Zo Zondag

We blikken vooruit op de activiteiten in de regio. Een concert, bingo, wandeltocht, excursie of cultuuruitstapje? We voorzien je van inspiratie. Natuurlijk afgewisseld met een prettige zondagochtend-muziekmix.

Presentatie: Berry Joosten

Agenda voor zaterdag 7 dec. t/m zondag 8 dec.:

7 december - Adventsconcert in Wyler
op zaterdag 7 december vindt in de Sankt Johannes Baptistkirche in Wyler het jaarlijkse adventsconcert plaats, de aanvang is om 15.00 uur. Het wordt een adventsconcert met prachtige advents- en kerstliederen, gezongen door het Sankt Cäcilienchor Wyler begeleid door het vaste symfonieorkest. Het programma wordt opdragen aan de zalige Karl Leisner waarvan het 75 jaar geleden is dat hij in het concentratiekamp Dachau tot priester werd gewijd. Natuurlijk zingen we prachtige liederen van Marco Frisina als “Puer natus est nobis” en “Ave Madre di Dio”; topliederen als “Child in a manger” en “You raise me up”, maar ook liederen die gezongen zijn toen Karl Leisner tot priester werd gewijd en later toen hij zijn eerste mis in het concentratiekamp opdroeg. Het absolute hoogtepunt is de compositie van Marco Frisina: “La via dei martiri”, vertaald “De weg van de martelaren”. Tijdens dit lied wordt het indrukwekkende kunstwerk “De wonderlijke visvangst” van de Groesbeekse kunstenaar Pieter van Eck opgebouwd. Pastoor Scholten zal ons door het programma leiden en de liederen inleiden met o.a. citaten uit de dagboeken van Karl Leisner.
Als altijd is de toegang tot dit concert gratis.

7 december - Rondleiding Rivierpark Nijmegen
In de Waal tussen de historische binnenstad en het nieuwe stadsdeel Nijmegen-Noord ligt sinds april 2016 een langgerekt stadseiland Veur Lent. Het eiland vormt samen met de nevengeul Spiegelwaal een uniek rivierpark, bedoeld om Nijmegen te beschermen tegen hoog water. Wil jij meer te weten komen van alle plannen vooraf en de werkzaamheden die erbij hoorden om het eiland te maken? Wij vertellen het je graag!
De rondleidingen zijn van 10.30 tot 12.30 uur op de volgende zaterdagen: 23 november 2019, 7 december 2019, 11 januari 2020 en 25 januari 2020. Het startpunt is het entreegebouw van De Bastei in Nijmegen. Aanmelding vooraf is vereist via: www.debastei.nl/rivierpark. De inschrijving sluit op de vrijdag voorafgaand aan de rondleiding om 12.00 uur. Trek geschikt schoeisel aan, want het is een wandeling.
Deelname kost € 8,- voor volwassenen en € 5,- voor kinderen. Museumkaart en overige kortingen zijn niet van toepassing. Vrienden van De Bastei betalen € 5,-. Op vertoon van je ticket kun je na afloop het museum bezoeken.
De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen.

7 december – Dansavond in de Mallemolen
Zaterdag 7 december is er weer een gezellige dansmiddag in de Mallemolen in Groesbeek. Dansen op muziek van vroeger en nu. De muzikale omlijsting is in handen van seniorenorkest Aldorum. Aanvang 14.00 uur, de toegangsprijs incl hapjes bedraagt € 5,00.

7 december – Open Huis Stichting 2e Handszorghulpmiddelen
Zaterdag 7 december is het weer de 1e zaterdag van de maand, en dus “Open Huis” bij stichting 2ehandszorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek. U kunt van 10.00 tot 14.00 uur komen kijken naar onze rollators, douchekrukjes, rolstoelen, toilet-douchestoelen, tilliften, etc. Voor alle andere keren dat u langs wilt komen kunt u een telefonische afspraak maken op 06 – 4289 8537 Meer informatie: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: “fun” voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).

