Zo Zondag

We blikken vooruit op de activiteiten in de regio. Een concert, bingo, wandeltocht, excursie of cultuuruitstapje? We voorzien je van inspiratie. Natuurlijk afgewisseld met een prettige zondagochtend-muziekmix.

Presentatie: Berry Joosten

Agenda voor zaterdag 16 nov. t/m zondag 17 nov.:

t/m 17 november - Expositie in Heumen
t/m 17 november is er in het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen een tentoonstelling met werk van Jac Maris en Gab Smulders. De tentoonstelling maakt deel uit van de grote Market Garden herdenkingen in onze regio. De Tweede Wereldoorlog heeft een enorme impact gehad op het leven van Jac Maris. Hij was actief in het verzet, werd geëerd in kringen van oud-verzetstrijders en kreeg na de oorlog vele opdrachten voor het maken van verzetsmonumenten. Het museum brengt met foto’s, kunstwerken en documenten deze bewogen fase uit zijn leven in beeld. Heel anders is het verhaal van Gab Smulders, die een generatie jonger is. Hij beleefde de oorlog als jongetje van 9 tot 14 jaar, maar heeft de herinnering daaraan altijd meegedragen. In de jaren tachtig is hij de kunstenaar geweest die vorm heeft gegeven aan de diorama’s van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, die het bekende beeldje van de paratrooper maakte en van wie werk is geschonken aan generaal Gavin. Een aantal van zijn ‘oorlogswerken’ worden in het museum getoond. Meer info: www.marishuis.nl. Ateliermuseum Jac Maris bevindt zich aan de Looistraat 57 in Heumen en is geopend op woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

16 november – Poëziewandeling in Nijmegen
Met gids Meja Spaargaren wandelen langs gedichten. Elke derde zaterdag neemt een gids van het Poëziecentrum Nederland, gevestigd achter in de bibliotheek Mariënburg, u mee door de binnenstad. Het is een mooie route langs poëzie speciaal geschreven voor de betreffende plek of voor de stad. Meja Spaargaren is het deze keer die de onlangs ook nog eens vernieuwde route loopt. U komt met haar langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten daar zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad en kunt u meelezen, andere worden u ter plekke voorgelezen en toegelicht. Alle gedichten zijn afgedrukt in een speciale bundel die bij de wandeling hoort. Daar staat ook de route in. We starten zaterdag 16 november om elf uur vanuit het Poëziecentrum Nederland. Voor € 10,00 kunt u mee (inclusief gids, route en gedichtenbundel). Met de papieren wandelgids à € 7,50 is de poëzieroute ook op eigen gelegenheid te lopen. De wandeling kunt u desgewenst vooraf reserveren, via poeziecentrumnederland@gmail.com.

15 & 16 november – Try out Geubels en de Hollanders
Philippe Geubels, de grappigste Vlaming van dit moment, komt naar de Lindenberg met een try-out van zijn nieuwste tv-programma Geubels en de Hollanders. Een programma voor Nederlanders, over Nederlanders. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 november is Geubels met zijn programma te zien in het Lindenberg Theater in Nijmegen. De hele wereld kent onze tulpen en "tradities" zoals het gedoogbeleid. Maar hoe kijkt Philippe daar tegenaan? Nou, door zijn kenmerkende zwarte bril en met gortdroge humor natuurlijk! Neem een kijkje in de spiegel die hij voorhoudt, want het is gegarandeerd een spiegel om te lachen. Meer informatie en kaartverkoop: www.delindenberg.com.

16 november – Late Harvest in de Mallemolen
Zaterdag 16 november vanaf 20.30.u. speelt de formatie “Late Harvest” in het theatercafe van De Mallemolen. In een vol theatercafe was hun debuut optreden vorig jaar een groot succes. De band bestaat uit vier muzikanten; Ruud Emonts (bas en zang), Pieter Harts (gitaar en zang), Tom Peters (gitaar) en Willy Hopman (drums en zang). Vier muzikanten die de draad enkele jaren geleden weer hebben opgepakt en onder de naam “Late Harvest” verder zijn gegaan. Het repertoire ligt in hun “roots”. Muziek uit hun jeugd jaren, de sixties bestaat uit veel nummers van Neil Young, The Eagles en Pink Floyd. De toegang is gratis. Aanvang 20.30 uur. Meer informatie: www.mallemolengroesbeek.nl.

