Uit in de regio - Agenda

In deze agenda de berichten zoals vermeld in het radioprogramma: 'Uit in de regio', dat uitgezonden wordt op iedere werkdag tussen 14 en 16 uur.


Bingo's

De herstart van de maandelijkse bingo bij O.E.V. is op vrijdag 17 juli a.s.in de Dreuge tent aan de Heerbaan in Millingen. Uiteraard met het vertrouwde concept máár met inachtneming van de R.I.V.M. maatregelen. We hebben de zaal ingericht om te zitten op 1.5 meter. Ook op deze avond geldt dat als u verkouden bent of koorts heeft u thuis moet blijven. Het prijzenpakket bedraagt als vanouds € 1125,00.

In het Trefpunt in Milsbeek is iedere woensdagavond Kienen. De zaal gaat open om 19.00 en het kienen begint om 20.00.

Bingo in De Mallemolen
In verband met de coronamaatregelen vanuit de overheid is het tot op heden niet mogelijk om de wekelijke bingo-avonden te hervatten. De grote zaal biedt te weinig capaciteit op basis van de 1,5 meter economie. De verwachting is dat in september de bingo-avonden weer gaan beginnen. Wij houden u op de hoogte!

Iedere donderdag is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. De zaal gaat open om 19.00 en we beginnen om 20.00.u.De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Iedere vrijdagavond speelt men bingo bij voetbalvereniging Germania, vanaf 20.00 in het clubhuis aan de Nijmeegsebaan 5 in Groesbeek.

Activiteiten

Vanaf juli weer excursies bij Natuurmonumenten
De boswachters van Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen staan te trappelen om je weer prachtige natuur en cultuur in het Rijk van Nijmegen te laten zien. Vanaf juli kun je corona-proof met ons op pad. We organiseren mooie excursies in kleine groepen, dus extra speciaal. Aanmelden kan alléén vooraf via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Wees er snel bij, want er is beperkt plaats. Jachtslot Mookerheide wordt weer toegankelijk met excursies. Ook hier hebben we maatregelen genomen en zullen de groepen per excursie nog kleiner zijn. Wegens de grote vraag naar excursies op het Landgoed Mookerheide zijn er extra data ingepland. Zo krijgt iedereen de kans een keer mee te gaan met deze bijzondere excursies over het landgoed en in het jachtslot. Deze excursies zullen ook doorgaan tijdens de restauratie-werkzaamheden.
Tijdens excursies die het jachtslot bezoeken zijn er maximaal 8 personen en tijdens een excursie in een van de andere gebieden in het Rijk van Nijmegen zijn er maximaal 15 deelnemers mogelijk. De boswachter heeft desinfectiemiddel bij zich en houdt uiteraard anderhalve meter afstand. Bij verkoudheidsklachten mag je niet komen.

vanaf 1 juli - Filmcursusreeks 'Summer School' in LUX
Woensdag 1 juli ging in LUX de ‘Summer School’ van start; spijker deze zomer je filmkennis bij in deze vierdelige filmcursus. Filmdocent Constant Hoogenbosch licht in iedere cursus-les een specifieke discipline van film uit: de essentie van licht, camera, montage en geluid in film. De kaartverkoop is inmiddels gestart. In deze cursuslessen bespreekt Constant Hoogenbosch aan de hand van sprekende voorbeelden wat filmmakers met licht, camera, montage en geluid kunnen doen, welke hoogstandjes er in de loop van de filmjaren zijn afgeleverd en wat de belangrijkste ontwikkelingen/innovaties zijn geweest. Voor je het weet ben je een echte filmexpert! De cursuslessen zijn in een reeks en als losse cursuslessen te volgen. Meer informatie en tickets: www.lux-nijmegen.nl/cursus.

vanaf 1 juli - Taalcafés in Groesbeek en Leuth weer open
Vanaf 1 juli start de Bibliotheek Gelderland Zuid weer met een aantal Taalcafés. In de bibliotheken in Groesbeek en Leuth is iedereen weer van harte welkom om te oefenen met Nederlands praten. Uiteraard wordt rekening gehouden met de regels van het RIVM. Alle Taalcafés waren vanwege de corona-uitbraak sinds 14 maart gesloten. Tijdens het Taalcafé praten de bezoekers samen met vrijwilligers over onderwerpen als eten en drinken, feestdagen en het menselijk lichaam. Door het spelen van taalspelletjes leren ze steeds weer nieuwe Nederlandse woorden bij. Het zijn gezellige ontmoetingen, met elke keer een ander onderwerp om over te praten. Wanneer vinden de Taalcafés plaats? Bibliotheek Groesbeek elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur Bibliotheek Leuth elke vrijdagochtend van 9.30 uur tot 11.30 uur. Bij een bezoek aan het Taalcafé vertelt een medewerker of vrijwilliger waar de deelnemers op moeten letten, zoals handen desinfecteren en 1,5 meter afstand bewaren. Aanmelden hoeft niet, iedereen kan zo binnenlopen. Het Taalcafé is gratis.
Meer informatie: www.obgz.nl/taalvaardig. De overige Taalcafés starten weer in september.

