Zo Zondag

We blikken vooruit op de activiteiten in de regio. Een concert, bingo, wandeltocht, excursie of cultuuruitstapje? We voorzien je van inspiratie. Natuurlijk afgewisseld met een prettige zondagochtend-muziekmix.

Presentatie: Berry Joosten

Agenda voor zaterdag 11 mei en zondag 12 mei:

10 & 11 mei – Plantjesverkoop De Veldruiters
Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei houdt ponyvereniging De Veldruiters weer haar jaarlijkse plantjes verkoop op het parkeerterrein voor de Albert Hein in Millingen. Net als voorgaande jaren kan men de enige ponyvereniging binnen de gemeente steunen door met de aangeboden planten huis en tuin op te vrolijken en zomer klaar te maken. Vrijwilligers staan als vanouds weer klaar en de winst zal geheel ten goede komen aan de club.

10 & 11 mei – Plantenmarkt Werkenrode
Op de vrijdag en zaterdag voor Moederdag vindt op het terrein van Pluryn-locatie Werkenrode Jeugd in Groesbeek de jaarlijkse Plantenmarkt plaats. Ideaal voor iedereen die nog op zoek is naar een leuk cadeautje of gewoon zijn of haar tuin of balkon wil opfleuren. Leerlingen van de Groenopleidingen aan het REA College en Werkenrode School kweken planten in een professionele kas op het terrein. Eens per jaar verkopen zij deze zelfgekweekte planten, samen met planten afkomstig van stagebedrijven. Dat gebeurt tijdens een gezellige Plantenmarkt, die dit jaar plaatsvindt op vrijdag 10 mei en zaterdag 11 mei. Verkrijgbaar zijn onder meer perkgoed, begonia’s, gemengde hangpotten, salvia’s, mini-tomatenplanten, vaste planten en bloeiende kuipplanten. Daarnaast is er ook veel gezelligheid. Er is koffie en thee en voor de kleine trek is er heerlijke appeltaart verkrijgbaar. De Plantenmarkt vindt plaats op vrijdag 10 mei van 10.00 tot 20.00.u. en zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00.u. Werkenrode vindt u aan de Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek.

11 mei –Landbouwproject in de Meerwijk
Op zaterdagmiddag 11 mei wordt in Dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal een informatiebijeenkomst gehouden over een bijzonder landbouw-project aan de Postweg in Berg en Dal. De Ploegdriever en Bellefleur Boomgaardbeheer presenteren kansrijke ideeën voor agrobosbouw op de landbouwpercelen die eigendom zijn van de gemeente Nijmegen. Agrarische productie kan in deze landbouwenclave in de Meerwijk uitstekend samen gaan met hoge natuurwaarden. Omwonenden en belangstellenden worden uitgenodigd om mee te denken en te participeren bij de uitvoering. Een belangrijke voorwaarde voor het project is de zichtbaarheid en de mogelijkheden voor burgers om mee te denken en te participeren bij de uitvoering. Voorafgaande aan de informatiebijeenkomst, die om 15.00 uur begint in het dorpshuis, kunnen belangstellenden een veldbezoek brengen onder begeleiding van Bart Willers en Arno van der Kruis. Verzamelen om 13.30 uur bij het parkeerterrein van Hotel Erica, Molenbosweg 17. Het adres van het dorpshuis is Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal.

11 mei – Gezichten van Mei
Op zaterdag 11 mei zingt vocaal ensemble Pipelare een programma in de Hervormde Kerk in Groesbeek met als thema de verschillende gezichten van mei: sereen en uitbundig, hemels en aards, vrolijk en verdrietig. Het is de maand van de maagd Maria, maar ook de maand waarin alles tot bloei komt, liefdes ontvlammen en soms weer even snel uitdoven. Of nooit beantwoord worden. Deze contrasten klinken in de muziek van Engelse componisten uit de vijftiende en zestiende eeuw. De geliefden zijn plagend of wreed, maar ook domweg gelukkig wanneer in mei de bloemen bloeien en de vogels zingen. Vocaal Ensemble Pipelare bestaat uit twaalf geschoolde amateurzangers die onder leiding van wisselende coaches meerstemmige muziek uit Renaissance en vroege Barok laten klinken. De muzikale leiding is in handen van Kees Doevendans. Zaterdag 11 mei, 20.00 uur, Protestantse Kerk, Kerkstraat 18, 6561 CC Groesbeek Entree € 12,50

11 mei - Viswedstrijden de Zeelt.
Voor 2019 staan er bij Hengelsportvereniging de Zeelt weer diverse viswedstrijden gepland. In tegenstelling tot andere jaren wordt er niet alleen op gewicht gevist maar ook op aantallen. Voor zowel gewicht als aantallen zullen er punten toegekend worden, het totaal aantal punten bepaald de uitslag van de wedstrijden. Tevens is het de bedoeling dat u zich van tevoren opgeeft voor de wedstrijden. Opgeven kan via hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl en kan tot vijf dagen voor de betreffende wedstrijd. Zonder inschrijving kunt u dus niet deelnemen aan de wedstrijd. Alle data, tijden en reglementen van de wedstrijden vindt u op de genoemde website. De eerste wedstrijd is op zaterdag 11 mei.

