Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De volgende bingo’s staan weer in onze agenda:..

Zondag 27 oktober vanaf 20.00.u. is er een bingo bij schutterij OEV in Millingen a/d Rijn. Deze bingo is t.b.v. de jeugd van de vereniging.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.


Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.


Vanaf 1 oktober – Escaperoute Kasteel Wijchen
In Museum Kasteel Wijchen kun je een spannende escape route spelen. Met het spelen van deze erfgoedgame voorkom je dat het verhaal van Gelderland gewist wordt door het kraken van codes en het oplossen van puzzels. Het Verloren Verhaal van Gelderland is eenroute die je in verschillende musea kunt spelen. Bij het spelen van dit spel red je de collectie van het museum. Dit doe je door met gezinsleden puzzels op te lossen en raadsels te ontrafelen, maar ook door het zoeken van topstukken in de collectie. De route staat garant voor een uitdagende zoektocht in en rond het museum. Spelenderwijs ga je op een uitdagende en leuke manier aan de slag met de Gelderse geschiedenis en de collectie van het museum. De escape route duurt ongeveer anderhalf uur en is geschikt voor twee tot vijf deelnemers vanaf acht jaar en ouder. Er wordt geadviseerd om tenminste één volwassene onderdeel van de groep te laten zijn. Door de krachten van ouders en kinderen te bundelen, heb je de meeste kans om alle puzzels op te lossen. Voor meer informatie en inschrijven kun je terecht op: www.museumwijchen.nl.

12 t/m 20 oktober – Jubileumweek Harm’s Hoeve
Belevenisboerderij Harm’s hoeve in Malden bestaat 1 jaar, en daarom is er van 12 t/m 20 oktober een feestweek met allerlei activiteiten, zoals b rondleidingen, kalfjes knuffelen, kinderdisco, ontbijten bij de boer en een kleurwedstrijd. Meer informatie en het volledige programma: www.harmshoeve.nl.

12 t/m 27 oktober – Herfst in het muZIEum
De herfst wordt dit jaar tot leven gebracht in het donker. Naast een herfstvariant van de donkerbeleving ‘Een dag uit het leven van…’ en Expeditie ribbelroute, biedt het muZIEum in de herfstvakantie (12 t/m 27 oktober) ook een speciale herfstproeverij aan. Bezoekers proeven in het pikkedonker welk snoepgoed passend is bij het seizoen. Hoe beleef je het najaar als je blind bent en de herfstkleuren niet kunt zien? Dat kunnen bezoekers zelf komen uitproberen in de donkerbeleving ‘Een dag uit het leven van …’. Deze beleving wordt in de herfstvakantie namelijk volledig omgetoverd tot herfstbeleving. Tijdens de buitenbeleving, Expeditie ribbelroute, krijgen bezoekers antwoord op de vraag hoe het is om slechtziend door het stadscentrum van Nijmegen te wandelen. Lukt het ze nog om de weg te vinden als het pad bezaaid is met natte bladeren? Alle rondleidingen worden gegeven door een gids met een visuele beperking, die onderweg zijn ervaringen deelt. Het muZIEum is gevestigd in het stadscentrum van Nijmegen en is tijdens de schoolvakanties van maandag t/m zondag geopend van 9.30 t/m 17.00 uur. Meer informatie en reserveren: www.muzieum.nl.

12 t/m 28 oktober - Creatief in Orientalis in de herfstvakantie
De dagen worden korter en de herfstvakantie staat alweer voor de deur. Om het seizoen goed af te sluiten, vanaf 28 oktober sluit Museumpark Orientalis haar deuren tot het jaarlijkse Feest van Licht in december, worden er in de herfstvakantie voor jong en oud extra activiteiten georganiseerd in het museum. Bij ‘de weg van wol’ draait alles om textiel. Van het scheren van een schaap tot een draagbaar kledingstuk. Je leert hier alles over het kaarden, spinnen, weven of vilten van wol. Er zijn demonstraties handspinnen, weven en naaldbinden en je kunt je eigen armband maken. ‘De weg van wol’ is te bezoeken op 12, 16, 18, 19, 23, 25, 26 en 27 oktober. Op zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur en op doordeweekse dagen van 12.30 tot 15.30 uur. De creatieveling die graag de handen uit de mouwen steekt, kan zich uitleven bij één van de kunstworkshops, georganiseerd door Stichting Kunst van het Samenleven. Op zondag 13 en 20 oktober geeft KUS van 12.00 tot 16.00 uur twee workshops in Orientalis. Tijdens de workshops ‘Samenleven!’ kunnen kinderen een masker maken die ze mee naar huis mogen nemen. Volwassenen kunnen hun schilder -, teken –of schrijfkunsten tot uiting brengen tijdens de workshop ‘Help, we leven samen!’. Deelname aan de workshops is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariët Mensink via stichtingkus@gmail.com of 06 18194393. Vanwege de grote belangstelling zullen er ook weer workshops ‘maak een lieveling’ plaatsvinden. Lievelingen zijn keramische bloemen die worden gemaakt om iemand te bedanken, gedenken, als blijk van liefde of om iemand een hart onder de riem te steken. Alle lievelingen die in Orientalis worden gemaakt, worden geplant in de Lievelingentuin in het park. De workshops worden begeleid door kunstenares Daantje Kip en vinden plaats op woensdag 16 oktober van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdag 18 oktober van 13.00 tot 16.00 uur.

19, 20, 26 en 27 oktober – Halloween Pompoendagen
Ook dit jaar organiseert Groentenhof Poelen de jaarlijkse Halloween Pompoendagen. U bent welkom, dit weekend, komend weekend en 26 en 27 oktober, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00.u. Er zijn vele activiteiten voor jong en oud, 0.a.: pompoen snijden, pompoen versieren, pompoenenspeurtocht, raad het gewicht van onze reuzenpompoen. Verder kunt u op het terras genieten van het prachtige uitzicht. U vindt Groentehof Poelen aan de Derde Baan 12 in Groesbeek. Meer informatie: www.groentenhofpoelen.nl.

15 t/m 26 oktober - Muziektheater "Levesloop…..en trug"
Op 15 oktober start de eerste van de 10 voorstellingen van het muziektheaterspektakel Levesloop….en trug. Het verhaal is gebaseerd op het dagboek van Mimi Janssen, waarin zij vertelt over de barre tocht in 1944, die zij samen met haar drie zussen heeft gemaakt. Inmiddels zijn alle vier zussen overleden en vanuit het hiernamaals kijken zij terug op die moeilijke tijd, waarin alleen al in Noord Limburg, meer dan 6000 mensen gedwongen hebben moeten evacueren. Het team van ‘Lèvesloop...en Trug’ heeft bewust gekozen om de voorstellingen in oktober 2019 te plannen. De reden is, dat de evacuatietochten precies 75 jaar geleden omstreeks september/oktober hebben plaatsgevonden. En ondanks het feit dat het een uitdaging zal worden qua weersomstandigheid hopen we ook, dat deze herfstmaand zal bijdragen aan het opnieuw doorleven en herinneren aan die ellendige tochten, waardoor het besef van vrijheid in ons land nog bewuster ervaren zal worden. De voorstellingen vinden plaats van 15 t/m 26 oktober vanaf 20.00.u. bij Maria Roepaen, Kleefseweg 9 in Ottersum.

19 & 20 oktober – Molenhoeks Makkie
Op 19 en 20 oktober vindt het jaarlijkse evenement Molenhoeks Makkie plaats. Met jaarlijks 1500 deelnemers is het een van de grootste loopevents van de regio. Zaterdagmiddag 19 oktober kunnen de 5 en 10 km gewandeld worden. Zondagochtend 20 oktober staan de hardloopwedstrijden op het programma. De afstanden zijn 2.3 km voor de basisschoolkinderen en 5, 10 of 15 km voor de oudere jeugd en volwassenen. De kosten bij voorinschrijving bedragen 8,50 voor de langere afstanden en 3,50 voor de KidsRun. Vanwege het 10-jarig jubileum is er een extra tijdmeting met mooie prijzen op de Heumense Schans en krijgen alle deelnemers een ludieke, nostalgische herinnering. De parcoursen zijn ongewijzigd. Houd jij ook van mooie natuur, uitdaging en een glorieus onthaal door rijen publiek in de Via Makkia? Meer info en inschrijven kan via www.molenhoeksmakkie.nl.

19 & 20 oktober – Groesbeekse Bierfeesten
Zaterdag 19 en zondag 20 oktober vinden weer de groesbeekse Bierfeesten plaats, met op zaterdag een speciaalbier proeverij en een darttoernooi. Op zondag start om 11.15.u. vanaf het Coop parkeerterrein de bierstoet met m.m.v. Drek Pak Ow en schutterij St.Hubertus. Aansluitend volgt het Bierontbijt, waarna om 13.30.u. na het aanslaan van het eerste fust de bierfeesten ook muzikaal van start gaan met dit jaar o.a. Wahnsinn, Heidi's Manner, Die Orginal Siebentaler, Die Heyberg Musikanten en de Muziek Express. Meer informatie en het volledige programma: www.groesbeeksebierfeesten.nl.

20 oktober - Expositie in Persingen
Rob Streng is geboeid door abstracte en geometrische vormen waarbij sommige al terug te voeren zijn naar de Oude Steentijd. Het V-teken stond symbool voor water, vogel en vruchtbaarheid. Met lijn, kleur en vorm ontstaat functionaliteit van de ruimte. Kleur is het gereedschap van de kunstenaar, architect en ontwerper. Het zoeken naar balans tussen kleur en vorm is voor Rob een voortdurende uitdaging. Zijn werk bevindt zich in binnen- en buitenlandse collecties. Rob Streng nodigt u uit voor zijn expositie ‘minimal art’ vandaag nog in het Kerkje van Persingen. Meer informatie: www.robstreng.com.

20 oktober – Rommelmarkt Jan Massinkhal
Vandaag is er weer een grote rommelmarkt in Nijmegen met meer dan 200 kramen snuffelplezier. De markt vindt plaats in de Jan Massinkhal, Nieuwe Dukenburgseweg 5, in Nijmegen. De openingstijden zijn van 09.00 – 16.30 uur. De entree bedraagt € 4,00 voor volwassen, kinderen tot 12 jaar gratis.

20 oktober - Expositie 'Groesbeeks Bekend'
Eetcafé 'Eten en Drinken' in Groesbeek presenteert werk van kunstenaar Hans Weeren. Cartooneske landschappen die zomaar van betekenis kunnen veranderen als je er langer naar kijkt. Op dit moment is er alle aandacht voor tekeningen die zijn gebaseerd op Groesbeek en omgeving. Deze tekening maken deel uit van de serie 'Groesbeeks Bekend' zijn de volgende items:
Wat doet Hans Weeren ? : Verbeelden. Tekenen, collages maken en schrijven. Vaak impulsief, vanuit het niets. Andere keren benut Weeren fotografie, video of performance. De inspiratie komt voort uit ontmoetingen, belevenissen, media items. Hij creëert spontaan vanuit een andere kijk op zaken. Cafe Eten & Drinken vindt u aan de Burgemeester Ottenhoffstraat 20 in Groesbeek.
Meer informatie: www.HansWeeren.com.

20 oktober - Filmvoorstelling in De Mallemolen
Zondag 20 oktober draait Jan Driessen twee films over Papoea Nieuw-Guinea en Kalimantan. Op het eiland Biak worden toeristen met dans en muziek ontvangen. Er is daar een grote vismarkt met bijzondere soorten. Jongens springen van de Wapsdori waterval om indruk te maken voor toeristen en wat centen te verdienen. Met een vlerk prauw gaan we naar het eilandje Japen en worden daar door de bewoners onthaald met een lekkere visbarbecue. Op de terugweg worden we overvallen door slecht weer, maar de schipper brengt ons veilig zonder radar of kompas terug. Daarna vliegen we van Biak naar het vaste land van Nieuw Guinea. We bezoeken de stad Manokwari, waar Generaal Mc. Arthur tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hoofdkwartier had. Vervolgens gaan we naar een sloppenwijk in het stadje Sentanie. Daarna vliegen we over de bergtoppen naar de Baliem vallei en gaan daar opzoek naar de Dani-stam die diep in het oerwoud woont. Vooraf wordt er een film gedraaid over Kalimantan, het grootste eiland van Indonesië. De films worden vertoond door Jan Driessen in Cultureel Centrum de Mallemolen in Groesbeek. De toegangsprijs is € 2,00 incl. een kopje koffie/thee. De aanvang is 11.00 uur. Meer informatie: www.mallemolengroesbeek.nl.

