingen.nl.

7 december – Schrijfmarathon Amnesty International
Elk jaar rond 10 december (dag voor de rechten van de mens) laat Amnesty International honderden mensen in de pen klimmen. Overal ter wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Ook dit jaar vindt de Amnesty Schrijfmarathon bij jou in de buurt plaats. Dit jaar nodigt men je uit om mee te schrijven op zaterdag 7 december in de bibliotheek in het Kulturhus van Leuth. Je kunt daar tussen 11.30 en 13.30 uur terecht om een of meer brieven te schrijven. Er liggen voorbeeldbrieven klaar en de organisatie zorgt voor koffie en thee.Meer informatie: Bert Vendrik, coördinator Amnesty-aktiviteiten T 06 389 321 13.

8 december – Wandelexcursie Berg & Dal
Vanmiddag houdt IVN Rijk van Nijmegen een wandelexcursie door de bossen van Berg en Dal en Water Meerwijk. Twintig eeuwen geleden wemelde het hier van de Romeinen. Het tiende legioen was hier namelijk gevestigd. Daarvan gaan we zeker sporen terug vinden, waaronder de restanten van het beroemde aquaduct. De gidsen vertellen er over en ook de natuur en het landschap krijgen volop aandacht. Het terrein rondom Water Meerwijk is hier en daar wat heuvelachtig, dus hoog sluitende wandelschoenen zijn zeker geen overbodige luxe. Vertrek is om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats van tennisvereniging Berg en Dal aan de Molenbosweg 10 in Berg en Dal. Kosten zijn twee euro per persoon Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie: www.ivnnijmegen.nl.

8 december – Wereldlichtjesdag Stevenskerk
Vandaag, zondag 8 december, is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden kaarsen aangestoken voor overleden kinderen. Zo gaat er een golf van licht over de wereld. Een golf die zegt dat de kinderen niet vergeten worden en er aandacht is voor wie leeft met het gemis van een kind. De Stevenskerk in Nijmegen opent voor de achtste keer haar deuren voor deze jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst. Op deze prachtige plek klinken woorden en muziek en kan ruimte zijn voor donker en licht, trots en tranen. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor mensen die een kaars willen branden voor een kind dat ze missen. De leeftijd van het kind speelt geen rol. Het moment waarop het kind gestorven is, is ook niet van belang. Misschien is het pas een paar maanden geleden dat een volwassen kind plotseling stierf, misschien stierf 50 jaar geleden een kindje tijdens de zwangerschap. Ouders, broers en zussen, opa's en oma's; wie zich verbonden voelt met een overleden kind is welkom. Vooraf aanmelden via de website is wenselijk, maar ook op de avond zelf is dit nog mogelijk in de kerk. De deuren openen om 18.00 uur. De bijeenkomst start om 18.30 uur. Meer informatie en aanmelding: www.wereldlichtjesdagnijmegen.nl.

8 december – ATB Boscross in Malden
Elk jaar komen er uit het hele land fietsers op af: de ATB Boscross van toerclub de Pedaleurs uit Malden. Ook dit jaar zijn er weer drie mooie routes uitgezet op zondag 8 december; van 35, 42 en 48 kilometer. Je fietst vrijwel overal op onverharde paden, langs heide, zandterrein en door de bossen. Uiteraard met een aantal single trails en een paar mooie klimmen. De kortste route is zeker ook goed te doen voor minder getrainde deelnemers. De start is bij Manege VCM, vlakbij de Bovendorpseweg in Malden. Je kunt daar tussen 09.00 en 10.00 uur vertrekken. De route is duidelijk aangegeven met gele pijlen en zwarte letters. Clubleden surveilleren onderweg en gevaarlijke punten staan met borden aangegeven. Na 23 kilometer is er een pauzeplaats bij Camping Klein-Amerika. Je krijgt daar thee, bouillon, water, bananen en energierijke koeken. Ook kun je er naar het toilet. Terug bij de manege is er (tegen betaling) koffie, erwtensoep en broodjes en je fiets wordt in de tussentijd schoongespoten door een van de vrijwilligers. Kosten: zes euro (inclusief 1 euro opslag voor het onderhoudsfonds van MTB-routes in het Rijk van Nijmegen). Vooraf aanmelden is niet nodig, de inschrijving is bij de start. Meer informatie: www.pedaleurs.nl.

8 december – Muziek in de Hortus: Vrouwenklanken
Een bonte stoet vrouwen trekt voorbij in Vrouwenklanken. Niet alleen vrouwelijke componisten en dichters maar ook dappere meiden uit de middeleeuwen, een verveelde huisvrouw, een gewiekste hoerenmadam, arbeidsters uit de 19e eeuwse industrie. Om er maar een paar te noemen. En allemaal laten ze zich horen, in oude ballades, venijnige gedichten, dansmuziek, swingende liederen. Met verve vertolkt door Plaisir d'amour. Het duo Plaisir d'amour is in 2014 opgericht door harpiste Anouk Platenkamp en strijker Jos Koning. Twee professionele musici met vele jaren ervaring. Hun repertoire en speelwijze is behoorlijk eigenzinnig, maar leunt vrij duidelijk op de folk. Dat blijkt ook uit het instrumentarium: Keltische harp, vijfsnarige viool, Zweedse nyckelharpa, strijkpsalter en viola d'amore. Vrouwenklanken, zondag 8 december vanaf 14.00.u. in de Nijmeegse Hortus, aan de d’Almarasweg 22. Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Meer informatie: www.plaisirdamour.nl.

8 december – Eftelingconcert fanfare St.Cecilia
Op zondag 8 december geeft fanfare Sint-Cecilia in sporthal De Duffelt in Millingen a/d Rijn een speciaal familieconcert. Dit ter gelegenheid van de afsluiting van het 100-jarig jubileumjaar. Deze middag wil de fanfare verrassen met klanken en beelden uit de wondere wereld van De Efteling. "Wij nemen je mee in sprookjesachtige sferen en je kunt luisteren naar muziek uit onder andere Droomvlucht, Fata Morgana, Carnaval Festival, Raveleijn, het Spookslot en nog veel meer..." Het concert begint om 14.30 uur en wil je zeker zijn van een plaats, dan is vooraf een kaartje kopen wel zo slim. Binnenkort zal de voorverkoop starten bij de Primera in Millingen en op www.fanfare-stcecilia. Een kaartje voor een volwassene bedraagt 7,50 en kinderen tot en met 12 jaar betalen 5,00 euro per persoon.

8 december – Koor Surplus in de Groenestraatkerk Nijmegen
Koor Surplus, hét koor voor de ambitieuze 50-plusser, voert op zondag 8 december om 15.00 uur in de Groenestraatkerk in Nijmegen een kerstconcert uit. Het programma omvat twee eeuwen muziek-geschiedenis, van Barok tot vroege Romantiek. Het programma bevat werken van Buxtehude, Purcell, Bach, Vivaldi, Mozart en Mendelssohn, begeleid door Harry van Wijk (orgel) en strijkers en blazers van Holland Orkest Combinatie Rotterdam. Solisten zijn: Claudia Wijers (sopraan), Agnes Pouw (alt), Emiel Hoefnagel (tenor) en David Visser (bariton). De algehele leiding berust bij José Doodkorte. Meer informatie en kaartverkoop: www.koorsurplus.nl.

9 december – Peutercafé Leuth in Kerstsferen
Op maandag 9 december is er weer een peutercafé in het Kulturhus van Leuth. Wat doen we deze keer? Het thema Kerst start bij Partou en zo ook bij het Peutercafé. We zorgen voor een platte kerstboom om op te tuigen, we gaan knutselen en maken het gezellig met elkaar. Je bent van harte welkom op 9 december in het Kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4, van 10.00 tot 11.30 uur. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten. Heeft u nog leuke ideeen voor een bijeenkomst of is er een onderwerp waarover u meer wilt weten? Laat het ons weten, dat geeft ons inspiratie! U kunt mailen naar peutercafeleuth@hotmail.com. Peutercafé Leuth wordt georganiseerd door Forte Welzijn, Kulturhus Leuth, Partou en ouders Femke en Rianne. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis.

10 december – Mensenrechten in het Vrijheidsmuseum
Dinsdag 10 december is het de Dag van de Rechten van de Mens. Van 10:00 tot 17:00 uur is er daarom een doorlopende voorstelling van een documentaire over de actualiteit van mensenrechten, in de filmzaal van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Meer informatie: www.vrijheidsmuseum.nl.

10 december - Bouw je eigen LEGO-robot
Stel je eens voor, een robot van LEGO die precies doet wat jij wilt! Je kunt er eentje maken tijdens een workshop bij de bibliotheek in Groesbeek. Tijdens deze workshop bouw jij je eigen LEGO-robot. Je kunt jouw robot met LEGO WeDo van alles laten doen. Meld je van tevoren aan via groesbeek@obgz.nl of in de bibliotheek zelf. De workshop is op dinsdag 10 december , van 15:30 tot 17:00 uur in de Bibliotheek van Groesbeek. Leeftijd: 8+, Kosten: gratis.

t/m 10 december – Nederlands Kampioenschap Tiktok
Wie wordt de allereerste Nederlands kampioen Tiktok? YouTuber Teun Peters en de Tiktokkers Mylene & Rosanne en Yke & Florence gaan dat op zondag 22 december bekend maken. Wie mee wil dingen naar de prijs kan t/m 10 december een Tiktok-filmpje insturen. Het eerste Nederlandse kampioenschap Tiktok is bedacht door de hartsvriendinnen Yke Thoonen en Florence Rutten. Ze vroegen hun vaders, die jaarlijks als vrijwilliger het grote kerstevenement Feest van Licht in Museumpark Orientalis organiseren, of die niet wilden helpen om het te regelen. Die leek het wel een goed idee, om naast de grootste kerststal van Europa die in het museumpark te zien is, ook ruimte te maken voor de prijsuitreiking en voor het vertonen van de leukste filmpjes. Iedereen kan meedoen aan de wedstrijd. Meedoen kan door in je eentje een filmpje - maximaal één per persoon, en in kerstsfeer - van maximaal 15 seconden te maken.
Op zondag 22 december wordt bekend gemaakt wie volgens de jury het mooiste filmpje heeft gemaakt. ,,De jury gaat er op letten of het filmpje wel origineel is, of het leuk is om naar te kijken en het moet wel iets met de feestdagen te maken hebben”, vinden Yke en Florence. Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt. Via de websites van onder meer De Gelderlander en het AD mag het publiek ook meestemmen op een selectie van de ingezonden filmpjes. Een compilatie van de beste filmpjes zal vanaf zondag 22 december gedurende het Feest van Licht in het museumpark te zien zijn. Dat Feest van Licht, met onder meer de grootste kerststal van Europa, een kerstknikkerbaan, oude ambachten, kerstgroepen van karton, een recordpoging schilderen (met 1.400 mensen!), duurt tot en met 5 januari. Filmpjes insturen kan tussen 1 en 10 december via WhatsApp: 06-58855811 of kampioentiktok@gmail.com.

