Zo Zondag

We blikken vooruit op de activiteiten in de regio. Een concert, bingo, wandeltocht, excursie of cultuuruitstapje? We voorzien je van inspiratie. Natuurlijk afgewisseld met een prettige zondagochtend-muziekmix.

Presentatie: Berry Joosten

Agenda voor zaterdag 8 december en zondag 9 december:

7, 8 & 9 december – Kerst in Kloster Graefenthal
Ook dit jaar verandert de schilderachtige omgeving van Klooster Graefenthal van 7 tot en met 9 december a.s. in een sprookjesachtige kerstwereld, waar u voor een uitje voor Kerst aan het juiste adres bent. Direct achter de poortboog duiken bezoekers door knetterende vuurkorven, fakkels en kaarslicht in een unieke atmosfeer met een mix van traditionele en middeleeuwse houten kraampjes met ambachtelijke cadeaus. Ook in het klooster worden jong en oud geprikkeld. Geniet van minstrelen, brassbands, koren en vuurshows en laat u de glühwein, warme chocolademelk en heerlijke gerechten goed smaken.
De openingstijden zijn als volgt:
Vrijdag 7 december: 17:00 - 21:00 uur
Zaterdag 8 december: 12:00 - 21:00 uur
Zondag 9 december: 11:00 - 18:00 uur
U vindt Kloster Graefenthal aan de Maasstraße 48 in Goch-Asperden. Meer informatie: www.kloster-graefenthal.de.

8 december - Vinylavond in Kekerdom
Zaterdag 8 december is het weer zover, dan wordt de oude vinylcollectie van Jongerencentrum Tjoeki-Tjoeki weer van zolder gehaald. Het belooft weer een gezellige avond te worden, met muziek uit de jaren '60, '70 en '80 van de vorige eeuw. Struin zelf door de platencollectie en zoek je favoriete platen uit. Natuurlijk mag je ook je eigen vinyl (singles en lp's) meebrengen. Je bent welkom, zaterdag 8 december vanaf 20.00.u. in zaal UNA in Kekerdom. De entree is vrij !

8 december – Repaircafe Groesbeek
Op zaterdag 8 december van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek. Ook deze maand doet RepairCafé Groesbeek weer mee met de fietsverlichtingsactie van de ANWB. In deze donkere maanden is een goede verlichting op de fiets van groot belang voor de veiligheid op straat. De doelgroep die de ANWB hierbij vooral voor ogen heeft zijn de scholieren die naar het voortgezet onderwijs gaan. Tevens een uitgelezen mogelijkheid om de fietsreparateurs naar andere problemen aan de fiets te laten kijken en zo mogelijk te laten repareren. Hier zijn geen kosten aan verbonden, behalve de aan te brengen nieuwe onderdelen. Deze zijn voor eigen rekening. Daarnaast wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. In het repaircafé staan onze vrijwilligers voor u klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk e.d. Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. U kunt bij hen terecht met vragen over de werking van uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. Wij adviseren u graag en zo mogelijk voeren wij dit ook voor u uit. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. Ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, tel. (06) 10 47 45 89. Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht.

8 december - Inschrijven Dropping Germania
Vanaf zaterdag 8 december, 10:00 uur kan men zich weer inschrijven voor de dropping van VV Germania die zal plaatsvinden op zaterdag 5 januari. Inschrijfformulieren zijn te downloaden op www.germaniagroesbeek.nl. en te verkrijgen in het clubhuis van Germania. De adressen waar de formulieren kunnen worden ingeleverd staan op het inschrijfformulier. Voorkeur starttijd wordt bepaald naar volgorde van inschrijving. De Germania-dropping is na bijna 20 jaar uitgegroeid tot de grootste en leukste van de regio waarbij de groep van Frank Koppes haar titel zal moeten verdedigen. De komende editie belooft volgens de organisatie weer een leuk spektakel te worden en uiteraard zal ook worden gezorgd voor de inwendige mens. De droppings-commissie is al weer geruime tijd bezig met de voorbereiding en hoopt inderdaad aan bovengenoemde verwachtingen te kunnen voldoen. Wat kunnen ze nu al zeggen over deze editie: ‘Zorg in ieder geval voor stevig schoeisel, een zaklantaarn en een goed humeur’. Groepen moeten bestaan uit minimaal acht en maximaal uit zestien personen. De minimumleeftijd van deelname is 16 jaar en de deelnamekosten bedragen dit jaar 8,50 euro per persoon.