20 oktober - Groesbeekse Bosdag
Op zondag 20 oktober organiseert Staatsbosbeheer op het natuurkampeerterrein voor de vierde keer de Groesbeekse Bosdag. De boswachters vertellen u graag over het bosbeheer, wat er groeit en leeft in het bos en natuurlijk waar je de mooiste plekjes kan vinden. Er is buiten van alles te doen voor jong en oud. Iedereen is op deze dag tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom! De toegang is gratis. Kom langs op het natuurkampeerterrein, Ds. J.A. Visscherlaan 2, Groesbeek. De Groesbeekse Bosdag is het moment om de boswachters te ontmoeten en het gesprek aan te gaan over het bos en het beheer. Verspreid over de middag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud. Ga bijvoorbeeld eens terug in de tijd en zie hoe een paard op authentieke wijze boomstammen het bos uit sleept. Ook zal er een kunstenaar laten zien wat hij met de motorzaag van een groot blok hout kan maken. Bak je eigen broodjes boven een gezellig kampvuur. Naast de activiteiten in en rondom het bos is er nog veel meer te beleven. Timmer je eigen nestkastje of laat je verrassen door een verhaal van de verhalenverteller. Probeer of je het doel kan raken bij het boogschieten en ga mee op een van de excursies die deze dag gehouden worden. Het belooft een mooie middag te worden voor het hele gezin, lekker buiten in het bos! Volg Boswachter Lydie & Boswachter Tim op social media of via www.boswachtersblog.nl/rivierengebied, voor meer informatie over het programma van deze dag en om op de hoogte te blijven van ons werk.

20 oktober – Seniorenlunch de Mallemolen
Zondag 20 oktober organiseert men in de Mallemolen in Groesbeek weer een gezellige seniorenlunch. Het betreft een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren met muziek van Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers kunnen zich telefonisch (tussen 09.00 en 12.00 uur) aanmelden tot uiterlijk vrijdag 18 oktober. De kosten voor de lunch bedragen € 12,50 incl. één consumptie (bier/fris/wijn/koffie/thee) naar keuze. De sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en iedereen is van harte welkom.

20 oktober – Bockbierdag in Nijmegen
Op zondag 20 oktober vindt de NBF Bockbierdag plaats. Op deze zondagmiddag worden er ruim 25 verschillende bockbieren getapt in het centrum van Nijmegen. De deelnemende cafés zijn Café Samson, Café De Mug, Café de Deut, Café de Opera en Freddy's. Ook dit jaar wordt er weer gewerkt met een strippenkaart. Deze is alleen op 20 oktober verkrijgbaar in de deelnemende cafés. Met deze strippenkaart haal je in elk café één gratis bockbier naar keuze. Meer informatie en de taplijsten: www.nijmeegsebierfeesten.nl.

20 oktober – Lili Marleen in Vrijheidsmuseum
Zondag 20 oktober vindt in het Vrijheidsmusem de Lili Marleen-dag plaats. Een ode aan de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog met een lezing, live muziek en filmbeelden. Over hoe een 'Schlager' geschiedenis maakte! Doorlopend programma van 12.00-17.00 uur. Volwassenen: € 12,50 pp, kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. (Museumkaart geldig). Het Vrijheidsmuseum vindt u aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

20 oktober – Herdenking Evacuatie Kekerdom
In Nederland staan we stil bij de start van de bevrijding op 12 september 1944. Het duurde bijna 8 maanden voordat heel Nederland was bevrijd, zo ook de Ooijpolder. Met de bevrijding in zicht werden hier de inwoners eerst nog gedwongen geëvacueerd. Met alle herdenkingsmomenten in de regio en heel Nederland is ook Kekerdom volop bezig met de voorbereidingen voor de evacuatie-herdenkingstocht op 20 oktober. Iedereen, zowel belangstellenden uit Kekerdom als buiten het dorp, zijn van harte welkom. Wilt u deelnemen aan de herdenkingstocht? Vergeet dan niet een mail te sturen naar kekerdominbangedagen@gmail.com met vermelding van naam en leeftijd. Houd er rekening mee dat het programma een wandeling omvat van 4 kilometer. Het programma ziet er als volgt uit:
10:00.u.: Inloop met koffie in het Kulturhus in Kekerdom.
10:30 u.: Welkomstwoord.
11:00 u.: Senioren stappen in oude legervoertuigen, overige deelnemers volgen te voet. Wandelend bereiken we de oorspronkelijke evacuatieplek: de Millingse veerstoep. Onderweg luisteren we naar fragmenten uit oorlogsdagboeken.
12:30.u.: We stappen op de boot om naar de Kaliwaal te varen.
13:45.u.: Na aankomst bij de Kaliwaal vervolgen we de tocht naar de oude sluis, een veilige schuilplaats tijdens luchtaanvallen.
14:45.u.: Het EMM-tamboerkorps begeleidt ons naar de kerk.
15:00.u.:| Herdenking in de kerk met ondersteuning van het Hartkoor en fanfare UNA.

t/m 20 oktober - Herfstvakantie in De Bastei
Zin om in de Waal te kijken om te zien wat daar allemaal leeft? En dat zonder nat te worden? Kom dan naar De Bastei. In de herfstvakantie kun je van alles gaan doen en leren over het onderwaterleven in de Waal. Zo neemt Karel Kieuw, dé viskundige, je mee op een wel heel bijzondere onderwaterreis in de tentoonstelling ‘Waal Onder’. Help Karel mee zoeken naar een wel heel bijzonder visje, Stekkie de Stekelbaars. Deze is verdwenen, maar zonder hem is de tentoonstelling niet compleet. Tijdens de zoektocht kom je in allerlei spannende plekjes in De Bastei. Voor de kids die niet bang zijn om vies te worden is er een vissen-speurtocht in de Stadwaard, vlak bij De Bastei. Ga aan de slag met bijzondere zaken die je vindt op het Waalstrand. Of laat je inspireren door ‘Waal Onder’ en ga in de Bastei Academie je eigen onderwaterwereld maken. Kijk op www.debastei.nl/agenda voor alle informatie over het programma. Deelname: entree De Bastei: € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen. Museumkaart gratis. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen.

21 oktober - Workshop herfststuk bloemschikken
Maandag 21 oktober vanaf 20:00.u. organiseert men in de Sleutel in Breedeweg een workshop bloemschikken. Tijdens deze workshop wordt een herfststuk gemaakt. Iedereen, jong en oud, is welkom.Meer informatie? Bel naar Hettie: 06-30174321.

21 oktober- Informatieavond over Borstkanker
Ter gelegenheid van ‘Oktober borstkankermaand’ organiseert het Marikenhuis maandag 21 oktober vanaf 19.30.u. een informatieavond over borstkanker, meer specifiek over de ‘Nieuwe ontwikkelingen bij de behandeling van borstkanker’. Ook wordt aandacht besteed aan de betrokkenheid van (ex)patiënten met alle besluiten die genomen worden bij diagnostiek en nazorg & nacontrole. Inleider is Luc Strobbe, chirurg oncoloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Het wordt een interactieve bijeenkomst met veel gelegenheid tot het stellen van vragen. De bijeenkomst is voor iedereen die geraakt is (geweest) door borstkanker, zowel (ex)patiënten als hun naasten. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Het Marikenhuis, ontmoetingsplek voor iedereen die is geraakt door kanker, vindt u aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. Meer informatie en aanmelding: www.marikenhuis.nl.

22 oktober - Struinen over de Kiekberg
Dinsdag 22 oktober, van 10.00-14.00 uur organiseert het KNNV een Paddenstoelenexcursie op de Kiekberg. Struinen over de Stuwwal door IJssmeltwaterdal en Droogdal. Iedereen is welkom. Deelname gratis. Zelf lunch meenemen. Vertrek P-plaats kruising Rijksweg 271/Witteweg, in Plasmolen. De excursieleider is Jan Nillesen, tel 0485 574780.
De Kiekberg was ooit onderdeel van het Ketelwald dat zich in de Middeleeuwen uitstrekte van Nijmegen tot aan Kleef. Op de eigenlijke Kiekberg is sprake van een voormalig landgoedbos. Het is een reliëfrijk bosgebied op de stuwwal De belangrijkste natuurwaarden vormen de bronbossen en de rijkdom aan oud-bossoorten. De bodem van de stuwwal bestaat vooral uit grofzandige gestuwde preclaciale zanden, ten dele afgedekt met dekzand of lössleem. Het reliëf is zeer uitgesproken, met een fraaie steilrand langs het Maasdal en smalle, ravijnachtige zijdalen. Dit alles resulteert in grote verschillen in voedselrijkdom en waterhuishouding binnen korte afstand. In het dal van de Molenbeek is een kunstmatige bosvijver aanwezig. Het Groene water. Een cultuurhistorische bijzonderheid vormt de opgeleide Molenbeek, die het water aanvoert voor de bovenste molen.

22 oktober – Impulsmiddag in Beek
Dinsdagmiddag 22 oktober, van 14.00-16.00.u. is er weer een Impulsmiddag. Komt u ook genieten van prachtige herfstmuziek? Het herfstprogramma, muziek met film, dat is samengesteld door Floris Kolvenbach volgt het thema van de vallende bladeren. In het programma komt prachtige muziek van een klassieke componist om de hoek, Antonio Vivaldi met een deel uit zijn vier seizoenen, uiteraard L’autunno Concerto Nr. 3 in F majeur. Gevolgd door Argentijnse muziek, gecomponeerd door Astor Pazzolla: “Onoño Porteño”, opnieuw de herfst maar dan in Buenos Aires. En als verdere omlijsting is er smaakvolle popmuziek die natuurlijk ook met het thema herfst te maken heeft, met o.a. Earth Wind & Fire, Bill Withers, Frank Sinatra, Neil Young en anderen. Met de Impuls op dinsdagmiddag willen we 1 keer per maand “iets leuks” doen in het Kulturhus in Beek. We trakteren op koffie/thee met iets lekkers. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.De volgende Impuls-middagen zijn op dinsdag 19 november en 17 december.. Meer informatie: Petra Kregting, petra.kregting@fortewelzijn.nl, 06-53764809 of Paulien Willems, P.Willems@kalorama.nl, 06-30741626.

22 oktober – Symposium over Artrose
Reumapatiënten Vereniging Nijmegen e.o. geeft op dinsdag 22 oktober in samenwerking met Reumatoloog Prof. F. van den Hoogen en 2 deskundigen een symposium voor iedereen. Onderwerpen zijn diagnostiek en behandeling van artrose. De avond wordt gepresenteerd in de Sint Maartenskliniek van 19.00-21.00 uur. U kunt vanaf 18.30 uur inlopen. Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden en wilt u graag meer informatie kijk dan op onze website: www.reumanijmegen.nl. Daar ziet u ook hoe u zich kunt aanmelden voor deze interessante avond.

22 oktober – Schrijfavond Amnesty International
Op dinsdag 22 oktober wordt in de bibliotheek van Groesbeek een schrijfavond gehouden voor Amnesty International. Vanaf 19.00 uur liggen voorbeeldbrieven klaar en zijn in de bibliotheek mensen aanwezig aan wie je je vragen over Amnesty of over de maandelijkse schrijfacties kunt stellen. Meer informatie op 024-3972786 (Margot) of 024-3978225 (Anne).