10 december - Kerstbomen gevraagd.
Voor de kerstversiering van de stal in de kerk van De Horst en voor de versiering van het buitenportaal zoeken we nog een aantal kerstbomen. Voor binnen en buiten zoeken we 3 of 4 mooie, slanke sparrenbomen van 4 à 5 meter hoogte. Rond de stal in de kerk hebben we graag 6 a 7 mooie kerstbomen van 1,5 tot 3 meter hoog. Heeft u bomen beschikbaar, liefst binnen Groesbeek, dan komen we ze bij u halen. De stronk laten we zitten ! U kent bellen met Simon Meilink: 024-3972934

10 december – Winterwandeling Heerlijkheid Beek
De boswachters van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseren op dinsdag 10 december een winterwandeling in Heerlijkheid Beek. In het bos is het klimmen en dalen om boven op de stuwwal te komen. Eenmaal boven, is de beloning een prachtig uitzicht op de Ooijpolder met de kerktoren van Persingen op de voorgrond. Onderweg geven de boswachters uitleg over de historie en de geologie van het gebied. Zij maken dit heel concreet aan de hand van het reliëf en de zichtbare grondsoorten. De wandeling start om 13.00 uur bij het beeld van het Wasvrouwtje, tegenover het voormalige gemeentehuis in Beek-Ubbergen. Duur: 2 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.
Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.
Informatie: Bert Vos, 06 19717255 of Fieke Vos, 06 42800802.

11 december – Dromen in de Eusebius
Stel je voor: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op een orgel. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in de bijzondere wereld van de Franse organist en componist Olivier Messiaen (1908-1992). De concertreeks is in de winter van 2019 en 2020 in meerdere kerken in Nederland te ervaren. De première vindt plaats op woensdag 11 december in de Eusebiuskerk in Arnhem. Daarna is de audiovisuele orgelperformance te bewonderen in diverse andere steden. Als bezoeker laat je je een uur lang onderdompelen in een concert waarin het orgel niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt is. Woensdag 11 december vanaf 2015.u.: Eusebiuskerk, Arnhem - première door Johan Luijmes. De toegang is gratis !

11 december - Uilenballen pluizen in De Bastei
Kun jij goed muizenmoordzaken oplossen? Kom dan op woensdag 11 december braakballen van uilen uitpluizen in De Bastei. Ontdek van welke muizen de schedels en botjes zijn. En zijn die muizen opgegeten door een kerkuil of heeft een velduil ze gevangen? Deze activiteit wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en De Bastei in het kader van de maandelijkse ontdekkingstochten. Uilenballen of braakballen zijn droge pluizige balletjes, die gelukkig niet zo vies zijn als het klinkt. Uilen eten muizen en kleine vogels met huid en haar op, maar de botjes, schedels en vacht kunnen ze niet verteren. Die braakt de uil samengeperst in een langwerpige prop uit. In braakballen vind je de resten van die muizen en vogeltjes terug. Met een loep en pincet gaan we aan de slag om zo'n braakbal uit te pluizen. Aan de hand van een zoekkaart ontdek je zelf wat de uilen zoal naar binnen hebben gewerkt! De skeletonderdelen die je vindt plak je op een kaart, die je na afloop naar huis mag meenemen. De pluisactiviteit begint om 14.30 uur in De Bastei, Waalkade 83 in Nijmegen, en duurt ongeveer twee uur. Schrijf je vooraf in via www.debastei.nl/ontdekkingstocht of bel 024-3297070. Deelname kost € 3,00. Met een stempelkaart betaal je € 2,00. Vrienden van het IVN en De Bastei betalen € 1,50.

11 t/m 15 december – Kerstmarkt Schloss Moyland
Al in de 14e eeuw werden de eerste kerstmarkten gehouden. Deze traditie leeft voort in de 22e Moylandse kunstnijverheids-kerstmarkt -van 11 t/m 15 december- in een samenwerkingsproject van de gemeente Bedburg-Hau en de Stichting Museum Schloss Moyland. Midden in de historische tuinen rondom het schilderachtig gelegen Nederrijnse waterkasteel Moyland, vindt u de vele in kerstsfeer versierde kraampjes. Ook vindt u hier traditioneel gemaakte kunstnijverheidsproducten van uiteenlopende materialen zoals ijzer, glas, hout, metaal, papier of klei, maar ook tijdloos design gemaakt van vilt, breiwerk, stof of wol. Ieder jaar worden de bezoekers opnieuw verrast door de vele nieuwe ideeën op het gebied van kunst. De museumwinkel toont niet alleen nieuwe producten op het gebied van geschenkartikelen, maar ook een bij de kerst passend assortiment aan boeken voor jong en oud. Kunstdrukken van hedendaagse regionale kunstenaars worden in alle prijsklassen aangeboden. Muziekgroepen spelen sfeervolle kerstmuziek. Het museumrestaurant en enkele andere geselecteerde aanbieders verwennen de bezoekers van de markt met hartige en zoete lekkernijen en winterse drankjes. Voor alle kleine bezoekers worden verschillende activiteiten op de kerstmarkt en in de open kunstwerkplaats aangeboden. Een dagkaart kost 7,50, Kinderen tot 16 jaar gratis. Meer informatie en openingstijden: www.moyland.de.

13 december - Celtic Christmas In Keeken
Ierse kerst in Schmidthausen in Keeken is al jaren een goede traditie met muziek, Guinness, whisky en een kleine kerstverrassing. Natuurlijk, behalve whisky en kleine verrassingen, is Ierse en Schotse muziek het belangrijkste element. Verantwoordelijk hiervoor is de band Devil in the Kitchen. Deze band staat bekend om zijn geweldige muzikale vitaliteit. De uitvoering wordt gekenmerkt door humor, entertainment en professionaliteit. Behalve Jigs, Reels, Rebellenliedjes en mystieke stukken in Gaelic zijn sommige stukken verwerkt zoals elk jaar met kerstelementen daarin. Een Deutsche kneipe omgetoverd tot een Ierse pub vol kerstsfeer, dat is Celtic Christmas in Keeken. Op 13 december gaan de deuren open om 20.00.u. en u vindt cafe Schmidthausen aan de Dueffelgaustrasse 83 in Keeken.

13,14,15 december – Spirit of winter Groesbeek
Tijdens de wintermarkt 'Spirit of Winter Groesbeek' kun je elke dag inspirerende workshops volgen, heerlijk shoppen bij de kerstmarkt kramen, de lekkerste wafels met warme kersen eten, genieten van kinderkoor Mikado en swingen bij het optreden van Dancecenter E-line Pro en de Blaas Band Cuijk. 13 december van 18.00-21.00. Ontsteken van de lichtjesboom, kerstverhaal, optreden van Mikado en smullen van warme chocolademelk en marshmallows. 14 december van 12.00-18.00. Kramen, Fotobooth, optreden van dance-center E-line Pro, lekker eten en een lampionoptocht in samenwerking met de protestantse gemeente. 15 december van 12.00-17.00. Kramen, Fotobooth, optreden van blaasband Cuijk, lekker eten, drinken en genieten! De markt vindt plaats aan de Kerkstraat in Groesbeek.

13 december – Meezingavond in de Mallemolen
Vrijdag 13 december wordt er weer een gezellige meezing en liederen-avond georganiseerd in het theatercafé van de Mallemolen in Groesbeek. Liedjes van Nederlandse, Duitse en Groesbeekse bodem kunt u meezingen onder begeleiding van Hemmie Hermsen. Leden van het smartlappenkoor Ochaarm zullen ook weer aanwezig te zijn. De toegang is geheel gratis en er worden gratis hapjes geserveerd. Aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd.

13 december - Toonkunstkoor Nijmegen met Bach's Hohe Messe
Met de Mis in b klein van J.S. Bach, beter bekend als de Hohe Messe, sluit Toonkunstkoor Nijmegen haar 125-jarig jubileum af. De Hohe Messe staat bekend als een hoogtepunt van de klassieke koormuziek en kan beschouwd worden als Bach's testament. Voltooid in het jaar voor zijn dood, laat Bach in dit meesterwerk alle stijlen die hij beheerste de revue passeren. De Hohe Messe is een verzameling van meerstemmige toonzettingen van de vaste onderdelen van een katholieke mis. Prachtige koorstukken worden afgewisseld met ontroerende en soms intieme solistenaria's. Dit alles begeleid door de rijke en warme instrumentale klanken van strijkers, fluiten, hoorn, hobo, pauken, fagotten en trompetten.
Toonkunstkoor Nijmegen voert dit magistrale werk samen met het orkest Florilegium Musicum uit op vrijdag 13 december vanaf 20:00 uur in Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen. Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Hans de Wilde met medewerking van Berry van Berkum (orgel). Kaartverkoop: www.stadsschouwburgendevereeninging.nl
Meer informatie: www.toonkunstkoornijmegen.nl.

13 december - Parkinson Café Kerstlunch
Team Parkinson Café Nijmegen nodigt mensen met Parkinson en hun partner/mantelzorger uit Nijmegen en omgeving uit voor een sfeervolle kerstlunch op vrijdag 13 december van 12.00-14.00 uur. De lunch vindt plaats in Fletcher Hotel Erica in Berg en Dal. Een sfeervol samenzijn onder genot van een heerlijke kerstlunch en natuurlijk mét kerstmuziek. Eigen bijdrage is 5,00 euro. Aanmelden kan via info@parkinsoncafenijmegen.nl, of telefonisch bij Mary Bandsma Bluyssen Puts 06 41276994.

