Zo Zondag

We blikken vooruit op de activiteiten in de regio. Een concert, bingo, wandeltocht, excursie of cultuuruitstapje? We voorzien je van inspiratie. Natuurlijk afgewisseld met een prettige zondagochtend-muziekmix.

Presentatie: Berry Joosten

Agenda voor komend weekend:

11 & 12 juli - Brocante op Klooster Graefenthal
Op 11 juli en 12 juli vindt het evenement Brocante am Kloster-Graefenthal plaats .Ruim 30 deelnemers zullen dit prachtige landgoed, omtoveren tot een unieke en sfeervolle Brocante wereld. Je vindt de mooiste schatten en vondsten uit o.a. België, Frankrijk en Engeland, van stoer tot industrieel en van sober tot romantisch. Kom snuffelen en struinen tussen de mooiste spullen en geniet op het gezellige terras van Kloster Graefenthal van verse koffie, lunch en diverse lekkernijen. Openingstijden: beide dagen van 11.00.u. tot 17.00.u.
Entree: 4,00 euro, Kinderen tot 12 jaar gratis. Klooster Graefenthal is een authentiek middeleeuws landgoed met een prachtig klooster, in de gemeente Goch, ongeveer 5 km van de Nederlandse grens. Meer informatie: www.kloster-graefenthal.de.

11 & 12 juli - Expositie beelden in brons en schilderijen in Persingen
Paul Verstegen en Wilfrie Linssen, beide lid van de Kunst Kolonie Plasmolen, exposeren in Het kerkje van Persingen op 11 en 12 juli, dagelijks van 10.30-17.00 uur. Binnen het werk van Paul Verstegen is het uitgangspunt de abstractie te onderzoeken puur op kleur, verfbehandeling compositie en kwaststreek. Binnen zijn werk laat hij het proces onderdeel worden van het product en laat daarbij ruimte voor associatie en laat zich hierbij leiden door wat spontaan ontstaat. www.paulverstegen.eu. Wilfrie exposeert sinds 1988 in vele gerenommeerde galeries en beeldentuinen. Naast haar vrije werk ontwerpt zij ook in opdracht voor bedrijven, overheden en particulieren. De inspiratie voor haar werk vindt ze in de thema’s: mens, dier en mythologie. “Ieder beeld is voor mij weer een uitdaging, niet alleen creatief-maar ook technisch gezien. Een spannende zoektocht naar de wijze waarop ik de kern en ziel van het ontwerp het best kan treffen”. www.wilfrielinssen.nl.

12 juli - Culinair toeren naar de Groesbeekse wijnboeren
De Groesbeekse wijnboeren slaan de handen ineen om op 12 juli een culinaire wijnfietstocht aan te bieden. Fietsen door de mooie landschappen van Groesbeek en bij elke wijngaard even stoppen voor een uniek gerecht. Ook al kunnen we dit jaar niet op vakantie naar Frankrijk, in onze eigen regio waan je je daar toch! Vijf Groesbeekse, enthousiaste wijnboeren gingen tussen 2001 en 2006 de uitdaging aan en plantten een groot areaal aan wijnstokken op vaak zuidelijk gelegen hellingen. In Nederland verrees een echt wijndorp. De Groesbeekse wijnboeren helpen elkaar bij het werk in de wijngaarden en kelder. Ook spelen ze een belangrijke rol bij de jaarlijkse wijnfeesten in september. Nu slaan ze opnieuw de handen ineen om nieuwe vorm van wijnbeleving aan te bieden. ‘Elke wijngaard biedt weer een unieke eigen sfeer en gelegenheid tot kennismaking met het wijn maak proces. In plaats van de fietser voor de moeilijke keus te stellen welke wijngaard te bezoeken, bieden we nu een complete tour aan waarbij elke wijngaard in het zonnetje wordt gezet. We nodigen iedereen van harte uit om kennis te komen maken met onze lokale wijnen en gerechten’, aldus de organisatoren. De fietstocht is 30 km en kan in eigen tempo worden gefietst. Start- en eindpunt zijn bij het Nederlands wijnbouwcentrum. Meer informatie: www.nederlandswijnbouwcentrum.nl/activiteiten.

12 juli - Vliegtuigmuseum R’Evolutie geopend
Vliegtuigmuseum R'Evolutie is vandaag weer geopend. Het museum herbergt een grote collectie modelvliegtuigen. Van de Kitty Hawk waarmee de gebroeders Wright in 1903 het tijdperk van de luchtvaart inluidden tot de meest moderne Stealth-straaljager. Van beroemde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog - zoals Spitfire, Mustang, Messerschmitt en Dakota - tot voorbeelden van onbekende maar ingenieuze ontwerpen. Ook de luchtlandingen van Market Garden zijn in het museum te beleven. Museum R'Evolutie is gevestigd aan de Griegstraat in Nijmegen en is geopend elke tweede zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: www.vliegtuigmuseumrevolutie.nl of 024-3600036.

12 juli - Zomer van 2020 in De Vereeniging
Tijdens de Zomer van 2020 kun je in en bij De Vereeniging genieten van sprankelende programma’s. Zondag 12 juli en zondag 2 augustus worden bezoekers door onze rondleiders meegenomen door de prachtige monumentale Vereeniging in een unieke verrassingswandeling, inclusief drie mini-concertjes. In totaal duurt de rondleiding 1,5 uur en eindigt in de Concerttuin waar een drankje en een hapje wordt geserveerd. Gedurende de rondleiding door het Concertgebouw zijn er ‘stops’ in de grote zaal, kleine zaal en artiestenfoyer met muziek van verschillende genres. Er is ruimte voor 35 deelnemers. Bij grote belangstelling worden extra verrassingsroutes georganiseerd. Sven Ratzke komt vier keer naar De Vereeniging met het programma Ratzke’s Zomernachten’. In de concertzaal brengt Ratzke een speciaal voor Nijmegen samengesteld programma met zijn favoriete nummers en hilarische verhalen. Te zien op 18, 19, 25 en 26 juli. De gehele zomer is de Concerttuin geopend. Kijk voor het gehele programma op:
Meer informatie, tickets en het gehele programma: www.sedv.nl.

12 juli – Formule 1 in de Vriendenkring
Ook het Formule 1 seizoen is weer begonnen… En de Vriendenkring in Leuth mag z’n trouwe Formule 1 fans ook weer ontvangen. Wel met inachtneming van de RIVM voorschriften, maar door wat aanpassingen kunnen we weer gezamenlijk genieten van de resterende wedstrijden. Ook zo benieuwd hoe Max het deze keer gaat doen? Kom dan op de Formule 1 zondagen alle resterende GP’s van het seizoen 2020 bekijken in De Vriendenkring in Leuth.
De vernieuwde Vriendenkring biedt de bezoekers meer dan alleen beeld en geluid vanaf een groot TV scherm. De bar en keuken zijn altijd open. De deuren openen een half uur voor aanvang Grand Prix, De entree is natuurlijk gratis! De eerst volgende GP is die van Oostenrijk op zondag is vanmiddag, zaal open vanaf 14.30 uur.

13 juli - Bibliotheek start ‘Zomer in je Bol Bingo’ voor kinderen
Tijdens de zomervakantie blijkt de leesvaardigheid van kinderen vaak terug te vallen. Daarom stimuleert de Bibliotheek Gelderland Zuid kinderen om ook tijdens de zomer door te lezen. Van 13 juli tot en met 23 augustus kunnen ze meedoen met de ‘Zomer in je Bol Bingo’: een bingospel met verschillende challenges die te maken hebben met boeken en lezen. De opdrachten luiden bijvoorbeeld ‘speel een verhaal uit een boek na’, ‘lees samen met je vader of moeder hun favoriete jeugdboek’ of ‘ontwerp je eigen bibliotheekpas’. De challenges kunnen kinderen afstrepen op de bingokaart. Er zijn twee verschillende bingokaarten: voor kinderen van 4-6 jaar en 7-12 jaar. De bingokaart is verkrijgbaar bij de balie in de bibliotheken. Ook wordt een groot aantal bingokaarten verspreid via basisscholen in het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland-Zuid. Als er voldoende challenges op de bingokaart zijn uitgevoerd en afgestreept, kunnen kinderen met hun bingokaart een zomerse prijs ophalen in de bieb. Voor fans van de BiebBoys is er goed nieuws: Kees en Joran komen deze zomer terug. Tijdens de coronasluiting van de bibliotheek maakten de BiebBoys in totaal 25 afleveringen die door het hele land werden bekeken. De educatiemedewerkers van de bieb hebben zes nieuwe afleveringen opgenomen voor de ‘Zomer in je Bol Bingo’. Hierin dagen ze kinderen van zeven jaar en ouder uit om bijzondere opdrachten te doen. De afleveringen van de BiebBoys zijn vanaf 13 juli te zien via de actiesite: www.obgz.nl/bingo. Hier zijn ook de bingokaarten te downloaden.