Oktober en november - Nieuwe struinexcursies in en om de Stadswaard
Niet iedereen weet dat Museum De Bastei het ideale startpunt is voor een natuurwandeling in de Stadswaard. Je kunt er de drukte van de stad achter je laten en struint in één tot twee uur door open en ruig terrein en langs de rivier de Waal. Op 16 oktober, 3 en 11 november en 1 en 11 december biedt Staatsbosbeheer een nieuwe excursie aan om dit gebied samen te leren kennen. Staatsbosbeheer heeft een informatiecentrum gevestigd in De Bastei, het Nijmeegse centrum voor natuur- en cultuurhistorie. Dat is niet voor niets. Je bent op een steenworp afstand van de natuurgebieden die zij ontwikkeld. Staatsbosbeheer organiseert vanaf dit seizoen steeds meer natuur-excursies rechtstreeks vanuit De Bastei. Tijdens de excursies in oktober leggen vrijwilligers van Staatsbosbeheer uit hoe het gebied van de Stadswaard in ontwikkeling is. Vanaf 1990 is er in de Stadswaard veel veranderd. Het gebied heeft een metamorfose ondergaan van landbouwgebied naar ruige natuur. In het gebied grazen het hele jaar grote grazers zoals konikpaarden en Gallowayrunderen en er leven ook weer bevers in het gebied. De excursies zijn geschikt voor mensen vanaf 8 jaar en worden begeleid door vrijwilligers. De inhoud en de te lopen route worden ingevuld aan de hand van de groepssamenstelling, het seizoen en het weer. De excursies vinden plaats op de woensdagen 16 oktober, 13 november, 1 december, 11 december en zondagen 3 november en 1 december, vanaf 13.30.u. Aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/geldersepoort De Bastei vindt u aan de Waalkade 83, Nijmegen

23 oktober – Hoorcollege over babyfotografie
Fotografe Lieke van Mil is gespecialiseerd in babyfotografie. Op woensdag 23 oktober geeft ze hier een hoorcollege over in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Ze vertelt hoe ze de allerkleinsten tiptop op de foto krijgt. Baby’s fotograferen is een kunst op zich. Alles beweegt aan deze kleintjes en stil zitten voor een foto is er niet bij. Lieke van Mil weet precies hoe ze de allerkleinsten piekfijn op de gevoelige plaat vastlegt. Ze laat haar mooiste foto’s zien en vertelt hoe ze te werk gaat. Zou je wel wat fotografietips kunnen gebruiken? Kom dan op woensdag 23 oktober naar het hoorcollege van Lieke van Mil. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Dit hoorcollege is onderdeel van de reeks ‘Universiteit van Berg en Dal’. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,-. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-beek. Hier vind je ook een overzicht van de komende hoorcolleges. Koop op tijd je kaartje, want het aantal plaatsen is beperkt.

23 oktober – Seniorenmiddag bij de Treffers
Evenals voorgaande jaren wordt er in het clubgebouw van De Treffers weer een gezellige en feestelijke dansmiddag georganiseerd in de kantine van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek. Op deze woensdagmiddag 23 oktober vanaf 13.45 uur zal het bekende seniorenorkest Aldorum voor de muziek zorgdragen. Deze middag wordt mogelijk gemaakt door EvanE Mode uit Groesbeek. De entree is geheel gratis, gratis koffie of thee bij binnenkomst, gratis consumptie en gratis hapjes tijdens deze feestmiddag. Alle senioren van de gemeente Berg en Dal zijn welkom.

24 oktober – Bier proeven bij La vie & Passie
Warsteiner verzorgt op donderdag 24 oktober een proeverij bij La Vie & Passie. Wil jij ook als een echte kenner bier leren omschrijven en proeven? Op onze speciale bierproeverij avond leer je het allemaal. Hoe proef je bier en wat zijn de basissmaken die je tegen kunt komen? Deze vragen, en nog veel meer omtrent het leren proeven als een professional, komen aan bod in deze workshop. We behandelen het brouwproces, de basis-ingrediënten van bier en hoe je bier kunt proeven. Leer hoe je de verschillende soorten bier makkelijk uit elkaar kunt houden en ontdek wat jouw favoriete bierstijl is. Een smakelijke kennismaking voor de bierliefhebber! Opzet programma: 19:30 - 20:30 start proeverij: Leer proeven als een echte bierkenner. 20:30 - 21:00 We sluiten af met een interactieve bierquiz en hebben leuke prijzen te verdelen. Deelname is gratis, meld je snel aan want vol=vol. info@la-vie.nl.

24 oktober – Lezing in Molenhoek
Donderdag 24 oktober houdt de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een lezing over Museumpark Oriëntalis met de titel 'Vallen en Opstaan'. Museum Oriëntalis kent een roerige geschiedenis. Naam en opzet zijn diverse malen veranderd. Momenteel heet het 'Museum Oriëntalis Heilig Landstichting'. Het is opgericht in 1911 door de katholieke priester Arnold Suys als rooms-katholiek devotiepark en pelgrimsoord voor gelovigen die niet in staat waren naar het beloofde land te gaan. De laatste decennia worstelde het park met grote financiële en ook inhoudelijke problemen. Daarom is er een opmerkelijke koerswijziging nodig gebleken en sindsdien richt het museumpark zich niet langer op één godsdienst, maar ook op de drie belangrijkste monotheïstische godsdiensten. De lezing wordt gegeven op donderdag 24 oktober vanaf 20.00 uur door Erna van de Ven, huidig directeur van het Museumpark. De lezing is in gemeenschapshuis De Wieken, Esdoornlaan 5 in Molenhoek. Entree: 6 euro; Vrienden van CAM 3 euro; inclusief kop koffie of thee.

25 oktober – Halloween in de Mansberg
Alweer voor het 5e jaar op rij staat Halloween in de Mansberg voor de deur, dit jaar op vrijdag 25 oktober vanaf 19.00 uur. Omdat dat wij dit niet zomaar voorbij willen laten gaan hebben wij dit jaar voor de durfallen een Haunted forest. Voor de kinderen is er een trick or treat langs de deuren die versierd zijn, maar ook is er ranja en een broodje knakworst , spannende muziek in de wijk en voor de ouders staat er koffie en thee. De gehele straat is afgezet voor doorgaand verkeer, parkeren kunt u op de parkeerplaats van de Hoeve deze is geopend van 17.00 uur tot 23.00 uur.

25 t/m 27 oktober – 024geschiedenis
Beleef van 25 t/m 27 oktober de geschiedenis van de oudste stad van Nederland bij 024geschiedenis. Dit jaar staat het in het teken van ‘Zij/Hij’, het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis.
Het programma is als volgt:
Vrijdag 25 oktober: De openingsavond in Museum het Valkhof is dit jaar een speciale editie van het Nijmeegse geschiedeniscafé met onder andere een korte themalezing door hoogleraar Dolly Verhoeven en een VooroordelenBingo met de Transketeers (bekend van VPRO Tegenlicht). De inloop is vanaf 19.00 uur.
Zaterdag 26 oktober: Op het plein en in de gebouwen aan het Mariënburg zullen diverse activiteiten plaatsenvinden: lezingen van Radboud-historici, een Romeinse bruiloft, historische spelletjes voor alle leeftijden, themawandelingen en nog veel meer.
Zondag 27 oktober: In het Valkhofkwartier kunnen bezoekers een historisch memoryspel voor het hele gezin spelen. Dit spel neemt hen mee door het Valkhofgebied én de geschiedenis van het Valkhof. Aan het eind van het spel kunnen bezoekers op de foto als hun favoriete Nijmeegse historische figuur. Tevens zijn er diverse historische wandelingen en lezingen In aanloop naar het geschiedenisweekend is de tentoonstelling ‘Voorbij de stereotypen’ te bezoeken in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Meer informatie en het volledige programma: www.024geschiedenis.nl.

26 oktober - Benedictusoratorium
Op zaterdag 26 oktober vindt er om 17.00.u. een bijzondere uitvoering plaats in de Dominicuskerk aan de Prof. Molkenboerstraat 7 in Nijmegen. Dan wordt daar het Benedictusoratorium ten gehore gebracht, een muzikaal luisterspel over het leven van de monnikenvader Benedictus van Nursia. Het is gecomponeerd door Peter Pieters, organist van de kathedraal van Mechelen op een tekst van pater Dirk Hanssens, prior van de Abdij Keizersberg in Leuven. De rode draad door het oratorium vormt het levensverhaal van Benedictus, de vader van het westerse kloosterleven. Citaten uit zijn kloosterregel zijn in het oratorium verwerkt en in aria’s komen belangrijke kenmerken van het monnikenleven aan bod. De uitvoering in de Dominicuskerk is uniek: zij is de enige uitvoering van het oratorium in Nederland. De zangers zijn afkomstig uit koren in Mechelen en Leuven, met vier solisten, en zij worden begeleid door een kamerorkest. Het geheel staat onder muzikale leiding van Johan van Bouwelen. Meer informatie en kaartverkoop: www.dekovel.org.

26 oktober & 23 november – concerten MV Bimmen en UNA Kekerdom
Unieke concerten van 2 verenigingen als 1 orkest: Musikverein Bimmen en UNA uit Kekerdom verzorgen gezamenlijk 2 concerten. Voor deze gelegenheid delen de muzikanten uit beide verenigingen het podium. Een gevarieerd concert met repertoire van beide verenigingen: klassieke fanfaremuziek, swingende bigband muziek en natuurlijk traditionele Duitse Blasmusik.
U bent welkom: Zaterdag 26 oktober vanaf 19.30.u. in het Schutzenhaus in Keeken Zaterdag 23 november vanaf 20.00.u. in zaal UNA in Kekerdom.
Beide avonden is de entree gratis.

26 oktober – Boekpresentatie Leuth
Zaterdag 26 oktober, vanaf 14.30.u. zal het boek ‘Het ziet hier zwart van de witte lakens’ worden gepresenteerd. Het boek van Jan van Eck vertelt verhalen over de leuthse evacuatie. Tijdens deze middag in de Vriendenkring in Leuth, is er een boekpresentatie door Jan van Eck, optredens van het kekerdomse Hartkoor met speciaal repertoire, en een fototentoonstelling. U wordt ontvangen met koffie of thee. Het boek is ook te koop tijdens deze middag. Maandag 28 oktober is er vanaf 14.00.u. een educatief programma in het Kulturhus in Leuth m.m.v. de plaatselijke basisschool. Ook is er een fototentoonstelling die tot 20.00.u. te bezoeken is.

26 oktober – De Boetners in OEV
Op zaterdag 26 oktober organiseert OEV (de Dreuge) een optreden van de Achterhoekse rockformatie De Boetners. Deze band is inmiddels geen onbekende meer in de rock scene met optredens op de Zwarte Cross en Huntenpop. De band is veelzijdig met veelal eigen repertoire in hun moerstaal. Zij laten zich inspireren door Normaal, Jovink & The Voederbietels maar ook door ACDC en Status Quo. In het voorprogramma en tussen de sets door draait DJ Martin. Voorverkoop vindt plaats op zondag 8 september van 11.00.u. tot 13.00.u. in zaal O.E.V. in Millingen a/d rijn. Ook zijn de kaartjes verkrijgbaar bij Primera in Millingen en de Spar in Leuth. Aan de kassa op zaterdag 26 oktober. De prijs tijdens de voorverkoop is 10,-, aan de kassa betaalt u 12,50. Meer informatie: www.oev-millingen.nl.

26 oktober - Vinylavond in Leuth
Voor de derde keer laten we oude tijden herleven tijdens een vinylavond op zaterdag 26 oktober in de Vriendenkring in Leuth. Door een goede samenwerking met de organisatie van “de top 75” uit Kekerdom, hebben we vrijwel alles uit die tijd nog op plaat/vinyl beschikbaar. Net als toen, word er op deze avond weer door verschillende DJ’s gedraaid. Een verzoekje aanvragen zoals dat vroeger ging mag, maar je eigen favoriet van vroeger meebrengen kan natuurlijk ook…De aanvang is om 20.00.u en de entree is gratis.

26 oktober - Top 40 Plus komt naar Berg en Dal
Op zaterdag 26 oktober komt Top 40 Plus met dj’s Erik de Zwart en Juri V. naar Fletcher Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal. De Top 40 Plus is een waanzinnige, interactieve videoshow met de originele clips en hits uit de Eighties, Nineties en Zeroes. Dat wordt dansen, drinken en dollen net als toen. Bestel nu je kaarten via de balie van Fletcher Hotel-Restaurant Erica op de Molenbosweg 17, telefonisch via 024-684 35 14 of via www.fletcherevents.nl.

26 oktober – Gelredag in Nijmegen
De fascinerende geschiedenis van Nijmegen staat centraal in de derde aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre. Nijmegen is de oudste stad van Nederland en Ridders Bas Steman en René Arendsen zetten in een halfuur de belangrijkste gebeurtenissen uit tweeduizend jaar stads-geschiedenis op een rij. Ridders van Gelre vertellen een verhaal van.... Nijmegen is op maandag 21 oktober te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Op zaterdag 26 oktober is de Gelredag in Nijmegen. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom bij het 024 Geschiedenis weekend op en rond het Mariënburgplein in de Nijmeegse binnenstad. Meer informatie: www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen.

26 oktober - Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn
Op zaterdag 26 oktober is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00.u. in Kulturhus “Den Ienloop”. Kom even langs met defecte kleine elektrische apparate, misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes.
Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis.