14 december - Adventsoptocht met lampionnen
De gezamenlijke kerken, de oudercommissie van kindercentrum De Kabouterhoeve, de Toffe BSO en de Wintermarkt organiseren voor alle kinderen op zaterdag 14 december een lampionnenoptocht in Groesbeek. De kinderen mogen met hun eigen lampion tussen 16.45 en 17.00 uur naar de Cosmas en Damianus kerk komen. We starten in de kerk met een mooi adventsverhaal en lopen door het dorp naar de Protestantse kerk. Daar zingen we allemaal samen een paar kerstliedjes, Na afloop is er op de Wintermarkt voor alle kinderen een kopje warme chocomel met iets lekkers erbij. Voor de ouders is er glühwein. Iedereen is van harte welkom.

14 december – Schrijfdag Amnesty International in Molenhoek
Rond 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie om brieven te schrijven voor medemensen die onrecht is aangedaan. Dat gebeurt in het kader van ‘Write for Rights 2019’ van Amnesty International. Dit jaar is er speciale aandacht voor kinderen en jongeren. Amnesty Mook en Middelaar haakt zaterdag 14 december in op deze actie. Tussen 11.00 en 17.00 uur staan de deuren van het LOP (Lees- en OntmoetingsPunt) in winkelcentrum Molenhoek open en is iedereen welkom. Voorbeeldbrieven, groetenkaarten en schrijfmateriaal zijn volop aanwezig. Evenals vorig jaar is burgemeester Gradisen bereid gevonden om 11.00 uur schrijfactie te openen. En gedurende de dag zijn er diverse optredens van muzikanten uit de regio. Ook kinderen kunnen meedoen, er is een speciale kindertafel met kaarten waarop getekend en gekleurd kan worden.

14 december – Dubbelconcert in Hotel Erica
Op zaterdagavond 14 december geeft Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal een dubbelconcert in Hotel-Restaurant Erica. Deze avond is Harmonie Erica uit Mook te gast.
De avond wordt gevuld met een gevarieerd programma. Harmonie Erica, onder leiding van Vincent van de Logt, speelt onder andere muziek uit de productie Les Miserables. Muziekgezelschap Edelweisz, onder leiding van Theo Jetten, laat onder meer het ritmische Lord of the Dance horen. De concertavond vindt plaats in Hotel Erica in Berg en Dal en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

14 december – Jubileum Achilles ‘29
Op zaterdag 14 december viert Achilles'29 ondanks de perikelen van de laatste tijd toch haar 90-jarig bestaansfeest in het clubgebouw aan de Heikant. Op zaterdagmiddag wordt eerst de competitiewedstrijd Achilles'29 tegen AZSV uit Aalten afgewerkt op een van de velden van Germania. Daarna is er van 18.00 tot 19.00 uur een sponsorbijeenkomst in het clubgebouw waar vervolgens van 19.00 tot 20.00 uur een receptie wordt gehouden en waar voorzitter Pjotr van der Horst de aanwezigen zal toespreken. Vanaf 20.00 uur start de feestavond waar duo Uniek en DJ Relax voor de muzikale stemming zullen zorgdragen.

14 december - Tim Easton in De M'ooije Waard
Real Roots Cafe Live presenteert op zaterdagavond 14 december vanaf20.00.u., de uit Ohio afkomstige gitarist en singersongwriter Tim Easton, in Grand Café De M'ooije Waard in Millingen aan de Rijn. Tim Easton, al eerder te gast bij de Real Roots Cafe Live sessies, dankt zijn terugkeer aan zijn acte de présence op het podium, pittige tekstdichterlijke bevliegingen, virtuoos akoestisch gitaar, mandoline en mondharmonicaspel. Tim Easton is een bevlogen man die een geniale interactie heeft met zijn publiek. Entree, voor dit avondvullende concert is gratis. Tijdens het concert wordt met de hoed rondgegaan. In verband met een beperkt aantal zitplaatsen wordt reserveren aanbevolen. Dit kan via het contactformulier op www.realrootscafe.com.

14 december – RepairCafé Groesbeek
Op zaterdag 14 december van 13.00-16.00.u. is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek. Ook dit jaar doet het RepairCafé weer mee met de verlichtingsactie van de ANWB, dus doet het licht van uw fiets het niet, kom langs en wij repareren de verlichting of vervangen de lampjes. In het RepairCafé staan vrijwilligers voor u klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk e.d. Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. U kunt bij hen terecht met vragen over de werking van uw smartphone, tablet of laptop. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. Ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, tel. (06) 10474589.Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht.

14 december – Carmina Ludens in Cenakelkerk
Carmina Ludens maakt er weer een spektakel van deze kerst. Met kerst vieren we de geboorte van de 'Lord of the dance': Christus die zijn leven danst als bruidegom voor zijn geliefde bruid, de mensheid. Al vanaf de vierde eeuw wordt Christus poëtisch en mystiek beschreven als danser. In het kerstconcert van Carmina Ludens wordt deze dans van liefde, geboorte, leven en dood hoorbaar in liederen uit verschillende landen, met als hoogtepunt het bekende 'Lord of the dance' van Sidney Carter. Een bijzonder concert, in een suggestieve en feestelijke aankleding, met muziek van o.a. Bach, Praetorius, Willcocks, Cooper, Walton en Carter. Muziektheaterkoor Carmina Ludens o.l.v. Hein Vrijdag en Lianne van der Burgt, m.m.v. Ulrike von Meier op harp, o.a. op Zaterdag 14 december, zaterdag 21 december vanaf 20.00 uur in de Cenakelkerk, Heilig Landstichting. Meer info over entreeprijzen en reserveren: www.carminaludens.nl.

14 december - Roze Dag in de gemeente Beuningen
Op zaterdag 14 december wordt in de gemeente Beuningen voor het eerst een Roze Dag georganiseerd. Initiatiefnemer Ricardo Brouwer wil hiermee de aandacht voor de LHBTI gemeenschap vergroten. De middag in MFA ’t Hart te Ewijk bestaat uit een symposium met aansluitend een theatervoorstelling. Tijdens het symposium spreken Brouwer, Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en de Belgische politiek wetenschapper Rémy Bonny. Aansluitend zal drag queen Emily Salvia haar voorstelling Don’t Drag Me Down’ spelen, een one-womanshow over het niet passen in de zogenaamde hokjes die de maatschappij je oplegt. Deze mix tussen spectaculaire performance en kwetsbare monologen is tevens een zoektocht naar acceptatie. Na afloop is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten en met elkaar te spreken. De Roze Dag is gratis toegankelijk. Vanwege beperkte capaciteit is aanmelden zeer gewenst via: rozedagbeuningen@gmail.com.

14 december - Vriendenkring Darttoernooi
Schrijf je in voor het koppel darttoernooi op zaterdag 14 december in de Vriendenkring te Leuth. Het speltype dat gespeeld wordt is 501 in koppelvorm. Inschrijfgeld bedraagt €5,00 per persoon. Het toernooi begint om 14.00 uur. Schrijf je in via: darttoernooi.vriendenkring@gmail.com.
Vermeldt het volgende bij de inschrijving: teamnaam, eigennaam + naam mede-speler en telefoonnummers. Maak kan op een leuk prijzenpakket!

15 december – Techniektraining Groesbeekse Boys
Zondag 15 december verzorgt Groesbeekse Boys een techniektraining voor haar jeugdleden. Hierbij zijn ook broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes en overige kinderen in de leeftijd tot vijftien jaar welkom op sportpark Breedeweg. Oud-profvoetballer Arno Arts probeert met zijn voetbalclinic de aanwezige jeugd technische vaardigheden bij te brengen. En onder begeleiding van ervaren jeugdtrainers van Groesbeekse Boys worden daarnaast verschillende spelonderdelen afgewerkt. De techniektraining begint om 11.30 uur en duurt tot 13.00 uur. Aanmelden is niet nodig, zorg gewoon dat je op tijd aanwezig bent. De deelname is gratis. Na afloop van de techniektraining speelt Groesbeekse Boys 1 haar laatste competitiewedstrijd van 2019 tegen Blauw Wit uit Nijmegen. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur. Na afloop is er muziek in de kantine.

15 december – Kerst in het Beekse kerkje
Traditiegetrouw zullen de jonge violisten van Guido Jansen samen met The Small Stream & Rush Camp Carol Singers op zondag 15 december een prachtige kerstmiddag verzorgen in de kleine Bartholomeuskerk in Beek. Van jong tot iets minder jonge zeer getalenteerde viool leerlingen spelen diverse kerstliederen, waarvan ook een aantal samen met het koor. In 2016 werd dit koor opgericht door ouders van kinderen van basisschool De Biezenkamp met als doel het kerstfeest op school muzikaal te omlijsten. Inmiddels heeft het koor een meerstemmig en gevarieerd repertoire bestaande uit bekende en minder bekende Christmas Carols in verschillende talen. In aanloop naar de kerst treden zij diverse keren op onder de bezielende leiding van dirigent Guido Jansen. Iedereen is 15 december tussen 14.00 en 18.00 uur welkom; er zijn diverse zelfgebakken lekkernijen, warme choco en glühwein. Deze middag wordt aangeboden door vioolles Nijmegen. Men kan ieder uur vrij inlopen in de pauzes, entree is op basis van een vrijwillige bijdrage.

15 december- Lichtjestocht Mookerheide
Op 15 december heeft Natuurmonumenten een bijzondere activiteit. Voor de eerste keer wordt op Landgoed Mookerheide een lichtjestocht georganiseerd. Vanaf 18.00 tot 21.00 uur zijn alle kinderen, moeders, vaders, oma’s, opa’s en iedereen welkom om de lichtjestocht van 2,5 km te wandelen. De kerstsfeer kan dan op Landgoed Mookerheide beleefd worden.
Onder het sterren blinken wandel je naar de sterrenwachters. Misschien zie je bij goed weer de kerstster wel door de telescopen. Een lied zal weerklinken. De herdertjes zijn deze avond in het veld. Hun schapen vinden het fijn om geknuffeld te worden. Midden in de winternacht vertelt een verhalenverteller het aloude, bijzondere kerstverhaal. Om op te warmen is er tijdens de tocht lekkere warme chocomel. Komt allen tezamen bij de lichtjestocht op Landgoed Mookerheide! Kom verlicht, dat is extra leuk. Versier jezelf met lampjes en lichtjes of breng een lampion mee. Tijdens deze avond op 15 december word je vanaf 18.00 uur welkom geheten bij de kassen op Landgoed Mookerheide. Je kunt tot maximaal 21.00 uur over de wandeling doen. Dit is een gezinsactiviteit. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk via www.natuurmonumenten.nl.