16 november – Griezeltocht Leuth
In de polders rondom Leuth hebben zich vroeger raadselachtige taferelen afgespeeld. Zo hadden we vroeger de buurtschappen “De zandbult”, ”Mosqouw” en “Estul”. De buurtschap Estul lag vroeger midden in de driehoek Zyfflich, Mehr en Leuth, maar wel aan de Hollandse kant van de grens. Estul was vooral bekent om het gesticht wat er stond. Maar over Estul werd ook heel minachtend gesproken, omdat er meer vreemde figuren woonden. De buurtschappen rondom Leuth zijn in der tijd bijna allemaal verdwenen. Enkele staan nog op de kaart zoals Erlecom, Wercheren en ’t Zeeland. Maar van Estul zijn alleen de roemruchte verhalen rondom het gesticht overgebleven. Tot op de dag van vandaag schijnt het op die bewuste locatie bij weer en ontij te wemelen van de ontzielde geesten en gedaantes… Heb je ook weer zo’n zin in een avondje griezelen? Zet in je agenda 16 November, Leuthse Griezeltocht. Voor deelname meld je aan op de site www.griezeltochtleuth.nl.

16 november – Whiskyproeverij in Kerstendal
The Ultimate Whisky, die wilt u toch ook komen proeven. Dat kan op 16 november vanaf 19.30 uur in Dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. De kosten bedragen 30 euro p.p. en aanmelden kan via www.aanmelden.kerstendal.nl. The Ultimate Whisky is ontstaan in 1994, toen Han en Maurice van Wees voor het eerst hun mooiste vaten Single Malt selecteerden om te laten bottelen. De whisky wordt non-chill-filtered gebotteld worden en er wordt geen caramel toegevoegd, hierdoor blijft alle oorspronkelijke smaak achter en komt de kleur altijd overeen met het oorspronkelijke vat. Het assortiment bestaat altijd uit ongeveer 18 bottelingen, uit alle regio’s van Schotland. Verder zijn er ook een aantal “Rare” bottelingen. Sinds 1994 zijn er meer dan 300 Malts gebotteld onder The Ultimate Label. En uit deze serie bottelingen worden er 8 à 9 geselecteerd die we laten proeven op 16 november. Wijnkoperij Jos Peters uit Beek verleent hier zijn medewerking aan en de opbrengst gaat naar de Toek Toek.

16 november - Open rondleiding tentoonstelling “Vrij!”
Zaterdag 16 november 2019 geven gidsen van Museum Kasteel Wijchen een rondleiding door de tentoonstelling “Vrij! Wijchen herdenkt ’40-’45.” “Vrij!” vertelt het oorlogs- en bevrijdingsverhaal van bewoners van Wijchen en omgeving. Hoe hebben zij het offensief ervaren? Met bijzondere objecten, foto’s, filmbeelden en ooggetuigenverslagen geeft de tentoonstelling een lokale kijk op de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Hoe is het om vlak achter de frontlinie te leven? Wat schrijft de Wijchense Marie van Kessel in haar dagboek? De persoonlijke verhalen van Wijchenaren laten ook zien dat het leven in de jaren na de bevrijding niet altijd gemakkelijk was. Praktische zaken als woningnood en voedselschaarste dienen zich aan en natuurlijk moet men de herinneringen aan de oorlog een plek geven. Onze gidsen nemen u mee op een ‘special tour’ door de tentoonstelling. Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen, vol is vol. De rondleiding is op zaterdag 16 november om 14.00 uur en is inbegrepen bij een museumticket. Meer informatie: www.museumwijchen.nl.