11 mei – Iconic Festival
Dit jaar voor het eerst in het Valkhofpark op zaterdag 11 mei: het Iconic Festival. Georganiseerd vanwege een 25-jarig vriendschapsjubileum, een dag vol muziek van jouw muzikale helden van toen en nu, vertolkt door de beste Tribute bands van Europa. Enthousiaste muzikanten die in de huid kruipen van hun iconen om een spectaculaire show weg te geven en het Valkhofpark omtoveren tot een waar muziekfestijn. Dansen, zingen en drinken op muziek van Queen, The Rolling Stones Pearl Jam, The Red Hot Chili Peppers, Muse en meer, gespeeld door de beste Tributebands. Meer informatie en tickets: www.inconicfestival.nl.

11 mei - Workshop mondharmonica
Trekharmonica vereniging Woarum Nie organiseert op zaterdagmiddag 11 mei een stoomcursus mondharmonica spelen. Binnen 15 minuten speelt u uw eerste bluesmelodie ! Noten lezen of muziekervaring is niet nodig. De cursus is onder leiding van Hans de Vries. Zaterdag 11 mei, vanaf 15:30 u tot ongeveer 17:00.u. in ‘t Moks Café, roesbeekseweg 3, Mook De kosten bedragen € 20,- incusief een nieuwe mondharmonica. Aanmelding en informatie via mook@harmonicaworkshops.nl.

11 mei – Grenslandkoningschieten in Leuth
Zaterdag 11 mei wordt in Leuth het 2-jaarlijkse grenslandkoningschieten gehouden. Diverse schutterijen van beide zijden van de grens zullen dan aantreden om te strijden voor de felbegeerde titel Grenslandkoning(in). Dit festijn staat bekend als een gezellig schuttersfeest, waarbij verbroedering even belangrijk is als het behalen van de titel. Het evenement vindt plaats op het terrein naast “de Vriendenkring” De officiële ontvangst van de deelnemende schutterijen is om 12.00 uur. De schietwedstrijden beginnen om 13.30 uur.

11 mei – RepairCafé in Groesbeek
Op zaterdag 11 mei van 13.00-16.00.u. is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap in Groesbeek. In het RepairCafé staan onze vrijwilligers voor u klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk e.d. Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. U kunt bij hen terecht met vragen over de werking van uw smartphone, tablet of laptop. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen en een fietsenmaker. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. Ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, tel. (06) 10 47 45 89. Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht.

11 mei - Pool/Dartstoernooi voor koppels
Op zaterdag 11 mei is er weer een gezelligheidstoernooi in de Hubertushal in Beek-Ubbergen. Het betreft een combinatie van poolen en darten. Er wordt gestreden in teams van 2 personen. Er is plaats voor 8 koppels. Aanvang is om 16.00 uur en de prijsuitreiking is gepland om 21.15 uur. Het inschrijfgeld bedraagt €6,50 p.p. Wij zorgen voor gezellige partijen en natuurlijk de "borrelhap". Wees er snel bij , want vol is vol. Voor opgave, bel Marco Jansen 024- 6841234 ,of bezoek de Hubertushal.

11 & 12 mei – Nationale Molendag
Op 11 en 12 mei is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. In de provincie Gelderland doen zo’n 120 molens mee. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen. De Thornsche Molen in Persingen is beide dagen geopend van 11.00.u. tot 16.00.u. en op zondag is de molenaar aanwezig. Bij De Duffelt in Kekerdom bent u beide dagen welkom van 11.00.u. tot 17.00.u. De molen draait beide dagen en er zijn diverse activiteiten.

12 mei - Formule 1 kijken in De Vriendenkring
Ook zo benieuwd hoe Max Verstappen het dit nieuwe F1-seizoen gaat doen? Kom dan op de Formule 1 zondagen alle races van het nieuwe seizoen bekijken in De Vriendenkring in Leuth. De vernieuwde Vriendenkring biedt de bezoekers meer dan alleen geluid en beeld vanaf een groot TV scherm. De bar en keuken zijn altijd open. De deuren openen een half uur voor aanvang Grand Prix, De entree is natuurlijk gratis! De eerst volgende GP zondag is 12 mei, dezaal is open vanaf 14.30 uur.