7 & 8 december – Kerst-kunstmarkt in Persingen
De Stichting Kerkje van Persingen organiseert ook dit jaar weer de kunstzinnige tweedaagse kerstmarkt in het weekend van 7 en 8 december van 11:00 - 17:00 uur. Exposanten presenteren een kunstzinnig aanbod van ambachtelijke werkstukken met onder andere schilderijen, keramiek, weeftechniek, illustratieve kunst, textiele handwerken, sieraden en zilversmeedwerk. Gratis entree. Meer informatie: www.kerkjevanpersingen.nl.

7 december – Schrijfmarathon Amnesty International
Elk jaar rond 10 december (dag voor de rechten van de mens) laat Amnesty International honderden mensen in de pen klimmen. Overal ter wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Ook dit jaar vindt de Amnesty Schrijfmarathon bij jou in de buurt plaats. Dit jaar nodigt men je uit om mee te schrijven op zaterdag 7 december in de bibliotheek in het Kulturhus van Leuth. Je kunt daar tussen 11.30 en 13.30 uur terecht om een of meer brieven te schrijven. Er liggen voorbeeldbrieven klaar en de organisatie zorgt voor koffie en thee.Meer informatie: Bert Vendrik, coördinator Amnesty-aktiviteiten T 06 389 321 13.

8 december – Wandelexcursie Berg & Dal
Vanmiddag houdt IVN Rijk van Nijmegen een wandelexcursie door de bossen van Berg en Dal en Water Meerwijk. Twintig eeuwen geleden wemelde het hier van de Romeinen. Het tiende legioen was hier namelijk gevestigd. Daarvan gaan we zeker sporen terug vinden, waaronder de restanten van het beroemde aquaduct. De gidsen vertellen er over en ook de natuur en het landschap krijgen volop aandacht. Het terrein rondom Water Meerwijk is hier en daar wat heuvelachtig, dus hoog sluitende wandelschoenen zijn zeker geen overbodige luxe. Vertrek is om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats van tennisvereniging Berg en Dal aan de Molenbosweg 10 in Berg en Dal. Kosten zijn twee euro per persoon Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie: www.ivnnijmegen.nl.

8 december – Wereldlichtjesdag Stevenskerk
Vandaag, zondag 8 december, is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden kaarsen aangestoken voor overleden kinderen. Zo gaat er een golf van licht over de wereld. Een golf die zegt dat de kinderen niet vergeten worden en er aandacht is voor wie leeft met het gemis van een kind. De Stevenskerk in Nijmegen opent voor de achtste keer haar deuren voor deze jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst. Op deze prachtige plek klinken woorden en muziek en kan ruimte zijn voor donker en licht, trots en tranen. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor mensen die een kaars willen branden voor een kind dat ze missen. De leeftijd van het kind speelt geen rol. Het moment waarop het kind gestorven is, is ook niet van belang. Misschien is het pas een paar maanden geleden dat een volwassen kind plotseling stierf, misschien stierf 50 jaar geleden een kindje tijdens de zwangerschap. Ouders, broers en zussen, opa's en oma's; wie zich verbonden voelt met een overleden kind is welkom. Vooraf aanmelden via de website is wenselijk, maar ook op de avond zelf is dit nog mogelijk in de kerk. De deuren openen om 18.00 uur. De bijeenkomst start om 18.30 uur. Meer informatie en aanmelding: www.wereldlichtjesdagnijmegen.nl.

8 december – ATB Boscross in Malden
Elk jaar komen er uit het hele land fietsers op af: de ATB Boscross van toerclub de Pedaleurs uit Malden. Ook dit jaar zijn er weer drie mooie routes uitgezet op zondag 8 december; van 35, 42 en 48 kilometer. Je fietst vrijwel overal op onverharde paden, langs heide, zandterrein en door de bossen. Uiteraard met een aantal single trails en een paar mooie klimmen. De kortste route is zeker ook goed te doen voor minder getrainde deelnemers. De start is bij Manege VCM, vlakbij de Bovendorpseweg in Malden. Je kunt daar tussen 09.00 en 10.00 uur vertrekken. De route is duidelijk aangegeven met gele pijlen en zwarte letters. Clubleden surveilleren onderweg en gevaarlijke punten staan met borden aangegeven. Na 23 kilometer is er een pauzeplaats bij Camping Klein-Amerika. Je krijgt daar thee, bouillon, water, bananen en energierijke koeken. Ook kun je er naar het toilet. Terug bij de manege is er (tegen betaling) koffie, erwtensoep en broodjes en je fiets wordt in de tussentijd schoongespoten door een van de vrijwilligers. Kosten: zes euro (inclusief 1 euro opslag voor het onderhoudsfonds van MTB-routes in het Rijk van Nijmegen). Vooraf aanmelden is niet nodig, de inschrijving is bij de start. Meer informatie: www.pedaleurs.nl.

8 december – Muziek in de Hortus: Vrouwenklanken
Een bonte stoet vrouwen trekt voorbij in Vrouwenklanken. Niet alleen vrouwelijke componisten en dichters maar ook dappere meiden uit de middeleeuwen, een verveelde huisvrouw, een gewiekste hoerenmadam, arbeidsters uit de 19e eeuwse industrie. Om er maar een paar te noemen. En allemaal laten ze zich horen, in oude ballades, venijnige gedichten, dansmuziek, swingende liederen. Met verve vertolkt door Plaisir d'amour. Het duo Plaisir d'amour is in 2014 opgericht door harpiste Anouk Platenkamp en strijker Jos Koning. Twee professionele musici met vele jaren ervaring. Hun repertoire en speelwijze is behoorlijk eigenzinnig, maar leunt vrij duidelijk op de folk. Dat blijkt ook uit het instrumentarium: Keltische harp, vijfsnarige viool, Zweedse nyckelharpa, strijkpsalter en viola d'amore. Vrouwenklanken, zondag 8 december vanaf 14.00.u. in de Nijmeegse Hortus, aan de d’Almarasweg 22. Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Meer informatie: www.plaisirdamour.nl.

8 december – Eftelingconcert fanfare St.Cecilia
Op zondag 8 december geeft fanfare Sint-Cecilia in sporthal De Duffelt in Millingen a/d Rijn een speciaal familieconcert. Dit ter gelegenheid van de afsluiting van het 100-jarig jubileumjaar. Deze middag wil de fanfare verrassen met klanken en beelden uit de wondere wereld van De Efteling. "Wij nemen je mee in sprookjesachtige sferen en je kunt luisteren naar muziek uit onder andere Droomvlucht, Fata Morgana, Carnaval Festival, Raveleijn, het Spookslot en nog veel meer..." Het concert begint om 14.30 uur en wil je zeker zijn van een plaats, dan is vooraf een kaartje kopen wel zo slim. Binnenkort zal de voorverkoop starten bij de Primera in Millingen en op www.fanfare-stcecilia. Een kaartje voor een volwassene bedraagt 7,50 en kinderen tot en met 12 jaar betalen 5,00 euro per persoon.

8 december – Koor Surplus in de Groenestraatkerk Nijmegen
Koor Surplus, hét koor voor de ambitieuze 50-plusser, voert op zondag 8 december om 15.00 uur in de Groenestraatkerk in Nijmegen een kerstconcert uit. Het programma omvat twee eeuwen muziek-geschiedenis, van Barok tot vroege Romantiek. Het programma bevat werken van Buxtehude, Purcell, Bach, Vivaldi, Mozart en Mendelssohn, begeleid door Harry van Wijk (orgel) en strijkers en blazers van Holland Orkest Combinatie Rotterdam. Solisten zijn: Claudia Wijers (sopraan), Agnes Pouw (alt), Emiel Hoefnagel (tenor) en David Visser (bariton). De algehele leiding berust bij José Doodkorte. Meer informatie en kaartverkoop: www.koorsurplus.nl.