16 & 17 november – Carnaval in Ooij
In het weekend van 16 en 17 november zijn er weer volop carnavalsactiviteiten in dorpshuis de Sprong te Ooij. Zo is er op zaterdagavond de pronkzitting met het afscheid van Prins Erwin de Zelfverzekerde en de bekendmaking van de nieuwe carnavalsprins. Op zondagmiddag is de prinsenreceptie van 15.00.u. tot 17.30.u. in de Sprong.

16 & 17 november- Timia Rugenbrink exposeert in Persingen
Timia Rugenbrink exposeert een flink aantal werken binnen het thema 'Schoonheid en Troost ' in het Kerkje van Persingen op 16-17 november van 11.00 - 17.00 uur. In een omgeving zo heel passend bij het thema worden werken getoond die soms overduidelijk het thema raken en soms misschien enkel in detail. Breed binnen het thema passend zijn de werken een beeldende invulling in een oprechte poging het persoonlijke een herkenbaarheid te geven voor een ieder. Het spanningsveld tussen wat privé-emoties zijn en wat wij allen kunnen ervaren is op het scherpst van de snee uitgevoerd. Boven de emotie staat een beeldende kwaliteit wat aan het thema Schoonheid en Troost zeker kracht en intensiteit toevoegt. Een diversiteit aan disciplines en stijlvormen zijn vertegenwoordigd op de tentoonstelling; schilderen, tekenen, textiel, fotografie en boetseerwerk. Allen duidelijk van één hand, het kenmerkend handschrift en de eigen blik op het gewone en bijzondere om ons heen.

17 november - Formule 1 kijken in De Vriendenkring
Ook zo benieuwd hoe Max Verstappen het deze keer gaat doen? Kom dan op deFormule 1 zondagen de GP’s van het seizoen bekijken in De Vriendenkring in Leuth. De vernieuwde Vriendenkring biedt de bezoekers meer dan alleen beeld en geluid vanaf een groot TV scherm. De bar en keuken zijn altijd open. De deuren openen een half uur voor aanvang Grand Prix. De entree is natuurlijk gratis! Vandaag ben je welkom vanaf 17.30 uur. Devolgende en tevens de finale is in Abu Dhabi op 1 December ook danFormule 1 kijken in de Vriendenkring. De zaal is dan open vanaf 13.30uur.

17 november - Winterbloei: Een literair programma
Bibliotheek Leuth organiseert op zondagmiddag 17 november in samenwerking met het kulturhus het programma Winterbloei. Tijdens deze middag zullen teksten van Jan Wolkers worden voorgedragen, afgewisseld met muziek van Marieke van Ruitenbeek. Het programma sluit aan bij de bibliotheekcampagne Nederland Leest, die dit jaar in het teken staat van Jan Wolkers en duurzaamheid. Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, is het boek ‘Winterbloei’ de hele maand gratis verkrijgbaar in de bibliotheek. Tijdens het programma Winterbloei in het kulturhus van Leuth wordt een selectie van de teksten van Jan Wolkers voorgelezen. De teksten worden afgewisseld met een muzikaal optreden van Marieke van Ruitenbeek. De deuren gaan op 17 november om 14.00 uur open. Bezoekers worden ontvangen met een kop koffie of thee met taart naar keuze. Om 14.30 uur begint het programma met een interview met de winnaars van de Scholieren-Voorleeswedstrijd 2019. Daarna wordt er in twee fases voorgelezen en elk deel wordt afgesloten met een optreden van Marieke. Na afloop krijgt iedereen een gratis exemplaar van Winterbloei mee naar huis. Het programma duurt tot circa 16.30 uur. De organisatie wil graag weten op hoeveel gasten zij kan rekenen. Daarom graag aanmelden vóór 13 november door een mailtje te sturen naar leuth@obgz.nl. of telefonisch 06 18514735. De entree van € 5,- kan bij binnenkomst worden voldaan. Zonder aanmelding is de entree op de dag zelf € 7,50.