9 juli – Maiden, een film over vrouwen in de sport
Op donderdag 9 juli gaat de documentaire Maiden in LUX in première; over 12 vrouwen die deelnemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld. Ter ere van deze première organiseert LUX op donderdag 9 juli een Film & Gesprek met oud-bemanningslid Tanja Visser. In 2012 stuurden alle landen voor de eerste keer in de geschiedenis een vrouw naar de Olympische Spelen. Wat zegt dit over de manier waarop we kijken naar sportende vrouwen? Waarom blijft gelijke betaling in sommige sporten zo lastig? Komt het door onze vooroordelen over sportende vrouwen of heeft het een andere oorzaak? En wat is er de afgelopen decennia veranderd? Na afloop van deze documentaire gaat het publiek met oud-bemanningslid Tanja Visser in gesprek over haar ervaringen en haar visie op deze vragen.
Maiden is een bijzonder heroïsche en bezielende feel-good film over Tracy, van 24, die het in haar hoofd haalt om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld; een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy Edwards als de meest menselijke held.
Meer informatie & kaarten: www.lux-nijmegen.nl/debat.

11 & 12 juli - Brocante op Klooster Graefenthal
Op 11 juli en 12 juli vindt het evenement Brocante am Kloster-Graefenthal plaats .Ruim 30 deelnemers zullen dit prachtige landgoed, omtoveren tot een unieke en sfeervolle Brocante wereld. Je vindt de mooiste schatten en vondsten uit o.a. België, Frankrijk en Engeland, van stoer tot industrieel en van sober tot romantisch. Kom snuffelen en struinen tussen de mooiste spullen en geniet op het gezellige terras van Kloster Graefenthal van verse koffie, lunch en diverse lekkernijen. Openingstijden: beide dagen van 11.00.u. tot 17.00.u.
Entree: 4,00 euro, Kinderen tot 12 jaar gratis. Klooster Graefenthal is een authentiek middeleeuws landgoed met een prachtig klooster, in de gemeente Goch, ongeveer 5 km van de Nederlandse grens. Meer informatie: www.kloster-graefenthal.de.

11 & 12 juli - Expositie beelden in brons en schilderijen in Persingen
Paul Verstegen en Wilfrie Linssen, beide lid van de Kunst Kolonie Plasmolen, exposeren in Het kerkje van Persingen op 11 en 12 juli, dagelijks van 10.30-17.00 uur. Binnen het werk van Paul Verstegen is het uitgangspunt de abstractie te onderzoeken puur op kleur, verfbehandeling compositie en kwaststreek. Binnen zijn werk laat hij het proces onderdeel worden van het product en laat daarbij ruimte voor associatie en laat zich hierbij leiden door wat spontaan ontstaat. www.paulverstegen.eu. Wilfrie exposeert sinds 1988 in vele gerenommeerde galeries en beeldentuinen. Naast haar vrije werk ontwerpt zij ook in opdracht voor bedrijven, overheden en particulieren. De inspiratie voor haar werk vindt ze in de thema’s: mens, dier en mythologie. “Ieder beeld is voor mij weer een uitdaging, niet alleen creatief-maar ook technisch gezien. Een spannende zoektocht naar de wijze waarop ik de kern en ziel van het ontwerp het best kan treffen”. www.wilfrielinssen.nl.

12 juli - Culinair toeren naar de Groesbeekse wijnboeren
De Groesbeekse wijnboeren slaan de handen ineen om op 12 juli een culinaire wijnfietstocht aan te bieden. Fietsen door de mooie landschappen van Groesbeek en bij elke wijngaard even stoppen voor een uniek gerecht. Ook al kunnen we dit jaar niet op vakantie naar Frankrijk, in onze eigen regio waan je je daar toch! Vijf Groesbeekse, enthousiaste wijnboeren gingen tussen 2001 en 2006 de uitdaging aan en plantten een groot areaal aan wijnstokken op vaak zuidelijk gelegen hellingen. In Nederland verrees een echt wijndorp. De Groesbeekse wijnboeren helpen elkaar bij het werk in de wijngaarden en kelder. Ook spelen ze een belangrijke rol bij de jaarlijkse wijnfeesten in september. Nu slaan ze opnieuw de handen ineen om nieuwe vorm van wijnbeleving aan te bieden. ‘Elke wijngaard biedt weer een unieke eigen sfeer en gelegenheid tot kennismaking met het wijn maak proces. In plaats van de fietser voor de moeilijke keus te stellen welke wijngaard te bezoeken, bieden we nu een complete tour aan waarbij elke wijngaard in het zonnetje wordt gezet. We nodigen iedereen van harte uit om kennis te komen maken met onze lokale wijnen en gerechten’, aldus de organisatoren. De fietstocht is 30 km en kan in eigen tempo worden gefietst. Start- en eindpunt zijn bij het Nederlands wijnbouwcentrum. Meer informatie: www.nederlandswijnbouwcentrum.nl/activiteiten.

12 juli - Vliegtuigmuseum R’Evolutie geopend
Vliegtuigmuseum R'Evolutie is vandaag weer geopend. Het museum herbergt een grote collectie modelvliegtuigen. Van de Kitty Hawk waarmee de gebroeders Wright in 1903 het tijdperk van de luchtvaart inluidden tot de meest moderne Stealth-straaljager. Van beroemde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog - zoals Spitfire, Mustang, Messerschmitt en Dakota - tot voorbeelden van onbekende maar ingenieuze ontwerpen. Ook de luchtlandingen van Market Garden zijn in het museum te beleven. Museum R'Evolutie is gevestigd aan de Griegstraat in Nijmegen en is geopend elke tweede zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: www.vliegtuigmuseumrevolutie.nl of 024-3600036.