26 oktober & 2 november – Proefles wandelend yoga
Vanaf het Jachtslot Mookerheide in Molenhoek kan men op zaterdagen van 9.30 -10.30 uur deelnemen aan 'wandelend yoga' met Wide Hedayat. Er zij gratis proeflessen op 26 oktober en 2 november. Yoga wandelen is een fijne oplossing bij weinig bewegen en om je hoofd leeg te maken in de prachtige natuur rondom het Jachtslot. Je zult merken hoe ontspannend de stilte is tijdens de oefeningen en je tegelijkertijd een veilig onderdeel bent van de groep. Tijdens de wandeling worden er oefeningen gedaan voor de balans, souplesse, kracht en eenvoudige ademhalings- oefeningen en yogahoudingen. Je hoeft geen perfecte conditie te hebben maar wel een uurtje in een rustig tempo op weg kunnen. Wide Hedayat is de ervaren yoga-docent. Je kunt je aanmelden bij de beweegcoach: Marian Schijf 06 13260571 of een mailtje sturen naar: beweegmm@xs4all.nl of gewoon om 9.25 uur klaarstaan naast de landwinkel bij het Jachtslot.

26 oktober: Nacht van de Nacht
Op zaterdag 26 oktober vindt weer de Nacht van de Nacht plaats. In heel Nederland zijn er dan honderden Nacht-activiteiten. Bovendien wordt op veel plaatsen het licht uitgedaan. Ook in deze regio is veel te doen. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. De natuur wordt erdoor ontregeld, mensen slapen slechter en het kost onnodig veel stroom. Om te laten zien hoe belangrijk en mooi duisternis is, organiseren de Natuur en Milieufederaties jaarlijks in oktober de Nacht van de Nacht. Vele activiteiten in o.a. Nijmegen, Arnhem en Overasselt staan op www.nachtvandenacht.nl. Daar vind je alle informatie over tijdstip, locatie en aanmeldingen.

26 oktober - Documentaire: LGBTQI+ verleden van Nijmegen
Van vrijdag 25 oktober tot en met zondag 27 oktober vindt 024 Geschiedenis weer plaats, met als thema dit jaar ZIJ/HIJ. Op zaterdag 26 oktober zal studievereniging GSV Excalibur een documentaire vertonen in filmhuis LUX over de Nijmeegse LHBTQI+ emancipatie.
We bekijken de geschiedenis van de Nijmeegse LHBTQI+ emancipatie vanuit verschillende perspectieven. Hoe werd er gereageerd toen je 40 jaar geleden uit de kast kwam? En hoe is dat nu? De documentaire vertelt over de levens van verschillende Nijmegenaren uit de LHBTQI+ gemeenschap van onze stad. Met elkaar en de documentairemakers praten ze over hun ervaringen binnen én buiten de gemeenschap. Dit naar aanleiding van vragen waar we allemaal benieuwd naar zijn, maar niet altijd durven te stellen. Met het antwoord op deze vragen proberen we een stukje dichter bij de Nijmeegse geschiedenis te komen. Vertoningen zijn om: 12:30, 13:30, 14:30 en 15:30 uur. De entree is gratis. Kijk voor meer informatie over de documentaire en en het programma van 024 geschiedenis op: www.024geschiedenis.nl.

26 oktober – Overasseltse- en Haterse vennen in het donker
Zaterdag 26 oktober zal voor de 15e keer de Nacht van de Nacht plaatsvinden. Deze vindt plaats in de nacht dat de klok terug gaat naar de wintertijd en is bedoeld om aandacht te vragen voor het feit dat het in Nederland steeds minder donker is. Dat geeft problemen voor flora en fauna. IVN Rijk van Nijmegen heeft aan alle edities deelgenomen en gaat deze mooie traditie ook dit jaar voortzetten. Deze keer gaan we wandelen in de Overasseltse- en Hatertse Vennen. Er wordt de unieke mogelijkheid geboden om een keer in het donker in dit gebied te wandelen en de natuur eens op een andere manier te beleven. Tijdens de wandeling vertellen de natuurgidsen over het nachtelijke dierenleven en we zullen ongetwijfeld de effecten van lichtvervuiling ter plekke gaan aanschouwen. We zoeken vooral de donkere paadjes op, maar komen ook door het open gebied van de vennen. We lopen zonder zaklamp en zo veel mogelijk in stilte. Voor de kinderen is er een apart programma.
Deelname kost 2,00 euro per persoon. De avond is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Van tevoren aanmelden is niet nodig.
Men verzamelt op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Hessenbergseweg, nabij restaurant Sint-Walrick. We starten om 19.00 uur en eindigen tegen 21.00 uur, waarna er nog volop gelegenheid is om bij Sint-Walrick de belevenissen de revue te laten passeren. Voor meer informatie: Guus Vergeer, 024 6775435 of 06 53550198.

26, 27 oktober & 2,3 november – Kunst in de Kazerne
27 kunstenaars zetten twee weekenden hun atelierdeur gastvrij open, op zaterdag 26 en zondag 27 oktober, zaterdag 2 en zondag 3 november, alle dagen van 12.00 – 17.00 uur.
Er is zeer veel te zien, bijna alle kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd en kunstenaars geven in hun atelier graag toelichting op hun artistieke werk en hun inspiratiebronnen.
Er is voor de bezoekers ook een prachtige kleuren catalogus beschikbaar waarin in beeld en woord de diverse kunstenaars zich presenteren met beeldhouwwerk, schilder- en tekenkunst, glaswerk, keramiek, fotografie, papierkunst, houtcollages en textieldesign. Een catalogus die blijvende waarde heeft, ook na de open atelierdagen.
Elk atelier is een wereld op zich en prikkelt de fantasie. Door het grote aantal deelnemers kan en zal iedere bezoeker nieuwe kunstproducten ervaren. Alle kunstenaars zullen graag over hun werk vertellen, ze vinden de wisselwerking met het publiek belangrijk. Dus van harte welkom… Entree: 2,50 euro (inclusief catalogus en een consumptie), kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie: www.kunstindekazerne.nl.

26 & 27 oktober – Concerten Vivace
Het koor Vivace uit Groesbeek sluit het 50-jarige jubileumjaar af met 2 sprankelende live-concerten met als titel "ENJOY". De concerten vinden plaats op zaterdag 26 oktober om 20.00 uur en op zondag 27 oktober om 14.00 uur in Cultureel centrum "De Mallemolen" te Groesbeek. Een kleurrijke reis door 50 jaar geschiedenis van de popmuziek loopt als een rode draad door het concert waaraan ook complete liveband en Dance Centre E-line Pro een bijdrage leveren. Onder leiding van dirigent Ernst Lamers en choreograaf Dees Verhoeven is maanden toegewerkt naar dit hoogtepunt.Entreekaarten zijn vanaf 16 september a.s. in de voorverkoop verkrijgbaar bij DHD Drukkerij, Kloosterstraat 41 te Groesbeek en bij Cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 te Groesbeek. Ook via de website www.vivacegroesbeek.nl is het mogelijk kaarten te bestellen. De kaartjes kosten € 15,= per stuk incl. 1 gratis consumptie.

27 oktober – Kiste Trui wandeltocht
Zondag 27 oktober vindt de tiende editie plaats van de Kiste Trui Wandeltocht. De vijf bepijlde wandelroutes gaan rond de Mookerheide, de Jansberg in Plasmolen en over de struinpaden in natuurgebied de Gebrande Kamp in Milsbeek.
Door de prima organisatie en de mooie bosrijke herfstomgeving is de Kiste Trui Wandeltocht uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd wandelevenement. Jaarlijks nemen rond vijfhonderd wandelaars deel. Start en finish vinden plaats in De Koppel, Dorpsstraat 45 in Middelaar. De rustplaatsen zijn bij Herberg ’t Zwaantje in Mook en restaurant De Plasmolensehof en de Pannekoekenbakker in Plasmolen. De starttijden zijn: route 25 km (De Slag op de Mookerheide) tussen 08.00-10.00 uur, route 20 km ( Mookerheide, Jansberg, De Diepen, De Gebrande Kamp) tussen 08.00-11.00 uur, route 15 km (Mookerheide, Zevendal) tussen 08.00-11.00 uur, route 10 km (Helling Jan de Pad, Zevendal) tussen 08.00-12.00 uur en route 5 km tussen 08.00-13.00 uur. Blaaskapel De Everlanders uit Middelaar geeft ook acte de présence en zal de jubileumtocht muzikaal opluisteren bij startbureau De Koppel. En natuurlijk kunnen kinderen (en grootouders) ook dit jaar weer grabbelen in de Grabbelkist van Trui.

27 oktober – Molenhoek Bridgedrive
Bridgeclub Molenhoek organiseert jaarlijks de Molenhoekdrive. Dit jaar op zondag 27 oktober al voor de achtste maal. Om deel te nemen hoeft u geen lid te zijn van de bridgebond of een bridgeclub. Een mooie gelegenheid voor thuisbridgers om eens op een andere manier en tegen andere paren te spelen. Ook spelers van andere clubs zijn uiteraard welkom. Aanmelden kan via e-mail: bridgemolenhoek@gmail.com. Aanmelding is definitief na ontvangst van inschrijfgeld a 16 euro per paar. Bij het inschrijfgeld is inbegrepen: bij ontvangst één kop koffie/thee met iets lekkers per persoon en enkele hapjes gedurende de middag. De Molenhoekdrive begint om 13.30 uur (zaal open 13.00 uur) in gemeenschapshuis De Wieken, Esdoornlaan 5 in Molenhoek.

27 oktober – Voorstelling over Henriette Ronald Holst
Op zondagmiddag 27 oktober komt de voorstelling ‘De Zachte Krachten’ naar de prachtige bibliotheekzaal van De Refter te Ubbergen. Henriette Ronald Holst, de dichteres van de eerste helft van de vorige eeuw, zou dit jaar 150 jaar zijn geworden. Met ‘De Zachte Krachten’ wordt haar voordrachttraditie nieuw leven ingeblazen. De vooruitstrevende Ronald Holst had denkbeelden die veel lijken op die van de huidige tijd. “De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind” – zo begint een van de bekendste gedichten van Henriette Roland Holst. Ze droeg bij aan de ontwikkeling van het internationale revolutionair socialisme in Nederland, en werd ze beschouwd als de belangrijkste dichteres in het Nederlandse taalgebied. Bij deze voorstelling wordt een nieuwe bloemlezing uit het dichtwerk van Roland Holst gepresenteerd. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder, sopraan Marleen van Os, pianist Daan van de Velde en acteurs Daphne Krijnen en Diede H. de Jong dragen het programma. Ook Nijmeegse gasten nemen deel aan het programma. Literatuurwetenschapper Carin Hereijgers geeft een korte lezing over de actualiteit van het leven en werk van Roland Holst en wetenschapsfilosoof Hub Zwart, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, houdt een reflectie op het episch dichtwerk van Roland Holst en haar kameraad Herman Gorter. De voorstelling duurt van 15.00.u. tot 17.00.u.
Kaarten zijn te koop via de website www.feestderpoezie.nl.

27 oktober – Cultura Persingen
Bijna ieder weekend kunt u in het kerkje van Persingen genieten van verschillende kunstenaars die hun werk exposeren. Dit varieert van foto’s tot schilderkunst tot beeldende kunst. Het bestuur van het kerkje van Persingen gaat met enige regelmaat andere kunstvormen in het kerkje voor u organiseren onder de naam “Cultura Persingen”. De eerstkomende “Cultura” vindt plaats op zondagmiddag 27 oktober.
Wat kunt u dan verwachten? Mannenkoor St. Cecilia uit Beek zingt de Deutsche Messe van Schubert met Cor van Wageningen achter het Lindsen-orgel, Victor Vroomkoning leest gedicht voor uit zijn laatste werk en singer-songwriter Marieke van Ruitenbeek treedt op met haar eigen songs. Het geheel wordt omlijst met een fotoexpositie over het 192-jarige koor St. Cecilia. De middag start om 15.00 uur en de deur is open vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de kerk stellen wij zeer op prijs. Hiervoor kunt u ter plekke een donatie doen in de daarvoor bestemde bus.

27 oktober – Rommelmarkt de Berggeiten
Op zondag 27 oktober houdt Carnavalsvereniging de Berggeiten weer haar jaarlijkse rommelmarkt. Zoals ieder jaar hebben we weer een veelzijdig aanbod van boeken, speelgoed, kleding, servies, lampen, meubels en nog veel meer leuke en goedkope spullen. Met de opbrengst organiseren we onder andere het Kindercarnaval, Prinsenbal en het Groot carnaval. U bent van 10:00 tot 15:00 uur van harte welkom in het Gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal. Uiteraard is er de mogelijkheid om tussen het snuffelen door even een drankje nuttigen aan de bar van Kerstendal. Kijk voor meer informatie op www.berggeiten.nl.

