Zo Zondag

We blikken vooruit op de activiteiten in de regio. Een concert, bingo, wandeltocht, excursie of cultuuruitstapje? We voorzien je van inspiratie. Natuurlijk afgewisseld met een prettige zondagochtend-muziekmix.

Presentatie: Berry Joosten

Agenda voor zaterdag 19 januari en zondag 20 januari:

19 januari - Hakhoutdag
Zaterdag 19 januari houdt IKL een hakhoutdag in de gemeente Mook en Middelaar. Deze hakhoutdag is bedoeld om de historische grens zichtbaar te maken en om meer licht te creëren voor soorten zoals de levendbarende hagedis. De bomen worden uitsluitend gezaagd met handgereedschap, onder leiding van een ervaren instructeur van stichting IKL. De instructeur zorgt voor het gereedschap en geeft een (veiligheids)instructie waarbij tevens wordt uitgelegd wat er gezaagd mag worden. Er zijn ook nog enkele liggende stammen van een stormschade die geruimd dienen te worden. Een mooie zaagklus waarbij het vrijkomende hout onder de deelnemers verdeeld kan worden. Deze hakhoutdag is niet alleen een gelegenheid om lekker actief buiten bezig te zijn maar ook om andere mensen te leren kennen en de houtvoorraad verder aan te vullen. De dag duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Een eenvoudige lunch wordt verzorgd. Wil je meedoen, geef je dan snel op aangezien er maar een beperkt aantal plekken vrij is. Hierbij geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Opgave doe je via www.buitenkrachtlimburg.nl. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met de Gemeente Mook & Middelaar en IKL.

19 januari - Luisterlezing over Beethoven
Op zaterdagavond 19 januari vindt de eerste van de vier luisterlezingen over klassieke composities plaats in de Historische kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. Jeroen Swarte van de KlankZaak vertelt er in vier lezingen uitgebreid over, toegankelijk en diepgravend. Op 19 januari zal Jeroen Swarte een luisterlezing houden over Beethovens 3de. De Eroica heeft enorme betekenis; voor Beethoven zelf, voor de luisteraar en voor de muziekgeschiedenis. Maar wat had het met Beethovens toenemende doofheid te maken? En wat deed Napoleon in dat verhaal? De aanwezigen zullen het zaterdagavond 19 januari horen tijdens de luisterlezing van 19.30 tot 21.30 uur. De kerk is al om 19.00 uur open. De toegangsprijs bedraagt tien euro per persoon. Aanmelden voor het bijwonen van de luisterlezing wordt op prijs gesteld via jeroen@klankzaak.nl of 06 54674831. De drie overige luisterlezingen worden gehouden op zaterdag 16 februari, zaterdag 16 maart en zaterdag 13 april.

19 januari - Pronkzitting Deurzakkers Ooij
Zaterdag 19 januari vanaf 20.00.u. organiseert CV de Deurzakkers een pronkzitting in de Sprong in Ooij. Een spetterende avond met zang, dans, parodie, buut en onze geweldige Dansgarde. We nemen afscheid van Prins Jur de Gedestilleerde, en de opkomst van de nieuwe Prins wordt een waar spektakelstuk. De avond wordt afgesloten met muziek en gezelligheid van Disco Marcel Kersten. De volgende dag, zondag 20 januari, bent u van harte welkom in de Sprong om de nieuwe Prins te feliciteren tijdens de prinsenreceptie. Aanvang 15.00.u.