12 mei – Vogelringen op de Wylerberg
Zondagochtend 12 mei kun je aanwezig zijn bij het vogels ringen op de Wylerberg in Beek in het kader van de Nationale Vogelweek. Kinderen kunnen de vogels van heel dichtbij zien en krijgen uitleg over het ringen, het onderzoek en de vogels. Jong en oud is welkom van 7.00 tot 11.00 uur. Hoe vroeger je komt, hoe meer vogels er te zien zijn. Om 10.30 uur geeft de bekende natuurgeluidenman Henk Meeuwsen een lezing over Natuurgeluiden in het veld. Henk Meeuwsen neemt sinds 1998 natuurgeluiden op en dan met name die van vogels. Hij maakte de geluidsopnamen voor de films Hij maakt ons tijdens zijn lezing deelgenoot van speciale momenten in het veld die hebben geleid tot dierbare herinneringen en bijzondere geluidsopnamen. Ringactiviteit en lezing Henk Meeuwsen zijn gratis in Huis Wylerberg Rijksstraatweg 178, Beek-Ubbergen.

12 mei - Wylerbergconcert
Op zondag 12 mei vanaf 12.00.u. geven Hanke Scheffer (piano) en Lieke van Oostenbrugge (zang) in Huis Wylerberg een lenteconcert. Zij brengen een afwisselend programma met werken van Beethoven, Schumann, Strauss en Albéniz. De entree is 10,-. De dames zijn zeer getalenteerde musici die studeerden aan het conservatorium in Zwolle. Huis Wylerberg vindt u aan de Rijksstraatweg 178 in Beek-Ubbergen.

12 mei - Bezoek Belvédère
Op zondag 12 mei is er van 12.00 tot 16.00 uur een bijzonder, aanvullend evenement bij de tentoonstelling ‘Het Nijmeegsch Rondgezicht’, die momenteel in De Bastei te zien is. Het Rondgezicht is geschilderd vanaf een balkon boven op de Belvédère-toren. De Belvédère is normaal gesproken niet zomaar toegankelijk, maar op deze moederdag kun je de toren beklimmen en het panorama aanschouwen, net zoals Derk Anthony van de Wart en onze verre voorouders 200 jaar geleden. Er is boven een fraai balkon met een ongelooflijk en majestueus uitzicht. En de tekeningen van Van de Wart liggen klaar ter vergelijking. Beneden in het paviljoen draait een doorlopend programma met verrassende films van Kees Moerbeek over de totstandkoming van het Nijmeegsch Rondgezicht. De entree bedraagt 5 euro (inclusief koffie/thee en lekkernij). Dit evenement is helaas niet geschikt voor minder validen (in verband met de trap) en kleine kinderen. De Belvédère is gevestigd op Kelfkensbos 60 in Nijmegen. Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl.

12 mei – Ronde van Nijmegen
Op zondag 12 mei wordt de achtste editie van de Ronde van Nijmegen verreden. De Ronde van Nijmegen is een schitterende wielertocht voor recreatieve wielrenners. De route is een mix van pittige klimmetjes, afgewisseld met vlakke stukken dijk en glooiend heuvellandschap. Men kan kiezen uit drie verschillende afstanden: 70km, 120km of 160km. In de ochtend voert de route door gemeente Berg & Dal over de Zevenheuvelenweg en over de stuwwal. Het zal hierdoor in de ochtend drukker zijn dan normaal met wielrenners. Er worden geen wegen afgesloten en er staan verkeersregelaars om de renners te waarschuwen bij gevaarlijke kruisingen. De sfeer van de Ronde van Nijmegen is gemoedelijk en deelnemers komen uit het hele land om te genieten van de mooie omgeving. Meer informatie www.rondevannijmegen.nl

12 mei - Decathlon Dikke Banden Race
Op zondag 12 mei komt de Decathlon Dikke Banden Race weer terug naar Nijmegen, tussen 13.30.u. en 16.00.u. Dit jaar is de race in een Spaans thema gegoten. De race is bedoelt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en heeft als doel om hen te laten bewegen en in aanraking te laten komen met wielersport. Tijdens deze race leggen zij op hun eigen fiets een veilig parcours af in park Brakkenstein. Hierbij ontvangen alle deelnemers een fietshelm, t- shirt, stuurbordje met eigen naam en een goodiebag. Naast de wedstrijden worden er ook leuke activiteiten en verrassingen georganiseerd. Zo is er een rodeostier aanwezig én een Spaanse-disco als warming-up. Deelname is gratis.