15 december – Kerstconcert Vivace Millingen
Zangvereniging Vivace uit Millingen aan de Rijn verzorgt dit jaar weer een prachtig kerstconcert op zondag 15 december. Onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel heeft het koor sfeervolle liederen ingestudeerd, waaronder het gevoelige Christmas Lullaby van John Rutten en het Maori Ave Maria. Ook een aantal bekende liederen wordt vertolkt én een gedeelte van de dynamische Pastoral Messe van Ignaz Reimann. Wouter Broens begeleidt het koor vakkundig op piano en orgel. Indien u de, in deze streken inmiddels bekende, zangeres Marieke van Ruitenbeek nog nooit heeft horen zingen, krijgt u nu de gelegenheid. Zij heeft een warme stem en treedt op als gast tijdens dit kerstconcert. Wouter Broens zal haar eveneens begeleiden. Het concert begint om 15.00 uur in de Parochiekerk in Millingen aan de Rijn. U bent van harte welkom! Kaarten: zijn in de voorverkoop bij Primera Millingen aan de Rijn of via de website www.vivacemillingenadrijn.nl. De entree bedraagt € 7,50.

15 december – De kerst van stal op Dekkerswald
In 2019 bestaat kapel Onder de Bogen, gebouwd door de zusters Onder de Bogen, een aantal jaren na de oprichting van Sanatorium Dekkerswald, 100 jaar. Een jubileumjaar lang is dat gevierd met een zilveren randje rondom de zondagvieringen. In december pakken we nog één keer uit. En wel met ‘De kerst van stal’. Natuurlijk wordt de kerststal van Dekkerswald in al zijn glorie opgebouwd. Maar daarnaast zijn bewoners, familie, vrienden en bekenden uitgenodigd hun eigen huiskamerkerststallen van klein tot groter tentoon te stellen in de kapel. De eerste kerststalletjes zijn inmiddels al in ontvangst genomen door de vrijwilligers. Het belooft een mooi geheel te worden. Zondagmiddag 15 december om 15.00 uur is de feestelijke opening van ‘De kerst van stal’ met muziek, kerstverhalen, kerstliederen, koffie met iets lekkers, het optuigen van de wensboom en natuurlijk het bezichtigen van de kerststallen. De kerstwensen worden na de kerstviering op eerste kerstdag uit de boom gehaald en uitgedeeld aan de kapelgangers en rondgebracht op Eikenhorst en De Plataan.

15 december – Kerstmarkt in Overasselt
Traditiegetrouw wordt in Overasselt een kerstmarkt georganiseerd, nu voor het zesde jaar bij Buurderij De Lage Hof aan de Kasteelsestraat 5. Op zondag 15 december van 14.00 tot 18.00 uur staat het sfeervol aangeklede terrein rond de Buurderij vol kraampjes met winterse producten passend bij de kersttijd. De toegang is gratis. Kom u heerlijk warmen aan onze glühwein, versgebakken oliebollen of erwtensoep! Kinderen kunnen marshmallows roosteren boven een vuurtje, een winterse raamdecoratie schilderen of een ritje maken op de rug van een ezeltje. Voor wie het toch te koud krijgt, is er binnen ook allerhande gezelligheid, zoals een tentoonstelling met kerststallen. Deels binnen en deels buiten vindt een muzikaal kerstprogramma plaats. Met optredens van Big Band 6611, de koren KoMore uit Beuningen en Splendid uit Overasselt. Ook speelt het gezelschap Van de Bank improvisatietheater. Een speciale gebeurtenis is de opening van de smederij, een bijgebouw op de brink waaraan bijna twee jaar gebouwd is. Om 14.30 uur zal het smidsvuur worden ontstoken. De smederij is een werkplaats waar ook echt gesmeed gaat worden. In januari 2020 starten er workshops onder leiding van een ervaren smid. Tijdens de kerstmarkt zullen de aanwezige smeden een demonstratie geven.

15 december – Kerstfair in het Gasthuis Millingen
Zondag 15 december van 10.30.u. tot 16.00.u. is het weer tijd voor de jaarlijkse Kerstfair in het Millingse Gasthuis. Behalve het Rad van Avontuur en de vele kerstkraampjes met allerlei kerst-gerelateerde artikelen kunt u ook ons kerstdorp bewonderen (met verlichte huisjes, een treintje, schaatsende poppetjes, knipperende lampjes, een skipiste en nog veel meer), de grote Kerstboom waarin wensen van onze bewoners hangen en wordt u bij de deur verwelkomd door onze zingende kerstman. Op het gezellige terras kunt u koffie of thee bestellen mét een versgebakken oliebol of appelflap.

15 december – Nijmeegs Mannenkoor met Amira Willighagen
Het Nijmeegs Mannenkoor concerteert op zondag 15 december vanaf 20.00 uur,samen met Amira Willighagen, het 15 jarig Nijmeegse zangwonder dat 2 weken geleden in Napels een prestigieuze Mediterrane zangers prijs in ontvangst mocht nemen. Een heerlijke avondje met internationale kerstliederen, de opmaat naar de kerst in de sfeervolle Stevenskerk in Nijmegen. Meer informatie en kaartverkoop: www.nijmeegsmannenkoor.nl.

15 december- Inbrengdag Dierbare dingen in Orientalis
We hebben ze allemaal: spullen die je koestert. Voorwerpen die verbonden zijn met dierbare herinneringen, met mensen die er niet meer zijn of met momenten die je nooit wil vergeten. Van die dingen waar we thuis een speciaal plekje voor inrichten of die we zorgvuldig bewaren in een la. Of we dragen ze juist altijd met ons mee, waar we ook gaan. Het gaat om voorwerpen en verhalen die laten zien wie we zijn, waar we op vertrouwen en in geloven. Ze laten zien hoe en waar we ons thuis voelen en hoe we omgaan met verlies. Museumpark Orientalis bouwt aan een tentoonstelling van lieve dingen en hun verhaal. Zij zijn hiervoor op zoek naar jouw dierbare voorwerp met een verhaal. Heb jij ook zo’n lief ding en wil je jouw verhaal delen? Verdient jouw dierbare voorwerp een plekje in de tentoonstelling in Orientalis? Kom dan naar de inbrengdag op zondag 15 december. Op deze dag worden de dierbare voorwerpen en de bijbehorende verhalen geïnventariseerd met behulp van enkele experts, die iets meer over de achtergrond van bepaalde voorwerpen kunnen vertellen. De tentoonstelling Lieve Dingen opent op 9 april 2020 in de hoofdzaal in Museumpark Orientalis en is een ode aan dierbare voorwerpen met een persoonlijk verhaal. Rond de tentoonstelling wordt een interessant programma met lezingen en activiteiten georganiseerd. Je bent van harte welkom op de inbrengdag op zondag 15 december tussen 12.00 – 15.00 uur in de Piet Gerritszaal, Monseigneur Suyslaan 4 in Heilig Landstichting.

15 december – Cerberus Crossduathlon
Zondag 15 december vindt de 15e editie van de Cerberus Crossduathlon plaats. Een bijzondere editie, die dit jaar voorafgegaan wordt door een Crossloop. Deelnemers kunnen partners of kinderen (vanaf 12 jaar) meenemen en laten genieten van een pittige crossloop. Ook voor de niet typische duursporters is de crossloop een korte maar krachtige uitdaging.
Inschrijven voor zowel de crossduathlon als de crossloop, kan online, maar kan ook ter plekke in de tent op de Motorcrossbaan de Zeven Heuvelen, Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.
Om 10.30 start de crossloop. Deelnemers kunnen kiezen voor één ronde (3,5km) of twee rondes (7km). De uitdaging zit niet in de lengte van het parcours, maar in de zwaarte.
Om 11.30 uur start de lange afstand van de crossduathlon (7 km lopen - 20 km mountainbiken - 3,5 km lopen). Deze afstand kun je individueel of als duo (1 loper en 1 fietser) overbruggen. De korte afstand (3,5km lopen - 10 km mountainbiken - 3,5 km lopen) start om 12.25 uur. Meer informatie en inschrijvingen: www.tvcerberus.nl.

15 december – Kerstmiddag Op de Heuvel
Op zondag 15 december van 11.00.u. tot 17.00.u. vindt er een gezellige kerstmiddag plaats van 11.00 uur tot 17.00 uur in Voorzieningenhart op de Heuvel, Ericastraat 39 Groesbeek. Perry Stekhuizen zal deze middag de muziek verzorgen in een sfeervol aangeklede zaal, de entree is gratis.

15 december – Dickens in Druten
Op zondag 15 december herleeft een Engelse stad uit de 19e eeuw in volle glorie tijdens het jaarlijkse Dickens Festijn. Honderden personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver komen die dag tot leven in het historische centrum van Druten. Straten bedekt met stro en gevuld met heerlijk geurende kerstbomen zorgen ervoor dat bezoekers helemaal worden ondergedompeld in de sfeer van het roemruchte Victoriaanse tijdperk.
Bezoekers van het Dickens Festijn in Druten worden getrakteerd op schilderachtige Dickens-taferelen, indrukwekkende straattheateracts, koren en muziekgroepen, bourgondische horecapunten, nostalgische kinderspelen, een knusse kerstfair, verteltheater, miniconcerten, ambachten, knisperende kampvuren, nostalgische kermis en stadsomroeper. Dickens Festijn in Druten, zondag 15 december van 11.00.u. tot 17.00.u. De entree bedraagt 3,50 p.p., kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee.

15 december – Seniorenlunch in de Mallemolen
Zondag 15 december organiseert men weer een gezellige seniorenlunch in de Mallemolen in Groesbeek. Het betreft een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren met muziek van Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers kunnen zich telefonisch (tussen 09.00 en 12.00 uur) aanmelden tot uiterlijk vrijdag 13 december 12.00 uur. De kosten voor de lunch bedragen € 12,50 incl. één consumptie naar keuze. De sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en iedereen is van harte welkom.