20 januari – Foto-expositie in Persingen
‘Beelden uit de vreemde’, een foto-expositie in het Persingse kerkje. Ron Willems is zijn carrière ooit begonnen als pers- en reportage-fotograaf. In zijn werk latere werk met ondernemers in het MKB, is hij de fotografie altijd een warm hart blijven toedragen. In eerste instantie meer passief van aard maar op een gegeven ogenblik trok het actief fotograferen weer, mede door de kwaliteitsverbetering in de digitale fotografie. Wat hem aantrekt in fotografie is het zoeken naar de essentie van wat erom hem heen gebeurt, zijn beleving daarbij en dat adequaat in beeld te brengen. Voor reportagefotografie heeft hij nog steeds een bijzondere voorliefde. De foto's die in Persingen zijn te zien zijn dan ook vooral daar op geënt. U ziet beelden uit reizen van Uzbekistan tot Benin, van Cuba tot Oman maar uiteraard ook dichter bij huis. In deze expositie zal ook zijn toenemende belangstelling voor meer abstracte beelden zichtbaar zijn. Vandaag en zaterdag en zondag 19/20 januari in het Kerkje van Persingen. De openingstijden zijn van 11.00 - 17.00 uur.

20 januari – Lezing in de Waard van Kekerdom
Verhalen van boeren uit Kekerdom en de Duffelt inspireerden Marlynn van Alphen tot haar bachelor scriptie aan de Radboud Universiteit. Hierin liet zij zien hoe deze Nederduitse grensregio zich ontwikkeld heeft. In deze lezing in De Waard van Kekerdom zal Marlynn de opbouw en uitkomsten van haar onderzoek delen met geïnteresseerden. Ze zal een beeld schetsen van de geschiedenis van Kekerdom en de Duffelt vanaf circa 600 na Christus, met speciale aandacht voor de beide wereldoorlogen, handelsrelaties en het waterschap. Deze onderwerpen worden door de verhalen van boeren in en rondom Kekerdom gepersonaliseerd en geïllustreerd met tekeningen van haar eigen hand. Daarnaast worden ze door gesprekken die zij met enkele (oud)medewerkers van ARK en het meetstation Lobith-Bimmen voerde verder verduidelijkt. Iedereen die zich voor de Duffelt interesseert is dan ook welkom. De originele scriptie (Duitstalig) zal ter inzage beschikbaar zijn en er is ook de mogelijkheid om in te tekenen voor een gekochte uitgave, die bij voldoende interesse gedrukt zal worden. De lezing zal op 20 januari vanaf 13:00 uur plaatsvinden in De Waard van Kekerdom. De toegang is gratis.

20 januari – Lux in het teken van flamenco
Op zondag 20 januari staat LUX in het teken van flamenco. Het Flamencofestival laat alle aspecten van de flamenco samenkomen en is die dag dé ontmoetingsplek voor nieuwsgierigen, amateurs en professionals. Met optredens van duo Encuentros & Erminia Fernández Córdoba, Luna Zegers & Vicente Santiago en het Myrddin de Cauter-trio. Tijdens deze festivaldag exposeert Marianne de Bil een selectie van haar pentekeningen van flamencodansers. Met een toegangskaartje voor het festival kun je ook gratis deze tentoonstelling bekijken. De tekeningen zijn ook te koop. Meer informatie en kaartverkoop: www.lux-nijmegen.nl/flamenco.

20 januari – Lunchconcert in Theetuin
Duo Leeghwater (altvioliste Marieke Wenink en fluitiste Marieke Fransen) verzorgt zondag 20 januari een concert in de Millinger Theetuin terwijl onderwijl en tussendoor een lunch wordt geserveerd. Het concert heeft als thema 'water, als vriend en vijand'. Aanvang 13.00 uur. Inschrijven via contact@millingertheetuin.nl. Meer informatie: www.millingertheetuin.nl