17 november – Bridgen voor UNICEF
Voor de zesde keer organiseert UNICEF door heel Nederland Harten Troef voor kinderen. Op meer dan vijftig plekken, waaronder in de regio Nijmegen zullen bridgespelers meedoen aan het landelijke bridgetoernooi. Dat is elk jaar rondom 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind. In de regio Nijmegen vindt de bridgedrive plaats op zondag 17 november a.s. in Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal, vanaf 9.30 uur tot ongeveer 17.00.uur.
Bridgen voor UNICEF gebeurt op een groeiend aantal plaatsen in Nederland. Iedere bridger die wil kan meedoen. Bridge is een goede hersentraining en de inspanning geeft ontspanning. Mensenkunnen gezellig samenkomen én het is voor een goed doel.
De Nederlandse Bridgebond ondersteunt het evenement. Lokale ondernemers hebben voor het evenement, ook in de regio Nijmegen, al mooie prijzen ter beschikking gesteld.
Het doel van Harten Troef dit jaar is het bijeenbrengen van geld voor innovatief onderwijs voor jongvolwassenen in Jordanië. Dit om de jeugdwerkloosheid in verschillende gebieden tegen te gaan. Voor meer informatie of aanmelden: unicefbridgenijmegen@gmail.com.

17 november – Eetcafe bij de Treffers
Op 17 november vindt bij de Treffers de 3e editie plaats van het Eetcafe. Wil je genieten van een driegangenmenu in Afrikaanse sfeer en tevens een goede bijdrage leveren reserveer dan een plaats via eetcafe@detreffers.nl. Het diner begint om 18.00.u, u bent welkom vanaf 17.00.u. De kosten bedragen 25,- per persoon.

17 november – De Dag van de Inspirerende Film in LUX
De films A Tale of Three Sisters en Take Me Somewhere Nice staan centraal op de 21e editie van de Dag van de Inspirerende Film op zondag 17 november. Dit eendaagse filmfestival is een initiatief van Het Filmgesprek en het Han Fortmann Centrum in samenwerking met filmtheater LUX in Nijmegen. Thema van de filmdag is: Waar ben je thuis? Door migratie, vlucht, oorlog en armoede zijn veel mensen in deze wereld niet meer op ‘hun’ plek. Maar wat gebeurt er als ze weer ‘thuis’ komen? Beide films laten op indringende wijze zien hoe geboortegrond en geboortehuis dan evenzeer aantrekken als vervreemden. Overal nergens thuis. Naar aanleiding van de twee films zal het thema Waar ben je thuis? met het publiek worden uitgediept met behulp van een filmgesprek. Deze zullen worden geleid door respectievelijk Rolf Deen, theoloog en filmkenner, en Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl.

17 november- Jubileum-mis met St.Cecilia & Vivace
Zondag 17 november wordt de Heilige Mis in de millingse kerk muzikaal opgeluisterd door twee jubilerende verenigingen uit Millingen aan de Rijn. Fanfare Sint Cecilia bestaat 100 jaar en Zangvereniging Vivace 50 jaar. Daarom kunt u opnieuw genieten van de Missa Sancta Cecilia, gecomponeerd door Jacob de Haan, uitgevoerd door een ensemble van St. Cecilia samen met het koor. Daarnaast speelt het ensemble van Sint Cecilia, onder leiding van dirigent Dick Bolt, meerdere muziekstukken, waaronder Jupiter Hymn van Gustav Holst. Vivace, onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel, onder andere het Ave Verum van Mozart. Wouter Broens begeleidt het koor op piano en orgel. De mis begint om 11 uur.

17 november - Sinterklaasintocht in Groesbeek.
Ondanks wat perikelen vooraf is de Sinterklaasintocht in Groesbeek nu toch een feit, de Goedheiligman zal op zondag 17 november aankomen bij de Kringloop Sint Michael op de Industrieweg 19 in Groesbeek. Toen het er naar uitzag dat Sinterklaas dit jaar Groesbeek voorbij zou rijden is op initiatief van André Brouwer van de Kringloop en Mike Kuperus van MPK Evenementen gezorgd dat dit voorkomen kon worden. Na een oproep op Sociale Media boden zich spontaan heel veel vrijwilligers zich aan om dit kinderfeest te ondersteunen, zo zullen er die dag een dansschool, muzikaal duo alsmede een dweilorkest acte de présence geven om het feest compleet te maken. Sinterklaas zal rond 14.00 uur welkom worden geheten door Wethouder Irma van de Scheur van de Gemeente Berg en Dal. Het voorprogramma start om 13.00 uur en daarna zal Sinterklaas zijn intrede doen, dan volgt er nog een feestje, op een nu nog geheime locatie, met ter afsluiting een Meet en Greet en fotomomentje met Sint of zijn Pieten.