8 december – Repaircafe Beek
In december gaan de kerstlampjes weer aan, maar werken die nog goed? Zo niet, laat het dan nakijken op 8 december bij het Repair Café in Beek. Van 11:00-14:00 in het Kulturhus in Beek. We helpen je ook met reparaties aan kleding en elektrische apparaten. Lijmklusjes en kleine reparaties aan fietsen en rollators behoren ook tot de mogelijkheden. Samen met de deskundige reparatievrijwilligers gaan we zoveel mogelijk spullen van de afvalberg redden. Ook wie niets heeft om te repareren, is van harte welkom voor een gezellig praatje. Voor meer informatie: Ruud Jansen 024 6843969 repaircafebeek@upcmail.nl. Repair Café Beek wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers.

8 december – Schrijfmarathon Amnesty International
Elk jaar rond 10 december (dag voor de rechten van de mens) laat Amnesty International honderden mensen in de pen klimmen. Overal ter wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Ook dit jaar vindt de Amnesty Schrijfmarathon bij jou in de buurt plaats en wel op zaterdag 8 december in de Bibliotheek Gelderland-Zuid in het Kulturhus van Beek. Je kunt daar tussen 11.30 en 13.30 uur terecht om een of meer brieven te schrijven. Er liggen voorbeeldbrieven klaar en wij zorgen ook voor koffie en thee. Voor deze Schrijfmarathon zijn tien mensen gekozen voor wie Amnesty speciale aandacht vraagt. Die extra aandacht helpt om hen vrij te krijgen of te zorgen voor gerechtigheid. De brieven zijn gericht aan de autoriteiten in het land van de mensen voor wie er wordt actiegevoerd. Ook worden kaarten en brieven geschreven aan de slachtoffers van mensenrechtenschendingen zelf. Morele steun is voor hen enorm belangrijk. Voor meer informatie: Bert Vendrik, coördinator Amnesty aktiviteiten Beek e.o. 06 389 321 13

8 & 9 december - Kerstmarkt Persingen
Traditioneel organiseert de Stichting Kerkje van Persingen een kunstzinnige tweedaagse kerstmarkt in het weekend van 8 en 9 december van 11:00 – 17:00 uur. Negen geselecteerde exposanten presenteren een gevarieerd aanbod van ambachtelijke en artistieke werkstukken met o.a. schilderijen, keramiek, weeftechniek, textiele handwerken, sieraden en zilversmeedwerk. In de gezellige ambiance van het kerkje van Persingen bent u van harte welkom. Gratis entree.

8 & 9 december - Nikolausmarkt Kranenburg
Ook dit jaar wordt in Kranenburg weer de traditionele Nikolausmarkt georganiseerd, traditioneel in het 2e weekend van de Advent, dit jaar op 8 en 9 december. De markt vindt plaats in het centrum van Kranenburg, op de Mühlenstraße en in het Gemeentehuis. Nikolaus komt op zondag rond 16.00.u. langs in zijn koets met verrassingen voor de kinderen. Openingstijden: zaterdag van 14 tot 21.00.u. en zondag van 11 tot 19.00.u.

9 december – Huiskamerconcert in de Theetuin
Zondag 9 december vanaf 10.00.u. vindt de eerste van een nieuwe serie 'Huiskamerconcerten Plus!' plaats in het café van de Millinger Theetuin. Duo Leeghwater, bestaande uit altvioliste Marieke Weenink (o.a. Het Gelders Orkest) en fluitiste Marieke Franssen (o.a. Nieuw Ensemble Amsterdam) vertolken klassieke composities voor altviool en fluit terwijl ondertussen een uitgebreid ontbijt wordt geserveerd. De ochtend wordt ingeleid en gepresenteerd door Ron Vervuurt. Meer informatie en aanmelden: www.millingertheetuin.nl