12 juli - Zomer van 2020 in De Vereeniging
Tijdens de Zomer van 2020 kun je in en bij De Vereeniging genieten van sprankelende programma’s. Zondag 12 juli en zondag 2 augustus worden bezoekers door onze rondleiders meegenomen door de prachtige monumentale Vereeniging in een unieke verrassingswandeling, inclusief drie mini-concertjes. In totaal duurt de rondleiding 1,5 uur en eindigt in de Concerttuin waar een drankje en een hapje wordt geserveerd. Gedurende de rondleiding door het Concertgebouw zijn er ‘stops’ in de grote zaal, kleine zaal en artiestenfoyer met muziek van verschillende genres. Er is ruimte voor 35 deelnemers. Bij grote belangstelling worden extra verrassingsroutes georganiseerd. Sven Ratzke komt vier keer naar De Vereeniging met het programma Ratzke’s Zomernachten’. In de concertzaal brengt Ratzke een speciaal voor Nijmegen samengesteld programma met zijn favoriete nummers en hilarische verhalen. Te zien op 18, 19, 25 en 26 juli. De gehele zomer is de Concerttuin geopend. Kijk voor het gehele programma op:
Meer informatie, tickets en het gehele programma: www.sedv.nl.

12 juli – Formule 1 in de Vriendenkring
Ook het Formule 1 seizoen is weer begonnen… En de Vriendenkring in Leuth mag z’n trouwe Formule 1 fans ook weer ontvangen. Wel met inachtneming van de RIVM voorschriften, maar door wat aanpassingen kunnen we weer gezamenlijk genieten van de resterende wedstrijden. Ook zo benieuwd hoe Max het deze keer gaat doen? Kom dan op de Formule 1 zondagen alle resterende GP’s van het seizoen 2020 bekijken in De Vriendenkring in Leuth.
De vernieuwde Vriendenkring biedt de bezoekers meer dan alleen beeld en geluid vanaf een groot TV scherm. De bar en keuken zijn altijd open. De deuren openen een half uur voor aanvang Grand Prix, De entree is natuurlijk gratis! De eerst volgende GP is die van Oostenrijk op zondag is vanmiddag, zaal open vanaf 14.30 uur.

13 juli - Bibliotheek start ‘Zomer in je Bol Bingo’ voor kinderen
Tijdens de zomervakantie blijkt de leesvaardigheid van kinderen vaak terug te vallen. Daarom stimuleert de Bibliotheek Gelderland Zuid kinderen om ook tijdens de zomer door te lezen. Van 13 juli tot en met 23 augustus kunnen ze meedoen met de ‘Zomer in je Bol Bingo’: een bingospel met verschillende challenges die te maken hebben met boeken en lezen. De opdrachten luiden bijvoorbeeld ‘speel een verhaal uit een boek na’, ‘lees samen met je vader of moeder hun favoriete jeugdboek’ of ‘ontwerp je eigen bibliotheekpas’. De challenges kunnen kinderen afstrepen op de bingokaart. Er zijn twee verschillende bingokaarten: voor kinderen van 4-6 jaar en 7-12 jaar. De bingokaart is verkrijgbaar bij de balie in de bibliotheken. Ook wordt een groot aantal bingokaarten verspreid via basisscholen in het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland-Zuid. Als er voldoende challenges op de bingokaart zijn uitgevoerd en afgestreept, kunnen kinderen met hun bingokaart een zomerse prijs ophalen in de bieb. Voor fans van de BiebBoys is er goed nieuws: Kees en Joran komen deze zomer terug. Tijdens de coronasluiting van de bibliotheek maakten de BiebBoys in totaal 25 afleveringen die door het hele land werden bekeken. De educatiemedewerkers van de bieb hebben zes nieuwe afleveringen opgenomen voor de ‘Zomer in je Bol Bingo’. Hierin dagen ze kinderen van zeven jaar en ouder uit om bijzondere opdrachten te doen. De afleveringen van de BiebBoys zijn vanaf 13 juli te zien via de actiesite: www.obgz.nl/bingo. Hier zijn ook de bingokaarten te downloaden.

13 juli t/m 30 augustus - Zeven Zinderende Zomerweken
Deze zomer bieden GlanZrijk Events, de Stichting Toerisme & Recreatie Berg en Dal (STER) en de centrumondernemers in Groesbeek samen een bruisend programma voor thuisblijvers en toeristen. Het activiteitenprogramma is speciaal gericht op regiobewoners en vakantiegangers die deze zomer de gemeente Berg en Dal bezoeken. Gedurende zeven weken, van maandag 13 juli t/m zondag 30 augustus, wordt een divers programma aangeboden onder de naam “Zeven Zinderende Zomerweken”. Alle activiteiten zijn georganiseerd rondom verschillende thema’s: muziek, sport & spel, eten & drinken en ontdekken. Denk hierbij aan step- en wandeltochten, bootcamp- en fietsclinics, wijn- en bierproeverijen, muziek op zaterdagen op de terrassen, een “Lazy Sunday afternoon” in de wijngaard, dineren op een unieke locatie, een bezoek aan het boerenlandstrand of de Zomerkriebels in Orientalis. Binnen ieder thema zijn verschillende activiteiten uitgewerkt voor jong en oud. Om de activiteiten veilig en volgens de RIVM-richtlijnen te organiseren is vooraf reserveren (meestal) verplicht. Gedurende de zomer wordt het programma verder uitgebreid. Houd daarom de site goed in de gaten. De Zeven Zinderende Zomerweken worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Berg en Dal, de STER en de ondernemers in Berg en Dal. Ga voor informatie, reserveringen en ticketverkoop naar www.bergendalbruist.nl.