15 december - Kerstfair in het Gasthuis Millingen
Op zondag 15 december van 10.30 tot 16.00 uur vindt de jaarlijkse Kerstfair plaats in het Millingse Gasthuis. Behalve de gezelligheid, het bekende Rad van Avontuur (met vele, door de Millingse Ondernemers Vereniging beschikbaar gestelde prijzen) en allerlei kraampjes met kaarten, handwerkspullen, hobbyartikelen en andere kerst-gerelateerde kadootjes kunt u op het gezellige terras genieten van een kop koffie of thee, warme oliebollen en appelflappen met vrolijke kerstklanken op de achtergrond. Samen met onze bewoners, die genieten van uw aanwezigheid! Wilt u ook een kraampje huren voor de verkoop van uw (kerstgerelateerde) producten? Dan kunt u contact opnemen met d.blom@gasthuismillingen.nl of via 0481-431644. Wees er wel snel bij want er zijn nog maar enkele kraampjes beschikbaar. De opbrengsten van deze middag zijn bestemd voor activiteiten van de bewoners.

15 december – Kerst, Sfeer en Meer
15 december van 17.00.u. tot 21.00.u. staat er voor het 5e jaar ‘Kerst, Sfeer en Meer’ op het programma in de Cosmas en Damianus kerk te Groesbeek. Dit jubileum jaar wordt heel bijzonder aldus de organiserende koren Vivace en Trente Plus. Buiten de beide koren zullen het opleidingsorkest van fanfare Wilhelmina, The ipaddies en koor Canto di Donne voor een sfeervol programma zorgen. Zoals andere jaren is het een vrij toegankelijk in- en uitloopconcert met voldoende pauze om gezellig met elkaar wat te kunnen nuttigen op het koek en zopie plein.

16 december – Kerstconcert Omroep Gelderland
De decemberdagen komen weer in zicht. De tijd van warmte, lichtjes, muziek en samen zijn. Maar wat als je alleen bent? Of als je niet zo snel de deur uitgaat? Misschien heb je geen geld om ergens heen te gaan? Omroep Gelderland nodigt al die mensen uit om samen te komen genieten van het Kerstconcert in de Heilige Barbara kerk in Dreumel. Al jaren organiseert de omroep in december een Kerstconcert op steeds weer een andere mooie plek in onze provincie. Dit jaar is dat de Heilige Barbara kerk in Dreumel. Naast een prachtig aanbod van Gelderse zangers en muzikanten die daar van zich laten horen willen we dat dit een plek van verbinding wordt. Want dat is waar het om gaat met Kerst: samen zijn. Navarone, Loren Nine, Gospelkoor Spring, Amira Willighagen, Politiekapel Noord- en Oost-Gelderland en een Strijkersensemble o.l.v. Peter van Essen en pianist Eric Lagerström bezorgen jou een avond om nooit te vergeten. Je bent van harte welkom op maandag 16 december vanaf 20.00 uur in de H. Barbara kerk aan de Rooijsestraat 63 in Dreumel. De toegang is gratis. We vragen je wel om je van te voren op te geven, dan krijg je een toegangsbewijs voor het concert. Meld je nu aan via het online aanmeldformulier op www.gld.nl.
Het Kersconcert wordt Eerste Kerstdag uitgezonden op TV Gelderland.

16 december - Zuid-Afrikaans koor in Cosmas en Damianuskerk
Maandag 16 december vanaf 20.00u. geeft het Potchefstroomse Universiteitskoor uit Potchefstroom (Zuid-Afrika), een groot concert in de kerk van Cosmas en Damianus aan de Pannenstraat in Groesbeek. Het koor staat onder leiding van zijn dirigent Kobus Venter. Degenen die ook in voorgaande jaren bij het indrukwekkende optreden van dit koor zijn geweest, zullen nu zeker wéér van de partij willen zijn! Het koor reist 3 weken lang door Europa, en eindigt deze keer in Bemmel en Groesbeek, alvorens weer terug te vliegen naar Johannesburg. In Nederland verblijft het koor een aantal dagen in Bemmel en Groesbeek en zal overnachten bij gastgezinnen. De entree is gratis. Door de hoge kosten, die het koor maakt, zal er na het concert een collecte worden gehouden. Ook zullen CD’s van het koor worden verkocht voor €10,- per stuk.

17 december - Impuls op dinsdagmiddag: Wijnproeverij
Impuls op de dinsdagmiddag, op 17 december van 14.00.u. tot 16.00.u met een Wijnproeverij in het Kulturhus in Beek. De kosten bedragen 15,- p.p. Wijnkoper Jos Peters neemt de deelnemers mee op een reis langs diverse landen. U kunt proeven van verschillende witte en rode wijnen. De middag wordt aangekleed met hapjes gemaakt door de vrijwilligers van Impuls. Zo wordt ook duidelijk wat de combinatie eten en wijn doet met de smaak van de wijn. Wijnkenner Peters zal bij elk van de wijnen wat meer over de achtergrond en de herkomst vertellen. Maar ook over het soort grond en de hoogte die de ontwikkeling van wijnstok en druif mede bepaalt, welke wijnsoort op welke locatie het beste gedijt. U kunt aanmelden en betalen tot 13 december bij onderstaande personen: Petra Kregting: petra.kregting@fortewelzijn.nl, 06-53764809 of Paulien Willems: P.Willems@kalorama.nl, 06-30741626.

19 december - Best of Ireland, Christmas Show
In Best of Ireland hoor je zowel populaire traditionele folksongs en hun verhalen, als songs van huidige Ierse artiesten. Want ook in de huidige Ierse muziek zijn hun roots terug te horen. Ierse artiesten verkochten wereldwijd vele miljoenen albums en hebben ook in ons land een bijzonder trouwe schare fans. Twee bijzondere Ierse topvocalisten komen over uit Ierland en brengen samen met hun uitgebreide band, met natuurlijk de traditionele banjo en viool, een gevarieerd twee uur durend programma dat speciaal voor de decembermaand in het teken staat van de naderende kerst. Met songs van onder andere The Dubliners, Dolores Keane, Van Morrison, The Pogues, U2, The Corrs, Johnny Logan, maar ook Ed Sheeran en Snow Patrol. Best of Ireland, te zien in Cardo op donderdag 19 december vanaf 20.00
Meer informatie en kaartverkoop: www.cardotheater.nl. Het Cardo theater vindt u op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

20 december - Christmas in de Stevenskerk
Vrijdag 20 december van 20:00.u. tot 22:00.u. geeft The Choir of Clare College Cambridge een kerstconcert in de St. Stevenskerk in Nijmegen. Het koor brengt ook dit jaar weer een prachtig programma onder de titel "A Clare Christmas". Clare College Cambridge, is een gemengd koor met als hoofdfunctie het leiden van diensten in de kapel van Clare College. Sinds de oprichting van het koor in 1971 heeft het koor een internationale reputatie opgebouwd als een van de leidende universitaire koorgroepen ter wereld.

20 december t/m 5 januari - Kerst in Karton
In Orientalis zijn tijdens het Feest van het Licht de mooiste, de oudste, de vernuftigste, de meest bijzondere en de meest eigenaardige kerststallen van karton te zien. Dit is vanwege de expositie Kerst in Karton die loopt van 20 december tot en met 5 januari. De eerste kartonnen stallen zijn begin negentiende eeuw in Duitsland ontstaan. In die tijd werden thuis geen kerstgroepen neergezet. Deze stonden in kerken; voor particulieren was de aanschaf van een kerstgroep veel te kostbaar. Omstreeks 1825 kwam een Duitse uitgever echter op het idee om een van een oud schilderij nageëtste afbeelding van de Heilige Familie op stevig papier te drukken om als kerstgroep op de markt te brengen. Er bestaan zelfs bouwplaten van twintig grote vellen karton waaruit wel tweehonderd of meer figuren uitgeknipt kunnen worden. Het gebruik van kerststallen van karton is inmiddels grotendeels verdwenen, maar in Tsjechië worden nog steeds jaarlijks nieuwe ontwerpen uitgegeven. Veel steden laten plaatselijke kunstenaars bouwplaten van kerstgroepen ontwerpen, met daarin belangrijke gebouwen en soms ook (politieke) figuren uit de plaats. En ook bedrijven geven reclame-bouwplaten van kerstgroepen uit. In de expositie zijn ook verschillende van deze Tsjechische bouwplaten van kerstgroepen te zien. Daarnaast zijn de kartonnen kerststallen en -groepen afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, de Verenigde Staten, Engeland, België, Italië en Nederland. Praktische informatie: www.museumparkorientalis.nl.

21 december - ADELE Project Live in Berg & Dal
Op zaterdag 21 december 2019 komt Adele Project Live naar Fletcher Hotel-Restaurant Erica te Berg en Dal. Adele is één van de meest toonaangevende artiesten van dit moment. Haar sensationele stemgeluid en haar natuurlijke verschijning maken haar uniek. Dus wie kan haar vervangen als ze even ergens anders is? Precies, Jolanda Knecht. Niet voor niets is zij uitgeroepen tot Europa’s beste Adele sound & look-a-like. Je voelt en beleeft de energie en passie van Adele en met haar extreem talentvolle 7-koppige band, zet ze regen in vuur en vlam en laat ze iemand zoals jij zomaar in het diepe rollen. Geniet van de verbluffende achtergrondbeelden en de geweldige lichtshow.
Kaartverkoop via de receptie van Hotel Erica, 024-6843514 of via www.fletcherevents.nl.

21 december – Jeugdschaaktoernooi Millingen a/d Rijn
Zaterdag 21 december verzorgt Schaakvereniging Millingen voor de 21e keer een Jeugdschaaktoernooi. Dit toernooi maakt deel uit van de IJsco-Cyclus. Jeugdspelers tot en met 18 jaar kunnen zich inschrijven. De locatie is De Bijenkorf in Millingen aan de Rijn. Aanvang van het toernooi is om 11.00 uur. Verwachte tijd prijsuitreiking om16.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro per kind. Er zijn prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 van elke groep, bekers vervaardigd door de Tinnen Roos. Het maximale aantal inschrijvingen bedraagt 68 (2 groepen van 6 en 7 groepen van 8). De inschrijvingen dienen uiterlijk woensdag 18 december binnen te zijn. Opgave van deelnemers graag bij Gerben Bekker: g.bekker@chello.nl of telefonisch ’s avonds na 19.00 uur of in het weekend onder 0481 433236. Inschrijvingen graag onder vermelding van naam, naam schaakvereniging en IJsco Rating, Kinderen die voor de eerste keer een IJsco-toernooi spelen graag met vermelding van geboortedatum. De inschrijvingen zijn pas geldig na bevestiging hiervan door de organisatie.