9 december – Kerstconcert Paniek en van Wageningen
Vocaal Ensemble Paniek en organist Cor van Wageningen treden op zondag 9 december vanaf 15.30.u op in de Beekse Bartholomeuskerk. Het duurt nog wel even tot Kerstmis, maar waarom niet nu al van die zalige kerstsfeer genieten? Luister naar feestelijke composities van Johannes Eccard en Jacobus Gallus. De zoete tederheid in wiegeliedjes van William Byrd, Eurico Carrapatoso en de traditionals uit Tirol en Ticino. De eeuwenoude kerstteksten die in de werken van James MacMillan, Howard Skempton en Paul Hillier een eigentijds geluid krijgen. Ook het Lindsen-orgel deelt, met Cor van Wageningen als bespeler, in de feestvreugde. Meer info: www.vocaalensemblepaniek.nl

9 december – singer-songwriters in de Waard van Kekerdom
De liederenmakers Eric van Grootel en Klausing treden zondag 9 december om 16 uur op in de Waard van Kekerdom. Met Vincent's Sterrenlied heeft Eric liederen gecreëerd uit fragmenten van de briefwisselingen tussen Vincent en zijn broer Theo van Gogh. Van Gogh's vrijheidsdrang, levenslust en dromen van sterren klinken op. In zijn Duitstalige liederen heeft Klausing een speelruimte voor gitaar en zang gevonden. Met subtiel gitaarspel en intentionele zang geeft hij expressie aan eigen teksten. Thema's van zijn liederen zijn o.a. de verbinding met de natuur, onthaasting en je eigenheid leven. De entree is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie: www.harteklank.nl.

9 december - Flos Campi in Molenstraatkerk Nijmegen
Op zondag 9 december vieren het koor en orkest van Flos Campi hun 55-jarig jubileum in de Molenstraatkerk in Nijmegen. Tijdens dit concert wordt een bijzonder stuk uitgevoerd: de Ouverture Noviomagum van de Nijmeegse componist J.C. Boers, gecomponeerd ter gelegenheid van de opening van de Nijmeegse spoorbrug in 1878. Flos Campi zal dit weinig uitgevoerde stuk eindelijk weer ten gehore brengen. Het belooft verder ook een muzikaal veelzijdige middag te worden. Het orkest speelt onder leiding van Dick Bolt werken van Mozart en Grieg. Koor en orkest voeren samen drie delen uit van Edward Elgar’s ‘From the Bavarian Highlands’ en het koor zingt onder leiding van Paulien Roos een prachtig programma. Bij enkele stukken worden ze begeleid door een strijkersensemble van het orkest. Zondag 9 december vanaf 14:00 uur in de Molenstraatkerk in het centrum van Nijmegen. Meer informatie en kaartverkoop: www.floscampi.nl.

9 december – Muziek in Hortus Nijmegen
Stefan van de Sande reist als Troubadour & Songwriter door Europa. Zijn autobiografische liedjes brengen hem naar verre oorden. Met gitaren, tenten en een oude volkswagen gaat hij naar de mensen toe om hen te laten delen in wat hem beweegt en wat hij ziet en voelt. Door zijn warme stem en zijn rustgevende melodieën stelt hij de luisteraar op het gemak. Naast liedjesschrijver is hij ook verteller en natuurliefhebber. Door de omstandigheden heeft hij geleerd om te denken in mogelijkheden en kansen. De rust, de vrijheid en de natuur klinken door in zijn repertoire, maar ook het leven van een man met verlangens en zorgen. Stefan toert met zijn nieuwe CD Moon Light, die zestien liedjes bevat waarvan verschillende gaan over de belevenissen in de nacht, bij maanlicht. Maar ook levenswijsheden en bijzondere ontmoetingen hebben een plaats gekregen. Een optreden met Stefan van de Sande is zitten, genieten en luisteren naar een authentiek mens die met liefde en passie zijn leven leeft. Te beluisteren: Zondag 9 december vanaf 14.00.u. in de Hortus Nijmegen aan de d’Almarasweg. De entree is gratis, maar na afloop gaat de pet rond. Meer info: www.stefanvandesande.nl.