27 oktober – Voorstelling Teerbemind
Meld je nu aan voor de première van Teerbemind op 27 oktober om 15.00 u. in de 'Tabakszaak' aan de Nieuwe Holleweg 23 in Beek. Je bent ook welkom op één van de latere speeldagen. In Atelier Rasecht in Beek is onze nieuwe winkel nog maar net geopend. Pruimtabak, pijpen, shag, sigaren, sigaretten, peuken en asbakken ... het is er allemaal. Maar bovenal, binnenkort is er Teerbemind te zien. Dit is een theatrale tentoonstelling over tabak in de beeldende kunst. Luchtig verpakt. Ook voor niet-rokers. Een trouwe tabaksklant, naar haar eigen zeggen dik bevriend met de eigenaar van de zaak, doet een naargeestige ontdekking. Ze staat paf! Welk rookgordijn is hier opgetrokken? Het is maar goed dat de dodelijke schoonheid van tabak in de beeldende kunst de lucht zuiver houdt. En het gaat ook nog over hoop, geloof en liefde... Uitvoeringen zijn op meerdere data maar altijd op zondagmiddagen om 15.00 u. in de Tabakszaak aan de Nieuwe Holleweg 23 Beek. Op www.bureaubuitenkans.nl tref je steeds nieuw toegevoegde speeldata. Hierbij alvast de eerste drie data: 27 oktober 15.00.u. Première; 3 november 15.00.u. en 17 november 15.00.u. Reserveren: info@bureaubuitenkans.nl o.v.v. het aantal personen en de datum waarop je komt.

27 oktober – Lenny Kuhr met 3 koren in Overasselt
A sunday afternoon, zo heet het concert dat Lenny Kuhr samen met drie koren uit Nijmegen en Overasselt geeft op zondag 27 oktober in het verenigingsgebouw Overasselt. De drie koren staan onder leiding van Emiel Hoefnagels. Uit Nijmegen komen zowel het N-Core als het Kelderkoor. Het Overasselts koor Engsele speelt een thuiswedstrijd. Lenny Kuhr behoeft geen introductie. Zij is de winnaar van het songfestival in 1969 met het liedje De troubadour. Zij komt naar Overasselt met geheel vernieuwd repertoire, waarvan zij een aantal liedjes gaat zingen. Het concert begint om 14.00 uur. De kaartjes à 12,50 euro -inclusief koffie/thee- zijn te koop bij drogisterij Van Langen Overasselt of bij het verenigingsgebouw. Reserveren kan ook: www.verenigingsgebouw-overasselt.

28 oktober – Cursus Eerste Hulp Aan Kinderen
De EHBO-vereniging Millingen/Kekerdom organiseert een cursus Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK). De cursus EHAK omvat 4 avonden. Deze cursusavonden zijn op maandag: 28 oktober, 11 november, 18 november en 25 november. Elke cursusavond is 2 uur, van 19.30 tot 21.30 uur. Maandag 28 oktober is de startavond en de cursus wordt maandag 25 november afgesloten met een examen en een certificaat. Deze cursus is speciaal bedoeld voor ouders, opa’s, oma’s en begeleiders van baby en kleuter. Voor iedereen, die (veel) met kinderen omgaat, beroepsmatig, maar ook thuis. Op deze leerzame cursus leert u, wat wel en zeker niet te doen bij verwonding, val, verslikking, vergiftiging enz. bij een baby of kleuter. Deze cursus van 4 avonden kost € 100 totaal. Dat is incl. “EHBOboekje aan kinderen”, het gebruik van materialen en een certificaat. De kosten van deze cursus EHAK kunnen geheel of gedeeltelijk vergoed worden door een groot aantal zorgverzekeraars of werkgevers. De cursus wordt gegeven in de kantine van het clubgebouw van SC Millingen op Sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn. Aanmelden via www.ehbomillingenkekerdom.nl. Meer informatie: Alex Janssen 06 - 10434247.

t/m 27 oktober - Een nieuwe kijk op het paradijs in Orientalis
Al duizenden jaren wordt er door avonturiers en zinzoekers gezocht naar het paradijs. Met de tentoonstelling ‘het ware paradijs’ wordt er een nieuwe kijk op het paradijs van Genesis gepresenteerd. De tentoonstelling is tot 27 oktober te bezichtigen in museumpark Orientalis. Het verhaal bevat zowel elementen uit het Tweestromenland als uit Egypte, gesymboliseerd met achtereenvolgens de uit Ur afkomstige Abraham en de uit Egypte afkomstige Mozes. De Mesopotamiërs en Egyptenaren deden expedities naar het ware paradijs en verwerkten elementen hieruit in hun verhalen. In de tentoonstelling ziet u invloeden uit de gebieden van zowel Abraham en Mozes op het uiteindelijke beeld van het paradijs. De foto’s verwijzen naar wat er op ware grootte te zien is in het museumpark, zoals het bedoeïenkamp en de toren van Babel. Veel van de objecten in deze tentoonstelling waren nooit eerder te zien, een primeur! Daarnaast zijn er exacte replica’s en maquettes zijn uit de inmiddels honderd jaar oude collectie van het museum gepresenteerd. Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl

t/m 27 oktober – 100 jaar Heilig Landstichting
Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt dit jaar terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam. Orientalis viert zijn eigen eeuwfeest met de expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’. Van 21 april tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.
-Kunstenaar Piet Gerrits, geestelijk en artistiek vader van het park.
–Het museum in de Tweede Wereldoorlog.
-De jaren 50 en 60, de bloeiperiode van het Rijke Roomsche Leven.
-De jaren 70 en 80, de rol van de kerk wordt steeds kleiner.
-De jaren 80 en 90, verbetering kwaliteit van het museumpark.
-De 21e eeuw, een nieuwe naam: Orientalis.
Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

t/m oktober – Expositie Een Romeinse Bruiloft
Dit weekend gaat de reizende pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’ van start bij Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld in Arnhem. Bezoekers kunnen dit jaar op acht verschillende locaties in Gelderland deze tentoonstelling en ware huwelijksceremonie meemaken waarin symbolen en rituelen én de rol van vrouwen en mannen binnen het huwelijk aan bod komen. En tot de ontdekking komen: we trouwen nog steeds op z’n Romeins. Bezoekers van de reizende pop-up expositie zullen verrast worden met interessante weetjes over onze westerse huwelijksrituelen en hoe deze hun grondslag vonden in de Romeinse tijd. Zo wisselen we nog steeds ringen uit, dragen vrouwen vaak een sluier en worden over de drempel van hun huis gedragen. Ook verankerden Romeinen het huwelijk net als wij in de wet en kon de vrouw, die meer rechten had dan bij veel andere oude volkeren, van haar man scheiden als hij het te bont maakte. En zelfs haar eigen bezittingen beheren. Verder bepaalde de wet dat de man maar met één vrouw getrouwd kon zijn. De expositie laat niet alleen de gelijkenissen met onze huidige tradities zien, maar gaat ook dieper in op de rol van vrouwen en mannen binnen de huwelijksceremonie en het huwelijkse leven. ‘Een Romeinse bruiloft’ vertelt veel over de positie die beiden innamen in de maatschappij, maar ook hoe vooruitstrevend de Romeinen waren in het doorbreken van tradities of vooroordelen. Zo veranderde er in de loop der jaren veel betreft sociale status, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. En juist die veranderingen zijn vandaag de dag heel herkenbaar als het gaat over thema’s als ‘vrouwelijkheid’, ‘mannelijkheid’ en ‘genderrollen’. ‘Een Romeinse bruiloft’ is een initiatief van Romeinennetwerk Gelderland en ontwikkeld door RomeinenNU in samenwerking met Maartse Hazen. De expositie zal deze zomer maar liefst acht locaties in Gelderland aandoen. De exacte data, tijden van de huwelijksceremonies en locaties staan op de website: www.romeineningelderland.nl.

t/m 27 oktober – 100 jaar Heilig Landstichting
Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt dit jaar terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam. Orientalis viert zijn eigen eeuwfeest met de expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’. Van 21 april tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.
-Kunstenaar Piet Gerrits, geestelijk en artistiek vader van het park.
–Het museum in de Tweede Wereldoorlog.
-De jaren 50 en 60, de bloeiperiode van het Rijke Roomsche Leven.
-De jaren 70 en 80, de rol van de kerk wordt steeds kleiner.
-De jaren 80 en 90, verbetering kwaliteit van het museumpark.
-De 21e eeuw, een nieuwe naam: Orientalis.
Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.

tot oktober – Start seizoen Zonnetrein
In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie. Op elke zondag tot oktober rijdt de zonnetrein om 12.00 uur vanaf hotel “t Spijker in Beek-Ubbergen. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van hotel ‘t Spijker. Kaartjes kosten € 5,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen (tot 12 jaar). Buiten de dienstregeling rijdt de zonnetrein het gehele jaar ook voor groepen. Voor informatie of boeking kunt u contact opnemen met de coördinatrice (06-55370089) of mail naar info@steenennatuur.nl. Meer informatie: www.steenennatuur.nl

30 oktober - Vitaliteitsmarkt Berg en Dal
Op 30 oktober worden er in Berg en Dal weer griepprikken gezet door de huisarts. Mensen die daarvoor in aanmerking komen worden daarvoor door de huisarts uitgenodigd. De griepprik wordt gegeven aan mensen met een chronische aandoening en mensen die in de zorg werken. De griepprik wordt gegeven om de kans op infectie te vermijden en ernstige complicaties te voorkomen. Dit jaar hebben we, huisartsen, wijkverpleging GGD en Forte Welzijn, bedacht om een gezellige vitaliteitsmarkt te organiseren, gekoppeld aan de jaarlijkse griepprik. Vitaliteit of je lekker in je vel voelen, heeft naar ons idee ook te maken met elkaar ontmoeten of samen genieten van een gedeelde hobby. Met deze vitaliteitsmarkt willen wij u de gelegenheid bieden om kennis te maken met het beweeg en ontmoetaanbod in het dorp. Tijdens de middag en avond is er een doorlopend programma en zijn er op gezette tijden korte workshops waaraan u gratis deel kunt nemen. Deze middag kunt u uw fitheid testen, u wordt getest op: bloedruk, BMI, kracht, balans en conditie. Deze test duurt ongeveer 45 minuten en na afloop kunt u zich o.a. opgeven voor een cursus valpreventie. Wilt u meedoen aan deze test? Stuur een mailtje met daarin de tijd dat u wilt komen naar marian@inbewegingsport.nl of bel 06 13260571 De tijden zijn van 14.00.u. tot 19.00.u. op het hele uur. Er is die middag ook een doorlopend programma in dorpshuis Kerstendal met o.a. Oudhollandse spellen, workshop gezonde snack, en om 15.30 uur een optreden van “de Kwieke lijndansers” uit Beek. Meer informatie: Petra Kregting, petra.kregting@fortewelzijn.nl of 06-53764809.

31 oktober- De Gouden Eeuw in Cardo
Donderdag 31 oktober in Cardo Theater: Rembrandt & De Gouden Eeuw. Oud-Flairck gitarist Hans Visser en de Russische top-accordeoniste en zangeres Irena Filippova brengen een muzikale ode aan De Gouden Eeuw, het tijdperk waarin Nederland cultureel, wetenschappelijk en politiek-economisch de wereld domineerde. Ticketverkoop en meer informatie: www.cardotheater.nl.

31 oktober – Ontbijt voor Mantelzorgers
Op donderdag 31 oktober organiseert Mantelzorg Berg en Dal een ontbijt voor mantelzorgers bij Intratuin in Malden. We genieten met elkaar van een ontbijt en elkaars gezelschap. We komen samen om 9.30 voor de ingang van Intratuin. Opgeven is niet nodig. Heeft u vervoer nodig? Neemt u dan contact met ons op: telefoonnummer: 085-0406066.