21 december – Kerstconcert Milsbeek
Op zaterdag 21 december om 20.00 uur vindt in de Milsbeekse kerk de 24e editie van het gratis toegankelijke kerstconcert plaats. Dit jaar heeft het kerstconcert het thema ‘The Gift of Christmas’ meegekregen. De initiatiefnemer van dit kerstconcert, zanggroep La Quatri bestaat dit jaar 25 jaar en wat is er mooier om met ‘The Gift of Christmas’ het zilveren jubileum in te luiden in een periode waarin we ook vieren dat we 75 jaar in vrijheid leven? Samen met het licht van kerst en het kerstkind in de kribbe dat vrede op aarde brengt, voldoende redenen om een feestelijk en afwisselend programma samen te stellen.
Onder leiding van Jeroen Geurts brengen zanggroep La Quatri, het semi-professionele houtensemble Faklaf, het koperkwartet Four X One, percussionist Jérôme van Groenendael en pianiste Ineke van der Lee een programma als muzikale opmaat naar het kerstfeest en 75 jaar bevrijding in Gennep. Met het gezamenlijk uitgevoerde Christmas Pipes zal dit kerstconcert worden afgesloten.

22 december – Kerstconcert KNA

Zondag 22 december is het jaarlijkse kerstconcert van harmonie KNA uit Beek in het Kulturhus aldaar. Aanvang van het concert is 11.30 uur. "Wij hebben ons best gedaan om de zaal mooi aan te kleden en al onze orkesten hebben een nieuw programma op de lessenaar gezet.", aldus KNA. De jeugdbende onder leiding van Marieke van Ruitenbeek heeft wat extra's ingestudeerd. De slagwerkgroep heeft onder leiding van Gijs Arts de grenzen opgezocht. Het grote orkest gaat onder leiding van Leo van Zantvoort internationaal met de kerstliederen. De zaal is open vanaf 11.00 uur, de toegang is gratis en er is koffie met wat lekkers.

22 december – Kerstconcert Tot Zangs!
Koor Tot Zangs uit Millingen aan de Rijn is al maanden volop aan de slag geweest. Druk bezig met het instuderen van een mooi kerstrepertoire. Het is al bijna een traditie geworden dat het koor een kerstconcert presenteert in de Laurentiuskerk in Kekerdom. In dit prachtige kerkje zal het koor een selectie van aparte en vrolijke kerstliederen ten gehore brengen. Dit gebeurt onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. Koor Tot Zangs zingt met begeleiding van Wouter Broens op piano en Mirjam Hardenberg op cello. Zij zullen ook nog enkele mooie instrumentale intermezzo's verzorgen. Het kerstconcert zal plaatsvinden op zondag 22 december en begint om 15.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Iedereen is welkom in de H. Laurentiuskerk aan de Duffeltdijk 11 in Kekerdom.

22 december – The Elvis Christmas Show
Op zondag 22 december komt The Elvis Christmas Show naar Hotel-Restaurant Erica, in Berg en Dal. Laat je deze kerst verrassen door The Elvis Christmas Show met de beste Elvis Tribute Artiesten uit Europa. Tijdens deze avond hoor je gevarieerde kerstnummers afgewisseld met Elvis zijn grootste hits en diverse ander kerstnummers. Kaartverkoop en meer informatie: www.fletcherevents.nl.

22 december - Kindje zoeken in Heilig Landstichting
Zondagmiddag 22 december is er in en rondom de Cenakelkerk in Heilig Landstichting weer het traditionele “kindje zoeken”. Om 16.00 geeft Pieter Gijsberts met verschillende muzikanten weer een sfeervol kerstconcert. Om ongeveer 16.30 uur begint het spel vanuit de kerk. We gaan samen met Simon op zoek naar zijn weggelopen schaapje. Na afloop komen we weer terug op het kerkplein om ons met warme chocolademelk bij het kampvuur te warmen... Vergeet vooral niet verlichting, in de vorm van zaklantaarns of lampions, mee te nemen! Voor inlichtingen over het “Kindje zoeken”: Anita van Rijn-Rijnholt tel. 06- 38265524 of Jasmijn van Benthum, tel. 06-23562275.

22 december – Kerstconcert Het Gelders Orkest
Wat is er mooier in de donkere decemberdagen dan een feeëriek concert rond Mozart en Mahler? Laat dat maar over aan de muzikale gedrevenheid van dirigent Alexandre Bloch met Het Gelders Orkest en het heldere stemgeluid van mezzosopraan Karin Strobos. Die kan zij laten schitteren in uiteenlopende opera-aria’s van Mozart, of het nu gaat om de verlegen Cherubino uit Le nozze di Figaro, de wanhopige Elvira uit Don Giovanni of de berouwvolle Sesto uit La clemenza di Tito. Prachtig daarbij past de Symfonie nr. 4 van Mahler, een subtiel geschilderd symfonisch aquarel. Met Mozarts ouverture Die Zauberflöte als opening is dit hartverwarmende concert helemaal compleet. Het Gelders Orkest met Karin Strobis, zondag 22 december vanaf 14.15.u. in de Vereeniging in Nijmegen. Meer informatie en kaartverkoop: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl.

22 december – Wandelen op de Kortste dag
Zondag 22 december gaan we de kortste dag van 2019 beleven, de dag ook dat we de winter ingaan. IVN Rijk van Nijmegen zal deze dag gaan wandelen op een bijzondere plek: De Biesselt. We starten om 14.00 uur bij herberg Het Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook. Tegen 16.00 uur zullen we daar weer terug zijn om nog even na te genieten van de opgedane natuurbelevenissen. Deelname kost twee euro. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee. De Biesselt is een buurtschap in Mook dat zich kenmerkt door kleinschaligheid. Veel stukken bos, afgewisseld door kleine landbouwpercelen. De reden hiervan zal deze middag duidelijk worden. Laat je meevoeren door de geschiedenis van dit bijzondere buurtschap en geniet van de bosrijke omgeving. We lopen over bospaden die niet overal even goed begaanbaar zijn, dus goed schoeisel is aanbevolen. Meer informatie: www.ivn.nl of Paul Leenders, 024 3972405.

22 december – Natuurwandeling op de Biesselt
Zondag 22 december gaan we de kortste dag van 2019 beleven, de dag ook dat we de winter ingaan. IVN Rijk van Nijmegen zal deze dag gaan wandelen op een bijzondere plek: De Biesselt. We starten om 14.00 uur bij herberg Het Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook. Tegen 16.00 uur zullen we daar weer terug zijn om nog even na te genieten van de opgedane natuurbelevenissen. Deelname kost twee euro. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee. Laat je meevoeren door de geschiedenis van dit bijzondere buurtschap en geniet van de bosrijke omgeving. We lopen over bospaden die niet overal even goed begaanbaar zijn, dus goed schoeisel is aanbevolen. Meer informatie: www.ivn.nl of Paul Leenders, 024 3972405.

24 december – Kerstspel in Millingse Kerk
Hou je van toneelspelen en of zingen? Kom dan vooral eens kijken en meedoen met het Kerstspel in de millingse Kerk. Alle kinderen uit Millingen, Kekerdom, Leuth en Ooij zijn hiervoor uitgenodigd. Tijdens de herdertjesmis wordt het Kerstverhaal verteld en uitgebeeld door kinderen middels een toneelstuk. Samen met het Familiekoor zingen we leuke liederen tijdens dit kerstspel. Alle kinderen die dat willen krijgen een rol toebedeeld, hetzij Jozef, Maria, of engel. Als je dat wilt, kun je mooi verkleed en geschminkt de herdertjesmis nog specialer maken. We oefenen op Maandagmiddag van 16.00-17.00 uur in de ontmoetings-ruimte ven de kerk in Millingen aan de Rijn (ingang aan de zijde van de Willibrordstaat). We gaan aan de slag met het kerstverhaal, oefenen de liedjes en hebben het samen heel gezellig. We zijn al gestart op maandag 28 oktober maar ook daarna kun je gewoon binnen lopen en nog meedoen. Heb je nog vragen? Bel dan met 06- 52695990.

25 & 26 december – Kerstdiner voor eenzame ouderen
De kerstdagen kunnen voor veel mensen heel eenzaam zijn. Bent u alleen, 65 jaar of ouder, komt u uit Millingen aan de Rijn of directe omgeving en wilt u toch in ons sfeervolle restaurant, de Gasterij, aanschuiven voor het kerstdiner op 1e en/of 2e kerstdag? Dat kan in het Gasthuis! Op beide kerstdagen openen wij de deuren van de Gasterij voor senioren vanaf 65 jaar die alleen zijn en toch graag de gezelligheid van samen kerstmis vieren zoeken. Vanaf 11.45 uur wordt u ontvangen, door onze geweldige groep vrijwilligers en de keukenbrigade, met een drankje en stemmige kerstmuziek op de achtergrond. Vervolgens neemt u plaats voor het driegangen-diner en kunt u genieten van een feestelijke maaltijd, samen met een aantal van onze bewoners en de overige deelnemers aan dit diner.
De kosten voor deze maaltijd bedragen 12,50 euro en u kunt zich tot uiterlijk 9 december a.s. opgeven via 0481-431644. Hierbij kunt u ook eventuele dieetwensen doorgeven. Mocht u problemen hebben om zelf naar het Gasthuis te komen dan kan op 2e kerstdag vervoer voor u worden geregeld, op 1e kerstdag is dat helaas niet mogelijk. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar aan de kersttafel dus vol = vol. Meldt u zich tijdig aan zodat u verzekerd bent van een plaats aan onze kerstdis! U bent van harte welkom!

26 december – Kerst met Symfonieorkest Nijmegen
Kerst is een bijzonder moment om bij voorbeeld samen van mooie muziek te genieten. Dat kan bij het traditionele matinee op 2e kerstdag vanaf 14.30.u. door het Symfonieorkest Nijmegen in de Stevenskerk. Daar kan men luisteren naar romantische muziek of wegdromen bij prachtige balletmuziek. Het orkest speelt Tsjaikovski’s muziek bij het sprookje van Doornroosje. De eerste fluitiste van het orkest, Marianne Wormgoor - Bosch, is soliste in de Romance van Camille Saint-Saëns. Het concert begint met een weinig gespeelde, maar heerlijk romantische ouverture van Niels Gade. Meer informatie en kaartverkoop: www.symfonieorkestnijmegen.nl.

27 december - Top 2000 – café bij O.E.V.
Op vrijdag 27 december is het Top 2000 – café bij O.E.V. in Millingen weer geopend. Voor de 20ste keer wordt dit jaar de Top 2000 op de radio uitgezonden. 2000 populaire songs in maar liefst 159 uur. Heb jij ook zo’n zin in veel van die bekende wereldhits op een rij? Kom dan op vrijdag 27 december in de stemming met óók jouw favoriete Top 2000-liedjes. Dus noteer alvast in uw agenda: Vrijdag 27 december vanaf 20.30 uur Top 2000 in het O.E.V.- café. De entree is deze avond gratis.

28 december- Olieballentoernooi Switch ‘87
Op zaterdag 28 december vindt weer het traditionele Olieballentoernooi van sportvereniging Switch ’87 plaats met volop volleybal in het volgende programma:
Om 12.00 uur begint het inmiddels traditionele Olieballentoernooi voor mix-teams (minimaal twee dames/team) in de leeftijd van 12 - 85 jaar. Ook individuele spelers kunnen zich aanmelden. De toernooiorganisatie stelt op basis van de aanmeldingen mix-teams samen. Na deze sportieve activiteiten wordt om 18.30 uur een winterbuffet geserveerd, verzorgd door slagerij Kees van der Velden. Om 20.00 begint de feest- en vrijwilligersavond met huldiging van de jubilarissen. Daarna feesten we door op muziek van DJ Bob.
Iedereen bakt weer: Geen inschrijfgeld maar vanwege het grote succes van voorgaande jaren worden de deelnemende teams weer gevraagd een bakproduct voor acht personen in te leveren bij de teamaanmelding op zaterdagmorgen, deze keer met als thema: 'Bakken met Ballen'. Het beste baksel wordt bekroond. Aanmelden voor het Olieballentoernooi en winterbuffet kan tot en met 20 december via www.switch87.nl of www.stamvolleybal.com of stuur een mail naar olieballentoernooi@outlook.com.

28 december – Speurtocht Rood Wit
Zaterdag 28 december is het weer tijd om ouderwets te speuren vanaf het Kapittelland in Groesbeek. Tussen 18.30 en 20.30 uur kan er vertrokken worden vanuit de Rood Wit kantine. In groepen kan er zoals altijd weer gespeurd en gepuzzeld worden om zo uiteindelijk aan het einde van de avond uitgeroepen te kunnen worden tot speur-kampioenen! De organisatie zal ook dit jaar weer een mooie tocht uitzetten. Onderweg wordt er uiteraard ook voor de inwendige mens gezorgd en na afloop zal het nog lang gezellig blijven in de kantine. Vooraf opgeven is niet nodig: vanaf 18.30 kan iedereen die mee wil doen zich met zijn groepje melden in de kantine van Rood Wit. Inschrijfgeld is zeven euro per persoon (kinderen tot en met 12 jaar vier euro).

1 januari – Vredesviering in Protestantse Kerk Groesbeek
Op 1 januari om 11.00 uur is er een nieuwjaarsviering in de protestantse kerk in Groesbeek.
In 2020 zal Nederland, en ook wij, uitvoerig stilstaan bij 75-jaar bevrijding. Vandaar ons thema: ‘Vrijheid... is om te delen’. "We nodigen u van harte uit voor deze 1-januari vredesviering. Namens de gemeente Berg en Dal opent wethouder Irma van de Scheur de viering. U zingt zelf en Lizette Cillessen begeleidt ons op de piano. Met u samen vormen we even een kleine gemeenschap aan het begin van een nieuw jaar vol uitdaging en kansen. Allen van harte welkom." De protestantse kerk staat aan de Kerkstraat. Na de viering is er gelegenheid in De Serre een kop koffie/thee/glaasje fris te drinken en elkaar geluk en vrede te wensen in het nieuwe jaar. De organisator is Bahá’ï, Werkgroep Vredesinitiatieven, katholieke en protestantse kerk.

4 januari - An American New Year’s Concert
Het Gelders Orkest gaat swingend het nieuwe jaar in. 2020 wordt ingeluid met een veelzijdig Amerikaans programma gedirigeerd door Per-Otto Johansson. Eén van de hoogtepunten is het optreden van pianist Aidan Mikdad. Hij is een van Nederlands jongste pianisten, en winnaar van de Royal Concertgebouw Young Talent Award twee jaar geleden. Zijn enerverende speelstijl past perfect bij Gershwins Rhapsody in Blue. En er is nog meer Gershwin te horen met Girl Crazy en An American in Paris. Bernstein komt voorbij met de dansen uit On the Town, en natuurlijk is er muziek van Korngold, één van de grootste Amerikaanse filmmuziekcomponisten ooit. Vrolijker kan het nieuwe jaar bijna niet beginnen.
An American New Year’s Concert, zaterdag 4 januari vanaf 20.15.u. in de Vereeniging in Nijmegen. Meer informatie: www.hetgeldersorkest.nl.
Het Gelders Orkest gaat swingend het nieuwe jaar in. 2020 wordt ingeluid met een veelzijdig Amerikaans programma gedirigeerd door Per-Otto Johansson.
Eén van de hoogtepunten is het optreden van pianist Aidan Mikdad. Hij is een van Nederlands jongste pianisten, en winnaar van de Royal Concertgebouw Young Talent Award twee jaar geleden. Zijn enerverende speelstijl past perfect bij Gershwins Rhapsody in Blue. En er is nog meer Gershwin te horen met Girl Crazy en An American in Paris. Bernstein komt voorbij met de dansen uit On the Town, en natuurlijk is er muziek van Korngold, één van de grootste Amerikaanse filmmuziekcomponisten ooit. Vrolijker kan het nieuwe jaar bijna niet beginnen.An American New Year’s Concert, zaterdag 4 januari vanaf 20.15.u. in de Vereeniging in Nijmegen. Meer informatie: www.hetgeldersorkest.nl.

4 januari – Dropping Germania
Vanaf zaterdag 7 december kan men zich weer inschrijven voor de Germania-dropping die zal plaatsvinden op zaterdag 4 januari. Inschrijfformulieren zijn te verkrijgen in het clubhuis van Germania of te downloaden op www.germaniagroesbeek.nl. Adres(sen) waar u de formulieren kunt inleveren staan op het inschrijfformulier. Voorkeur starttijd wordt bepaald naar volgorde van inschrijving. In verband met de overweldigde belangstelling in de voorgaande jaren, moet de dropping commissie helaas wel, de vol-is-volpolicy hanteren. De droppings-commissie is al weer geruime tijd bezig met de voorbereiding en ze kunnen nu al zeggen over deze editie: Leuke spellen, een lastige opdracht voor onderweg, de mysterieuze Germaan en lekker eten. Zorg ook dit jaar in ieder geval voor stevig schoeisel, een zaklantaarn en een goed humeur. Groepen moeten bestaan uit minimaal acht en maximaal uit zestien personen. De minimumleeftijd van deelname is 16 jaar en de deelnamekosten zijn dit jaar op 10,00 euro per persoon vastgesteld.

4 januari - Flessenactie fanfare Wilhelmina
Op zaterdag 4 januari organiseert het jeugdbestuur van fanfare Wilhelmina uit Groesbeek net als vorig jaar een flesseninzamelingsactie. De opbrengst daarvan komt geheel ten goede aan de jeugd van onze vereniging. Menvraagt u daarom om uw lege-statiegeldflessen te bewaren. ook Duitse flessen zijn welkom. U kunt de leden van Wilhelmina deze dag verwachten tussen 10.00 uur en 19.30 uur. Helaas kunnen wij in dit tijdsbestek niet alle adressen afgaan en zullen om die reden de buitenwijken overslaan. Wilt u, ondanks dat wij niet bij u langs zijn geweest, toch uw lege flessen doneren aan de vereniging, dan bent u van harte welkom om deze te komen inleveren op Kloosterstraat 7 tussen 10.00 en 18.00 uur eveneens op zaterdag 4 januari.

5 januari – Nieuwjaarswandeling in Kranenburg
Het is een heerlijke traditie en bovendien een mooie start van het nieuwe jaar: de ‘Neujahrswanderung’ in Kranenburg. Op zondag 5 januari 2020 nodigt burgemeester Steins inwoners en verenigingen in Kranenburg uit om deel te nemen aan de traditionele nieuwjaarswandeling. Daarnaast zijn wandelaars van elders, ook uit Nederland, van harte welkom. De wandeling begint om 11 uur bij het gemeentehuis (Rathaus) van Kranenburg en duurt circa twee uur. Omdat je van wandelen dorst krijgt is er halverwege een rustpauze met een hartverwarmend opkikkertje en een muzikaal intermezzo door een jachthoorngroep. Deelname aan de wandeling is gratis. Na de wandeling kun je in het ‘Bürgerhaus’ van Kranenburg aanschuiven voor een smaakvolle en zeer gezellige ‘Niederrheinische Kaffeetafel’. Deze duurt tot ca.14.30 uur en wordt afgewisseld met live-muziek en een nieuwjaarsgroet van de burgemeester. Voor de lunch is een toegangskaart nodig. Deelnemers ontvangen als souvenir een originele boekenlegger, ontworpen door een hobbykunstenaar uit de regio. Meer informatie: Heinz Maahs, 06-14505539, h.maahs@telfort.nl.

t/m 5 januari – Kerstdiaroma in Orientalis
Hij staat, het kerstdiorama met haar 1.800 figuren is dit jaar toch weer opgebouwd. Het podium voor de figuurtjes beslaat ruim 100 vierkante meter en is hiermee de grootste van Europa. Vorig jaar leek het er nog even op dat het diorama zou verdwijnen nadat de toenmalige eigenaren, Roel den Dulk en Fred van der Zwet, hadden aangegeven de stekker eruit te trekken. Na jaren van verzamelen en opbouwen zou 2018 het laatste jaar zijn waarin zij het diorama zouden opbouwen, en Museumpark Orientalis diende als decor.
Dit bleek een groot succes en Orientalis besloot dat zij het diorama wilden overnemen. Met behulp van een crowdfunding heeft het museum het kerstdiorama aan het begin van dit jaar kunnen aankopen. René Wolf en Thieu van Ingen zijn de kartrekkers van een enthousiaste groep vrijwilligers en hebben de klus om het diorama op te bouwen op zich genomen. De werkgroep heeft de beeldjes inmiddels gerestaureerd en opgebouwd en er zijn zelfs wat nieuwe elementen aan toegevoegd. Orientalis is klaar voor het ontvangen van de eerste groepen.
-Van 15 november t/m 19 december is het kerstdiorama voor groepen op reservering te bezoeken.
-Tijdens Feest van Licht van 20 december t/m 5 januari dagelijks te bezoeken.
Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

6 januari – Nieuw Regiokoor Tamtam
In januari 2020 wordt door de bekende dirigent Eugène Ceulemans een nieuw koor opgericht. Dit koor zal een regionale functie hebben en plaatsen als Nijmegen, Beek, Ubbergen, Berg en Dal, Groesbeek, Mook en Molenhoek omvatten. De naam van dit koor zal zijn: Regiokoor Tamtam. De repetities zullen plaatsvinden op de maandagavond van 20.00u.-22.00u. De eerste bijeenkomst zal zijn op maandagavond 6 januari. De repetities zullen worden gehouden in de kapel van Verzorginghuis De Kloostertuin Groesbeek.
Iedereen met een brede muzikale smaak, die met een lach op zijn gezicht wil zingen is welkom. Het aantal koorleden zal niet groter worden dan 45 en er is geen leeftijdsbeperking.
Het koor zal mooie en goede muziek zingen, die afkomstig kan zijn uit elke periode van de muziekgeschiedenis tot nu toe. Is dit nieuwe koor iets voor jou, stuur dan een e-mail naar Eugène Ceulemans: eugeneceulemans@xs4all.nl.

12 januari – De Kèls in de Sprong
Zondag 12 januari organiseert mannenkoor De Kèls een nieuwjaars-concert in de Sprong in Ooij. Bij de voorbereiding ervan hebben deze mannen weer hun uiterste best gedaan om er een mooi en bijzonder programma van te maken met veel nieuwe nummers. Bij de uitvoering onlangs in Groesbeek was het publiek enthousiast over de kwaliteit en het niveau. Dit jaar geen speciale gasten, maar alles zelf voorgedragen en uitgevoerd. Het programma is doorregen met eigen specials, waardoor het een bijzonder en afwisselend geheel is geworden. Laat u verrassen! Nieuwsgierig geworden? Koop dan snel kaartjes. Wees er snel bij, want de ervaring leert dat de kaartjes vaak snel uitverkocht zijn. De entree bedraagt € 7,50 p.p. en de kaarten zijn te verkrijgen bij De Sprong. Ze kunnen ook worden besteld via Zanggroep De Kèls bij Willie van Loon (vanloonwilly@gmail.com).
Op 12 januari gaat de zaal open om 13:00 uur, de voorstelling begint om 14:00 uur.

16 januari – Cardo Piratenfestijn
Na een uiterst succesvolle en oergezellige eerste editie van het Cardo Piratenfestijn begin dit jaar, keert het feest het komende seizoen terug, en wel op donderdag 16 januari vanaf 20.30.uur. Ook dit jaar wordt er weer een blik grote namen uit de wereld van het Nederlandse levenslied opengetrokken. Naast Jannes en Stef Ekkel, die vorig jaar de zaal al op z’n kop zetten, komen Corry Konings, Django Wagner en jong talent Mart Hoogkamer langs om een moppie te zingen tijdens het avondvullende muziek­programma.
Ook dit jaar zal de avond op geheel eigen wijze aan elkaar worden gepraat door presentator Willie Oosterhuis. Meer informatie en kaartverkoop: www.cardotheater.nl.
Het Cardo theater vindt u op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

19 januari – I Compani en Fellini in LUX
Het Nijmeegs jazz- en filmmuziekensemble I Compani heeft veel te vieren: hun eigen 35- jarig jubileum én de 100e verjaardag van de Italiaanse regisseur Federico Fellini. Zij vieren dit met het levendige theaterconcert I Compani 35 – Fellini 100, op zondag 19 januari twee keer uitgevoerd in LUX om 15:30 en 20:30. De kaartverkoop is gestart! Sinds 1985 presenteert ensemble I Compani onder leiding van Bo van de Graaf bijzondere voorstellingen: hedendaagse jazz, filmmuziek, opera, wereldmuziek en vaudeville worden op wonderlijke wijze gecombineerd met film, poëzie, theater, dans, circus en erotiek. Om hun35-jarige bestaan te vieren, laat I Compani op zondag 19 januari zien en horen wat zoal gebeurt onder hun vlag. Het nieuwe Artis Orkest bijt de spits af met Dieren Composities. Daarna volgt de eerste openbare uitvoering van de suite Maar Nooit Vergeten, die refereert aan de roerige jaren ’70 en ’80 in Nijmegen. In totaal staan 22 musici en artiesten op het podium. Het resultaat: een levendig, vrolijk, emotioneel en indringend theaterconcert. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl.

t/m 31 januari – Waal Onder in de Bastei
Vanaf zaterdag 14 september is in De Bastei ‘Waal Onder’ te zien, een sfeervolle interactieve familietentoonstelling over het onderwaterleven in de rivier de Waal. De uiterwaarden en zijrivieren van de Rijn en Waal zijn een belangrijk leefgebied voor trekvissen. De aanwezigheid van deze vissen geeft aan dat de rivier gezond is. Met diverse thema's belicht deze tentoonstelling de wonderlijke onderwaterwereld van de Waal. Wat zijn de bedreigingen en kansen voor de vissen? En welke rol hebben organisaties die zich bezighouden met de leefomstandigheden van trekvissen, zoals Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling? Het leven in de Waal is gevarieerder en rijker dan je denkt. 'Waal Onder' brengt het leven van maar liefst 40 soorten inheemse vissen in beeld, waarvan 12 trekvissen. Maar... je kunt deze vissen ook zelf zien! Kom onze levensgrote 3D-print van de steur bekijken, een primeur in Nederland. De Bastei heeft voor deze expositie een unieke Virtual Reality-beleving ontwikkeld: de Waal Experience. Met een 3D-bril kun je een kijkje onder water nemen en zo zelf ervaren hoe het is om als trekvis naar de zee te zwemmen. De expositie Waal Onder is te zien t/m 31 januari 2020. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 te Nijmegen en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.debastei.nl.

t/m maart 2020 - Evacuatieverhalen in Bibliotheek Groesbeek
In Bibliotheek Groesbeek is van 1 oktober t/m eind maart 2020 een tentoonstelling te zien over de evacuatie van Groesbeek in 1944. Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats vonden tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester Jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren. Een massale uittocht volgde. Bibliotheek Groesbeek presenteert in samenwerking met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en de Heemkundekring Groesbeek een tentoonstelling over deze evacuatie. Met talloze foto’s, publicaties en krantenartikelen. Ook is het prototype van het aan de Mooksebaan geplaatste evacuatiemonument te bewonderen. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal zal de tentoonstelling op 1 oktober om 15.00 uur officieel openen. Donderdagavond 3 oktober staat in het teken van evacuatieverhalen. Tussen 19.30 en 21.30 uur vertellen ooggetuigen en nabestaanden over deze roerige periode. Speciale gast is Jan Thissen. Ook bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun verhalen en herinneringen te delen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een film van Jan Driessen. Theo Giesbers is deze avond de gespreksleider. De entree is gratis. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of per mail: groesbeek@obgz.nl.

Tot 1 maart 2020 – Fashion Cities Africa in Afrika Museum
Tot 1 maart 2020 is in het Afrika Museum in Berg en Dal de expositie Fashion Cities Africa te zien. Bekijk de mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts. Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Het Afrika Museum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode. Voor deze expositie delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker. Iedere zondag zijn er gratis inloop rondleidingen te volgen door de tentoonstelling. Meer informatie: www.afrikamuseum.nl.

t/m 10 mei 2020 – Middeleeuws vernuft in Museum het Valkhof
Middeleeuws vernuft, een interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en smerige steden kom je tegen in films en series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons? In de tentoonstelling Middeleeuws vernuft ontdek je dat wij de ontwikkelingen uit de middeleeuwen vandaag de dag nog steeds gebruiken. Ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Leer hoe je een stad verdedigt. Bouw grote kastelen zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Smeed een zwaard, schiet met buskruit, dans de blaren op je voeten en kleed je volgens middeleeuwse mode. Middeleeuws vernuft – een interactieve familietentoonstelling, is te zien vanaf vrijdag 11 oktober t/m zondag 10 mei 2020 in Museum Het Valkhof Nijmegen. Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl.

20 juni – Nacht van de Vluchteling
In 2020 organiseert Stichting Vluchteling voor het vijfde opeenvolgende jaar de Nacht van de Vluchteling in Gelderland. Nieuw dit lustrumjaar zijn de afstanden van 10 en 20 km die worden georganiseerd naast de bestaande 40 km route. Lopers die meedoen zamelen geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld. Stichting Vluchteling organiseert de sponsorloop in het weekend van zaterdag 20 op zondag 21 juni. De lopers van de 40 kilometer beginnen om stipt middernacht in het centrum van Nijmegen en de finish is in Arnhem. De meeste deelnemers lopen er gemiddeld acht tot negen uur over. Voor wie geen 40 km wil of kan lopen, zijn er die zaterdag voor het eerst ook kortere afstanden. Die nieuwe afstanden van 10 en 20 kilometer vinden plaats in de vooravond van zaterdag 20 juni en starten om 19.00 uur in Nijmegen. De inschrijving voor alle routes en afstanden is geopend via www.nachtvandevluchteling.nl.