12 mei – Goffert Lenteconcert
Het Nijmeegs Mannenkoor concerteert samen met Rob Hazenberg en Popkoor Switch tijdens het Goffert Lenteconcert op zondag 12 mei vanaf 14.30.u. in het Openluchttheater. Popkoor Switch iseen wervelend pop- en showkoor uit Nijmegen met 50 enthousiaste leden, Rob Hazenberg uit Malden is bekend geworden door zijn deelname aan Una Voce Particolare. Hij geeft solorecitals en gastoptredens. De Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor staat sinds 2006 onder leiding van Dion Ritten. Samen met Roland Aalbers pianist staan nieuwe liederen op het programma. Kaarten a 10,- zijn te bestellen via pmvvliet@gmail.com.

12 mei – Dag van het levenslied
Op zondag 12 mei (Moederdag) vindt de 37e editie van De Dag van het Levenslied plaats: hét smartlappenfestival met een knipoog. Toegang is gratis. Tussen 14:00 uur en 24:00 uur treden maar liefst 22 acts op in het Valkhofpark, waaronder Jacques Herb en De Sjonnies. Daarnaast zorgen vanaf 14:00 vele andere smartlappenacts voor een lach en een traan, zoals Mari en de Maries, De Triesto's, Antje Apfelkorn, De Jantina's, Ronnie & Razende Ronda's, Patatje Metal en Nicky & Simone. Bovendien zijn uit de voorronde van De Dag van het Levenslied in De Lindenberg vier gloednieuwe acts geselecteerd: Duo T&T, De Brokstukken, De Bluumkes en Duo Nootmuskaat. Om 23.30 uur staat de 'Ultrageheime slotact' op het programma, maar die blijft traditioneel geheim. Wie het is, ontdek je op het festival zelf. Als je er toch bent, wil je deze act niet missen! In samenwerking met De Lindenberg is er een kidspodium in de ruïne in het Valkhofpark. 's Middags is er onder andere een circus, een ballonvouwer en je kunt je eigen schilderij fietsen. Ook maakt Troef Theater muzikale voorstellingen voor en met de kinderen. Meer informatie: www.dedagvanhetlevenslied.nl.

12 mei – Moederdagontbijtjes Vivace
Het is alweer ’n aantal jaren geleden dat Vivace vele moeders in Groesbeek verraste met een ontbijtje op de tweede zondag van mei. Dit jaar gaan we deze actie herhalen. De leden van het koor Vivace bezorgen op zondag 12 mei heerlijke ontbijtjes bij moeders en andere moederlijke types (zoals oma’s, tantes en oppassen, en vooruit, ook vaders) in Groesbeek en directe omgeving. Het standaardontbijt kost €16,- en bevat diverse broodjes, boter, verschillende soorten hartig en zoet beleg, ’n hardgekookt eitje, thee of koffie, verse jus d’orange en een roos. Wil je je moeder nóg meer verwennen, dan kun je het luxe ontbijt bestellen dat ook nog champagne, bonbons en fruit bevat. De kosten hiervan bedragen €23,50. De ontbijtjes worden geleverd in een mooie verpakking. Voor €1,- extra bezorgen we ook ontbijtjes in Mook, Molenhoek, Milsbeek en Kranenburg. Belangstellenden die niet in deze dorpen wonen kunnen de bestelde ontbijtjes zelf afhalen op zondagochtend 12 mei bij Dorpshuis De Slenk, Reestraat 2 op de Horst in Groesbeek. Wil jij ook zo’n ontbijtje laten bezorgen, kijk dan op www.vivacegroesbeek.nl. Bellen kan ook: Esther, tel. 06 11431357 of Monique, tel. 06 53141307. Je kunt je bestelling doorgeven tot uiterlijk woensdag 8 mei.

12 mei – High Tea in ‘t Gasthuis
Op moederdag, zondag 12 mei, wordt in de Gasterij van Gasthuis St. Jan de Deo in Millingen a/d Rijn een high-tea georganiseerd. Een High Tea is samen met familie, vrienden of collega's genieten van verschillende zoete en hartige hapjes, waarbij volop thee en soms ook koffie gedronken wordt. Deze high-tea start om 14.30 uur en zal muzikaal begeleid worden door Tom Meuwese. Het belooft een gezellige middag te worden waar u niet alleen van elkaars gezelschap kunt genieten maar ook van een tafel vol met heerlijkheden. U kunt zich tot uiterlijk 3 mei a.s. op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur aanmelden via 0481 – 431644 maar haast u: vol = vol.