31 oktober – Er zal niemand komen in LUX
De uitzonderlijk talentvolle theatermaker Liliane Brakema is de eerste regisseur ooit die met een afstudeervoorstelling geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival, als een van de tien beste voorstellingen van dat seizoen. Dit was het startsein voor een internationale carrière. Op zaterdag 26 oktober gaat Brakema’s nieuwste voorstelling in première in in Groningen. Daarna volgt een Nederlandse tournee van ‘Er zal iemand komen’.
“In de voorstelling zie je een zoektocht naar intimiteit van mensen die werkelijk geen idee hebben hoe ze die moeten vinden. Een gevoel van kwetsbaarheid en geweld gaan hierbij hand in hand, aldus regisseur Liliane Brakema. De voorstellingen die Brakema sinds haar afstuderen aan de Amsterdamse regieopleiding maakte, staan in het teken van haar onderzoek naar de verhouding tussen toneelklassiekers en een zeer fysieke speelstijl. Met de lichamen van de acteurs, de bewegingen en het ritme van de voorstelling als instrument, ontwikkelt ze per voorstelling een beeldtaal die datgene invoelbaar maakt wat er in de tekst niet wordt gezegd of de personages met woorden proberen te verbergen.
Op donderdag 31 oktober vanaf 20.30.u. speelt de voorstelling in LUX, Nijmegen.
Meer informatie en tickets: www.lux-nijmegen.nl.

November 2019 – Voorstellingen Den Zuuten Ienval
In november speelt toneelvereniging Den Zuuten Ienval weer haar jaarlijkse voorstellingen. Ook dit jaar speelt de vereniging zeven keer. Met de komische thriller ‘Het is weer knudde’ belooft het weer lachen gieren brullen te worden. De premièrevoorstelling vindt plaats op zondag 3 november (19.00 uur). Verder wordt er gespeeld op vrijdag 8 en zaterdag 9 november (20.00 uur), op zondag 10 november om 14.00 uur (matinee) en om 19.00 uur. De laatste twee voorstellingen vinden plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 november (20.00 uur). De speellokatie is zaal de Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Kaarten kosten € 9,- en kunnen gereserveerd worden via www.denzuutenienval.nl of via de reserveerlijn: 024 – 357 83 90.

t/m 17 november - Expositie in Heumen
t/m 17 november is er in het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen een tentoonstelling met werk van Jac Maris en Gab Smulders. De tentoonstelling maakt deel uit van de grote Market Garden herdenkingen in onze regio. De Tweede Wereldoorlog heeft een enorme impact gehad op het leven van Jac Maris. Hij was actief in het verzet, werd geëerd in kringen van oud-verzetstrijders en kreeg na de oorlog vele opdrachten voor het maken van verzetsmonumenten. Het museum brengt met foto’s, kunstwerken en documenten deze bewogen fase uit zijn leven in beeld. Heel anders is het verhaal van Gab Smulders, die een generatie jonger is. Hij beleefde de oorlog als jongetje van 9 tot 14 jaar, maar heeft de herinnering daaraan altijd meegedragen. In de jaren tachtig is hij de kunstenaar geweest die vorm heeft gegeven aan de diorama’s van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, die het bekende beeldje van de paratrooper maakte en van wie werk is geschonken aan generaal Gavin. Een aantal van zijn ‘oorlogswerken’ worden in het museum getoond. Meer info: www.marishuis.nl. Ateliermuseum Jac Maris bevindt zich aan de Looistraat 57 in Heumen en is geopend op woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

1,2 & 3 november – Kom mar kieke
Op 1, 2 en 3 november wordt voor de 10e maal de tentoonstelling “Kom mar Kieke” gehouden in dorpshuis De Slenk in De Horst. “Kom Mar Kieke” is een kunsttentoonstelling, die op gezette tijden plaatsvindt, meestal elke 3-5 jaar. De eerste was in 1982, de laatste was in 2016. Met “Kom Mar Kieke” wordt geprobeerd een aantal doelstellingen na te streven. Eén van de doelstellingen is om voor iedereen de drempel tot de kunst te verlagen, ook voor de jeugd. Dat kan en zal er toe leiden dat meer mensen zich met kunst gaan bezighouden of zich in kunst gaan verdiepen. Ook krijgen mensen die kunstzinnig bezig zijn, en anders niet zo gauw of helemaal niet hun werk kunnen tonen, nu wel de kans om hun werk aan anderen te laten zien. Dit jaar zijn er 19 kunstenaars, waarvan er drie dit jaar voor de eerste keer meedoen. De verscheidenheid aan technieken is groot; te zien zijn olieverf- en acryl- en bijenwasschilderijen, tekeningen, beelden, emailleerwerk, fotografie, siersmeedwerk, houtwerk, mozaïekwerk, objecten, tekstkunst, bloemkunst en glassculpturen.
De leerlingen van de groepen 7 en 8 van kindcentrum Op De Horst maken ook kunstobjecten, die ook te zien zijn tijdens de tentoonstelling.
De officiële opening vindt plaats op vrijdag 1 november om ongeveer 13.00 uur door wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal. Er is een mooie openingsceremonie, met onder andere de drumgroep van kind-centrum Op De Horst en een accordeon-duo. Dat duo zal ook zondagmiddag komen spelen.
De openingstijden van de expositie zijn:
vrijdag 1 november van 12.00 - 18.00 uur
zaterdag 2 november van 12.00 - 18.00 uur
zondag 3 november van 10.00 - 18.00 uur
De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage van de bezoekers is zeer welkom. De expositie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Berg en Dal.
Meer informatie: www.kommarkieke.nl.

2 november – Projectkoor Heilig Landstichting in concert
Het is inmiddels bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden: Allerzielen en de bijzondere concerten die het Projectkoor Heilig Landstichting al vele jaren in de regio geeft.
Na een gelegenheidsconcert in 2001 ontstond het idee om op projectbasis regelmatig een koor van amateurzangers samen te stellen dat concerten geeft rondom het thema gedenken en herdenken van dierbare overledenen. Onder de professionele en vooral bezielende leiding van Sophia Brink is het mogelijk gebleken om het publiek volop te laten genieten van een verhalend programma dat, dankzij een bovengemiddeld muzikaal niveau en een doorleefde uitvoeringswijze door meer dan 90 zangers, ieder jaar weer velen weet te raken. In ons project van dit jaar, ‘How can I keep from singing?’, gaan we niet alleen op zoek naar troost en hoop, maar zingen we ons verdriet, onze angst en onze zorgen uit en al zingend vechten we ons dapper een weg uit de duisternis. Want zingen geeft nieuwe kracht en moed. Het is de echo van onze ziel en juist zingend komen we tot het diepst van die ziel.
De koormuziek is zorgvuldig gekozen bij het allerzielenthema en is afkomstig uit zowel religieuze als wereldlijke tradities. U bent van harte welkom: zaterdag 2 november: Corneliuskerk in Beuningen, 15.00 uur , Cenakelkerk in Heilig Landstichting, 20.00 uur. De deuren gaan een half uur voor aanvang open. De toegang is gratis evenals het programmaboekje met daarin alle teksten met speciaal voor deze concerten geschreven vertalingen. Omdat we vanzelfsprekend kosten maken bij het organiseren van dit project en graag ook in de toekomst onze concerten vrij toegankelijk willen houden, wordt na afloop van het concert een vrijwillige bijdrage bijzonder op prijs gesteld.

2 november – Nationale Natuurwerkdag met de Bastei
Op zaterdag 2 november steken duizenden vrijwilligers hun handen uit de mouwen om de natuur en het landschap op te knappen. De Bastei gaat, in samenwerking met BSO Struin, deze dag haar educatieve Paddenpoel opschonen. Deze prachtige poel aan het begin van de Ooijpolder is aangelegd tijdens het verzwaren van de Waaldijken in 1997. Het water en de oevers dreigen echter volledig dicht te groeien met riet en wilgen. Bijzondere planten en dieren verdwijnen en kinderen kunnen door de dichte begroeiing niet meer bij het water om met hun schepnetten waterdiertjes te vangen. Op de Natuurwerkdag hopen we met een team van 15 mensen de handen uit de mouwen te steken om de poel weer goed bereikbaar te maken. Deelnemers gaan riet verwijderen en de opslag van wilg rondom de poel wegzagen. We verzamelen om 9.30 uur bij de Paddenpoel en werken tot 14.00 uur. In de pauze wacht er voor de harde werkers als beloning een kop stevige dampende soep! Trek werkkleding en waterdichte schoenen of laarzen aan. Voor gereedschap wordt gezorgd.
Meld je aan via de website www.natuurwerkdag.nl. Ga naar Locaties en zoek op ‘Ooijpolder’.

2 november – N70 Wandeltocht
Nordic Walk Vereniging Groesbeek organiseert op zaterdag 2 november voor de veertiende keer de N70-wandeltocht. Leden en niet-leden zijn welkom. Je kunt meelopen met en zonder poles, de hele of de halve route. De N70-route maakt elke wandelaar enthousiast. Deze unieke wandeling in het Rijk van Nijmegen voert je over 8 'bergen' met fraaie namen zoals de Boterberg en Sterrenberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap. De totale route is circa 16 kilometer lang. Stevige schoenen met profielzool zijn onontbeerlijk en neem je doppen mee als je met poles loopt op zaterdag 2 november om 10.00 uur vanaf restaurant Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359 in Nijmegen. Kosten: 3,50 euro voor leden en 5,- euro voor niet-leden, graag gepast betalen op de dag zelf. Inschrijven kan tot 31 oktober, per e-mail: sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 06 10332892. Er is een gratis koffiestop bij Hotel- Café Sous Les Eglises in Beek en een pannenkoekenstop bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal, voor eigen rekening. Het is ook mogelijk alleen het eerste gedeelte van de tocht te lopen tot aan het pannenkoekenrestaurant. Meer info over de vereniging staat op www.nwvgroesbeek.nl.

2 november – Kèlsavond in de Mallemolen
De eerste “Kèlsavond” was in 2012 en die was ter gelegenheid van het eerstelustrum. Op zaterdagavond 2 november vanaf 20.00.u. presenteren De Kèls inmiddels hun achtste Kèlsdag. Ook deze keer hebben de kerels hun uiterste best gedaan om er een mooi en bijzonder programma van te maken met veel nieuwe nummers. Dit jaar zijn er geen speciale gasten uitgenodigd om de avond mee in te vullen. De Kèls hebben zelf leuke en eigen specials in het programma opgenomen om daarmee voor bijzondere afwisselingen te zorgen. Nieuwsgierig geworden? Koop dan snel kaartjes. U heeft gegarandeerd een zitplaats. Wees er snel bij, want de ervaring leert dat de kaartjes als warme broodjes over de toonbank gaan en binnen één à twee weken zijn uitverkocht. De entree bedraagt € 7,50 p.p. De kaarten zijn vanaf maandag 9 september te koop aan de balie van het Cultureel Centrum de Mallemolen. Ze kunnen ook worden besteld bij de leden van Zanggroep De Kèls. Er kunnen geen kaartjes worden gereserveerd.

2 november – Bokbieravond in de Vriendenkring Leuth
Binnenkort is het weer tijd voor de Leuthse Bokbieravond. Het concept blijft onveranderd, 3 verschillende bokbieren en Schrobbelèr voor een all in prijs van € 25.- in de voorverkoop. We presenteren dit jaar wederom de koppige Hertog Jan bock van de tap, met zijn uitgesproken romige smaak waarin je een vleugje karamel kunt ontdekken. Het heeft een prachtig robijnrode kleur met een alcoholpercentage van 6.5%. De tweede bok die word aangeboden is Weijsbeer bock van brouwerij de Blauwe Ijsbeer. Een bier met een prettige frisheid, volmondig met een bockbier karakter. Een bier van hoge gisting en gebrouwen met een Weissbier-gist… Een bier met een alcoholpercentage van 6%. Het derde bokbier van deze avond is “Lekker lang in de zon Ijsbeer…” Geef toe dit bier heeft een opmerkelijke naam die je niet direct aan een bokbier doet denken. Maar… het is een erg prettig drinkend Weissen dubbelbock. Dit bier heeft een vol romig mondgevoel. Zoet, ietwat kruidig van smaak, met een warme zoetige afdronk. Maar pas op, met 8.3% alcohol. Verder zal er ook weer een kok aanwezig zijn om heerlijke herfsthapjes te bereiden. De zaal zal herfstachtig aandoen om de ideale sfeer te creëren. De bokbieravond op 2 november zal starten om 20.00 uur en eindigen rond 00.00 uur. Voorverkoop via: bokbieravond@live.nl. Aanmelden gewenst… De avond wordt georganiseerd in de Vriendenkring te Leuth.