17 november - Seniorenlunch
Zondag 17 november organiseert men weer een gezellige seniorenlunch in de Mallemolen in Groesbeek. Het betreft een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren met muziek van Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers kunnen zich telefonisch (tussen 09.00 en 12.00 uur) aanmelden tot uiterlijk vrijdag 15 november 12.00 uur. De kosten voor de lunch bedragen € 12,50 incl. één consumptie naar keuze. De lunch begint om 12.00 uur en iedereen is van harte welkom.

17 november – Filmvoorstelling in de Mallemolen
Op zondag 17 november om 11.00 uur wordt in De Mallemolen in Groesbeek de film over Papoea Nieuw Guinea van filmmaker Jan Driessen vertoond. Op het eiland Biak worden bezoekers met dans en muziek ontvangen. Daar is o.a. een grote vismarkt met bijzondere soorten. Met een prauw gaan we naar het eilandje Japen daar worden we door de bewoners onthaald en getrakteerd op een lekkere visbarbecue. Op de terugweg worden we overvallen door slecht weer, maar de schipper Julius, brengt ons zonder kompas veilig terug in Biak. We bezoeken de stad Manokwari en de sloppenwijk in het stadje Sentanie. Daarna vliegen we over de bergtoppen naar de Baliem vallei in Nieuw Guinea, en gaan daar op zoek naar de Dani-stam die diep in het oerwoud leeft.

17 november – Archies’s Grand Adventure op het Zalmpodium
Archie's Grand Adventure speelt vanmiddag vanaf 14.00 uur in het kerkje aan de Zalmstraat 8 in Millingen aan de Rijn. De toegang is zoals altijd gratis. Wel doet na afloop de bekende hoge hoed zijn ronde voor een vrijwillige bijdrage. Archie's Grand Adventure is een vrij jonge Nijmeegs-Utrechtse indie-folkband, bestaande uit: Jan Hendrik Venhuizen(gitaar, zang), Stijn van den Bogaard (bas), Saro Lozano Parra (zang) en Jelle van Aanholt (zang, gitaar, mandoline). Ze schrijven eigenzinnige meerstemmige liedjes, geïnspireerd door artiesten als Crosby, Stills & Nash, Simon & Garfunkel en Elbow. Zij speelden al in de grote Domkerk in Utrecht in het kleine Torpedotheater in Amsterdam en nu dus ook in het Zalmkerkje in Millingen aan de Rijn.

17 november - Sinterklaasintocht Millingen
Vanmiddag rond 14.30.u. zal de stoomboot aanleggen bij de Loswal. Vanaf daar gaan Sint en Pieten de kinderen voor in een optocht naar de Sporthal. Daar aangekomen is er een groot feest met alle kinderen. Voor de kinderen van groep 1 t/m 8 heeft Sinterklaas een lekkere verrassing meegebracht.

17 november – Publieksexcursie Landschapsbeheer Groesbeek
Vanmiddag zal de laatste publieksexcursie van Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) in het jaar 2019 plaatsvinden. We gaan dan wandelen in het Kraaiendal, een prachtig bosgebied in de buurt van het Maldense Zweefvliegveld. De start is om 14.00 uur op het parkeerterrein tussen spoorlijn en boscafé Zweef-Inn, Groesbeekseweg 55a in Malden. Het einde zal even na 16.00 uur zijn. Deelname aan deze wandeling is gratis. Paddenstoelen en herfstkleuren zorgen doorgaans voor een feestelijk bos, ook in de 1e helft van november. Maar of het na zo’n langdurige en warme zomer ook zo zal gaan, dat weet je vooraf niet.