9 december - Beleef de Waal in stilte
De Bastei organiseert op zondag 9 december een avontuurlijke struintocht in stilte langs de Waal. De uitzonderlijk lage waterstand maakt het mogelijk om stukken langs de rivier te verkennen waar normaal gesproken niemand kan komen. Zet al je zintuigen open en beleef de uiterwaarden op een bijzondere manier, vol aandacht, in stilte, al struinend. Onderweg ontvang je een paar aandachtsoefeningen die je daarbij kunnen helpen. Na afloop is er gelegenheid om in het restaurant van De Bastei ervaringen uit te wisselen en deel te nemen aan een lunchbuffet à € 7,50 (vegetarisch, broodjes, soep, koffie en thee). De struintocht begint om 10.00 uur bij de entree van de Bastei en eindigt daar uiterlijk om 13.00 uur. Denk aan kleding en schoeisel die passen bij het karakter van de wandeling en de weersomstandigheden. De begeleiding is in handen van Ineke Schaper, professioneel struincoach. Deelname kost € 5,00. Graag vooraf aanmelden via www.debastei.nl/beleefdewaal. De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.

9 december – Ierse sessie in Malden
20 jaar geleden werd in De Muse in Malden begonnen met Ierse sessies. Het was een van de eerste Ierse sessies in ons land. Dit soort sessies is altijd populair gebleven. De ballads, pub songs, jigs en reels uit Ierland blijven sfeer geven. Na een lange onderbreking komt de Ierse sessie weer terug in De Muse. Green Galore, dat zeven jaar lang maandelijkse sessies organiseerde in Nijmegen, heeft besloten de sessies te verplaatsen naar Malden, al zullen ze daar niet maandelijks plaatsvinden. De eerstvolgende sessie is op zondag 9 december van 15.00 tot 17.00 uur in De Muse, Kerkplein 12. Het is een sessie en geen optreden, dus iedere muzikant die Iers (en/of Schots) kan spelen is van harte welkom met zijn of haar instrument te komen meespelen. Dat geldt ook voor zangers/zangeressen. En bij muziek hoort publiek. Komt allen naar de Muse op 9 december. En schrijf ook de volgende data vast op: zondag 10 februari, zondag 9 juni en zondag 11 augustus. Toegang gratis.

9 december - Kerstmiddag in voorzieningenhart Op de Heuvel
Op zondag 9 december is er een kerstmiddag voor iedereen die houdt van muziek, een hapje (o.a. lekkere verse oliebollen), een drankje èn gezelligheid in kerstsfeer. Perry Stekhuizen, smartlappenkoor de Kleppers en Theo van Blitzz komen voor u optreden. Deze middag vindt plaats in voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat in Groesbeek. De entree is gratis.

9 december – Kerstmiddag in de Meent
Op zondag 9 december organiseert Kringloop Groesbeek in samenwerking met AH Groesbeek een middag voor ouderen in Het Trefpunt in de Meent. De middag duurt van 13.30.u. tot 17.30.u. met muziek, een hapje en een drankje. Opgeven is wel nodig want vol is vol.

9 december – Expositie Vleugels uit het verleden
In september bestond het vliegtuigmuseum R’Evolutie 20 jaar. Daarom is op zondag 9 december nog de expositie te zien: ‘Vleugels uit het Verleden’ Deze expositie omvat bijna alle vliegtuigen welke ooit het luchtruim hebben gekozen. Maak een ontdekkingstocht door het museum en verbaas u over wat er mogelijk was en is. Vanaf de Kitty Hawk waarmee de gebroeders Wright in 1903 het tijdperk van de luchtvaart inluidden tot de meest moderne Stealth-straaljager. Bekijk beroemde vliegtuigen zoals de Spin waarmee Anthony Fokker in 1911 rond de Sint Bavokerk in Haarlem vloog, de Dakota, Constallation en de Concorde. Maar ook bekende vliegtuigen uit de 2e Wereld oorlog zoals de Spitfire en de Mustang. Allemaal pareltjes uit de geschiedenis van de luchtvaart. Laat u verbazen in dit unieke museum met de grootste en meeste veelzijdige collectie modelvliegtuigen in Nederland, welke boeiend is voor jong en oud. Ook de luchtlandingen van Market Garden zijn in het museum te beleven! Museum R'Evolutie is gevestigd aan de Griegstraat in Nijmegen (dit is aan de achterzijde van de AH aan de Daalseweg) en geopend op elke tweede zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.