3 november – Boek & Buffet in Millingen
Houd je van lezen en lekker eten? Sluit dan op zondag 3 november vanaf 16.30 uur aan bij ‘Boek & Buffet’ in kulturhus Den Ienloop in Millingen aan de Rijn. De middag staat in het teken van Nederland leest Jan Wolkers en Duurzaamheid. Laat je verrassen door een buffet van zoete en hartige hapjes en geniet van de verhalen die tussendoor worden voorgelezen uit de rijke literatuur van Jan Wolkers en verhalen waarin de natuur een grote rol speelt. De organisatie van Boek & Buffet is in handen van de Bibliotheek Millingen, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers. Tijdens het buffet wisselen de deelnemers van plek, zodat je met verschillende mensen een praatje kunt maken. De kosten voor Boek & Buffet bedragen 7,50 euro, graag contant betalen op de middag zelf. Aanmelden vóór 28 oktober via boekenbuffetmillingen@gmail.com of bel 0481-712051.

3 november – Concert Russische grootmeesters
Groots en meeslepend is de Russische cultuur, niet alleen in literatuur en schilderkunst, maar zeker ook in de muziek. Dat is wat projectkoor Cappella ad Fluvium uit Arnhem en het Nijmeegs Blazersensemble de luisteraar willen laten ervaren.
Cappella ad Fluvium zingt prachtig sonore werken van Russische grootmeesters op teksten uit de Russisch-orthodoxe liturgie. Heel anders, maar niet minder indrukwekkend, is de radicaal vernieuwende muziek van Igor Stravinsky, een van de belangrijkste componisten uit de twintigste eeuw. Koor en ensemble gezamenlijk brengen zijn zelden uitgevoerde Mis (1948) ten gehore. Zondag 3 november vanaf 15.30u in de Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96 in Nijmegen. Meer informatie en kaartverkoop: www.adfluvium.nl en www.nijmeegsblazersensemble.nl.

4 november – Zwemlessen in de Lubert
Vanaf 4 november start zwembad de Lubert in Groesbeek weer met nieuwe zwemlessen. Veilig zijn in het water is het belangrijkste. Vanaf de eerste zwemlessen is hier volop aandacht voor. De kinderen oefenen met in het water springen en met kleren aan zwemmen. Aanmelden voor de nieuwe zwemlessen kan via onderstaande manieren: stuur een mail naar zwembad@sportbedrijfbergendal.nl of vul het contactformulier in op: www.sportbedrijfbergendal.nl/zwembad.

4 november -Peutercafé Leuth: Poppenkast interactief
Op maandag 4 november is er weer een peutercafé in het Kulturhus van Leuth. Deze keer gaat Manon Kersten de stagiaire van Partou, een interactieve poppenkast voorstelling geven over het verhaal “Kikker en de stoelendans”. Alle kinderen én de ouders mogen mee doen. Heeft u zin om gezellig mee te picknicken en een spannende stoelendans te doen? Dan bent u van harte welkom op de bijeenkomst “poppenkast interactief” op 4 november, van 10.00.u. tot 11.30.u. in het Kulturhus in Leuth. Jouw kind kan er lekker spelen, fruit eten en leuk mee doen met de poppenkast. Ook kunt u andere kinderen en hun ouders, opa’s/oma’s of gastouders ontmoeten. Voor dit peutercafé Leuth hoeft u zich niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen en vindt buiten vakanties plaats op de eerste maandag van de maand. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor u klaar. Heeft u nog leuke ideeën voor een peutercafé of wilt u graag meer over een onderwerp weten? Laat het ons weten.

4 november – Zwemlessen in de Lubert
Vanaf 4 november start zwembad de Lubert in Groesbeek weer met nieuwe zwemlessen. Het zwembad is het enige bad in de gemeente waar les gegeven wordt volgens de landelijke normen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Aanmelden voor de nieuwe zwemlessen kan via onderstaande manieren: stuur een mail naar zwembad@sportbedrijfbergendal.nl of vul het contactformulier in op: www.sportbedrijfbergendal.nl/zwembad.

8 november – St.Maartensoptocht Beek
Op 8 november vieren we Sint-Maarten, een lichtfeest waarin gelijkheid, aandacht voor de ander en het delen van overvloed centraal staat. Als het donker wordt ontsteken de Beekse kinderen hun lichtjes om in een optocht door de straten te gaan. Tijdens de optocht loopt 'Sint-Maarten te paard' voorop. Onderweg is er muziek verzorgd door de KNA. Alle kinderen zijn welkom om mee te lopen met hun (zelfgemaakte) lampion. Omwonenden hebben de afgelopen jaren hun tuinen prachtig verlicht! Doet u dat dit jaar opnieuw? Het maakt de route nóg sfeervoller! De bewoners van ’t Höfke versieren hun ramen ook als activiteit. Na de lichtjesoptocht door het dorp is er warme chocolademelk voor alle kinderen. De optocht start op dezelfde locatie als vorig jaar: op het veld voor ’t Höfke (parkeren graag rondom het eindpunt basisschool De Biezenkamp, of beter nog: te voet/fiets). Om 18:00 uur verzamelen!

8 t/m 10 november – Driebanden Toernooi ‘t Fuske
Van 8 tot en met 10 november organiseert biljart vereniging 't Fuske voor de vijftiende maal het driebanden toernooi in café-bar 't Fuske in Millingen. Dit jaar wordt er weer gestart op de vrijdagavond op twee biljarttafels, waar gespeeld wordt in de A- en B-klasse. Er wordt gespeeld in een poule-systeem wat inhoudt dat alle deelnemers meerdere partijen spelen in de voorronde, zodat men na een iets mindere partij toch nog de mogelijkheid heeft om je terug te vechten in het toernooi. Men kan zich inschrijven tot en met maandag 4 november 18:00 uur, uiteraard kunnen ook deelnemers van buiten Millingen zich opgeven. Dus wil je erbij zijn... schrijf je dan snel in bij café-bar 't Fuske, 0481 434006, of kom gezellig langs. Het inschrijfgeld bedraagt 8,00 euro en dient bij inschrijving betaald te worden. Het prijzengeld is als volgt: eerste prijs 75,00 euro, tweede prijs 50,00 euro en de derde prijs is 25,00 euro. De loting is op maandag 4 november om 20:00 uur uiteraard in café 't Fuske waarna het speelschema te zien is op www.fuske.nl. Lukt het niet om mee te doen, kom dan gewoon eens even een kijkje nemen naar één van de partijen.

10 november - Kamerkoor Kallíope met Zielenroerselen
Kamerkoor Kallíope uit Berg en Dal zingt Engels en Frans repertoire tijdens concert Zielenroerselen, zondag 10 november vanaf 14.30.u. in kapel Onder de Bogen, op Park Dekkerswald. Hoe de componisten om gaan met het leven, met vreugde en verdriet, is meestal afhankelijk van de tijd waarin ze leven, maar niet altijd. De één wendt zich tot de hogere macht, de ander tot de natuur en de cyclus van de seizoenen. Tekst en muziek gaan samen. Pijn komt terug in dissonanten, in mineur. Geluk, of het goddelijke, in majeure harmonie. Dirigent Frank Litjens zoekt die bezieling en haalt deze uitersten uit het koor. Zielenroerselen brengt engelse en franse componisten. Te horen zijn hun eigen kijk op leven en dood, in hun eigen tijd. Zielenroerselen brengt muziek samen die raakt, ontroert. Soms is er een waarschuwing, soms een wens. Soms is er een vraag, soms een kreet. Altijd gaat het over de diepste emoties, over ons zijn, ons wezen. Voorop staat, als altijd, de prachtige muziek. Muziek voor de ziel. Je bent van harte welkom te komen luisteren.
Zielenroerselen door Kamerkoor Kallíope, o.l.v. dirigent Frank Litjens, met medewerking van een blazersensemble van Muziekgezelschap Edelweisz. Kaarten via www.koorkalliope.nl.

10 november – Najaarsconcert Kleine Bartholomeuskerk in Beek
De Stichting Bartholomeus-kerkje organiseert op zondag 10 november een ondersteuningsconcert ten bate van het kerkje. In dit prachtige monument in het centrum van Beek zingt het vocaal ensemble Sonabile liederen over Maria, afgewisseld met instrumentale muziek. Wij ontvangen u graag vanaf 15:30 uur met een kopje koffie of thee. In de pauze bieden we u een feestelijk glaasje aan. We vragen voor deze concertmiddag een bijdrage aan de deur van €10,- ter ondersteuning en instandhouding van het kerkje. U bent van harte welkom!

11 november - Vind je het gek! Muziektheater
Indigo en de RIBW Nijmegen & Rivierenland organiseren op maandag 11 november de muzikale theatervoorstelling ‘Vind je het gek!’. Een ontroerend, humorvol en oprecht theateronderzoek naar de dunne scheidslijn tussen ‘normaal’ en ‘gek’.
Theatermaakster Nynka Delcour sprak met zes ‘verhaalbrengers’ over hun leven, over de pieken en de dalen. Verhalen over leven met een duiveltje op je schouder, de wereld willen redden, je nergens thuis voelen of het niet meer zien zitten, maar toch doorgaan… Dit riep bij haar de vraag op ”Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ en ‘gek’ eigenlijk? En “Waarom gaan zij over die grens, en ik nèt niet?” Dit muziektheater vormt een pleidooi voor openheid over psychische problemen. Na afloop gaan we met het publiek in gesprek over kwetsbaarheid, stigma, anders zijn en het delen van je verhaal. De voorstelling vindt plaats op maandag 11 november vanaf 19.30 uur in de Lindenberg in Nijmegen. De voorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf 18 jaar die zich betrokken voelt bij het thema psychische kwetsbaarheid. De entree bedraagt 5 euro (mensen met een minimum inkomen en studenten betalen geen entree). Aanmelden of meer informatie: 026-3124483 of info@indigogelderland.nl.

t/m 11 november – Wecycle bij Martinusschool
De Sint Martinusschool in Millingen aan den Rijn gaat met een duurzame Wecycle inzamelactie sparen voor een mooie beloning. Tot half november zamelen zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangen daarvoor een beloning en een Wecycle Recycle Certificaat. Een echte win-win situatie! De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, die tevens een bedrag doneert aan Stichting Jarige Job. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen. De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen actiemateriaal en een schoolkrant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een leesboekenpakket naar keuze of een digitale camera en een Wecycle Recycle Certificaat. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 9 september tot en met 11 november.

12 november – Concert Symfonieorkest Nijmegen
Onder de titel Oost en West geeft Symfonieorkest Nijmegen op dinsdag 12 november een concert in De Vereeniging in Nijmegen. De aanvang is 20.15.u. Oost en West ontmoeten elkaar in een romantisch programma. Muziek van de Amerikaanse componisten Bernstein en Gershwin wordt gevolgd door Rimsky-Korsakovs vertolking van het Arabische sprookje Duizend-en-één-nacht. Het orkest staat onder leiding van dirigent Frans-Aert Burghgraef.
Meer informatie en kaartverkoop: www.symfonieorkestnijmegen.nl.

13 november - Mantelzorgavond
Woensdag 13 november, vanaf 20.00.u. organiseert mantelzorg Berg & Dal de jaarlijkse mantelzorgavond, dit jaar in De Sprong in Ooij. De mantelzorgers en verzorgden kunnen genieten van muziek, zang en elkaars gezelschap. De zaal gaat open om 19.30.u. en er zijn optredens van “Ok Woarum nie” en “De Strepzilz”. Het programma is inclusief een hapje en drankje. Opgeven kan tot 6 november via: 085-0406066 of info@mantelzorgbergendal.nl.

13 november – Duurzame Dorpen Tour in Millingen
De Duurzame Dorpen Tour komt woensdag 13 november langs in Millingen a.d. Rijn in De Gelderse Poort, Rijndijk 6. De aanvang is om 20.00 uur (inloop vanaf 19:30 uur).
Alle inwoners, verenigingen en bedrijven uit onze gemeente zijn van harte welkom.
Tijdens deze avond hoort u inspirerende verhalen en praktische informatie over het gebruik van waterstof als energiebron, zelf composteren, je huis verduurzamen en nog meer onderwerpen die je kunnen helpen duurzamer te leven, wonen en werken.
Voor vragen en informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com.

16 november – Griezeltocht Leuth
In de polders rondom Leuth hebben zich vroeger raadselachtige taferelen afgespeeld. Zo hadden we vroeger de buurtschappen “De zandbult”, ”Mosqouw” en “Estul”. De buurtschap Estul lag vroeger midden in de driehoek Zyfflich, Mehr en Leuth, maar wel aan de Hollandse kant van de grens. Estul was vooral bekent om het gesticht wat er stond. Maar over Estul werd ook heel minachtend gesproken, omdat er meer vreemde figuren woonden. De buurtschappen rondom Leuth zijn in der tijd bijna allemaal verdwenen. Enkele staan nog op de kaart zoals Erlecom, Wercheren en ’t Zeeland. Maar van Estul zijn alleen de roemruchte verhalen rondom het gesticht overgebleven. Tot op de dag van vandaag schijnt het op die bewuste locatie bij weer en ontij te wemelen van de ontzielde geesten en gedaantes… Heb je ook weer zo’n zin in een avondje griezelen? Zet in je agenda 16 November, Leuthse Griezeltocht. Voor deelname meld je aan op de site www.griezeltochtleuth.nl.