13 juli - Literaire pubquiz ‘Ongeknipt’ in de Lindenberg
De mannen van Boyband, de literaire boyband, presenteren op maandagavond 13 juli een quiz over boeken, schrijvers en taaltrivia. Een pubquiz vol spektakel, glitters en glamour. De spelshow vindt plaats in de Lindenberg in Nijmegen, en wordt live uitgezonden via YouTube en Facebook, zodat iedereen vanuit huis mee kan doen. De organisatie is in handen van Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN). Cultuurliefhebbers kunnen hun kennis over literatuur, liedteksten en lariekoek testen in zestig zenuwslopende minuten. Deelnemen kan in groepsverband of alleen, via een online formulier waarop de antwoorden kunnen worden ingevuld. Presentatoren Jelko Arts en Laurens van de Linde onderwerpen niet alleen de kijkers thuis aan dit vragenvuur. In de studio proberen twee Bekende Nijmegenaren zich door de verschillende rondes heen te slaan. Een van de twee is muzikante Loes Wijnhoven van de Nijmeegse band Clean Pete. De andere BN’er blijft nog even geheim. Tijdens de chaotische wirwar van vragen biedt de Nijmeegse stadsdichter Wout Waanders een toeziend oog én goede raad. Deze semi-literaire multimuzikale glamourquiz wordt op maandagavond 13 juli opgenomen voor een live publiek. Bezoekers kunnen in groepjes van twee deelnemen vanaf de tribune en krijgen zo een exclusief kijkje achter de schermen van de opnames. Kaarten zijn te koop via www.delindenberg.com. De quiz wordt uitgezonden tussen 20.00 en 21.00 uur via YouTube en Facebook.

14 juli - De Roos Online
De Roos van Nijmegen gaat online met een showcase livestream. Na maandenlange onzekerheid over de mogelijkheden binnen de Corona-maatregelen gaat de editie van dit jaar alsnog door, al is het op een andere manier dan de vorige jaren. Aangezien er geen mogelijkheid is om de acts op te laten treden in Doornroosje of Merleyn met publiek erbij, gaat de editie van dit jaar online door onder de naam De Roos Online!
De acts die geselecteerd zijn voor deze editie van De Roos zullen op 14 juli te zien zijn in een showcase livestream die via de social mediakanalen van De Roos gedeeld zal worden. Op 29 en 30 juni zullen de acts in Doornroosje aanwezig zijn om tien minuten aan nummers op te nemen en geïnterviewd te worden, tijdens de livestream zal er een live presentatrice deze videoclips en interviews aankondigen zodat de kersverse acts alsnog gehoord kunnen worden. Deze online editie van De Roos is bedoeld als een tijdelijke oplossing om de acts alsnog een podium te bieden en hun muziek de wereld in te knallen. Er is bewust gekozen om geen competitie toe te voegen aan deze versie, omdat niet elke act regelmatig heeft kunnen repeteren door de corona maatregelen en omdat het live aspect belangrijk is voor velen. Vanaf volgend jaar zal De Roos weer terugkeren in haar originele vorm, dit jaar is bedoeld als een spin-off. De timetable en de link naar de livestream zullen zo snel mogelijk bekend gemaakt worden.

18 juli - Wie helpt het Marikenhuis van de gladiolen af?
‘Geen Vierdaagse, wel gladiolen!’ Onder dit motto hoopt het Marikenhuis duizenden gladiolen te verkopen. Ruud van Domburg, een van de initiatiefnemers en vrijwilliger bij het Marikenhuis: “De derde volle week van juli is in Nijmegen en omgeving onlosmakelijk verbonden met Vierdaagse én gladiolen. De Vierdaagse gaat niet door, de gladiolenverkoop voor het Vierdaagsegevoel wél. Daar zorgt het Marikenhuis voor”. De gladiolen kosten €3,50 per bos, en € 6,- per twee bossen. De gladiolen zijn gratis beschikbaar gesteld door kweker Theo Theunissen uit Malden. De totale opbrengst van de verkoop gaat naar het Marikenhuis, het regionale inloophuis voor mensen geraakt door kanker. U kunt de bloemen bestellen via penningmeester@marikenhuis.nl met het aantal bossen dat u wilt en het bedrag. Vergeet niet uw 06 nummer te vermelden. U kunt ook appen naar 06-13565280 (penningmeester Marikenhuis). Daarna ontvangt u een betaalverzoek voor het aantal bossen dat u hebt besteld. De gladiolen haalt u af op zaterdag 18 juli bij het Marikenhuis, tussen 11:00 en 14:00 uur, Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. In sommige gevallen is bezorging mogelijk, en alleen in overleg.

18 t/m 24 juli – Valkhof Festival in Doornroosje
Jaarlijks rolt het Valkhof Festival tijdens de Vierdaagsefeesten de rode loper uit voor de headliners van de toekomst en vooruitstrevende acts uit verschillende stromingen. In 2020 kan dat niet in het idyllische Valkhofpark, maar die missie blijft fier overeind. Daarom slaan we van 18 tot en met 24 juli de handen ineen met onze vaste partner Doornroosje, met zeven programma’s waar onze bezoekers – weliswaar in beperkte aantallen – van harte welkom zijn. In de week van de Vierdaagsefeesten presenteren Valkhof Festival en Doornroosje shows in de Rode Zaal van het Nijmeegse poppodium. Een week lang is Doornroosje de vervanging van het park. Ook nu geven Valkhof Festival en Doornroosje je de kans om hun muzikale horizon te verbreden, met avontuurlijk aanbod uit allerlei genres. Een deel van de acts ken je misschien nog wel uit het rijke Valkhof-verleden.
De concerten zijn ook te volgen via Facebook.
Meer informatie en tickets: www.valkhoffestival.nl en www.doornroosje.nl.

18 t/m 24 juli - Vierdaagsefeesten CityGame
Nu de Vierdaagsefeesten dit jaar niet doorgaan geeft de organisatie toch graag een beetje kleur aan de derde week van juli, in de vorm van een CityGame, ontwikkeld in samenwerking met Mystery Of The City. Ben je van 18 t/m 24 juli in het centrum van Nijmegen, laat je dan verrassen door deze CityGame en ga in duo’s of met je vrienden op ontdekkingstocht.
Aan de hand van clues en hints los je in de Vierdaagsefeesten CityGame app quests, oftewel raadsels, op over de Vierdaagsefeesten, de stad of een specifieke locatie in de stad. Elke dag van de week zijn er zes nieuwe quests op te lossen. Snelle puzzelaars gaan voor de dagwinst, voor bonuspunten en de grande finale in het weekklassement. Dagwinnaars, groepswinnaars en weekwinnaars gaan naar huis met fantastische prijzen zoals een hotelovernachting, een dag cabrio rijden en een cursus salsa dansen! Wil je het liever rustig aan doen? Maak er dan een langer uitje van en plof onderweg even neer op één van de Nijmeegse terrassen – mits er plek is natuurlijk. De CityGame is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de anderhalve meter samenleving. Je lost de quests alleen of in duo’s op, maar je kunt binnen de app ook groepen aanmaken en tegen elkaar spelen. Reserveren is niet nodig en deelname is gratis. De CityGame brengt mensen op een veilige manier samen en creëert verbinding in de stad, rekening houdende met de geldende RIVM-voorschriften.
Meer informatie: www.vierdaagsefeesten.nl.

18 juli t/m 23 augustus – Zomerkriebels in Orientalis
Het nieuwe zomerprogramma, ‘Zomerkriebels Orientalis’ biedt van 18 juli tot en met 23 augustus kunst, theater en muziek voor het hele gezin. Een gevarieerd zomerprogramma dat de pijn van afgelaste evenementen en optredens misschien een beetje verzacht en de Nederlandse thuisblijver een extra vakantiegevoel geeft. Van 18 juli tot en met 23 augustus vinden er elke zaterdag en zondag optredens plaats en op woensdagen is er een mooi programma voor kinderen. We sluiten op 23 augustus af met een Grand Finale, een knallende afsluiting met voor ieder wat wils.Meer informatie, tickets en reserveringen: www.museumparkorientalis.nl. Reserveren is noodzakelijk !

20 juli - Inschrijving nieuw cursusseizoen de Lindenberg
De cursussen bij de Lindenberg in muziek, dans, theater, beeldende kunst en schrijven van seizoen 2020-2021, die vanaf september 2020 van start gaan, staan nu op de vernieuwde website. Daarmee is de inschrijving voor dit nieuwe cursusseizoen geopend.
Natuurlijk is er rekening gehouden met de benodigde corona-maatregelen, om het nieuwe seizoen veilig te laten beginnen. Naast vertrouwde cursussen is er dit jaar opvallend veel nieuw aanbod. Zo gaat er dit seizoen voor het eerst een cursus voor singer-songwriters vanaf 15 jaar van start en een cursus Franse chansons zingen, is er een nieuwe cursus Theater speciaal voor 55-plussers, is er voor jongeren een nieuwe cursus Werken met hout, klei en steen en zijn er weer eenmalige workshops te volgen door het jaar heen in schrijven en beeldende kunst. Maar ook de meer vertrouwde cursussen zoals klassiek ballet, gitaarles en keramiek zijn in het cursusaanbod terug te vinden. De Lindenberg houdt rekening met de anderhalve meter afstand bij al haar cursussen. Dat betekent dat veel van de cursussen met minder mensen dan voorheen plaats vinden en in een groter lokaal. Ook worden attributen zoals muziekinstrumenten na ieder lesmoment gereinigd, en komen er extra schoonmaakrondes in het hele pand. Natuurlijk wordt cursisten en docenten op het hart gedrukt met gezondheidsklachten thuis te blijven. Blader nu door alle cursussen heen op de vernieuwde website van de Lindenberg, die het zoeken naar dé cursus voor jou een stukje makkelijker zal maken. Houd ook de website in de gaten voor de open dag en proeflessenweek, die er door de coronaregels dit jaar ook net even anders uitzien dan anders. Meer informatie en aanmeldingen: www.delindenberg.com.

20 juli - Omroep Gelderland komt met speciale editie van het 4Daagse Journaal
De Nijmeegse Vierdaagse gaat niet door, maar Omroep Gelderland wil dit jaar toch het Vierdaagse gevoel delen. Daarom is er van maandag 20 juli t/m vrijdag 24 juli een speciale editie van het 4Daagse Journaal te zien met presentator Harm Edens. Het loopt allemaal even anders, maar Omroep Gelderland laat de Vierdaagse niet in de steek! Tijdens het 4Daagse Journaal gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Wat wordt jouw (alternatieve) Vierdaagse?’ Heb je voor jezelf een route uitgestippeld, heb je een leuke actie verzonnen of pak je het helemaal anders aan? Laat het ons weten! Deel jouw verhaal en wie weet komt jouw actie op radio, televisie of onze sociale kanalen. Daarnaast krijgen ook wandelaars uit het buitenland de kans om van zich te laten horen. In de rubriek ‘Flessenpost’ worden persoonlijke videoboodschappen gedeeld, speciaal gericht aan Nederlandse vrienden, families en gastgezinnen. Dus breng je (wandel)vrienden uit het buitenland op de hoogte van deze unieke actie en geef hen de kans om een videoboodschap in te sturen. De echte liefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens onze 4Daagse Journaal Marathon. Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn alle 4Daagse Journaals te zien die gemaakt zijn in de periode van 1997 tot nu. Ook via het Gelders Nieuws op TV Gelderland houden we je dagelijks op de hoogte van wat er wel of niet gebeurt in en om Nijmegen. Tot slot gaan onze radioverslaggevers dagelijks op zoek naar thuisblijvers en mensen die hun eigen Vierdaagse lopen. Ook spreken ze met de mensen die anders bezig zouden zijn met de 104e Internationale Vierdaagse afstandsmarsen Nijmegen. Het 4Daagse Journaal is van 20 juli t/m 24 juli iedere dag te zien om 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Meer informatie: www.gld.nl/4daagse

20 t/m 24 juli - Mons & Mari: een expeditie voor kinderen
In plaats van het gebruikelijke Kidsplein tijdens de Vierdaagsefeesten organiseren de culturele instellingen van het Mariënburgplein van maandag 20 t/m vrijdag 24 juli een avontuurlijke expeditie voor kinderen. Tijdens deze expeditie leren ze aan de hand van verhalen over de personages Mons en Mari over de geschiedenis van de Mariënburgkapel. Daarnaast nemen ze een kijkje achter de schermen van de culturele organisaties die er nu gevestigd zijn. Onder leiding van een expeditieleider, een ‘Luistervink’, worden kinderen meegenomen op avontuur langs vier verschillende locaties op het Mariënburgplein: Bibliotheek De Mariënburg, Arthouse LUX, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Regionaal Archief Nijmegen. Bij elke locatie hoort een apart hoorspel. Tijdens deze hoorspelen maken de kinderen kennis met Mons en Mari; twee kinderen van tien jaar die eeuwen geleden te vondeling zijn gelegd bij het klooster en zijn opgevoed door nonnen. In de eeuwen die volgden bleven ze telkens weer opduiken en haalden ze streken uit met de bewoners van het Mariënburgplein. Na de Vierdaagse komt er een app beschikbaar die bezoekers gratis kunnen downloaden. Deze app biedt het verhaal aan door middel van korte filmpjes, illustraties, foto’s en luisterfragmenten. Door middel van deze app worden ze rondgeleid op het Mariënburgplein, en horen zij ‘de muren praten’. De expeditie wordt maandag 20 t/m vrijdag 24 juli meerdere keren per dag gegeven en duurt 45 minuten. Je kunt gratis een tijdslot reserveren. Meer informatie: www.lux-nijmegen.nl.

21, 22, 28 & 29 juli - Euregio Studenten Muziekfestival bij Roepaen
Het Euregio Rijn-Waal Studenten Muziekfestival presenteert ook dit jaar weer veelbelovend klassiek pianotalent in de kapel van klooster Roepaen. De concerten beginnen allemaal om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Je dient van te voren wel een plekje te reserveren via info@roepaen.com.
Dinsdag 21 juli: Clara Strobel speelt Beethoven
Woensdag 22 juli: Daan Oostdam brengt een programma met werken van Scarlatti, Chopin, Brahms en Rachmaninoff
Dinsdag 28 juli: Edvin Švaikovski speelt werken van Mozart, Schubert, Scriabin en Schumann
Woensdag 29 juli: Daniël Vissers en Peiyun Xue spelen stukken van onder andere Mozart, Brahms, Poulenc en Scriabin

21 t/m 24 juli – De Wolfsberg Terrasconcerten
Tijdens de week van de Vierdaagse haalt De Wolfsberg een viertal Nederlandse topartiesten, namelijk OG3NE, Alain Clark, Glennis Grace, en Xander de Buisonjé naar Groesbeek voor een exclusief concept. Onder de naam ‘De Wolfsberg Terrasconcerten – Live muziek in de tuin’ kun jij tijdens een culinaire belevenis deze artiesten van heel dichtbij live zien spelen. Iedere dag speelt één van deze muzikanten tijdens twee tijdslots in de tuin van De Wolfsberg: zowel in de middag als in de avond. Dus aan de bezoeker de keuze. Lunchen, dineren of een borrel met een hapje. Ter omlijsting van het programma verzorgt de populaire band The Originals een extra shot live muziek. Meer informatie en reserveringen: www.dewolfsberg.nl.

28 juli & 6 augustus - Stadswandelingen voor mantelzorgers Berg en Dal
Mantelzorg Berg en Dal verzorgt weer een tweetal stadswandelingen door de Binnen- enBenedenstad en omgeving Waalkade in Nijmegen. Uw gids is net als in vorige jaren Hans Eysbouts. Deelname is gratis; het is wel nodig om u vooraf aan te melden i.v.m. de maximale groepsgrootte (RIVM-richtlijnen). Om niemand teleur te stellen zijn er twee data: dinsdag 28 juli van 11.00 tot 13.00 uur en donderdag 6 augustus van 14.00 tot 16.00 uur.
De route kent hoogteverschillen en heeft een lengte van ongeveer 4,5 kilometer. Plaats van samenkomst is de zuidzijde van het Kelfkensbos plein ter hoogte van de bushalte “Museum Valkhof”. Aanmelden per mail of per telefoon bij Forte Welzijn, vermeld uw naam, adres en telefoonnummer. Telefoon; 085 040 60 66 ( maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08:30 tot 12:30uur) of info@fortewelzijn.nl. Aanmelden voor de wandeling van 28 juli kan tot en maandag 27 juli tot 12.30u. Voor de wandeling van 6 augustus tot en met woensdag 5 augustus tot 12.30u.

t/m 15 augustus – Balletje Slaan ? bij TV Groesbeek
Tennisvereniging Groesbeek heeft een eigen versie van de landelijke campagne 'Balletje slaan?'. Deze campagne is op initiatief van Robin Haase gestart. Bij deze actie openen tennisverenigingen in het hele land hun deuren voor alle niet-tennissers in Nederland. Het is de missie van Robin Haase, maar natuurlijk ook van tennisvereniging Groesbeek, om meer mensen in Nederland én in Groesbeek te laten sporten. Juist nu mensen lang en veel thuis hebben gezeten en er sowieso meer bewogen moet worden door jeugd en volwassenen. Iedereen is welkom! Hoe gaat dit in zijn werk? Ken je iemand die lid is van tennisvereniging Groesbeek? Dan kan deze persoon jou een keer meenemen naar de tennisbaan en dan kunnen jullie samen een ‘Balletje slaan'. Dit is geheel kosteloos. Op deze manier kun je ontdekken of tennis misschien iets voor jou is. Meld je samen met je partner (die lid is van de tennisvereniging) aan via info@tvgroesbeek.nl en geef door welke dag en tijd jullie voorkeur heeft om samen een 'Balletje te slaan'. Vergeet niet je telefoonnummer door te geven. Na bevestiging van dag en tijd kunnen jullie de baan op. De actie ‘Balletje slaan” is geldig op vrijdag, zaterdag en zondag van 9.00 tot 22.00 uur. Op andere dagen dient er een introducékaart gekocht te worden. Deze actie loopt tot en met 15 augustus en ieder lid mag (in totaal) maximaal vijf verschillende personen meenemen, één persoon per keer. Reserveren van een baan is verplicht!

23 augustus - Groesbeekse rivieren en merentocht
Zondag 23 augustus houdt Landschaps Beheer Groesbeek (LBG) weer een natuurexcursie. Ditmaal een wandeling van ruim veertien kilometer die de hele dag (10.30-16.00 uur) duurt. Start- en eindplaats is het Protestantse Kerkje in het centrum van Groesbeek. Vanwege Covid-19 vindt de wandeling ‘onder beperkende voorwaarden’ plaats en meelopen is op eigen verantwoordelijkheid. Deelname is gratis. Het dorp Groesbeek staat bekend om haar vele natuurlijke beken en poelen die door kwelwater uit de stuwwal worden gevoed. We starten om half elf zelfs bij de beek waarnaar Groesbeek is genoemd. Tijdens de tocht lopen we langs een aantal beken en poelen die met een knipoog naar de 'Groesbeekse bergen' ook wel als rivieren en meren gezien kunnen worden. Door de LBG-gidsen zal onderweg kort over natuur en historie verteld worden. Denk aan een lunchpakket en drinken voor een dag. De lunchpauze vindt plaats nabij natuurgebied De Bruuk, bij B&B Green Cottage.

t/m 30 augustus – Doolhofspel in het Afrika Museum
Iedere zomer organiseert het Afrika Museum een buitenprogramma voor kinderen. In het Doolhofspel ontdek je Afrikaanse weetjes en wijsheden en daarnaast kun je workshops blockprinten of waterdrum volgen. Vaak hoor je mensen over Afrika praten alsof het één groot land is, terwijl het een continent is met maar liefst 54 landen! Willie Wartaal daagt je uit het levensgrote Doolhofspel te spelen, dat deze zomervakantie in het museumpark staat. De kinderen ontdekken meer over landen, symbolen en kunst uit Afrika. Doe mee en ga op zoek naar Afrikaanse weetjes en wijsheden. Door het oplossen van vragen en het doen van opdrachten verzamel je een cijfercode. Lukt het jou om de code te kraken?
Het Doolhofspel is wekelijks van woensdag t/m zondag te spelen. Meedoen is gratis bij museumentree. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten, tijden en prijzen op www.afrikamuseum.nl. Het Afrika Museum bevindt zich aan de Postweg 6, Berg en Dal.

vanaf september - Blokfluitlessen in Ooij
De Stichting Muziekopleiding Ooij organiseert blokfluitlessen voor leerlingen van basisschool “Op Weg” in Ooij. Door middel van deze blokfluitlessen worden de basisbeginselen geleerd voor muziek maken, zoals leren noten lezen.
De lessen worden op maandagmiddag na schooltijd gegeven door muziek-docente Marjan Versteegen, voor groepen 4 en 5 van basisschool “Op Weg”. Ook kinderen die niet op basisschool “Op Weg” zitten, kunnen meedoen. Een cursus blokfluit spelen duurt 1 ½ jaar, daarna kunnen de leerlingen in een half jaar kennis maken met spelen op rietinstrumenten, koperinstrumenten en slagwerkinstrumenten, steeds onder leiding van een bevoegde muziekdocent. In september start een nieuwe cursus.
Meer informatie: muziekopleiding.ooij@gmail.com of 06 13688763.

t/m 31 oktober - Fietsen op het spoor
Met de fietstrein ontdek je de mooie grensstreek op een bijzondere manier. Tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleve fiets je een leuke route over een voormalige spoorrail. Een unieke route die je alleen met de fietstrein kunt maken. Je hebt de keuze uit de standaardfiets (2 tot 4 personen) en de clubfiets (9 tot 14 personen). Beiden staan garant voor een dag vol bewegen, beleven en ontdekken. Ideaal voor een familiedag, vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje! Je hebt de keuze uit twee mooie routes. De grenzeloze route leidt je van Groesbeek naar Kranenburg en terug. De uitgebreide route loopt van Kranenburg naar Kleve en terug. Wissel je activiteit af met een bezoek aan Groesbeek, Kranenburg of Kleve. Of reserveer een van onze arrangementen.
We raden aan vooraf te reserveren. Meer informatie en reserveringen: www.fietsenophetspoor.nl.

Mededelingen

Open rondleidingen Kasteel Wijchen in juli en augustus
In de maanden juli en augustus geven gidsen van Museum Kasteel Wijchen elke zondag rondleidingen door het kasteel. Vanaf 1 september is het kasteel niet meer toegankelijk wegens renovatiewerkzaamheden. Neem komende zomer dus nog gauw een kijkje in het museum. Ondanks zijn keurige renaissance uiterlijk heeft Kasteel Wijchen een lange en roerige geschiedenis achter de rug. Door de eeuwen heen is het decor geweest van strijd, verbannen liefde en koninklijk leven. De rondleiders vertellen alles over de geschiedenis van het kasteel en over de bewoners. De rondleiding is inclusief een bezoek aan de kasteelkelders. Uiteraard neemt het museum de coronamaatregelen in acht tijdens de rondleidingen. Elke zondag start er een rondleiding om 14.00 uur en om 15.00 uur. Max. aantal deelnemers per rondleiding 10 personen. De rondleiding is inbegrepen bij een museumticket. Wegens de coronamaatregelen is vooraf reserveren verplicht. Boek naast een museumticket ook een reservering voor de rondleiding. Voor informatie en prijzen zie de website www.museumwijchen.nl.

Digitale hulplijn in de zomer
Bibliotheek Gelderland Zuid heeft tijdens de coronacrisis een digitale hulplijn opgezet voor mensen met vragen over de computer, telefoon of tablet. Mensen die graag meer willen weten over bijvoorbeeld videobellen, e-books of WhatsApp kunnen bellen naar 024-3274999. Een ambassadeur van SeniorWeb beantwoordt de telefoon. In de maanden juli en augustus is de hulplijn bereikbaar op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Meer uitgebreide hulp met digitale zaken? Vanaf september start de bibliotheek weer met computercursussen, workshops en het Digitaal Café. Uiteraard wordt rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/digitaalvaardig.

‘Doe mee en plant! 100.000 bomen en struiken in Gelderland’
Vorig jaar deden maar liefst 263 enthousiaste deelnemers mee aan de plantactie ‘Doe mee en plant! 100.000 bomen en struiken in Gelderland’. Zij plantten samen 122.733 struiken en 1200 bomen op hun eigen grond. Over een periode van 50 jaar wordt hiermee ruim drieduizend ton CO2 vastgelegd. Met de aanplant van al deze extra bomen en struiken zetten we samen de stap naar een energieneutraal Gelderland. Wegens de enorme belangstelling van bewoners voor een mooier landschap en een beter klimaat organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) opnieuw de actie. De 100.000 bomen en struiken kunnen aankomend plantseizoen aangeplant worden door middel van drie regiogebonden acties, te weten: herstel van coulissenlandschap in de Achterhoek, aanplant van heggen en hagen in het Rivierengebied en herstel van houtsingels op de Veluwe. Daarnaast start provinciaal de actie voor de aanplant van schaduwbomen voor vee.
Op de website vindt u meer informatie over de acties en een aanmeldformulier. Na aanmelding ontvangt u een automatische bevestiging. Een adviseur van SLG neemt uw aanmelding in behandeling. U ontvangt van de adviseur per e-mail een overzicht van het assortiment. Hierbij ontvangt u ook aanplant- en onderhoudsinstructies. De beplanting kunt u ophalen op een feestelijke uitdeeldag in het najaar van 2020. U moet de beplanting daarna zelf aanplanten en onderhouden. De beplanting is tegen een voordelig tarief te bestellen dankzij een subsidie van de provincie Gelderland en mits u aan de voorwaarden voldoet. U betaalt voor een boom € 7,50 en voor bosplantsoen € 0,25 per struik. In de voorwaarden voor deelname staat aangegeven wanneer de uitdeeldag in uw regio plaatsvindt.
Kijk voor meer informatie, het aanmeldformulier en de voorwaarden op:
https://landschapsbeheergelderland.nl/100-000-bome...
Dit initiatief wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.