20 januari - Leemkuilcross
Op zondag 20 januari organiseren Atletiekverenigingen Cifla en 't Haasje weer de Leemkuilcross. Jong en oud kunnen zich uitleven op het fraaie parcours in de bossen achter hotel Erica in Berg en Dal. De cross gaat over heuvelachtige en onverharde paden. In het parcours is een pittige trap opgenomen, het kan geheel op spikes belopen worden. Om 10.15 uur start de korte cross over 3600 meter. Om 11 uur kan de jeugd van 11 t/m 16 jaar zich uitleven op de jeugdcross over 1800 meter waarbij ze de trap één keer bedwingen. De jongste lopertjes starten om 11.15 in de kindercross over 1200 meter. Het koningsnummer start om 11.30: over een afstand van 8400 meter wordt de trap 3 keer bedwongen. Nieuw dit jaar is dat de Leemkuilcross onderdeel is van de Jeugdcrosscompetitie Rijk van Nijmegen. Tijdens de Leemkuilcross valt de beslissing in het eindklassement en wordt de jeugdcrossloop-kampioen van Nijmegen e.o. 2018-2019 bekend. Inschrijven kan in de kantine van Tennisvereniging Berg en Dal, Molenbosweg 10 te Berg en Dal. De inschrijving is open vanaf 9.00 u. tot 30 minuten voor aanvang van het betreffende nummer. Het inschrijfgeld bedraagt € 3,00 voor de jeugd tot en met 16 jaar en € 7,00 voor volwassenen. Voorinschrijven kan t/m 18 januari via www.leemkuilcross.nl.

20 januari – Boek & Baksel
De formule van samen eten en luisteren, is onder de naam Boek & Buffet inmiddels een fenomeen in de regio. "De avonden worden zo druk bezocht dat wij er wachtlijsten voor moeten aanleggen, aldus de organisatie. ‘Boek & Baksel' (voorheen Boek & Taart), dat wij één keer per jaar overdag organiseren, is nog vrij onbekend. Volgens ons een gemiste kans, want wie wil er nou geen middag lang smullen van kleine hapjes hartige en zoete taart en nog voorgelezen worden ook?" Het team bakt de hartige en zoete taarten met veel liefde, en dat proef je. Het enthousiasme van de voorlezers en de gezelligheid van het samenzijn doen de rest. Kortom: een uitgelezen gelegenheid om de koude januarimaand met een warme middag te doorbreken, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Boek & Baksel vindt plaats, zondag 20 januari van 15.00-17.00 uur in het Kulturhus in Kekerdom. Wil je meedoen? Geef je dan voor 12 januari op via boekkekerdom@gmail.com of 0481 432800. Deelname kost vijf euro, inclusief je eerste kopje koffie of thee. Wil je zelf voorlezen of taart bakken geef dat dan meteen even door."

20 januari – Boerenmaas in Kekerdom
Boerenmaasjazz en zangeres Marieke van Ruitenbeek zijn vanmiddag van 16.00 tot 18.00 uur te zien en te horen in de Waard van Kekerdom. Het trio laat op deze winterse zondag de zon schijnen met jazzmuziek. Boerenmaasjazz is een nieuw format van muziek maken. Begeleid door een combo-uit-een-blikje verkennen Marieke van Ruitenbeek, Thed Maas (trompet) en Gerard de Boer (saxofoon) de wereld van de jazz. Van jazz oude stijl tot aan jazz zoals die vandaag de dag in de krochten van de internationale jazzclubs gespeeld wordt. Marieke is het middelpunt van dit trio die met nummers als Cry me a river, I don’t know why, Autumn Leaves en Summertime haar fluwelen stem veelzijdig inzet; messcherp in de hoogte en grommend in de lage regionen. Vandaag vanaf 16.00.u. in de Waard van Kekerdom. De toegang is gratis.

20 januari - Nijmeegs Amusementsorkest in Honigcomplex
Het Nijmeegs Amusements Orkest (NAO) heeft op het eerste gezicht een bigband bezetting (trompetten, trombones, saxofoons, ritmesectie), maar wordt aangevuld met klarinetten en dwarsfluiten. Deze unieke bezetting, in combinatie met all-round vocalisten, resulteert in een verrassend gevarieerd repertoire. Van pop tot jazz en van rock 'n roll tot swing. Onder leiding van Louis van de Waarsenburg laat dit 25-koppige orkest vanmiddag haar jazzy sound horen in Brebl, op het Honigcomplex in Nijmegen. Vanaf 15.00 is iedereen van harte welkom, de toegang is gratis.