17 november – Bridgen voor UNICEF
Voor de zesde keer organiseert UNICEF door heel Nederland Harten Troef voor kinderen. Op meer dan vijftig plekken, waaronder in de regio Nijmegen zullen bridgespelers meedoen aan het landelijke bridgetoernooi. Dat is elk jaar rondom 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind. In de regio Nijmegen vindt de bridgedrive plaats op zondag 17 november a.s. in Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal, vanaf 9.30 uur tot ongeveer 17.00.uur.
Bridgen voor UNICEF gebeurt op een groeiend aantal plaatsen in Nederland. Iedere bridger die wil kan meedoen. Bridge is een goede hersentraining en de inspanning geeft ontspanning. Mensenkunnen gezellig samenkomen én het is voor een goed doel.
De Nederlandse Bridgebond ondersteunt het evenement. Lokale ondernemers hebben voor het evenement, ook in de regio Nijmegen, al mooie prijzen ter beschikking gesteld.
Het doel van Harten Troef dit jaar is het bijeenbrengen van geld voor innovatief onderwijs voor jongvolwassenen in Jordanië. Dit om de jeugdwerkloosheid in verschillende gebieden tegen te gaan. Voor meer informatie of aanmelden: unicefbridgenijmegen@gmail.com.

18 november: 75 jaar Vrijheid in LUX
Op maandag 18 november trapt LUX de driedelige serie ‘Het Vrijheids-tribunaal’ af. Met het Vrijheidstribunaal organiseert LUX i.s.m. Gemeente Nijmegen en Nijmeegse middelbare scholen drie theatrale rechtszaken waarin de gemakzuchtige vanzelfsprekendheid van onze vrijheid kritisch wordt bevraagd. In drie edities worden het collectief geheugen, de media ende technologie aangeklaagd. ‘Rechter’ Huub Smit velt aan het eind van de avond een oordeel: schuldig of niet? In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. Acteur Huub Smit dient als rechter en jongeren van Nijmeegse middelbare scholen vormen de jury. Op maandag 18 november zit het collectieve geheugen op het schuldenbankje. Is ons collectieve geheugen schuldig? Het collectieve geheugen dat vergeet, dat selectief herinnert, dat geen excuses aanbiedt? Eren wij alle strijders genoeg? Prijzen we helden uit het verleden onterecht? Dragen we wel genoeg zorg voor veteranen? Belemmert het collectieve geheugen ons om in vrijheid naar onze geschiedenis te kijken en daarvan te leren? De programmareeks Het Vrijheidstribunaal is een samenwerking tussen LUX, Gemeente Nijmegen en middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken.
Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl/debat.

20 november – Sinterklaasvoorstelling in Cardo
Op woensdag 20 november is om 15.00 uur de voorstelling Sinterklaas – Cadeau Zonder Naam in het Cardo-theater. Alle stoelen aan de kant... Sinterklaas is in het land! Sinterklaas heeft dit jaar een groot probleem met één pakje. In een afwisselende interactieve sinterklaasshow zal presentator Kevin zowel kinderen als volwassenen meenemen met het oer-Hollandse kinderfeest. Al snel zal Sinterklaas plaatsnemen op een prachtige troon die op het podium staat. Samen met Kevin zal Sinterklaas zelf een spelshow leiden met een hoog feestgehalte en een goed gevulde zak cadeautjes meenemen die de kids kunnen winnen. Aan het einde van de show deelt Sinterklaas natuurlijk cadeautjes uit. Na afloop is er natuurlijk een meet & greet met presentator Kevin Kouwenhoven en de Goedheiligman. Het Cardo-theater vindt u op het Werkenrode-terrein in Groesbeek. Tickets en meer informatie: www.cardotheater.nl.

22 & 23 november – Nijmeegs Amusement Orkest draait door
Het Nijmeegs Amusements Orkest (NAO) is een 27-koppig orkest met een bigbandbezetting (trompetten, trombones, saxofoons, ritmesectie), aangevuld met klarinetten, dwarsfluiten en vocals. Deze unieke combinatie zorgt voor een unieke sound. Elk jaar brengt het NAO een spetterende show in ’t Mozaïek in Wijchen: een avond vol herkenbare nummers, soms in een nieuw jasje door de verrassende arrangementen van dirigent Louis van de Waarsenburg. Door de veelzijdige bezetting, brengt het programma voor ieder wat wils. Maar hoe zal dat dit jaar verlopen? Want het NAO draait dit jaar helemaal door! Het thema is breed ingestoken. We gaan nummers voor u spelen die een beetje gek zijn; met een vreemd einde, abrupt begin, of een bijzondere klank. Nummers die eindeloos ronddraaien zonder einde, of waarbij de songteksten duidelijk maken op welke manier we volledig zijn doorgedraaid. Laat u verrassen door de combinatie van orkest, zang, licht en beeld-materiaal op deze doorgedraaide avond. NAO draait door, Nijmeegs Amusements Orkest, 22 en 23 november, 20.00u in ’t Mozaïek in Wijchen. Reserveren: www.nijmeegsamusementsorkest.nl of bij VVV Wijchen.

23 november – Koor Ap/Art in de Lindenberg
Koor Ap/Art is al ruim een jaar druk bezig met liedjes oefenen, teksten uit het hoofd leren, choreografie uitproberen en dat allemaal voor het grote concert dat zij binnenkort gaan geven. Het wordt een uniek concert op zaterdag 23 november in de Lindenberg in Nijmegen. Het concert begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Het optreden zal tot ongeveer 23:00 uur duren, maar daarna wordt er doorgefeest tot 01:00 uur. Dit concert haalt het koor uit de comfortzone, heeft verrassende elementen, is anders dan u gewend bent van het koor, met medewerking van Sambaband Animada uit Nijmegen en gaat over in een swingende afterparty voor alle aanwezigen. Kaartjes voor dit concert à euro 12,50 zijn verkrijgbaar bij de Primera in Millingen aan de Rijn.

24 november – Achtbaan door Muziekland in Cuijck
Zondag 24 november geeft het Gewestelijk Symphonie Orkest Maas en Niers een gratis concert in de Schouwburg van Cuijk. Het concert draagt de titel “Achtbaan door Muziekland, van klassiek tot…….” En wordt gegeven in samenwerking met de vioolschool van onze concertmeester Maurice Keulen. Het orkest staat onder leiding van Rien Snoeren. De aanvang van het concert is om 12.00.u.

1 december - Sint en Pieten in Kekerdom
Ook dit jaar komt Sint Nicolaas met zijn Pieten naar Kekerdom, en wel op zondag 1 december. De Sint komt om 13.30 uur aan in de Schouwenburgse straat. Daarom verzamelen de kinderen en de muziek zich om 13.15 uur bij de school. Als Sint en zijn Pieten daar aan zijn gekomen gaan we in optocht door het dorp naar zaal UNA waar om 14.00 uur het programma zal beginnen. Hoe Sint en Pieten dat gaan invullen blijft nog een verrassing. Alle ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellende zijn van harte welkom. Om ongeveer 15.45 uur zal het programma afgelopen zijn en krijgen alle kinderen van de basis school of jonger uit Kekerdom een zak vol met lekkers mee naar huis. Kinderen uit Kekerdom die elders op de basisschool zitten kunnen natuurlijk ook een zak bij Sint komen halen. Om dit alles te kunnen doen slagen komen personen van het Sint Nicolaascomité met de collecte langs van 21 oktober t/m 26 oktober.

8 december – Eftelingconcert fanfare St.Cecilia
Op zondag 8 december geeft fanfare Sint-Cecilia in sporthal De Duffelt in Millingen a/d Rijn een speciaal familieconcert. Dit ter gelegenheid van de afsluiting van het 100-jarig jubileumjaar. Deze middag wil de fanfare verrassen met klanken en beelden uit de wondere wereld van De Efteling. "Wij nemen je mee in sprookjesachtige sferen en je kunt luisteren naar muziek uit onder andere Droomvlucht, Fata Morgana, Carnaval Festival, Raveleijn, het Spookslot en nog veel meer..." Het concert begint om 14.30 uur en wil je zeker zijn van een plaats, dan is vooraf een kaartje kopen wel zo slim. Binnenkort zal de voorverkoop starten bij de Primera in Millingen en op www.fanfare-stcecilia. Een kaartje voor een volwassene bedraagt 7,50 en kinderen tot en met 12 jaar betalen 5,00 euro per persoon.

t/m 31 januari – Waal Onder in de Bastei
Vanaf zaterdag 14 september is in De Bastei ‘Waal Onder’ te zien, een sfeervolle interactieve familietentoonstelling over het onderwaterleven in de rivier de Waal. De uiterwaarden en zijrivieren van de Rijn en Waal zijn een belangrijk leefgebied voor trekvissen. De aanwezigheid van deze vissen geeft aan dat de rivier gezond is. Met diverse thema's belicht deze tentoonstelling de wonderlijke onderwaterwereld van de Waal. Wat zijn de bedreigingen en kansen voor de vissen? En welke rol hebben organisaties die zich bezighouden met de leefomstandigheden van trekvissen, zoals Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling? Het leven in de Waal is gevarieerder en rijker dan je denkt. 'Waal Onder' brengt het leven van maar liefst 40 soorten inheemse vissen in beeld, waarvan 12 trekvissen. Maar... je kunt deze vissen ook zelf zien! Kom onze levensgrote 3D-print van de steur bekijken, een primeur in Nederland. De Bastei heeft voor deze expositie een unieke Virtual Reality-beleving ontwikkeld: de Waal Experience. Met een 3D-bril kun je een kijkje onder water nemen en zo zelf ervaren hoe het is om als trekvis naar de zee te zwemmen. De expositie Waal Onder is te zien t/m 31 januari 2020. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 te Nijmegen en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.debastei.nl.

t/m maart 2020 - Evacuatieverhalen in Bibliotheek Groesbeek
In Bibliotheek Groesbeek is van 1 oktober t/m eind maart 2020 een tentoonstelling te zien over de evacuatie van Groesbeek in 1944. Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats vonden tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester Jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren. Een massale uittocht volgde. Bibliotheek Groesbeek presenteert in samenwerking met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en de Heemkundekring Groesbeek een tentoonstelling over deze evacuatie. Met talloze foto’s, publicaties en krantenartikelen. Ook is het prototype van het aan de Mooksebaan geplaatste evacuatiemonument te bewonderen. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal zal de tentoonstelling op 1 oktober om 15.00 uur officieel openen. Donderdagavond 3 oktober staat in het teken van evacuatieverhalen. Tussen 19.30 en 21.30 uur vertellen ooggetuigen en nabestaanden over deze roerige periode. Speciale gast is Jan Thissen. Ook bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun verhalen en herinneringen te delen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een film van Jan Driessen. Theo Giesbers is deze avond de gespreksleider. De entree is gratis. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of per mail: groesbeek@obgz.nl.

Tot 1 maart 2020 – Fashion Cities Africa in Afrika Museum
Tot 1 maart 2020 is in het Afrika Museum in Berg en Dal de expositie Fashion Cities Africa te zien. Bekijk de mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts. Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Het Afrika Museum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode. Voor deze expositie delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker. Iedere zondag zijn er gratis inloop rondleidingen te volgen door de tentoonstelling. Meer informatie: www.afrikamuseum.nl.

t/m 10 mei 2020 – Middeleeuws vernuft in Museum het Valkhof
Middeleeuws vernuft, een interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en smerige steden kom je tegen in films en series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons? In de tentoonstelling Middeleeuws vernuft ontdek je dat wij de ontwikkelingen uit de middeleeuwen vandaag de dag nog steeds gebruiken. Ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Leer hoe je een stad verdedigt. Bouw grote kastelen zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Smeed een zwaard, schiet met buskruit, dans de blaren op je voeten en kleed je volgens middeleeuwse mode. Middeleeuws vernuft – een interactieve familietentoonstelling, is te zien vanaf vrijdag 11 oktober t/m zondag 10 mei 2020 in Museum Het Valkhof Nijmegen. Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl.